[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 223
119 885
113
De miert halna meg a pk?
Nem is a toronyban ul.

Az 50% kapcsan meg a forrast kérdezem, kivancsi vagyok, hogyan jutottak el erre a szamra.
Járműve válogatja van amiben a toronyban ül. Amúgy azért éri azt a legtöbb találat, mert a harcjárműves harcászat egyik alapvetése, hogy mindig igyekezz hulldown pozíciót felvenni
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
Valami spéci egyenruha (pl. tűzálló) vagy spec VR sisakos valami van ebben a harcizekérben, vagy erről még semmi infó?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Tegyuk fel hogy igy van /azert az 50℅ az szerintem nem valos./
Mi tortenik ha egy jarmupar nyomul egymast fedezve elorre?
Es az egyiknel akadaly lep fel a fo fegyverzetbe.
Emberes toronynal egybol elharitanak.
Taviranyitott toronynal megakad az elorrenyomulas a jarmupar mukodo fegyverzetu tagja vegig biztositja a masik jarmu hatravonasat./termeszetrsen itt johet a valasztas ha a desszant kint van hogy vagy a ket desszantot biztsitja vagy a hibas jarmuvet./ nehez dontes..
Mig az akadalyos fegyveres jarmu biztonsagos tavolsagba hatra nem huzodik /tobb ezer m is lehet./ majd kezelo kiszal es kivulrol akadalyt elharit majd esetleg probalovest ad le hibatol fuggoen./ es ujra elorrenyomul ekkor mar fedezettlenul a fedezetlenul hagyott jarmupar melle.

Konkluzio minimum 3 jarmu biztonsagos kotelek. Ergo vagy 6 jarmuvesse vallik egy szakasz vagy keptelenne vallik a biztos eromegosztasra.
Ez nem annyira autoskartya szint itt mar harceljarasok is jatszanak. /lehet hogy az automata torony egy jarmu eseteben nagyobb biztonsagot ad de tobb jarmu eseten a csoportositasnak kissebbet eredmenyez./

Az orosz technikán edződött magyar katonák tapasztalataik alapján valóban nagy előnynek tartják, hogy egy KPVT, PKT akadályt el lehet hárítani a toronylövész által. Ez egyszerűbb esetben azok újra felhúzását, mechanikus elsütését, keresztbe fordult hüvely, lőszer eltávolítását jelentik. A PKT esetében a legkönnyebb, tokfedél, adogató alapzat fel, igazítás, mehet a tüzelés. Ez szerintem tény, vitathatatlan. A KPVT esetében azért már nehezebb a móka, de vannak ügyes és erős toronylövészek. :)
Én azt gondolom, hogy reális az, hogy elmegy a toronyban az áram, akkor is tudni kell használni a fegyverzetet, amíg lehetséges. Ezért fontos a hagyományos optikai irányzékok, a mechanikus tűzkiváltás és fegyvermozgatás lehetősége.
A kérdés az, hogy ezekből mi az ami lehetséges egy távirányított torony esetében és mi az ami nem. Példaként a BTR-80A-t tudnám mondani, hisz annak gépágyúja, géppuskája külső elhelyezésű. Annál sem lehet hibaelhárítást végrehajtani a hagyományos módon. Korlátozottan ismétlő felhúzásra van lehetőség mechanikusan, bár a gépágyúnál ez emlékeim szerint csak kívülről lehetséges egy szerszámmal tekerve a csigát. Ha van áram akkor elektromosan is belülről, a PKT meg huzal segítségével.
Ezek a távirányított fegyvereknél elvégezhetőek, ettől több nyíilván nem. Szerintem ezek miatt egyedül a kisgéppuska akadályelhárításának van jelentősége, a főfegyverzetnél csak nagyon kis mértékben (ha egy 30 mm-es gépágyú lőszer keresztbe fordul, az roncsolódik, veszélyes, nagyon meg tud szorulni, így a hibaelhárítás nehézkes)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Ami viszont a hagyományos torony mellet szól az ilyen vészhelyzeti fegyver allkalmazás esetén, az az, hogy azok mindig használhatóak mechanikusan, a vízszintes és függőleges fegyverirányzás lehetőségére gondolok. Nem ismerem a távirányított tornyokat annyira, de nem igen láttam bennük kézi kerekeket, vagy hasonló mechanikus kezelőszerveket a torony mechanikus mozgatására. Ha így van, akkor áram kiesés esetén nem lehet a fegyvert irányozni, még ha mechanikusan el is lehetne sütni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Tényleg? Melyikben?



