[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Tudom sokaknak a szovjet-putyinista hatalom jobban bejön mint a nyugati,

De mennyire hazafiasabb a régi belarusz címer a kereszttel és a lovaggal

aux-head-1505815280-20170907_pogonya_360.jpg


mint a jelenlegi vörös csillagos keleti stílusú förmedvény:

3eb77b3e.png
Gáz ez a jelenlegi, csak kérdés, hogymennyire örülnének a régi címernek a Litvánok? Íme az övék:
Coat_of_arms_of_Lithuania.svg
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and zeal

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült

https://magyarnemzet.hu/kulfold/lit...uszkaja-biztonsagban-van-litvaniaban-8502573/
"Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden.
A politikus hétfőn tűnt el, miután elhagyta a választási bizottság épületét, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Ezt követően még az ellenzéki jelölt bizalmasainak sem volt híre Cihanouszkajáról...
...A litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki az asszony biztonságáért, és Cihanouszkaja is fenyegetve érezte magát, ezért végül elhagyta Fehéroroszországot...
...Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetésekre került sor. Ezekben több tiltakozó életét vesztette, sokan megsebesültek, és ezreket őrizetbe vettek. Cihanouszkaja provokációtól tartva közölte, hogy nem vesz részt a megmozdulásokon. Lukasenka ellenfelei keddre országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák a hatalmi rendszer működését..."

https://rusvesna.su/news/1597132292
Tyihanovszkaja bizalmasa azt mondta az újságíróknak, hogy a Belorus hatóságok vitték ki az országból Tyihanovszkaját.



Mindehhez még annyit, tegnap volt egy olyan hír, hogy a Belorus állambiztonság megakadályozott egy merényletet Tyihanovszkaja ellen (https://tass.com/world/1187931 ), ezután állítólag mintegy 120 emberrel "biztosították a hatóságok Tyihanovszkaja választási központját.
Állítólag elkaptak egy üzenetet, hogy Szent áldozatra van szükség..
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Egy dolgot nem értek. Ha Lukasenko szerint cseh, lengyel, piréz, klingon, stb. szervezők szervezik a demonstrációkat, miért nem hívta meg ezen országok, vagy akárkik választási ellenőreit a szavazásra? Akkor most vagy azt mondanák az ellenőrök, hogy csaltak, vagy azt, hogy minden oké... Tehát Lukasenko nem törekedett a tiszta választásokra. Ugyanakkor az ellenzék is megtehette volna ugyanezt, ennek hiányában pedig választási bojkottot hirdethettek volna. Ergo nekik sem volt érdekük a tiszta választás. Akkor ezek szerint az ellenzék - akárcsak Lukasenko -, sz@rik arra, hogy kit választottak meg az emberek, a lényeg, hogy ÉN GYŐZTEM, mert az Istenadta Nép velem van, no, meg Isten is!
Egyik kutya, a másik eb...
 
W

Wilson

Guest
Ez az alacsony életszínvonal érdekelne, mert azt látom a képekből, videókból, hogy rendezettek a városok, tiszták az utak, rendezett parkok, új, vagy nem túl régi építésű épületekkel a városokban, régebbi épületek jobb állapotúak, mint a magyar városokban. Az emberek a tüntetéseken jól szituált, átlag európai öltözékű fiatalok, az utcák tele vannak nyugati autókkal, nem rosszabb a felhozatal mint mondjuk a vidéki Magyarországon; Ladát nem is láttam az utóbbi pár videóban.

Rend!Ebben kétségkívül elévülhetetlen érdemei vannak Lukasenkonak azt tudni kell,hogy az SZU szétesése után Fehéroroszországban a közbiztonság gyakorlatilag megszűnt nekem egy gomeli mesélte,hogy a 90 évek elején neki egy AK szorítottak a fejéhez úgy vitték el a teherautóját amúgy a fegyveres bandák miatt gyakorlatilag majdhogynem megszűnt akkoriban a közúti áruszállítás.Életszínvonal én amit tapasztaltam az kb mint nálunk a 80 években alacsony de kiszámítható fizetés állam által garantált létbiztonság lakhatás viszonylag alacsony árak.

