Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 564
113
Elvileg 1986-óta volt a szovjeteknek, oszt kérdés hogy a SzU felbomlásakor ki mit szerzett meg.
Ha a török drón meg tudja világítani a célt, akkor elvileg 20~30km-ről is lehet a videókon látható precíziós csapásokat mérni.
Izraeltől vehettek olyan orrgyújtót,amivel végfázis irányitású lehet egy sima 50éve a raktárban porosodó 152milis gránát is,simán orrgyújtó cserével.És bár nálunk D20 volt,de a 2A36 ágyú már a 70es években megvolt-kb a Bull (G5,GNC45) lövegek teljesitménye,de megelőzte azokat.
 
M

molnibalage

Guest
Én a magam részéről kicsit másképp látom a dolgot..

1) nyilván ebben a macska-egér harcban nem konstans volt a távolság a 2 fél között...valszeg a szovjetek a 60-as évek végén/70-es évek elején voltak a legközelebb, amikor még nyugaton a mikroelektronika kevésbé gyűrűzött be az eszközökbe, viszont az oroszok addigra le tudták dolgozni az előző generációs technológiában a lemaradásukat
Ez ebben a formában túlzott leegyszerűsítés.

  • Ellenben 1972-ben a másodvonalas Dvina eszemet support mellett elég rendesen felkockázta a B-52-eseket...
  • Eleve az, hogy nem csapatlégvédelmet mérsz harcászati vadászgépekhez muris...
  • A VSz csapatlégvédelme SOHA nem mutathatta meg karmait. Az egyetlen alulról súroló helyzet 1973, a Silka + Sztrela-2 + 2K12 Kvadrát volt.
    Működött. Még arab kézben is. 18 nap alatt lelőtték az IAF cirka 1/3-át.
2) másrészt mennyi ideig tudott az U2 zavartalanul repkedni az oroszok felett, ameddigre lett eszközük ellene? és akkor is 1 azaz egy darab gépet tudtak vele lecsapni.
Ez a kijelentés úgy butaság, ahogy van.
  1. Alig 4 évig, a jenkik is ennyit jósoltak. Meglepően pontos volt. Lásd Élenjáró Haditechnika blogban.

  2. És azért nem tudott a Szu/VSz felett több gépet lelőni, mert ezután az USA elnöke megtiltotta berepüléseket (és igen nagy arcvesztés volt diplomáciailag.)

    A te "érvrendszered" szerint az F-22 szar, mert nem lőtt le eddig egy vadászgépet sem. Arról nem az SzA-75/Sz-75 tehet, hogy aztán puszta létével megszűntette a célpontot. Ja, de vagyis, de tehet. Olyan jó volt, hogy nem is próbálkoztak többet amerikaiak, csak az atomháború fenyegető árnyékban, de csak Kuba felett. A Kína feletti halál "dicsőségét" meghagyták tajvani pilótáknak...

  3. Ettől függetlenül Kína felett tajvani pilótákat többször lőttek le és Kuba felett eg Rudolph Andersont.
    Szóval így nézve még nagyobb a bugyutaság, mert nem egy gépet lőttek le velük...
    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Cat_Squadron
de az USA Vietnam óta használ SEAD/DEAD gépeket aztán meg CM-eket légvédelem ellen, de valódi megoldásuk az oroszoknak erre továbbra sincsen
Marhaság.
A low level CM-et honi légvédelemben 1978 óta képes lelőni az Sz-300 család.
Csak ezt élesben eddig nem tudta bemutatni, de az átvételi teszteken igen. Különben nem vették volna át.
Az Osza története mit mutat neked? Ami szar a szovjet nem rendszeresítette, hanem érte el, amit vártak tőle.
A sztereotip észrevételek és téveszmék nem érdekelnek.

(mint ahogy a stealth ellen se, pedig azért az F117 már a 80-as években repült)...
Az F-117-eset a nagy számok törvénye alapján lekapta azért egy Nyeva végül. Megsúgom neked, hogy egy NATO-VSz összecsapás alatt, ha elhúzódik és az elején is esett volna le belőle. Többször is tüzeltek a gépekre, de csak 1 teljes siker volt.

Ha egy Sz-300PSz lett volna Dani osztályának a helyén játszva lekapta volna az F-117-et.
Jó reggelt, az F-117-et a legacy SAM (SA-2/3/4/5/6/8) ellen tervezték. Ezen erősen manuális, kevés automatizálcióval bíró eszközök voltak.
A Sz-300 reakcióideje sokkal jobb és a rakéta nem M1,7-M1,8 átlagsebességgel, hanem a lelövés távolságig M3 táján ment volna.

15 km távolság és 8 km magasságban rakéta sebessége 16 sec-cel azt indítás után még picivel 1500 m/s sebesség felett van.
10 sec-nél az égésvégi 1800 m/s.
Tehát:
0-10 sec átlaga 900 m/s
10-16 sec között meg 1600 m/s.
Ez úgy kb. 1030 m/s átlag.

Ez mit jelent? Hogy esélye nem lett volna kirepülnie a HMZ-ből az F-117-nek, ahogy azt megtette a Nyevák ellen.
Egy Buk-M1 vagy az Sz-300V is lekapta volna jó eséllyel ilyen helyzetben.
Ezek HMZ-je azért mégis korlátozottabb volt az F-117 ellen is. Csak az F-117-es se találkozott össze egyetlen csúcs légvédelmi típussal sem. Az ellen kb. helyt állt, ami ellen tervezték, csak sokkal kisebb radar és célcsatsűrűséggel és totális szövi légifölény mellett...

az azért nem egy nagy megoldás, hogy az egyébként is méregdrága S400 mellé pakolunk le még 4 Pantsirt is, hogy meg tudják védeni
Valóban, és AHEAD lőszeres AAA-t tennék inkább.

megjegyezném, hogy azért az orosz technika linebeaker alatt elért teljesítményével előhozakodni megint kissé félrevezető. Egyrészt azt a teljesítményt a vietnami légvédelem korántsem tudta folyamatosan fenntartani.

Másrészt te magad írtad korábban, hogy a szovjetek Vietnamba több lérak komplexumot szállítottak, mint az európai VSZ államokba összesen...szóval az 1 km2-re jutó lérak sűrűség Vietnamban (Moszkva után) by far a legnagyobb volt a világon...
3) ellenben azért amikor az oroszok találták szembe magukat US lérakkal, annak csúnya vége lett[/QUOTE]
Jaj, jaj, jaj...

  • Vietnámban veszteség is volt, tehát eleve nem állt egy időben hadrendben soha annyi Dvina, mint a VSz-ben.
  • Senkit nem érdekel egy /km2 adat, amikor nem egyenletes eloszlásban használják ezeket.
  • A Lin II legnagyobb sikere akkor volt, amkor 4-6 db osztály volt aktív.

    1972.12. 20/21 éjszaka, 1. támadó hullám.
    4 aktív Dvina osztál.
    4 támadás és 10 irakétandításból lelőttek 3 db B-52-est. Ez 75% / támadás és 30% találati arány.
    Úgy, hogy 117 db támogató gép volt odafent. És 0 db vietnámi vadász.
    A Szu felett meg 0 support és PVO vadászok.
    Te kire fogadnál? Én nem a B-52-re... És ez 15 évvel a Dvina hadrendbe állítása után, ami átmeneti renszer volt. A definitív változat a másik ág a Volhov volt.

Szóval ne haragudj, de összességében elég egyetlen pontod se áll meg, csak a pancíros rész.
A többi úgy tévedés, ahogy van.

Erősen ajánlom majd a készülő videó sorozatot. Aminek egy részét megint sikerült elspoilerezi, de erről le fogok szokni.

A HTÖ-ből úgy látszik semmit nem értették meg összefüggés szinten.
Most talán majd jobban sikerült elmagyarázni, még jobban szájbarágva majd.
De nekem az érzésem az, hogy egy ponton túl feleslegesen erőlködünk @Hpasp-pal... :(

A Crotale annyira nem tisztán félaktív radaros, hogy egyáltalán nem az. Rádió parancsközlő (de nem rádió vezetősugaras) távirányítása van, csak az angol wikipediára már megint valaki rossz információt írt.
Igen, tévesen írtam. Itt korrigáltam.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
...
2) másrészt mennyi ideig tudott az U2 zavartalanul repkedni az oroszok felett, ameddigre lett eszközük ellene? és akkor is 1 azaz egy darab gépet tudtak vele lecsapni.
...

Csak pár fotó innen...
:rolleyes:

tumblr_n4i1pcWcBI1txx6x7o1_640.jpg

u2_wreck_china_1.jpg


+ Kuba
CR2T6IA7QII6FBP6ZITOFQRMHI.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Tőmondatokban az evolúció a II. vh. óta.
kitQDjG.png

Persze a diagram kicsit almát a körtével. Ott a 1 célpont = 1 ipari komplexum volt, amit beterítettek.

Ma ezt csinálná a B-2. A komplexum minden egyes pontját célzottan külön csapná el.

Ez még a 16 db 2000 fontos JDAM.

Ez meg 80 db kisebb bomba.
 
M

molnibalage

Guest
@LMzek 2.0

- 3-4 éve írtam, hogy a Griff képességeit megsokszorozná egy "Apró"/Fegyver(zet) hordozó drón. Egész csapat "dobált meg terméskővel" a vezetéseddel itt a fórumon, illusztrálva a "földve döngölés" tipusú próbálkozást.
Most a Boeing és az Eu nyilvánosságra került ilyen programjaitól hangos a szakmai fórumok többsége.
WUT?
 
M

molnibalage

Guest
main-qimg-3b60a882e50e32d99d7855abb39ef112

Összehasonlító ábra az Sz-300/400 család, az ős Patriot tűzívé és annak beállíthatóságáról és a aktív radaros rakétát használó rendszereknél, ha feltesszük azt, hogy azok nem települnek szét...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Cifu

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 849
18 962
113
Korrektnek tűnik egészen a Pancírig. Ott enyhe túlzások vannak.
Igazából nem merte leírni azt, ami igaz kb. mindenki, hogy "meztelenek vagyunk, minket is felszekcsáznának így".
Mi lehet csinálni? EW, AHEAD közeli légvédelem, álcázás? Írányító központok hasonló fegyverekkel megsemmisítése?