Kínai szárazföldi erők fegyverzete, felszerelése és szervezeti felépítése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 399
4 979
113
Az a videó több részből áll. Főleg kísérleti dolgok vannak benne: gólyóálló mellény, amit át lejet alakítani a viselője számára hordággyá, kicsi ATV ami befér a helikopterbe és a sérülteket a géphez tudja szállítani, mivel nem szállhatnak le vele túl közel a frontvonalhoz, meg valamilyen fura vázszerkezet??? fogalmam sincs miért.
A mellényes rész:
Az ATV-s rész:
És a vázas rész:
Pedig az a harmadik a legérdekesebb közülük. Az egy "passzív" exosceleton. Többet kellene róla tudni, mert ez csak egy "marketing" blabla volt, de az ötlet maga érdekes. Egy olyan segéd-váz, ami a terhelést a földre "közvetíti". Magyarul van egy merev rendszer, ami a függőleges irányú terhelést leveszi - természetesen korlátokkal" a lábadról, tehát pl. ha álldogálsz egy dög cuccal a hátadon, akkor nem te "tartod" a súlyt, hanem a külső váz. Azt nem tudom, hogy lépéskor mi történik, mert a csatlakozásokat nem igazán lehet jól megnézni a videóban, ránézésre nem segíti semmi aktívan a lépést/emelést mint egy "normál" exosceletonnál. Érdekes kérdés, hogy mennyire tehermentesít mondjuk egy hoszabb gyalogláskor. Kipróbálnám egyszer.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 249
13 612
113
Azt nem tudom, hogy lépéskor mi történik, mert a csatlakozásokat nem igazán lehet jól megnézni a videóban, ránézésre nem segíti semmi aktívan a lépést/emelést mint egy "normál" exosceletonnál.
Lehet lépés esetében a "földetérésnél" segít nem az "elrugaszkodásnál".
???
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 399
4 979
113
Lehet lépés esetében a "földetérésnél" segít nem az "elrugaszkodásnál".
???
98f49587fe9591b236e1df8bd85b5110.gif


Na, saját kezű rajzaimat felhasználva kicsit részletesebben. (remélem mindenki értékeli a művészi rajzaim.) Szóval, ami engem zavar ebben az eszközben: Ha álldogálsz akkor az A eset érvényes, a te és a cipelt cucc tömege függőlegesen (OK, a gravitáció irányával párhuzamosan...) hat, mint erő lefelé. Jó esetben a talaj ezzel ellentétes irányban azonos erővel...ha nem akkor futóhomok, mocsár, tenger....vagy lift. Na, ebben az esetben tud segíteni egy ilyen "eszköz", mert függőlegesen tartani fog a derekadtól a talajig, magyarán leveszi az izmaidról a munka egy részét. A baj ezzel is az, hogy a láb (és más) izmaid ilyenkor is dolgoznak, csak nem érzed maximum, hiszen folyamatosan egyensúlyoznod kell, de tény, hogy így kvázi a világ végéig el tudsz vele ácsorogni. (szobahőmérséklet, átlagos légköri nyomás, átlagos erőnlétű ember, józanul...). Ha a másik végállást vesszük akkor az a guggolás, ahol az erő ugyancsak függőlegesen hat. A B esetben mondjuk hanyattesel, mert a jóisten sem támaszt meg hátulról, ezért is guggolunk a B' szerint, amikor is a térd előre tolódik, a feneked (az a fránya erő) meg a bokáid fölé kerül. Na ebben az esetben a C szerinti konfig áll elő, ahol is, a lábizmaid akkor is baromi keményen dolgoznak, ha mozdulatlanul guggolsz, mert tartani kell a tömeget a hátadon (+kidolgozott felsőtested + a láb saját tömege), ezért az izmaid megfeszülnek, és egyensúlyoznak, a további lefelé (fenékreülés) és a felállás között. Na ezt nem tudod a végtelenségig csinálni. A D azt akarja mutatni, hogy mi történik lépéskor, ami egyrészt egy nyújtott (neeem, kissé hajlított) láb és egy hajlított láb, ami majd kiegyenesedik --> erőkifejtás a lefelé ható erővel ellentétes irányban, miközben előre dőlsz kissé, mert különben hülény fog kinézni a járás.

Na e remek bevezető után a problémám: ebben az eszközben én nem látok az izületeknél semmilyen rásegítést. Magyarán a lépéskor, és a nem tök egyenes álldogáláskor bizony az izmaid pont ugyan annyit fognak dolgozni. Ezért van az igazi exoskeletonokon mindenféle szenzor, motor, pneumatika, térhajlítás, etc. Baromi bonyolult szerkezetek, mert az erőt, irányt, stb. szabályozni kell, érzékelni kell, stb. Ez meg egy szimpla keret.

Ettől függetlenül érdekelne a dolog közelebbről is, hogy pontosan mit is akarnak belőle kihozni. A kisfilmben látható nyilakkal ábrázol (erő) áramlás, na olyan nincs.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 249
13 612
113
Ettől függetlenül érdekelne a dolog közelebbről is, hogy pontosan mit is akarnak belőle kihozni. A kisfilmben látható nyilakkal ábrázol (erő) áramlás, na olyan nincs.
Fogalmam sincs, ez csak egy kísérleti játék. De van az a momentum, mikor futásnál a lábad földet ér. Abban a pillanatban lehet, hogy az az impulzus nem az izületeire csapódik le, hanem a vázra.
Vagy valami ilyesmi.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 399
4 979
113
Fogalmam sincs, ez csak egy kísérleti játék. De van az a momentum, mikor futásnál a lábad földet ér. Abban a pillanatban lehet, hogy az az impulzus nem az izületeire csapódik le, hanem a vázra.
Vagy valami ilyesmi.
Ha függőlegesen kinyújtott lábbal érkezel akkor igen, ha nem ez az eset, akkor max részben, de inkább semennyire, mert akkor a térded fog dolgozni, meg a bokád, meg a csípőd. Ami lehetséges, hogy odlalról megtámaszt, és e miatt nem fog elszakadni a szalag a térdedben...no de erre eddig is volt térdgép, csak ahhoz nem kell egy ekkora keret. Ez persze akkor igaz, ha semmilyen rásegítés sincs benne az izületeknél. Ha van, akkor meg a miniatürizálás magasiskolája amit csináltak, mert nem is látszik. Az, hogy a tömegközéppontod felett lévő teher tömegét a csípőnek adja át az ok, erre van minden komolyabb hátizsákon a derékszíj, a probléma onnan lefelé jelentkezik.
Ha az izületeknél van egy állandó előfeszítés benne, az ok, mondjuk akkor elfáradsz a gyaloglásban, mert minden lépésnél ellene kell dolgoznod, de mondjuk ilyenkor a felállás egyszerűbbé válik.
Az exoskeletonokban pont az a baromi bonyolult, és ezért is nem szaladgál még bennük minden jöttment katona, hogy baromi összetett vezérlés kell neki. Egyrészről érzékelni kell a tömeget, az irányt, az erőt, másrészt szabályozni kell a saját mozgás irányát, erejét. Ez bonyolultabb, mint amilyennek hangzik. Már amennyiben nem akarod, hogy vagy ugráljon szerencsátlen baka, akkor is ha csak fel akar állni, vagy épp ellenkezőleg lassított felvátelként álljon fel. Az emberi szervezet baromi összetett és iszonyat mennyíségű "számítási" és "vezérlési" művelet van benne, csak ezt - kivéve amikor a gyerek járni tanul - nem is veszed észre. (Jó, hat sör után kezded.)
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 399
4 979
113
De akkor jőjjenek "aktív" exosceletonok
Látszik is az idétlen mozgás vele... amiről beszéltem. Mondjuk ez is csak fél exo, de igen, ez segít a hátnak és a csípőnek. Viszont az utána következő filmes veterános rész sokkal érdekesebb. :) Kelet Ázsia a szívem csücske.
 
  • Tetszik
Reactions: Mackensen