Orosz szárazföldi erők és fegyverzetük

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 458
113
Ërdemes volna összeirni, mi mindent akartak az oroszok a mâgikus 2020 évben üzembe venni.
T-14: Lemil blogban Cifu irta 2015-ben, hogy 2020-ra 2200 db T-14 trrveznek üzemben. Kiegésziti szzal, hogy ez optimistânak tünik.
Cifu csak forrâs, nem az ö becslése a darabszám.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Ërdemes volna összeirni, mi mindent akartak az oroszok a mâgikus 2020 évben üzembe venni.
T-14: Lemil blogban Cifu irta 2015-ben, hogy 2020-ra 2200 db T-14 trrveznek üzemben. Kiegésziti szzal, hogy ez optimistânak tünik.
Cifu csak forrâs, nem az ö becslése a darabszám.
Jaaajjj...!!! Csak a flotta mekkora kéne legyen. Egyszer az egyik fősámánjuk a hadügytől azt nyilatkozta, hogy minden kisegítőhajtót egy az egyben leváltanak újakkal 2020-ig. Majdnem a billentyűzetre köptem a kávét.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Már sokszor ki volt tárgyalva a dolog. Az I.állami fegyverbeszerzési programban voltak leírva fegyvertípusok és mennyiségek- évente miből mennyit kell legyártani és átadni a hadseregnek 2020-ig. (Nem 2020-ban). Sok ambíciózus terv volt, de nem számoltak - nem tudhatták előre, hogy lesz egy ukrán válság-nyugati embargó elektronikára és haditechnikához berendezésekre(pl.hajtómüvek) és lesz egy hatalmas olajár zuhanás. Így át lettek értékelve a beszerzések, de végül sok haditechnikai eszközt sikerült 2020-ig a terveknek megfelelően legyártani.
 
W

Wilson

Guest
Egy újabb cikk az oroszoktól

"Sprut-SDM1" Oroszország megelőzi-e ellenfeleit?




Új régi valóságok

Feltételezhető, hogy a könnyű, közepes és nehéz harckocsikra való felosztás a második világháború után feledésbe merült. A 21. században azonban új kihívások realizálódtak: mindenekelőtt az úgynevezett mobil háborúról beszélünk, amelyekben a légi egységek szerepe folyamatosan növekszik.

Ezt Oroszországban és nyugaton is érzékelték. A 90-s években az amerikai katonai elemzők nagyszámú nehéz páncélozott felszereléssel rendelkező alakulatot a hidegháború örökségének tekintették. A jövőbeni konfliktusok miatt új, rendkívül mozgékony formációk létrehozását tervezték, amelyek a lehető leggyorsabban bevethetők a világ bármely pontjára a Boeing C-17 Globemaster III katonai szállító repülőgépek segítségével.

Tehát 2003-n megjelent az úgynevezett Future Combat Systems (FCS) program: de facto ez egy kísérlet arra, hogy teljesen új amerikai szárazföldi erőket hozzanak létre a hálózat központúság,és a mobilitás elve alapján. Barack Obama alatt a programot korlátozták. Új harcjárművek egész családja, köztük gyalogos harcjárművek, könnyű harckocsik, önjáró lövegek kerültek parkolópályára.



Az FCS program teljes kudarca ellenére az utóbbi időben egyre gyakrabban térnek vissza ebbe az irányba . Oroszország azon országok közé tartozik, amelyek a legkevésbé foglalkoztak a könnyű és jól felfegyverzett harci járművek létrehozásával.

Tervezett vizsgálatok

A fő orosz fejlesztés ezen a területen az új Sprut-SDM1 könnyű harckocsi. A tanknak nagy múltja van . Elődje, a Spruta-SD gyártását 2010-n állították le, miután több tucat példány készült el belőle. A Spruta-SD nyilvánvalóan nem az a jármű volt amit az alkotói szerettek volna létrehozni, de most úgy tűnik, hogy a dolgok elmozdultak a holtpontról. Augusztus 21-n ismertté vált, hogy az új Sprut-SDM1 könnyűt harckocsi több modernizált prototipusát a "Rostec" állami vállalat állami tesztelés céljából átadta. A következő másfél évben a járművet a terepen tesztelik az Honvédelmi Minisztérium katonai alakulataiban. ”- közölte a Rostec.

A TASS szerint a tankot tengeri környezetben és nagy magasságban is tesztelik. A teszteket különböző hőmérsékleti viszonyok között: -40 és +40 Celsius fok között folytatják le. „Ha az állami tesztek eredményei alapján az új harckocsi tervdokumentációját (a O1 jelzés hozzárendelésével) jóváhagyják,
(ez teszi lehetővé a sorozatgyártás megkezdését),akkor ezt követően a tárcaközi bizottság munkájának eredményei alapján a járművet az orosz hadseregnek ajánlják elfogadásra "- közölte a Rostec.



Alekszandr Deniszov, a "nagy pontosságú rendszerek" vezetője szerint a tűzerő szempontjából a jármű nem lesz hátrányban a T-80 és T-90 harckocsikkal szemben. A 125 mm-s 2A75 "Sprut-SDM1" lövegnek köszönhetően szinte minden meglévő és jövőbeli harckocsival képes lesz fel venni a harcot. Lehetőség van 9M119M1 irányított rakéták használatára, amelyek a páncél átütési képessége eléri akár 900 milliméter is.

Az ágyú mellett a jármű rendelkezik egy koaxiális 7,62 mm-s géppuskával és egy távirányítású fegyverállomással is amelyen egy másik 7,62 mm-es géppuska található, 1000 lőszerrel. Ami a mobilitást illeti, a fejlesztők szerint ez összehasonlítható lesz a BMD-4M légi rohamjármű teljesítményével. Az új "Sprut" a fedélzeten lévő legénységgel is deszantolható . Ezenkívül előzetes előkészítés nélkül akár erős hullámzásban is képes legyőzni a vízi akadályokat, és egyúttal az ellenségre is tüzelni.

Szoros verseny

Próbáljuk összehasonlítani, hogyan néz ki a hazai harckocsi a közvetlen vetélytársaival összevetve .

Tűzerő.
Ha a tűzerőről beszélünk, akkor, mint már fentebb említettük, a harckocsi szilárd képességekkel rendelkezik, versenytársainak szintjén áll, vagy akár meg is haladja azokat. Tehát a "Sprut-SDM1" sokkal erősebb fegyverzettel rendelkezik, mint a török Tulpar könnyű harckocsi,amely 105 mm-s löveggel van felszerelve. Ezenkívül az orosz jármű két géppuskával rendelkezik az egy géppuskával rendelkező török megfelelőjével szemben. A Sprut-SDM1 tűzerő tekintetében szintén fölényben van a török-indonéz közepes tank az MMWT-l szemben,mivel az szintén 105 mm-s löveggel van felszerelve.



A jövő azonban számos kihívást tartogat áprilisban az American General Dynamics és az amerikai hadsereg nyilvános bemutatót tartott az új Griffin II könnyű harckocsi prototípusáról, amelyet a Mobile Protected Firepower (MPF) program részeként fejlesztettek ki. 2018-n pedig a BAE Systems bemutatta az ugyancsak e program keretében létrehozott M8 Armored Gun System (AGS) harcjárművet. A verseny feltételei szerint a járműnek 105 vagy 120 mm-s ágyúfegyverzetet és a legfejlettebb elektronikát kell kapnia. Tehát a tűzerőt tekintve legalább összehasonlíthatóak a Polippal.

Védelem
.
Az orosz harckocsi és annak fentebb említett riválisai különböző súlykategóriákban vannak, és ennek megfelelően eltérő védettséggel rendelkeznek. A "Sprut-SDM1" súlya 18 tonna, ami jóval kisebb, mint a fent említett Tulpar súlya, amely körülbelül tíz tonnával több. A Griffin II tömege. egyes források szerint eléri a 38 tonnát. A könnyű tankok védettségét ugyan soha nem lehet összehasonlítani az MBT-l, de nem kétséges, hogy a Mobile Protected Firepower keretében létrehozott járművek védelme jobb lesz, mint a Octopusé. Fontos megemlíteni, hogy az amerikaiak könnyű harckocsijukat aktív védelmi komplexummal (KAZ) akarják felszerelni: jelenleg az izraeli KAZ-t az amerikai szárazföldi erők aktívan telepítik az Abramsra.Az amerikaiak állítólag teljesen elégedettek képességeivel.



A "Sprut-SDM1" aligha fog ilyen rendszereket és védelmet kapni:mivel ez drámai módon megnöveli a harcjármű tömegét és árát, amely nem illeszkedik koncepciójába és a modern orosz gazdasági realitásokba.

Mobilitás.
A 450 lóerős motornak köszönhetően közúton a "Sprut-SDM1" maximális sebessége 70 kilométer per óra. Az jármű hatótávolsága 500 kilométer. A viszonylag kis súlya és méretei lehetővé teszik az Octopus szállítását komoly problémák nélkül katonai szállító repülőgépeken pl: Il-76-l és alkalmas ejtőernyővel való deszantolásra is. A vetélytársaknak mobilitási mutatói nagyon hasonlóak, de az orosz harcjárműnek van egy fontos előnye - jól tud úszni. Ez a sokoldalúság biztosan érdekli a potenciális vásárlókat. Érdemes elmondani, hogy a mobilitási mutatókat a könnyű tankok használatának koncepciója szempontjából kell figyelembe venni mivel ezzel kapcsolatban jelentős eltérések lehetnek a különböző országokban.



Összességében a Sprut-SDM1 alig nevezhető forradalmi dolognak. Ennek ellenére potenciálisan sikeres, hasznos és kiegyensúlyozott harcjármű. Viszonylag alacsony tömege mellett lenyűgöző tűzereje van, amely a fejlett elektronikával együtt veszélyes ellenséggé teszi a polipot a harctéren. A harckocsi védettség szempontból alulmarad a könnyű nyugati társaival szemben,azonban az orosz jármű fejlesztői számára nem a védettség volt a legfontosabb szempont.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
A Sprut könnyű kategória, a többi minimum közepes, korlátozottabb mobilitással. Egyáltalán nem azonos kategóriák.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Egy érdekesség az oroszoktól:)

A "páncélozott járművek értesítőjének" szokatlan történetei



Az "aknaháború" az afganisztáni szovjet hadsereg egyik problémájává vált. Forrás: zen.yandex.ru



Nyulak és kutyák harckocsi személyzetet mentenek meg

A "Páncélozott járművek közlönye" érdekes és jelentős témaköröket tartalmaz, amelyekről a nagyközönségnek tudnia kell. Nagy érdeklődésnek örvend a robbanás a páncélozott járművek személyzetére gyakorolt hatásának vizsgálata. Az egyik ilyen publikáció 1979-n jelent meg. Nyulakat és kutyákat választottak tesztalanynak. Minden szigorúan tudomány szabályai szerint történt: a károsodás intenzitását az állatok állapotának és viselkedésének változásai, a szervek és szövetek állapota, valamint a vér biokémiai mutatói alapján értékelték: transzamináz aktivitás, vércukorszint és speciális zsírsavak vizsgálata.A tudományos vizsgálat során különféle aknákat robbantottak fel a tankok és gyalogsági harcjárművek alatt,. Feltételezhető a vizsgálat összefüggésben volt az afganisztáni katonai hadjárat kezdetével.A szovjet páncélosok ott szembesültek az aknák okozta valós veszéllyel és megfelelő választ kértek az ipari intézményektől.

1595184368_i.jpg

TS / 6 aknák, Olaszország. Forrás: i.mycdn.me

Térjünk vissza a szerencsétlen kutyákhoz és nyulakhoz, akik szenvedéseikkel állítólag megmentették számos tank személyzet életét A kísérlet előtt minden állatot egy ketrecbe tettek, majd ezeket a harckocsi legénységének ülésein helyezték el. Az eredmények alapján több mint egy tucat állatot használtak fel ebben az orvosbiológiai kísérletben. A VNIITransmash kutatói a kísérleti sérülések következő osztályozását fogadták el:

1. Könnyű - a dobhártya részleges repedése, apró vérzések a tüdőben, a bőr és az izmok alatt.

2. Közepes - a dobhártyák teljes megsemmisülése, a nyálkahártya és a középfül üregének vérzése, jelentős vérzések a bőr alatt, az izmokban, a belső szervekben, , kiterjedt vérzések a tüdőben.

3. Súlyos - csonttörések, izomrostok repedései, a mellkas és a hasüreg izmainak és serózus membránjainak vérzései, a belső szervek súlyos károsodása, az agy és membránjai vérzései.

4. Végzetes.


Forrás: pikabu.ru

Kiderült, hogy a harckocsi legénysége számára a legveszélyesebbek a kumulatív aknák: a kísérleti állatok körülbelül 3% -a a helyszínen elpusztult. Sokkal jobban "álltak ellen" a nyulak és kutyák a lánctalpak alatt felrobbanó szárazföldi aknák hatásainak. Itt egyáltalán nem történt pusztulás, az állatok 14% -k egyáltalán nem volt sérülése, könnyű sérülés az esetek 48% -n, közepes sérülés az esetek 38% -n volt. Meg kell jegyezni, hogy a kutatók nemcsak aknákat robbantottak fel a lánctalpak alatt, hanem szigorúan meghatározott tömegű robbanóanyagot is. A lánctalpak alatti robbanás során egy akna, amelynek tömege legfeljebb 7 kg, egyáltalán nem okozott kárt a tesztalanyokban. A robbanóanyagok tömegének akár 8 kg-a való növelésének esetén is az állatok már a harmadik napon magukhoz tértek enyhe sokktól. A legsúlyosabb sérüléseket az állatokon a 10,6 kg TNT-ekvivalens robbanás okozta. A szárazföldi aknák robbanásakor jellemző sérülések a tüdőben és a harántcsíkolt izmokban kialakuló vérzések, valamint a hallószervek károsodásai voltak. A kumulatív aknák a szem szaruhártyájának nagyfokú sérülését a repeszek okozta sebeket, csonttöréseket, az izmok és a belső szervek vérzését, valamint a hallószervek nagyfokú károsodását a dobhártya teljes beszakadását okozták.

A legsúlyosabb sérüléseket a személyzet azon tagjai szenvedhetik el amely a legközelebbi helyezkednek el a robbanáshoz. A kumulatív akna robbanásának megvannak a maga jellemzői. A maximális túlnyomás nagyon rövid idő alatt épül fel és meghaladja az 1,0 kgf / cm 2 -t . Összehasonlításképpen:más szárazföldi aknáknál ez a paraméter nagyságrenddel alacsonyabb - 0,05-0,07 kgf / cm 2, és a nyomás sokkal lassabban növekszik és épül fel. A járművezető szenved a legjobban az aknarobbantástól: a túlterhelés az ülésen elérheti a 30 g-t, a jármű alján a padlón ez az érték elérheti a 200-670 g is. Nyilvánvaló volt, és már ekkor felismerték, hogy a legénység lábait el kell különíteni a jármű padlójától, és az ülést általában a jármű mennyezetre kell függeszteni. De mindez csak néhány évtizeddel később valósult meg.

A gyalogos harcjármű a várakozásoknak megfelelően nem volt olyan stabil. A test alatt felrobbantott, kétszáz grammos nagy hatóerejű töltet a nyulakban és kutyákban a pulmonalis alveolusok (emfizéma:tüdőhólyagocskák kitágulása,károsodása) megnyúlását okozta. Mérsékelt súlyosságú sérüléseket rögzítettek az alanyokban, amikor a német DM-31 fragmentációs aknának egy analógját (fél kilogramm TNT-t) robbantottak fel a BMP teste alatt. A robbanástól a BMP alján egy 28 mm-s benyomódás keletkezett, a deszant tér padlójára helyezett nyúl pedig csonttöréseket, izomszakadásokat és belső vérzéseket szenvedett el. Ez a tanulmány az elsők között mutatta be a BMP-1 tényleges védtelenségét még a fragmentációs aknákkal szemben is. Később kutatási célokra "hihetetlen" 6,5 kg TNT-t robbantottak fel a BMP negyedik bal oldali futómű görgője alatt. Ennek eredményeként tízből négy nyúl halt meg a helyszínen - ezek nyulak a vezető helyén és a deszanttér elején helyezkedtek el.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 458
113
Már sokszor ki volt tárgyalva a dolog. Az I.állami fegyverbeszerzési programban voltak leírva fegyvertípusok és mennyiségek- évente miből mennyit kell legyártani és átadni a hadseregnek 2020-ig. (Nem 2020-ban). Sok ambíciózus terv volt, de nem számoltak - nem tudhatták előre, hogy lesz egy ukrán válság-nyugati embargó elektronikára és haditechnikához berendezésekre(pl.hajtómüvek) és lesz egy hatalmas olajár zuhanás. Így át lettek értékelve a beszerzések, de végül sok haditechnikai eszközt sikerült 2020-ig a terveknek megfelelően legyártani.

Tufom. Csak ez a 2020 mâr kb 2014 óta kisèrt. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Egy összefoglaló orosz cikk a szegényített uránt tartalmazó harckocsi lőszerekről.

A szegényített uránon alapuló harckocsi lőszerek fejlesztése



Az amerikai M735 lövedék vázlata az alapkonfigurációban. A továbbfejlesztett M735A1 csak az alapanyagban különbözött. Ábra Steelbeasts.com

Számos modern harckocsi lőszer javadalmazása magában foglalja a páncéltörő szubkaliberű lövedékeket, amelyekben szegényített urán és annak ötvözetei vannak. A különleges kialakításnak és a különleges anyagnak köszönhetően az ilyen lőszerek magas harci jellemzőkkel bírnak, ezért nagy érdeklődésre tartanak számot a különböző hadseregek részéről. Azonban csak néhány országban fejlesztenek csak ilyen lövedékeket.

Az első amerikai

Az M1 Abrams MBT fejlesztésekor az amerikai ipar szembesült a penetráció további növelésének problémájával. A harckocsikon való használatra egy 105 mm-s M68A1 löveget kínáltak, amelynek hagyományos lőszere ezen a téren már nem rendelkezett komoly fejleszthetőségi tartalékokkal. A hetvenes évek végén ezt a kérdést új BOPS kifejlesztésével oldották meg, amelyeket a nyolcvanas években állítottak rendszerbe.

1979n kifejlesztették és tesztelték az M735A1 lövedéket - az M735 termék ebben a változatában uránmaggal,helyettesítették a volfrámmagot Az előző modellel szembeni előnyök ellenére ez a BOPS nem került rendszeresítésre. Aztán megjelent a sikeresebb M774 lövedék. A nyolcvanas években 105 mm-s löveghez a M833 és M900-s BOPS-t rendszeresítették magasabb tulajdonságai miatt.



M774 termék vázlata. Ábra Steelbeasts.com

A 105 mm-s páncéltörő lövedékek kifejlesztése során elég magas tulajdonságokat,jellemzőket lehetett elérni. A lövedék kezdősebessége elérte vagy meghaladta az 1500 m / s-t. Később az uránmagot tartalmazó lövedékek 2–5 km távolságban 450–500 mm homogén páncélt is átütöttek. Úgy gondolták, hogy ez elegendő a potenciális ellenség modern harckocsijainak leküzdéséhez.

Megnövelt kaliber

Az M1A1 harckocsi korszerűsítési projektje előírta a 105 mm-s ágyú cseréjét egy erősebb, 120 mm-s sima furatú M256 fegyverrel. Utóbbi számára egy új generációs, magasabb tulajdonságokkal rendelkező BOPS-t hoztak létre - az M829-t. Fejlesztése során úgy döntöttek, hogy a hatékonyabb urán miatt végül elhagyják a volfrámot.

Az M829 termék 627 mm hosszú, 27 mm átmérőjű és körülbelül 4,5 kg súlyú magot kapott, amelyet alumínium fejburkolat és farokszerelvény egészített ki. A kezdeti sebességet 1670 m / s-a növelték, ami lehetővé tette 2 km-n a behatolás 540 mm-re való növelését . Az M829 az M1A1 MBT-l együtt rendszeresítették

1597323995_uran-6.jpg


M829 Figyelemre méltó a lövedék kis hossza. Ábra: Inetres.com

A kilencvenes évek elejére létrehozták és elfogadták az M829A1 lövedéket, amely új magot kapott. A 4,6 kg súlyú uránrúd hossza 684 mm, átmérője pedig 22 mm. A kezdő sebességet 1575 m / s-a csökkentették, de a behatolás meghaladta a 630-650 mm-t, a tényleges hatótávolság pedig 3 km-re nőtt.

Már 1994-ben megjelent az M829A1 továbbfejlesztett változata, az M829A2. Az új technológiák és anyagok bevezetése miatt 100 m / s-l meg lehetett növelni a kezdő sebességet és növelni lehetett a páncél átütési képességet is. Ezenkívül a lövedék tömege is csökkent.

A 2000-s évek elején megjelent az M829A3 BOPS, amelyet reaktív páncélzattal ellátott haditechnikai eszközök megsemmisítésére terveztek. Ez a problémát az összetett maggal oldották meg , beleértve a "vezető" acélelemet és az uránmagot. A mag teljes hossza 800 mm-re, a súlya pedig 10 kg-r nőtt.Így a 1550 m / s kezdő sebességgel egy ilyen lövedék képes legalább 700 mm páncélba behatolni 2 km távolságról.



M829A2 osztott elrendezés. Az amerikai hadsereg fotói

Napjainkban indították el az M256 löveg legújabb BOPS modelljének sorozatgyártását M829A4 megnevezéssel. Ennek a terméknek a jellemzője a mag maximális lehetséges hossza, amely lehetővé tette a tömeg és az energiaparaméterek - és ennek következtében a behatolási paraméterek - növelését. Az M829A4-t az M1A2 harckocsik használják SEP frissítési csomag részeként.

Fejlesztési eredmények

Az amerikai ipar a hetvenes évek közepén vetette fel a tank-urán-BOPS témát, és a következő évtized elején az első legyártott lövedékek a hadsereghez kerültek. A későbbiekben ezen irány fejlesztése folytatódott és érdekes eredményeket hozott.

A szegényített urán bevezetése lehetővé tette az Egyesült Államok hadseregének, hogy egyszerre több problémát oldjon meg. Először is sikerült elérni a lövedék méretének, tömegének és sebességének előnyös arányát, ami pozitív hatással volt a harci tulajdonságokra. Az M735A1 BOPS elkészítésekor a páncél penetrációjának növekedése kisebb volt, mint 10% a volfrám M735-z képest, de ezután sikeresebb "modellek" jelentek meg, eltérő tulajdonságokkal.



A legmodernebb BOPS az M256-z az M829A4. Fotó Sturgeonshouse.ipbhost.com

Ezután megkezdődött az áttérés a 120 mm-s kaliberre, ami lehetővé tette a teljesítmény növelését. Az M829 család első változata 540 mm páncélba tudott behatolni - ez lényegesen nagyobb érték, mint a 105 mm-s elődöké. Az M829 modern módosításai elérték a 700-750 mm-s penetrációt.

Külföldi válasz

Nem sokkal az Egyesült Államok után több országban felvetették a harckocsifegyverek uránlövedékének témáját, de csak a Szovjetunióban és Oroszországban fejlesztették ki önállóan ezeket a lőszereket. Számos ilyen BOPS került rendszeresítésre, és újakról is beszámoltak.

Ezek a lövedékek 1982-n a szovjet hadsereg a 2A46-s löveg 125 mm-s 3BM-29 Nadfil-2 lövedékével álltak szolgálatba. Aktív része acélból készült és uránötvözet magot hordozott. A 2 km távolságból való behatolás elérte a 470 mm-t. E paraméter szerint a 3BM-29 más magokkal szemben megelőzte a többi hazai fejlesztést, de az előny nem volt jelentős.

1597324059_uran-2.jpg


Shell 3BM-46 Fotó Russianarmor.info

1985-n megjelent egy monolit urán lőszer, a 3BM-32 "Vant". Egy 480 mm hosszú és 4,85 g tömegű lőszer 1700 m / s kezdő sebességgel 560 mm páncélon hatolhatott át. Ennek a kialakításnak a továbbfejlesztése a 3BM-46 "Lead" lőszer volt, amely a kilencvenes évek elején jelent meg. A mag 635 mm-re történő meghosszabbításával a behatolási képesség 650 mm-re nőtt.

Az elmúlt években kifejlesztették a harckocsi BOPS-k új generációját. Van egy új 3BM-59 "Lead-1" lőszer. Különböző források szerint 2 km távolságból képes legalább 650-700 mm páncél átütésére. Van egy másik változata ennek a lőszernek, volfrámmaggal. Ezenkívül új lőszereket fejlesztenek ki az ígéretes 2A82 fegyver és a nagyobb kaliberű rendszerek számára. Feltételezzük, hogy ezek a projektek némelyike uránötvözeteket tartalmaz.

Vegyes nómenklatúra

A szovjet és az orosz ipar figyelembe vette saját és külföldi tapasztalatait, amelynek eredményeként több uránmaggal rendelkező BOPS-t hozott létre. Az ilyen lőszerek jól kiegészítették a meglévő volfrámlőszereket, de nem tudták kiszorítani őket. Ennek eredményeként az orosz MBT-k l"lőszerterhe" , különböző tulajdonságokkal rendelkező lőszereket tartalmazhat.



A lőszer általános nézete 3BM-59/60. Ábra: Russianarms.ru

Ugyanakkor az uránötvözetek teljes mértékben igazolták létjogosultságukat, és rövid idő alatt lehetővé tették a harci jellemzők jelentős növelését. Az első uránmagos BOPS-k megjelenése 400-430 mm és 470 mm közötti páncél átütést eredményezett, és a további fejlesztések lehetővé tették a magasabb szint elérését. Azonban nemcsak az uránlőszerek fejlődnek. A hagyományos keményfém-kivitel még nem aknázta ki teljes potenciálját.

Múlt és jövő

A páncéltörő lőszerek uránmagjának számos fontos előnye van acél vagy volfrám társaival szemben. Mivel a páncél átütés hatékonysága mellett,ezenkívül az uránlövedék darabjai hajlamosak meggyulladni a páncéltérben, ami a lőszert páncéltörő lőszerből gyújtó lövedékké változtatja.

Az Egyesült Államok már régóta megértette az ilyen BOPS összes előnyét, és ennek eredményeként az alternatív terveket és anyagokat nagyrészt elutasították. Más országokban más a helyzet. Így a NATO-tagok egyidejűleg keményfém lőszereket is használnak. . Oroszország ezen BOPS-k különböző változatait használja, és önállóan gyártja őket.

A jelenlegi helyzet megváltoztatásához nincsenek meg a feltételei. A szegényített urán elfoglalta helyét a páncéltörő lövedékek között, és belátható időn belül megtartja azt. Ugyanez vonatkozik más anyagokra is. Az okok egyszerűek: a felhasznált alapanyagoknak még nem használták ki teljes potenciálját. A harckocsilövegek további fejlesztése pedig új távlatokat nyit meg előttük.
 
W

Wilson

Guest
Megint egy orosz cikk(2020.07.31) ezúttal a Terminator 3-l.

Milyen lehet a BMPT "Terminator 3"?




"Fantasy on a theme": TBMP T-15 két 57 mm-s ágyúval. Kollázs a Gurkhan.blogspot.com oldalról



Az orosz ipar sok éven át kiállításokon bemutatott egy harckocsitámogató harcjárművet a "Terminator" -t. Az Terminator szállítására vonatkozó első szerződés csak 2017-n írták alá. Ugyanakkor az ipar már megkezdte a BMPT / BMOP új verziójának - a "Terminator-3" - fejlesztését. Ez a projekt a közeljövőben fejeződhet be.



A 2010-s év eleje óta rendszeresen megemlítik a "Terminator" új, bizonyos tulajdonságokkal rendelkező verzióinak létrehozásának lehetőségét. Az általános gondolatok és pletykák szintjén jelent meg egy BMPT építése az ígéretes Armata platformon. Egy ideig azonban nem érkezett hivatalos információ erről az ügyről.

2016 tavaszán az NPK Uralvagonzavod vezetése arról beszélt, hogy egy új BMPT-t fejlesztenek ki az Armata alapján, Terminator-3 munkanévvel. Abban az időben ezen platform alapján csaknem 30 különböző célú verziót hoztak létre. Az új projekt új fejlesztések alkalmazását is tervezte a fegyverek területén. Javasolták a 30 mm-s ágyú cseréjét az 57 mm-s rendszerrel.

Hamarosan az UVZ tisztázta, hogy az új BMPT megjelenésének számos lehetőségét különböző alvázon és különböző fegyverekkel dolgozták ki. A jármű végső megjelenését azonban az ügyfélnek kellett meghatároznia. Ugyanakkor a projekt teljes körű fejlesztését akkor még nem hajtották végre.



A Terminator késői verziója látható. Fotó: NPK "UVZ"

Ugyanezen év novemberében az UVZ kiadott egy könyvet, amelyet a vállalkozás 80. évfordulójának szenteltek. Ez a kiadás ismét megemlítette a "Terminator" új módosítását - az "Armata" alapján, két 57 mm-s ágyúval és irányított rakétákkal.

2017-n több BMPT-t teszteltek Szíriában. Ugyanebben az évben a Honvédelmi Minisztérium 12 BMPT szállítását rendelte el a jelenlegi verzióból a következő évben pedig a kész járműveket bemutatták a Győzelem felvonulásán. Valószínűleg ezen események nyomán az UVZ-l elkezdődött a „Terminator-3” kialakítása.

2019 elején ismét nőtt az érdeklődés a Terminator-3 iránt a hazai és a külföldi médiában, de új adatok ezúttal nem jelentek meg. Az NPK Uralvagonzavod is hallgatott. Nem vált valóra az új BMPT bemutatásának reménye a Army-2019 fórumon. .

Lehetséges megjelenés

A Terminator 3 projekt jelenlegi állapota továbbra sem ismert, és nincs sok információ róla. De már most elképzelhető, hogy milyen lehet egy ilyen BMPT, és miben fog különbözni az elődeitől. A korábban bejelentett újítások jelentős előnyökre utalnak.

A "Terminator-3" képes befogadni a T-72 vagy T-90 harckocsik alvázát, de az Armata platform jelenti a legjobb megoldást és ez a verzió váltja ki a legnagyobb érdeklődést . Ez egy sokoldalú lánctalpas alváz kombinált páncélzattal és 1200–1800 LE teljesítményű motorral. Az alváz felépítése lehetővé teszi különféle célberendezések felszerelését.



Ugyanaz a jármű más szögből. Fotó: NPK "UVZ"

Feltételezhető, hogy a Terminator-3 megtartja az Armatában rejlő összes védelmi eszközt. A test saját páncélozását kiegészíti az ERA "Malachite" és az aktív "Afganit". A legénység a test belsejében marad, ennek köszönhetően a harci stabilitás és a túlélhetőség magas szinten marad.

Az első "Terminátorok" jellegzetes kialakítású toronnyal rendelkeznek, felszerelt fegyverplatformal. Az új BMPT megtarthatja ezt az architektúrát -de a fegyverek változásához igazítva . Használható egy vagy két, a "Burevestnik" Központi Kutatóintézet által kifejlesztett 2A91 57 mm-s ágyúval, amely már számos projektben megtalálható. A harci tulajdonságai új típusú lőszerek használatával növelhetők.

A "puha" célpontoknál meg kell őrizni a gépfegyvert; lehetőség van automatikus gránátvetők használatára.Irányított vezetett páncéltörő rakéták telepítése kötelező. Ez lehet a "Attack" komplexum, mint a jelenlegi BMPT-n, vagy a "Kornet", amely most kerül(t) a csapatokhoz

A fegyverzetet egy pilóta nélküli toronyba kerül,amely bizonyos korlátokat t szab az optikai eszközök komplexumának és a tűzvezető rendszer kialakításának. Ugyanakkor a T-14 MBT projektben már rendelkezésre állnak hasonló fejlesztések.



Az hadsereg első terminátorai a felvonulás előtti próbán. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának fotója

Várható előnyök

Az Armata platform használata jelentős előnyökkel kecsegtet. Segíthet a BMPT mobilitásának növelésében, valamint csökkentheti a frontvonalon a személyzet kockázatait. A jellegzetes elrendezés javítja a személyzet védelmét. Az ilyen platform fontos jellemzője a fedélzeti berendezések nyitott architektúrája. Ez leegyszerűsíti a különböző verziók létrehozását vagy korszerűsítését különféle célokra, ideértve a következőket: BMPT.

Az 57 mm-s fegyverek használata a meglévő 30 mm-s 2A42 helyett nyilvánvaló előnyökhöz vezet. A kaliber növelésével lehetővé válik a lövés hatótávolságának és a lőszerek teljesítményének növelése. Ezenkívül a Bajkál-projekt tapasztalatai szerint lehetőség van új funkciók bevezetésére, például programozható lőszerek használatára. Ilyen fegyverrel a Terminator-3 még veszélyesebbé válik a harctér bármely ellenséges haditechnikai eszközére nézve.

Különböző források szerint az új BMPT / BMOP egy vagy két nagyobb kaliberű fegyvert képes fogadni. Nem világos, hogy melyik lehetőség érdekesebb a hadsereg számára. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Két fegyver növeli a t tűzerőt, de növeli a fegyver platformjának a tömegét és több lőszert igényel. A fegyverek számának kérdését a műszaki előírások kidolgozásának szakaszában kell eldönteni.

A BMPT géppuskás és irányított rakétafegyverei megerősítették képességeiket mind a hosszú távú tesztek, mind pedig a valódi konfliktuszónában történő bevetés során..



BMPT a Vörös téren. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának fotója

A 2A42 ágyúkkal és az "Attack" rakétákkal végzett első módosítások BMPT-i képesek elérni a célpontokat legfeljebb 4, illetve legfeljebb 8 km távolságban. A 3-as terminátor a 2A91 ágyú és a Kornet segítségével 10-10km-re növeli ezeket a jellemzőket. Ugyanakkor a célcsatornák száma nem változik.


Általánosságban elmondható, hogy az új bázison és új fegyverekkel rendelkező BMPT / BMOP "Terminator-3" nagyszerű kilátásokkal rendelkezik, és mind az orosz, mind a külföldi hadsereget érdekelheti. Egy ilyen gépben rejlő lehetőségek kiaknázását azonban egy "apróság" akadályozza - a projekt még nem áll készen. Sőt, nem csak megjelenésének időzítése, hanem a munka sikeres befejezésének valószínűsége is tisztázatlan.

A közelmúltban az NPK Uralvagonzavod többször is felvetette a frissített BMPT létrehozásának témáját, de a közelmúltban nem érkeztek új üzenetek ezzel kapcsolatban. A Honvédelmi Minisztérium szintén nem foglalkozik ezzel a témával, és nem mutat nyilvánvaló érdeklődést az új Terminátor iránt. Ugyanakkor az is tény, hogy a Terminator nagyon sokáig nem tudott bekerülni a hadseregbe, egészen addig míg az első tétel megrendelése be nem következett. Hogy az új BMPT-k sikerül-e szélesebb körben elterjednie,még nem tudni.

Nagyon valószínű, hogy az UVZ hamarosan bemutatja az első igazi anyagokat a BMPT következő verziójáról, és ezek tartalmazzák az összes legérdekesebb részletet. Az ilyen bemutató időzítése azonban nem ismert. A "Terminator-3" bemutatásra kerülhet a következő kiállításokon ebben az évben vagy később - ha a projekt befejeződik, és úgy döntenek, hogy nyilvánosan megmutatják.

Így a kifejlesztett BMPT / BMOS "Terminator-3" körül kétértelmű helyzet áll fenn. Ez a projekt a deklarált jellemzők alapján ítélve, legalábbis a technológia és a képességek szempontjából nagy érdeklődésre tart számot.Jelentős ügyfelek érdeklődését képes felkelteni hadseregünk vagy más államok előtt. Ennek a
BMPT-k a fejlesztése azonban késik, és a feltételezett használatba vételt határozatlan időre elhalasztják. Az idő eldönti, hogy lehetséges-e ezen a helyzeten változtatni és minden új lehetőséget és előnyt megadni a hadseregnek.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
W

Wilson

Guest
Még egy (2020,07.14.) orosz cikk:)

Páncélozott járművek az Északi-sarkvidék számára: a T-80BVM harckocsi a csapatokhoz kerül




T-80BVM Murmanszk 2018, május 4,



2018 óta az orosz ipar többek között a T-80B tankok korszerűsítését hajtja végre T-80BVM projekt szerint. Ilyen páncélozott járművek tucatjai kerültek már ki az üzemekből,. Figyelemre méltó, hogy a legnehezebb körülmények között szolgáló egységek és alegységek kapták meg elsőként a korszerűsített felszerelést. Ez közvetlenül kapcsolódik ezen továbbfejlesztett tankok speciális képességeihez.


2017 augusztusában a Honvédelmi Minisztérium és az NPK Uralvagonzavod aláírta a T-80B MBT korszerűsítését az új BVM projekt alapján.A szerződés 62 db
T-80B harckocsi modernizálásáról szól ; az első 31 egység leszállítását 2018-a és 2019-e tervezték.

A Honvédelmi Minisztérium szerint az első modernizált T-80BVM-k már eljutottak az északi flotta parti erőinek 200. különálló gépesített lövészdandárjának
(Pechenga falu, Murmansk régió) 60. különálló harckocsi zászlóaljába . Az első modernizált harckocsik már 2018. május 9-én megjelentek a nyilvánosság előtt, amikor több új páncélos vett részt a murmanszki felvonuláson.

2019 novemberében a Honvédelmi Minisztérium bejelentette 26 korszerűsített MBT szállítását, amelyek befejezték a 200. Omszbi dandár harckocsi zászlóaljának újrafegyverzését. A 2018-19 adatok alapján. a dandár 40 T-80BVM harckocsit kapott.Így egy ideje ő lett ezeknek a harckocsiknak a legnagyobb üzemeltetője.



A200. Omszbi dandár harckocsi zászlóaljának harckocsijai

Tavaly júniusban a média arról számolt be, hogy a T-80BVM-t kap fegyveres erők egy másik alakulata is. Korszerűsített tankokat kapott a keleti katonai körzet szárazföldi erőinek 38. gépesített lövészdandár (Jekatyerinoszlavka falu, Amur régió) harckocsi zászlóalja is.

Az Északi-sark túloldalán

A közelmúltban új információk jelentek meg az új típusú MBT modernizálásáról és telepítéséről a hazai médiában. A Honvédelmi Minisztérium forrásaira hivatkozva azt állítják, hogy az év végéig a T-80BVM harckocsikkal szerelik fel az összes sarkvidéken szolgáló szárazföldi alakulatot.

A rendelkezésre álló adatok szerint ezekből a modern harckocsikból eddig még csak két "sarkvidéki" alakulat kapott. Ezek az északi flotta 61. tengerészdandárja (Murmansk Region) és a csendes-óceáni flotta 40. különálló tengerészdandárja (Kamcsatka).

Valószínűleg ezek a dandárok hamarosan több tucat T-80BVM MBT-t kapnak, ami pozitív hatással lesz harci hatékonyságukra. Feltételezhető hogy, a 200. gépesített lövészdandár, valamint a 61. és 40. dandár összességében körülbelül 100-120 modern T-80BVM-l fog rendelkezni.



Indulás ! Harckocsi 200. Omsbr gépesített lövészdandárnál

A harckocsikat a szárazföldi erők és tengerészgyalogosok egységeihez szállítják. Így működhetnek a szárazföldön, vagy részt vehetnek kétéltű támadásban is. Az északi és a csendes-óceáni flotta rendelkezésére állnak nagy partra szállítóhajók, amelyek képesek harckocsikat szállítani - ez komolyan növeli a harckocsik zászlóaljainak mobilitását és bővíti harci képességeiket.

Harckocsi a nehéz körülményekhez

Meg kell jegyezni, hogy korábban a felsorolt alakulatok számos típusú harckocsival voltak felfegyverezve, de a jelenlegi program teljes áttérést biztosít a T-80BVM-re. Ennek oka meglehetősen egyszerű. Az Északi-sarkvidéket és a Távol-Keletet alacsony hőmérséklet és egyéb negatív éghajlati jelenségek jellemzik. Ilyen körülmények között a T-80 család harckocsijai jobban teljesítenek, mint más hazai MBT-k.

A T-80BVM fő "sarkvidéki" előnyei az általuk használt erőforráshoz kapcsolódnak. A harckocsi motorterében egy GTD-1250 gázturbina található, amelynek teljesítménye 1250 LE. Ez a motor nagy teljesítménysűrűséget és mobilitást biztosít. Ezenkívül a hagyományos erőforrásokhoz képest könnyebben működik és ez által könnyeben működtethető alacsony hőmérsékleten .

Ismeretes, hogy a dízelmotor beindítása negatív levegő hőmérsékleten nehéz és időigényes folyamat. Előmelegítésre van szükség, majd hosszú bemelegítésre van szükség működés közben. Mindezek az eljárások, a motor hőmérsékletétől és állapotától függően, fél órát vagy még tovább is eltarthatnak.



T-80BVM a Vörös téren, 2020. június 24

A GTE ebben a tekintetben sokkal egyszerűbb és kényelmesebb. Néhány percbe telik az indítás amely után a tank készen áll az indulásra - és a harcra. A gázturbinás motort hátránya a hagyományos erőforrással a szemben a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás számos üzemmódban, azonban az északi-sarkvidéki körülmények közötti könnyű üzemeltetés kompenzálja ezt a hátrányt. A porérzékenység is a gázturbinás erőforrások egyik hátránya, de a T80-BVM alkalmazási régióiban ez a tényező szinte lényegtelen.

Nem rosszabb, mint mások

A hideg régiókban a teljesítményét tekintve a T-80BVM felülmúlja a többi hazai MBT-t. Ezenkívül a fegyverek,és az irányító rendszerek stb. tekintetében sem marad el a többi MBT-l. A BVM projekt számos intézkedést irányoz elő a harci hatékonyság növelésére minden lehetséges körülmények között.

A modernizáció során a harckocsi védelme és ezáltal túlélési képessége megnő a reaktív páncél "Relikt" és a rácsos "ernyők" felszerelése következtében. Ezek az eszközök átfedik az elülső és az oldalsó vetületet, és kiegészítik a harckocsi saját védelmét. Lehetőség van az "Arena" aktív védelem telepítésére is.

A fegyverkomplexum alapja a 125 mm-s sima csövű, 2A46M-4 típusú löveg. Ez utóbbi alkalmas a megnövelt hosszúságú modern páncéltörő lőszerek használatára.A harckocsi Sosna-U rendszerrel van felszerelve. Maradtak a koaxiális és a légvédelmi géppuskák, valamint a 9K119 Reflex irányított fegyverrendszer is. A kommunikációs komplexum modernizálása az R-168-25U-2 VHF rádióállomás telepítésével teljesül.



Az igényekhez igazítva

Jelenleg az orosz hadsereg érdekében számos MBT korszerűsítési programot hajtanak végre. Ezek a modernizációk a T-72B3, T-90M és T-80BVM tipusú harckocsikat érintik.Ezek a korszerűsített harckocsi típusok bizonyos hasonlóságokkal rendelkeznek és részben egységesek is, de továbbra is jelentős különbségek vannak közöttük.

A továbbfejlesztett T-80BVM-t jellegzetes éghajlati viszonyokkal rendelkező régiókba küldik, ahol teljes mértékben kiaknázhatják lehetőségeiket. Ennek köszönhetően a fegyveres erők fejlett és kellően erős páncélos csoportokat kapnak a stratégiailag fontos területeken.

Ismert adatok szerint a modernizált T-80BVM-t már a a Kola-félszigeten és az amuri régióban vannak. Az év végére várhatóan két új, ilyen harckocsival felszerelt zászlóalj áll fel, Murmanszk és Kamcsatka közelében. Így megerősödik a legfontosabb vonalak védelme - és a modern harckocsik ennek kulcsfontosságú elemévé válnak.
 
