A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 912
13 873
113
Azért ez így nem annyira fair azt hiszem. Persze, biznisz, de így nagyon aljasan tudnak majd egymás ellen hangolni a nem adok tornyot, nem adok testet játékkal. Ez német politikai kártya, vagy épp cseh, vagy a miénk. Vicces lehet ez ha összezördülünk.

Azért ez a torony dolog lehangoló, ha így lesz. Fő harci elektronika, fegyverzet nem a mi kezünkben lesz, hanem függünk majd a csehektől? Közben meg megy a reklám az egyedülálló gyárunkról? Wtf?

Szar lenne a sajtóban összeszereló üzemnek hívni, pedig az.

Ez alapján, ha Lynx lesz náluk is, akkor a cshektől jön, hiába rm szellemi termék. És akkor, ha épp az lesz az úniós Magyarországot vissza kell terelni a liberális demokrácia aklába fegyvere, hogy kicsit akadozik a beszállítás, hoppá, itt egy hiba, ott egy fos hegesztési varrat, az kellemetlen tud lenni. Vagy az, hogy a csehek először a saját igényüket elégítik ki, mert 'úgy ütemeznek'.

Persze lehet szőni a rózsaszín ködös álmaitokat örömből, de ez így jóval kiszolgáltatottabb, mintha ez is nálunk lenne. Ha nagyon bele akarnék az üzleti zsarolási potenciálba menni, még elszomorítóbbnak látom, de még nem teszem, hogy tele lehessetek endorfinnal a nehéz autólegó üzem miatt. Mert kezd kiszaglani a politikai anyag alól az újabb autóösszeszerelő üzem képe, csak ez lánctalpas lesz.

"Miért azt gondoltad, hogy 220db gépágyúért, meg ugyan ennyi géppuskáért majd külön részleget nyit a RM?"

Ennek a mondatodnak semmi értelme. Ha nem lesz cseh Lynx, akkor nálunk nyit külön részleget rá, talán, ha nem talál más zsarolópotenciálú országot inkább, ha meg lesz, akkor náluk nyit rá.



Tisztában vagyok a licenszek működésével, de így pont a fegyverzetgyártás(öhh, beszerelés) mikéntje, a torony kialakítása lesz az a pont, amiről minimális tudásunk lesz. Mert ha ennyire keményen fogjuk egy vegyesvállalat kisebbségi tagjaként az isteni K+F keretében is Hans fog minden titkok tudója lenni, a mi mérnökeink meg majd csavardesignokat fognak meetingeken bemutatni a pzh kerekekhez. Probléma esetén, már geopolitikai probléma, ahogy bármelyik állam, mi is akkora anyagot vennénk el saját kezelésbe mielőtt meglépnének vele a külföldiek, amekkorát csak tudunk. Na hát így majd alvázhegesztőüzemünk lesz, annak minden anyagával, vagy csak egy részével.



Vász? 2 tesztpályát biztosítunk a mire is? Hogy az újszülött IFV alvázaink tudjanak pörögni az ismeretlen gyermekbetegségeik kiderítésére, amit aztán a K+F (nevű hibajavító részleg) feltár és orvosol.

Tudom, hogy van bennem némely cinizmus, talán nem örülök eléggé, de ez egyre szarabbul néz ki így. Egyedülálló gyár. :D

Veled ellentétben én realista vagyok ;)
Azért bátornak tartom, leállsz pont engem oltani ezzel főleg, hogy tudod nagyátlagban a legtöbb itteni vitát el tudnám dönteni 2 hozzászólással. A K+F része olyan szinten homályos még, hogy számításba sem veszem. Egyelőre legyen az első 46 leszállítva.

