[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Lehetséges de nem biztos. Erdélyben (Vajdaságban talán méginkább) nagyon sokan többnemzetiségűek származásuk szerint. Egy ilyen emberben valóban felmerülnek olyan gondolatok amik egy "törzskönyvezettben" nem.

Van erdélyi vonatkozásom, de egy pillanatra sem fordulna meg a fejemben, sem a felmenőimében, hogy az a románoké lenne. És az egész környék azt aki ilyet gondol azt még jobban árulónak nézik mint egy törzsgyökeres budapesti.

Meg nem fura, hogy csak ebbe a topikba posztol?
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Tudom en asz, hogy ti igy eresztek, azert es irtam ezen a forumon. De aszt kovetelni hogy valaki adja oda egy olyan foldet ahol nem csak tobbseg a roman, hanem amiert le volt harcolva ket vilag haboru, az nem rationalis. Es az olyat kovetelni csak roszabitja a Magyar-Roman kapcsolatot. No en szerintem le irtam a velemenyemet es nem akarok trollozni ahogy a kollegak mongyak, csak jo tudni hogy olyan magyar szarmazasu felever is van aki szereti az orszagat.

Kedves Sebestyén!

A történelem nem áll meg. Volt, hogy a magyarok voltak többségben erdélyben, volt, hogy nem. Most éppen a Románok vannak többen. Minden változik.
1.
Mi lesz ha 100 év múlva a magyarok lélekszáma eléri a kárpát medencében a 30 milliót, míg a Románok száma lecsökken 10 millió alá? Ez csak egy felvetés ami 50-50%-ban lehet igaz vagy nem. Semmit nem lehet kizárni. Ahogy a mi lélekszámunk is lecsökkent Erdélyben, úgyanigy a Románok lélekszáma is lecsökkenhet valami okból (elvándorlás, kevés születés, járvány, háború?). Akkor pedig etnikai alapon fogjuk elvenni Erdélyt. Így ismét magyarok fognak lakni arrafelé, amíg meg nem jelenik egy szaporább, életrevalóbb nép (lásd Román nép), harciasabb akik ismét kiszorítanak onnan.
A történelem nem áll meg. Ezért is van bennetek a félelem. Mert - gondoljátok - mi van, ha az Orosz háborúban veszítetek, ahol a magyar mondjuk semlegesek maradnak? Megmondom. Párcium, Észak-Bánát, Sziláhyság, Nyugat-Máramaros (Nagybánya határral) menne Mo-hoz. A történelmi Erdély pedig függetlenként élne tovább, ahol a román-magyar-német és más etnikumok, mint mindig amíg nem volt idegen uralom alatt, egyenjogú lenne.
2.
Fantáziáljunk tovább. Vagy mi van, ha a mi lélekszámunk marad 10 millió és a Románoké felmegy 40 millióra, de közben mi - megelőzve titeket - feltaláljuk a birodalmi lépegetőt vagy a csillagrombolót és a halálsugarat:). Akkor is előállhatunk területi követeléssel. Igaz akkor nem etnikai alapon, hanem az erő jogán.

Nicolae Iorga valami ilyenre gondolt, amikor a magyarok felszámolását jelölte meg román prioritásnak. Nagy nacionalista, de igaz Román hazafi volt. Jól látta a dolgokat.

Üdvözlettel.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113
Tiszteletben tartva a véleményedet én másként látom a kérdést ha engem valaki tisztelettel és udvariasan szólít meg
(legyen bármilyen náció) és normális stílusban mondja el a tőlem eltérő véleményét akkor nálam az az alap,hogy én is megadom az illetőnek járó tiszteletet és kultúrált hangnemben válaszolok neki.
Persze.
Asszertív jogok listája, jogodban áll.
Ahogy nekem is azt írnom, naivitás, de csináld.
Ide téved valaki aki románhazafinak mondja magát, mi meg a nagy szívünkről tanúbizonyságot téve, történelem órát tartunk neki.
Mindezt egy haditechnikai fórumon.
WTF?!
Én páros lábbal rúgnám ki innen.
Szerintem nincs olyan olvasata a dolgoknak, hogy mi valaha is egy gyékényről árulnánk a románokkal.
Mert akárhogy vakarom a fejem, erre utalóban még jelek sem voltak az elmúlt évszázadokban.
Épp ezért, hogy én idő és energiát fordítsak a térítésükre, vagy naivan közelítsek hozzájuk az kizárt.
De az enyém is csak vélemény, egy beírás a fórumon.
(és csak halkan jegyezném meg itt a végén, hogy semmi személyest nem írtam neked, pláne nem a stílusodról, viselkedésedről. de ezt csak mint lábjegyzet írtam.)

A témában pedig ajánlom a románnak: Wass Albert, Hagyaték c. könyvét!
meg mindenkinek
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Még ha Basta lett volna az egyetlen, de szemezgessünk az erdélyi magyarírtások hosszú sorából, amiben se az egyéni áldozatok, se az elhurcolt magyar életek, se a kényszer hatására történő elrománosítások nincsenek benne és csak példaként van néhány feltárt, ismertebb eset -a teljesség igénye nélkül:

Rabutin "járás": 1705 végén és 1706-ban Rabutin (francia származású osztrák tiszt) egysége katonai feladatok helyett borzalmas barbárságokat tett. Először amikor Rabutin és hada, miután visszafoglalták a kurucoktól az erdélyi településeket, azonnal felgyújtották őket, vagy az utolsó szálig halomra gyilkolták a magyar lakosokat. Ezek után amikor 1706-ban Rabutin feladta Kassa ostromát az év novemberében (bosszúból) teljesen kirabolta, és porig rombolta Tiszafüredet, Karcagon halomra gyilkoltatta a magyar lakosokat, majd Debrecenbe fészkelte be magát. E tragikus eseménysorozatot nevezték el „Rabutinjárásának”.

a Crisan, Closca és Horea vezette jobbágysereg a következő hetekben hatalmas dúlást és mészárlást vitt végbe Alsó-Fehér, Zaránd és Hunyad vármegyében a nemesek és a nem-ortodox hitűek között. A felhergelt tömegek sorra rohanták le a falvakat, felégették a nemesi kúriákat, azokat pedig, akik nem a görögkeleti rítust követték, áttérésre kényszerítették, vagy kegyetlenül meggyilkolták. Fontos kiemelni, hogy az egy hónapig tartó dúlás és mészárlás szintén nem a magyarság mint nemzet, hanem a nemesség és az „eretnekek” kiirtására irányult, és azok a települések sem részesültek különb bánásmódban, ahol történetesen románok vagy szászok éltek.

Avram Ianku
"hőstettei": A 2. balázsfalvi gyűlés után megindult a román csapatok felfegyverezése, melynek célja az erdélyi magyar lakosság megfélemlítése volt. Azonban a román csapatok szabályos irtóhadjáratba kezdtek a katonailag védtelen magyar települések ellen. Avram Iancu, mint a felkelő románok vezetője, 1848 októberében kisebb, megfélemlítő hadjáratokba kezdett Erdélyben a magyarok ellen. Az egyik legnagyobb visszhangot keltő román akció a zalatnai mészárlás volt. Avram Iancu egyik felkelő társa, Petru Dobra vezette a román csapatokat, akik 700 fegyvertelen nemzetőrt, asszonyt és gyereket, miközben aludtak, a preszákai mezőn lemészároltak. Október közepétől november közepéig tucatnyi magyar település lakosságát mészárolták le a felkelő románok. 1849. január 8-án Ioan Axente Sever, aki Avram Iancu prefektusa volt, bevonult a védtelen Nagyenyedre és a kb. 8000-9000 főnyi felkelő csapata feldúlta a várost és mintegy 900 embert válogatott kegyetlenségekkel lemészárolt. Körülbelül ugyan ennyi menekülés közben fagyott meg, halt meg.Néhány nap leforgása alatt a román felkelők Hariban, Nagylakon, Borosbenedeken és Járán újabb magyarellenes mészárlásokat végeztek.

Erdélyi oláh vérengzések 1848/49-ben:
  • Az első mészárlásra 1848. október 14-én került sor, Kisenyeden. Ezt a települést a magyarok annyira biztonságosnak gondolták, hogy még a szomszédos településekről is ide jöttek védelmet keresni. A románok ostromolni kezdték a falut, de a magyarok több napig kitartottak. Végül aztán letették a fegyvert, mire a románok 140 embert – férfit, nőt, gyermeket – lemészároltak.
  • Pár nappal később Székelykocsárdot pusztította el egy felkelő csapat, itt összesen 60 magyart végeztek ki, állítólag olyan kegyetlenséggel, hogy a falu három lakosa, aki elbújt a románok elől, látva a borzalmakat felakasztotta magát.
  • Szintén októberben a Bél település melletti Boklyán 30 magyart gyilkoltak le.
  • Gerendkeresztúron 200 magyart gyilkoltak meg.
  • Balázsfalván és környékén 400 magyart mészároltak le.
  • Szintén legyilkolták Mikeszásza teljes magyar lakosságát.
  • Zalatna bányavárost felgyújtották, a menekülő lakosságot Ompolygyepű határában lemészárolták. 700 magyar esett itt áldozatul.
  • Október 23-án Boroskrakkó és a környező települések magyarjait végezték ki. A lemészároltak száma 200 volt.
  • Október 28-ról 29-re virradó éjszaka Borosbenedek 400 magyar lakosát végezték ki.
  • Október 29-én Magyarigen 200 magyar lakosát ölték meg. Borosbocsárdon megközelítőleg 40 magyart végeztek ki.
  • Algyógyon 85 magyart gyilkoltak meg.
  • Marosújvárra a környékről 90 magyar nemest fogdostak össze, akiket Balázsfalvára akartak hurcolni. Azonban alighogy elindultak Marosújvárról, a csoportot egy román pap megimádkoztatta, majd mindannyiukat legyilkolták, holttesteiket a Marosba dobva.
  • A székely lakosságú Felvincet a személyesen Avram Iancu által vezetett sereg dúlta fel, itt 30 magyart öltek meg, az elmenekült lakosságból további 170 halt éhen vagy fagyott meg a téli hidegben.
  • A leginkább elhíresült pusztítás 1849. január 8-ról 9-re virradó éjjel történt. Ezen az éjjelen Axente Sever(wd) és Simion Prodan ortodox pópák vezetésével felkelők rohanták meg a Nagyenyedet, megközelítőleg 1000 embert mészároltak le, a híres kollégiumot pedig elpusztították.
  • 1849. május 8-án a román felkelők felégették Verespatakot, a magyar lakosságot pedig lemészárolták.
  • Május 9-én, egy rövid ostromot követően Abrudbányán mészároltak le megközelítőleg 1000 magyart.
  • Ugyanezen a napon Bucsesden további 200 magyart öltek meg.
  • Május 17-én az Abrudbányára visszatérő lakosok közül meggyilkoltak legkevesebb 182 embert
1919, a teljesség igénye nélkül:
- Köröstárkány: 91 tárkányit gyilkoltak meg. Az áldozatok között találni lehetett nőt, férfit, öreget, fiatalt, de még vakot és süketet is. Válogatás nélkül öldököltek. Volt, ahol egész családok tűntek el, de olyan is előfordult, hogy megcsonkították áldozataikat, vagy, hogy élve temettek el embereket.
- Kisnyégerfalva: 19 fő

1944, a teljesség igénye nélkül:
- Szárazajta: 12 magyar
- Gyanta: 41 áldozat (a legfiatalabb egy 2 éves kislány, a nőket megerőszakolták)
- Csíkszentdomonkos: 13 fő
- Egeres: 16 fő
- Eddig feltárt források szerint Kolozs, illetve Szolnok-Doboka megyében, az egeresit is beleszámítva összesen 58 magyarellenes gyilkosság történt 1944 őszén.
- Gyantán: 47 fő (legfiatalabb 2 éves)
- Magyarremetén: 35 fő
- Kishalmágy: 6 fő
- Szentmihály 6 fő
- Torda-Aranyos vármegyéből ezer magyar férfit hurcoltak el
- Tordaszentmihály: 6 fő

Tragikusak az esetekben a kegyetlen, állatias brutalitás és, hogy mai napig a románok, Románia hivatalos hősei lehetnek ezek a bestiák. Utcákat, településeket, közintézményeket neveznek el róluk, szobrokat állítanak nekik. És eddig még nem hallottunk olyat, hogy bármelyik román tiltakozott volna ellenük, kérvényezte volna a közterületek, falvak, intézmények nevének megváltoztatását, szobrok eltávolítását.
Látszik a motívum, látszik a korszakokon való átívelés. Mikor jön a következő? Mert a múlt azt mutatja, hogy lehet itt bármi, lehetünk egy ország népei, lehetünk ellenségek vagy szövetségesek, de a következmény ugyan az. Ahogy egy köröstárkányi visszaemlékező mondta: "Úgy hittük, hogy barátságban élünk.[mármint a környező falvak románságával] Hányan szolgáltak közülük nálunk! Fejszével köszönték meg a kenyerünket!"

Köszönöm a rövid összeállítást.

Egy kis családi adalék, tömören.
1919 elején a bevonuló románok egyik ősöm faluját szállták meg. A szokásos cselekedeteken túl, néhány tucat férfit például egy ház ablaka alá fektettek, s kínzásból az ablakon kiugráló románok talppal a mellkasukra ugrottak.
Köztük volt egyik dédapám is.
A különböző "játékok" központi utasítására maradtak abba, de addigra hátralevő életében nyomorékká vált, több csontja eltört. Ezt követően szerencsére még tudott két gyermeket nemzeni, az egyik volt nagyapám, de dédapám viszonylag fiatalon elhunyt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 028
66 481
113
Tudom en asz, hogy ti igy eresztek, azert es irtam ezen a forumon. De aszt kovetelni hogy valaki adja oda egy olyan foldet ahol nem csak tobbseg a roman, hanem amiert le volt harcolva ket vilag haboru, az nem rationalis. Es az olyat kovetelni csak roszabitja a Magyar-Roman kapcsolatot. No en szerintem le irtam a velemenyemet es nem akarok trollozni ahogy a kollegak mongyak, csak jo tudni hogy olyan magyar szarmazasu felever is van aki szereti az orszagat.

Te is tudod, hogy ugyanúgy fogja idővel elveszteni a többségét a román, ahogyan ti jártatok el mindenkor a mieinkkel. Mert valamikor menni fogunk. Nem fogja ez rontani a kapcsolatokat, mert semmi nem tudja tudja rontani veletek a kapcsolatokat.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
„a román intelligencia korcs és idegen, kultúrája hirtelen összelopkodott, a leendő birodalmához csatolandó földdarabokra nézve tulajdonjogát mesékre építi fel, pöre folytatásához pedig, anyagi és szellemi fogyatkozásai miatt, elég erővel nem rendelkezik. Szóval ez a nemzet . . . egy bizonytalan talajon énjének a megformálásához a tévtanok, hamisítások és hazugságok köveit hordja össze s a nemzeti füst és üres gőg akkora tömegű malterjával dolgozik, a mekkorával s a minővel három testvér (t. i. a francia, spanyol és olasz) együttvéve sem dicsekedhetik . . . füstöl és flancol, amit, hamisít és hazudik, hogy összefércelt kis kultúrájával a világ legműveltebb nemzetei között magának helyet kierőszakolhasson . . . Hazudoztak neki régi fényről, régi dicsőségről, világverő dicső ősökről . . . dákorománjai alapon, egy hazugságon, egy képzelődésen, amely a kalandorpolitikusok, a túlzó nacionalisták agyából burjánzott ki ... Az a hirdetett sok dicsőség és nagyság nem egyéb népátoknál és népszenvedésnél, hogy egy Mihály, egy István vajda úgy fürdöttek a hazai román vérben, mint akár a libák a Duna kiöntéseiben."

Maiorescu Titus „Critice”


„Kezdettől fogva oly nagy vala az oláhok állhatatlansága és hitszegése (perfídia) a kereszténység iránt, hogy Zsigmond császár és magyar király a lucki kongresszuson, melyet Ulászló lengyel királlyal és Vitwod lengyel herceggel 1429 vízkereszt napján tartott, nyilvánosan azt indítványozta, hogy az oláh fajt gyökerestől ki kellene irtani. Azért pedig, mert soha senki iránt hűséget nem tart, alattomos rablásaival, árulásaival, tolvajlásaival, (gyilkosságaival és főként hitszegéseivel háborgatja a szomszédos keresztény országokat; a töröknek a keresztényeket rendszerint elárulja, mindig két nyergen ül, hitét a szerencse forgása szerint változtatja és a keresztény erkölcsöktől teljesen idegen.”

Chalcocondylas XV. ez. görög történetíró azt írta, hogy "az erdélyi oláh nép nagyon rendetlen állapotban él . . . leginkább nyájőrzést űz, s a nomád életre hajlandó . . . Mondják, hogy sok felől gyűlt oda és eddig még nem mutatott fel semmit, amit a történelem feljegyzésre érdemesnek találna"
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 691
93
„a román intelligencia korcs és idegen, kultúrája hirtelen összelopkodott, a leendő birodalmához csatolandó földdarabokra nézve tulajdonjogát mesékre építi fel, pöre folytatásához pedig, anyagi és szellemi fogyatkozásai miatt, elég erővel nem rendelkezik. Szóval ez a nemzet . . . egy bizonytalan talajon énjének a megformálásához a tévtanok, hamisítások és hazugságok köveit hordja össze s a nemzeti füst és üres gőg akkora tömegű malterjával dolgozik, a mekkorával s a minővel három testvér (t. i. a francia, spanyol és olasz) együttvéve sem dicsekedhetik . . . füstöl és flancol, amit, hamisít és hazudik, hogy összefércelt kis kultúrájával a világ legműveltebb nemzetei között magának helyet kierőszakolhasson . . . Hazudoztak neki régi fényről, régi dicsőségről, világverő dicső ősökről . . . dákorománjai alapon, egy hazugságon, egy képzelődésen, amely a kalandorpolitikusok, a túlzó nacionalisták agyából burjánzott ki ... Az a hirdetett sok dicsőség és nagyság nem egyéb népátoknál és népszenvedésnél, hogy egy Mihály, egy István vajda úgy fürdöttek a hazai román vérben, mint akár a libák a Duna kiöntéseiben."

Maiorescu Titus „Critice”


„Kezdettől fogva oly nagy vala az oláhok állhatatlansága és hitszegése (perfídia) a kereszténység iránt, hogy Zsigmond császár és magyar király a lucki kongresszuson, melyet Ulászló lengyel királlyal és Vitwod lengyel herceggel 1429 vízkereszt napján tartott, nyilvánosan azt indítványozta, hogy az oláh fajt gyökerestől ki kellene irtani. Azért pedig, mert soha senki iránt hűséget nem tart, alattomos rablásaival, árulásaival, tolvajlásaival, (gyilkosságaival és főként hitszegéseivel háborgatja a szomszédos keresztény országokat; a töröknek a keresztényeket rendszerint elárulja, mindig két nyergen ül, hitét a szerencse forgása szerint változtatja és a keresztény erkölcsöktől teljesen idegen.”

Chalcocondylas XV. ez. görög történetíró azt írta, hogy "az erdélyi oláh nép nagyon rendetlen állapotban él . . . leginkább nyájőrzést űz, s a nomád életre hajlandó . . . Mondják, hogy sok felől gyűlt oda és eddig még nem mutatott fel semmit, amit a történelem feljegyzésre érdemesnek találna"

szép kis kollekció...!
 
W

Wilson

Guest
Persze.
Asszertív jogok listája, jogodban áll.
Ahogy nekem is azt írnom, naivitás, de csináld.
Ide téved valaki aki románhazafinak mondja magát, mi meg a nagy szívünkről tanúbizonyságot téve, történelem órát tartunk neki.
Mindezt egy haditechnikai fórumon.
WTF?!
Én páros lábbal rúgnám ki innen.
Szerintem nincs olyan olvasata a dolgoknak, hogy mi valaha is egy gyékényről árulnánk a románokkal.
Mert akárhogy vakarom a fejem, erre utalóban még jelek sem voltak az elmúlt évszázadokban.
Épp ezért, hogy én idő és energiát fordítsak a térítésükre, vagy naivan közelítsek hozzájuk az kizárt.
De az enyém is csak vélemény, egy beírás a fórumon.
(és csak halkan jegyezném meg itt a végén, hogy semmi személyest nem írtam neked, pláne nem a stílusodról, viselkedésedről. de ezt csak mint lábjegyzet írtam.)

A témában pedig ajánlom a románnak: Wass Albert, Hagyaték c. könyvét!
meg mindenkinek

Ne értsd félre abszolút nem éreztem úgy,hogy bármi rossz szándék lenne a véleményedben vagy a hozzászólásodban.
Én úgy érzem,hogy azzal,hogy leírtuk itt jó páran objektíven a történelemi tényeket nem lettünk,kevesebbek és az úriember ha fogékony volt rá akkor csak gazdagodott általa.
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Nem a srác védelmében mondom,de ő tisztelettel mutatkozott be és szólított meg minket,a meggyőződése és véleménye az egy dolog de ne menjünk szerintem egy bizonyos szint alá,megértem az indulataidat de a személyeskedés nem vezet sehova és még az is lehet,hogy a fórumon való tartózkodása kicsit szélesíti az ismereteit a román magyar történelemmel és a magyar nézőpontokkal kapcsolatban.
Elnézést! Sajnos kijött. Ez most sajnos rajta csattant pedig inkább a kedves Romulánoknak címeztem nem személyesen neki. Bár legjobban ez a hazfis dolog borított ki pedig a szülei hibája hogy nem ismeri mind két fél történelmét
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Na úgy látszik eljutottak oda, hogy egy magasabb szintű provokátort érdemel a fórum. ulippo és hasonszőrű barátai nem érték el a kívánt hatást, most szintet léptek.
Nem feltétlenül! Öszintén ha tényleg Mordori a srác akkor megismerhetjük a véleményét elsőkézből mely nagyban tükrözheti a Romulán társadalom véleményét is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Bocs, de nekünk magyaroknak pontos statisztikánk van, hála a középkori és újkori királyság adminisztrációjának. A középkori magyar királyságban rendszeresen összeírták az adózókat nevük, jogállásuk alapján, amiből ismerjük a nemzetiségüket és ebből tudjuk becsülni a népességet. Majdnem teljesen fennmaradt az 1495-ös adóösszeírás, ami alapján Erdély lakossága így alakult: 55% magyar, 22% német, 22% román és 1% egyéb adózó

stat.jpg

Forrás

Az 1495-ös állapot, a románok még alapvetően a peremvidékek lakói, a völgyeket magyarok és németek lakják az összeírás alapján (mielőtt megjegyeznéd, bizony a románok pontosan nyilvántartott adózók voltak, még azt is tudjuk, hogy hány pópájuk volt, mert egyszer el lett engedve a pópák adója egy évben valami szerencsétlenség miatt és erről is fennmaradt az okirat):
1495.jpg

Forrás

A magyar többség Basta rémuralmával tűnt el, amikor Erdély népességének jelentős részét egy szisztematikus kampány részeként kiirtották Basta zsoldosai. Ez nem egyszerű háborús kampány volt, hanem Basta maga is deklarálta, hogy a magyarokat ki akarja irtani, majdnem sikerült is neki. Körülbelül az történt ami a harmincéves háborúban a németekkel, itt Erdélyben korábban virágzó, ezer fölötti lakosú mezővárosok romjai között lézengett pár család, a majdnem szín magyar Mezőségen a falvak többsége megsemmisült majd később a magyar földesurak az egyetlen elérhető népességel, a románnal telepítették újra. Ugyanakkor a románok így is csak 1730 környékén érték el az ötven százalékot a fanarióta terror elől menekülő havasalföldi migránsokkal

fig-001-ROM.gif

Forrás

Szóval a népszámlálások szerint ez a történet így zajlott le. Csak a román történészek szeretik a valós számok helyett, amit leírtak a királyság adminisztrátorai a saját fantáziáikra alapozott becsléseket használni, mert az okiratok az elmúlt ötszáz évben nem azt a történetet mesélik el, amit a román nacionalizmus láttatni szeretne!

Jó összefoglaló, de van benne egy nagy hiba.

A magyarság visszaszorulása nem Bastához köthető, hanem folyamatos volt.

Zápolyától/János Zsigmondtól kezdve volt egy 150+ évig tartó vallásháború a magyarságon belül.

Erdélyből és a keleti országrészből a protestánsok megpróbálták kiirtani/kiszorítani a katolikusokat. Hol erőszakosan, hogy adminisztratív módon.

Ez elég sokáig ment, még Esze Tamásék is katolikusokat gyilkoltak a Hegyaljai felkelésnél.

Természetesen az inga időnként visszalengett - Basta - de az aprítás folyamatos volt + ez idő alatt rendszeres török/tatár portyák is pusztították a magyarokat.

Ezt tetézte, hogy a protestáns főurak tömegével telepítették le az orthodox román parasztokat, és még azt is megengedték nekik, hogy megtartsák a hitüket, ezáltal a románságukat.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113
Ne értsd félre abszolút nem éreztem úgy,hogy bármi rossz szándék lenne a véleményedben vagy a hozzászólásodban.
Én úgy érzem,hogy azzal,hogy leírtuk itt jó páran objektíven a történelemi tényeket nem lettünk,kevesebbek és az úriember ha fogékony volt rá akkor csak gazdagodott általa.
Részemről jeszoké, nem akarnék én rosszban lenni.
A zárójeles rész is inkább magának a formátumnak, az írásnak szólt, mert itt és így se mimika se hangsúly, aztán alkatunktól függően hajlamosak vagyunk belőle kissé mást érteni.
De azért vitába is szállnék veled. ;)
Úriember volt ez a bánatot! Csak megjátszotta az agyát. Semmi olyat nem írt amit ne tudtam, tudtunk volna, és semmi olyat nem olvasott amit szintén ne tudhatott volna. Talán mást írnék, ha ez mondjuk a facebookon történik, de egy magyar haditechnikával foglalkozó (még ha nem is speciális, de néha persze az is) fórum, aztán qrva hétszentség, hogy nem csak úgy ukmukfukk szambázott ide. Vagy legalábbis én nem adnék rá túl sok százalékot.
No kb kimaxoltam a bocskoros témáját, továbbra sem a szívem csücskei.

Neked pedig minden jót, mert mi mást! (y)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113
Jó összefoglaló, de van benne egy nagy hiba.

A magyarság visszaszorulása nem Bastához köthető, hanem folyamatos volt.

Zápolyától/János Zsigmondtól kezdve volt egy 150+ évig tartó vallásháború a magyarságon belül.

Erdélyből és a keleti országrészből a protestánsok megpróbálták kiirtani/kiszorítani a katolikusokat. Hol erőszakosan, hogy adminisztratív módon.

Ez elég sokáig ment, még Esze Tamásék is katolikusokat gyilkoltak a Hegyaljai felkelésnél.

Természetesen az inga időnként visszalengett - Basta - de az aprítás folyamatos volt + ez idő alatt rendszeres török/tatár portyák is pusztították a magyarokat.

Ezt tetézte, hogy a protestáns főurak tömegével telepítették le az orthodox román parasztokat, és még azt is megengedték nekik, hogy megtartsák a hitüket, ezáltal a románságukat.

A bocskoros oláhok a középkor szapora "migránsai".
Azért nem tűnt fel időben mert ők is Istenhívők, még ha ortodoxok is.
Amíg túlerőben nem lettek meg sem mertek nyikkanni.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Kedves Sebestyén!

A történelem nem áll meg. Volt, hogy a magyarok voltak többségben erdélyben, volt, hogy nem. Most éppen a Románok vannak többen. Minden változik.
1.
Mi lesz ha 100 év múlva a magyarok lélekszáma eléri a kárpát medencében a 30 milliót, míg a Románok száma lecsökken 10 millió alá? Ez csak egy felvetés ami 50-50%-ban lehet igaz vagy nem. Semmit nem lehet kizárni. Ahogy a mi lélekszámunk is lecsökkent Erdélyben, úgyanigy a Románok lélekszáma is lecsökkenhet valami okból (elvándorlás, kevés születés, járvány, háború?). Akkor pedig etnikai alapon fogjuk elvenni Erdélyt. Így ismét magyarok fognak lakni arrafelé, amíg meg nem jelenik egy szaporább, életrevalóbb nép (lásd Román nép), harciasabb akik ismét kiszorítanak onnan.
A történelem nem áll meg. Ezért is van bennetek a félelem. Mert - gondoljátok - mi van, ha az Orosz háborúban veszítetek, ahol a magyar mondjuk semlegesek maradnak? Megmondom. Párcium, Észak-Bánát, Sziláhyság, Nyugat-Máramaros (Nagybánya határral) menne Mo-hoz. A történelmi Erdély pedig függetlenként élne tovább, ahol a román-magyar-német és más etnikumok, mint mindig amíg nem volt idegen uralom alatt, egyenjogú lenne.
2.
Fantáziáljunk tovább. Vagy mi van, ha a mi lélekszámunk marad 10 millió és a Románoké felmegy 40 millióra, de közben mi - megelőzve titeket - feltaláljuk a birodalmi lépegetőt vagy a csillagrombolót és a halálsugarat:). Akkor is előállhatunk területi követeléssel. Igaz akkor nem etnikai alapon, hanem az erő jogán.

Nicolae Iorga valami ilyenre gondolt, amikor a magyarok felszámolását jelölte meg román prioritásnak. Nagy nacionalista, de igaz Román hazafi volt. Jól látta a dolgokat.

Üdvözlettel.

Az a helyzet, hogy 100 év múlva a magyaroknál és a románoknál is cigány többség lesz.