[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 892
11 248
113
https://index.hu/kulfold/2020/09/07...jobb_meg_nagyobb_balhek_johetnek_portlandben/

Ez a nyomorult szánalmas terelés benne:
"Reinoehl, akinek a nyakán a fekete hatalmat (nem a mások feletti hatalmat, hanem az önrendelkezést) szimbolizáló fekete ököl van a nyakára tetoválva"

van benne tobb szerecsnemosdatas is...

A terepjárós felvonulást a Back the Blue PDX (Támogasd a portlandi Kékeket) és a COPS NW (Északi Zsaruk) nevű Facebook-csoportok szervezték, ahogy az utóbbi hetekben legalább 17 hasonló rendőrbarát és anti-antifa (tehát profa?) megmozdulásokat.

...egyebek közt azért sem, mert az FBI szélsőséges csoportnak minősítette.

sehol egy szo az antifa eroszakossagarol, csak az ellenoldal tunik szelsosegesnek. Meg ugy az FBI minositette.... Trump meg terrorszervezetek koze rakatta (volna) az antifat... :D
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
van benne tobb szerecsnemosdatas is...

A terepjárós felvonulást a Back the Blue PDX (Támogasd a portlandi Kékeket) és a COPS NW (Északi Zsaruk) nevű Facebook-csoportok szervezték, ahogy az utóbbi hetekben legalább 17 hasonló rendőrbarát és anti-antifa (tehát profa?) megmozdulásokat.

...egyebek közt azért sem, mert az FBI szélsőséges csoportnak minősítette.

sehol egy szo az antifa eroszakossagarol, csak az ellenoldal tunik szelsosegesnek. Meg ugy az FBI minositette.... Trump meg terrorszervezetek koze rakatta (volna) az antifat... :D
Azért jobboldalt sem mindenki cukipofa. Rittenhouse esete olaj volt a tűzre, és egy csomó fegyveres fajháborús faszfejet* is feltüzelt, hogy egy 17 éves tökösebb náluk. A mai gyűjtésem legszebb darabja az, hogy az alkotmányukban foglaltak alapján R., mint 17 éves, fegyveres férfi, a "Militia" kategóriába esik, így jogosult, sőt: kötelezett volt a város védelemére. Jogilag igen érdekes menet lesz, én azt tippelem, hogy elengedik végül, mert önvédelem.
---
*alliteráció! :)
 
W

Wilson

Guest
Orosz vélemény a közelgő választásokról.


Az Egyesült Államokban az elnökválasztás fő kérdése nem az, hogy ki nyer, Biden vagy Trump, hanem az, hogy mi lesz a forgatókönyv a november 3-i szavazás és a január 20-i beiktatás között.

Két fő lehetőség van:a katasztrofális, amelynek valószínűsége alacsony, de nem nulla, és a reálisabb, ugyanakkor válságos is.
Négy tényező miatt komoly annak a lehetősége hogy az események szokásos, nyugodt forgatókönyve valószínűtlennek látszik. Először is, soha nem látott politikai polarizáció zajlik. Sok demokrata őszintén hiszi, hogy ha Trump ismét nyer a következő választásokon, az a demokrácia végét jelenti Amerikában. Sok republikánus úgy véli, hogy Biden győzelme (baloldal) magának Amerikának a végét fogja jelenteni.

1968 óta először tér vissza a politika a városok utcáira. A rasszizmus és a rendőri visszaélések elleni zavargásokat és tiltakozásokat egyes városokban súlyos zavargások kísérik .

