[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
  • Tetszik
Reactions: ladagrant and Loken

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Igazad van.Messze nem vagyok bűntelen.Mea culpa
De a kedves FIDESZ hivők finoman szolva bárdolatlan stillusa bennem is rossz folyamatokat indit el.Akit zavar a vajdázás,azt zavarja már az állandó ballipsizés,gyúrcsótányozás,hülyézés,makarónizás,stb is.Meg az összemosás.Aki nem OV hivő,az hülye gender ballipsi,komcsi.Mint emlitettem,éltem a komcsi rendszerben.Jelentett fel ilyen "szolgalelkű"önkéntes rendőr,akik utódai itt "ballipsiznek"(kis ország,egy....).80as évek vége,nem vittek a Markóba.Viszont papirt kaptam róla,hogy nem lehetek KISZ tag.Mikor Orbán Viktor és komplett bandája a KISZben volt Gyúrcsánnyal együt.
Végig éltem,ami azóta történt.És annyira öreg nem vagyok,hogy ne emlékeznék rá,mi is történt.

Most az eredeti témakörre (a fórumra/topikra ható káros jelenségek) visszakanyarodva úgy gondolom, hogy általánosságban (minden oldalon) úgy működik a dolog, hogy amennyiben az általad említett dolgok az "ingerküszöb alatt" maradnak, akkor a népek ezen "túllendülnek". Konkrét példánál maradva - tegnap 3 topikot (ez, USA meg a haderőfejlesztésest olvasgattam napokra visszamenőleg) nézegettem és azt tapasztaltam, hogy amíg pl. a "vajdázás" (vagy hasonszőrűek akár a másik oldalról) megmarad egy embernél mondjuk napi 1-2/nap szinten egy topikon belül, akkor azon simán túllendül mindenki. Én is meg mindenki is.

Ami gond lehet, ha valakinél elszáll ez a dolog egy topikon illetve napon belül, akkor általában hamar "lefő a kávé" a másik oldalról olyanoknál is, akiknek egyébként a véleményét hasznosnak tartom illetve tisztelem a fórumon való hozzáadott értéke miatt (azaz nem csak "sima" trollok vagy provokátorok). Aztán hamar megjelennek a "játszótársak" mindkét oldalon és indulhat az oldalakon/napokon keresztül tartó "belpol őrjöngés". Na ez utóbbi már nem hiányzik a véleményem szerint.

Igen, abba nem szeretnék belemenni, hogy a "másik oldal viselt dolgaival" mi újság. Ahogy írtam is az előző hozzászólásomban - minden kocsmai verekedés úgy kezdődik, hogy valaki "visszaüt". Egy kocsmai verekedésnél meg úgy gondolom nem az számít már leginkább, hogy "ki ütött először" vagy "ki ütött nagyobbat" - netalán még az sem annyira, hogy "kinek volt igaza". Hanem a kőkemény vastag betűs lényeg az, hogy "szét lett verve a kocsma" (/topik) ... Ugye tudod, hogy néhány esetben melyik az a fél is aki enged? ... ;)

56 401 874 USD gazdasági veszteség érte Fehéroroszországot amiatt,hogy egy napra blokkolta az internetet az egész országban (a Netblocks COST szerint)

Ez egy gazdag ország:)


Igazából nem is ez a komment a lényeg amire válaszolok - csak egy kicsit általánosabban Fehéroroszországról ...

Leegyszerűsítve milyen opciók közül is lehet választani most Fehéroroszországban? Az alábbi két opció közül:

- a "langyos szar" (valaki így fogalmazott a topikban nemrég). Azaz Lukasenko "diktatúrája".
- Ukrajna útja (annak a "szabadrablásos" részével meg egy esetleges "polgárháborúval").

Az igazi kőkemény igazság az, hogy nincs más választási lehetőség. Olyat nem kínál fel sem a "fényességes nyugat", sem az oroszok, sem Lukasenko és sem annak ellenzéke.

