A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Nem akarok senkit megbántani de mindig ugyanaz jön elő. Hogy nekünk kell majd válaszként átmenni a tiszán. Ezzel nem értek egyet. ez a bajom. fOSSANAK őK ÉS KELETRE MINDENT. FÉLTSÉK ŐK A MAROST.

Per pillanat nincs meg a Románokban az a kéápesség, hogy a Tiszán átvessék a magyarokat, így nem is aktuális az átkelősdin okoskodni. Ha mi mennénk arra (de persze mi sem tudunk mert nincs meg a képességünk hozzá) akkor nekünk csak a Maroson való átkelés esetén kéne ez a képesség, na de azon miért kelnénk át? Jó lesz az határfolyónak is. Persze semmi sem marad így ahogy van (felfejlődhetnek katonailag rendesen a Románok) és mivel tudjuk, hogy a fejükben ott él az az álom, hogy egyszer a Tiszáig tólják nagyrománia határát, nem szabad félvállról venni a dolgokat. Erre lehet egy jó válasz egy korszerű hadsereg létrehozása és Nyíregyháza, Debrecen és Hódmezővásárhely megerősítése. Ebben az esetben nyugodtan alhatunk.

Nem mellékesen, azzal kapcsolatban, hogy itt többen akarnak úszkálni a technikával, arra ott van a meglévő BTR állomány. Azzal az 500+ db BTR-el éppen annyi katonát lehet átúsztatni a nagy folyókon is, amivel egy hidfőt a nehéztechnika megérkezéséig meg lehet tartani. Éppen ezért nem dobnám ki ezeket az eszközöket. Lezsíroznám, aztán irány a raktár. Ha nem más, a területvédelemi erőknél lehet őket használni.

Keleti kérdés.
Négy zászlóaljban vanna elosztva a tankjaik. Három a kárpátokon túl, egy pedig Tordán. Ebből is látszik, hogy Igazából keletre koncentrálnak (persze egyik szemüket a magyarokon tartják). Örök félelmük az Orosz medve, pedig a történelemben sok mindent nekik köszönhetnek, többek között a 1877-es függetlenségük elnyerését, az első v,h, során a Moldva tartomáyn elfoglalásának megakadályozását (Marast, Marasesti, Ojtúz csata). A másik rémálmuk Erdély vagy annak egy részének elvesztése. Tudják jól, hogy ha nem is a történelmi Erdélyt, de a párciumot a maga 1.5 milliós lakóságával (aminek közel 30%-a magyar és kb. 30%-a betelepített román, akik egy uralomváltás esetén elhúznának), Magyarország simán meg tudná szerezni és tartani (milyen szép is lenne - Nagyvárad, Arad, Szatmárnémeti, Szalonta, Nagykároly:)).
 
W

Wilson

Guest
Szerintem Magyarország katonaföldrajzi viszonyai megkövetelik, hogy legyenek úszóképes harcjárművekkel felszerelt egységek és alegységek.

Nézd ezen el lehet vitatkozni de én személy szerint pl egy kerekes APC esetében a többlet védelmet választom az úszóképességgel szemben.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Egyedüli rossz hír a napokban kapott jó hírek mellett, hogy 3 évig még mindig a "75" T-72-es véd minket. Nem tudom, hogy a Currus miért nem ezeket barkácsolja az Umbobo -vagy mi a neve- helyett.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Erről, ha vki talál részletesebb kimutatást, kinek, mit, azt átnyálaznám. Elég akkurátusan, táblázatba szedve szokták nyilvánosságra hozni.

2020 első felében mintegy 2,78 milliárd euró fegyverkivitelt hagytak jóvá a németek. Az engedélyek nagy részét Baden-Württemberg (1565) és bajor (1 246) vállalatok adták.

https://esut.de/2020/08/meldungen/22297/ruestungsexport-im-ersten-halbjahr-2020/
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Ezt gondold át kérlek.Oké,hogy a román népről nem a poroszos katonaság jut senkinek eszébe először,de azért ennyire biztosan nem korlátoltak ilyen téren.

Igazad van, ne szabad lebecsülni a Románokat. Ha motiváltak, akkor egészen jó katonák (persze olyanok is vannak /de hol nem?/ mint amilyeneket aranycsapat említ). Ezt már Erich von Falkenhayn (Erdélyi hadmüvelet alatt az osztrák-német csapatok parancsnoka) is megírta a visszaemlékezéseiben. Nevezetesen, hogy milyen kemény és nem várt ellenállást tanúsítottak a Szebeni és Brassói csatában a román katonák. Sokszor a szerencsén múlt egy egy csata kimenetele (hozzáteszem én, hogy a szerencsén kívül főleg a nagyon rosz román vezetés és a gyenge logisztikai tudás is szerepet játszott).

