[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 072
13 456
113
Részletesebben tudjuk miket vesztettek??
Olyan táblázatot még nem láttam, viszont a vidoókon feltuno, hogy szinte kizárolag szovjetúnióra emlékszo szárazfoldi technikát látni. Nyilván a legmodernebb cuccaikat nem akarják faltoro kosként használni. ;)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 560
113
Olyan táblázatot még nem láttam, viszont a vidoókon feltuno, hogy szinte kizárolag szovjetúnióra emlékszo szárazfoldi technikát látni. Nyilván a legmodernebb cuccaikat nem akarják faltoro kosként használni. ;)
Ez így van. Azerbadzsán nem vetett be T-90 hk-t és BMP-3-at és ahogy nézem az örmények se T-90-et és BMP-2t! Valószínűleg az áttörésre és örmény oldalról az ellenlökésre várnak. Ha egyáltalán felvonultatják a hadszíntérre!
 
  • Tetszik
Reactions: endre and SilvioD

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Kardigánnak megint elgurult a gyogyó..., mert így akkor az oroszok elég nyíltan fogják az örményeket HUMINT/ELINT/SIGINT és műholdas felderítési adatokkal támogatni, meg a fegyvert és a technikát sem kell majd fű alatt átadni nekik. Iránt meg ne is említsük, mert elég egyértelműen a geopolitikai játszma keretében az örmények mögé álltak be.

A "Szultán" elmúlt egy évbeli manőverei egyre kellemetlenebbek a nagyoknak!
Előbb-utóbb kihúzza a gyufát!
(Most beakaszt az oroszoknak, akik, pedig 2016 nyarán "megmentették", és nem hagyták, hogy a tengerparti apartmanjában szitává lőjék a lázadók!
Nem lesz ennek jó vége.)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
sdfsdfsdf.jpg

Kellene egy ugyanilyen összesítés az örmény veszteséglistáról is!
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Az örmény VM és a HKK VM is rak fel videókat én mindig oda írom , hogy kitől van. Írás szerint is meglehet különböztetni kitől van a videó. (az már általános müveltség) :)

Azért mázlink van, hogy nem a grúzokkal háborúznak az örmények, akkor aztán a két tündebetűből nehéz lenne rájönni melyik-melyik. :D

De az se kutya, hogy gyakorlatilag élő adásban nézünk háborút 2020-ban.
 
W

Wilson

Guest
Orosz összefoglalás a harcok második napjáról.

1.rész

A karabahi harcok második napja a felek jelentéseiben




A karabahi konfliktus aktív szakasza folytatódik. A konfrontáció mindkét oldaláról érkező jelentések szerint az örmény és azerbajdzsáni csapatok kölcsönösen súlyos veszteségeket szenvednek az ádáz csaták során. A statisztikákkal kapcsolatos manipulációkat azonban mind a két fél eszköztárában jelen vannak, amelyek kapcsán helyesebb a Jerevánból és Bakuból származó bizonyítékokra támaszkodni. Az alábbiakban a csaták második napját bemutató videók találhatók.

szU0qdF-VO4



 
W

Wilson

Guest
2.rész

Az örmény fél által bemutatott anyagok az ellenség páncélos járműveinek veszteségeit mutatják be. A videóban azeri tankok,gyalogos harcjárművek és egyéb járművek láthatóak.




Azerbajdzsán vezetése az örmény T-72 MBT-k megsemmisítését mutatja be. Az örmény hadsereg parancsnoki állományának tagjainak halálát jelentik be - Arakel Martikyan Örmény Fegyveres Erők Vezérkarának hírszerzési osztályának vezetője, Arakel Martikyan vezérőrnagy, Nikolai Haykyan ezredes, a légi rohamzászlóalj parancsnoka, Lernik Vardanyan alezredes az azeri híradások szerint életüket vesztették a harcokban. Karabakh-n elismerték az ellenőrzés elvesztését számos terület felett.


 
W

Wilson

Guest
3. rész

Mindkét oldal intenzíven használja a tüzérséget. A kiküldött anyagok szerint az azeriek aktívan használják az önjáró rendszereket (például a Pion önjáró löveg), ellentétben az örmény csapatokkal, amelyek a vontatott fegyverek (például a D-30 ) működését demonstrálják.


Rakétavetőket is használnak, köztük a TOS-1A "Solntsepek"-t, amelyből nagy tételt szállítottak az oroszok Bakuba . Azeri információk szerint az örmények szerb G-2000 rakétákat használnak a Grad rakéta-sorozatvetőkből.



1601339814_ja2.jpg


G-2000
 
W

Wilson

Guest
4.rész

A források alapján az örmény légvédelmi rendszer nem képes megbirkózni a fenyegetésekkel.a légvédelmi rendszerük alapját képező, az Osa-AKM légvédelmi rakétarendszerek sok megfigyelő szerint ellentmondásos képet mutatnak a támadórepülők elleni harcban. Hasonló helyzet volt Idlibben, a török csapatok offenzívája során is. Ugyanakkor ezek a légvédelmi rendszerek az orosz hadsereg egyik fontos légvédelmi eszközét jelentik. Beszámoltunk az Orosz Föderációban végrehajtott "Darázs" számos korszerűsítéséről, de nincsenek információk arról,hogy ezek a továbbfejlesztett változatok részt vesznek-e a harcokban.


Mindkét oldalon súlyos emberi veszteségek vannak .




Számos nyilatkozat jelzi a konfrontáció további eszkalálódásának lehetőségét. Számos terület elvesztése után Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök bejelentette a megtorlás szükségességét. Bizonyos mértékig Ankara elrettentő szerepet játszik, de Jereván kész fellépni ez ellen a fenyegetés ellen is . Így az Orosz Föderáció örmény nagykövete kinyilvánította Jereván azon szándékát, hogy az Iskander-Mt fognak bevetni, ha török F-16-s vadászgépek részt vesznek a konfliktusban. Nyilvánvaló, hogy operatív-taktikai rakéta támadással kel számolnunk ebben az estben Törökországban található stratégiai célpontok ellen.

A konfliktus aktív fázisának kialakulásának hátterében mindkét köztársaságban mozgósítás folyik. Az örmény források szerint a grúz határőrök nem engedik át a határon a konfliktusban részt venni szándékozó önkénteseket.

 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 982
10 725
113
Friss!
Török KM: Törökország kész Azerbajdzsánt támogatni a csatamezőn is.

Hajrá!
A 80 milliós, Nato no.2 Törökország a 3 milliós Örményország ellen. Az örmények még így sem adnák fel... nem olyan fajták.
Legalább így látná ország világ, hogy milyen állam töröko. és esély nyílik, hogy végre valamelyik nagy hal odabasszon a töröknek...

Kitudja... talán még isztambulból is újra Konstantinápoly lehet a jövőben...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 662
113
Azért azt vegyük figyelembe, hogy minden korban egy "csodafegyver" -nek egyetlen feltételt kell csak teljesítenie - ez pedig: amire kitalálták illetve ami/aki ellen tervezték - arra a gyakorlatban alkalmas legyen.

Pont. Ennyi a feltétel. Ennek megfelel a török drónos harcászkodás? Igen. Szintén: pont ...

Azt azért ne vegyük ki a képből, hogy a törökök valószínűleg nem akartak USA/orosz reguláris erők ellen menni. Azaz leginkább ez az oka, hogy nem is "próbáltak rájuk".

Nem értetted mit írok azt hiszem.
Itt a "feltétel" amit írsz politikai/szövetségi védelem miatt élhet, ami viszont műszakilag amolyan plot-armor színvonal. Vagy mondom másképp - ha én kiállok Tyson ellen, ő bal csuklóval is agyonver, nem kell neki egy-kettőznie.
Itt a nyugati technikával feltápolt török haderő a teljes (de nem látható) backupjával megy neki legatyásodott ellenfeleknek. Mehetnének ők csak - mittudomén - tüzérséggel, akkor is ugyan ez lenne az eredmény. Vagyis nem a drónjaik annyira csodásak, hanem a török NATO haderő csillog csórik ellen.

Vagyis amit te írsz - hogy használható arra, amire tervezték - baromira nem áll meg, mert ha nem lenne mögötte az a török haderő, ami, a hatékonyság töredéke sem lenne meg. Ha nem lenne mögötte a NATOn belül rendelkezésre álló elképesztő mennyiségű felderítési kapacitás, hírszerzés, stb... szerinted miért cirkálnak napok óta arra török repcsik, felderítve és térképezve ott mindent, optikai, infra, rádióhullám és minden egyéb tartományban? Beszerzik nekik a célok listáját, minden emisszióját, kielemzik a kommunikációjukat, előrejelzik a mozdulataikat, stb... Ezt mondjuk az azeri haderő magában hol teszi meg? Ha csak ők használnák a drónjaik mennének vakon be a hegyek közé - a török NATO backup miatt meg úgy megy, hogy tudja mi hol van, mi vár rá, stb.... iszonyat nagy különbség.

Szóval nem, nem elégíti ki a feltételt a török UCAV flotta, mert nem egyedül csinálja, csak egy végrehajtó eleme az egésznek, a kisebbik százaléka. És még így is hullanak rendesen, ami baromira az ellenkezőjét erősíti.

Kicsit más, de cserébe idei példa. Ez a feltétel például "nem" vagy csak "nem úgy" teljesül Iránra. Így Ők rendesen meg is csapkodtak sikeresen egy USA katonai bázist Irakban - pedig ott volt EW meg C-RAM dögivel ...


Ja, harcászati ballisztikus rakétával, ezeket a csapásokat az iráni harcászati rakétacsapatok hajtották végre a rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal... nem igazán vágom karakterisztikában és elhárítási jellegben hol azonos egy UCAV-val....
 
T

Törölt tag 2361

Guest
A "Szultán" elmúlt egy évbeli manőverei egyre kellemetlenebbek a nagyoknak!
Előbb-utóbb kihúzza a gyufát!
(Most beakaszt az oroszoknak, akik, pedig 2016 nyarán "megmentették", és nem hagyták, hogy a tengerparti apartmanjában szitává lőjék a lázadók!
Nem lesz ennek jó vége.)


ahogy mennek a napok...

minnel jobban vagyok biztos abban hogy a szultan azt a lazadast sajat maga tervezte hogy a katonasagban, mediaban es a tobbi helyen ahol voltak kritikusai, szepen rendet tegyen.
pontosabban atvegye a 100% hatalmat.

az hogy az ruskik mentetek az mese. meg az is hogy a amcsik akartak ledaralni.

akor meg hittem hogy tenyleg valaki le akarta valtani.

de mostmar egy szot sem hiszek abbol.