Ez vicces, mert vitorlazasban is van hull down ill hull up. :)
Nade akkor nem 50%, hanem 100% lenne (ami talal, az csak azt talalhatja el), nem...?

BMP-2, BMP-3, Bradley, LAV-25, CV-k? Szerintem minden kétszemélyes toronyban.

A torony szinte mindíg látszik, mert magasan van, a test gyakran a növényzet, terep egyenetlenség miatt részben, vagy teljesen takarva van. emiatt nehezebb megcélozni, így eltalálni is, hiába nagyobb a felülete. Ennyi, hidd el, ha hógolyóznánk a szavannán mindig a zsiráfot találnánk el legtöbbször...:D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Mivel mérnök vagy és informatikai szakember:
1. Olvasd el a cikket, valamiért nemcsak a fórumon, hanem külföldön is így tudják.
2. Minden héten betesszük a gyakorlati tapasztalatok alapján, a találatok eloszlását mutató grafikát (ezt nem mi rajzoltuk, nem fórumos hülyeség).
hit+distribution+chart+1+small.jpg


3. Az emberes tornyok nagy részénél a parancsnok a toronyban ül, mellette az irányzó. Az hogy meghal, az sok mindentől függ, de, hogy harcképtelen lesz az biztos. És ez a lényeg.


Yeah. Pont ezt fejtegetem lassan, hogy a hetvenkettes alvázainkból így baromira tisztességes gépeket lehetne hozni, mert a torony tömegének jó része mehetne rá páncélként, aknavédelemként. Így még a koszos-szutyok spanyol leo 2 alváz is kaphatna a7 páncélzatot, meg egy jó tornyot. Pont erről írtam a t-72 topikban.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Jo mit vartok olyan emberektol aki a csukott ajtonak rohannak.
Es nem az vilt a legszomorubb hogy meg az akkori tervuket se tudtaj csak vigjatek szinten vegrehalytani / megszervezni.
Hanem hogy nyiltan elorre kitervelten hazudni akartak a nepnek azt felrevetetni... Majd ok hazudoznak masokat es vadolnak mindenfele mocsokkal...
De nen kivanok tovabb belpolozni.
Lynxre visszaterve egy "egyszerusitett" tetopancel nelkuli vekonyitott oldalpancelos verzio alkalmas lehet e harcteri logoisztikai jarmunek? Esetleg +1 gorgoparral netan uszokepesse teheto lenne e ? /olyan mtl esen./

Ahhoz a Lynx -et az alábbi szinten modulárissá kellene tenni (a 'Logistics Carrier' - keresd ki a jobb oldali oszlopból). Csak, hogy Rheinmetall -os példa legyen hozva ... :)

Jelenleg ezt a szintet a Lynx nem tudja (igaz a Boxer sem 100% -ban még) - igazából a tervezési filozófia sem ilyen irányban ment el. A Boxer -nél ennek több értelmét is látom (ld. brit koncepciót). A Lynx kategóriája ezt talán nem követeli meg illetve eddigi egyetlen lehetséges megrendelője sem kért ennyire moduláris járművet.