Elenben hiába jó a katona, ha nem jó a vezetés, illetve a logisztika. Márpedig ebben a Románok nem jók (szembe a külpolitikával, ahol - legalábbis pár évvel ezelöttig - messze a magyar felett álltak). Kizárt, hogy egymagukban le tudnának vezényelni egy hadmüveletet a Tiszáig.

Hogy ne csak negatívat írjak róluk, elmondanám, hogy a román átlag ember jószívü, vendéglátó és segítőkész (sok évtízedes tapasztalat alapján mondom). Főleg az Erdélyi és Moldvai románok. Ha betelepülsz közéjük és befoganak (elég hamar, ugyanis nincsennek Poroszos elvárásaik) sajátjuknak tekintenek. Vannak érzékeny pontjaik, sokszor a hamis oktatás miatt is, de ha nem fezegeted ezeket, jól ki lehet jönni velük. Tény, hogy egyszerűbb gondolkodásuak, mint a nyugati keresztények. Ebből kifolyólag könnyebben is manipulálhatók (ezt használják ki a már "kiművelt" ravasz politikusaik). És többségük gyakorló hívő (régen még a megyei párttitkár és a Secus is elvitte a kertek alatt a csemetéjét a Pópához, hogy az megkeresztelje:eek:).
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Ez a gyar egyebkent megoldotta a neheztechnika nagyjavitasanak kerdeset szerintem. Curusnak erdeke innentol a tartalekos allomany. Ha csak nem dob be valami nagyot /amire egyebkent nekem lenne otletem. De ugy dontottem ezt most nem osztom meg csak ugy :D /

A Currust ne mérd ezekhez. Nagyon nem egy kategória. Közelébe nem engedném őket, a jelenlegi színvonalukon nyugati harcjárművek karbantartásának. A fényévnyi műszaki, technológiai különbségek mellett, a munkamorál és munkaminőség igényessége, vagy igénytelensége, vezetés színvonala, stb., mind kibukna egyből. Egy ilyen gyár ha jön, zöldmezős beruházás lesz, ebben biztos vagyok. A helyszínt persze én sem tudom, nem is tippelném. Majd kiderül.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 791
30 568
113
Nem vagyok fideszfan de elismerem azt amit eddig a haderőfejlesztés során megvalósítottak látszik,hogy egy világos koncepció mentén haladnak és abban is biztos vagyok,hogy olyan szerződést kötöttek amely minimális kockázatot jelent számunkra.
Nekem azért volnának kérdéseim erről a koncepciórol.Elsőnek mindjárt az,hogy tulajdonképpen hogy is nézz ki az a koncepció?
Valaki már letehetné az asztalra.Csak a beszerzésekből következtetünk.Még a gépesitett dd tervezett hadrendje se ismert.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 539
113
Ha már a Wikipédia szóba került valaki írja már át a T72-t 75 darabra,mert annyi van

Ha minden igaz, összesen 238 db T-72-es került rendszeresítésre. (138 + 100)

Kalocsai tárolásból, használhatatlan állapotból eladva

2005: 77 db T-72 Iraknak - Currus felújítással - USA fizette 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt)
2013-ban további 104 db T-72 eladását hirdették meg, ebből
2014: 80 db T-72 - Csehország - Excalibur Defense Kft. - 440,5 millió Ft (a tankok további sorsa ismeretlen)
2014 és 2018 között további ~24 db T-72 kerülhetett eladásra.

238 db - 77 db - 104 db = 57 db

Kimutatás a 2012. január 1-2015. március 31. közötti időszakról

Benkő Tibornak volt egy parlamenti írásbeli válasza, valakinek egy teljesen más témában válaszolt, és annak a végére volt odacsapva a 2010-2018 időszak eladásainak teljes összefoglalója. Volt már itt a fórumon linkelve, de hiába keresem, nem találom.