De ezt és az életszínvonalat nálam sokkal jobban leírja ez a korábbi Mandiner cikk.

"Lukasenka Belaruszának első alappillére a rend. Mikor az elnök átvette az országot 1994-ben, a katasztrofális közlekedésbiztonsági helyzetet egy üzbég börtönigazgató hanyag eleganciájával oldotta meg: a mondák szerint minden kamionosnak kiutalt egy gépfegyveres katonát; ha a teherautót a főúton bárki megkísérelte megállítani, a derék katona kérdés nélkül szitává lőtte, oszt' jónapot. Az ilyen megoldásért nem járnak mennypontok, de Belaruszban rendkívül gyorsan rend lett. Ez a rend fennáll azóta is: a posztkommunista országokat Budapesttől Kisinyovon át Dusanbéig kínzó közalkalmazotti korrupció Belaruszban sokak szerint gyakorlatilag nem létezik, a városok közbiztonsága kifogástalan, hajléktalanoknak nyoma sincs, és minden szál muhar ki van gazolva, minden térkövön tojást lehetne sütni – ha az ember például Varsóból utazik Minszkbe, a két város közötti tisztaságkontrasztot balalajkázni lehet.
Elengedhetetlen a második pillér is, egy langyos belarusz nacionalizmus, amivel Lukasenka igyekszik hazafias, egységes népet kovácsolni a sok nyelvű, sok szokású belaruszokból. Bár az emberek ritkán használják, a közintézményekben, a közlekedési eszközökön és az egyházi életben is reneszánszát éli a belarusz nyelv. Minden római katolikus templomban belarusz nyelvű a mise, és ez egy 70%-os templomjárási arányú országban óriási fegyvertény; a keleti szláv identitás sarokkövének számító pravoszláv egyház és a Belaruszban különösen erős római katolicizmus is barátra talált a belarusz államban, egyház és állam kapcsolata folyamatosan javul. A minszki Szent Simon és Heléna-templomban, a főváros „lelki erőművében” vasárnaponként 10, hétköznaponként 6 mise és megszámlálhatatlan közösségi alkalom zajlik.
Az állam papírozatlanul pénzeli az egyházat, az istenhit pedig békét, összetartást, nemzettudatot szül.
Win-win nekik.
A belarusz nacionalizmus azonban kimerül a nyelv és a hivatalos országnév (nem Fehéroroszország, nem is Belorusszia, hanem Belarusz) propagálásában és a minden sarkon kihelyezett „Szeretlek, Belarusz”-táblákban. Az ennél kicsivel is nacionalistább gondolkodás már veszélyeztetné az orosz kapcsolatokat, így a kelleténél lánglelkűbb nacionalista erőket az állam tűzzel-vassal irtja.

A harmadik és legfontosabb lukasenkai pillér a belarusz álom maga: a gazdasági stabilitás. A nagyjából háromnegyedrészt állami kézben lévő belarusz gazdaságban teljes a foglalkoztatottság, egy belarusz rubelben sem magas (jellemzően 1000 rubel, azaz 150 ezer forint alatti), de kemény valutára nehezen és nagy értékvesztéssel váltható fizetése mindenkinek van. Lakáshoz jutni a városokban sem kifejezetten nehéz, az üzemanyagárak alig érik el a magyar árszint felét, a belarusz termékekhez pedig kedvező áron lehet hozzájutni. Így egyfajta létbiztonságot, szovjetes jólétet garantál a rendszer: ha az ember egy benzinkúton ötödmagával takarít, valószínűleg dolgoznia sem kell túl sokat, a fizetéséből pedig mindig gond nélkül lesz egy kis lakása valamelyik nagyvárosban, és van pénze tankolni a kényelmes, megbízható, húszéves Passatját, sőt időnként egy kisebb új Ladát vagy Kiát is vehet. Emellett magasan fejlett bankkártyás és online fizetési infrastruktúrát használhat az utolsó kocsmában is, ingyen gyógyulhat és tanulhat színvonalas közintézményekben, vészhelyzet esetén bőkezű segélyek és kiváló Bulbas vodka állnak a rendelkezésére, és határellenőrzés nélkül járhat át Oroszországba üdülni.
A belarusz álom tehát nem szolgálja ki a világmegváltó személyes ambíciókat,
karrierizmusra, innovációra nem ösztönöz, de szorongásmentes életet biztosít mindenkinek.
Mindez persze iszonyatos pénzbe kerül, és ezt a pénzt nem a piacképtelen állami vállalatok termelik ki: a belarusz álom ára a teljes kiszolgáltatottság Oroszországnak. Hatalmas segítség, hogy Belarusz belföldi áron vehet orosz gázt és nagyjából évi 24 millió tonna kőolajat. Az ország saját szükséglete nagyjából 8 millió tonna, a többit pedig a két nagy finomítóban feldolgozzák és csinos felárral exportálják. A belarusz jóléti állam ebből a B-kasszából él, korrekt infrastruktúrája, száguldó wifit kínáló, a szükségesnél kétszer több dolgozóval működő mélyzöld Bjelarusznyefty-benzinkútjai, pazar Jevroopt-üzletei, stabil fizetései, grandiózus nagyberuházásai az orosz talált pénz nélkül sehol nem lennének.
Belaruszban akkor van válság, amikor az oroszok jónak látják. Vlagyimir Putyin pedig nem a megváltó Jézus Krisztus: kegyelme, ha olcsó is, nem ingyenkegyelem. 2011-ben a gázárvita majdnem bedöntötte a belarusz rubelt, most pedig ismét itt az ideje annak, hogy Putyin kérjen valamit Lukasenkától.

1999 óta Belarusz és Oroszország unióállamot alkot: elméletben nincs közöttük határellenőrzés, vámrendszerüket összehangolták, könnyedén mozog közöttük áru és munkaerő. A majdani egyesülés programját Lukasenka még Jelcin elnökkel tárgyalta le vegytiszta pragmatizmusból: az unióállam közös elnökválasztásán a gyengekezű, népszerűtlen, alkoholista Jelcin labdába sem rúghatott volna – reális esély mutatkozott tehát arra, hogy Lukasenkából Belarusz oldallagos ellátása mellett orosz elnök váljék. Szép hely a Függetlenségi Palota, de a Kreml mégis szebb – győzött a lukasenkai ambíció, az unióállami szerződés megköttetett. Aztán jött az orosz elnökváltás, és a KGB-től nem idegen Putyin minden kockát fordított, ami csak szembejött vele.
Egy Putyin elnökölte unióállamban Lukasenka legfeljebb minszki helytartó lehetne, olyat pedig nem játszik.
Így az unióállam-projekt többé-kevésbé jégen töltötte az elmúlt 19 évet.
Csakhogy Putyin a következő elnökválasztáson az orosz alkotmány szerint már nem indulhat. Így jól jönne neki egy másik elnökölhető állam, amit mondjuk nem Orosz Föderációnak hívnak, de tartalmazza annak mind a 17 millió négyzetkilométerét, és esetleg még egy belarusznyi sallangot mellé, hogy biztosan behúzza a Krímtől vérszemet kapott expanzionisták szavazatait. A Lukasenka által 1999-ben megígért unióállam erre a célra tökéletes lenne.
Putyinnak most nagyon jól jönne az unióállam – egy orosz-belarusz államszövetség közös valutával (értsd: orosz rubel), közös (értsd: orosz) elnökkel és közös (értsd: kompromisszumoktól mentesen orosz) külpolitikával. Lukasenkának meg mindez nagyon nem kell.
Az éleződő orosz-belarusz konfliktus alapdilemmájában
Belarusznak el kell döntenie, hogy vagy orosz megye lesz, vagy keres magának másik olajdaddyt.
A kérdés, hacsak Putyin nem lesz indokolatlanul irgalmas, így vetődik fel. Az országközi helyzet fokozódik, közelegnek a választások, öregszenek az elnökök, Minszk függetlensége és méltósága pedig pengeélen táncol.
A büszke Minszk ma morajlik. Halkan csobog a szőke Szviszlacs a Pobegyi-park mellett, kattognak a metrózsetonok, csühögnek a huszonéves TDI-k, lágyan bozséznak a pópák a Szent József-templomban, és suhannak a sorkatonaság elől tíz évre Oroszországba menekülő tanuló ifjúság Boeingjei Minszkből Domogyedovóra. A kérdés pedig nem az, hogy Minszk két év múlva is így fog-e morajlani. Így fog. A kérdés az, hogy Belarusz délceg fővárosaként fog-e morajlani, vagy a Minszkij oblaszt csendes székhelyeként."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 567
113
Tudom sokaknak a szovjet-putyinista hatalom jobban bejön mint a nyugati,

