[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
A Boxert köszönik szépen a németek is szívesen legyártják a világ többi részének...

Igen, nem lesz itthon semmilyen magyar Boxer-gyártósor, mert van német! A Lynx gyártósorral a németek olyat ígértek, ami nekik sincs és eszük ágában nem volt saját pénzüket kockáztatni. Most mi fizetjük! Cserébe a hülyék büszkeségén kívül mást nem napunk, mert mi szükségünk volt rá őszintén!

Ha azt akarjuk, hogy Zalaegerszegen gyártsák, akkor úgy kell megrendelni. Aztán itt gyártják. Ennyi.

Nyilván van + költsége, de megtérül. Feltéve, ha lesz a zalai gyárban elegendő hozzáadott érték. Ha nem, akkor egyébként is megette a fene az egészet, és blogen-nek lesz igaza.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Ha azt akarjuk, hogy Zalaegerszegen gyártsák, akkor úgy kell megrendelni. Aztán itt gyártják. Ennyi.

Nyilván van + költsége, de megtérül. Feltéve, ha lesz a zalai gyárban elegendő hozzáadott érték. Ha nem, akkor egyébként is megette a fene az egészet, és blogen-nek lesz igaza.
A Boxer megrendelők többsége magának szerel össze.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Lynx/Boxer,,, Litvánia, Szlovénia, Horvátország stb. stb. Egy csomó ország van ami nem fog hatvan darabokat összeszerelni. A világ fegyverkereskedelme felfelé ível. Igenis jól fog jönni a németeknek, hogy lesz egy zalaegerszegi gyár amely ha szükséges be-be tud segíteni, akár csak részmunkával.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Ha arra a pár tucatra gyártósort építenek, akkor szerinted hány nem magyar Lynx fog épülni Zalaegerszegben. Ha meg nem, akkor kapunk 46 darab manufakturálisan berhelt előszériás példányt. Ígyse-úgyse jó!
Vagy osszerakjak a gyartosort. Ugye ezt meg kell tervezni hol mit hogyan milyen folyamatba hogy gordulekemy legyen es ne legyen az hogy az egyik ponton vert izzadnak mig a masikon megy a haway... Majd a kessz gyartosort amin a mi embereink betanultak es rajuk igazitottak. Becuccoljak kontenerekbe es zalaegerszegen kicuccoljak. Ad 1 a gyartosorrt igyis ugyis ossze kell allitani hangolni ad 2 a gyartosor elemeit igyis ugyis magyarorszagra kell szallitani. Ad 3 a gyartosor elemeit nagy valoszinuseggel a rm gyartja szallitatja be tehat a kozponti uzemebe igyis ugyis mozgatni kellene. /ami hianyzik lehet afott uzembe osszeallitjak az o mernokeik akiknek igy nem kell utaugatni hasomlok./ a kerdes itt nem az hogy a lynx gyar mire lessz kepes vagy sem. Hanem az hogy a magyar beszallitok mekkora szeletet kapnak majd a tortabol? Nagyon konnyen elofordulhat hogy a boxer eggyes elemei a magyar lynx gyar altal kiepitett beszallitoi korok altal legyartott reszegyeegekbol is tartalmazni fog ezt vagy azt...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Tehat nem kell boxert osszeszerelnunk ahhoz hogy kulfoldon rendszeresitett es osszeszerelt boxerek magyar hozaadott erteket tartalmazzanak.
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
431
479
63
Nem az a kérdés, hogy versenyképesebb, hanem, hogy kinek, miről lehet eladni! Ha a többi nagy vevő is saját gyártósort akar például...
Hát ez még mindig nem magyarázza a német gyártósort, de a magyarnak abban látom jövőjét, hogy k+f nyilván a modernizációt takarhatja legvalószínűbben.
És persze katarnak usanak meg pláne jó eséllyel nem mi fogunk gyártani, de egy leo példával élve, nyilván nem lesz képes mindenki modernizálni magának, ha jót is akar és itt jövünk mi a képbe, meg persze a kisebb országok rendelését is tudnánk, ha lesz teljesíteni
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Most akkor még nyugodtan megkérdezem, hogy honnan veszed ezt a 2 éves számot? Melyik része a bármikori hozzászólásaimnak vetítette ki két évre bárminek az elérését?
És a válasz:
Persze ha a következő két évben valami sufni csapat elsőre csak vett anyagból összehoz egy fasza (legyen) 57 mm löveget, akkor mivel az nem RM K+F akkor te hányni fogsz tőle igaz?
Nincs több kérdésem bíró úr!
Szánom bánom, de én egy következetlen faszfej vagyok. :rolleyes::D
Vagy ne térjünk ki a turulos tornyos okfejtésedben arra, hogy akkor ha még össze sem szerelünk tornyokat majd a sufniüzemben, mert csak a testek a mieink, akkor mennyivel is leszel előrébb a nullánál a toronygyártás ismeretében, mintha csak úgy nulláról kezdenéd? Turulosra?
Azt nem érted meg te szellemileg szerényen bútorozott, hogy nincs olyan, hogy önálló csúcstechnikás hadiipari fejlesztés.
Az oroszoknak nincs rendes elektronikájuk. Az amerikaiak a Patriothoz az izraeli rakétákat licencelik. A németek megveszik az APS-t szintén az izraeliektől, akik cserében nem tudnak rendes hajtást gyártani - és megveszik a németet. Ugyan ez a koreaiaknál. A japánok kínjukban próbálkoznak, meg az amerikaiaknak is van egyes területeken teljesen saját termék, de azért, NA!
Te meg teljesen mindenkitől független ÖNÁLLÓ hadiipart vizionálsz kishazánkba. Aki meg megjegyzi, hogy marhaság, azt meg lefaszfejezed. Ez már döfi! :cool:
A magyar hadiipar nem arról szól, hogy hi-tech szigetként majd mi megtanítjuk a világ hadipari mérnökeit kesztyűbe dudálni, hanem mélyen meghajolva megkérjük szépen a gyártókat, hogy legalább a végtermék egy bizonyos kis százalékát hagy tegyük mi hozzá. Ezzel legalább egy részét megfogjuk a zsebünkből kiénekelt lóvénak.
Ha feltünt volna, idestova 30 éve folyik autógyártás kishazánkban, és a mai napig nem sikerült egy piacképest teljesen saját tervezésű, és gyártású autót felmutatni a magyar autóiparnak. Annak ellenére, hogy a nemzetgazdaság igen komoly húzóágazatáról beszélünk.
Mennyi ilyen autót lehetne itthon eladni? Szerintem 30-40.000-es nagyságrendben.
Te meg a 2-600 db-os gyalogsági harcjárművet akarsz teljesen egyedül tervezni, és gyártani.
A Rába H széria elvileg saját (át)tervezés volt. Nézd meg, hogy hová jutott!
Szóval hajrá. Toljad csak! :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Hát ez még mindig nem magyarázza a német gyártósort, de a magyarnak abban látom jövőjét, hogy k+f nyilván a modernizációt takarhatja legvalószínűbben.
És persze katarnak usanak meg pláne jó eséllyel nem mi fogunk gyártani, de egy leo példával élve, nyilván nem lesz képes mindenki modernizálni magának, ha jót is akar és itt jövünk mi a képbe, meg persze a kisebb országok rendelését is tudnánk, ha lesz teljesíteni
Katarnak pont hogy szerintem mi fogjuk gyartani a vasaikat. Beszallitani biztos hogy be fogunk tobb helyre ahol az alkatreszekbol reszegysegt majd reszegysegbol vegtermeket szerelnek ossze...

De en amibe nagy potencialt latok az a jarmuplatformara epitheto egyeb rendszerek. Tehat a cerelheto tetolemez :) es az arra raepitett eszkozok... Pl hidveto aknaveto stb... Emellett kisebb 70-120 db os megrendelesek is szerintem nallunk lesznek teljesitve pl a balkanrol /horvatok szerintem nem usa levedlett vasakat fognak venni ahogy vadaszt sem./ bolgarok macedonia... Emellett ensz jarmuvek tenderere is van esely. A sztyepp videk uj gazhatalmai is elofordulhat vesznek par db ot ha mas nem mutatoba testelni stb.. Meg delamerika is jatszik foleg ha sikerul szorosabbra fuzni a szalakat arrafele /amibe egyebkent jol allunk./ afrikat is elkepzeheto partnernek tartom /eszakot foleg./ ahol ha gyar is epul betanulni es elso szeriakat szinten szallithatjuk. Vagy a komplett nem ifv szekciot /hidveto aknaveto stb./ hogy tehermentesuljon a gyaruk egy nagyobb megrendeles eseten. /igazabol eszakafrikabol eleg 1 nagyobbat megfogni marokko algir egyiptom.../ mint ezres nagysagrend... Ahol a nem ifv verzio gyartasa mas orszagba esszerubb plane ha aze a license...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Vász? 2 tesztpályát biztosítunk a mire is? Hogy az újszülött IFV alvázaink tudjanak pörögni az ismeretlen gyermekbetegségeik kiderítésére, amit aztán a K+F (nevű hibajavító részleg) feltár és orvosol.

Tudom, hogy van bennem némely cinizmus, talán nem örülök eléggé, de ez egyre szarabbul néz ki így. Egyedülálló gyár. :D
Milyen alvázak? Ne bohóckodjunk ennyire. Értem, hogy szkeptikus vagy, de a torony fog idejönni, nem a test odagurulni. :)
Minden új Hiúzkát fognak tesztelni, meg gondolom az új verziókat is be kell járatni, hisz jelenleg csak 1 típus létezik.

Az hogy a Zala zone mellé települtek, az nekem nagyon autóipar gyanús... az önvezető járművek fejlesztéséhez ideális hely lehet az RM-nek.
Egyébként a Zala zone nem egy egyedülálló valami, mert pl. a Continentalnak több mint 10 éve van egy hasonló saját tesztpályálya Veszprém és Hajmáskér között...
Én úgy tudom ez a zalai 20 hektáras városi közlekedést komplexen szimulaló tesztpálya Európában is ritka, nem hiszem, hogy ilyen van Veszprém megyében. Ezt direkt önvezető autók tesztelésére építették. Ha a zalai 10 éves, akkor az a Trabant ez meg a Merci lesz. Auto, autó, de azé.... ;)
 

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
431
479
63
Katarnak pont hogy szerintem mi fogjuk gyartani a vasaikat. Beszallitani biztos hogy be fogunk tobb helyre ahol az alkatreszekbol reszegysegt majd reszegysegbol vegtermeket szerelnek ossze...