De ha végül mégsem adtak el még 24 tankot, csak 6-ot, akkor kijön a 75 is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 791
30 568
113
A Currust ne mérd ezekhez. Nagyon nem egy kategória. Közelébe nem engedném őket, a jelenlegi színvonalukon nyugati harcjárművek karbantartásának. A fényévnyi műszaki, technológiai különbségek mellett, a munkamorál és munkaminőség igényessége, vagy igénytelensége, vezetés színvonala, stb., mind kibukna egyből. Egy ilyen gyár ha jön, zöldmezős beruházás lesz, ebben biztos vagyok. A helyszínt persze én sem tudom, nem is tippelném. Majd kiderül.
Hm.Az se lenne rossz,ha az RM átvenné a Currust,és gatyába rázná.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 703
32 377
113
A Currust ne mérd ezekhez. Nagyon nem egy kategória. Közelébe nem engedném őket, a jelenlegi színvonalukon nyugati harcjárművek karbantartásának. A fényévnyi műszaki, technológiai különbségek mellett, a munkamorál és munkaminőség igényessége, vagy igénytelensége, vezetés színvonala, stb., mind kibukna egyből. Egy ilyen gyár ha jön, zöldmezős beruházás lesz, ebben biztos vagyok. A helyszínt persze én sem tudom, nem is tippelném. Majd kiderül.
Pont ezt irtam enis arra hogy a neheztechnika nagyjavitasa megoldodott a gyarral nem a curussra ertettem. A curusra azt ertettem hogy a tartalekosok fel fognak ertekelodi szamukra./mashol nem lessz piacuk./ es azt hogy nekem lenne otletem a megmentesukre de pacsiert nem teszem kozze :D
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Erről, ha vki talál részletesebb kimutatást, kinek, mit, azt átnyálaznám. Elég akkurátusan, táblázatba szedve szokták nyilvánosságra hozni.

2020 első felében mintegy 2,78 milliárd euró fegyverkivitelt hagytak jóvá a németek. Az engedélyek nagy részét Baden-Württemberg (1565) és bajor (1 246) vállalatok adták.

https://esut.de/2020/08/meldungen/22297/ruestungsexport-im-ersten-halbjahr-2020/
Abszolút OFF!

De meg kell említenem, hogy ez az avatar sokkal jobban illik hozzád, mint az a "szélütött" fazon. :rolleyes:
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
A BMW pl. 1 milliárd euros beruhazas, plusz a kormány 100 milliárdos infrastruktúra fejlesztést hajt végre. Nem tudjuk pontosan mit jelent ez a 2 milliárd euros üzlet. Igen valszeg a gyár, esetleg hazai beszállítók frjlesztése-bekapcsolása, Hiuz fejlesztési költség és valszeg egy kezdő csomag Hiuz is benne van. De ez mind tipp.

Egyébként ha jól értelmezzük a vegyesvállalatot, egy magyar Hiúz megrendelés nem csak a RM pénztárcáját gazdagítja, hanem az állam egyik zsebéből a másikba is pakol. Rengeteg érdekes kérdés jön fel, amire csak Maróth tudja a választ!!
Szerintem, és még egyszer mondom, szerintem a gyár és a közös vállalat nincs benne a HM-es beszerzésben. Miért lenne? Az egy állami üzletrész lesz, ami nem HM budget, hanem egy állami befektetés.
Ha közös mozdonygyárat építünk a Siemensel, akkor a MÁV mozdonybeszerzésében benne van a gyár? Nincs! Szerintem ez az összeg a haditechnika ára (esetleg technika+ bizonyos szolgáltatások és az üzemeltetéshez kapcsolódó eszközök, képzések).
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Hm.Az se lenne rossz,ha az RM átvenné a Currust,és gatyába rázná.
Egyébként erről jutott eszembe, hogy az teljességgel kizárt, hogy a Currus helyén lenne a Lynx gyártósor? Ott azért mind technikai oldalról, mind szaktudásra már most ott vannak olyan emberek, eszközök ami jó alap is lehetne ... én örülnék ha ott lenne, szívesen dolgoznék egy ilyen üzemben, és helyileg ott...

ui: tudom a sarat is lefestették a nagyjavítás közben :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 539
113
Erről, ha vki talál részletesebb kimutatást, kinek, mit, azt átnyálaznám. Elég akkurátusan, táblázatba szedve szokták nyilvánosságra hozni.

2020 első felében mintegy 2,78 milliárd euró fegyverkivitelt hagytak jóvá a németek. Az engedélyek nagy részét Baden-Württemberg (1565) és bajor (1 246) vállalatok adták.

https://esut.de/2020/08/meldungen/22297/ruestungsexport-im-ersten-halbjahr-2020/

Valahol olvastam a részleteit. A top10-ben most nem volt benne Magyarország.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Szerintem, és még egyszer mondom, szerintem a gyár és a közös vállalat nincs benne a HM-es beszerzésben. Miért lenne? Az egy állami üzletrész lesz, ami nem HM budget, hanem egy állami befektetés.
Ha közös mozdonygyárat építünk a Siemensel, akkor a MÁV mozdonybeszerzésében benne van a gyár? Nincs! Szerintem ez az összeg a haditechnika ára (esetleg technika+ bizonyos szolgáltatások és az üzemeltetéshez kapcsolódó eszközök, képzések).
Elvben ugyanazt mondjuk, annyi különbséggel, hogy sztem ezt az üzletet nem a HM kötötte, hanem Palkovics vezette ITM. Legalábbis a kinti képeken ő volt, a Honvédelmi miniszteriumból senkit sem láttam....és ez az üzlet a gyárról szólt.