A harmadik tényező, amely a novemberi éles destabilizáció kiváltójaként működhet, gyorsan kikristályosodott: a szavazatok megközelítőleg egyenlő eloszlása esetén a vesztes fél nem ismeri el a vereséget. Ilyen fenyegetés 2000-n létezett, amikor George W. Bush legyőzte Al Gore-t, és csak 537 szavazattal szerzett többet Floridában. Aztán a politikai elit, érezve, hogy felelős az ország sorsáért, megoldotta a jogi téren fennálló ellentmondásokat, a választások kimeneteléről pedig a Legfelsőbb Bíróság döntött. De 2000-n nem volt olyan polarizáció, mint manapság, és az utcák nyugodtak voltak. Most a még mindig befolyásos Hillary Clinton azt tanácsolja Bidennek, hogy „semmilyen körülmények között ne ismerje el a vereséget”, Trump pedig két hónappal a választások napja előtt hatalmas csalás lehetőségéről beszél.

Nem zárható ki, hogy mindkét jelölt deklarálja győzelmét.
Sok éretlen demokráciával rendelkező ország éppen ilyen körülmények között válságokat élt meg: az ellenzéki pártok abszolút kibékíthetetlenek, a választásokon megközelítőleg azonos számú szavazatot kapnak, megkezdődnek a csalásokkal kapcsolatos kölcsönös vádak, és tömeges támogatói mozgósítás folyik, ami zavargásokhoz és politikai erőszakhoz vezet. Valami hasonló történt Amerikában, 1860-n a déli demokraták nem ismerték el a republikánus Abraham Lincoln győzelmét, és polgárháború kezdődött.

Ma egy katasztrofális forgatókönyv kialakulása azzal kezdődhet, hogy az "ingadozó" államok első választási eredményei több szavazatot hoznak Trumpnak, és ugyanazon a napon már ki is hirdeti a győzelmét. A postai szavazatok eredményei, amelyek később válnak ismertté , szinte biztosan jelentős változásokat hoznak az eredményben, mivel a távolról szavazni szándékozók körében a többség - 60-70% - demokrata. Korábban a postai úton történő szavazás jelentősége kisebb volt, de a koronavírus-járvánnyal miatt várhatóan szavazók milliói választják a szavazásnak ezt a formáját.

A polarizáció, a tiltakozások és az egyre növekvő bizalmatlanság a választási integritással kapcsolatban gyakorlatilag garantálja azt, hogy az amerikai demokratikus intézményeket novemberben próbára tegyék a válsággal szemben.
De van egy negyedik, még mindig "alvó" tényező is, amely kedvezőtlen körülmények között katasztrófához vezethet. Az Egyesült Államokban már 400 millió kézifegyver van magánkézben , és ez év március-augusztusában minden új értékesítési rekord megdőlt: körülbelül 20 millió fegyvert adtak el (az előző év egészében 14 millió). Az utcán zajló káosz és a hatóságok lebénulása ilyen körülmények között megkérdőjelezi az államiság létét.

Trump és Biden 151 éves összesen. Az országnak új ötletekre és vezetőkre van szüksége, akik képesek feláldozni politikai érdekeiket a nemzeti problémák megoldása érdekében, de ennek erre nem nagyon mutat semmi.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
A média és a manipuláció

A diákok imádták Trump terveit, míg azt hitték, hogy Bidenéi
https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-diakok-imadtak-trump-terveit-mig-azt-hittek-hogy-bidenei-8629890/

Nekem az a durva ezekben mindig, hogy külön tanulmányt kell írni, mintha az évtízezredes tapasztalata a tök átlagos embereknek a fiatalokkal kapcsolatban nem tette volna lehetővé, hogy tisztában legyenek a befolyásolhatóságukkal és felneveljenek ezer generációt egymás után, egymásra építve. Egyszerűen ez a retardáció kora minden emberi ismeretanyag szintjén. Evidens dolgok elismeréséhez amit mindenki nap mint nap csinál, lát, tapasztal, fröcsögő viták után egy elismert(mi a tökömért?) tekintély kell, aki tanulmányt ír róla, hogy amit tudunk, hogy hogyan működik, (egész rendszerek épültek fel a fiatalok befolyásolásán keresztül), az hivatalosan is el legyen ismerve, hogy úgy működik. Vállveregetés, hú baszdmeg, mekkora volt a tanulmányod érvelése evidens és közismert dolgokkal kapcsolatban! Hát kitüntetést érdemelsz baszdmeg!