Ezt a naivitást te szeretnéd szokásodhoz híven az én mondanivalómba tömködni, de megint elbasztad ahogy mindig. Kurvára nem a gyártásról beszéltem, hanem az összeszerelésről. Összeszerelőüzem. erről beszéltünk most pár hozzászóláson keresztül, amire te most ahogy minden esetben a T-72 vita esetében, létrehoztál egy valótlan mondanivalót és aztán tálaltad dicsőn, mint az enyémet. Vagy megtanulsz szöveget értelmezni, vagy inkább ne kommunikáljunk, mert ezzel ŐSZINTÉN TELE VAN A FASZOM, HOGY CSAK HAZUGSÁGGAL TUDSZ ILYEN SZINTEN ÉRVÉNYESÜLNI, A SAJÁT HAZUGSÁGAIDAT A SZÁMBA ADVA!!!!!! Fejezd ezt be légyszíves, mert undorító.

Szóval összeszerelőüzem. Ha gyár lenne, akkor itt is gyárthatná, miért ne gyárthatná itt a gépágyút? Jó eséllyel mert nem szeretné a technológia titkait kiadni, esélyt sem adni erre.

A világ legmodernebb harcjárműve mikor is lesz a világ legmodernebb harcjárműve? Istenítenem kellene pár prototípust mielőtt tömeggyártásban(összeszerelésben) bizonyított volna? Ez kicsit emlékeztet engem arra ahogy Obama megelőlegezve Nobel-Békedíjat kapott. Remélem a Lynx legalább legalább nem cáfol rá majd, ahogy Obama tette.

Az6 a vicces, hogy mindig lassú fejlődésről beszélsz te is, ami így lesz valóban, de ha vitázni kell, akkor egy óvodás szintjére süllyesztesz aki két év alatt iparról álmodik. Viccesnek is tarthatnám, de ahogy fent írtam, undorít. Ekkora összegből csak amúgy mellékesen, ha egy Lynx gyár(összeszerelőüzem) K+F-fel kijön, akkor bezony akármennyire is fájna neked a magyar hadiipar, mi is nekiláthatnánk felépíteni egy korszerű acélüzemet, egy korszerű alumíniumfeldolgozó ipart, a tudósaink tudhatnának, a mérnökeink mérhetnének.

Persze ha a következő két évben valami sufni csapat elsőre csak vett anyagból összehoz egy fasza (legyen) 57 mm löveget, akkor mivel az nem RM K+F akkor te hányni fogsz tőle igaz? Egyfajta retardációt érzek azért abban, hogy baszottul látod a magyar hadiipar felfejlődését a jövőre nézve miután beleborogatnak egy hordónyi pénzt és nem érzed, hogy a saját azért nem tolt ki még egy nehéz IFV protót, mert zsákkal sem kaptak. Mégha fődarabokat ők is az MTU-tól, meg az RM-től ennének elsőre.

Tudom, hogy az RM-nek van rutinja, képes fejleszteni, fegyverzettechnológiában élvonalas, de te alapból valami emelkedett lázálmot társítasz emellé, mintha más nem lenne a földön. Ami legalább olyan jó. El sem tudsz képzelni valamit, ami hazai, és jó. Pedig csak ekkora hordó pénzt kellene abba is önetni, vagy fele akkorát,.


A Lynx gyártása során kibontakozott vitához néhány dolog (ide jobban illik a téma):

Egy kis-sorozatú gyártásnál használt szerszámok és fejlesztési háttér a legfőbb érték, amit bizony nem kapunk meg.

Dolgoztam prototípus készítés/gyártás közelében: a mester-példányok) 20-100 db-os után-gyártást tesznek lehetővé. Az ultra precíz sablonok a következő lépcső. de ezek a legmodernebb technológiáknál már nem kellenek, mert digitalizálva van minden.
Ezeket az "elég titkos" adatokat sem/nem hiszem, hogy megkapjuk !
( A lengyelek valójában -tudtommal- ilyen német bizalmi/technológiai "akadályok" miatt vannak " lemondóban" a Leopard-ról. )

Ilyen kategóriájú üzemeink valójában - a jóval nagyobb termelési kapacitású- autógyárak, pár tucat speciális területű mérnök a döntő eltérés.
A termelési kultúránk tehát megvan hozzá.


Ezek miatt kulcskérdés szerintem néhány területen a saját gyártás.
A hazai kompozit (ERA/NERA/BDD/...) páncél gyártás megteremtését tartom az egyik ilyennek, ami minden szárazföldi technikánk alapvető összetevője.
Az alapjai 50-60 évesek, közismertek, és nem túl drága és hosszú fejlesztés után egy ma is legjobbnak számító kategória legjobbját lehetett létrehozni 95-ben ( nehéz -IFV/APC: Achzarit ).


A páncél(acél-lemez) része sem megvalósíthatatlan itthon sem, mert a technológiai gond a méret.
Ez az ami a pót-páncélok gyártásánál jóval kisebb: vagyis ne jöjjön senki azzal, hogy mekkora acélipari technológia kell hozzá, mert hülyeség (méteres nagyságrendű darabokhoz kell /technológia/kohó, lehet utána nézni == >>> valaki írta is, hogy egy kis osztrák cég i beszállító ebben a műfajban ).
Hosszútávon van rá szükség, szinte minden földön-járó hadi-eszköznek ! ! !
Az ex-SzU országokból szerintem bármit meglehet most venni gombokért ebben a kategóriában, -ennél NATO-kompatibilis probléma nélkül(csinálni lehet persze ezt is, de azt lesz@rnám :rolleyes: )- !!!

A "Lynx-gyár" bizony egy kis-sorozatú. magas szintű összeszerelő üzem.

"Lynx-gyár" nagyon jó, hogy van, de a saját hadi-ipar felé vezető úton egy
- fontos,
- de kicsi,
- és kezdeti lépés ! ! !


Szerintem ez hozzávetőleg jól határozza meg a helyét ennek a beruházásnak.
Nagyon jól lett leírva (Kösssz !) az intő példa a sorvadó román helikopter-gyár esetében ( és mielőttünk a sorvadó Aero Vodochody esete a "leépítős amcsikkal").
Ha nincs folytatása, ha nincs politikai akarat és erő a másik fél számonkérésére, szerződés betartatására (igen a mindenkit, németeket is kell, a papír mindent elbír !!!), akkor nem teljesíti ez a nagyon jó lehetőség azt ami hosszú távon benne van!

A jó hír túlértékelése mellet remélem nem feledkeznek meg:
- saját,
- hazai hadi-ipar
- aminek a kulcsa a FEJLESZTÉSI HÁTTÉR !!!
- az emberek és a tudásuk !!!

Az amcsik "tenger-pénze" nélkül is lehet hasonló minőségű terméket csinálni.

Megmutatták a franciák (Dassault), svédek (SAAB, a "+tankjuk"), és meglepő módon az "átkosban" is fel tudtunk mutatni jó dolgokat ! ! !
Kíváncsian várom az újabb (szintén jó ;) ) meglepetéseket.
cl.gif


Gyerünk "Fiúk" ! :hadonaszos:
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Hát most én is bele kottyantok;)
Egy mini acélmű ami mondjuk évi 300 ezer tonnás kapacitással működik aprópénz.
Maga a technológiát szerintem megint meg tudnánk honosítani csak akarat kell. Van itt ebben az irszágban elég koponya hogy akár saját technológiát fejlesszünk. Itt miskolcon anno egy vegyes vállalat szír/magyar akart egy ilyen mini művet, akkor valami 150 milliárdból ha jól emlékszem.
A Dunai vasmű szóba se jöhet e téren mert az ugye Bátyuskáé, az Ózdi? Hát talán de azt is alaptól kénne. Ahogy elnézem a mostani beruházásokat fordult a kocka, eddig keleten voltak általában ilyen űzemek most nyugaton. Bár az olcsó érc az keleten van:p
Szóval ha kellene bármikor neki tudnánk ugorni és persze egy acélmű nem egyfajta vas gyártására van ráállva gyerekek. Kapitalizmus van és ugye hasznot is kell termelnie
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 051
113
A Dunaferr orosz ellenzéki oligarcha tulajdon. Szeretné megvenni az állam NATO hadiipari termékek gyártására. Nehezen megy. Jééééééééééé....... történt egy porrobbanás.... Jéééé.... könnyebben eladják..... Gumitalp kap egy kézfogást.... Állam vigyorog, Putyin bólint...... Utóirat: basszus, egy perce írtam és megáll a ház előtt egy fekete autó.... :)
Azert a porrobanas az nem gyerekjatek, ott lehetnek halottak is. A multkori mazli volt ott hogy nem volt nagy es serult se volt.
https://dunaujvaros.com/hirek/202008/jelentos_karral_jaro_porrobbanas_tortent_a_vasmuben_galeriaval
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 957
6 992
113
Ha nem tetszik ne harapjátok le a fejemet..biztossan vannak jó érvek ellene, de had kérdezzem meg.
Most hogy lesz Airbus helikopter gyár,van magyar tulajdonú Aero és a mesterséges inteligencia terén sem vagyunk laikusak(szegedi kutatás pl), nagyon romantikus ötlet lenne a Mi24-ink alapján helikoptert gyártani? nyugati technikával kicserélni az oroszt, új testeket gyártani/tattni, hátrányokat kijavítani..etc?
Lehetne egy V4-es project is mert a Lengyelek próbálkoztak már modernizálással.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ha nem tetszik ne harapjátok le a fejemet..biztossan vannak jó érvek ellene, de had kérdezzem meg.
Most hogy lesz Airbus helikopter gyár,van magyar tulajdonú Aero és a mesterséges inteligencia terén sem vagyunk laikusak(szegedi kutatás pl), nagyon romantikus ötlet lenne a Mi24-ink alapján helikoptert gyártani? nyugati technikával kicserélni az oroszt, új testeket gyártani/tattni, hátrányokat kijavítani..etc?
Lehetne egy V4-es project is mert a Lengyelek próbálkoztak már modernizálással.

Jobban járnánk ha dronokat nyomnánk 1000-el. Helikopterből nem kell annyi mint dron-ból. Utóbbiból meg kell többféle típus és funkciójú. Na meg jelenleg dronból nem állunk jól mennyiségileg és típus terén sem.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Nem vitatván a drónok fontosságát, azért túlbecsülni sem kéne. Nem csodafegyver. A mostani örmény-azeri konfliktus - szerintem inkább hangsúlyozza az össz-fegyvernemi koordináció fontosságát. A gyalogság megfelelő fedezetét és manőverképességét, a harkocsik taktikai mozgatását és felhasználását, a manpadok és ATGM-ek jó felhasználását. Mindenekelött pedig a felderítés és a légi fedzet/légi uralom fontosságát. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy kellenek drónok, de túlbecsülni jelentőségüket hiba volna.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 240
76 803
113
Már eleve azt sem értem,hogy miért az IFV-vel kell drónra lőni...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 919
113
Nem vitatván a drónok fontosságát, azért túlbecsülni sem kéne. Nem csodafegyver. A mostani örmény-azeri konfliktus - szerintem inkább hangsúlyozza az össz-fegyvernemi koordináció fontosságát. A gyalogság megfelelő fedezetét és manőverképességét, a harkocsik taktikai mozgatását és felhasználását, a manpadok és ATGM-ek jó felhasználását. Mindenekelött pedig a felderítés és a légi fedzet/légi uralom fontosságát. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy kellenek drónok, de túlbecsülni jelentőségüket hiba volna.
Nekem a drónok eredményessége mellett azért az is világít, hogy hatalmas jelentősége van a mai napig az álcázásnak, csali céloknak, s bizony igény van/lenne egyre inkább AHEAD technológiás csöves légvédelmi tüzérségre csapatlégvédelmi mobil verzióban. Akinek van szeme hozzá, azoknak szerintem ez át kell jöjjön egyre inkább Szíria, Líbia, és most már Karabah után is. Viccet félretéve, nekem a kellő darabszámú felfújhatós/egyéb olcsó akár még mozgatható és több spektrumban is hitelesnek tűnő csali tűnik a legfontosabbnak. Életbevágó a meglétük, húsba vágó a hiányuk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 919
113
Már eleve azt sem értem,hogy miért az IFV-vel kell drónra lőni...
Mert vannak akik vonzódnak a mindent egybe "all in wonder" eszközökhöz. Nézőpont kérdése, hogy jónak tartja e valaki azt, hogy egy IFV ha már van rajta személyzet, ágyú, páncélvédelem, meghajtó motor akkor érdemes e ellátni plusz műszerezettséggel azért hogy akár egyszerűbb/alacsonyan repülő légi célpontokat, drónokat eredményesen támadhasson, vagy így egyben ha kilövik túl nagy veszteség, és ezért jobb ezt egy dedikált csapatlégvédelmi eszközre külön tenni, ami másik járművet meghajtási lánccal és páncél védelemmel, másik személyzetet, másik fegyvert igényel. Én nem tudom eldönteni hogy melyik a helyes út. Sokak szerint pl. már a Panzir is butaság a rakéta+GÁ. kombóval, mert jobb lenne külön. Az oroszok szerint meg jó egyben...
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and Wilson