Tényszerűen vizsgálva mi is ez a "langyos szar"? Aki ismeri akár csak alapszinten is Fehéroroszország adottságait (demográfiai, gazdasági, világpolitikában betöltött szerepét, melyik "kultúrkörbe tartozik" stb. stb.), akkor láthatjuk, hogy most és rövidtávon ez a lehetőségeik "kimaxolása". Nem szép? Nem, nem az, de attól ez van. Emlékezzünk évtizedekkel ezelőtt mi volt Lukasenko koncepciója. Mindenhol a keleti blokkban hirtelen rendszerváltás, tömegek dőltek a nyomorba, gazdaság egyik része összeomlott másik része ment nyugati kézbe (ez ugye az EU integráció követelménye volt felénk is annak idején). Ilyen-olyan bábok irányítják az ország(ok)at. Ő azt mondta, hogy Fehéroroszország geopolitikai helyzetében és adottságait figyelembevéve reformok segítségével egy átmenetet képzel el. Namost ott nem is volt ilyen sokkhatás és elindult egyfajta fejlődés minden tekintetben pozitív irányban. Ami tény, hogy nem lettek nagy világpolitikai szereplők, de úgy gondolom, hogy ez semmilyen szempontból nem is volt a pakliban bármilyen utat is járjanak. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy Ororszország a szomszédban. Nyilvánvalóan, mint szovjet utódállam is teljesen más lehetőségeik vannak, mint egy földrajzilag teljesen máshol fekvő Magyarországnak vagy akár Lengyelországnak.

Az alternatíva. Azt ugye senki nem gondolja, hogy amennyiben most az ellenzék nyer (akár puccsal), akkor mindenki boldogan "ellovagol majd a naplementébe" illetve jön majd a "tejjel-mézzel folyó Kánaán"? Mit láthat Lukasenkó vagy bárki más aki tényszerűen gondolkodik? Láthatta csak a 2000 -es és 2010 -es években két volt szovjet utódállamban, hogy milyen eredménnyel kecsegtetett számukra az "ójrópai értékek":

- Grúzia (bocsánat, tudom hogy Georgia, de a "régi idők gyermeke" vagyok): 2003 egy "gyönyörűszép" mintaszerű puccsal hatalomra jut a Szaakasvili (itt nálunk a CEU -n végzett ...) vezette formáció. Az első adandó alkalommal (2008) katonailag megtámadta az oroszokat (Dél-Oszétia, de az Abházia és egyéb kérdéseket is olyan "megnyugtatóan" rendezték). No ebből még az ENSZ sem tudta kimosdatni Őket, pedig erőlködtek rajta sokáig (aztán elismerték, hogy agresszió volt). Azóta is milyen jó Nekik ...
- Ukrajna. 2014 Majdan ... Azóta is polgárháborús állapotok. Gyakorlatilag azonnal fegyveres harcba "keveredtek" a lakosság orosz részével. Többtízezer civil halott lett hamar - a katonákról egyebekről nem is beszélve. Rengeteg embert bombáztak ki a lakásukból/házukból és váltak földönfutóvá, váltak kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket illetve milliók menekültek külföldre. Általánosságban beindult a szabadrablás, államadóság duplája lett a 2014 -eshez képest, a szénhidrogén lelőhelyeiknek annyi (Krím- illetve Fekete-tenger) és az olcsó ruszki gáznak (egyebeknek, illetve gazdasági együttműködés a volt FÁK országokkal stb.) annyi ... A nyugatnak meg a termékeiket illetve szolgáltatásaikat tekintve ugye nem kell semmi (a földjeik egyebek viszont igen) ... Úgy egyébként emlékszünk arra hogy így a 2010 -es évek közepén melyik országban is tűnt fel ez a "faszagányos" Szaakasvili gyerek? Hát nem Ukrajnában? :)

Persze ezeket lehet fejtegetni részleteiben, meg azon évődni, hogy "kinek van igaza" meg hasonlók. A szörnyűséges rögvalóság viszont az, hogy az ottani embereknek csak a "végeredmény" számít. Ami viszont nem szép - nagyon nem.

