Zumwalt osztály / DDG-1000 (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
120539362_166173378420798_4128521821523651878_o.jpg

Forrás: HTMF csoport
 
W

Wilson

Guest
Az amerikai haditengerészet arra készül, hogy "felülvizsgálatra" küldje a Zumwalt osztály lopakodó rombolóit: nem elégedettek a radarokkal




Bejelentették,hogy az amerikai parancsnokság készen áll a legújabb Zumwalt-osztályú rombolók "felülvizsgálatra" küldésére.

Az amerikai sajtó beszámolóiban ezeket a rombolókat ismét problematikusnak nevezték, mivel felfedték a fedélzeti rendszerek "elégtelen jellemzőit", amelyek szükségesek a modern harci feladatok végrehajtásához. Többek között a Raytheon AN / SPY-3 radarokkal kapcsolatos problémákat nevezik meg.

Kiderült,hogy az amerikai haditengerészet három lopakodó rombolójánál a radarok cseréjének lehetőségét vizsgálja. Megvizsgáljuk azokat a radarokat is, amelyek helyettesíthetik őket.

Vannak információk, amelyek szerint ugyanazon cég - a Raytheon - radarjai lehetnek azok amelyekre lecserélik a jelenlegi radarokat,ezek hasonlóak a jelenleg felszerelt radarokhoz de azoktól eltérő paraméterekkel és jellemzőkkel rendelkeznek. Ennek a technikának a nómenklatúráját az EASR (Enterprise Air Surveillance Radar) jelöli. Hasonló radarokat terveznek felszerelni a Ford osztály legújabb (ígéretes) repülőgép-hordozóira, valamint a korábban FFG (X) néven ismert Constellation osztályú fregattokra is.

Maga Raytheon azt mondja, hogy ezek erősebb radarok, amelyek kibővíthetik a Zumwalt rombolók képességeit.

A bejegyzésből:

A projekt számára elkülönített pénzeszközök csökkenése miatt a rombolók több éven át jelentősen meggyengültek funkcionalitásukban.

A Zumwalt osztályú lopakodó rombolók radarjainak pótlásáról annak további finanszírozásról a közeljövőben döntenek.

Az első romboló - az USS Zumwalt - már rendelkezik egy Raytheon AN / SPY-3 radarral, és ebbe az osztályba tartozó második és harmadik hajó (az USS Michael Monsoor és az USS Lyndon B. Johnson) "építés alatt vagy felszerelés alatt áll".



Az eredetileg kifejlesztett Zumwalt osztályú rombolóknak kettős hatótávolságú radarral (DBR) kellett volna rendelkezniük. Ennek két különálló radarrendszert kellett összekapcsolnia, az AN / SPY-3, X-band AFAR és a Lockheed Martin berendezéseit - AN / SPY-4 (S-band radar). Légi- és rakétavédelmi forgatókönyv szerint az volt az elképzelés, hogy AN / SPY-3-t használnák a pontos célkövetésre a fegyverek célzására és a támadásra, míg az AN / SPY-4-t hosszú távú keresésre, nyomkövetésre,és a ballisztikus rakéták felderítésére használták volna.

Ezt követően azonban úgy döntöttek, hogy felhagynak az ilyen párosított felhasználással az Egyesült Államokban, valamint lemondtak magukról az AN / SPY-4 radarokról is. Most mégis úgy döntöttek, hogy egy AN / SPY-3 nem biztosítja a szükséges tulajdonságokat.

Az AN SPY-6V radar, amely a Zumwalt rombolókra kerülhet


Ugyanakkor az Egyesült Államok kormányzata kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban,hogy miért nem volt lehetséges azonnal kielemezni az AN / SPY-3 radarok jellemzőit, hogy még a beszerelésük előtt kiderüljön "jellemzőik elégtelensége a modern harci feladatok végrehajtásához".
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
1) az AGS lőszere azért lett drága, mert egy 32 darabosra tervezett hajóosztály helyett, egy 3 darabos lőszere lett. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztés fix költsége kb. tizedannyi lőszer között oszlik el....

Hogy egész pontosak legyünk: az US NAVY nem jutott el odáig, hogy sorozatgyártásba kerüljön a lőszer. Most fejből mondom, de mintha összesen valami 90db tesztlőszert rendelt végül, ennek volt az ára ilyen 750 ezer dollár hozzávetőleg. Egy kvázi egyedileg gyártott prototípus-lőszernél ez nem kevés, de azért nem is olyan extrém.
Hogy sorozatgyártási mennyiségben mennyi lett volna az ára, azt már sose tudjuk meg, de feltehetően a BAe nem mondott a tárgyalásokon túl alacsony árat, éppen azért, mert nagy mennyiséget nem rendelt volna az USN, így pedig egyszerűen magasak maradtak volna a fajlagos árak. Ugye még próbálkoztak azzal, hogy egy AGS light verzióval a Burke-osztály is megkaphatná akár a 155mm-es löveget és az LRLAP lőszert, de a NAVY nem harapott rá.

3) az AGS bármilyen 155mm-es lőszert ki tud lőni...hetekben volt a hír, hogy az RM és a raytheon összeházasítja az RM assegai VLAP-os lőszerét a Raytheon pgm kitjével...az assegai VLAP-al állítottak fel distance rekordot pár éve...de a Bae HVP is kilőhető belőle, 130km-e hatótávval:

Nem tud az AGS más féle lőszert kilőni, mint az LRLAP jelenleg. A HVP direkt az AGS számára szánt verzióján hol dolgoznak, hol meg azt hallani, hogy annak is lőttek...

A Zumwalt-on van 80 darab Mk57-es indító..ezekbe tudtommal bármilyen a Navy által használt rakéta belemegy...szóval csak rajtuk múlik mit pakolnak a hajóra...de gondolom, ha az egyik AGS-t kiszerelnék annak helyére még beférne egy jópár darab vls cella

Valóban bármit bele lehet pakolni, csak éppen az AEGIS rendszerrel nem bír, így hatékony légvédelmi fegyverzetet nem kapott volna eredetileg, hiszen a félaktív rakétákat nem is igazán tudja rávezetni a célra. Ezt utólag most pótolja a NAVY...
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
És amikor látszott, hogy nem lesz 32 hajó, akkor nem kellett volna kukázni?
Amúgy mi a f*sznak kéne 32 db olyan hajó, ami 150 km-re sem tud nagy átlagban lőni? Hol túróban használták volna ezeket és mire...?

A Zumwalt osztály eredendően egy "tesztosztály" lett volna, ahol a NAVY egy csomó új technológiát kitesztel élesben, majd aztán azt beépíthette volna a CG-21 / CG(X) osztályba, ami a Ticonderoga-osztályt váltotta volna.
Csak a kongresszus közbeszólt.

Az, hogy már a fejlesztés végén, sőt, a gyártás elején álló hajónál nekiálljanak teljesen újratervezni a hajót, az azért annyira nem buli. A britek lebegtették ideig-óráig ezt például a QE-osztálynál, és komoly kritika is érte őket, hogy ugyan döntsék már el, hogy CATOBAR vagy STOBAR lesz, mert hát akkor teljesen más eszközöket kell rendelni hozzá, amiknek van egy gyártási, tesztelési, szállítás, beépítési idejük.

Nekiállhattak volna az AGS szanálásának, de akkor jön a kérdés, hogy mit csinálnak a hajóosztállyal. Tök logikus lenne, ha megkapná az AEGIS rendszer és a két AGS helyére jönne még mondjuk 80 VLS. Csak éppen akkor kell AEGIS rendszer is hozzá. Meg komolyabb radar. És az amúgy is méregdrága hajóosztály ára végképpen elszabadult volna.

Itt az USN egy lehetetlen helyzetbe manőverezte magát. Azt nem mondhatta, hogy akkor a hajókat nem építik meg, mert akkor egy rakat kötbért és a fejlesztésre kidobott összeget kellett volna leírni. Ami dettó nem jó ötlet ( RAH-66 Commanche megvan? Ott ha jól rémlik valami 2 milliárd dollárt dobtak így a gyártó cégnek ).

Mire? Semmit nem tud azon túl, hogy 150 km-re ad tűztámogatás, úgy hogy a gránát repülési ideje percekben mérhető. Vicc.

Beásott ellenségek ellen, fix védművek felszámolására, ilyesmire használható. Ez ugye az, amivel az USMC régóta traktálja a NAVY-t, hogy nekik kell partközeli tüzérségi támogatás, ha már a Csatahajókat kivonták... A 127mm-es lövegeket meg nem tartják elégségesnek...

Igen, ettől még... mókás, de a koncepció ez volt...

Ettől az egész koncepció elve hülyeség. A USMC és a US Armynek is van tüzérsége. Ez mi a frásznak kell?

Mert partraszállásnál kell egy idő, amíg a tüzérség partot ér, és nem túl gazdaságos, ha a fix védműveket Tomahawk-al akarod lerombolni...

Ja, hogy meg sem néztem. Csak ESSM mehet bele az SM3/6 nem. Orbitális difi.

SM-2 is mehet és SM-6 is.
SM-3 nem igazán, mert ahhoz AEGIS BMD kellene, ami nincs a Zumwalt-hoz.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fishbed

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
2) a Zumwalt-ot nem nem létező fegyverekhez fejlesztették...van rajta 80 darab VLS cella meg 2 AGS...az igaz, hogy az elektoromos meghajtórendszere miatt a jövőben alkalmas lesz akár nagy erejű lézerek akár railgun alkalmazására...ugyanakkor az elektromos meghajtórendszer nem a Zumwalt sajátja mert a Type 45-ön is az van (arra meg nem terveztek railgun-t)
én nem értek a dologhoz, de feltételezem ennek az elektromos meghajtórendszernek van más egyéb előnye is, nemcsak az, hogy tud elég energiát adni a railgun-nak

A legfőbb előnye az Integrált Elektromos Rendszernek, hogy rugalmas. Utólagosan könnyebben lehet nagy energiaigényű eszközöket beépíteni, és itt nem csak lézer vagy railgun a tényező, de akár egy új radarrendszer is. A "normál" energiarendszerű hajóknál ezekhet diesel-generátorokat építenek be álltalában. Ez a Burke osztály egyik rákfenéje, mert egyszerűen a határán voltak már annak, hogy mindent ellássanak a fedélzeten árammal. A Flight III esetén is "csak" annyira telt, hogy a gázturbina által hajtott generátort nagyobb teljesítményűre cserélték.

az igazi nagy kérdés, hogy a Zumwalt féle hull design és meghajtórendszer hosszú távon mennyire bizonyul majd zsákutcának, mert ha igen, akkor az abba beletett R&D akkor bizony sunk cost lesz

A hajótest esélyesen nem jut tovább, de az integrált energiarendszer kétség kívül a jövő, illetve a jelen. Szóval tapasztalatszerzésnek jó lesz.
 
M

molnibalage

Guest
Beásott ellenségek ellen, fix védművek felszámolására, ilyesmire használható.
Erre 40+ éve képes az LGB és mára már a sima PGM tüzérségi gránát az M109-hez...

Ez ugye az, amivel az USMC régóta traktálja a NAVY-t, hogy nekik kell partközeli tüzérségi támogatás, ha már a Csatahajókat kivonták... A 127mm-es lövegeket meg nem tartják elégségesnek...
Mi az, amit nem lő ki egy PGM-es 127 mm-es gránát...? Parközelre meg AGM-114 is mehetne hajóra, ha ez a f*szság a gumicica.
Oh, wait, USMC heli is képes használni azt..
Igen, ettől még... mókás, de a koncepció ez volt...



Mert partraszállásnál kell egy idő, amíg a tüzérség partot ér, és nem túl gazdaságos, ha a fix védműveket Tomahawk-al akarod lerombolni...
A USN meg a tökét vakarja? A repülőereje?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Erre 40+ éve képes az LGB és mára már a sima PGM tüzérségi gránát az M109-hez...

Az elsőhöz merevszárnyú támogató repülőgép szükséges.
Utóbbi nincs is rendszerben az USMC-nél, M777 van, meg HIMARS. De azok meg alapvetően akkor használhatóak, ha már elfoglaltad a partot. Erre "találta" ki az USMC azt, hogy akkor az LHD / LPD hajók fedélzetéről használják majd a HIMARS-ot.

Mi az, amit nem lő ki egy PGM-es 127 mm-es gránát...? Parközelre meg AGM-114 is mehetne hajóra, ha ez a f*szság a gumicica.
Oh, wait, USMC heli is képes használni azt..

A USN meg a tökét vakarja? A repülőereje?

Az USMC alapvetően MEU-ban gondolkodik, annak pedig nem része repülőgép-hordozó. Az LHA / LHD esetén a Harrier / F-35B némi tűzerőt képes vinni, de az ágyútüzérséghez képest ez piszok drága megoldás.

Az USN-nek nincs irányított 127mm-es lőszere, ha jól rémlik. 2014-ben indult az első ilyen irányú tender, de az kvázi sikertelen lett. a HVP megy most.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Az elsőhöz merevszárnyú támogató repülőgép szükséges.
Utóbbi nincs is rendszerben az USMC-nél, M777 van, meg HIMARS. De azok meg alapvetően akkor használhatóak, ha már elfoglaltad a partot.
Vagy nem...

Amúgy meg mibe telt volna egy rakéta indítós fregattot építeni a Zumwalt helyett...?
Ennek a XXI. századi változatát.

De neeeeeeeeeeeeeeem, kellett a mérnöki maszturbáció a faék egyszerű megoldás helyett...
Erre "találta" ki az USMC azt, hogy akkor az LHD / LPD hajók fedélzetéről használják majd a HIMARS-ot.
És lám. :)

Azt tudnám, hogy mi a f*sznak vannak haderőnemei a jenkinek és miért akarnak mindent egyedül megoldani.
Még jó, hogy nem kezd hk. fejlesztésbe a USAF és USN...
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Beásott ellenségek ellen, fix védművek felszámolására, ilyesmire használható. Ez ugye az, amivel az USMC régóta traktálja a NAVY-t, hogy nekik kell partközeli tüzérségi támogatás, ha már a Csatahajókat kivonták... A 127mm-es lövegeket meg nem tartják elégségesnek...

Igen, ettől még... mókás, de a koncepció ez volt...
Hát ez tényleg nagyon mókás!
Ha jól értem, valójában kéne nekik néhány Des Moines osztályú hajó, új rakéta póthajtású, irányított 8"-os (203-as) lőszerekkel. :D
Max. nem kell rá mind a 3 torony. Elég lenne 1 is, az "A" torony 2 löveggel. A "B" helyett VLS, a "C" helyett meg heli hangár. Ha a teljes hátulja hangár+helipad lenne, elférne rajta akár 4-5-6 heli is, UH/AH-1 vegyesen. Patent kis partraszálló támogató/speciális műveleti hajó lenne, különösebb faxni nélkül.
Molninak igaza van, sokszor jobb az egyszerűbb de célszerűbb. Lásd A-1 Skyraider-t Vietnamban.

"Erre "találta" ki az USMC azt, hogy akkor az LHD / LPD hajók fedélzetéről használják majd a HIMARS-ot."

Ez teljesen logikus, de lássuk be egyszersmind röhejes is:rolleyes:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Erre 40+ éve képes az LGB és mára már a sima PGM tüzérségi gránát az M109-hez...


Mi az, amit nem lő ki egy PGM-es 127 mm-es gránát...? Parközelre meg AGM-114 is mehetne hajóra, ha ez a f*szság a gumicica.
Oh, wait, USMC heli is képes használni azt..

A USN meg a tökét vakarja? A repülőereje?
A hajótüzérség az egy elég megbízható dolog főleg ilyen nagy hatótávval.Nem hat rá légvédelem,nem hat rá zavarás,semmi nem hat rá,ha kilőtted a gránátot, akkor jó vagy.Csak ha a hajót támadod tudod kiiktatni a csöves tüzérséget.
 
M

molnibalage

Guest
A hajótüzérség az egy elég megbízható dolog főleg ilyen nagy hatótávval.Nem hat rá légvédelem,nem hat rá zavarás,semmi nem hat rá,ha kilőtted a gránátot, akkor jó vagy.Csak ha a hajót támadod tudod kiiktatni a csöves tüzérséget.
????
Ezt valami viccnek szántad?
Egy 750 ezer dolláros lőszerre megéri elfogó rakétát is indítani. Mutass ma egy olyan AD SAM-et, ami a Zumwalt lőszerét nem tudja lelőni...
Turbánosok ellen meg minek ez vacak..?

Az Iron Dome szulyok néhány hüvelykes rakétákat lelő. Akkor szerinted egy PAC-3 szerű dolog hol nem lőne le ilyet?

Ráadásul mi a f*sz értelme vagy egy stealth hajónak, amikor a gránátját a tüzérségi radar méri és néhány száz méteres pontossággal belőhető, hogy honnan jött.

Úgy baromság az egész hajó, ahogy van.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
????
Ezt valami viccnek szántad?
Egy 750 ezer dolláros lőszerre megéri elfogó rakétát is indítani. Mutass ma egy olyan AD SAM-et, ami a Zumwalt lőszerét nem tudja lelőni...
Turbánosok ellen meg minek ez vacak..?

Az Iron Dome szulyok néhány hüvelykes rakétákat lelő. Akkor szerinted egy PAC-3 szerű dolog hol nem lőne le ilyet?

Ráadásul mi a f*sz értelme vagy egy stealth hajónak, amikor a gránátját a tüzérségi radar méri és néhány száz méteres pontossággal belőhető, hogy honnan jött.

Úgy baromság az egész hajó, ahogy van.
De nem annyi lett volna ha sokat gyártanak...
Tüzérségu gránátokra nem lövöldözik a legvédelem,egyszerűen nem feladata.
Az izraeliek más tészta ők a civiljeiket védik.
Azért kell,hogy hajózás közben nehezítse meg a felderítést.
 
M

molnibalage

Guest
De nem annyi lett volna ha sokat gyártanak...
Tüzérségu gránátokra nem lövöldözik a legvédelem,egyszerűen nem feladata.
Az izraeliek más tészta ők a civiljeiket védik.
Azért kell,hogy hajózás közben nehezítse meg a felderítést.
Ez a "ha" senkit nem érdekel.
 
S

speziale

Guest
????
Ezt valami viccnek szántad?
Egy 750 ezer dolláros lőszerre megéri elfogó rakétát is indítani. Mutass ma egy olyan AD SAM-et, ami a Zumwalt lőszerét nem tudja lelőni...

lehet olvasnod kéne, amit mások írnak...@Cifu pár hsz-el feljebb írta ezt:

"90db tesztlőszert rendelt végül, ennek volt az ára ilyen 750 ezer dollár hozzávetőleg. Egy kvázi egyedileg gyártott prototípus-lőszernél ez nem kevés, de azért nem is olyan extrém."


Ráadásul mi a f*sz értelme vagy egy stealth hajónak, amikor a gránátját a tüzérségi radar méri és néhány száz méteres pontossággal belőhető, hogy honnan jött.

a tüzérségi radarok hatótávja sem korlátlan..a több európai országban használt Cobra-é pl. asszem 100km körüli...na szerinted akkor ez jó lenne egy lövedék ellen, ami 150-160 km-ről jön?
 
M

molnibalage

Guest
a tüzérségi radarok hatótávja sem korlátlan..a több európai országban használt Cobra-é pl. asszem 100km körüli...na szerinted akkor ez jó lenne egy lövedék ellen, ami 150-160 km-ről jön?
Ha a lövedék pályájának kb. 20%-át méred, abból a többi is megvan, mert ballisztika van. Kötött pályán mozog a lövedék. Ebből kiszámítható a maradék pálya.

Rajzon.
Az űrben mozgó tárgyaknál pont az a baj, hogy emberi léptékben a hetek és hónapok soknak mondhatók, de 10000 éves keringési idejű objektumnál a mérési hibákkal így a pálya, 0.001%-ból kell extrapolálni figyelembe véve a gravitációt.

De bakker, itt kb. ismert légkör és lövedék pálya van, mert a ballisztika azért ballisztika. Ha méred a 20%-át a többi abból lehet számolni.
e7IKUuK.png
 
  • Tetszik
Reactions: endre
S

speziale

Guest
Ha a lövedék pályájának kb. 20%-át méred, abból a többi is megvan, mert ballisztika van. Kötött pályán mozog a lövedék. Ebből kiszámítható a maradék pálya.

Rajzon.
Az űrben mozgó tárgyaknál pont az a baj, hogy emberi léptékben a hetek és hónapok soknak mondhatók, de 10000 éves keringési idejű objektumnál a mérési hibákkal így a pálya, 0.001%-ból kell extrapolálni figyelembe véve a gravitációt.

De bakker, itt kb. ismert légkör és lövedék pálya van, mert a ballisztika azért ballisztika. Ha méred a 20%-át a többi abból lehet számolni.
e7IKUuK.png

És honnan tudod, hogy a tüzérségi radarok hatótávja pontosan mire van megadva?

Counter-battery radars used to be mostly X band because this offers the greatest accuracy for the small radar targets. However, in the radars produced today, C band and S band are common. The Ku band has also been used. Projectile detection ranges are governed by the radar cross section (RCS) of the projectiles. Typical RCS are:

Mortar bomb 0.01 m2
Artillery shell 0.001 m2
Light rocket (e.g., 122 mm) 0.009 m2
Heavy rocket (e.g., 227 mm) 0.018 m2

The best modern radars can detect howitzer shells at around 30 km and rockets/mortars at 50+ km. Of course, the trajectory has to be high enough to be seen by the radar at these ranges, and since the best locating results for guns and rockets are achieved with a reasonable length of trajectory segment close to the gun, long range detection does not guarantee good locating results. The accuracy of location is typically given by a circular error probable (CEP) (the circle around the target in which 50% of locations will fall) expressed as a percentage of range. Modern radars typically give CEPs around 0.3–0.4% of range.