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 346
46 145
113
Már eleve azt sem értem,hogy miért az IFV-vel kell drónra lőni...
Nem, nem azzal KELL!
De nem lehet megúszni a dedikált rendszerek beszerzését sem.
Ugyanakkor ezek a dedikált rendszerek lesznek az első célpontjai az ellenségnek az első hullámban. Mint ahogy pl. az azeriek is a 9K33-mal kezdték a "táncot".
Ha meg már nincs dedikált rendszer, akkor szépen lehet végignézni a többi jármű pusztulását...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 240
76 803
113
Nem, nem azzal KELL!
De nem lehet megúszni a dedikált rendszerek beszerzését sem.
Ugyanakkor ezek a dedikált rendszerek lesznek az első célpontjai az ellenségnek az első hullámban. Mint ahogy pl. az azeriek is a 9K33-mal kezdték a "táncot".
Ha meg már nincs dedikált rendszer, akkor szépen lehet végignézni a többi jármű pusztulását...

Tudod a dedikált rendszer vagy 3× drágabb mint egy IFV.Ha bármit rárakasz az IFV-re ami csak félig alkalmassá teszi legvedelemre akkor minimum megduplázod az árát.Sok sikert hozzá.Vagy mi a nagy ötlet? Elektrooptikai célkutatás az IFV sajat rendszerével?Mert az kb a marhaság kategória.

Ráadásul az Osza nem is alkalmas drónok elleni harcra...
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem vitatván a drónok fontosságát, azért túlbecsülni sem kéne. Nem csodafegyver. A mostani örmény-azeri konfliktus - szerintem inkább hangsúlyozza az össz-fegyvernemi koordináció fontosságát. A gyalogság megfelelő fedezetét és manőverképességét, a harkocsik taktikai mozgatását és felhasználását, a manpadok és ATGM-ek jó felhasználását. Mindenekelött pedig a felderítés és a légi fedzet/légi uralom fontosságát. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy kellenek drónok, de túlbecsülni jelentőségüket hiba volna.