Igazából szigorúan elméleti alapon lehetne ilyen "cserélhető felépítményes külön verziót" is reszelni idővel. Persze a ki fizeti a révészt itt is kérdéses lenne. Ugyanakkor a konkrét kérdésre visszatérve láthatjuk, hogy a páncélozásról sem kellene lemondani a kezelő személyzet tekintetében ...

boxer-variants.png


Az orosz technikán edződött magyar katonák tapasztalataik alapján valóban nagy előnynek tartják, hogy egy KPVT, PKT akadályt el lehet hárítani a toronylövész által. Ez egyszerűbb esetben azok újra felhúzását, mechanikus elsütését, keresztbe fordult hüvely, lőszer eltávolítását jelentik. A PKT esetében a legkönnyebb, tokfedél, adogató alapzat fel, igazítás, mehet a tüzelés. Ez szerintem tény, vitathatatlan. A KPVT esetében azért már nehezebb a móka, de vannak ügyes és erős toronylövészek. :)
Én azt gondolom, hogy reális az, hogy elmegy a toronyban az áram, akkor is tudni kell használni a fegyverzetet, amíg lehetséges. Ezért fontos a hagyományos optikai irányzékok, a mechanikus tűzkiváltás és fegyvermozgatás lehetősége.
A kérdés az, hogy ezekből mi az ami lehetséges egy távirányított torony esetében és mi az ami nem. Példaként a BTR-80A-t tudnám mondani, hisz annak gépágyúja, géppuskája külső elhelyezésű. Annál sem lehet hibaelhárítást végrehajtani a hagyományos módon. Korlátozottan ismétlő felhúzásra van lehetőség mechanikusan, bár a gépágyúnál ez emlékeim szerint csak kívülről lehetséges egy szerszámmal tekerve a csigát. Ha van áram akkor elektromosan is belülről, a PKT meg huzal segítségével.
Ezek a távirányított fegyvereknél elvégezhetőek, ettől több nyíilván nem. Szerintem ezek miatt egyedül a kisgéppuska akadályelhárításának van jelentősége, a főfegyverzetnél csak nagyon kis mértékben (ha egy 30 mm-es gépágyú lőszer keresztbe fordul, az roncsolódik, veszélyes, nagyon meg tud szorulni, így a hibaelhárítás nehézkes)


Egyetértek. Annyi pici kiegészítés, hogy "amennyiben elmegy az áram", akkor emberes toronynál is:

- az érzékelők ugranak. Namost ez egy egész csomó helyzetben (profán példa: éjszaka) instant kvázi harcképtelenség --> goto hátra ahogy lehet,
- namost a főfegyverzetet (a hullává páncélozott emberes tornyot a 30/35 mm -es gpá. -val, ATGM -el egyebekkel) nem fogod tudni kézi erővel és pláne értelmes sebességgel forgatni és még tűzkiváltást is kezdeményezni. Az események jelentősen fel tudnak ám gyorsulni. --> goto hátra ahogy lehet,

Úgyhogy gyakorlatilag emberes toronynál is harcképtelen leszel kvázi teljesen. Gondolhatnád, hogy a nehézgéppuskás vagy automata AGV -s FLW-200 -at majd még tudod rángatni. Hát egyfelől ezek nem főfegyverzet - másfelől ebben is az a pláne, hogy távirányított (azon sem segít egy "áramszünet") ...
 
W

Wilson

Guest
Na de dedikált ember távirányítású torony esetén is mindenképpen van. Sőt, ugyanúgy 2 ember van, mint az emberes toronynál. A "toronylövész" és a járműparancsnok. Csak annyi a különbség, hogy nem a toronyban gubbasztanak, hanem a deszanttérrel egy szinten, annál kicsit előrébb a saját munkaállomásaikon.



Ha nincs áram, nincs harc, emberes toronnyal sem. Olyankor olajra lépés van.
Pára, köd, zúzmara a sima üveg kémlelőnyílást is ugyanúgy használhatatlanná teszi.



Igen, ha 20-30 éves elektronikát használnak, annál simán lehet jobb a sima üveges optika+szem kombó. Na de pont erre találták ki a manapság egyre divatosabb COTS-alapú építkezést. Hogy ne "outdated", végletesen elavult szarokat kelljen használni, hanem, ha nem is mindig a legeslegújabb, (és ezért még nem kellően tesztelt) kereskedelmi forgalomban már kapható eszközöket, de max egy-két generációval régebbit. Azok meg már bőven elegendő részletességet és felbontást képesek biztosítani így 2020-ban.
Arról nem is beszélve, hogy NIR, SWIR, MWIR, LWIR tartományokban még a legélesebb szemű baka sem fog látni sima üveg cuccokkal és a két szép szemével. Éjjel meg csak ezekben a tartományokban lehet látni bármit is, ugye.





Nekem elég lenne a monitorokon (vagy, horribilie dictu, akár VR-szemüvegen) keresztül látni a környéket 360 fokban (igen, kamerákkal simán megoldható, hogy nem szűk réseken kukucskálsz, szűk látómezővel, hanem úgy látod a környezeted, mintha kint ülnél a jármű tetején).
Pláne abban a tudatban, hogy így sokkal nagyobb biztonságban is vagyok, mint egy toronyban ülve.

Na kb. ennyire akartam reagálni.




Áááááá, a szaglásnál már felsírtam a röhögéstől. :D :D
Igen, egyértelműen érzékelhető a részrehajlás abból az írásból.

Az az emberi érzékelés előtérbe helyezése az érzékelőkkel szemben eléggé szubjektív dolognak tűnik számomra,valószínűleg ez részben emberfuggő is,de azért az tény,hogy a cseheknek vannak ez irányú tapasztalatai van összehasonlítási alapjuk,De az tény,hogy egy pilóta nélküli torony bonyolultabb kialakítású nagyobb a meghibásodási lehetősége és a meghibásodási aránya mint egy emberes toronynak,érzékenyebb a környezeti hatásokra valamint egy fegyver meghibásodás,elakadása (amely a meghibásodások 50% teszi ki)esetén harctéri körülmények között a harc beszüntetését fogja eredményezni,hiszen ellenséges tűzben épeszű ember nem mászik ki az ifv-l,hogy az elakadt fegyvert megjavítsa szemben az emberes toronnyal ahol ehhez nagy valószínűséggel nem kell elhagyni a tornyot.Az is tény,hogy a pilóta nélküli torony modernizálása is nehezebb mint az emberes toronyé.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

AGRESSOR88

Active Member
2010. december 27.
73
107
33
Tényleg WC lesz a Hiúzban hamár a boxerbe megcsinálták?
Teljes NBC védelemmel rendelkezik?
Át tud-e menni a vizalatt pl Komáromnál a Dunán?

Engem ezek jobban foglalkoztatnak pl
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A videóban van egy kép, amikor egy magyar katona beül a Lynxbe. Szerintem Szittya kartársnak fel kellene ismernie az illetőt....
Akik azon a vasútállomáson szolgáltak/szolgálnak ahol ő, felismerik. Így lehet tudni, hogy kb. mikor voltak kint és, hogy kik. Azt is hogy milyen céllal és mennyi ideig. Ebből pedig meg lehet válaszolni a kérdést, hogy teszteltük-e. o_O
 
W

Wilson

Guest
A jármű környezetének áttekinthetősége fontos, de a mai világban a sok kamera erre sokkal jobb lehetőséget biztosít, mint a kigombolkozva rongyolunk stílus. Ezek ráadásul éjszaka is működnek és viszonylag holttér mentesen biztosítják a megfigyelhetőséget, a személyzet minden tagja számára, nem csak annak, aki kidughatja a fejét.
Screenshot_11.png

Ezen kívül a hagyományos periszkópikus figyelőműszerek a test felső részén rendelkezésre állnak, valamint a pk. búvónyílása is megmaradt (a Pumánál). Ennek kialakítása lehetővé teszi a korlátozott kitekintést.

Szerintem ez részben emberfuggő és részben pszihológia is ki hogyan érzi komfortosabban magát a csehek csináltak egy összehasonlítást a legénység figyelmével és koncentrációjával kapcsolatban és úgy találták,hogy nagyobb a koncentráció és figyelemvesztés és a pszihikai fáradtság egy pilóta nélküli toronnyal ellátott harcárműben üllő személyzetnél mint egy emberes toronynál két-három óra elteltével.Nem tudom mennyire volt egzakt vagy tudományos az összehasonlítás mert sajnos az esetleges teszt eredményeket nem rakták fel publikusan a netre.
 
W

Wilson

Guest
Err, 124 felújított BMP2 eleg 4 zl ujrafegyverzesehez, circa 30 IFV egy zl... ?
Az hagyjan, de csak 4 zl IFV esik egy "gardahadseregre" (az mi amugy, hadosztaly lenne normalisan?)

Én úgy gondolom,hogy ez a mennyiség kezdetnek elég,de ha boki erre jár ő esetleg tud pontos adatokat mondani a feltöltöttségi mutatókról.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Az állomány nem ért veled egyet a kérdésben ;):cool:

Te képviseled őket?
A tankosok nem értenek veled egyet, sőt sajnos nagyon sokan mások is problémásnak tartják.
Van aki csak esztétikailag (ez szubjektív), van aki szakmailag. Valaki szerint nem is a szín a furcsa, hanem az aránytalan színelosztás (az elején több a sárga, mint hátul), meg a foltok formája, ami jól láthatóan csak ahogy esett, úgy puffant.
Én látom az előnyét is: például az alakmásító hatása kiváló a nagy kontraszt miatt. Ez bizonyos háttérnél jó. De azért lássuk be ezek a színek nem azok a színek, amik itthonra jók.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Üdv! Elolvastad az előzmény párbeszédet? Valószínű, nem. Tökömet sem érdekli, mikor csapatpróbázunk.
A lényeg, hogy 2023 elejére itt kell legyen a 46 db. Addigra sehogy nem lesz - mondjuk - 35mm-es távirányított tornya a RM-nek. Csak azt tudjuk, hogy az első 46-on lesz emberes 30mm-es torony. Tehát a “Magyar Honvédség minden igényét teljes mértékben kielégítő, Magyarországon készülő példányokon” (idézet az RM hivatalos közleményéből) már akármi is lehet. Toronyóra aranylánccal. És nem utólag kitalálva, hanem már most eldöntve!
Ezért is írják itt a hivatásosok, hogy még ne temesse senki akár a 35-öst sem. Nem gondolom, hogy ők több konkrétumot tudnak, csak láthatnak szándékokat, hallhatnak ezt-azt, beszélhetnek erről-arról. Pl. a dandárparancsnok 35 Wotan fun. Civilbe I love 35mm- es pólót hord.
Sok volt a rinya 10 oldalon keresztül a 30-as, emberes miatt. Erre írtam.
Vágom. A próba mindegyik változatnál fontos, ha így lesz az jó, mert a 30-as torony szerintem kész van, mehet gyártásba. De maga a jármű még azért nem biztos hogy kész.
 
  • Tetszik
Reactions: zulu
T

Törölt tag 2577

Guest
Te képviseled őket?
A tankosok nem értenek veled egyet, sőt sajnos nagyon sokan mások is problémásnak tartják.
Van aki csak esztétikailag (ez szubjektív), van aki szakmailag. Valaki szerint nem is a szín a furcsa, hanem az aránytalan színelosztás (az elején több a sárga, mint hátul), meg a foltok formája, ami jól láthatóan csak ahogy esett, úgy puffant.
Én látom az előnyét is: például az alakmásító hatása kiváló a nagy kontraszt miatt. Ez bizonyos háttérnél jó. De azért lássuk be ezek a színek nem azok a színek, amik itthonra jók.
Ha van lehetőséged, akkor most menj ki egy erdőbe, Pont ezeket a színeket fogod megtalálni, és ugyan így keverve.
Az más kérdés, hogy télen pedig nem kell háborúzni, mert nem a tél színei nem felelnek meg számunkra.:)