[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 566
113
Hogyan uszítják az embereket:

qmnoJ2OS8Ho.jpg

Fegyveres Orosz Specnaz hajon fogva rángatja ki polgártársainkat. Ez normális? Ti ezt türitek?

mk0OwFrpWUs.jpg

Majd javították-kihagyták az oroszt(ami hazugság volt)
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Csodálkoztam, hogy itt a fórumon senki sem hiányolta a Goszdep avagy az amerikai KM reakcióját. (Én már tegnap óta vártam). Ma végre először nyilatkoztak, méghozzá maga Pompeo.

https://lenta.ru/news/2020/08/10/pompeo/

Bocs de van sok nyelveszkedes, ideologizalas, meg belpol is az elmult oldalakon, lehet hogy elsiklottam felette. Az oroszok mit nyilatkoztak hivatalosan az ugyben? Mi az allaspont?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 566
113
Bocs de van sok nyelveszkedes, ideologizalas, meg belpol is az elmult oldalakon, lehet hogy elsiklottam felette. Az oroszok mit nyilatkoztak hivatalosan az ugyben? Mi az allaspont?

Putyin graulált Lukasenkónak a győzelemhez. A külügy a mérséklet betartására hívta fel a szembenálló feleket. Ez volt minden. Putyinék figyelnek és kivárnak...
 
W

Wilson

Guest
Csak azt nem értem, hogy ebben a sztoriban, mármint a beloruszban, egyes narratívákban miért mindig az orosz a fő köcsög, mikor évekig, évtizedekig hatalmas bevételhez juttatta a fehéroroszokat és még a gyáraiknak is piacot adott, mindenközben meg a nyugat meg orrvérzésig szankciózza az ország lakosait, gazdaságát, semmi segítséget nem ad, hogy az állítólagosan rossz élet és gazdasági körülmények javuljanak, hanem egyből drága és még még drágább energiahordozókat adnak el és kínálnak. Persze mindeközben ugyan azt az árat -illetve annak az inverzét- kérik, mint a keleti szomszéd; azaz, hogy legyenek előretört helyőrség. Látjuk, Ukrajna is, hogy felvirágzott a nyugati demokráciának, a mindenhonnan érkező szakértő kormánytagoknak és tanácsadóknak, a beáramló befektetőknek köszönhetően. (Mellesleg beszédes, hogy jelentősrészt az euromaidan csatorna nyomja a párszázfős tüntetésekről az anyagokat.) Egyébként milyen versenyképes termékük van, amivel pl. a nyugati piacon meg tudnának jelenni? (A traktoron kívül, de azt is eléggé szorítja ki a konkurencia.)

Azért nem kell minden narratívát elhinni . A szovjet időszakból örökölt gazdasági, infrastrukturális, kulturális és emberek közötti kapcsolatok miatt sosem merült fel komolyan, hogy a frissen függetlenné vált Belarusznak szakítania kellene Oroszországgal. Még a vérmesebb belorusz nacionalisták is csak az intézményesített politikai együttműködést utasították el, míg a többi szférában a korábbi kapcsolatok megőrzését szorgalmazták,Lukasenkó gyakorlatilag a már fentebb cikkben is részletezett módon orosz pénzből megvalósította a szocializmust ami alacsony de kiszámítható életszínvonalat és egy erős szociális hálót jelentett Fehéroroszországban,
(az átlag bér Minszk környékén 2019-n 150-200 euro volt) ezt azonban Oroszország a jelenlegi formában nem hajlandó finanszírozni és a támogatásért cserébe a Lukasenko által eddig sikeresen elkerült szorosabb integrációt szeretne(lásd Boki hozzászólását)amit viszont Lukasenkó nem szeretne,de igazából nem nagyon van más választásuk sem Fehéroroszországnak és az események fényében ha hatalmon tud maradni Lukasenkonak sem,Vagy szorosabb kötelékre lépnek Orosz anyácskával vagy destabilizálódnak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 566
113
  • Tetszik
Reactions: Rex Meus Deus Meus

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 707
113
A nyersanyagkereskedelem az alapja (záloga) lehetne a békének a kontinensen. Most nem az. Ne vedd természetesnek, hogy importálhatunk tőlük még akkor sem ha ezt a hidegháborúban is megtettük. Szerinted egy katonai konfliktus idején is ellátnának bennünket?

A szomorú tény az, hogy nem Oroszország baszogatja az Uniót hanem fordítva. Én örülnék annak ha a hozzáállása az EUs vezetőknek a mostani ellenkezője lenne. Elfogadom, hogy valaki nem akarja ezt, bár érteni nem értem.

Boki az orosz-belorusz gázüzlet kapcsán igen jól leírta a helyzetet. Ha olcsó gázt/olajat akarsz akkor az oroszokhoz kell igazodni, ha nyugati befektetőket meg technológiát akarsz akkor meg a nyugathoz (ha f35 kell akkor meg az usa hoz). Kb azon vitatkozunk melyik újjamba harapjak.
A "baszogatással" kapcsolatban meg eu nem nagyon kedveli a határok tologatását meg a nemzetközi szerződések átlépését, ez van.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Igor Moszijcsuk-aki nem ismerné- ukrán "politikus" korábban ukrán képviselő, előtte az AZOV ukrán neonáci zászlóalj pk helyettese:

Ukrán diverzánsok érkeztek Belorussziába. 1 napba került és 3. kísérletre sikerült bejutniuk Belorussziába, de nem Ukrajnán keresztül.- írta a Telegram csatornáján.


