Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 940
113
Ebben a ~626 ezer mintavételben benne vannak az önként, magánlaborban végzettek is?
Pl., ha valaki külföldre utazott és utána szüksége van rá!?? Vagy ez csak járványügyi felderítés során begyűjtött?
Megmondták: csak az állami! A napi/kétnapi kórházi, amit a személyzettől vesznek le elvileg az SINCS benne.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Ebben a ~626 ezer mintavételben benne vannak az önként, magánlaborban végzettek is?
Pl., ha valaki külföldre utazott és utána szüksége van rá!?? Vagy ez csak járványügyi felderítés során begyűjtött?
Ez csak a hivatalos állami PCR teszt. Vérteszt, magán nincs benne.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Gyorsíthatják az ingyenes tesztelést a mintavételi pontok
https://index.hu/belfold/2020/09/20/eljohet_az_ingyenes_teszteles_aranykora/


Hogyha valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, akkor a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban, az új egészségház avatásán. Rétvári Bence szerint ilyen esetben nem kell várni a mentőre, hanem a háziorvos közreműködésével kapott időpontban lehet részt venni a tesztelésen, az adott mintavételi ponton mentődolgozók veszik le a mintát.

A tesztelésre várókat harmincperces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum tizenöt ember jelenhet meg. A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak. Arra törekszünk, hogy minden esetben mindenki a számára legmegfelelőbb és a legkevesebb kellemetlenséggel járó tesztelési módot tudja választani – hangsúlyozta az államtitkár.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 940
113
"Ne, ne, ne, ne, ne, ezt ne! Arra kérem Önt, hogy maradjunk a tényeknél! Most hagyjuk ezt a, mert ez a védekezés, meg ez a kommunikáció ami most folyik, ez szerkesztő úr addig áll meg a lábán, amíg ez az ügy a facebook és az online terep keretein belül marad. Ahogy onnan kikerül, ez összeomlik." (Tarlós István)

Mottó:
Németh Athina és Németh Károly

"Vírus, védekezés, kilátások
A vírus második hulláma itt van. Benne vagyunk. Megérkezett. Ahogy várható volt, és ahogy vártuk is. Mint az első, ez is külföldről jött. Külföldről hurcolták be Magyarországra. Ez világjárvány, mi pedig globalizált világban élünk, ahol nemcsak a jótéteményekből, hanem a vírushoz hasonló komoly kihívásokból is jut mindenkinek. Tavasszal Magyarország jól védekezett. A világ 25 legsikeresebb országa között voltunk. Mások nem tudták a vírust ilyen sikeren visszaszorítani, így esélyt adtak arra, hogy belobbanjon a járvány.

Újra védekezni kell. Lesznek meleg pillanatok, de mindenki, akinek szüksége lesz rá, megfelelő ellátáshoz jut majd. Meg tudjuk és meg is védjük az emberek egészségét és életét. Még időben megkérdeztük a magyar embereket. A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell! Nem hagyhatjuk, hogy a vírus újra megbénítsa az országot, a gazdaságot, az iskolákat, a mindennapi életet. A vírus ellen tehát úgy kell védekeznünk, hogy a veszélyeztetett idősek életét, iskoláink, óvodáink működését és a munkahelyeket egyszerre védjük meg.

Ez egy más taktika, mint amit az első hullámban alkalmaztunk. A helyzet is más, mint tavasszal volt. Akkor szükség volt a teljes lezárásra, mert egy ismeretlen ellenséggel álltunk szemben. Időt kellett nyernünk, hogy az egészségügyet felkészíthessük. Ez sikerült is. Az első csatát megnyertük. A járványgörbét tavasszal ellaposítottuk, és így fel tudtuk készíteni az országot. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna, hiszen a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Most minden rendelkezésre áll a védekezéshez, a szükséges eszközöket mi gyártjuk, mindenből annyit, amennyi kell. A kórházakban járványügyi készültség van. Tudjuk, mikor, melyik kórház fogad koronavírusos betegeket, és orvosokat és ápolókat is tudunk küldeni a szükséges helyekre. A magyar emberek életére felkészült szakemberek ezrei vigyáznak. Aki megbetegszik, a kórházakban jó kezekbe kerül.

A járvány újabb hulláma mindannyiunktól nagyobb felelősséget követel. A védekezés sikere azon múlik, hogy a szabályokat mindannyian betartjuk-e. Különösen vigyázzunk idős szüleinkre és nagyszüleinkre. Velük kerek a család, nem lehet pótolni őket.

Most a szakembereink következnek. Ők tudják megmondani, hogyan kell megint jól és sikeresen védekezni. Felkészített egészségügy, lelkiismeretes szakemberek, széles összefogás. Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog!
Szakállas vicc a kommunista időkből: azt tudjuk, hogy mi lesz, de addig mi lesz? Azt tudjuk, hogy 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz. A derűlátó virológusok szerint a koronavírus ellen bevethető vakcinát 2021 tavaszára kifejleszthetik. A gyógyszergyárak üzleti okokra visszavezethető titkolózása, a nagyhatalmak versenyfutása miatt a tengernyi álhír összezavarja a reménykedő embereket, és botcsinálta virológusok tíz- és százezreit bátorítja találgatásra. Az operatív törzsünkhöz bekötött tudósaink is inkább a jövő évtől remélik a jó hírt. S ha meglesz a vakcina, meg kell szereznünk néhány millió dózist, majd következhet a jelentkezők tervszerű beoltása. Közben folyamatosan erősítenünk kell a járványügyi készültségbe helyezett, a védekezés oroszlánrészét viselő egészségügyet, erősíteni az irányítási rendszert, gyorsítani a digitalizálást, észszerűvé tenni az adminisztrációs terheket, rendezni a keszekusza jogviszonyokat, és az ápolónők most zajló hetvenszázalékos béremelése mellett áttöréserejű bérrendezés kellene az orvosoknak is. Mindezt védekezés közben, folytatva a tavasszal megkezdett átszervezéseket.

Hasonlóképpen a gazdasági operatív törzstől várjuk a munkahelyeket, a családok életszínvonalát és a nyugdíjak biztonságát megvédeni képes gazdasági intézkedéseket. Sőt, tőlük többet is várunk. Nekik kell védekezésből támadásba lendíteniük az országot. Nemcsak megvédeni akarjuk azt a szintet és színvonalat, ahová tíz év alatt eljutott Magyarország, hanem azt is, hogy ezután is minden évben mindenki léphessen egyet előre. 2015 és 2019 között az egy főre eső nemzeti össztermék (GDP) 39,65 százalékkal nőtt, miközben a német 13,3 százalékkal, a francia pedig 10,1 százalékkal. Ezután sem érhetjük be kevesebbel, bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk rá, a tehetség, az erő, a tudás és az akarat megvan bennünk. Magyarország nem húzódhat vissza csiga módjára a házába, haladnia, áradnia, növekednie és emelkednie kell, mint egy Liszt-rapszódiának vagy gyöngynek a borban. Óriási feladat, ezért lesz Magyarország legkevésbé irigyelt embere 2021-ben Varga Mihály.

Reményeim szerint így, egy sikeres járvány elleni védekezéssel, felizmosított egészségüggyel, soha nem látott magasságba lendített gazdasági növekedéssel, teljes foglalkoztatással, még a korábbiakat is túlszárnyaló otthonteremtési boommal és a visszaépítés alatt álló 13. havi nyugdíjjal érkezünk meg a huszonkettes választáshoz."
https://magyarnemzet.hu/belfold/egyutt-ujra-sikerulni-fog-8692965/
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 940
113
Ez a nő konkrétan bele öregedett a vírusba:

"Szerinte a koronavírus okozta fertőzés, maga a betegség csak a jéghegy csúcsa. „Ami utána jön, hogy kinél milyen szövődményekkel, tünetekkel, meddig elhúzódó állapot... azt nem tudni. Azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akiket nem betegít meg a vírus, netán csak enyhébb tünetekkel lesznek túl a fertőzésen, mert őket is érintheti a fertőzés utáni gyengeség, krónikus fáradság és még sok egyéb nagyon kellemetlen maradványtünet, esetleg szövődmény!" – vélekedett."

https://www.origo.hu/teve/20200920-...zenved-a-virustol-hosszan-meselt-rola-tv.html
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Megmondták: csak az állami! A napi/kétnapi kórházi, amit a személyzettől vesznek le elvileg az SINCS benne.

Ez csak a hivatalos állami PCR teszt. Vérteszt, magán nincs benne.

Azért kérdeztem, mivel ha valaki önszorgalomból megy el szűrésre és pozitív eredményt produkál, akkor azt hova "számolják el"?
Melyik naphoz "keverik be" az ilyen pozitív esetet? Vagy ez meg sem jelenik?
Ha viszont "bekeverik" az aznapi kisebb mintavételhez, akkor meg téves arányok keletkeznek a mintavétel/esetszámban.
S ebből adódóan téves következtetések is jönnek!
Szóval akkor mit, hova számolnak el?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Szabad a cáfolat, meg lehet írni hogy nem annyi az állományban lévő eü. ápolószemélyzet létszáma amit mondott, meg lehet írni mennyi az illetékes és a rendszerben lévő szakorvosok száma. Egyenlőre van egy állítás olyantól aki e rendszerben dolgozik, másrészt viszont csak köpködést és sápítozást tapasztalok ("kamu, meredek, facebook-huszár stb"), számszerű adatokkal viszont nem találkoztam csak a doktornőtől.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Javaslom próbáld ki, milyen felügyelni 1 nővérrel 10 lélegeztetett kritikus (ARDS) beteget. Ja és még forgatni is kell őket.


es aztan az a nover is elkapja a betegseget es megal a tudomany...nincs ki hogy kipotolja..kiesik egy 30-60 napra...mert egy jo, szakepzet orvost/novert aki a lelegeztetogepeket tudja rendesen kezelni nem 2 napig lehet betanitani. egy resze meg aki tudta mar elhuzott nemetbe vagy angliaba.

es nem 1 orvos lesz aki megbetegszik hanam kitudja menji.

(egesz vilagon az volt, nalunk is szerbiaban amikor a virus legjobban problemazot, hiaba van az elejen a politikusok szerint eleg orvos amikor egy resze aztan megbetegszik vagy belehal, mert olyan is van).

ez ami nalatok men total olyan mint ami itt volt.
az orvosok problemaznak mer nincs ez nincs amaz, a politikusok meg a partkedvelok meg mondjak minden ok.

mar csak varom hogy nehany ujsagiro nyilvanosra hozzon par doksit amibe kiderul hogy a politikusok hazudtak es akor mar nem is fogom tudni hogy ez magyarba van e vagy szerbiaban.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
es aztan az a nover is elkapja a betegseget es megal a tudomany...nincs ki hogy kipotolja..kiesik egy 30-60 napra...mert egy jo, szakepzet orvost/novert aki a lelegeztetogepeket tudja rendesen kezelni nem 2 napig lehet betanitani. egy resze meg aki tudta mar elhuzott nemetbe vagy angliaba.

es nem 1 orvos lesz aki megbetegszik hanam kitudja menji.

(egesz vilagon az volt, nalunk is szerbiaban amikor a virus legjobban problemazot, hiaba van az elejen a politikusok szerint eleg orvos amikor egy resze aztan megbetegszik vagy belehal, mert olyan is van).

ez ami nalatok men total olyan mint ami itt volt.
az orvosok problemaznak mer nincs ez nincs amaz, a politikusok meg a partkedvelok meg mondjak minden ok.

mar csak varom hogy nehany ujsagiro nyilvanosra hozzon par doksit amibe kiderul hogy a politikusok hazudtak es akor mar nem is fogom tudni hogy ez magyarba van e vagy szerbiaban.