De en amibe nagy potencialt latok az a jarmuplatformara epitheto egyeb rendszerek. Tehat a cerelheto tetolemez :) es az arra raepitett eszkozok... Pl hidveto aknaveto stb... Emellett kisebb 70-120 db os megrendelesek is szerintem nallunk lesznek teljesitve pl a balkanrol /horvatok szerintem nem usa levedlett vasakat fognak venni ahogy vadaszt sem./ bolgarok macedonia... Emellett ensz jarmuvek tenderere is van esely. A sztyepp videk uj gazhatalmai is elofordulhat vesznek par db ot ha mas nem mutatoba testelni stb.. Meg delamerika is jatszik foleg ha sikerul szorosabbra fuzni a szalakat arrafele /amibe egyebkent jol allunk./ afrikat is elkepzeheto partnernek tartom /eszakot foleg./ ahol ha gyar is epul betanulni es elso szeriakat szinten szallithatjuk. Vagy a komplett nem ifv szekciot /hidveto aknaveto stb./ hogy tehermentesuljon a gyaruk egy nagyobb megrendeles eseten.
Én épphogy a miatt nem hiszem h mi gyártanánk azoknak az országoknak ahol ez egy filléres kérdés, mert nekik az idő a fontos tényező és ha olyat kérnek, hogy 2 év mulva Dohába fusson be pár lynxel megrakodott hajó, akkor max arányosan tud legyártani annyit amennyit a magyar gyártósor, nyilván beszállítani mindenhova lehet, csak azt a kérdést feszegetem, hogy lehet e elég nagy kihasználtsága a gyárnak....
Szerintem lehet meg is érveltem, persze a jó lobbi mindennek az alapja.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Szittya

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Ekkora összegből csak amúgy mellékesen, ha egy Lynx gyár(összeszerelőüzem) K+F-fel kijön, akkor bezony akármennyire is fájna neked a magyar hadiipar, mi is nekiláthatnánk felépíteni egy korszerű acélüzemet, egy korszerű alumíniumfeldolgozó ipart, a tudósaink tudhatnának, a mérnökeink mérhetnének.t,.
Az a baj, hogy nem. Nálunk ehhez szinte minden kompetencia és tapasztalat hiányzik. Erre kaptunk esélyt, hogy megszerezzük és mindjárt az élvonalból.

Nézz ra Kínára! Hogy kezdte?? Marhasok okos ember van, mégse a Huawei-el kezdték. Odavonzottak egy csomó gyárat 10-15 év alatt eltanulták és utána még 10 év múlva előálltak egy saját termékkel.
Ez egy bevált út, ez működik.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and OhioNurse

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Én épphogy a miatt nem hiszem h mi gyártanánk azoknak az országoknak ahol ez egy filléres kérdés, mert nekik az idő a fontos tényező és ha olyat kérnek, hogy 2 év mulva Dohába fusson be pár lynxel megrakodott hajó, akkor max arányosan tud legyártani annyit amennyit a magyar gyártósor, nyilván beszállítani mindenhova lehet, csak azt a kérdést feszegetem, hogy lehet e elég nagy kihasználtsága a gyárnak....
Szerintem lehet meg is érveltem, persze a jó lobbi mindennek az alapja.
Epp ezert fogunk szerintem kesobb nem cak beszallitani hanem gyartani is katarnak mert szinte 100% hogy par evmulva bedobjak hogy kell xxx db tegnap elottre :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Lynx/Boxer,,, Litvánia, Szlovénia, Horvátország stb. stb. Egy csomó ország van ami nem fog hatvan darabokat összeszerelni. A világ fegyverkereskedelme felfelé ível. Igenis jól fog jönni a németeknek, hogy lesz egy zalaegerszegi gyár amely ha szükséges be-be tud segíteni, akár csak részmunkával.
A pénzeszsák Katart se hagyd ki, végre egyszer beelőzzük őket vmiben! :)
Nem hiszem, hogy a sejkek akarnak saját gyártósort a sivatagba.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
De eszakafrikaval es a sztyeppei gazallamokkal senki nem szamol. Ha beesne egy egyiptomi uzlet az rm nek ott bizony ezres nagysagrend lenne ifv megrendelesre. Igen a 80-90% at valoszinuleg maguk gyartanak de a fentmarado tetel is tobb szazas. Es ez csak ifv.,, ahhoz hogy a hozza tartozo opcokat is kielegitsek aknaveto hidveto sebesult kihordo muszaki gep mento vontato pancelos felderito egyeb speci eszkozok... Es emberi idobe akarjak bizony sok gyar gyartosorara szikseg lenne. Mert ezek az allamok nem fogjak leepiteni a hadsereguket.