Az persze zsír, hogy meg lehet trollkodni őket, bár olyankor inkább retardált tagadásba vonulnak mikor szembesülnek azzal, hogy tényleg annyira naívak, mint amilyennek állítják őket és amit tagadnak, de hát ez van, ez az élet rendje. Mindig így volt.

És az a durva, hogyha jön egy még tekintélyebb tököm tudja kicsoda, akkor hirtelen megint milliók bizonyossága borul fel, mert ez egy új tanulmány, vállvergetés, plecsni neki, a naív fiatalok egyből megtámogatják, pont azért mert naívak és befolyásolhatóak. Ez az egész egy hülyeség.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
"Kártérítést" követel Izrael az Egyesült Államoktól, mert utóbbi F-35-ös vadászbombázókat szándékozik eladni az Egyesült Arab Emírségeknek, amellyel Izrael meg pont nem is olyan rég, augusztus közepén vette fel a diplomáciai kapcsolatot.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217636/
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 892
11 248
113
Azért jobboldalt sem mindenki cukipofa. Rittenhouse esete olaj volt a tűzre, és egy csomó fegyveres fajháborús faszfejet* is feltüzelt, hogy egy 17 éves tökösebb náluk. A mai gyűjtésem legszebb darabja az, hogy az alkotmányukban foglaltak alapján R., mint 17 éves, fegyveres férfi, a "Militia" kategóriába esik, így jogosult, sőt: kötelezett volt a város védelemére. Jogilag igen érdekes menet lesz, én azt tippelem, hogy elengedik végül, mert önvédelem.
---
*alliteráció! :)

Big like, az allitaracioert kulonosen :D
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
"Kártérítést" követel Izrael az Egyesült Államoktól, mert utóbbi F-35-ös vadászbombázókat szándékozik eladni az Egyesült Arab Emírségeknek, amellyel Izrael meg pont nem is olyan rég, augusztus közepén vette fel a diplomáciai kapcsolatot.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217636/
Őőőőőő…. Kíváncsi lennék én arra a jogalapra amely szerint Izrael kártérítési igénye jogos :) Milyen kára származik nekik abból, hogy az USA másnak ugyanolyan fegyvert ad el? Mert, hogy oda a technikai fölény? :) Hát istenkém, attól ezt még sehol sem tiltják a nemzetközi jogszabályok, pláne, hogy a szaúdiakkal szemben még csak fegyverembargó sincsen. Azt hiszem ezt a békát kénytelenek lesznek lenyelni. Amúgy meg a jemeni háborúból kiindulva a világ egyik legrosszabban vezetett hadserege kaphatná meg ezt a fegyvert szóval Izraelnek ennek fényében nincs félnivalója :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Őőőőőő…. Kíváncsi lennék én arra a jogalapra amely szerint Izrael kártérítési igénye jogos :) Milyen kára származik nekik abból, hogy az USA másnak ugyanolyan fegyvert ad el? Mert, hogy oda a technikai fölény? :) Hát istenkém, attól ezt még sehol sem tiltják a nemzetközi jogszabályok, pláne, hogy a szaúdiakkal szemben még csak fegyverembargó sincsen. Azt hiszem ezt a békát kénytelenek lesznek lenyelni. Amúgy meg a jemeni háborúból kiindulva a világ egyik legrosszabban vezetett hadserege kaphatná meg ezt a fegyvert szóval Izraelnek ennek fényében nincs félnivalója :D

Tudod az ő matekjuk más. :)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ez még inkább egy újabb adag olaj a tűzre...!

President Donald Trump launched an unprecedented public attack against the leadership of the US military on Monday, accusing them of waging wars to boost the profits of defense manufacturing companies. "I'm not saying the military's in love with me -- the soldiers are, the top people in the Pentagon probably aren't because they want to do nothing but fight wars so that all of those wonderful companies that make the bombs and make the planes and make everything else stay happy," Trump told reporters at a White House news conference. Trump's extraordinary comments come as several defense officials tell CNN relations between the President and Pentagon leadership are becoming increasingly strained. They also followed efforts by Trump to convince the public that he had not made a series of reported disparaging remarks about US military personnel and veterans, which were first reported by The Atlantic magazine.
Trump launches unprecedented attack on military leadership he appointed
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Ez még inkább egy újabb adag olaj a tűzre...!

