[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113
"The contractual agreement, which has now been signed in Budapest, encompasses 218 Lynx KF41 infantry fighting vehicles and nine Buffalo armoured recovery vehicles. The contract includes additional products and services such as simulators, training and instruction, plus an initial supply of spare parts as well as maintenance support. The Lynx IFVs will be equipped with a manned 30mm Lance turret, likewise developed by Rheinmetall."
https://www.rheinmetall-defence.com...ic_relations/news/latest_news/index_24576.php

@kamm pls fordítsd :)

Addig is a Google fordítása...

"A NATO-tagország Magyarország 218 Lynx gyalogos harci járművet rendel a Rheinmetalltól, több mint 2 milliárd euró értékben

Magyarország az első NATO és EU tagország, amely megrendeli a Rheinmetall új fejlesztésű Lynx gyalogos harci járművét. Ez a fontos szerződés jelentős áttörést jelent a globális védelmi piacon a düsseldorfi székhelyű technológiai csoport innovatív új harci járműve számára.

A magyar védelmi minisztérium megrendelést adott ki a Rheinmetall számára lánctalpas páncélozott járművek és kapcsolódó termékek és szolgáltatások szállítására, amelyek összértéke meghaladja a 2 milliárd eurót. A most Budapesten aláírt szerződés 218 Lynx KF41 gyalogos harci járművet és kilenc Buffalo páncélozott helyreállító járművet foglal magában. A szerződés további termékeket és szolgáltatásokat tartalmaz, például szimulátorokat, képzést és oktatást, valamint az első pótalkatrész-ellátást, valamint a karbantartási támogatást. A Lynx IFV-ket 30 mm-es Lance toronnyal látják el, amelyet szintén a Rheinmetall fejlesztett ki.

Előretekintve a Rheinmetall további lehetséges megrendeléseket lát ebből a szerződésből. Tekintettel a várható több évtizedes élettartamra, a Lynxnek alkatrészekre és rendszeres karbantartásra lesz szüksége ahhoz, hogy működőképes maradjon.

A gyártás első szakaszában Magyarországnak negyvenhat Lynx gyalogos harci járművet, valamint kilenc Buffalo páncélozott helyreállító járművet kell kapnia, amelyek mind Németországban épültek; a szállításnak 2023 elejére be kell fejeződnie.

A második gyártási szakaszban további 172, Magyarországon gyártott Lynx jármű teljes mértékben kielégíti az ország fegyveres erőinek igényeit.

Ennek érdekében a magyar kormány és a Rheinmetall 2020 augusztusában megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy közös vállalkozást, amelynek feladata egy Lynx-termelő létesítmény magyarországi létrehozása, amelyet egy helyi vállalat finanszíroz.

Ahogy Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke kifejti: „A Lynx piaci áttörése nagy sikert jelent számunkra. És az a tény, hogy meg tudtuk győzni Magyarországot - az EU és a NATO egyik fontos partnerét -, hogy ezt az innovatív járművet válassza, még nagyobbá teszi ezt a sikert. E jövőbe tekintő közbeszerzési döntés meghozatalakor Magyarország legfelsőbb politikai és katonai tisztviselői valódi vezetést mutattak be. A lépés nemcsak Magyarországot helyezi az európai hadsereg technológiájának élvonalába. Megerősíti a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy megbízható, katonailag hatékonyabb partnere legyen NATO-szövetségeseinek, ezt a politikát szisztematikus energiával folytatja. "

"Nagyra értékeljük a magyar kormány bizalmát irántunk, amelyet ez a parancs magában foglal" - jelenti ki Armin Papperger. „A Rheinmetall nagyon büszke arra, hogy a helyi iparral együttműködve jelentősen hozzájárulhat Magyarország védelmi technológiai képességeinek tartós bővítéséhez. Bízunk benne, hogy együtt dolgozhatunk magyar barátainkkal és partnereinkkel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a vállalkozás hosszú távú sikerét. "

A Rheinmetall birtokolja a többségi részesedést, és átveszi a vezetést a felállítandó vegyes vállalatban, amelynek célja a Lynx magyarországi gyártása. Ennek során Magyarország jelentős beruházást fog megvalósítani a projektbe egy új építésű termelő létesítmény formájában. Az így létrejövő páncélozott járművek fejlesztésének, gyártásának és karbantartásának kiválósági központja fontos magot hoz létre a magyar védelmi ipar számára. Ez a konstelláció, amely egy helyi termelési partnert von be Magyarországon, biztosítja, hogy a beszerzési projektből származó hozzáadott érték jelentős része az ügyfélországban valósuljon meg.

Magyarország számára ez a beszerzési megrendelés nagy lépést jelent a katonai felszerelések új generációjának bevezetésében tett erőfeszítéseiben, a legfontosabb rendszerekkel, amelyek megfelelnek a legújabb NATO-előírásoknak. A Lynx jelenleg hasonló közbeszerzési programokban versenyez a szomszédos Cseh Köztársaságban, valamint Ausztráliában. Előreláthatólag az első szakasz Lance tornyainak többségét a Rheinmetall Katonai Járművek Kiválósági Központjából állítják elő és szállítják az ausztráliai Queensland városában, Brisbane-ben.

Hiúz - moduláris, rugalmas, jövőbiztos

Kevesebb, mint öt év telt el az új gyalogsági harcjármű kezdeti ötlete és az áttörési sorrend között, ideértve a stratégia megfogalmazását, valamint a koncepciót és a fejlesztési fázisokat - lenyűgöző bravúr a házon belül finanszírozott harci járművek számára egy nagyon igényes piaci szegmensben, ahol hosszan tartó a beszerzési ciklusok a normák.


A Lynx koncepció egy teljes járműcsaládot foglal magában, amely alvázmodulból és rugalmas változatokból áll, számos változatban. Ez azt jelenti, hogy az alapjármű konfigurálható gyalogos harci járműként, páncélozott személyszállító kocsiként, parancsnoki járműként vagy terepi mentőként. Ezenkívül az egyik konfigurációról a másikra váltás néhány óra alatt elvégezhető. Az alapjármű egységességének köszönhetően a rendszer lényegesen alacsonyabb életciklus-költségeket eredményez, miközben a katonai felhasználókat egyszerre hagyja alkalmazkodni a változó taktikai követelményekhez és / vagy kihasználni az új képességeket. Kiemelkedő túlélhetőség, mobilitás és letalitás jellemzi a hiúzot, valamint a kitűnő növekedési potenciált, beleértve teljes súlyát is.

Tágas belső tereit osztálya egyetlen járműje sem felülmúlja, biztosítva a legénység három tagjának működési hatékonyságát és akár kilenc gyalogos leszállást.

A Lynx megvédi lakóit a harctéri fenyegetések teljes spektrumától, ideértve a robbanásokat, a rögtönzött robbanószerkezeteket (IED), a közvetlen és közvetett tüzet, a kazettás lőszereket és a tankok elleni irányított rakétákat. Nehéz ütközetével és kiváló terepen való mobilitásával a Lynx a holnapi fegyveres erőknek meghatározó előnyt ad a komplex katonai műveletekben, minden intenzitási szinten, mindenféle környezetben, leküzdve a többszörös fenyegetéseket és biztosítva a kedvező eredményeket."
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ennyit a Rábáról:D

A szó amit keresel: "teherautógyár". :)

Ugye ne felejtsük el a Rheinmetall -nak majd a teherautó lesz a "big biznisz" ... Miután pont most estek pofára a románoknál e tekintetben (egész eddig róluk volt szó - aztán ott bejelentették az Iveco teherautókat gyárastul. Aztán a "papírtigris" Agilis projektjüket ne is említsük ami helyett meg Piranha V lesz ...) talán ez is kiemelt jelentőségű lesz a Rheinmetall szemében ...

Éppen ezért nem vizionáltunk Lynx gyártást a Rába -hoz és bár Győr sanszos volt mivel a cseh- és német beszállítókhoz az van a legközelebb, de ezért is mentek találgatások egyéb lehetséges helyszínekről is. Aztán végül Zalaegerszeg lett.

Na, azt sem hittem volna, hogy nem a Raba lesz a befutó, vagy az is lehetséges, hogy Manter teherautókat esetleg Boxereket fognak összeszerelni. A másik dolog: ha netán Boxer mellett döntünk, IFV vagy APC változatok lesznek. Mondjuk itt a fórumban lett talán írva,hogy Boxer APC-nek túl nehéz. Még egy kérdésem lenne: mennyi volna az idális Boxer mennyiség? Ha már vettünk 218 db KF41-est. Ha jól tudom, a litvánok vettek Boxer CRV-ket , 88-at 461 millió euróért,esetleg ez is megfelelne nekünk?

Most valószínűleg lesz két lánctalpas dandár Leo 2/Lynx/PzH-2000 -kkel stb. Amin agyaltunk a Lynx -es 218 db -on, hogy sem a 4 -el és sem az 5 -el osztás nem jön ki (ez az 1 MBT zl. és a többi gépesített lövész zl.) szerintem az lesz, hogy a nehézdandárhoz (valószínűleg 1 MBT zl. és 2 lövész zl.) a műszaki járművek Leo 2 alapokon lesznek (míg a közepes dandárnál meg Lynx alapokon pl.). Ennek három oka is lehet:

- eleve rendeltünk Leo 2 -es alapokon műszaki járműveket. Most ehhez plussz -ban jön 9 db Büffel,
- a nehézdandárban ezek közös logisztikai bázison lennének az MBT -kkel is,
- a Lynx -eket is tudja menteni egy Leo 2 alapú műszaki jármű (fordítva már nem lenne ilyen egyértelmű),
- a közepes dandárnál (csak Lynx) pedig logikus lenne, ha a műszaki járművek Lynx alapon lennének - közös logisztika meg a Lynx -et tudja menteni egy Lynx alapú jármű ...

Boxer kérdés. Én a nehéz- illetve közepes dandárba egyáltalán nem raknék. Maximum olyan formán, ha misszióban szeretnénk, hogy magyar színekben megjelenjen, akkor annak megfelelő mennyiség - a kontingens ami kimegy meg itthonra felkészítésre. Ez utóbbi lehet olyanformán is, hogy két misszióra felkészítés között a tartalékos "első fecskéket" is lehetne képezgetni rá (ha gondolkodnánk Boxer -ben hosszabb távon).

Mi lehetne egy hosszabb táv? Például egy "csak Boxer" -es harmadik dandár majd a Z2026 után (a KMD -t meg a "dandárjogállásúakat" vegyük most külön ezektől egy kicsit). A gyártásuk lehetne "bárhol" ;) . Ez a "csak Boxer" -es harmadik dandár lehetne ilyen alapon, ahogy a britek is tervezik:

https://forum.htka.hu/threads/a-mag...fejlesztési-irányai.499/page-4017#post-738745

Ezt én nem "könnyű dandárként" aposztrofálnám, hanem "Gyorsreagálású" -ként. Aztán a tapasztalatok alapján majd el lehetne dönteni milyen úton lehetne továbbhaladni. Ugyanakkor a láncos technika sem fog "kárbavészni" - a mi adottságaink mellett két láncos dandár nagy kics lesz, bármennyi kerekes dandár vagy tartalékos is lenne mellette ... Ahogy az új verziókkal (tornyok stb.) Lynx és Boxer alapon is a "régiek" pörögnének lefelé a tartalékosok irányában az az ütem pont elég is lenne. Amennyiben meg hirtelen olyan sok magas harcértékű tartalékos lenne, hogy "nem tudnánk hova tenni Őket", akkor lehetne agyalni pl. a Boxer 6x6 -on is a tartalékosoknak (a 8x8 és Lynx -ek mellé).

Félreértés ne essék - ez azért már (több) évtizedes időtávlatban történő előreszaladás az időben (!!). Azonban sajnos ilyen a "popszakma" - a tartalékos rendszernek mind minőségi- és mind mennyiségi aspektusok mellett sajnos nem elég "csak" a pénz, paripa és fegyver, hanem sajnos kelleni fog az "idő" is ...

Úgy egyébként a Patria családot szeretem, imádom - a szívem csücske, de egyfelől ilyen tervezett nehéztechnika mellett adná magát Boxer esetén a közös logisztika (+ akár gyártás elméleti lehetősége) illetve valljuk meg ilyen szintű modularitás (ami a linken is írva volt fentebb) a Patria esetén nincs ...
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 655
93

view.php

Köszönet!
 
S

speziale

Guest
Az automata tornyot sajnálom. Ez valószínűleg kompromisszum, a csehek választották helyettünk az emberes tornyot, hogy b....k meg! Mi meg a közös gyártás miatt belementünk a rosszabb toronyba, mert valamelyik knédlizabáló a XX. században ragadt fejben!

Könyörgöm ilyen hülyeséget ne!
A cseheknél még ki se választották a győztest, és a helyzet az, hogy az Ascod-nak úgy tűnik erősebb a politikai hátszele...nem véletlen, hogy az új tendert már úgy írták ki, hogy a legjobbnak tartott Puma el se tudjon rajta indulni

Egyébként meg a Lance 2 toronyból kb. ugyanannyi proto példány létezik csak, mint a Lynx-ből...és ezek az ausztrál tenderre készültek...ezért az emberes torony meg a kaliber...
de nekünk muszáj volt "rajzasztalról" IFV-t venni
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Ideiglenesen zárolák és összevonták a 1-es zljvel, amíg azt teljesen feltöltik.

Jó, de nem másik településen van a második zászlóalj.

Pörögnek az események. Tegnap bejelentik a Lynx darabszámot, ma az üzem helyét. A beruházás 60 milliárd lesz, ma már kapott is a Honvédség egyes beruházásokra 37 milliárdot. És Zalaegerszeg jó döntésnek tűnik: végre lesz értelme az önvezető tesztpályának. A RM idehozza a K+F tevékenyége egy részét, nyilván a következő generációt jelentő önvezető vagy távvezérelt harcjárművek kísérleti bázisa lesz itt. Az új európai tank, az MGCS egyik fő beszállítója a RM úgyhogy lesz még az MGCS is a tesztpályán. Az üzem kihasználtsága teljes lesz: első körben 4 évre leköti a magyar megrendelés, de egyáltalán nem lepődnék meg ha még rendelnénk. Korábban azt gondoltam, hogy az APC nem német lesz, de most már minden adott hozzá, hogy ugyanitt legyen gyártva a Boxer is. Magyarországi beszállító pedig egy sor cég lesz: Rába 20 éve beszállítója a RM-nek, de pl. az FAG (Debrecen) csapágyak, Bosch (szenzorok, elektronika), Allison (sebességváltó), Continental (7. magyarországi üzemét építi Debrecenben pl. szenzorok), Thyssen (4 hazai gyára van, pl. stabilizátorok) stb. biztos, hogy beszállító lesz. Maróthék 2 év alatt egész komoly hadiipart építettek fel.

Te, ezek többnyire német gyárak.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 578
16 173
113
Könyörgöm ilyen hülyeséget ne!
A cseheknél még ki se választották a győztest, és a helyzet az, hogy az Ascod-nak úgy tűnik erősebb a politikai hátszele...nem véletlen, hogy az új tendert már úgy írták ki, hogy a legjobbnak tartott Puma el se tudjon rajta indulni

Egyébként meg a Lance 2 toronyból kb. ugyanannyi proto példány létezik csak, mint a Lynx-ből...és ezek az ausztrál tenderre készültek...ezért az emberes torony meg a kaliber...
de nekünk muszáj volt "rajzasztalról" IFV-t venni
Azért a mai tervezőrendszerek világában (FEM támogatva) nagy rizikó -legalábbis 20 évvel ezelőttihez képest- már nincs ebben. Főképp, h gurul már pár db belőle.
 

vantsy

Active Member
2014. június 16.
286
220
43
Nem lehetséges az a verzió, hogy Tata kap 2 zlj mennyiséget plusz támogató járművek, a közepes egyet és a másik 2 zlj. kebabosokat?
 
S

speziale

Guest
Azért a mai tervezőrendszerek világában (FEM támogatva) nagy rizikó -legalábbis 20 évvel ezelőttihez képest- már nincs ebben. Főképp, h gurul már pár db belőle.

kérlek mondj akár az oroszoktól akár nyugatról egy olyan zsírúj katonai fejlesztést (tehát ami nem egy meglévő eszköz reszelése), ami határidőre és költség kereten belül megvalósult...
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 028
11 900
113
"The contractual agreement, which has now been signed in Budapest, encompasses 218 Lynx KF41 infantry fighting vehicles and nine Buffalo armoured recovery vehicles. The contract includes additional products and services such as simulators, training and instruction, plus an initial supply of spare parts as well as maintenance support. The Lynx IFVs will be equipped with a manned 30mm Lance turret, likewise developed by Rheinmetall."
https://www.rheinmetall-defence.com...ic_relations/news/latest_news/index_24576.php

@kamm pls fordítsd :)
Na ezek is elmennek a 'csába!
A Lynx egyik fő értelme éppen a 35 mm-es gépágyú lett volna!
Egyetlen beszerzést sem tudtak eddig fullosan lebonyolítani!
Kurvára csalódott vagyok! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos: