[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
Nem is a kis drónokat fogják tömegesen kilőni, hanem az irányító pontokat. Ezeknek a drónoknak az irányítása nem nagy távolságokról történik, sokkal egyszerűbb, ha a hátterüket semmisítik meg. Mindenesetre új területe lett a harcnak a tömegesen bevetett kis drónok megjelenése a harcmezőn. Fel lett adva a lecke a védekező félnek. Ha a Örmények, illetve az általuk támogatott Karabah-i "hadsereg" is elkezd ilyeneket bevetni, akkor lesz érdekes a dolog.

Na ja, érdekes kérdés ki adja mondjuk a törököknek a nagy drónjaikhoz a műholdas linket. Mert az le is kapcsolhatja. Aztán van kb. kettő állam aki a másikét is...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Tegnap katonai összecsapás robbant ki Azerbajdzsán és Örményország, illetve az általuk támogatott Arcah Köztársaság katonái közt; már több tucat civil és katonai áldozata lehet az egyre intenzívebb harcoknak. Mindkét ország mozgósította a hadseregét és sajnos úgy néz ki, nyílt háború fog kirobbanni a két ország közt, ha csak nem talál a nemzetközi közösség egy gyors és korrekt megoldást a több évtizede húzódó területi konfliktusra. Az örmények katonai erejüket tekintve nem túl jó esélyekkel indulnak a háborúba, a természeti adottságok viszont az ő malmukra hajtják a vizet.
Több tucat áldozat, tüzérségi tűz és kiégett harcjárművek - már elkerülhetetlen az újabb véres háború?

Bár a világ valamennyi hatalma az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazza, az Azerbajdzsán területébe ékelt, többségében örmények lakta Karabahban folytatódnak a vasárnap kezdődött súlyos örmény–azeri harcok. A jelek szerint a válságnak aligha lesz békés megoldása, már csak azért sem, mert közben egy új szereplő, Törökország is aktivizálja magát.
Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Örményország után vasárnap éjféltől Azerbajdzsánban is rendkívüli állapotot vezettek be. Ezzel együtt éjszakai kijárási tilalom lépett életbe Bakuban, a nagyobb városokban és a hegyi-karabahi frontvonalon a két ország közötti vasárnapi összecsapások után.
Rendkívüli állapot Örményországban és Azerbajdzsánban, kijárási tilalom Bakuban és az azeri nagyvárosokban
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fishbed

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 312
113
EW és GPS zavarás a legjobb ellenszer ellenük, vagy egy modern MANPADS.

35mm gépágyú megfelelő represzhatású lőszerrel, lézerágyú, kisebb géppuskák megfelelő RCWS kialakításban. Ami viszont még ennél is fontosabb: elektronikai zavarás! Nem véletlen ezt látom a legmegfelelőbb magyar légvédelmi konstellációnak:




Csöves és lézeres objektum- és csapatlégvédelem (egy Bayraktaer ellen már a Mistral is jó lehet) meg EW összegezve. Az eszközök, különösen a loitering munition felderítése az igazán fontos kérdés amúgy!
Ezekkel hogyan állnak az örmények? A hírekből nekem azért az jött le tizenvalamennyi drónt, mondjuk típust nem írtak, lekaptak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Ezekkel hogyan állnak az örmények? A hírekből nekem azért az jött le tizenvalamennyi drónt, mondjuk típust nem írtak, lekaptak.
Van nekik K1Sh1 elektronikai harcjárművük, azzal talán tudják zavarni a drónokat. Van 9K33 és 9K35 csapatlégvédelmük, azzal Bayraktar méretűeket talán már le is tudnak lőni. És van 1L222 radarrendszerük, amivel észlelni tudják a közepes méretűeket is.

Nem állnak jól, a loitering munícióval szemben teljesen tehetlenek például. Egyelőre úgy tűnik, hogy a legsikeresebb azeri harceszköz a drón, míg az örményeknél az ATGM, ami azt jelenti, hogy az örmény légvédelem és az azeri gyalogság nem áll a helyzet magaslatán.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ezekkel hogyan állnak az örmények? A hírekből nekem azért az jött le tizenvalamennyi drónt, mondjuk típust nem írtak, lekaptak.

Örmény légvédelem, mondjuk úgy hogy a helyi modernizálgatással is, de a 80 -as évek második felének szovjet színvonalát hozza.

Lásd: S-300PM (PS), 9K33 Osa, 2K11 Krug, S-125 Neva, Strela-10, 2K12 Kub van náluk rendszerben, meg állítólag BUK-M2 és ugye a kvázi örök darab ZSU-23-4. Szóval mai modern légvédelmet ne keress náluk. Modern EW -t és GPS zavarást sem feltételeznék a szerény védelmi költségvetésük alapján, de azt az oroszok fű alatt bármikor lazán tudnak nekik szállítani.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
120365518_1664849283677158_4892000315153856688_o.jpg

Oszával lőttél le, így érthető miért támadták az azeriek olyan intenzitással az örmény légvédelmi komplexumokat.

Szerb Osa M79 el?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113
Örmény légvédelem, mondjuk úgy hogy a helyi modernizálgatással is, de a 80 -as évek második felének szovjet színvonalát hozza.

Lásd: S-300PM (PS), 9K33 Osa, 2K11 Krug, S-125 Neva, Strela-10, 2K12 Kub van náluk rendszerben, meg állítólag BUK-M2 és ugye a kvázi örök darab ZSU-23-4. Szóval mai modern légvédelmet ne keress náluk. Modern EW -t és GPS zavarást sem feltételeznék a szerény védelmi költségvetésük alapján, de azt az oroszok fű alatt bármikor lazán tudnak nekik szállítani.



A modernizált zsu-val az Oroszok 1.5-2kilóméterrol kb 40 centis ballonokat lottek szét, ott a videó a topikban a teszt lovészetrol, ha valakit érdekel.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"By 17:00 the enemy has suffered the following losses – 36 UAVs, 47 armored vehicles, over 400 manpower’’, Sargsyan said.
He added that military operation still continue in the northern, southern and south-eastern directions, emphasizing that the intensity of the operations has not weakened.
https://armenpress.am/eng/news/1029311.html
..
Zajlik a számháború is...
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ebben a konfliktusban ugyan nem, de hamarosan várható, hogy megjelenjenek a drónvadász drónok. Hasonlít valamelyest persze nem teljesen a légi harcászat kezdeti időszakára, amikor a duplafedeles gépekből kézzel dobálták a bombákat, amiből röpke 20-25 év alatt kinőtt az amit a második világháborúban lehetett látni, hogy egyik meghatározó szerepe lett a háborúnak a légicsaták kimenetele a frontokon. (akkoriban főleg az infrastruktúra és az ellátási vonalak bombázása révén, manapság kicsit más de az elv ugyanaz)
És ez a folyamat gyorsabb ütemben de a drónoknál is felfedezhető. Persze itt már összetettebb, hiszen jön az elektronikai zavarás, az irányítás átvétele, és egyéb nyalánkságok. De a légvédelemnek egy új kihívással kell szembe néznie, és versenyt futni a dróntechnológiával.

A radarok mennyisége és fejlesztése nagyon fontos, hiszen először is meg kell találni az ellenség legapróbb akár főként műanyagból épült egységeit is.
Utána elektronikusan zavarni vagy "ellopni" az irányítást.
Közben meg megfelelő számú és hatékonyságú (Na meg drón értékével egyensúlyban lévő) eszközt készenlétben tartani, az esetleges lelövöldözésre.
És e mellé érkezhetnek be később azok a drónok amik kicsik, de elég fürgék, és megfelelő tűzerővel rendelkeznek az ellenfél kisebb drónjainak lelövésére. (Amennyiben az elektronikai zavarásod csődöt mond, továbbá tömegével támadnának, és a légvédelem számára túl nagy számban jönnének ,vagy sokkal olcsóbbak mint a lövedék amivel ki tudnád lőni.)
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
A modernizált zsu-val az Oroszok 1.5-2kilóméterrol kb 40 centis ballonokat lottek szét, ott a videó a topikban a teszt lovészetrol, ha valakit érdekel.

A drón kilövése előtt az örményeknek szerintem a megtalálásukkal is elég sok gondjuk akad. Mert valószínű ki tudnák lőni, ha tudják hol van, vagy mikor honnan jön. De ezaz, hogy nem tudják. És az égbolt meg akkora, hogy esélyed sincs megtalálni, ha nem tudod mikor és hol keressed.

Amiket radarral be tudtak mérni valószínű lelövöldözték, amiket meg nem azok meg őket lőtték szét.
Van hír lelőtt drónokról csak a pontos db szám és a típus nem bizonyos a közvélemény számára.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Az örmények nem tudnak mivel csapást mérni az azeri gáz/kőolaj infrastruktúrára?
Dehogynem. Az oroszoktól elsőként kaptak meg az Iszkandert. Én már csak azt várom mikor vetik be. Ez mondjuk nagyon nagyot emelne a téten, és valószínű az azeri Sz-300PMU2esek úgy vannak telepítve, hogy a stratégiailag igen fontos helyeket fedezzék pont ilyesmi ellen.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 568
14 470
113