[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Szorosan kapcsolódott a román ortodoxok reformálásához, ami végül kudarcot vallott, inkább a görög katolizálásnak ágyazott meg.
Ja, ha jól értem, te a román ortodox egyház esetében érted, azaz, hogy a katolikus egyház "kebelébe" térjen, azaz uniáljon, amikor létrejött a görög katolikus egyház.
 
W

Wilson

Guest
Nem tudom ha egy naprol a masikra volt es eleg bisztos vagyok benne hogy nem voltunk szovetsegesek az Osztrak-Magyarok-al WW1-be. De olyatt mar olvastam itt a forumon hogy ha holnap mennenk haboruba az oroszokkal vagy valakivel keleten, a hatunk-nal Magyarorszag nem bisztonsagos:) Engem ez zaklat, hogy sokan vannak akkik erre almodnak es persze hogy mi errol tudunk. Azert van az egesz rosz kapcsolat, mikor a roman aszt mongya hogy "el akarjak tolunk venni Erdelyt" az nem hazuksag, azert is mondom hogy tolerans a roman; mert ok eszt tugyak es evel a rosz szomszedsaggal musaj elni. Majd valahogy lesz:)

De egyik napról a másikra a románok titkos tárgyalásokat folytattak a Románokkal majd a románok szépen felkészültek a támadásra majd 1916 augusztus 27-n miután nap közben átadták a teljesen elképedt osztrákoknak és magyaroknak a hadüzenetet még aznap éjszaka a román hadsereg átugrott az Osztrák-Magyar Monarhia részét képező Erdélybe fosztogatni,rabolni,gyilkolni hozzá teszem mivel az Osztrák-Magyar hadvezetés teljesen megbízott a semleges Romániában a hágókat egyáltalán nem őrizték és nem volt számottevő haderő Erdélyben.Ahhoz,hogy ne legyen ellenséges a viszony a Románia és Magyarország között elsősorban nektek kell tenni lépéseket legyen példa előttetek amit a szlovák kormány meglépett idén Trianon évfordulója kapcsán,és még egy példa a közelmúltból Magyarország a rendszerváltást követően nem igazán lépett fel a romániai magyarokat ért sérelmek kapcsán,az Eu csatlakozás előtt illetve azt követően is abba a hitbe ringatta magát az épp aktuális magyar kormány,hogy majd ha mind a két ország belép az EU-a a romániai magyarok helyzete majd automatikusan megoldódik,ezért ebben a kérdésben nem mert konfrontálódni a román kormányzatokkal,de sajnos ez nem valósult meg a 2010-a hatalmon lévő Fidesz ezen a gyakorlaton változtatot mert felismerte,hogy csak akkor fog változni érdemben a helyzet ha minden egyes romániai magyarokat ért sérelem esetén az asztalra csap és kiáll az erdélyi és nem erdélyi magyarok mellett.Ezt persze a román nacionalisták Románia elleni támadásnak és a román belügyekbe való beavatkozásnak tekintik,holott ez nem más mint egy természetes reakció,ezért mondom azt ha a román társadalmat zavarja a magyarok hozzáállása gyakoroljon gesztusokat,hogy oldja ezt a Románia által folyamatosan gerjesztett feszültséget,
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ja, ha jól értem, te a román ortodox egyház esetében érted, azaz, hogy a katolikus egyház "kebelébe" térjen, azaz uniáljon, amikor létrejött a görög katolikus egyház.
A reformáció idején a magyarok remélték, hogy a románokat is meg tudják reformálni, ehhez adtak nekik pénzt, paripát, eszmei fegyvert, így született meg a román írásbeliség Erdélyben és kezdődött meg a román ébredés. De a románok nem lettek végül reformáltak, viszont ez a törekvés elősegítette a görög-katolizálásukat. Lényegében a középkori eredetű erdélyi románság görög-katolikus lett, hogy ortodox románok is vannak nagy számban Erdélyben az a XVII-XVIII. századi nagy havasalföldi menekülthullám következménye, amikor iszonyú számú román migránst fogadtunk be Erdélybe és a Partiumba, akik aztán nem asszimilálódtak kulturális értelemben sem, hanem váltig ragaszkodtak az ortodoxiához és regáti kultúrához, mi több, a hegyvidékeken, különösen a dél-erdélyi és bihari hegységekben visszatérítették ortodox hitre az ottani görögkatlizált középkori származású románjainkat is. Ezeknek a menekülteknek a leszármazottai álltak aztán a Horea-féle és a 48-as román felkelők mögött is. Mi pontosan tudjuk, hogy mi történik most Nyugat-Európában, mert velünk már megtörtént. Úgy a XXI. század második felére várhatjuk az akkora is tökéletesen asszimilálatlan muzulmán tömegek első horea-típusú felkelését és európaiirtását ez alapján.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 810
113
Szerintem Sebestyen vagy egy troll vagy olyan fokon nem ismeri a történelmet, hogy nincs miről vitatkozni vele.
A dákó-román elmélet nem csak nálunk egy vicc. Az egész világ röhög rajta. Aki ezzel nincs tisztában azt miről akarjátok meggyőzni?
Troll a fickó.
Hol összeszedetten ír, hol ótvar nagy hülyeséget, hol jól írja a szavakat, aztán csak "ákombákom", és egyébként is össze-össze vissza.
Az sem kizárt hogy többen vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
W

Wilson

Guest
Szerintem Sebestyen vagy egy troll vagy olyan fokon nem ismeri a történelmet, hogy nincs miről vitatkozni vele.
A dákó-román elmélet nem csak nálunk egy vicc. Az egész világ röhög rajta. Aki ezzel nincs tisztában azt miről akarjátok meggyőzni?