De mennyire hazafiasabb a régi belarusz címer a kereszttel és a lovaggal

aux-head-1505815280-20170907_pogonya_360.jpg


mint a jelenlegi vörös csillagos keleti stílusú förmedvény:

3eb77b3e.png

Népszavazás által szavazták meg a Belarusz címert Lukasenko hatalomra kerülése után, ami a szovjet FSZSZK címere sarló és kalapács nélkül. Lukasenko az utolsókig ellenezte a SZU felbomlását.

A kereszt meg a lovag a nacionalisták szimbóluma. Az orzság nyugati részén élő lengyel, litván,orosz keverék népeké- ami kisebbség. . Ugyanúgy mint Ukrajnában a kisebbség-banderisták csinálták a felfordulást és az államcsínyt.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A pletykák szerint a KGB megzsarolta a börtönben lévő blogger férje és a Litvániában lévő gyerekei életével, és litván határra is a belorusz hatóságok vitték Cihanouszkaját.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden. Cihanouszkaja gyerekei már korábban Litvániába utaztak, így most velük van. Férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül. A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét. Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Arról azonban ellentétes információk jelentek meg, hogy Cihanouszkaja elmenekült vagy kitoloncolták. Egy a Twitteren közzétett videóban a politikus azt mondta: Nehéz döntést hoztam, elmenekültem. Sem a csapatom, sem a barátaim, sem a férjem nem szólt bele. Sok ember nem fog megérteni, sokan csalódottak lesznek, és sokan utálni fognak. De senkinek nem kívánom, hogy ilyen döntést kelljen hoznia. Az önkéntes távozást a litván külügyminiszter is megerősítette. Cihanouszkaja kampánycsapata ugyanakkor arról beszélt a Reutersnek kedden, hogy a hatóságok távolították el Fehéroszországból és „Szvjatlanának esélye sem volt”. Szerintük az erőszakos eltávolításra utal az is, hogy pár perccel azelőtt, hogy Cihanouszkaja felkereste volna a hivatalt, még a jövőbeni terveiről beszélt a stáb egyik tagjával és – a stáb szerint – esze ágában nem volt elhagyni az országot.
Fehérorosz ellenzéki elnökjelölt: Sokan utálni fognak
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 839
113
Oroszpárti elemzés a fehérorosz helyzetről Saker-től:
"
  • Fehéroroszország teljesen mesterséges alkotás, még mesterségesebb, mint Ukrajna. Legalább Ukrajnában vannak olyan „nyugati” (galíciai) emberek, akik valójában egyáltalán nem oroszok (ha akarjuk, tekinthetünk rájuk, mint „igazi ukránokra”), és gyűlölnek mindent, ami orosz. Belorusz banderizmusnak nincs értelme.
  • Lukasenko nem volt oroszpártibb, mint Janukovics. Lukasenko mindig Lukasenko mellett állt, nem Oroszország mellett. Mind a Nyugat, mind Lukasenko azt szeretné mondani, hogy Fehéroroszország az egyetlen igazi orosz szövetséges. Ez hamis. Technikai szempontból Oroszország és Fehéroroszország nemzetek feletti unióállamok. Igaz azonban, hogy Lukasenko az orosz és a belarusz nép közötti történelmi identitást igyekezett igénybe venni, hogy Oroszország újra és újra segítsen neki. És egészen a közelmúltig Oroszország megtette.