W

Wilson

Guest
Bejelentették,hogy a T-90M harckocsikat a további korszerűsítés során az "Arena-M" aktív védelmi rendszerrel tervezik felszerelni. A test elülső részét a "Relikt" dinamikus védelem helyett a tervek szerint egy új generációs reaktív blokk fedi le - amely a T-14 "Armata" tankra jelenleg telepített "Malachite" analógja.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Nemerson
W

Wilson

Guest
A Tor-M2 olcsó, kis méretű rakétát kap a drónok elleni harcban

tor-2_t_100x67.jpg
tor-2_d_850.jpg

Fotó: Mihail Voskresensky / RIA Novosti
A Tor-M2 légvédelmi rakétarendszer olcsó, kis méretű rakétát kap a pilóta nélküli légi járművek elleni küzdelemhez. A szárazföldi erők főparancsnoka, Oleg Szaljukov hadsereg tábornok erről exkluzív interjúban mesélt az "RG" tudósítójának .



A harci és felderítő drónokról szólva megjegyezte, hogy a Tor-M2 légvédelmi rakétarendszer a leghatékonyabb az ellenük folytatott harcban. De légvédelmi irányítású rakétáinak költsége jóval magasabb, mint a kis drónoké.

Ezért jelenleg folyamatban van egy viszonylag olcsó kis méretű rakéta létrehozása ehhez a komplexumhoz.Amely használható drónok ellen.

Emlékezzünk vissza, hogy a "Army-2019" fórumon bemutatták a "Tor-M2" légvédelmi rendszer kerekes változatát

Az RG már korábban megírta, hogy a Tor-M2 komplexum akár 32 km távolságból is észlel célpontokat. A megsemmisítés maximális hatótávolsága 16 kilométer, a minimum egy kilométer. A reakcióidő a cél észlelésétől a rakétaindításig öt-tíz másodperc.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
W

Wilson

Guest
Az új PPK-20 géppisztoly teljes részletességgel látható volt a videón


Az interneten megjelent egy videó, amelyben az új Kalasnyikov PPK-20 géppisztolyt minden részletben és különböző szögekből bemutatják.

Egy rövid, 50 másodperces videóban, amelyet Kalasnyikov szakemberei készítettek , ennek a fegyvernek néhány teljesítményjellemzőjét is megadják.

A kihajtható válltámasszal rendelkező PPK-20 hossza 640-700 mm. csőhossza 233 mm. Az új géppisztoly súlya 3,65 kg.


A PPK-20 9x19 LUGER lőszert használ. Ebben az esetben a tár kapacitása 30 lőszer.

Az új fegyvert a Vityaz-SN géppisztoly alapján fejlesztették ki, amelyet a hatalmi különleges erői használnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az új PPK-20 géppisztoly teljes részletességgel látható volt a videón


Az interneten megjelent egy videó, amelyben az új Kalasnyikov PPK-20 géppisztolyt minden részletben és különböző szögekből bemutatják.

Egy rövid, 50 másodperces videóban, amelyet Kalasnyikov szakemberei készítettek , ennek a fegyvernek néhány teljesítményjellemzőjét is megadják.

A kihajtható válltámasszal rendelkező PPK-20 hossza 640-700 mm. csőhossza 233 mm. Az új géppisztoly súlya 3,65 kg.


A PPK-20 9x19 LUGER lőszert használ. Ebben az esetben a tár kapacitása 30 lőszer.

Az új fegyvert a Vityaz-SN géppisztoly alapján fejlesztették ki, amelyet a hatalmi különleges erői használnak.

Lehet én vagyok "koki" vagy csak szimplán késő van már - de ennek a fegyvernek mi értelme?

Értem ez alatt, hogy ebből a súlyból CZ Bren 2 BR -t kapok - 16" csővel és 7,62×51 NATO kaliberrel (!!) ...

Maradva eggyel relevánsabb vonalon a CZ Bren 2 5.56x45 gépkarabély a leghosszabb csővel (14" - ami az MH -nál is van) fél kilóval könnyebb.

Hogy ne menjünk túl messze ugyanilyen súlyból van ám AK-63D is (7,62×39). A fegyver hossza is kb. annyival hosszabb, mint a cső hossza ... Ezek mi a puskaporos frászt fejlesztettek mondjuk ehhez képest - mondjuk a valamennyivel jobb anyaghasználaton (ha úgy van) kívül? :D:D

Legyen a kategóriából is egy példa - CZ SCORPION EVO 3 A1 (9×19 vagy 9×21 - 30 -as tár mindkettőből) több, mint egy kilóval könnyebb.

Félreértés ne essék tisztában vagyok vele, hogy nem minden a súly, kaliber, csőhossz stb., de valamiért úgy érzem mint ha arrafelé megállt volna az idő ...

Avagy a különlegesek bemennek egy szobába és jól agyoncsapkodnak mindenkit? :)
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Lehet én vagyok "koki" vagy csak szimplán késő van már - de ennek a fegyvernek mi értelme?

Értem ez alatt, hogy ebből a súlyból CZ Bren 2 BR -t kapok - 16" csővel és 7,62×51 NATO kaliberrel (!!) ...

Maradva eggyel relevánsabb vonalon a CZ Bren 2 5.56x45 gépkarabély a leghosszabb csővel (14" - ami az MH -nál is van) fél kilóval könnyebb.

Hogy ne menjünk túl messze ugyanilyen súlyból van ám AK-63D is (7,62×39). A fegyver hossza is kb. annyival hosszabb, mint a cső hossza ... Ezek mi a puskaporos frászt fejlesztettek mondjuk ehhez képest - mondjuk a valamennyivel jobb anyaghasználaton (ha úgy van) kívül? :D:D

Legyen a kategóriából is egy példa - CZ SCORPION EVO 3 A1 (9×19 vagy 9×21 - 30 -as tár mindkettőből) több, mint egy kilóval könnyebb.

Félreértés ne essék tisztában vagyok vele, hogy nem minden a súly, kaliber, csőhossz stb., de valamiért úgy érzem mint ha arrafelé megállt volna az idő ...

Avagy a különlegesek bemennek egy szobába és jól agyoncsapkodnak mindenkit? :)
A súly a megbízhatóság jele.... Nem tudtad?? Úgy oroszosan... :)