https://novorosinform.org/824433?ut...JRXCNdONFDgVJyMCtMMJM0wJ8ilzj8D3v3PBW61Bf5V-0

Sok jel utal arra, hogy fegyveres diverzánsok már Minszkben is vannak.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Miért,lengyelek,csehek,szlovének,horvátok,szerbek,bolgárok micsodák?
Miért, szerinted a "nyugat" ezekkel barátkozni szeret, vagy inkább parancsolgatni nekik és kihasználni őket?! El ne feledkezz azon lengyelek ezreiről/tízezreiről?, akiket a korona-járvány kitörésekor a lengyel hatóságok csak munkaszerződéssel engedtek VOLNA át Németországba, és akkor derült ki hogy majd az összeset FEKETEMUNKÁVAL dolgoztatták a nagyon EU-konform és az EU közös értékeire érzékeny és arra sűrűn figyelmeztető germánok. Meg a multiknál "néha" előírt havi 250-330 órás munkaidőről, amit próbálnál valahol a NY-EU-ban bevezetni!! Ezekről tudunk, de hány ilyen lehet még ...
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Ja. Ez a 3 ország támogatja-szervezi legjobban a belarusz Majdan-t: Lengyelország,Litvánia, Ukrajna. Természetesen hátuk mögött a nagy támogató(k)
1989-ben a bimbózó magyar és lengyel demokrácia elsőként támogatta a kínai forradalmat. Ilyen ez a sorsközösség. Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Grúzia mind átesett ezen. Együtt erősebbek mint a keletiek.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Lukasenkó gyakorlatilag a már fentebb cikkben is részletezett módon orosz pénzből megvalósította a szocializmust ami alacsony de kiszámítható életszínvonalat és egy erős szociális hálót jelentett Fehéroroszországban,
Ez az alacsony életszínvonal érdekelne, mert azt látom a képekből, videókból, hogy rendezettek a városok, tiszták az utak, rendezett parkok, új, vagy nem túl régi építésű épületekkel a városokban, régebbi épületek jobb állapotúak, mint a magyar városokban. Az emberek a tüntetéseken jól szituált, átlag európai öltözékű fiatalok, az utcák tele vannak nyugati autókkal, nem rosszabb a felhozatal mint mondjuk a vidéki Magyarországon; Ladát nem is láttam az utóbbi pár videóban.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Oroszország nem engedheti meg hogy nyugati határai mentén még egy Ukrajnához hasonlóan, Oroszország ellenes vezetésű ország jöjjön létre. Meg kell szállnia az országot és annektálni. Utána rendezni az Ukrán kérdést. Jó taktikai érzékkel, Fehéroroszország nyugati részéből vissza kell adni valamit a Lengyeleknek. Ukrajnából pedig a Lengyelek mellett, Magyarország is részesülhet. ( Kárpátalja )
Ukrajnával kapcsolatban szerintem ez már legalább 3 éve a levegőben lóg (a felosztásra gondolok), arra várnak az oroszok, hogy valaki nyugatról a naton belül induljon, hogy tiszta legyen a dolog a nyugati politikában. Sajnos mi erre kevesek vagyunk, a lengyeleknek meg a szájuk nagy, nem mernek elindulni valószínűleg.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Tudom sokaknak a szovjet-putyinista hatalom jobban bejön mint a nyugati,

De mennyire hazafiasabb a régi belarusz címer a kereszttel és a lovaggal

aux-head-1505815280-20170907_pogonya_360.jpg


mint a jelenlegi vörös csillagos keleti stílusú förmedvény:

3eb77b3e.png
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Sokan el vannak tévedve. Oroszországnak lehetnek érdekei, de ez nem ér többet Belorusszia érdekeinél.

Azok akik nap mint nap leírják hogy Brüsszel ne szóljon bele a magyarok belügyeibe, azoktól következetességet várnék el hogy Moszkva ne szóljon bele a beloruszok ügyeibe. Ha Belorusszia brexitelni akar az eurázsiai társaságtól akkor megteheti.
Tökéletesen így van, DE akkor ne is várjon az oroszoktól semmiféle extra kedvezményes árú olajat, vagy vámmentes piacnyitást a (máshol nagyrészt eladhatatlan) termékeik számára. Aki a nyugathoz akar tartozni az exportáljon nyugati minőségű termékeket, és a bevételből fizessen nyugati árakat a nyersolajért ... ilyen eccerű ez kérem!
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Tökéletesen így van, DE akkor ne is várjon az oroszoktól semmiféle extra kedvezményes árú olajat, vagy vámmentes piacnyitást a (máshol nagyrészt eladhatatlan) termékeik számára. Aki a nyugathoz akar tartozni az exportáljon nyugati minőségű termékeket, és a bevételből fizessen nyugati árakat a nyersolajért ... ilyen eccerű ez kérem!
Nincs vita köztünk.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 832
113
Tökéletesen így van, DE akkor ne is várjon az oroszoktól semmiféle extra kedvezményes árú olajat, vagy vámmentes piacnyitást a (máshol nagyrészt eladhatatlan) termékeik számára. Aki a nyugathoz akar tartozni az exportáljon nyugati minőségű termékeket, és a bevételből fizessen nyugati árakat a nyersolajért ... ilyen eccerű ez kérem!
És áldozzon elég "húst"...
Lehetőleg olcsó emberanyagot, akibe akár bele is lehet rúgni, mivel keleteurópai migráns.
Az, hogy nyugati színvonalú terméket exportáljon, nos az akár el is hagyható...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and vata