  • Fehéroroszország tökéletes rendőrállam, rendkívül hozzáértő és félt KGB-vel (igen, Fehéroroszországban megtartották a régi nevét), amely mindent és mindenkit ellenőriz. Ez döntő fontosságú az alábbiakban kifejtett okok miatt.
  • Ami a Kremlt illeti, mindig is a Fehéroroszországgal való újraegyesítés elősegítését akarta elősegíteni, ám ezt a folyamatot Moszkva és Minszk közötti rendszeres problémák, sőt válságok miatt soha nem fejezték be teljesen. Oroszország óriási pénzösszegeket öntött, hogy megakadályozza a fehérorosz társadalom összeomlását.
  • Végül: Fehéroroszország valóban szegény ország, nagyon korlátozott forrásokkal. Oroszország számára azonban Fehéroroszország kulcsfontosságú katonai szövetségese, aki központi szerepet játszik az orosz védelmi tervekben. Ha az USA és a NATO sikeresen átvette az ország irányítását, ez komoly stratégiai fenyegetést jelent az orosz biztonság számára.
A fehérorosz hatóságok kijelentették, hogy „több száz” embert (állítólag oroszokat) küldtek Fehéroroszországba aljas szándékokkal. Lukasenko azóta hivatalosan megerősítette, hogy ezt az információt az ukrán SZBU-tól kapta. Az illetők a „Wagner” tagjai, felforgatók, stb és céljaikat úgy írták le, mint Lukasenko megölése, új „majdan” Fehéroroszországban, káosz keltése stb. Ez azonban koholmánynak tűnik. Az oroszok szerint az SZBU (ami semmit sem tesz uncle Sam jóváhagyása nélkül) indított egy műveletet, hogy Fehéroroszországot és Oroszországot összeugrassza. A zsoldosok toborzása, a repülőjegyek vásárlása stb. valójában Ukrajnából történt. Az embereket (oroszokat és más korábban a donyeck-luhanszki "szeparatisták" oldalán harcoló személyeket - a toborzáskor kifejezetten ilyeneket kerestek állítólag) Minszkbe szállították, ahol kényelmesen lekésik a gépüket, és várják a következő lehetőséget, hogy elhagyják Fehéroroszországot. Ezen a ponton a SZBU szólt a fehérorosz KGB-nek, és figyelmeztette” őket az orosz zsoldosokra, akiket Lukasenko megölésére vagy megdöntésére küldtek. Lukasenko ezután egy hosszú interjút adott az egyik legtehetségesebb ukrán újságírónak, Dmitrij Gordonnak (aki büszkén hirdeti, hogy ő egy SZBU ügynök). Addig ment, hogy felvetette, hogy Fehéroroszország kiadhat néhány elfogott orosz zsoldost Ukrajnának (amely, mint tudjuk, a fehérorosz KGB-nek adott egy listát a körözött emberekről). Ezekből az akciókból azonnal világossá vált az oroszok számára, hogy Lukasenko valamiféle piszkos játékot játszott a vasárnapi elnökválasztás előtti utolsó napokban.
Tehát mi magyarázza a fehéroroszok nyíltan bizarr viselkedését?
Első ok: Egyszerűen fogalmazva — Lukasenko népszerűsége ugyanolyan gyorsan csökken, mint a beloruszok elkölthető jövedelme.
Második ok: Az Egyesült Államok egyértelműen részt vesz a nagy stratégiai PSYOP-ban, hogy megragadja az irányítást Fehéroroszország felett.
Harmadik ok: A fehérorosz állam jelenlegi állapotában egyszerűen nem életképes és soha nem is volt.