Szerintem nem troll normális stílusban mondja el a véleményét illetve az álláspontját a mi feladatunk az,hogy normális stílusban személyeskedés nélkül válaszoljunk neki,hogy megismerhesse a magyarok nézőpontját és a történelmi valamint a tudományos tényeket.
 
  • Tetszik
Reactions: marton

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
486
2 551
93
Szervusz mindenkinek,

Elloszor is, remelem hogy eleg jol irok, nem akartam aszt hogy mindent a Google-be tegyek. Remelem hogy az nem baj.

Sokat el olvastam ebbok a forumbol, nehezen de valahogy az megy. Nem sok minden jo dolgot olvastam a Romanokrol.

En fele Magyar fele Roman vagyok, Erdelybe lakok es Romania hazafi vagyok; itt szulettem es szeretem az orszagomat, ha kel erte fogok halni.

Ugyanakkor, fele Magyar vagyok, sok Magyar csaladom van es sok Magyar baratom. Szeretem Budapestet es ott volt meg a legenybucsum is.

Sok olyan szoveget olvastam itt hogy Romania azert noveli a hadssereget mert Magyarorszagot akarja le igazni. Nekunk itt van az Orosz es a Torok, ahogy mindig is itt volt. Soha sem voltunk expansionistak, az egesz tortenelmunk vedekezes. Magyarorszagot csak azert nem szeretik "egyes" romanok mert aszt hiszik hogy kel nekik Erdely. Sok mindenkinek tudom hogy nem kel, de sok mindenki erre almodik es a romanok eszt tugyak. Maskulomben, a legtobb roman tisztely a magyarokat es mikor a magyarok valami jot csinalnak, mint ez a leguttobi foci dolog peldaul, az megy a tv-be hogy mi is aszt a strategiat kel csinaljuk mint ti, tobb allami sponszorizacio.

Moldova az egy telyesen mas situacio, ott a roman a tobbseg. Ha valamikor Moldova csatlakozik hozzank, akkor az egy referendum lesz Moldova-ba, nem leigazas.

Mi egy tolerans nep vagyunk, nehez el kepzelni hogy 3 milio magyar jobban lenne ertekelve mas orszagba. Az igassag az hogy egy nagyobb orszag vagyunk es nagyon szep jovonk lesz, nem nehez meg nezni a statisztikakat. Mi inkabb Lengyel orszaggal vagyunk versenybe, aminap ki is volt jelentve hogy orszagut lesz Constanta es Gdanszk kozott. Nem azert irom eszt mert akarok dicserkedni, hanem azert mert egy csomo "szoros talpu romanok" meg ilyen fele dolgokat olvasok itt, hogy mi halunk meg ehen meg a tobbi, hogy arulok vagyunk es nem lehet bennunk meg bizni.

A kerdesem nekem csak az, hogy hogy tudnek en viszonyulni ehez az egesz politikai cirkuszhoz? Romania es Magyarorszag EU tagok, NATO tagok es szomszedok, mert ne lennenk jo szomszedok? Hilyanzik nekunk a haboru? Sok magyar van ugy mint en, Romania a hazank, jo lenne mar jo szomszednak lenni.

Sok tisztelett,
Sebestyen

Üdv Sebestyén.
Szerettem volna hozzászólni pár gondolatot, és reagálni.
Magyar emberként számomra egyszerűen lehetetlen a románságot baráti népként látnom. Előttem szólók már taglalták a távolabbi, és a közel múlt történéseit.
Röviden:
A XX.-ik századra, a románok szívós nacionalizmusukkal, extrém sovinizmusukkal, primitív történelem hamisítással, és ezek folyománya képpen, igenis, aggresszív imperialistává váltak.. Ezzel elérték azt, hogy a magyarság örök ellenségükké váljon! Egyszerűen a magyarság létére törtek, és törnek ma is! Potom 100 év alatt sikerült is nagyrészt elrománosítani magyarok által alapított városokat, falvakat, és onnan majdnem teljesen száműzni a tőzsgyökeres magyar embereket, velük együtt pedig a magyar kultúrát, a magyar nyelvet, és ma is próbálják eltüntetni, megtagadni a magyarnak megmaradt embereket! Az a mértéktelen hazugság dömping amit a románság a rövidke 150 év alatt saját magukról előadtak, az ellentmondásos összetákolt történelem, ami hivatott volt valamilyen alapot adni Erdély megszállásának.. Mindez olyan gondolatot ébreszt bemnem, hogy a románság agymosott,ezért hiteltelen, megbízhatatlan, primitív, irígy, soviniszta, ultranacionalista, és mindezt az aktuál politika pedig kedvére használja is.. Ennek következményei pedig voltak, és lesznek is. Sajnos a XX.-ik században a nagyhatalmak megengedték mindezt a románoknak, minket a magyarságot pedig szisztematikusan támadtak és próbáltak elszigetelni, holott pár évtizeddel korábban még ünnepelték szabadságharcainkat, és méltatták 1000 éves történelmünket, és erőfeszítéseinket. Szégyen gyalázat amit a XX.-ik században velünk(is) megtehettek! Ezért a haladó nyugat elvesztette morális alapját arra, hogy minket magyarokat megítélhessen, vagy elítélhessen!
Ajánlom figyelmedbe egy román történész könyveit: Lucian Boia.
Jó olvasást kívánok hozzá, vagy nem.
Üdv.
 
W

Wilson

Guest
De egyik napról a másikra a románok titkos tárgyalásokat folytattak a Románokkal majd a románok szépen felkészültek a támadásra majd 1916 augusztus 27-n miután nap közben átadták a teljesen elképedt osztrákoknak és magyaroknak a hadüzenetet még aznap éjszaka a román hadsereg átugrott az Osztrák-Magyar Monarhia részét képező Erdélybe fosztogatni,rabolni,gyilkolni hozzá teszem mivel az Osztrák-Magyar hadvezetés teljesen megbízott a semleges Romániában a hágókat egyáltalán nem őrizték és nem volt számottevő haderő Erdélyben.Ahhoz,hogy ne legyen ellenséges a viszony a Románia és Magyarország között elsősorban nektek kell tenni lépéseket legyen példa előttetek amit a szlovák kormány meglépett idén Trianon évfordulója kapcsán,és még egy példa a közelmúltból Magyarország a rendszerváltást követően nem igazán lépett fel a romániai magyarokat ért sérelmek kapcsán,az Eu csatlakozás előtt illetve azt követően is abba a hitbe ringatta magát az épp aktuális magyar kormány,hogy majd ha mind a két ország belép az EU-a a romániai magyarok helyzete majd automatikusan megoldódik,ezért ebben a kérdésben nem mert konfrontálódni a román kormányzatokkal,de sajnos ez nem valósult meg a 2010-a hatalmon lévő Fidesz ezen a gyakorlaton változtatot mert felismerte,hogy csak akkor fog változni érdemben a helyzet ha minden egyes romániai magyarokat ért sérelem esetén az asztalra csap és kiáll az erdélyi és nem erdélyi magyarok mellett.Ezt persze a román nacionalisták Románia elleni támadásnak és a román belügyekbe való beavatkozásnak tekintik,holott ez nem más mint egy természetes reakció,ezért mondom azt ha a román társadalmat zavarja a magyarok hozzáállása gyakoroljon gesztusokat,hogy oldja ezt a Románia által folyamatosan gerjesztett feszültséget,

Elnézést elírtam tehát helyesen "a románok titkos tárgyalásokat folytattak az antantal".
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Szervusz mindenkinek,

1. Sok olyan szoveget olvastam itt hogy Romania azert noveli a hadssereget mert Magyarorszagot akarja le igazni.

2. Nekunk itt van az Orosz es a Torok, ahogy mindig is itt volt.

3. Soha sem voltunk expansionistak, az egesz tortenelmunk vedekezes.

4. Magyarorszagot csak azert nem szeretik "egyes" romanok mert aszt hiszik hogy kel nekik Erdely.

5. Moldova az egy telyesen mas situacio, ott a roman a tobbseg. Ha valamikor Moldova csatlakozik hozzank, akkor az egy referendum lesz Moldova-ba, nem leigazas.

6. Mi egy tolerans nep vagyunk, nehez el kepzelni hogy 3 milio magyar jobban lenne ertekelve mas orszagba.

Sebestyen

Szervusz Sebestyén!

Megpróbálok reagálni az általad felvetettekre. Nem leszek rövid, mert a téma két szóval nem elintézhető.

1. Per pillanta Románia nem akarja leigázni Magyarországot. Ez igaz. De azért, mert nincs meg hozzá sem a gazdasági sem a katonai ereje. De hidd el nem sokat gondolkodna, ha alkalom adódna a Tiszáig elfoglalni (ezt még Basescu is mint államelnök megemlítette, hogy "granita vestica a Romaniei, tine pana la Tisa"). A román politikusok a mai napig nem tettek le arról, hogy kikerekítsék Romániát (Romania dodolita - igaz milyen ismerős).
Egyébként a Románok nagy gondolkodója Nicolae Iorga is megmondta a trianoni diktátum után, hogy Romániának nem lesz addig nyugta (pace, liniste), amig fog létezni egy olyan állami entitás aminek neve Magyarország (és ebben igazat is kell adjak neki, mert mi van ha a csillagrombolót mi találjuk fel hamarabb és nem Románia, vagy mi leszünk egy 30 milliós nemzet és a román egy 10 milliós?). Bár mi megtörténhet.

2. Az Oroszok ellen hiába fegyverkeztek, mert ha azok megindulnak NATOs-tól mindenestől levernek titeket egy hét alatt. A NATO legfeljebb a Kárpátok vonalán tudja megfogni őket, de akkor Romáia ketté lesz osztva (atomháborút pedig senki nem vállal Romániárét).
Törökök nem hiszem, hogy el akarnák foglalni Ro-t. Ha csek nem foglalják el előbb Bulgáriát.
A román hadseregfejlesztések részben pedig Mo-g ellen irányulnak, mert hiába vagyunk szövetésgesek most, de soha nem lehet tudni mit hoz a jövő. Például egy esetleges román átállás az oroszok oldalára esetére (volt már ilyen kétszer is - 1916 /amikor a németeket támadták hátba a megkötött szerződés és a király becsületszava ellenére, illetve 1944 augusztus 23. amikor szintén a németeket támadták hátba/) be kell biztosítani a védelmet Mo felé is.

3. Na ezt most nem mondtad komolyan. A román történelem folyamatos területfoglalásról és terjeszkedésről szól. Kezdve attól amikor megindultak a Balkánról felfelé jövet (apropo, történelem. mit gondolsz miért titkolják a balkáni eredetet és ennek okán engedik az ott lévő államoknak a balkáni román maradékok eltüntetését?), Bepróbálkoztak Bulgáriánál a letelepedéssel, de miután azok rájöttek, hogy miben mesterkednek átkergették őket a Dunán (Bizáci krónikák szépen leírják az esetet). Így kerültek Havasalföld területére, ahol a Kunok voltak. Eleinte együtt éltek, majd miután azok egy része betelepültek a Magyar Királyság területére a maradékot asszimilálták (még a román vezetők közt is megtalálhatók az elején a kun származásúak, pl. Baszarab vajda). Aztán szépen közben felnyomultak a mai Moldva területére ahol szintén kun, jász, besenyő és magyar maradványnépek laktak (pl. Kászvásár a mai Jasi, vagy Kisjenő a mai Kisineu) voltak és mikor ez megvolt, kezdődött az átszivárgás Erdélybe. Először Fogaras, Dél-Bánát, Máramaros vidékére a szoroskon keresztül, mivel a magyar királyok az akkori betelepítési gyakorlat (pl. százsok) miatt megtűrték az amúgy is gyéren lakott területeken, illetve határőrnek használták őket és birtokot is kaptak (levéltári anyag bőven van erről - adománylevelek). Csak hogy tudd, a mai Beszterce hegyi részein például székelyek laktak, csak Stefan cel Mare (Nagy István moldvai vajda) egy bosszúhadjárat során kiírtotta, illetve elkergette onnan őket és helyükre moldvai telepesek jötek, mivel lakatlan volt a vidék.

4. Ez igaz. És jól gondolják, hogy amíg lesz Magyarország és abban magyarok, Erdély soha nem lesz biztonságban. Per pillanat az itteni töbsség nem foglalkozok a kárdéssel, de a helyzet változhat hosszú távon, alkalom adtán.

5. Ez is igaz. Moldva pont úgy része volt a Moldvai Vajdaságnak (tartománynak), ezáltal a mai Romániának is része kéne legyen, mint Erdély része volt a Magyar Királyságnak és része kéne legyen a mai Magyarországnak. De ha egyesülne Moldva Romániával akkor nagy lavina indulna el területi ügyekben a környéken. Többek között, jönnének a Lengyel-Ukrán(Belorusz), Magyar-Román-Ukrán, Bolgár-Román-Macedon, Szerb-Horváth-Bosnyák területi követelések. Nem véletlen, hogy a nyugat sem meri kinyitni ezt a Pandora szelencét. Már pedig csak diktátummal vagy katonai erővel lehetne egyesíteni a két országot.
Nem mellékesen Moldva politikusai soha sem mennek bele önként egy "referendumba". Gondold el, micsoda gazdasági és politikai funkciókat veszítenének, ha Bukarest alá kerülnének. Ugrana a sok miniszteri, államtitkári, nagyköveti, prefektusi, megyei tanácselnöki hely és a sok képviselői mandátum, plusz az állami vállalatok vezetői székei. És nem beszélve arról, hogy úgy járnának mint Erdély amikor "egyesült" a Regáttal. A friss román uralom kirugott egy csomó helyi tisztviselőt (nem csak magyart), mert megbízhatatlanoknak tekintették őket és hoztak a helyükre Regáto románokat. Na ebből nem kérnek a Moldvaiak. Nem hülyék ők, ROMÁNOK. Annak minden élelmes tulajdonságával:).
Ha arra vársz, hogy egy referendumon igent mondanak, akkor arra várhatsz.
Egyébként mi hasznuk lenne az egyesülésből? Meg voltak 90 évig Románia nélkül, ez után is meglesznek.

6. Ez nem igaz. A románok nem toleránsak. Talán a kisember, ha nincs nagy csoportban, na meg a Görögökhöz képest. De amint többen vannak együtt, azonnal felül kerekednek. Tapasztalatból beszélek!
Ha igaz amit írsz, mond már meg, hogy a gonosz magyarok 1000 éves uralma alatt prosperáló Szászok miért tüntek el 80 év alatt Erdélyből a toleráns román uralom alatt. És nem csak ők. Az örményeket és más kissebbségeket eltüntették (asszimilálták). A Zsidókat a Németekkel együtt kilóra eladtátok valutáért!
Még a magyar nép tartja magát Erdélyben, de 1990 óta ott is volt egy 600.000 népességvesztés. És még most is azon munkálkodnak a románok, hogy elkergessék a magyarokat (gazdasági ellehetetlenítés) vagy asszimilálják, ahogyan Téged is sikrült, egylőre tudatilag, de hosszú távon nyelvileg is, mert a Te gyermekeid nagy valószínűséggel nem fognak már magyarul beszélni, ahogy az a vegyes házasságok 90%-ban ez van (azért minden tiszteletem a román szülődé, hogy engedte a másik szülőnek, hogy magyrul megtanítson).
Nem utolsó sorban a gaz magyarok ha annyira rosszak voltak ahogy azt a román történelemkönyvek tanítják, mond már meg nekem, hogy miért nem pusztíották ki a románokat Erdélyből (erejük meg volt hozzá)? Vagy miért éltek jobban a románok erdélyben mindég mint a két Fejedelemségben. Még a magyar asszimilációs politikai idő alatt XIX század vége is több iskolájuk volt mint a Regáti testvéreiknek (ez is leelenőrizhető).
És még nem beszéltem Dobrodzsáról, ahol - amikor megkapta románia csellel - a népesség alig 27%-a volt román. Aztán 1920-ra már 80%-volt a román elem. Megsugom, ezt úgy érte el a békésnek bemutatott Román nép, hogy aki nem vallotta magát románnak annak nem adtak állampogárságot, elvették a tulajdonát, nem szavazhatott, stb. Még a nyelvhasználat is tilos volt. Ha meghalloták és feljelentettek ugrott az állampolgárásg és ezzel minden.
Hallottál az Odeszai vérengzésről amit a román hadsereg követett el a civilek ellen. És pár nap alatt, 1941. okt. 23. kezdettel a románok körülbelül 19 000 zsidót gyilkoltak meg? Hogy lehet ez, ha ennyire békés ez a nép? Ezen nem gondolkodtál el soha?
És, hogy létezik, hogy a szelid román nép a cigányokat a XIX század közepéig rabszolgaságban tartotta (adta, vette, mint egy állatot, tanúvallomása nem számított és úra azt csinált vele amit akart, meg is ölhette) és csak 1855 (moldva) és 1856 (havasalföld) lettek felszabadítva? Az intézményt a Román Ortodox egyház is előszeretettel használta! Persze a szeretet jegyében.

Folytatás következik.

Tisztelettel.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Szervusz mindenkinek,

7. Az igassag az hogy egy nagyobb orszag vagyunk es nagyon szep jovonk lesz, nem nehez meg nezni a statisztikakat.

8. Mi inkabb Lengyel orszaggal vagyunk versenybe, aminap ki is volt jelentve hogy orszagut lesz Constanta es Gdanszk kozott.

9. Nem azert irom eszt...,hanem azert mert ..........ilyen fele dolgokat olvasok itt, hogy ............arulok vagyunk es nem lehet bennunk meg bizni.

10. A kerdesem nekem csak az, hogy hogy tudnek en viszonyulni ehez az egesz politikai cirkuszhoz? Romania es Magyarorszag EU tagok, NATO tagok es szomszedok, mert ne lennenk jo szomszedok?

11. Sok magyar van ugy mint en, Romania a hazank, jo lenne mar jo szomszednak lenni.

Sok tisztelett,
Sebestyen


7. Nagy ország vagytok, de a román jövő még nem annyir biztos ott. Rengetegen mentek el Ro-ból, egyre fogy a nép. A legjobbak, a szakemberek nagyrészt. A szaporulási ráta is olyan alacsony ott, hogy 100 év múlva nem biztos, hogy be tudják lakni a mai területeket. Nem indul semilyen (vagy ha igen, gyenge hatékonyságú) népességnövelő program, mint pl. Magyarországon (lakásépítési és autóvásárlási támogatás, adókedvezmény gyerekek száma után, stb.). Csak akkor lenne szép jövője Ro-nak, ha a demográfiai csökkenés meg tudná állítani (ezt a veszélyt az Akadémia is észlelte, na meg a SRI is erősen aggódik). Nem tudom mivel tenné ezt, mert aki elment az a nagy román káosz miatt ment el (jogbizonytalanság, gazdasági instabilitás, politikai instabilitás /27 kormánya volt Ro-nak 1990 óta, mag magyarországnak 7/). Népesség nélkül semmi sioncs. Sem gazdaság sem hadsereg. Mi magyarok is a népesedési háború elvesztésével veszítettük el Erdélyt, Délvidéket és Felvidék egy részét. Mi meghaltunk Erdélyért, a Románok pedig éltek Erdélyért (teleszülték).

Nem beszélve, hogy szét lett rombolva az a gyönyörű természeti környezet amit a Románok ajándékba kaptak. Nézd meg mit müveltek a Románok a Kárpátok erdeivel. Beszterce, Máramaros, Szucsáva, Neamti, Bacau, Hargita, Fogaras, Hunyad megyék (és még sorolhatnám) erdei tarra vannak vágva. Állami szinten megy a Mafia rablás. Mindenki benne van. Nincs erődgazdálkodás, csak rablás. Műhold Gogle térképen meg lehet állapítani, hogy hol van Ro. határa Ukrajnával nézd meg a coordinátán a képet 47.950922, 24.541331 . Románia területe barna a kivágott erdők miatt, Ukrajna még zöld. Pont mint Haiti és Dominikai Köztársaság. Megkapták a területet, de rossz gazdának bizonyultak. Csak a kifosztás volt a fontos.

8. Ezt az USA hitette el veletek, vagy magatoktól gondoljátok? Közel sem vagytok versenyben Lengyelországgal. Ők egy közel 40 milliós nép, növekvő lélekszámmal, Ro. egy 19 milliós (optimista becslés) csökkenő lélekszámmal. Lo.-nak aki alig egyharmaddal nagyobb mint Ro, van 4200 km autópályája. Ro-nak pedig 856 km (még a fele akkor Mo-nak is 1700 km van)! Lo. a legnagyobb nyugati gazdasággal határos, Ti nagyrészt fejletlen régiókkal. Kivéve Mo-ot, de ez nektek nem annyira jó, mert minden ami Ro-ból jön és Ro-ba megy az Mo-on keresztül halad. Esetleg katonai szempontból vagytok hasonló helyzetben, mint a Lengyelek, mert ők az északi bástya, Ro a déli.

A Konstanca-Gdanszk autópálya és vasút tervét most lökték be a médiába, hogy majd az USA megépíti. Hát ha meg is lesz, abban nem lesz köszönet, mert kb. annyiból fog kijönni kilómétere, mint a Campia Turzi (Aranyosgyéres) és Kolozsvár közti autópálya. És azt naygrészt Ro-val fogják megfizettetni. De egyébként gazdasági szempontból értelmetlen az egész projekt, mert amire elkezdenék építeni, addigra megépül a Tesaloniki-Belgrád- Budapest(Miskolc?)- Besztercebánya(Kassa?)-Katowice-Gdansk koridor. Ha úgy vesszük ez az autópálya már 75%-ban kész van, míg a másik még el sem kezdődött.

Ha az USA mégis megépíti a Ro-Lo pályát, akkor annak annyi előnye van Ro-ra nézve, hogy az egy reménysugár, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem adja fel az USA a megszerzett Ortodox területeket az Oroszok javára. Vagyis nem lép hatályba a Hantington elképzelés (Európa nyugati-keleti kereszténység érdekszférára való felosztása - Kárpátok határral!).

Mellékesen amíg Konstanca mint kikötő létezni fog, Romániát nem fogják beengedni a Hanza városok a sengeni övezetbe, úgy, hogy a Gdanszki folyóson is lesz határállomás, így gazdasági áteresztő képessége gyenge lesz. Tankokat persze lehet rajta tologatni.

9. Nézd, nem akarlak megbántani Román érzéseidben, de a történelem során a románok ha az érdekeik úgy kívánták mindig elárulták a szövetségeseiket. Nem szeretnék a Havasalföldi, Moldvai vajdák Magyar-, Lengyel Királyokkal és Török Szultánnal, Orosz Cárral szemben elkövetett árulásairól írni, mert az nagyon hosszú lenne. Csak annyit említek meg, hogy például a nagy szuper ortodox-keresztény moldvai és oláh seregek a keresztényekkel szemben a török oldalán harcoltak Bécs ostrománál is, hogy aztán a Török vereségnél átálljanak a keresztény oldalra, mondván, hogy ők csak azért voltak Török oldalon, hogy gyengítsék azt:).

De a lényeg a közelmúlt. Az első világháborút megelőző - központi hatalmakkal kötött szerződés - volt.
Lássuk mit ír a történetírás: "Románia a háború (I. vh.) kitörésekor a központi hatalmak szövetségese volt, de területi viták miatt mindig is feszült volt a viszonya az Osztrák–Magyar Monarchiával. Bár Románia német származású uralkodója, I. Károly király felszólította a román koronatanácsot, hogy a Monarchia oldalán lépjen hadba, az nem szavazta meg ezt. A helyzet gyökeresen megváltozott, amikor I. Károly meghalt és helyére I. Ferdinánd ült." Na ekkor támadták hátba a központi hatalmakat, úgy, hogy a Román király becsület szavát adta, hogy nem lesz ilyen! Majd amikor az oroszok - mivel kitört a szocilaista forradalom náluk - kiléptek a Marasti, Marasesti és Ojtuzi harcokból, akkor a Románok egyből különbékét kötöttek a Központi Hatalmakkal (ezért sem kapta meg Románia a Tiszáig a területeket, mert az Antantal kötött első megállapodást felrugta a különbékével, ezért új feltételek születtek). Aztán a háború lezárta előtt 1 nappal újból felrugták a különbéke szerződést és megtámadták az összeomlott központi hatalmajat.

A másik nagy Román árulás 1944 augusztus 23. Az addigi német szövetségesüket (és a többieket) hátbatámadták és átálltak az oroszokhoz. A magyarok (akik a napjaink román fórumozói szerint megbízhatatlanok) végig kitartottak a németek mellett. Ezek után nem tudom ki a megbízhatatlan.
A fentiek tükrében biztos vagyok benne, hogy ha a helyzet úgy hozza, Románia átállna akár az Orosz oldalra is. Nem véletlen, hogy az USA rajtuk tartja a szemét.

10. Neked, mint vegyes házasságból születettnek, obiektíven kell hozzáállni a Ro-Mo vitához. Megismerni a történelmi és jelenlegi tényeket és annak tükrében kialakítani a véleményed. Nem lehetünk addig jó szomszédok, amíg egy részrehajló bíróság segítségével elpereled tőlem azt a kert részet amit neked adtam használatra (azt hazudva, hogy mindig is a Tiéd volt). Amíg Erdély ügye nem tisztázódik (mindkét fél megelégedésére), illetve amíg a Románok baszogatják az erdélyi magyarokat nem lesz itt a Kárpát medence ezen szegletében nyugalom, csak átmenetileg.

11. Románia hogy lehetne egy erdélyi magyar embernek a hazája, ha az ország másodrangú állampolgárként kezeli őt és ott akadályozza a fejlődését ahol tudja. Hogy mást nem mondjak, még a Magyar állam nyújtotta gazdasági támogatást is blokkolni akarják a románok, nem beszélve a sok elkobzott magyar ingatlanvagyonról (épületek, termőföldek, erdők, stb,), amit mai napig nem adtak vissza és a már visszaadottat is el akarják újból venni. Majd akkor lesz egy magyar Romániához lojális, ha nem nyomja el!

Nem nekünk kell megtenni az első lépést a béke irányába, hanem a Románoknak. A Székelyföld Területi Autonomiája és a Szorványvidék Kulturális Autonomiája a minimum ami után lehet egyezkedn egy szebb és békés jövő érdekében. Ha erre Románia nem hajlandó, hát ez van.

Sok Tisztelettel.
 

Sebestyen87

Member
2020. október 12.
39
8
8
Szervusz Sebestyén!
Üdv a fórumon (megelölegezvén a bizalmat, hogy nem provokátorként jelentél meg)!

Ha objektíven akarjuk szemlélni a történteket, akkor érdemes onnan kezdeni a vizsgálódást, hogy Ausztria-Magyarország relációjában a 3M fös - jobbára erdélyi - oláh lakosság, mely a Monarchia lakosságának 6-7%-át teszi ki, területéböl 103000 km2-t hasít ki (17%), ezzel szemben a 10M fös (20%) magyarság részére 92000 km2 jut (15%)!

Az etnikai megoszlás attól függ ugyanis, hogy mely területeket vonunk be a vizsgálatba. A fenti érvelés alapján, ha kisebb (járás vagy megye) vagy nagyobb egységeket (Magyar Királyság területe vagy Ausztria-Magyarország területe) nézünk, az (egykori) etnikai többség nem a román igazságot támasztja alá.

Nota bene: 1914-ben Románia még a Központi hatalmak szövetségese, ennek ellenére váratlanul 1916-ban megtámadja a Monarchiát, majd a támadás visszaverését követöen különbékét köt, amit 1918-ban újfent felrúg és ismételtem agresszorként lép fel (gondolom ottani interpretáció szerint ez nem minösül expansio-nak). Ezt lehet realpolitiknak is minösíteni természetesen, de védekezönek (vagy - urambocsá - gerincesnek) már csak bajosan.

Mindezen túl érdemes rámutatni, hogy a Kárpát-medence katonaföldrajzi és vízrajzi(!) tekintetben egy egységet alkot; tehát hosszútávon az itt élö népek érdeke annak egységes irányítás alá vonása (uralása). Hogy ez magyar vagy román (vagy szlovák, szerb, német, lengyel, orosz-ukrán) irányítás alatt fog bekövetkezni - ez a jövö zenéje. De azt látni kell, hogy a magyarság fennmaradása tekintetében ez egy nagyon fontos kérdés: ha ezt bukja, akkor ott a vége.

Végezetül a kérdés, amire neked kell megtalálnod a választ: mi az, ami szerinted üdvözlendöbb: a mostani helyzet, vagy egy olyan Erdély (Partiummal, Máramarossal, Kelet-Vajdasággal) - lettlégyen az Magyarország része, vagy szuverén - ahol a magyar és a román is teljes értékü államnyelv (és ebböl következöen az államalkotó nemzetek egyenrangúak)?

És itt jön a bónusz kérdés: miért nem képzelhetö ez el Románia részeként?

Szervusz Oliver,

En roman hazafi vagyok ahogy mondtam es barmilyen olyan otlet ahol Edely ne legyen tobbet Romania resze fel haborit. Ha lesz majd gazdasagi autonomia, az igy fog ki nezni:

https://en.wikipedia.org/wiki/Development_regions_of_Romania

Minden jot!
 
W

Wilson

Guest
Szervusz Oliver,

En roman hazafi vagyok ahogy mondtam es barmilyen olyan otlet ahol Edely ne legyen tobbet Romania resze fel haborit. Ha lesz majd gazdasagi autonomia, az igy fog ki nezni:

https://en.wikipedia.org/wiki/Development_regions_of_Romania

Minden jot!

Most gondolj bele ugyanezt érezhették azok az Erdélyi és magyarországi magyar hazafiak amikor a trianoni békeszerződés elvette tőlük Erdélyt és odadta a románoknak.Na ez az érzés amit te leírtál az amit mi is érzunk Erdély Romániához tartozásával kapcsolatban.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Sebestyen87

Member
2020. október 12.
39
8
8
Azért csak óvatosan ezzel a dáko román elmélettel illetve a román római rokonsággal mert ugye van a vágyvezérelt román történetírás és vannak a nemzetközileg elfogadott tudományos bizonyítékok és tények a román nép eredetéről és nyelvéről és a kettő még minimálisan sem fedi egymást:).

:)) ja nem aszt mondom hogy aszt el hiszem hogy a dakok-bol szarmazik az egesz vilag, azert hosztam fel mert pont oljan vagyvezerelt tortenelem mint az hogy nem voltak Erdelybe olyanok akik a dakok meg a romanok- bol szarmasztak.Vagyis az elfogadott tortenelem. Nincs is olyan szomszedunk mint mi, latin orszag ez szlav oceanba.
 
W

Wilson

Guest
:)) ja nem aszt mondom hogy aszt el hiszem hogy a dakok-bol szarmazik az egesz vilag, azert hosztam fel mert pont oljan vagyvezerelt tortenelem mint az hogy nem voltak Erdelybe olyanok akik a dakok meg a romanok- bol szarmasztak.Vagyis az elfogadott tortenelem. Nincs is olyan szomszedunk mint mi, latin orszag ez szlav oceanba.

Ok:).De mióta latin nép a román?
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 810
113
Szerintem nem troll normális stílusban mondja el a véleményét illetve az álláspontját a mi feladatunk az,hogy normális stílusban személyeskedés nélkül válaszoljunk neki,hogy megismerhesse a magyarok nézőpontját és a történelmi valamint a tudományos tényeket.
Minek?
Valami döntéshozó? Netán tanár? Valami intézménynek a vezetője?
Ha meg is "téríted", felvilágosítod, ha átmegy a mondanivaló, akkor majd otthon szedik le róla a keresztvizet ha szóba hozza a dolgokat.
Sose voltunk velük spanok, és ez már így marad.
Okulásképpen meg jusson eszedbe a Ryan közlegény megmentése, annak is a legvége.
Mert ilyenek. Még ha ez relativizálás is.
De vállalom.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
7. Nagy ország vagytok, de a román jövő még nem annyir biztos ott. Rengetegen mentek el Ro-ból, egyre fogy a nép. A legjobbak, a szakemberek nagyrészt. A szaporulási ráta is olyan alacsony ott, hogy 100 év múlva nem biztos, hogy be tudják lakni a mai területeket. Nem indul semilyen (vagy ha igen, gyenge hatékonyságú) népességnövelő program, mint pl. Magyarországon (lakásépítési és autóvásárlási támogatás, adókedvezmény gyerekek száma után, stb.). Csak akkor lenne szép jövője Ro-nak, ha a demográfiai csökkenés meg tudná állítani (ezt a veszélyt az Akadémia is észlelte, na meg a SRI is erősen aggódik). Nem tudom mivel tenné ezt, mert aki elment az a nagy román káosz miatt ment el (jogbizonytalanság, gazdasági instabilitás, politikai instabilitás /27 kormánya volt Ro-nak 1990 óta, mag magyarországnak 7/). Népesség nélkül semmi sioncs. Sem gazdaság sem hadsereg. Mi magyarok is a népesedési háború elvesztésével veszítettük el Erdélyt, Délvidéket és Felvidék egy részét. Mi meghaltunk Erdélyért, a Románok pedig éltek Erdélyért (teleszülték).

Idén ráadásul úgy néz ki, hogy extrém módon beszakad a születésszám náluk!
https://insse.ro/cms/en/content/vital-statistics-67
..
És nem fog csökkenni a "digózás" sem. Pláne, hogy Itáliában demográfiai vákuum van kibontakozóban!
..
Az árulásról meg annyit, hogy utána kell csak nézni, hogy Vitéz Mihály hogyan bánt el a hitelezőivel, akiket megvendégelt.
Hát nem annyira vitézül, annyit elmondhatok...
 

Sebestyen87

Member
2020. október 12.
39
8
8
Most gondolj bele ugyanezt érezhették azok az Erdélyi és magyarországi magyar hazafiak amikor a trianoni békeszerződés elvette tőlük Erdélyt és odadta a románoknak.Na ez az érzés amit te leírtál az amit mi is érzunk Erdély Romániához tartozásával kapcsolatban.

Tudom en asz, hogy ti igy eresztek, azert es irtam ezen a forumon. De aszt kovetelni hogy valaki adja oda egy olyan foldet ahol nem csak tobbseg a roman, hanem amiert le volt harcolva ket vilag haboru, az nem rationalis. Es az olyat kovetelni csak roszabitja a Magyar-Roman kapcsolatot. No en szerintem le irtam a velemenyemet es nem akarok trollozni ahogy a kollegak mongyak, csak jo tudni hogy olyan magyar szarmazasu felever is van aki szereti az orszagat.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Minek?
Valami döntéshozó? Netán tanár? Valami intézménynek a vezetője?
Ha meg is "téríted", felvilágosítod, ha átmegy a mondanivaló, akkor majd otthon szedik le róla a keresztvizet ha szóba hozza a dolgokat.
Sose voltunk velük spanok, és ez már így marad.
Okulásképpen meg jusson eszedbe a Ryan közlegény megmentése, annak is a legvége.
Mert ilyenek. Még ha ez relativizálás is.
De vállalom.

Tiszteletben tartva a véleményedet én másként látom a kérdést ha engem valaki tisztelettel és udvariasan szólít meg
(legyen bármilyen náció) és normális stílusban mondja el a tőlem eltérő véleményét akkor nálam az az alap,hogy én is megadom az illetőnek járó tiszteletet és kultúrált hangnemben válaszolok neki.
 
W

Wilson

Guest
Tudom en asz, hogy ti igy eresztek, azert es irtam ezen a forumon. De aszt kovetelni hogy valaki adja oda egy olyan foldet ahol nem csak tobbseg a roman, hanem amiert le volt harcolva ket vilag haboru, az nem rationalis. Es az olyat kovetelni csak roszabitja a Magyar-Roman kapcsolatot. No en szerintem le irtam a velemenyemet es nem akarok trollozni ahogy a kollegak mongyak, csak jo tudni hogy olyan magyar szarmazasu felever is van aki szereti az orszagat.

Nézd itt ütköznek a magyar és román álláspontok a helyzet az,hogy addig amíg egy magyar is lélegzik a Kárpát-medencében addig a magyarok(köztuk én is) mindig is Magyarország részének tekinti Erdélyt és nem fog lemondani róla.Ezt a román társadalom vagy tudomásul veszi vagy nem de ez kőbevésett tény.Ettől függetlenul ha kultúráltan személyeskedés nélkül válalod a véleményedet azt én nem tartom trollkodásnak és tiszteletben tartom.