Hogy legyen egy kicsit konkrétabb (és provokatívabb) válasz is a hozzászólásodhoz: mondjuk 40.000 civil halottat megérne ez a napi 56 millió USD? Avagy hol lenne az a határ ami már megérné? Az az igazság, hogy ez az összeg még ott is nemzetgazdasági szinten a "bolhafing" kategória. Ott most ennél sokkal több forog kockán és sajnos nemcsak anyagi értelemben ...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 956
113

Igen, igen! Az lenne a legideálisabb, ha minden NAGYHATALOM szépen hazavinné a katonáit. Csak azt felejtik el sokan, hogy abban a pillanatban, hogy minden katona hazatért, Európa népei simán, megerőltetés nélkül, kizárólag a nyílt társadalom, a kereszténység, a nemzet, az Európai Értékek (hahaha), a demokrácia, a jóédesanyukájuk miatt rögtön egymásnak esnének.
Ráadásul, ha a jenkik hazamennek, attól Iván még a szomszédban lesz. Ha pedig Ivánt bezárják, magukat lövik tökön.... Na... most iszom egy sört. Éljen a megbonthatatlan sörösdoboz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 813
81 103
113
2014-es cikk, amikor is román barát kormány volt hatalmon. Az orosz békefenntartók kb 1500fő, ami elenyésző a polgárháború befejezte után a békét ésa puszta létet biztosítják az ott élő orosz és ukrán lakosságnak. Kivonásukkal a románok erőszakkal elfoglanák a területet és megölnék az ott élőket. Románia nem titkolt célja, hogy bekebelezze Moldovát és létrehozza Nagy Romániát, azért is engednek meg mindent a jenkiknek- rakétavédelmi bázistól haditengerészeti bázisig- magyarul a hátsójukba bújnak-, hogy majd megkapják a politikai támogatást a tervezett egyesítéshez..
Tehát az oroszok jó helyen vannak ott. Ez minden magyar ember érdeke. Vagy te talán Nagy Romániát szeretnél?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet. Az ellenzék egy része arra kéri a nyugati országokat, hogy az ellenzék jelöltjét, Tihanovszkaját ismerjék el az egyetlen legitim elnöknek.
EGYRE AGRESSZÍVABBAK A RENDŐRÖK, MINSZKBEN GYAKORLATILAG KIJÁRÁSI TILALMAT RENDELTEK EL

Lukasenkának az országos sztrájk mellett az fájna igazán, ha a helyi politikai elitek kitáncolnának mellőle. De annak sem örülhet, hogy már Oroszország is beszólt neki a nyilvánvaló választási csalás miatt.
LESZ-E SIKERES FORRADALOM BELARUSZBAN?
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Mert milyen jó kis polgárháborút lehetne ott felmelegíteni, ha az orosz békefenntartók elhúznák a csíkot. Persze az a "pozitív" hozadéka meglenne, hogy ezúttal az oroszok és ukránok egy oldalon harcolnának (meg persze a moldávok is azon a környéken). Azt se felejtsük el, hogy mindjárt bekapcsolódhatnának a buliba a gagauzok is, hiszen annak idején csak annak hatására kaptak autonómiát, hogy "odaát" kiharcolták a "de facto" státuszukat (annak idején ott is elég gyorsan eszkalálódtak az események és nem lett volna ott sem más végkifejlet) ...

Persze azt is értem, hogy a moldáv kormány hivatalból is pengeti ezeket a húrokat (napirenden tartja a kérdést) - ugyanakkor szerintem a legfőbb érték ott most (és egyébként is) a béke.

2014-es cikk, amikor is román barát kormány volt hatalmon. Az orosz békefenntartók kb 1500fő, ami elenyésző a polgárháború befejezte után a békét ésa puszta létet biztosítják az ott élő orosz és ukrán lakosságnak. Kivonásukkal a románok erőszakkal elfoglanák a területet és megölnék az ott élőket. Románia nem titkolt célja, hogy bekebelezze Moldovát és létrehozza Nagy Romániát, azért is engednek meg mindent a jenkiknek- rakétavédelmi bázistól haditengerészeti bázisig- magyarul a hátsójukba bújnak-, hogy majd megkapják a politikai támogatást a tervezett egyesítéshez..
Tehát az oroszok jó helyen vannak ott. Ez minden magyar ember érdeke. Vagy te talán Nagy Romániát szeretnél?

Pontosan. A helyzetet bonyolítja, hogy Romániában elég gyakran fogadnak el parlamenti állásfoglalásokat (stb. stb.), hogy a "Prut -on túli területek" annektálása nemzetstratégiai ügy és annak annektálására "minden eszközzel" törekedni kell. A "minden eszközben" benne van (lehet) a katonai aggresszió is ...

Namost egy ilyen szituációban a moldávok (elsöprő többsége) együttharcolnának a Dnyeszteren-túliakkal, az orosz/ukrán/gagauz/stb. kisebbségekkel is - pont azért, mert a határ túloldalán pontosan látják, hogy milyen sorsuk lenne, mint "kisebbség". A történelmi tapasztalataik sem túl rózsázsak ...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Igen, igen! Az lenne a legideálisabb, ha minden NAGYHATALOM szépen hazavinné a katonáit. Csak azt felejtik el sokan, hogy abban a pillanatban, hogy minden katona hazatért, Európa népei simán, megerőltetés nélkül, kizárólag a nyílt társadalom, a kereszténység, a nemzet, az Európai Értékek (hahaha), a demokrácia, a jóédesanyukájuk miatt rögtön egymásnak esnének.
Ráadásul, ha a jenkik hazamennek, attól Iván még a szomszédban lesz. Ha pedig Ivánt bezárják, magukat lövik tökön.... Na... most iszom egy sört. Éljen a megbonthatatlan sörösdoboz.

Ha most egymásnak esünk az még korai! '28-ra ígérik a nehézdandár képességet, ha az megvan másnap szólunk minden nagyhatalomnak, hogy lehet indulni hazafelé! :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem létezik olyan hogy orosz érdekszféra. Belorusszia belorusz érdekszféra.
Igen, így hangzik az idealista elmélet. A gyakorlat meg az, hogy ahol orosz katonai támaszpontok vannak külföldön, az bizony orosz érdekszféra (lásd Szíria, vagy akár Belarusz, ahol Kínai, USA vagy más NATO-országoknak vannak külföldön katonai támaszpontjai, azok biza az adott országok érdekszférájához tartoznak. Gyakorlatilag van így, minden elmélettől függetlenül. Mert van egy olyan gyanúm, hogy egyik hatalom sem azért tart fenn külföldön támaszpontokat, hogy SAJÁT MAGÁT hátrányos helyzetbe hozza. Előfordulhat viszont hogy van belőlük "némi" icike -picike előnyük, pozitívumuk??! ;):p
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
2014-es cikk, amikor is román barát kormány volt hatalmon. Az orosz békefenntartók kb 1500fő, ami elenyésző a polgárháború befejezte után a békét ésa puszta létet biztosítják az ott élő orosz és ukrán lakosságnak. Kivonásukkal a románok erőszakkal elfoglanák a területet és megölnék az ott élőket. Románia nem titkolt célja, hogy bekebelezze Moldovát és létrehozza Nagy Romániát, azért is engednek meg mindent a jenkiknek- rakétavédelmi bázistól haditengerészeti bázisig- magyarul a hátsójukba bújnak-, hogy majd megkapják a politikai támogatást a tervezett egyesítéshez..
Tehát az oroszok jó helyen vannak ott. Ez minden magyar ember érdeke. Vagy te talán Nagy Romániát szeretnél?

Az oroszok -természetesen- mindenhol jó helyen vannak, de én nem gondolom h a dnyeszter menti köztársaság kolosszális erőforrásai lennének a győzelem kulcsa.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Mert milyen jó kis polgárháborút lehetne ott felmelegíteni, ha az orosz békefenntartók elhúznák a csíkot. Persze az a "pozitív" hozadéka meglenne, hogy ezúttal az oroszok és ukránok egy oldalon harcolnának (meg persze a moldávok is azon a környéken). Azt se felejtsük el, hogy mindjárt bekapcsolódhatnának a buliba a gagauzok is, hiszen annak idején csak annak hatására kaptak autonómiát, hogy "odaát" kiharcolták a "de facto" státuszukat (annak idején ott is elég gyorsan eszkalálódtak az események és nem lett volna ott sem más végkifejlet) ...

Persze azt is értem, hogy a moldáv kormány hivatalból is pengeti ezeket a húrokat (napirenden tartja a kérdést) - ugyanakkor szerintem a legfőbb érték ott most (és egyébként is) a béke.



Pontosan. A helyzetet bonyolítja, hogy Romániában elég gyakran fogadnak el parlamenti állásfoglalásokat (stb. stb.), hogy a "Prut -on túli területek" annektálása nemzetstratégiai ügy és annak annektálására "minden eszközzel" törekedni kell. A "minden eszközben" benne van (lehet) a katonai aggresszió is ...

Namost egy ilyen szituációban a moldávok (elsöprő többsége) együttharcolnának a Dnyeszteren-túliakkal, az orosz/ukrán/gagauz/stb. kisebbségekkel is - pont azért, mert a határ túloldalán pontosan látják, hogy milyen sorsuk lenne, mint "kisebbség". A történelmi tapasztalataik sem túl rózsázsak ...

Korrekt az észrevétel, én azért meghagynám a jogot a lengyeleknek is eldönteni, a saját területükök, kivel hol hadgyakorlatoznak.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Most az eredeti témakörre (a fórumra/topikra ható káros jelenségek) visszakanyarodva úgy gondolom, hogy általánosságban (minden oldalon) úgy működik a dolog, hogy amennyiben az általad említett dolgok az "ingerküszöb alatt" maradnak, akkor a népek ezen "túllendülnek". Konkrét példánál maradva - tegnap 3 topikot (ez, USA meg a haderőfejlesztésest olvasgattam napokra visszamenőleg) nézegettem és azt tapasztaltam, hogy amíg pl. a "vajdázás" (vagy hasonszőrűek akár a másik oldalról) megmarad egy embernél mondjuk napi 1-2/nap szinten egy topikon belül, akkor azon simán túllendül mindenki. Én is meg mindenki is.

Ami gond lehet, ha valakinél elszáll ez a dolog egy topikon illetve napon belül, akkor általában hamar "lefő a kávé" a másik oldalról olyanoknál is, akiknek egyébként a véleményét hasznosnak tartom illetve tisztelem a fórumon való hozzáadott értéke miatt (azaz nem csak "sima" trollok vagy provokátorok). Aztán hamar megjelennek a "játszótársak" mindkét oldalon és indulhat az oldalakon/napokon keresztül tartó "belpol őrjöngés". Na ez utóbbi már nem hiányzik a véleményem szerint.

Igen, abba nem szeretnék belemenni, hogy a "másik oldal viselt dolgaival" mi újság. Ahogy írtam is az előző hozzászólásomban - minden kocsmai verekedés úgy kezdődik, hogy valaki "visszaüt". Egy kocsmai verekedésnél meg úgy gondolom nem az számít már leginkább, hogy "ki ütött először" vagy "ki ütött nagyobbat" - netalán még az sem annyira, hogy "kinek volt igaza". Hanem a kőkemény vastag betűs lényeg az, hogy "szét lett verve a kocsma" (/topik) ... Ugye tudod, hogy néhány esetben melyik az a fél is aki enged? ... ;)



Igazából nem is ez a komment a lényeg amire válaszolok - csak egy kicsit általánosabban Fehéroroszországról ...

Leegyszerűsítve milyen opciók közül is lehet választani most Fehéroroszországban? Az alábbi két opció közül:

- a "langyos szar" (valaki így fogalmazott a topikban nemrég). Azaz Lukasenko "diktatúrája".
- Ukrajna útja (annak a "szabadrablásos" részével meg egy esetleges "polgárháborúval").

Az igazi kőkemény igazság az, hogy nincs más választási lehetőség. Olyat nem kínál fel sem a "fényességes nyugat", sem az oroszok, sem Lukasenko és sem annak ellenzéke.

Tényszerűen vizsgálva mi is ez a "langyos szar"? Aki ismeri akár csak alapszinten is Fehéroroszország adottságait (demográfiai, gazdasági, világpolitikában betöltött szerepét, melyik "kultúrkörbe tartozik" stb. stb.), akkor láthatjuk, hogy most és rövidtávon ez a lehetőségeik "kimaxolása". Nem szép? Nem, nem az, de attól ez van. Emlékezzünk évtizedekkel ezelőtt mi volt Lukasenko koncepciója. Mindenhol a keleti blokkban hirtelen rendszerváltás, tömegek dőltek a nyomorba, gazdaság egyik része összeomlott másik része ment nyugati kézbe (ez ugye az EU integráció követelménye volt felénk is annak idején). Ilyen-olyan bábok irányítják az ország(ok)at. Ő azt mondta, hogy Fehéroroszország geopolitikai helyzetében és adottságait figyelembevéve reformok segítségével egy átmenetet képzel el. Namost ott nem is volt ilyen sokkhatás és elindult egyfajta fejlődés minden tekintetben pozitív irányban. Ami tény, hogy nem lettek nagy világpolitikai szereplők, de úgy gondolom, hogy ez semmilyen szempontból nem is volt a pakliban bármilyen utat is járjanak. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy Ororszország a szomszédban. Nyilvánvalóan, mint szovjet utódállam is teljesen más lehetőségeik vannak, mint egy földrajzilag teljesen máshol fekvő Magyarországnak vagy akár Lengyelországnak.

Az alternatíva. Azt ugye senki nem gondolja, hogy amennyiben most az ellenzék nyer (akár puccsal), akkor mindenki boldogan "ellovagol majd a naplementébe" illetve jön majd a "tejjel-mézzel folyó Kánaán"? Mit láthat Lukasenkó vagy bárki más aki tényszerűen gondolkodik? Láthatta csak a 2000 -es és 2010 -es években két volt szovjet utódállamban, hogy milyen eredménnyel kecsegtetett számukra az "ójrópai értékek":

- Grúzia (bocsánat, tudom hogy Georgia, de a "régi idők gyermeke" vagyok): 2003 egy "gyönyörűszép" mintaszerű puccsal hatalomra jut a Szaakasvili (itt nálunk a CEU -n végzett ...) vezette formáció. Az első adandó alkalommal (2008) katonailag megtámadta az oroszokat (Dél-Oszétia, de az Abházia és egyéb kérdéseket is olyan "megnyugtatóan" rendezték). No ebből még az ENSZ sem tudta kimosdatni Őket, pedig erőlködtek rajta sokáig (aztán elismerték, hogy agresszió volt). Azóta is milyen jó Nekik ...
- Ukrajna. 2014 Majdan ... Azóta is polgárháborús állapotok. Gyakorlatilag azonnal fegyveres harcba "keveredtek" a lakosság orosz részével. Többtízezer civil halott lett hamar - a katonákról egyebekről nem is beszélve. Rengeteg embert bombáztak ki a lakásukból/házukból és váltak földönfutóvá, váltak kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket illetve milliók menekültek külföldre. Általánosságban beindult a szabadrablás, államadóság duplája lett a 2014 -eshez képest, a szénhidrogén lelőhelyeiknek annyi (Krím- illetve Fekete-tenger) és az olcsó ruszki gáznak (egyebeknek, illetve gazdasági együttműködés a volt FÁK országokkal stb.) annyi ... A nyugatnak meg a termékeiket illetve szolgáltatásaikat tekintve ugye nem kell semmi (a földjeik egyebek viszont igen) ... Úgy egyébként emlékszünk arra hogy így a 2010 -es évek közepén melyik országban is tűnt fel ez a "faszagányos" Szaakasvili gyerek? Hát nem Ukrajnában? :)

Persze ezeket lehet fejtegetni részleteiben, meg azon évődni, hogy "kinek van igaza" meg hasonlók. A szörnyűséges rögvalóság viszont az, hogy az ottani embereknek csak a "végeredmény" számít. Ami viszont nem szép - nagyon nem.

Hogy legyen egy kicsit konkrétabb (és provokatívabb) válasz is a hozzászólásodhoz: mondjuk 40.000 civil halottat megérne ez a napi 56 millió USD? Avagy hol lenne az a határ ami már megérné? Az az igazság, hogy ez az összeg még ott is nemzetgazdasági szinten a "bolhafing" kategória. Ott most ennél sokkal több forog kockán és sajnos nemcsak anyagi értelemben ...

A fehéroroszok mostanában ott jârnak mint mi kb '88-89 ben. Választhattuk volna a langyosban pancsizást de jobb ha túlesünk a hùsbavágó intézkedéseken mielőtt fejünkre szakad a ház, csinálhattuk volna sokkal jobban is de utólag könnyű okosnak lenni. Mondjuk grószkarcsi majdan meg polgárháború helyett fehérterrorral rémísztgetett, se szerintem mi jól döntöttünk (pedig tényleg volt szabadrablás is bőven).
A fehéroroszok előtt ott van számos rendszerváltó példa, csinàlhatják jól és rosszul, meg maradhatnak (nem tudom megsaccolni meddig) akár a langyiban is.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Tegnap elkaptak a rendőrök egy férfit Minszkben aki külföldi pénzt osztogatott az embereknek a tüntetésekben-zavargásokban való részvételért.
m1054604.jpg
És ez volt a legjobb minőségű fotó amit csinálni tudtak? Tényleg szegény elmaradott ország lehet :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Mintha már lett volna ilyen példa. Iván kivont több-százezer katonát és összes haditechnikájukat néhány országból, megszűnt a VSz és a Szú., engedte függetlenedni egy csomó volt "alattvalóját" - és ki követte a példáját??!! Most meg azon az 1500 orosz dnyeszter-menti katonán múlna a világbéke?!
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 171
8 001
113
Részben igazad van , bár nem kellett a liberalizmus az amerikai álomhoz, csak simán a kapitalizmus. Pont a vállalkozó szellemű és agilis emberek vándoroltak be a XIX,sz. végén , akik az europai szemmel nézve gigantikus földterületeket kaptak a gazdálkodáshoz, ipar létrehozásához.
A kapitalizmus az maga a gazdasági liberalizmus.
Az elvtársak privatizáltak maguknak. Urak lettek. Tőkések. Ez sokaknak nem tetszett. Lett a Gengszterváltás. Az új gengszterek (a régi elvtársak) féltették a javaikat, ezért a hatalomban akartak maradni. Igen ám, de a politikai "győztesek" között is voltak olyanok, akik szerettek volna gazdagodni. Nosza.... Mikor az egyik Gengszter gazdagodik, a másik DIKTATÚRÁT kiált, hogy miért nem ő és viszont.
Van a NEMZETI gengszter jó kommunikációval és nemzeti identitással és a MULTI gengszter (bal, Lib., stb.). Meg van 9 millió LESZART MAGYAR!
Hol van "nemzeti" gengszter nemzeti identitással? Gengszter van, oszt olyan az identitása, amit a pillanatnyi érdeke diktál. Lásd pl. Boros Imre: III/III-as, munkásőr, majd kisgazda és jobboldali megmondóember és banktulaj.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 150
113
Két rendőr megvert egy 15 éves srácot, majd az egyik rendőr egy gránáttal fenyegetve a járókelőket, erősítést hívott ,és a 15 éves srácot egy kis buszba téve elvitték.

Ez a film már másodszor van itt. Lehet, hogy neked nem tűnik fel, de nekem nagyon, az előzmények hiányoznak. Mint az ide bepakolt filmek 90%-kánál.
Nem tájékoztatás és helyzetbemutatás ez, hanem döntően jól megvágott propaganda. Ladagrant szintű agit-prop.

És nem, nem vagyok Lukasenkó hívő. De hülye se vagyok, hogy bármit megetessenek velem.