Lukasenko és Pompeo közötti találkozót követően az Egyesült Államok most egy (nagyon nagy) nagykövetséget nyit Minszkben. Évek óta a Nyugat mindenféle diktátornak elmodta Lukasenko, és most hirtelen „mosolyoffenzívát” kezdett.

Az USA az egyik legalkalmasabb és legveszélyesebb tisztviselőjét küldi Fehéroroszország felforgatására: Jeffrey Giauque-ra, a külügyminisztérium hírszerzési tisztviselőjére utalok, aki hosszú tapasztalattal rendelkezik a destabilizációs küldetésekben."
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 311
4 589
113
Jól látom, hogy a belaruszok (vagy kik, mert hát Lengyelország és Oroszország között ezek a "szláv vágynépek" nem túl követhetőek) egy része számára a jelek szerint az elmúlt napok programja nagyjából a következő:
06:00: ébresztő
06:10: vodka
06:20: kávé
06:30: vodka
07:00: indulás a munkába
08:00: az első 1 dl vodka a munkahelyen "Éljen Lukasenko/a!" felkiáltással
09:00: a második 1 dl vodka a munkahelyen "Éljen a forradalom!" felkiáltással
10:00: előétel az ebéd előtt, a kísérő vodka
11:00: "Mi a gyászkoporsó az a forradalom?!" vitadélelőtt egy üveg vodka társaságában (a melóhelyen, fejenként)
12:00: ebéd és vodka
13:00: csendespihenő (és vodka)
14:00: "Ha nyer a forradalom, akkor vajon előbb halunk éhen, mint ahogy megfagynánk?" vitakör, a felszólalás előfeltétele 1 dl vodka lehúzása
15:00: "Mennyünk már haza, f*om!" (+vodka)
16:00: irány haza (+vodka)
17:00: "Asszony, hol a vodka?!" "Megittad tegnap, te barom!" "'csába, leugrom vodkáér'!"
18:00: "Há' nehogymá' az OMON vigye el az utolsó vodkát a boltból, hogy a pék húzná Lukasenót/át a f*ára!!!!"
19:00: forradalom és vodka
20:00: "Van vodkád, tesó?!"
20:30: "Lesz*om, hogy ki lesz az elnök, vodkád van?!"
21:00: "Nincs a boltban vodka, dögöljön meg az a vén szenilis retardált marha!"
22:00: forradalom és vodka
23:00: "Figyu má', tesó, az ukránok most sz*óágon vannak, nem?"
00:00: "Ha holnap is lesz vodka, meg meló, meg fizetés, meg fűtés és kaja, akkor tőlem Lukasenko/a azt csinál, amit akar!"
01:00: "Szevasztok, viszlát reggel a melóhelyen, srácok!" (+vodka)
02:00: (részeg horkolás)

Komolyra fordítva a szót, a jelek szerint Lukasenko (aki néha nő és Lukasenka) körülbelül annyira népszerű a honfitársai körében, mint egy kiadós hasmenés, viszont a belaruszok kicsit realistábbak az ukránoknál (ami nem nagy kunszt) és a jelek szerint felérik ésszel, hogy nekik olyan Oroszország, mint egy haldoklónak a lélegeztetőgép: ki lehet hagyni, de a végeredmény borítékolható. Szóval ez a felfordulás inkább szól arról, hogy a "vén hülye" menjen az anyjába, mint arról, hogy szeretnének egy Majdant és - a mások által már joggal megénekelt gazdasági függés okán - egy szakítást Oroszországgal. Vagy nem?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Nem. Hanem arra a momentumos beszólásra, hogy mire volna szükség. Én, személy szerint, leszarom, ha a baloldal tüntikézik, de ha a családomnak, a házamnak vagy bármilyen tulajdonomnak baja esik, vagy kár lesz benne, az illetőt keresztüllövöm. Nem lesz lelkiismeret-furdalásom.
Eddig csak a jobboldali tüntikézők gyújtogatottak az elmúlt 30 évben.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 567
113
Oroszpárti elemzés a fehérorosz helyzetről Saker-től:
"
  • Fehéroroszország teljesen mesterséges alkotás, még mesterségesebb, mint Ukrajna. Legalább Ukrajnában vannak olyan „nyugati” (galíciai) emberek, akik valójában egyáltalán nem oroszok (ha akarjuk, tekinthetünk rájuk, mint „igazi ukránokra”), és gyűlölnek mindent, ami orosz. Belorusz banderizmusnak nincs értelme.
  • Lukasenko nem volt oroszpártibb, mint Janukovics. Lukasenko mindig Lukasenko mellett állt, nem Oroszország mellett. Mind a Nyugat, mind Lukasenko azt szeretné mondani, hogy Fehéroroszország az egyetlen igazi orosz szövetséges. Ez hamis. Technikai szempontból Oroszország és Fehéroroszország nemzetek feletti unióállamok. Igaz azonban, hogy Lukasenko az orosz és a belarusz nép közötti történelmi identitást igyekezett igénybe venni, hogy Oroszország újra és újra segítsen neki. És egészen a közelmúltig Oroszország megtette.
  • Fehéroroszország tökéletes rendőrállam, rendkívül hozzáértő és félt KGB-vel (igen, Fehéroroszországban megtartották a régi nevét), amely mindent és mindenkit ellenőriz. Ez döntő fontosságú az alábbiakban kifejtett okok miatt.
  • Ami a Kremlt illeti, mindig is a Fehéroroszországgal való újraegyesítés elősegítését akarta elősegíteni, ám ezt a folyamatot Moszkva és Minszk közötti rendszeres problémák, sőt válságok miatt soha nem fejezték be teljesen. Oroszország óriási pénzösszegeket öntött, hogy megakadályozza a fehérorosz társadalom összeomlását.
  • Végül: Fehéroroszország valóban szegény ország, nagyon korlátozott forrásokkal. Oroszország számára azonban Fehéroroszország kulcsfontosságú katonai szövetségese, aki központi szerepet játszik az orosz védelmi tervekben. Ha az USA és a NATO sikeresen átvette az ország irányítását, ez komoly stratégiai fenyegetést jelent az orosz biztonság számára.
A fehérorosz hatóságok kijelentették, hogy „több száz” embert (állítólag oroszokat) küldtek Fehéroroszországba aljas szándékokkal. Lukasenko azóta hivatalosan megerősítette, hogy ezt az információt az ukrán SZBU-tól kapta. Az illetők a „Wagner” tagjai, felforgatók, stb és céljaikat úgy írták le, mint Lukasenko megölése, új „majdan” Fehéroroszországban, káosz keltése stb. Ez azonban koholmánynak tűnik. Az oroszok szerint az SZBU (ami semmit sem tesz uncle Sam jóváhagyása nélkül) indított egy műveletet, hogy Fehéroroszországot és Oroszországot összeugrassza. A zsoldosok toborzása, a repülőjegyek vásárlása stb. valójában Ukrajnából történt. Az embereket (oroszokat és más korábban a donyeck-luhanszki "szeparatisták" oldalán harcoló személyeket - a toborzáskor kifejezetten ilyeneket kerestek állítólag) Minszkbe szállították, ahol kényelmesen lekésik a gépüket, és várják a következő lehetőséget, hogy elhagyják Fehéroroszországot. Ezen a ponton a SZBU szólt a fehérorosz KGB-nek, és figyelmeztette” őket az orosz zsoldosokra, akiket Lukasenko megölésére vagy megdöntésére küldtek. Lukasenko ezután egy hosszú interjút adott az egyik legtehetségesebb ukrán újságírónak, Dmitrij Gordonnak (aki büszkén hirdeti, hogy ő egy SZBU ügynök). Addig ment, hogy felvetette, hogy Fehéroroszország kiadhat néhány elfogott orosz zsoldost Ukrajnának (amely, mint tudjuk, a fehérorosz KGB-nek adott egy listát a körözött emberekről). Ezekből az akciókból azonnal világossá vált az oroszok számára, hogy Lukasenko valamiféle piszkos játékot játszott a vasárnapi elnökválasztás előtti utolsó napokban.
Tehát mi magyarázza a fehéroroszok nyíltan bizarr viselkedését?
Első ok: Egyszerűen fogalmazva — Lukasenko népszerűsége ugyanolyan gyorsan csökken, mint a beloruszok elkölthető jövedelme.
Második ok: Az Egyesült Államok egyértelműen részt vesz a nagy stratégiai PSYOP-ban, hogy megragadja az irányítást Fehéroroszország felett.
Harmadik ok: A fehérorosz állam jelenlegi állapotában egyszerűen nem életképes és soha nem is volt.