Na igen, de több kell belőle mint helikopterből. És ez a kulcs. Hogy a mennyiség gazdaságosabbá teszi a gyártást. Kézifegyvert, IVF-et ha minden jól megy gyártunk sőt helikopter alkatrészeket is. Dronokat is tudnánk és még jobban megérné mint egy mi 24 szerű valamit, ami nem lesz olyan jó mint az eredeti, vagy más típus amit venni tudunk. Viszont dronból tudnánk világszínvonalút. Minden meg van hozzá itthon, csak össze kell rakosgatni egy egészbe.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 076
33 332
113
Ezek a mai foldfelszini felderito radarok mar nem olyan veszesek. Es nekunk fejlesztve is van. Ami kettos hasznalatu... /kepes a szukseges pontossaggal valo meresre detektalas utan./ sajnos az parametereit nem hozhatom nyilvanossagra de ha minden igaz jovo ev elejen be lessz mutatva a nagykozonsegnek...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 964
26 986
113
Ezek a mai foldfelszini felderito radarok mar nem olyan veszesek. Es nekunk fejlesztve is van. Ami kettos hasznalatu... /kepes a szukseges pontossaggal valo meresre detektalas utan./ sajnos az parametereit nem hozhatom nyilvanossagra de ha minden igaz jovo ev elejen be lessz mutatva a nagykozonsegnek...
Valami link esteleg van hozzá ?
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 536
8 821
113
Nincs amit kaptam a gyartotol szivemre kotottek hogy nem oszthatom meg. Meg nincsenek kessz a fejlesztessel... /jobban irva van egy alapvaltozat ami mar piackepes de rajottek hogy tobb is kihozhato az eszkozbol mint eredetileg terveztek./

Erről is, meg ettől függetlenül is, de megint eszembe jutott, hogy most milyen jó lenne alá (fölé, mellé, köré) valami magyar gyártású platform.
A Gamma inkább hegesztene egy nem túl nehéz és úszóképes valamit ami jól mozog a sok folyóvízzel szabdalt nagy magyar alföldön is, minden évszakban is, a homokban sárban is.
Legyen min tesztelni, alakítgatni, a végén integrálni egy ilyen radart (is) míg végleg f@sza nem lesz, ne az esetleges Török (vagy bármilyen) cuccot keljen köszörülni, ha van egy ilyen terv, ötlet.

pl: https://htka.hu/2012/11/07/gaz-3937-vodnik-az-orosz-hummer/
tök jó kis light ketyere
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 617
5 332
113
Erről is, meg ettől függetlenül is, de megint eszembe jutott, hogy most milyen jó lenne alá (fölé, mellé, köré) valami magyar gyártású platform.
A Gamma inkább hegesztene egy nem túl nehéz és úszóképes valamit ami jól mozog a sok folyóvízzel szabdalt nagy magyar alföldön is, minden évszakban is, a homokban sárban is.
Legyen min tesztelni, alakítgatni, a végén integrálni egy ilyen radart (is) míg végleg f@sza nem lesz, ne az esetleges Török (vagy bármilyen) cuccot keljen köszörülni, ha van egy ilyen terv, ötlet.

pl: https://htka.hu/2012/11/07/gaz-3937-vodnik-az-orosz-hummer/
tök jó kis light ketyere

Ha normális járművet akarsz, a Gammát kerüld el messzire. Vannak egyéb más cuccaik, amik jók, de a járműgyártásuk nem tartozik közéjük.... :D
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
A szerb 40 mm es jó öreg "Bofors" légvédelmi lövegét vajon modern optikával, modern lőszerel lehetne e használni mint pl csőves legvédelmi eszközt dronok ellen. Gondolom a programozott lőszerek miatt a cső átalakítasra szorulna stb..... ?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A szerb 40 mm es jó öreg "Bofors" légvédelmi lövegét vajon modern optikával, modern lőszerel lehetne e használni mint pl csőves legvédelmi eszközt dronok ellen. Gondolom a programozott lőszerek miatt a cső átalakítasra szorulna stb..... ?
Hát ha kb. 25 éve a 35mm-be belefért az AHEAD-technika, manapság csak sikerülne beépíteni 40mm-esbe!! Még csak nem is a csövet kellene átalakítani, hanem csak a csőszájféket, az AHEAD-technológiában abban vannak beépítve a lövedék (egyedi) sebességét mérő és a robbanás programozását végző elektronika szenzorai is.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo