[HUN] BTR-80, BTR-80A

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 382
113
Új, valamivel modernebb BTR-ek. Vagy szerinted tök fölösleges volt?

Páncélzata nem jobb, menetteljesítménye terepen, főleg laza talajon rosszabb, ATGM nincs, ami a BMP-1 harcjárműnek volt. Oldalról van a be és kiszállás, ez totál harcászati kudarc éles helyzetben. Magasabb, nagyobb, jobb célt mutat az ellennek. Még nyílván van más is...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 948
32 192
113
Elég sok mindent kérhettünk ha jól emlékszem. Talán még 2 ezred MIG-29 is jöhetett volna, mert adtak volna. 1 ezred lett végül is. Illetve a szárazföldi eszközök. Vagy 500 db BTR. Az SZ-300 légvédelmi rendszert még a VSZ idején talán adták volna, de a rendszerváltás után már nem lett belőle semmi. Lehetett volna biztos BMP-2 harcjárműveket is kérni. Sajnos nem az lett.

Csak azt kérhettünk, amit nem tudtak eladni. MiG-29-ből lehet hogy kérhettünk volna még, de minek, ha 28 gépet sem tudtunk üzemeltetni. Hétszer annyiba került egy "Fulcrum" üzemeltetése, mint egy "Fishbed"-é, nem véletlenül vonták ki a csehek és a románok. Szárazföldi eszközökből még jött 100 T-72 a belaruszoktól szintén adósságtörlesztésként (az összeválogatásukat viszont állítólag elrontottuk, mindenesetre többféle változat jött, ERA csak néhány darabon volt ezek közül, a most még elvileg rendszerben lévők között egyiken sem látni ERA-t soha, nyilván nincs is, vagy kivontuk a rendszerből (lehet annak is van "üzemideje", nem tudom).
SZ-300 téma már előkerült egyszer itt a htka-n, úgy emlékszem adósságtörlesztésként már szóba sem jöhetett komolyan. A rendszerváltás előtt terveztük a rendszeresítését (ahogy pl. egy század Szu-25-ösét is Taszáron), de aztán az események és a honvédelmi kiadások visszavágása miatt nem lett belőle semmi.
BMP-2-t gondolom kérhettünk volna, ezért mondtam, hogy talán a "nem kell láncos többet" jelszó miatt nem kellett. Drágább is gondolom, az üzemeltetése is a BTR-nél.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A szerencsétlen BTR-beszerzésekre az "olajgate" botrány is vet picinyke árnyékot.
Ennek lényege nagyjából abban ragadható meg, hogy a Horn-kormány idején az orosz államadósság rendezésére létrehozott bizottságban helyet kaptak az ügyletek haszonélvezői is, pontosabban azok a cégek, amelyeket ezek lebonyolítására hoztak létre. Dunai Imre, akkori ipari-, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter fia Moszkvában dolgozott az orosz államadósság lebontását végző cégnél. Egy másik miniszer, Kaponyi László cégei is kivették a részüket az államadósság lebontásából. (Utóbbiak kifejezetten olajszállításokkal kapcsolatos ügyletekre szakosodtak, innen az "olajgate" elnevezés.) Az okosság abban volt, hogy az orosz fél ezeknek a cégeknek szállított, illetve fizetett, ezek a cégek azonban az orosz államadósság lebontásából befolyó pénz jelentős részével nem tudtak elszámolni, a Magyar Államkincstárba cirka 44 millió USD nem került befizetésre, a cégek megszűntek, csődbe mentek, miközben az orosz fél mossa kezeit, ő szállított, fizetett. Az ügyleteket 80(!) évre titkosnak minősítették, tehát 2076 előtt nem valószínű, hogy kiderül, voltak-e visszaélések ezekben az ügyekben.
Érdekesség: Az orosz államadósság fejében többek között tengerjáró hajókat is kaptunk (Kétlem, hogy kértük volna, lásd: Magyarország domborzata és vízrajza térkép!), amiket persze nem tudtunk érdemben használni, de Pannon Star és a Pannon Sun, ha minden igaz, legalább beszerzési áron ment el, és nem csak a rozsda hízott rajtuk.
keptolto.php

A BTR-ügylet közvetlenül nem tartozik ebbe a vonulatba és persze nyilván hadititok IS, de a magamfajta bizalmatlan szkeptikusokban azért felveti a (költői) kérdést: Lehet, hogy a beszerzéskor nem is a használhatóság volt az elsődleges szempont?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 948
32 192
113
keptolto.php

A BTR-ügylet közvetlenül nem tartozik ebbe a vonulatba és persze nyilván hadititok IS, de a magamfajta bizalmatlan szkeptikusokban azért felveti a (költői) kérdést: Lehet, hogy a beszerzéskor nem is a használhatóság volt az elsődleges szempont?

Hát nem tudom, hogy kereshetett-e valaki rajtuk, mindenesetre továbbértékesítés nem történt. Esetleg az orosz gyártó életben tartása volt akkor szempont az oroszoknak, és ezért tukmálták ránk.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
752
2 019
93
Jó ötlet ez a PTSZ szerű platósítás. A BTR üzemeltetés jelenleg a gumik kopása miatt drága állítólag, ezt pedig a súlycsökkentés kompenzálná. Amúgy csináltunk is már hasonló BTR test átalakítást:
contentwide-06-p6.png
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 864
73 239
113
"Szeptember 14-26. között zajlott a Brave Warrior 2020 nemzetközi gyakorlat a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén. A sikeres végrehajtásban a logisztikusoknak döntő szerepük volt.

A nemzetközi gyakorlaton résztvevő négy nemzet, azaz az Amerikai Egyesült Államok, Románia, Szlovákia és Magyarország közel 1500 katonája mintegy 500 haditechnikai eszközzel, két héten keresztül gyakorlatozott a bakonyi hegyek között, nappal és éjszaka, tűző napsütésben és esőben egyaránt. A harctéri körülmények között még a legjobban karbantartott fegyverek és haditechnikai eszközök is meghibásodhatnak, így az újmajori tábor telephelyén a nap 24 órájában üzemelt a javítópont.

Szükség is volt a tatai dandár Logisztikai Zászlóalj javítóinak munkájára, hiszen a „harcolók” kora reggeltől késő estig kint voltak a lő- és gyakorlótereken, és ha meghibásodás történt, azt az éjszaka folyamán kellett kijavítani. Úgy tartja a mondás, hogy a legszebb javítópont az üres javítópont, ezt pedig a gyakorlat alatt többször is elérték a tatai javítók, ráadásul a gyakorlat alatt a magyar „nagyvasak” mellett például szlovák BMP is megfordult náluk. A Brave Warrior 2020 gyakorlat ideje alatt a telephelyen szolgáló állomány mintegy 1200 munkaórát fordított páncélos gépjárműjavításra és közel 180 munkaórát fegyverzettechnikai javításra, ezzel biztosítva a haditechnikai eszközök hadrafoghatóságát, azaz működőképességét.

Szöveg: Földházi Enikő szds., Fotó: Kertész László (Zrínyi Média)"

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Ez a kép a mostani Brave Qarrior 2021 gyakorlaton készült.

A facebookon az egyik kommentelő azt írta, hogy ez egy azon kevés BTR-82/A közül, ami nekünk van.

Jobban megnézve a képet tényleg van a torony elején egy pótpáncél.

Tényleg lehetséges, hogy van néhány BTR-82-esünk?
És ha igen, hány darab?
Hogy kerültek hozzânk?
Az redeti államadósság ellenében lesziállított kontingenssel jöttek, vagy egy külön vétel volt?
És ha igen, akkor honnan?

60943cdd8d077869223591.JPG
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Ez a kép a mostani Brave Qarrior 2021 gyakorlaton készült.

A facebookon az egyik kommentelő azt írta, hogy ez egy azon kevés BTR-82/A közül, ami nekünk van.

Jobban megnézve a képet tényleg van a torony elején egy pótpáncél.

Tényleg lehetséges, hogy van néhány BTR-82-esünk?
És ha igen, hány darab?
Hogy kerültek hozzânk?
Az redeti államadósság ellenében lesziállított kontingenssel jöttek, vagy egy külön vétel volt?
És ha igen, akkor honnan?

60943cdd8d077869223591.JPG
Hülyeséget írt.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 201
14 046
113
Ez a kép a mostani Brave Qarrior 2021 gyakorlaton készült.

A facebookon az egyik kommentelő azt írta, hogy ez egy azon kevés BTR-82/A közül, ami nekünk van.

Jobban megnézve a képet tényleg van a torony elején egy pótpáncél.

Tényleg lehetséges, hogy van néhány BTR-82-esünk?
És ha igen, hány darab?
Hogy kerültek hozzânk?
Az redeti államadósság ellenében lesziállított kontingenssel jöttek, vagy egy külön vétel volt?
És ha igen, akkor honnan?

60943cdd8d077869223591.JPG
Sok volt neki a pálesz. ;)


Hasonlítsd össze a torony elejét.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Sok volt neki a pálesz. ;)


Hasonlítsd össze a torony elejét.
igen, erős felindulásban követtem el a kommentet éjfél környékén.
Most már inkább felhajtható fedőpáncélnak látszik.