President Donald Trump launched an unprecedented public attack against the leadership of the US military on Monday, accusing them of waging wars to boost the profits of defense manufacturing companies. "I'm not saying the military's in love with me -- the soldiers are, the top people in the Pentagon probably aren't because they want to do nothing but fight wars so that all of those wonderful companies that make the bombs and make the planes and make everything else stay happy," Trump told reporters at a White House news conference. Trump's extraordinary comments come as several defense officials tell CNN relations between the President and Pentagon leadership are becoming increasingly strained. They also followed efforts by Trump to convince the public that he had not made a series of reported disparaging remarks about US military personnel and veterans, which were first reported by The Atlantic magazine.
Trump launches unprecedented attack on military leadership he appointed
Lee Harvey Oswald Junior felkészül? Csak nehogy nyitott Cadillac-ban utazzon Trump a kampányrendezvényre.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Őőőőőő…. Kíváncsi lennék én arra a jogalapra amely szerint Izrael kártérítési igénye jogos :) Milyen kára származik nekik abból, hogy az USA másnak ugyanolyan fegyvert ad el? Mert, hogy oda a technikai fölény? :) Hát istenkém, attól ezt még sehol sem tiltják a nemzetközi jogszabályok, pláne, hogy a szaúdiakkal szemben még csak fegyverembargó sincsen. Azt hiszem ezt a békát kénytelenek lesznek lenyelni. Amúgy meg a jemeni háborúból kiindulva a világ egyik legrosszabban vezetett hadserege kaphatná meg ezt a fegyvert szóval Izraelnek ennek fényében nincs félnivalója :D

Őőőőőő... Nem a szaúdiaknak adnák el a cuccot, hanem az Egyesült Arab Emírségeknek ...

Tudom első hallásra mindegy, de azért mégsem annyira. Egyfelől az OK, hogy az UAE is immáron baráti szerződést kötött Izrael -el, de azért Szaúd-Arábia mégiscsak egy fokkal régebbi szövetséges... Gondoljatnánk, hogy a jemeni szerepvállalásuk alapján is "mindegy". Aki még felületesebb az gondolhatná azt is, hogy mind a ketten úgyis a Hezbollah-támogatta (Irán) húszi -kat ütik (ami ugye Izrael-nek tetsző dolog lenne). Ugyanakkor van súrlódás rendesen a két koalicíós tag között és ezek egy ŕésze pont Jemen-re visszavezethető (részletek a Jemen topikban) ...

Pont e miatt Szaúd-Arábiát is aggodalommal töltheti el. Ilyen formán ez Izraelt is. Az USA két legfontosabb térségbeli szövetségesei pedig pont ezek - azaz visszahathat a dolog ...

Ez kiválthat egy általánosabb F-35 hullámot is. Mi van, ha pl. Szaúd-Arábiának, Egyiptomnak vagy éppen Katarnak (ez nekünk sem jó hír, mert akkor nekünk is kell majd :)) is kelleni fog. Na ez már aggaszthatja Izraelt is ...

Konkrét hírhez. Amennyiben Izrael szerzödésében volt kikötve valamilyen szintű exluzivitás (ez az üzleti életben sem olyan ritka), akkor pl. ennek megsértése okán a szerződéssel összhangban kérhet kártérítést. Persze elsőkörben kérheti, hogy a status quo ante maradjon továbbra is, de ...
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
Őőőőőő... Nem a szaúdiaknak adnák el a cuccot, hanem az Egyesült Arab Emírségeknek ...

Tudom első hallásra mindegy, de azért mégsem annyira. Egyfelől az OK, hogy az UAE is immáron baráti szerződést kötött Izrael -el, de azért Szaúd-Arábia mégiscsak egy fokkal régebbi szövetséges... Gondoljatnánk, hogy a jemeni szerepvállalásuk alapján is "mindegy". Aki még felületesebb az gondolhatná azt is, hogy mind a ketten úgyis a Hezbollah-támogatta (Irán) húszi -kat ütik (ami ugye Izrael-nek tetsző dolog lenne). Ugyanakkor van súrlódás rendesen a két koalicíós tag között és ezek egy ŕésze pont Jemen-re visszavezethető (részletek a Jemen topikban) ...

Pont e miatt Szaúd-Arábiát is aggodalommal töltheti el. Ilyen formán ez Izraelt is. Az USA két legfontosabb térségbeli szövetségesei pedig pont ezek - azaz visszahathat a dolog ...

Ez kiválthat egy általánosabb F-35 hullámot is. Mi van, ha pl. Szaúd-Arábiának, Egyiptomnak vagy éppen Katarnak (ez nekünk sem jó hír, mert akkor nekünk is kell majd :)) is kelleni fog. Na ez már aggaszthatja Izraelt is ...

Konkrét hírhez. Amennyiben Izrael szerzödésében volt kikötve valamilyen szintű exluzivitás (ez az üzleti életben sem olyan ritka), akkor pl. ennek megsértése okán a szerződéssel összhangban kérhet kártérítést. Persze elsőkörben kérheti, hogy a status quo ante maradjon továbbra is, de ...
Kizárólagosság biztos, hogy nincs, tekintve, hogy egy rakás ország is bejelentkezett a vételi szándékra a Lockheed-nál. Ráadásul kötve hinném, hogy ebbe belement valna a cég amikor szerződést kötöttek, kész anyagi ráfizetés lenne a részéről ha csak két országnak adná el vasakat. Amúgy élő példa erre a 100 darabos török F35 géppark aminek a meghiúsulása csak tavaly júliusban történt meg. Egyébként meg nem fogja tudni megakadályozni, tekintve, hogy soha egy olyan F széria nem volt ami az USA-n kívül csak Izraelnek lett volna.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Kizárólagosság biztos, hogy nincs, tekintve, hogy egy rakás ország is bejelentkezett a vételi szándékra a Lockheed-nál. Ráadásul kötve hinném, hogy ebbe belement valna a cég amikor szerződést kötöttek, kész anyagi ráfizetés lenne a részéről ha csak két országnak adná el vasakat. Amúgy élő példa erre a 100 darabos török F35 géppark aminek a meghiúsulása csak tavaly júliusban történt meg. Egyébként meg nem fogja tudni megakadályozni, tekintve, hogy soha egy olyan F széria nem volt ami az USA-n kívül csak Izraelnek lett volna.

Érdekes módon az általad hozott példa (a török F-35 100 db -os igény) tulajdonképpen a legjobb ellenpélda ... :)

Ugyanis nem a gyártó döntötte el, hogy "mégsem akarok pénzt keresni". Azt, hogy mit adnak el meg mennyit azt a politika dönti el ...

Úgy egyébként a kizárólagosság, miért lenne elképzelhetetlen? Úgy gondolom van az a politikai tőke és pénzmennyiség vagy éppen stratégiai érdek amiért már "korpásodik a haj" (amiért megérheti a feleknek). Meg különben is első körben nem érdemes feltételezni, hogy Izrael alaptalanul reklamál. Szerintem lehet alapja, de e mellett az UAE meg lehet hajlandó bevállalni az ezzel járó felárat is.

Az egyéb üzemeltető jelölteket (pl. Ny-EU, Japán) azért nem éri meg idekeverni, mert az Izrael általi reklamáció Őket egyáltalán nem érinti. Ilyen lehet az pl., ha Magyarországi területi illetékességgel kizárólagos viszonteladói státuszba kerülsz. Akkor hol érdekel, hogy pl. Mozambikban ki fogja teríteni a cuccot? ...;)