[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Azért egy kicsit nézzük ezt az egészet távolabbról:
- az azeriek miért most támadnak?
- ha támadnak miért ilyen bután pl. polgári célpontokat lőnek aminek semmi értelme, haszna de legalább ők lettek a feketeseggűek azonnal a világ szemében, továbbá könyörgöm a tankjaikat mintha direkt kilövésre terelnék és állították volna ki, meg terelték aknamezőre..., zéró felderítéssel...
- a szír zsoldosok meg egészen furcsa fordulat, a veszteséget meg jól el lehet adni az azeri kormánynak, mert nem azeriek
- dúsgazdag azerieknek ilyen szarjaik vannak, 72sek, D20, Ural.....?
- és a tök szegény örményeknek mi a fenéjük van amivel uav-kat tudnak leszedni

Összességében én úgy vélem, hogy valakinek jól jön egy feszültség az Orosz és Iráni határon. Hasonló volt a grúz konfliktus is... ha valaki látni akarja akkor tisztán látszik, hogy tesztelik, lekötik, provokálják az oroszt a demokraták... fehérorosz, ukrán, grúz és most ez a konfliktus... a proxy háború irányítóinak pedig semmi sem drága...

Amúgy a konfliktust egy lakosságcsere, és korrekt határrevízió oldhatná meg... meg a világ számtalan gócpontjában... na de ebben ki érdekelt? Békében nincs fegyvereladás, ha nincsennek túsz kisebbségek akkor hogy lehetne sok országot féken tartani, manipulálni?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A mai Örményország felerészben azeri lakta terület volt, míg a mai Azerbadján negyedrészben örménylakta terület volt százötven éve. Totális volt a területen az etnikai keveredés, ezek a mai országok teljes egészében etnikai tisztogatások révén jöttek létre, az elmúlt százötven évben területükről az ott őshonos lakosság vagy felét elűzték a mai etnikailag homogén állapotok elérése céljából.

Kaukázus az Orosz Birodalomban:
uabzn54zy5g31.jpg

640px-Ethnic_population_of_the_Caucasus_according_to_the_Russian_census_of_1897.JPG


Az azeri lakosság elűzése Örményországból a XX. század folyamán:
Figure-1.jpg


Az örmény lakosság elűzése Azerbadjánból a XX. század folyamán:
0eeaeb8c24d6864e93892b8654a685b10be2321c.jpg


Az etnikai szitucáió manapság az utolsó nagy háború következményeivel:
5106402400_13323f5912_b.jpg


Az örmények csináltak maguknak egy Örményországot a valódi Örményország egykori peremvidékén, míg az azeriek kitálták magukat, mint nemzetiséget, összekovácsolva különféle török és tatár törzseket azzá, amik most az egykori Perzsia peremvidékén. Mindehez az oroszok biztosították az ideológiát és a lehetőséget.

Ha csak egy kicsit beleéljük magunkat, akkor látni fogjuk, hogy az azeri baltás gyilkosnak miért volt igaza és miért nemzeti hős otthon, de ha fordítva történik és örmény késes gyilkosunk van, akkor miért lett volna neki igaza és miért lenne otthon népi hős! Az azeri-örmény pogromoknak, népirtásoknak, etnikai tisztogatásoknak a történetével és horrorisztikus részleteivel bárki megismerkedhet, aki rákeres a neten. Az orosz anyagok különösen informatívak. Nincsenek tettesek és áldozatok, csak túlélő háborús bűnösök.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Plusz gorog. A gorogok haverok az ortodox Ormenyorszaggal.

Nem kötekedés de az Örmények nem Ortodoxok. Hozzájuk Bertalan és Tádé apostol vitte e kereszténységet akik annak rendje és módja szerint mártír halált is haltak. A világ első keresztény országa volt. Az örmény keresztény egyház független és autokefál (saját jogú).Teljesen független más egyházaktól és az örmény katholikosz irányítása alatt áll. Egyébként valóban jó kapcsolatban vannak az ortodoxokkal, de a katolikusokkal is. Ez kb olyan mintha a Koptokra mondanád hogy ortodoxok. Nem mintha számítana mert igazad van Görögök nyilván velük szimpatizálnak. Csak úgy mondom, remélem nem gond.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Karabah nincsen elszigetelve, megszálva tartja a kozotte és Orményország kozott fekvo teruleteket és elzavarta onnan is az azeri lakosságot (ezért sincsen béke):
Artsakh_Current_en.png



EU valószinuleg nem lesz képes semmire, ha Mo használni fogja a vetó jogát. Viszont USA hozzáállása lesz még erdekesseb, mind a Oroszoké, mert valasztás van és az Ormények lobbija kb. olyan eros mind a zsidóké.
Oroszországban jelentős számú (>USA) örmény él, akik történelmileg is és kulturálisan is inkább hozzájuk tartoznak.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
T

Törölt tag 008

Guest
Állítólag kilőtt azeri cuccok:
Ei7lS9cXYAEb7Dx

Ei7lTnMXsAQYo8T


Állítólag egy orosz nehéz szállítógép ment az örményekhez Rosztovból.
Pakisztán már kiadott egy közleményt hogy támogatják az azeri testvíreik önvédelmi háborúját
Irán békítené a feleket.
Irán amúgy kihez húz?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Állítólag kilőtt azeri cuccok:
Ei7lS9cXYAEb7Dx

Ei7lTnMXsAQYo8T


Állítólag egy orosz nehéz szállítógép ment az örményekhez Rosztovból.
Pakisztán már kiadott egy közleményt hogy támogatják az azeri testvíreik önvédelmi háborúját
Irán békítené a feleket.
Irán amúgy kihez húz?

Jó kérdés. Irán perzsa nemzet. Az örmények, azok örmények. :) Az azeriek török félék, ha jól sejtem. A törökök már biztosították a támogatásukról az azeri felet, Az oroszok, passz. Mondjuk értelemszerűen, azok saját magukhoz húznak és legszívesebben visszamennének mindegyik kaukázusi országa talán. Mondjuk ez csak személyes tipp.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Amíg nem egybefüggő határok vannak, hanem "Azerbajdzsán kettévágva Örményország által, illetve egy karabahi örmény enklávé elszigetelve, addig tartós béke nincs.
cf5a54c93b860b621237cc392ab34c30da4a4ee0.jpeg

Érdekes módon ott "Pax Russica" van. Így amíg a status quo ante nem változik addig van aránylagos béke.

A lakosságcserét emlegette valaki. Nem működne, mert itt meg szembejönne a nagyhatalmi érdekek (mindenki).

A minszki tanácskozásokon nem véletlenül vetette el mindenki a déli korridort. Instant háború lenne több nagyhatalmi résztvevővel.

Ez a kis "pofozkodás" még OK. Áttörés viszont e tekintetben nem. A török barátság kb. azonnal tűnne el kb. a grúz és az iránival egyidőben. Az örmények is elkezdenék full-ba tolni (teljesen elszigetelődnének - északon az ellenséges grúzokkal, iráni határ eltűnne viszont 3 oldalról a "baráti" törökök és azeriek ...).

Aztán az aktuális orosz cár és iráni sah ugyanazon az éjjelen álmodnának NATO hadihajókról a Kaszpi-tengeren (jelentős szén-hidrogén lelőhelyek is + eddig ez "beltengerük" volt) és az azeriek kb. hamarabb kerülnének vissza Dagesztán mellé a polcra, minthogy köpni-nyelni tudnának ... és agyő (a gázból származó) dolce-vita meg önálló államiság ...

+ ugye a CSTO tag Örményországot csapkodják. Ketesztkérdés: az oroszok ebben az esetben vajon milyen gyorsan csapnák szét Grúziában az azeriek (törökbe) gázvezezékeit? Ez a töröknek mennyire lenne érdeke amikor a baráti NATO tagok szorongatják pont a gáz miatt Őket a Földközi-tenger keleti medencéjében? Ugye a ruszkik Szíriában is "tökön rúgták" a szultán olajbizniszét ...

Keresztkérdés2: ennek a félmilliós Nahicsevánban mennyire örülnének (a keresztény azeriek központja van itt) ?

Azaz boxolhatnak kedvükre, Karabah -al mindenki azt csinál amit akar, annyi civilt bombáznak le amennyit csak a kedvük tartja (a lőtéri kutyát sem érdekli), de a déli korridort nem bánthatja senki !!


...


Irán amúgy kihez húz?

Az azeriekhez. 20 milliós azeri kisebbségük is van... (Azerbajdzsánban a fele azeri sem él). Ráadásul elég speciális a kapcsolat.

De ez csak addig tart amíg a déli korridort nem piszkálják. Akkor az oroszok illetve a törökök (USA?) mellett Ők is beszállnának és együttesen szétcsapnák Őket ...
 
T

Törölt tag 008

Guest
Hát az orosz az elég egyértelmű:
1.Egyértelműen az azeriak támadtak.
2: Örményország CSTO tag.

Innentől az oroszokon a sor, hogy megmutassák, hogy a CSTO is csak egy gittegylet mint a NATO vagy valóban segítségnyújtáson alapul.

1 szalvóval le tudják zárni a konfliktust.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Jó kérdés. Irán perzsa nemzet. Az örmények, azok örmények. :) Az azeriek török félék, ha jól sejtem. A törökök már biztosították a támogatásukról az azeri felet, Az oroszok, passz. Mondjuk értelemszerűen, azok saját magukhoz húznak és legszívesebben visszamennének mindegyik kaukázusi országa talán. Mondjuk ez csak személyes tipp.

Irán 80 milliós ország ebből 20 millió azerivel ... Az örmények mindenkit utálnak és kb. majdnem viszont. Amúgy CSTO tagok (az oroszok mindig mentek fennforgás esetében arrafelé - csecsenek 2X , grúzok stb.)

A déli korridor eleste után (amennyiben nemcsak Karabah-ra mennének) az azt jelentené, jogy megérkezett a NATO a térségbe. Egy gyors azeri tavasz és a Kaszpi-tenger tele lesz NATO-val ... Ez meg sem az orosznak, sem Iránnak nem érdeke. Mivel a ruszkik szétcsapnák a gázbizniszüket ott, ezért a töröknek sem igazán ...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 975
113
Nem kötekedés de az Örmények nem Ortodoxok. Hozzájuk Bertalan és Tádé apostol vitte e kereszténységet akik annak rendje és módja szerint mártír halált is haltak. A világ első keresztény országa volt. Az örmény keresztény egyház független és autokefál (saját jogú).Teljesen független más egyházaktól és az örmény katholikosz irányítása alatt áll. Egyébként valóban jó kapcsolatban vannak az ortodoxokkal, de a katolikusokkal is. Ez kb olyan mintha a Koptokra mondanád hogy ortodoxok. Nem mintha számítana mert igazad van Görögök nyilván velük szimpatizálnak. Csak úgy mondom, remélem nem gond.
Nem, es igazad van.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Van valami hiteles összehasonlító táblázat/cikk az örmény vs azeri haderőről?

Az világos, hogy az azerieknek jóval előnyösebb helyzetben vannak gazdaságilag. Hála istennek a pénz nem minden... ez már többször kiderült például a szaúdi vs húszi konfliktusban.

Az általam fellelt adatokból ezt tudtam összerakni. Feltehető, hogy a számok felfelé kerekíthetőek
Karabakh1.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Az azeriek ezeket elfoglalták az örményektől:
Ei7ssJJXkAAYMAC
Nem semmi. Rendesen beindultak ahoz képest, hogyan mocorogtak a tankjaik az ormény videókon.
Az egyiken meglepoen nyugottan haladnak a gyalogosok, mialat kb húsz méterre toluk berobbant a harckocsi. o_O

Az általam fellelt adatokból ezt tudtam összerakni. Feltehető, hogy a számok felfelé kerekíthetőek
Karabakh1.jpg
Az se mindegy, milyen típusokról van szó: https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_equipment_of_the_Azerbaijani_Land_Forces vs https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Armenian_Armed_Forces
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 342
113
Az általam fellelt adatokból ezt tudtam összerakni. Feltehető, hogy a számok felfelé kerekíthetőek
Karabakh1.jpg

Köszönöm a belefektetett munkát.

Tulajdonképpen Dávid áll szembe Góliáttal... a törökök szerintem már az ifjútörökök által véghez vitt örmény mészárlás óta várnak egy efféle, komolyabbnak kinéző konfliktusra... aggódom az örményekért, barátjuk nincs a térségben, ott vannak közre fogva a hozzájuk képest hatalmas töröko. és a gazdaságilag szintén jóval erősebb, török kistesó közt.

Remélem a görög, izraeli, orosz kisegíti őket hadieszközzel/pénzzel.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Állítólag kilőtt azeri cuccok:
Ei7lS9cXYAEb7Dx

Ei7lTnMXsAQYo8T


Állítólag egy orosz nehéz szállítógép ment az örményekhez Rosztovból.
Pakisztán már kiadott egy közleményt hogy támogatják az azeri testvíreik önvédelmi háborúját
Irán békítené a feleket.
Irán amúgy kihez húz?
Irán egyértelműen az azeriekhez húz, de nem, vagy nem csak a náluk lévő azeri kisebbség miatt, hanem azért mert Irán után Azerbajdzsán a 2. legnagyobb siíta ország, és arra felé ez a fő törésvonal... de ez sem lenne egyértelmű ok arra, hogy katonailag ki is állnának mellettük. Az azeriek egyébként kő gazdagok az olajból, ahol orosz érdek is van, de az orosz meg csak az örményeket támogatja (látszólag), plusz török érdek, plusz nyugati kavarás is lehet ebben... szóval Isten tudja merre fog eszkalálódni ez... de ahogy fentebb is írtam az azeri támadás butasága elég érdekes...
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider