[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
De facto kijárási tilalmat vezettek be Belorusszia minden nagyobb városában, a régiókról nem tudni semmit, mert lelőtték az egész országban az internetet.

A tegnapi állítólagosan bomba robbant a kezében halottról. Lelőtték, nem volt ott semmiféle bomba.

Igen nagyon úgy néz ki,hogy lekapcsolták a netet a NEXTA is halott 17 h óta nincs rajta új bejegyzés.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Azok a kedves, békés fociultrák...
Óriási botrány volt anno. Volt róla egy fotó hogy egy rokkantat tart egy kézzel, a csávót a saját hatizsákjánál fogva emelte fel, miközben a másik kezével viperázott.

A valóságban mentette a fazont és mindenkit aprított körülötte... hogy kivigye. Nagyjából egy "Állat" még ma is (fizikailag).

Szerintem egy Omonos az "Ő" valami x-edik hatványra van emelve.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
Ha Dél-Európában pl Olaszország GDP-je akkora mint a 3x nagyobb népességű Oroszországé a világ legnagyobb energiakincsével.

Ha nominális GDP-t nézel akkor igen. De Oroszországban az 1 dollárnyi pénzedért sokkal több dolgot vehetsz, mint Olaszországban (PPP)...
Én magabiztos 2-esre vizsgáztam 6 éve közgázból és már akkor azt tanították, hogy a nominális GDP csak arra jó, hogy a fejlett országok vezetői mutogassák a lakosságnak, lámlám mi vagyunk a fasza gyerekek.

Ezt figyelembe véve, viszont úgy néz ki idén lehagyják az oroszok a németeket, feljőve az 5. (európai 1.) helyre, miközben olaszok top 10-ben sincsenek (mellesleg fele annyi a GDP-jük, mint az oroszoknak).
Ráadásul Kína is gyorsuló ütemben húz elfele USA-tól...

d5cd5c4bd102d74a61cc493d9395bc1b.png

2798b6c8981366e582f6e8bc1ac91111.png



https://www.imf.org/external/pubs/f...1,474,446,754,666,698&s=PPPGDP&grp=0&a=#notes
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Szerintem személyeskedés nélkül is közölni lehet a másikkal ha eltérő a véleményünk semmi szükség a személyeskedésre nagyon rossz irányba viszi a dolgokat ráadásul könnyen karantén jár érte.
Elismerem kicsit durva komment volt, bocsánat ha megsértettem vele valakit.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Bocs,de az ilyen lelkületű "keretlegényt" nem nyugdijazni kellett volna,hanem a felvételi vizsga után elküldeni gyógykezelésre...Egy rendőr ne legyen szadista faszkalap.
Pedig a seregből ajánlólevéllel ment a rendőrségre és minden helyzetnél hívják vissza. Még a TEk is cca 5 éve csábította vissza.