Lukasenko és Pompeo közötti találkozót követően az Egyesült Államok most egy (nagyon nagy) nagykövetséget nyit Minszkben. Évek óta a Nyugat mindenféle diktátornak elmodta Lukasenko, és most hirtelen „mosolyoffenzívát” kezdett.

Az USA az egyik legalkalmasabb és legveszélyesebb tisztviselőjét küldi Fehéroroszország felforgatására: Jeffrey Giauque-ra, a külügyminisztérium hírszerzési tisztviselőjére utalok, aki hosszú tapasztalattal rendelkezik a destabilizációs küldetésekben."

Leírja az igazságot.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/08/11...z_elnokvalasztas_litvania_tavozo_ellenzekiek/
Gyenge nőként beszélt magáról Lukasenko Litvániába menekült ellenfele...
...Hogy Tyihanovszkaja a szomszédos Litvániába ment, az a litván külügyminiszter bejegyzéséből vált bizonyossá. Az elnökjelölt stábja szerint az elnökjelöltnek nem volt más választása: állítólag maguk a belarusz hatóságok szállították a határig, cserébe viszont szabadon engedték stábja egyik vezető tagját, Marija Morozt, akit még a választások előtti napon vettek őrizetbe – írta a Tut.by.
Tyihanovszkaja lépése azonban így is meglepő: hiába voltak országszerte tüntetések, amelyek méretükben túlszárnyalják az eddigi tiltakozásokat – ráadásul most először nem Minszk a sokadik vitatott választási győzelem miatti tüntetéssorozat kizárólagos központja –, az elnökjelölt már hétfőn közölte, hogy nem vesz részt az utcai tiltakozásokon, mert el akarja kerülni a provokációt, amelynek eredményeképp férjéhez hasonlóan őt is börtönbe zárhatják...
...A távolmaradás a jelenlegi helyzetben és a győzelem egyoldalú kihirdetésének ismeretében legalábbis váratlan, de nem ez az egyetlen furcsának tűnő lépés az ellenzéki vezetés részéről...
...Mindez növeli az esélyét annak, hogy Lukasenko kikecmereg az elmúlt 26 év legnehezebb választásából, és időt nyer, hogy rendezze sorait – igaz, az EU és Moszkva között sajátosan lavírozó, bár mindig a Kreml felé hajló, autoriter rendszerének fenntartása minden eddiginél nehezebb lesz."