[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Félreérted. Sztem ne rakjunk senkire zsetont, azaz inkább mindenhova picit. Így bukni sem tudunk nagyot, nyerni meg nem itt kell hanem a német (kínai??) együttműködésen.

Cseppet sem szimpatikusak a törökök, de azt látni kell hogy hatékonyak. Nem omlanak össze ha elveszetenek 100 katonát. Macron ilyenbe belebukna. Ez nagy előnyük!!
Ráadásul van 3-4 millió beépített emberük az Unió gazdasági központjában. Ha vki baszakszik velük, tudnak ott is xart kavarni. A német pártokba is beépültek.

Nem kell villognunk ebben a konfliktusban, de ha az oroszok lépnek, akkor a Medve morgására kell majd felvenni a ritmust, és nem a Szultán "háremjének" a szirénhangjaira! (az azeri vonalon, meg a veszteségminimalizálásra kell törekedni)!
..
Ha szétkapják a gátat, Azerbajdzsán "szomjanhal"!
(lehet, hogy csak egy "váratlan földrengés" megrongálja)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Busztámadás Vardenis-ben. Be fogja járni a világsajtót!
https://armenpress.am/eng/news/1029408.html
..
1029408.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Egyre több ilyen videó van fent, ennyire tizedelnék az Örmény páncélosokat az Azeri drónok???

Fordítva: Az örmény aknamezők és ATGM támadások tizedelik az azeriek páncélos technikáját. Az azeri drónok az örmények megerősített állásaiban lévő légvédelmi és tüzérségi állásokat támadják. Egyébként ahol ilyen furcsa írásjeleket (örmény abc) látsz azok örmény videók! ;)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
De ha mindenkeppen allast kellene foglalni. En Magyarorszag erdekeit szemelott tartva akkor azeriek oldalan foglalnak allast. Ni nem azert mert szimpibbek vagy mert az ormenyeket mocsoknak tartanam vagy barmi... Egyszeruen az orszag szamara az hozzna profitot.... Ha meglonek a mol gazmezoit valami raketaval vagy divezansokkal robantgatnak... Egyertelmu lenne hogy qva annyuk lenne a velemenyem..., miert? Mert nem a magam ellensege vagyok..., es nem erdekel hogy ki milyen vallasu ha adott dologhoz semmi koze....
Egy ilyen állásfoglalás után inkább számítanék arra, hogy a gázmezőink sérüljenek. Az örmények nem hülyék, nem akarnak ellenségeket szerezni nyugaton.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
De ha mindenkeppen allast kellene foglalni. En Magyarorszag erdekeit szemelott tartva akkor azeriek oldalan foglalnak allast. Ni nem azert mert szimpibbek vagy mert az ormenyeket mocsoknak tartanam vagy barmi... Egyszeruen az orszag szamara az hozzna profitot.... Ha meglonek a mol gazmezoit valami raketaval vagy divezansokkal robantgatnak... Egyertelmu lenne hogy qva annyuk lenne a velemenyem..., miert? Mert nem a magam ellensege vagyok..., es nem erdekel hogy ki milyen vallasu ha adott dologhoz semmi koze....

Magyarországon az örmények őshonos kisebbség! Régebben Erdélyben is jelentős számban éltek!
..
A muszlimokat középtávon Európában baj fogja érni, ha kitör az intifáda!
..
Az oroszok meg a Kaukázus térségében fognak rendet tenni és Erdogant is helyre teszik, ha itt lesz az ideje.
Ezen kívül Örményországnak Oroszország egyértelműbb szövetségese! De Franciaországban, és az Egyesült Államokban is szintén jelentős örmény diaszpóra van! Ezen kívül nem az "örmény földgáz és kőolaj" (ami nem létezik) a konkurense az orosz, meg az amerikai LNG-nek (meg az iráninak!), hanem az azeri!
..
Az örményekre kell tenni a zsetont!
Bakuba befektetni, meg b@romság volt, ahogy @blogen írta, aki ezt tanácsolta, azt minimum le kell fokozni "szertárosnak"!

Én viszont azt mondom, hogy amennyiben állást kellene foglalni, akkor ez (pl. a befektetéseket emelted ki) akkor minél inkább a béke illetve a békés rendezés irányában kellene megtenni. Nekünk ennél többet vagy konkrétan az egyik oldal mellett elköteleződni (háborús kérdésekben) nem szabad.

Í
"Milliárdos beruházás: Oroszországban épít gyárat a Mol
https://forbes.hu/uzlet/milliardos-...UeP5DigQK-XwZqSc02fZ4pDCxAxhY2DfkqmrJZ5Tv6Rko"

Így van!
A tatár olaj, az már orosz olaj egyúttal!

Eddig is voltak oroszországi koncesszióink kőolajkitermelésre. Amire most hirtelen konkrétan emlékszem pl. Putyin 2017 február elejei sajtótájékoztatóján (Orbánnal) említette, hogy Nyugat-Szibériában már évi 590.000 tonna kőolajat termel ki a MOL. Persze nem a mennyiség a lényeg, mert az még a magyar viszonyokhoz képest is "porbafingóan" szánalmasan kevés (tényleg inkább csak "gesztusértékű"), hanem inkább az elmúlt években a növekedés üteme ... Egyébként Magyarország szén-hidrogén igénye jelenleg 60% -ban orosz forrásból kerül kielégítésre ...

Úgy egyébként ezen a sajtótájékoztatón még azon ment a lamentálás, hogy általános értelemben a kereskedelmi kapcsolatok szűkölésének (megj.: szankciók miatt) az ütemét hogyan lehetne megfelezni ... Aztán 2019 -ben már arról beszélt Putyin, hogy az előző évben (2018) már 30% nőtt az általános kereskedelmi volumen ... Aztán most szeptember 25 -én már Orbán azt mondta, hogy az EU-nak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit (azért ezt linkelem, mert ebben a cikkben csak erről van szó - a többi hírportálon minden mással együtt említik: https://oroszhirek.hu/2020/09/26/or...ene-vonnia-az-oroszorszagot-sujto-szankcioit/). Ez igencsak az érdekünk lenne. Hogy a térséggel kapcsolatban is legyen egy megjegyzés - nekünk az Irán elleni szankciók feloldása is érdekünk lenne - mielőtt beindult a szankciózás elég érdekes és jövőbemutató közös kereskedelmi projektjeink voltak/lettek volna Velük ... Persze a kaszpi-tengeri (ami pont az azeri mezők mellett lenne :)) javarészt kiaknázatlan (ugye a szankciós közegbe nem tudtak jönni nyugati befektetők) iráni gázmezők is érdekesek lehetnének, melyekből a gáz szintén tudna jönni az azeri vezetékeken keresztül (most a kapacitásbeli egyébként fontos kérdéseket egyelőre hagyjuk ...).
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 125
113
Egy komplett kiépített mélységi védelem van ott, amit az azeriek majdnem áttörtek mostanra. Nekem nem úgy tűnt, mintha fel lett volna töltve ez a védelmi rendszer örmény részről.
Ja.
Épp hogy meglepetésszerü volt az azeri támadás. Először ágyúzták Sztyepanakertet(elterelés) majd megpróbáltak örmény ellenőrző pontokat és magaslati pontokat elfoglalni. Valami sikerült valami nem.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113
Más is eljátszott a gondolattal, hogy ha átütik a víztározót az azerieknek lesz gondja:
Van hozzá fegyverzetük amivel úgy megtudják gyengíteni a gátat hogy átszakadjon? Nekem a Mingachevir erőmű nagyon masszívnak tűnik, nem lenne logikusabb egy folyó felső szakaszán lévő Örményországhoz közelebb lévő mondjuk Shemkir-i erőművet megtámadni és aztán a víz meg elsöpörné a többit? Főleg ha sikerül a nagy gátat is meggyengíteni.
Viszont ez mondjuk sötétedés után kivitelezve, több ezer halott civilt jelentene, ez nem számítana háborús bűncselekménynek?
Bár az igaz hogy a felvonulási terület használhatatlan lenne tőle.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
Van hozzá fegyverzetük amivel úgy megtudják gyengíteni a gátat hogy átszakadjon? Nekem a Mingachevir erőmű nagyon masszívnak tűnik, nem lenne logikusabb egy folyó felső szakaszán lévő Örményországhoz közelebb lévő mondjuk Shemkir-i erőművet megtámadni és aztán a víz meg elsöpörné a többit? Főleg ha sikerül a nagy gátat is meggyengíteni.
Viszont ez mondjuk sötétedés után kivitelezve, több ezer halott civilt jelentene, ez nem számítana háborús bűncselekménynek?
Bár az igaz hogy a felvonulási terület használhatatlan lenne tőle.
Valószínűleg a közvélemény háborús bűnként értékelné, attól függetlenül, hogy jogilag minek számít (nem tudom), és az örmények minden politikai tőkéjüket elveszítenék. Egyelőre nyugaton legalábbis a semleges álláspontot ki tudta nekik a lobbijuk harcolni.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Morishima

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
a békés rendezés irányában kellene megtenni.

Persze, ez alap!
De arra fel kell készülni, ha nem állnak le a felek, akkor a Medve fog egyet mordulni!
Ez pedig megérzésem szerint az azeri(török) oldalnak lesz kellemetlenebb!
És ezt nekünk majd nyugtáznunk kell!
 
  • Tetszik
Reactions: dkes

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Pakisztáni sajtóból egy jó kis cikk:
"Russia is legally obliged to defend Armenia through the CSTO, but Azerbaijan could argue that it was pre-empting Armenian aggression through its actions against military units on Armenian territory. Moscow would prefer not to launch a military intervention out of fear of Western sanctions and further escalating this crisis to the earlier described worst-case scenario of a CSTO-NATO war, but it must also show that its mutual defence promises are meaningful, especially if Turkey militarily intervenes first.
..
This dilemma is the most dangerous dimension of the present conflict, one which appears intractable since the warring parties are clearly preparing for a drawn-out conflict with one another. Observers can only hope that a creative solution will soon be proposed that would be acceptable to all sides, allowing each of them to save face while mutually de-escalating this crisis from the brink of becoming a much larger war. This week will thus be pivotal in determining whether peace will prevail or if it’s doomed for the foreseeable future."
https://tribune.com.pk/article/9718...ld-be-at-the-centre-of-the-next-global-crisis
..
Klo1601373643-0.jpg
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 617
113
Az örmény VM és a HKK VM is rak fel videókat én mindig oda írom , hogy kitől van. Írás szerint is meglehet különböztetni kitől van a videó. (az már általános müveltség) :)
Nem vagyok nyelvészprofesszor, a videóban látottak érdekelnek, kérdésnek szántam, meg is válaszoltátok! Köszi az infót!
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 330
13 672
113
Gyorselemzés
Meglepően gyorsan és hatékonyan rendszeresítette Azerbajdzsán a török csodafegyvert
https://jogalappal.hu/meglepoen-gyo...resitette-azerbajdzsan-a-torok-csodafegyvert/

Operation-Spring-Shield-800x400.jpg

....
Dr. İsmail Demir, az SSB vezetője pedig akkoriban személyesen megtekintett mindent, amihez a drónnak köze volt, vagy lehetett. A török erőfeszítések viszonylag gyorsan eredményt hoztak, hiszen 2020 június végén már arról szóltak a beszámolók, hogy Azerbajdzsán komolyan érdeklődik a fegyverrendszer iránt.

A beszerzés sikeréről a Hegyi-Karabah régióban most fellángolt konfliktus tanúskodik, hiszen egymást érték a beszámolók arról, hogy Azerbajdzsán Bayraktar TB2 típusú drónokkal semmisített meg örmény állásokat, többek között 9K33-as légvédelmi rakétakomplexumokat.

Mint az ismert Törökország a konfliktusban Azerbajdzsánt támogatja, úgyhogy a fegyverszállítás egyáltalán nem meglepő, az viszont annál inkább, hogy a talán még 2020 júliusában is tárgyalások alatt levő üzlet eredményeként, mindössze két-három hónappal később az azeri katonák nemcsak repülni, üzemeltetni képesek az eszközt, hanem még a talán legkeményebbnek számító légvédelmi komplexumokat is képesek megsemmisíteni.

Mindez még akkor is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Azerbajdzsán régóta alkalmaz UAV eszközöket, amelyek forrása eddig leginkább az izraeli IAI gyártó volt, illetve ezek mellett saját eszközöket is gyártanak.

Na jó, azért ebben a török UAV/UCAV "csodafegyver" mizériában több a propaganda, mint a valódi képesség.

A törökök követik a jó szokást, és kínosan ügyelnek arra, hogy ezeket olyan ellenfél ellen vessék be, mely nincs erre felkészülve (jó taktikai tervezés). Észrevehető, hogy az orosz vagy amerikai bázisok ellen ezek nagyon nem működnek, mivel ott (szép csendben) megoldották az ellenük való védekezést (EW, C-RAM, ilyesmik). Vagyis amint komoly ellenállás van, ezek visszakerülnek a helyükre (a Szovjet légvédelem pont nem ezekre készült). Nem tudom hol vannak a légierők, de pl. a Szu-30 radarjának semmi erőfesztést nem jelent egy ilyet befogni és követni. Félreéretés ne essék, hasznos és jó dolgok, de ez a csodafegyver ömlengés elég nevetséges. Egy tisztességes rétegezett légvédelem esetén labdába sem rúgnak (Ha meg bármiféle AWACS is van, onnantól kár kiküldeni őket). Irán pl. az egyik legfejlettebben kapta le (Triton, amiben elvileg van EW suite), hiszen ezek a világon semmiféle önvédelemre nem képesek.
(A nagyok inkább drone-swarmtól tartanak, a túlterheléses támadás miatt, single drónok nekik nem gond).

Emellett kőkeményen meg vannak támogatva hírszerzéssel, műholdas felderítéssel, minden létező ELINT backuppal, ráadásul használhatják a NATO Link16-ját, vagyis kvázi papucsosok ellen mennek Hi-tech eszközökkel, csak itt a végrehajtó az UCAV. Így igen könnyű jó reklámot csinálni.
Szóval itt arról van szó, hogy egy NATO haderő megy neki egy legatyásodott haderőnek (mint Líbia, Szíria), ahol az UCAV a végrehajtó és annyi látszik - de valójában ott van mögötte a teljes török haderő támogató tevékenysége (hírszerző, informatikai, stb...).

A drónok ellen egy fejlettebb haderő SHORAD/DEW légvédelme konkrétan végzetes, lásd Izrael elleni támadások "sikerei". A török csodadrónok konkrétan ott ugyanúgy eltűnnének, mint bámi más.
 
W

Wilson

Guest
Mennyibe fog kerülni a karabahi háború Oroszországnak?

Oroszország növelheti a katonai kiadásokat az örmény-azerbajdzsáni konfliktus háborús kiújulásával kapcsolatban. Hegyi-Karabah így hozzáadódik a Moszkva számára abszolút költséges politikai és katonai konfrontációhoz Törökországgal Szíria és Líbia mellett.

1535371_five.jpeg


A háború meglehetősen kézzelfogható, mivel a felek már nem akarnak béketárgyalásokat folytatni. Oroszország számára a jelenlegi gazdasági helyzetben ez újabb (felesleges) katonai kiadásokat jelenthet.

Korábban az Orosz Föderáció fegyvereket szállított Azerbajdzsánnak és Örményországnak is, miközben megőrizte a békefenntartó pozícióját.

A Stockholmi Béke Kutató Intézet (SIPRI) szerint az orosz részesedés Azerbajdzsán védelmi termékeinek importjában 22%. Örményország esetében ez a szám még nagyobb. Az orosz fegyver szállítás átlagos éves értéke Örményországba és Azerbajdzsánba meghaladja a 100 millió dollárt.

Jelenleg a karabahi háborús helyzet a határvonal mentén eszkalálódik De Ankara és Baku célként Karabah teljes visszafoglalását és Azerbajdzsán irányítása alá helyezését jelölte meg. Oroszország számára ezek után lehetetlen választóbírónak maradni .

Valójában, ha Jereván és Moszkva meg akarja akadályozni Karabah török-azerbajdzsáni visszafoglalását, akkor Oroszországnak biztosítania kell a változó intenzitású háború folytatását . Csak Szíria 50 és 70 milliárd rubel közötti összegbe kerül az orosz költségvetésnek. évente.

Ennek eredményeként a devizapiacok azonnal reagáltak: Oroszországban a dollár több mint egy rubellel erősödött, és átlépte 79 rubel/1 dollár határt. A török líra azonban történelmi minimumára esett. .


Masis Mayilyan, hegyi karabahi külügyminiszter kijelentette, hogy Törökország részvétele a konfliktusban a világ geopolitikai térképének változását vonja maga után .

Törökország ugyanakkor arról számolt be, hogy Örményország terrorista állam, ezért továbbra is támogatja Azerbajdzsánt.

Az Anadolu hírügynökség szerint Erdogan emlékeztetett arra, hogy az EBESZ Minszk csoportjának társelnökei - az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország - csaknem 30 éve nem tudták megoldani a konfliktust. Törökország tehát erről az oldalról nem fogadja el a bírálatokat.

Mint a TeleTrade cég Petr Pushkarev elemzője megjegyzi, „a hegyi-karabahi helyzet súlyosbodása gazdasági szempontból mindenki számára veszteséges ...

Oroszországnak a Szovjetunió óta erős gazdasági kapcsolata van mindkét hadviselő országgal. A transzkaukázusi köztársaságok az integráció keretében fontos értékesítési piacot jelentenek az orosz exporttermékek számára. De az átlag oroszok számára érzékenyebb a transz kaukázusi behozatal. "

Tehát az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktus Hegyi-Karaba-n minden szomszédos országra kihat.

"Azonban Törökország agresszív retorikája ellenére az ország vezetői tudatában vannak annak, hogy a török csapatok közvetlen részvételét a konfliktusban a világközösség agressziós cselekedetnek fogja tekinteni" - mondja Igor Hmelelev, a Plekhanov Orosz Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi üzleti és vámügyi tanszékének docense. ...

Lehetséges, hogy Oroszországnak a fő béketeremtőként kell fellépnie. Ehhez azt kell megérteni, hogy(az örmények oldalán történő beavatkozás esetén) a Törökországgal és Azerbajdzsánnal fennálló kapcsolatok megszakításának gazdasági költségei nagyon magasak lennének


Forrás: Pravda