Itt is így működik, ahogy a világon mindenütt. A kormány állítja jellemzően, hogy mindenből van elég, minden okés (mert ők jól dolgoztak), az ellenzék mondja ennek az ellenkezőjét (mert szerintük az a dolguk, hogy mindig ellent mondjanak a kormánynak), a szakemberek, akiknek a munkát kellene elvégezni pedig mondják ami valójában van. Ha ez egyezik a kormány véleményével, akkor a kormánypárti sajtó hozza le a szakemberek véleményét, ha nem egyezik, akkor meg a kormányellenes sajtó hozza le.
Mindegy, hogy a helyszín Magyarország, Szerbia, Spanyolország, Korea, vagy épp az USA, de általában még a skandináv országokban is így megy.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113


A SOTE kutatói elsőként vizsgálták meg egy aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. A vírus felszínét koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, biológiai organizmus lehet, amit az ember ismer.
Világelső magyar vizsgálat: az aktív koronavírus hőálló, öngyógyító, rugalmas
Ez nem valami bíztató. Ha összeesküvés hívő lennék azt mondanám, hogy ennyire tökéletes védelemmel megáldott vírust csak mesterségesen hozhattak létre....
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113


A SOTE kutatói elsőként vizsgálták meg egy aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. A vírus felszínét koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, biológiai organizmus lehet, amit az ember ismer.
Világelső magyar vizsgálat: az aktív koronavírus hőálló, öngyógyító, rugalmas

Ilyenre fejlesztették, ez egy mesterséges biológiai fegyver!
Kíváncsi leszek a fősodorban mikor kezdik kitárgyalni ezt a verziót! (?)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Ez nem valami bíztató. Ha összeesküvés hívő lennék azt mondanám, hogy ennyire tökéletes védelemmel megáldott vírust csak mesterségesen hozhattak létre....

Még szerencse, hogy nem vagy összeesküvés hívő :)
Amúgy az ember is egy elég jó konstrukció, az összeesküvés elméletek alapján akkor viszont isten valóban létezik, véletlenül nem jöhetett össze az ember :)
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Még szerencse, hogy nem vagy összeesküvés hívő :)
Amúgy az ember is egy elég jó konstrukció, az összeesküvés elméletek alapján akkor viszont isten valóban létezik, véletlenül nem jöhetett össze az ember :)

hogyne..

nezd az emberiseg kb 80-90 %..

ugy viselkednek hogy nem hogy a majmoktol szarmazunk, hanem nagyobb majmok mint azok a kozzos oseink.

ha letezik, akor az isten eleg szar munkat vegzet.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/21/orban_viktor_visszaternek_az_akciocsoportok/
"Orbán Viktor bejelentette, hogy újra üléseznek az akciócsoportok
Orbán Viktor hétfőn posztolt Facebook-oldalán arról, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében újra felállítják azokat az akciócsoportokat, amelyek tavasszal is működtek. A miniszterelnök rövid videóüzenetben foglalta össze, hogy mi lesz a legfontosabb feladatuk:
Felállítjuk azokat a szakmai csoportokat, amelyek a tavaszi védekezés során már sikeresen működtek. Ez lesz az a testület, amely az operatív törzs javaslatait pontossá teszi, megformázza a kormány számára, hogy kormánydöntések születhessenek."

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-ujra-uleseznek-az-akciocsoportok-8693757/
"...A szeptember 21-i munkacsoporton a kormányfő mellett részt vettek: Szijjártó Péter külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, rendőri vezetők és a honvédség képviselői."

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
hogyne..

nezd az emberiseg kb 80-90 %..

ugy viselkednek hogy nem hogy a majmoktol szarmazunk, hanem nagyobb majmok mint azok a kozzos oseink.

ha letezik, akor az isten eleg szar munkat vegzet.

Evolúciós szempontból azért a legprimitívebb ember is magasabb szinten áll, mint a majmok. Az, hogy nem éri el a civilizált ember színvonalat, más kérdés, de ettől még kiemelkedik az állatvilágból. Általánosságban tekintve viszont az embernek nincs ellenfele a bolygón, aztán mégis csak "véletlenül" sikerült így ez a faj.