F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 439
113
Lehet, hogy valami felett elsiklottam, de számomra(és úgy tűnik HPASP számára is) eléggé különös, hogy 40db F/A-18E/F 1 milliárddal magasabb áron ajánlanak, mint 40db F-35-t. A gépek képességeit figyelembe véve picit sántít ez az árképzés, még akkor is, ha esetleg a hornetekhez több fegyvert adnának(nem olvastam végig a listákat).
Ugyan ez látható a finn HX tenderre engedélyezett keretből is.
Az amerikaiak nagyon rá akarják vezetni az F-35-re mindkét felet. Szerintem minimum az egyik szóban forgó tenderen a 2 szék közé fognak esni.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Lehet, hogy valami felett elsiklottam, de számomra(és úgy tűnik HPASP számára is) eléggé különös, hogy 40db F/A-18E/F 1 milliárddal magasabb áron ajánlanak, mint 40db F-35-t. A gépek képességeit figyelembe véve picit sántít ez az árképzés, még akkor is, ha esetleg a hornetekhez több fegyvert adnának(nem olvastam végig a listákat).
NÉn se olvastam végig, de néhány dolgot azért vegyünk figyelembe:
- nem tudjuk ( és szerintem más se nagyon), mennyire lesz degradálva egy NATO-n kívüli, közvetlen orosz szomszédságban lévő országnak szállított F-35 (lévén hogy jelenleg ez az USA csúcs-technológiája valamennyire biztos hogy lesz, a Super Hornet-nél a "lefokozás" biztos hogy alacsonyabb szintű lehet)
- az F-35 egyhajtóműves, míg a SH kéthajtóműves; tekintve hogy egy harcigép árának 25-35%-a hajtómű ára, az árképzésben ez nem mindegy, kéthajtóműves géphez tartalék hajtómű is több kell
- lehet hogy inkább olcsóbban adják az F-35-öt, aztán majd a magasabb üzemeltetési költség alkatrész-árain akarnak igazán keresni
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
- az F-35 egyhajtóműves, míg a SH kéthajtóműves; tekintve hogy egy harcigép árának 25-35%-a hajtómű ára, az árképzésben ez nem mindegy, kéthajtóműves
Ez az arány már nagyon, nagyon, nagyon régen nem igaz. Sokkal kisebb az arány. Az egyhajtóműves, kompakt és BVR képesség nélküli F-16A esetén sem volt 25% emlékeim szerint az F-15A-nál sem, ahogy az F-14A-nál végképp.

15 éve amikor 15 misi táján voltak az AESA radarok meg aztán tutira.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
T

Törölt tag 2361

Guest
amugy, minek svajcnak f35?

nekik a szukseges melot (nehany repulocske kergetese evente) elvegezne a FA-50 is...

sokal, sokal kevesebb penzert...
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 903
113
amugy, minek svajcnak f35?

nekik a szukseges melot (nehany repulocske kergetese evente) elvegezne a FA-50 is...

sokal, sokal kevesebb penzert...
Ahogy Molni is emlitette Svajc egy nagyon komoly hadsereget tart fenn. Ez gondolkodás beli kulonbseg, pl Ausztria es Svajc kozt. Ausztria leszerel, mert semleges, Svajc fegyverkezik, mert semleges, de o az is akar maradni
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 170
113
Az F-35-ösök hajtóművének továbbfejlesztése közben három szálon fut párhuzamosan.
Az első verzió egy moderált fogyasztás csökkentés, vagy opcionálisan 5% tolóerő növekedés minimális technológia váltás mellett. Ez úgy néz ki, 2024-től gyártásba is kerülhet, tehát már akár a lengyel gépekbe is ez kerülhet.

A második verzió alapja viszont a prognosztizált új avionikai rendszerek és leendő fegyverzet miatti tömegnövekedés kompenzálása, mintegy 15% tolóerő növeléssel. Ehhez párosulna a 20%-os fajlagos fogyasztás csökkenés.
Ezek nyilván “autóskártyás” fő számok, szóval nem tudni, hogy mely üzemmódokon jelentkezne a fogyasztás csökkenés és mely rezsimeken a tolóerő növekedése, hogyan alakul a kettő szorzata és miképp a hajtómű karakterisztikája a levegőben.
Ide kapcsolódó hír, hogy ez a változás ugye magát az F135 core engine-t érinti, ami első körben az F-35A F135PW100 és F-35C F135PW400 hajtóművein realizálódhat. Az F-35B hajtómű rendszerén, tehát az F135PW600 és Rolls Royce LiftFan hajtóművön ugyanis egy külön teljesítménynövelő program fut. Itt a két másik alverzió teljesítménynövelő átalakításai mellett a LiftFan lapátozása, levegőátfutása, így a teljesítménye is módosulni fog, ahogy a hajtótengely és a tengelykapcsoló is.
A kérdés, hogy mi ez a radikális teljesítményjavító technológia. Nos ez a P&W XA101 projekt, ami most már a teszt álláson üzemel. Egy változó ciklusú, azaz kétáramúsági fokú, háromáramú hajtómű.
Ez már 2017 óta üzemel a tesztpadon.

A harmadik szál az egyszer már kiebrudalt GE XA100 hajtóműve.
Ez a hajtómű az ATF tendert elbukó YF120 változtatható kétáramúsági fokú hajtóművéből az F-35-ösök számára fejlesztett, de a programból kizárt fix kétáramúsági fokú F136-osából kifejlesztett, korábban ADVENT betűszóval illetett alternatív hajtóműve.
A hagyománnyal ellentétesen, ezúttal a GE kapta a kisebbik számozást és a P&W a nagyobbikat (PW F100 vs GE F110, PW F119 vs GE F120, PW F135 vs GE F136).
Nyílván azért, mert előbb kezdték a munkát.

Az XA100 és/vagy XA101 leendő repülőgépe viszont már a hatodik generáció lesz és csak másodlagosan az F-35-ös, illetve szóba kerülhet még a B-21 Raider, ha nem is egyből, de egy későbbi szériától kezdve.

Minden esetre a darabszámát tekintve a két szék közt a pad alá esett Raptor flotta után/mellé/helyett az USAF-nak szüksége lesz majd egy air dominance fighter-re is.
Ahogy a külföldi F-35 vásárlóknak is.
Azt sem tartom kizártnak, hogy idővel az F-35A bázisán meg fog jelenni egy “erősen felszteroidozott” F-35ADF is.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 107
113
EkOmj6jX0AEDIH8