Értsd meg, hogy ez is egy szakma. Ahogy mesterlövésznek sem alkalmas mindenki. De pl II.VH-s vadászoknál már volt un fegyverkamera és sok pilóta alkalmatlan volt a légiharcra és egyszerűen kiürítette a tárat és visszatért a bázisra. Az ilyet kell kiszuperálni, mert alkalmatlan!
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
Oroszországban azért olyan kicsi a jövedelem,mert egy rakat szar a gazdaság.Eről nem az olaszok/németek/amerikaiak/pirézek tehetnek,hanem az orosz viszonyok.Amerika 200 éve ugyanúgy egy fejletlen,de természeti kincsekben gazdag ország volt mint Oo.De a liberális kapitalizmus gazdag országot teremtett,az autoriter hatalmak meg orosz viszonyokat.
Nem büntetés és osztogatás kell,hanem ösztönző rendszer.Az osztogatás pont az ingyenélőket ösztönzi szaporodásra-és a dolgozók fizetik.
Valódi családi adózás kell,és családi nyúgdijrendszer (ez egyébként még Fidesz ötlet-mikor még tényleg fiatalok és demokraták voltak.3 pilléres nyugdijrendszert javasoltak.1.mindenkinek azonos minimális állami nyugdij.2.tökefedezeti nyúgdijpénztár.3.a leszármazottak TB befizetéseinek X %-kát közvetlenül kapják meg a szülők).Ösztönözni,nem osztogatni.
Részben igazad van , bár nem kellett a liberalizmus az amerikai álomhoz, csak simán a kapitalizmus. Pont a vállalkozó szellemű és agilis emberek vándoroltak be a XIX,sz. végén , akik az europai szemmel nézve gigantikus földterületeket kaptak a gazdálkodáshoz, ipar létrehozásához.
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Fehéroroszországban vasárnap tartott elnökválasztást megelőző kampány során az ország polgárai kinyilvánították a demokratikus változás iránti vágyukat, a választások azonban nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. Fehéroroszország népe többet érdemel - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió (EU) nevében tett nyilatkozatban kedden.
A főképviselő szerint a választási folyamat nem felelt meg az elvárt nemzetközi normáknak. A hatóságok aránytalan és elfogadhatatlan módon alkalmaztak erőszakot a választások estéjén felvonuló tömeg ellen, a fellépés legalább egy ember halálát és sokak megsebesülését eredményezte. Ezreket tartóztattak le, a gyülekezés, a média- és a szólásszabadság elleni fellépés fokozódott.
Josep Borrell az Európai Unió nevében felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes fogvatartottat. Kiemelte, több politikai fogoly 2015-ben elért szabadon bocsátása óta az EU és Fehéroroszország közötti kapcsolat javult, az emberi jogok és a jogállamiság terén elért haladás nélkül azonban a viszony romlásnak indul.
Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelése alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetet tekintetbe véve alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait. Az uniós lépések között az erőszak alkalmazásáért, az indokolatlan letartóztatásokért, valamint a választási eredmények hamisításáért felelős személyek elleni intézkedések meghozatala is szerepelhet - közölte.
Az EU külügyi főképviselője szerint a belarusz választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Ha nominális GDP-t nézel akkor igen. De Oroszországban az 1 dollárnyi pénzedért sokkal több dolgot vehetsz, mint Olaszországban (PPP)...
Én magabiztos 2-esre vizsgáztam 6 éve közgázból és már akkor azt tanították, hogy a nominális GDP csak arra jó, hogy a fejlett országok vezetői mutogassák a lakosságnak, lámlám mi vagyunk a fasza gyerekek.

Ezt figyelembe véve, viszont úgy néz ki idén lehagyják az oroszok a németeket, feljőve az 5. (európai 1.) helyre, miközben olaszok top 10-ben sincsenek (mellesleg fele annyi a GDP-jük, mint az oroszoknak).
Ráadásul Kína is gyorsuló ütemben húz elfele USA-tól...

d5cd5c4bd102d74a61cc493d9395bc1b.png

2798b6c8981366e582f6e8bc1ac91111.png



https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2020/01/weodata/weorept.aspx?pr.x=64&pr.y=5&sy=2020&ey=2020&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=512,668,914,672,612,946,614,137,311,546,213,674,911,676,314,548,193,556,122,678,912,181,313,867,419,682,513,684,316,273,913,868,124,921,339,948,638,943,514,686,218,688,963,518,616,728,223,836,516,558,918,138,748,196,618,278,624,692,522,694,622,962,156,142,626,449,628,564,228,565,924,283,233,853,632,288,636,293,634,566,238,964,662,182,960,359,423,453,935,968,128,922,611,714,321,862,243,135,248,716,469,456,253,722,642,942,643,718,939,724,734,576,644,936,819,961,172,813,132,726,646,199,648,733,915,184,134,524,652,361,174,362,328,364,258,732,656,366,654,144,336,146,263,463,268,528,532,923,944,738,176,578,534,537,536,742,429,866,433,369,178,744,436,186,136,925,343,869,158,746,439,926,916,466,664,112,826,111,542,298,967,927,443,846,917,299,544,582,941,474,446,754,666,698&s=PPPGDP&grp=0&a=#notes
Hát igen 1$-ból. Kérdés, hogy amennyi idő alatt valaki Rostovban 1$-t keres, addig mennyit keres egy toszkán.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 396
4 397
113
Hát igen 1$-ból. Kérdés, hogy amennyi idő alatt valaki Rostovban 1$-t keres, addig mennyit keres egy toszkán.
A PPP GDP az szamomra ilyen hamburger index, nem kozol semmit csak szepit a statisztikan feleslegesen.

A forumtarsak eleg kettos mercevel nezik ezt a PPP-t amikor a roman GDP jott szoba pont hogy szkeptikusak voltak a PPP letjogosultsagaban.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Szerintem személyeskedés nélkül is közölni lehet a másikkal ha eltérő a véleményünk semmi szükség a személyeskedésre nagyon rossz irányba viszi a dolgokat ráadásul könnyen karantén jár érte.
Majd ha nem gyalázza a kollégáimat, akkor beszélek hozzá normálisan. Ha értene más stîlusból, akkor nem irna ilyeneket, hogy "ostoba véglények" nálunk és máshol a csapaterőben szolgálók. A karantén meg annak jár aki , többek közt, 3-4 ezer magyar rendőrt leostobavéglényez. Egyelőre ez még egy magyar haditechnikai és fegyveres erőkkel foglalkozó magyar oldal. Nehogy már annak legyen igaza, aki beugat az aktiv magyar hivatásos rendvédelmi állománynak.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Ha nominális GDP-t nézel akkor igen. De Oroszországban az 1 dollárnyi pénzedért sokkal több dolgot vehetsz, mint Olaszországban (PPP)...
Én magabiztos 2-esre vizsgáztam 6 éve közgázból és már akkor azt tanították, hogy a nominális GDP csak arra jó, hogy a fejlett országok vezetői mutogassák a lakosságnak, lámlám mi vagyunk a fasza gyerekek.

Ezt figyelembe véve, viszont úgy néz ki idén lehagyják az oroszok a németeket, feljőve az 5. (európai 1.) helyre, miközben olaszok top 10-ben sincsenek (mellesleg fele annyi a GDP-jük, mint az oroszoknak).
Ráadásul Kína is gyorsuló ütemben húz elfele USA-tól...

d5cd5c4bd102d74a61cc493d9395bc1b.png

2798b6c8981366e582f6e8bc1ac91111.png



https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2020/01/weodata/weorept.aspx?pr.x=64&pr.y=5&sy=2020&ey=2020&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=512,668,914,672,612,946,614,137,311,546,213,674,911,676,314,548,193,556,122,678,912,181,313,867,419,682,513,684,316,273,913,868,124,921,339,948,638,943,514,686,218,688,963,518,616,728,223,836,516,558,918,138,748,196,618,278,624,692,522,694,622,962,156,142,626,449,628,564,228,565,924,283,233,853,632,288,636,293,634,566,238,964,662,182,960,359,423,453,935,968,128,922,611,714,321,862,243,135,248,716,469,456,253,722,642,942,643,718,939,724,734,576,644,936,819,961,172,813,132,726,646,199,648,733,915,184,134,524,652,361,174,362,328,364,258,732,656,366,654,144,336,146,263,463,268,528,532,923,944,738,176,578,534,537,536,742,429,866,433,369,178,744,436,186,136,925,343,869,158,746,439,926,916,466,664,112,826,111,542,298,967,927,443,846,917,299,544,582,941,474,446,754,666,698&s=PPPGDP&grp=0&a=#notes
Hát az átlag orosz jobban él, mint az angol, vagy a francia...?

Az indiai jobban él, mint az olasz? Szerintem nem. Társadalmi vetületekről beszéltünk és ott az egy főre eső teljesítmény is számít.
Az indiaiak piszok sokan vannak. Lehet 2x akkora a teljesítménye az országnak, mint Japánnak, ha 15x annyi ember állítja elő...

Nagyjából arra akartam célozni, hogy a túl nagy jólét miatt nem vállalnak el bizonyos munkákat. És ez valós teljesítmény.... Hol motivál 1200 euró fizu, amikor a dédi temetése után megeszed a fasírtgolyót, picit annekdótázol és örökölsz 200K eurót...? Ez ugyebár nem India? :rolleyes:
De nagyon tanulságosak ezek a kimutatások. Nem véletlen pl, hogy az USA úgy próbál betörni Indiába.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 565
113
Részben igazad van , bár nem kellett a liberalizmus az amerikai álomhoz, csak simán a kapitalizmus. Pont a vállalkozó szellemű és agilis emberek vándoroltak be a XIX,sz. végén , akik az europai szemmel nézve gigantikus földterületeket kaptak a gazdálkodáshoz, ipar létrehozásához.
De,kellett hozzá a liberalizmus,mert az maga a törvényes keretek közötti szabadversenyes kapitalizmus.
Az a gond,hogy az orbáni agitprop(meg a nyugati szcialisták) összemosta a dolgok jelentését.A liberalizmus nem egy múló politikai áramlat,hanem egy társadalmi rendszer,amiben a kapitalizmus működhet.
Ami azt illeti,a liberalizmus maga a polgári konzervatizmus.Hogy ebből hogy sikerült balliberalizmust kreálni-hát halvány lila gözöm sincs.A kifejezés magában nonszensz,önellentmondás
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff and Fundin

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 616
113
Az a segítség a mai orosz vélemény szerint azt jelentette, hogy ellopták, széthordták az orosz állami vagyon jelentős részét ezek a "befektetők", mint Bill Bowder, aki mióta Putyinék kiakolbították az országból, az egyik fő oroszellenes lobbista. Vagy mint a helyi KISZ-führerekből lett ottani Gyurcsányok, pl. Hodorkovszkij. Putyin meg csak "visszalopta", illetve azok az oligarchák, akik elfogadták, hogy mostantól az orosz államot jelentő "szilovikok" diktálnak, megtarthatták a vagyonukat, esetleg külföldre kellett távozniuk, de nem lettek földönfutók.
Nem vetted még észre, hogy negan brüsszelből várja nekünk is a segítséget? Jelcin idején is segítették az amerikaiak az oroszokat, persze úgy, mint nálunk, "az állam rossz gazda" irány privatizálni, olyan magyar licenszek kerültek ki magyar kézből, amiért egy jobb korban addig lógattak volna egy fán míg le nem rohadsz róla. Putyóék vissza bírták fordítani körülbelül 2012-re azt amit jelcinék 91-2000-ig leműveltek megfelelően nyugati kompatibilis módban.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
De,kellett hozzá a liberalizmus,mert az maga a törvényes keretek közötti szabadversenyes kapitalizmus.
Az a gond,hogy az orbáni agitprop(meg a nyugati szcialisták) összemosta a dolgok jelentését.A liberalizmus nem egy múló politikai áramlat,hanem egy társadalmi rendszer,amiben a kapitalizmus működhet.
Ami azt illeti,a liberalizmus maga a polgári konzervatizmus.Hogy ebből hogy sikerült balliberalizmust kreálni-hát halvány lila gözöm sincs.A kifejezés magában nonszensz,önellentmondás
Nem zavar, hogy csak te belpolozol? Az miért liberalizmus, hogy törvényes keretek között írtották ki az őslakosokat és a rezervátumba üldözött őslakosok földjén indítottak vállalkozásokat?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 565
113
Pedig a seregből ajánlólevéllel ment a rendőrségre és minden helyzetnél hívják vissza. Még a TEk is cca 5 éve csábította vissza.

Értsd meg, hogy ez is egy szakma. Ahogy mesterlövésznek sem alkalmas mindenki. De pl II.VH-s vadászoknál már volt un fegyverkamera és sok pilóta alkalmatlan volt a légiharcra és egyszerűen kiürítette a tárat és visszatért a bázisra. Az ilyet kell kiszuperálni, mert alkalmatlan!
Én meg vadásztam.De nem tartottam sem viccesnek,sem élvezetesnek a vad szenvedését,ha csak sebesitettem.
Igen,kell hozzá alkalmasság.És igen,egy rendór rákényszerűlhet durva dolgokra.De ha azt viccesnek,élvezetesnek találja,akkor az nem rendór,csak egy egyenruhás verólegény.Egy rendór pedig rendór legyen,ne egy ÁVH-s verőlegény
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
A PPP GDP az szamomra ilyen hamburger index, nem kozol semmit csak szepit a statisztikan feleslegesen.

A forumtarsak eleg kettos mercevel nezik ezt a PPP-t amikor a roman GDP jott szoba pont hogy szkeptikusak voltak a PPP letjogosultsagaban.
Emlékeim szerint az lett az lett kétségbe vonva, hogy a háztartások költekezése és a megtermelt teljesítmény milyen összhangban van.
Lefordítom: A román lakossági fogyasztást nagymértékben torzítja a cca 4millió nyugaton dolgozó hazautalása. Azt ugye nem Románia teljesítménye hozza létre, hanem pl olasz, francia, vagy éppen spanyol teljesítmény.

Hogy is van ez a kettős mérce? :rolleyes: De hogy a magyart is fordítsam neked: a cca 600, de legyen miattad 700 000 nyugaton élő magyar még a dupla népességgel sincs pariban a 4 millió románnal. Ha 2 millió magyar utalna haza (most csak egyszerűen számszakilag), akkor itt is a lakossági költekezés jelentősen nőne, miközben pont a gazdaságunk gyengeségét bizonyítja, lásd imádott Ukrajnád (abból élnek, hogy otthon nem tudnak megélni és rengeteget utalnak haza).