Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 490
113

"Rheinmetall modernisiert Flugabwehrsysteme eines internationalen Kunden

Rheinmetall ist von einem internationalen Kunden mit der Modernisierung von dessen Flugabwehrsystemen beauftragt worden. Der Gesamtwert des jetzt eingegangenen Auftrags beläuft sich auf rund 120 MioEUR. Die Auslieferung soll im dritten Quartal 2020 beginnen.

Im Rahmen der Modernisierungsmaßnahmen werden vorhandene Skyguard-Flugabwehrsysteme kampfwertgesteigert. Hierdurch verbessert sich unter anderem die Fähigkeit zur Abwehr von Drohnen. Der Auftrag umfasst weiterhin Unterstützungsleistungen wie Ersatzteile, technische Dokumentation und Ausbildungsmaßnahmen sowie moderne Munition.

Als weltweit führendes Systemhaus für die gesamte bodengebundene Luftverteidigung vernetzt Rheinmetall alle relevanten Sensoren, Effektoren, Plattformen und Führungsmittel miteinander und macht sie dabei skalierbar. So entstehen hochwirksame, modular gestaltbare und damit flexibel einsetzbare Systemverbunde der bodengebundenen Luftverteidigung für das gesamte militärische Auftragsspektrum."

A Rheinmetall modernizálja egy meg nem nevezett ország légvédelmét... :oops:
 
R

rejsz felügyelő

Guest
SAVAGE - Smart Anti-Drone Weapon

40mm-es, 64db-os földi indítóból vagy egy másik drónról indítható, optikai irányítású minirakéták. Robbanófej nélkül, ütközéssel rombol.

https://www.prnewswire.com/news-releases/savage---smart-anti-drone-weapon-300941541.html

1

1
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113

Ezek szerint ez az elhárító rendszer képes felvenni és rövid idő alatt kielemezni a drón kommunikációs adatait, majd ez alapján a lekoppintott adatok alapján egy zavarórendszerrel és egy adóval átvenni a drón felett az irányítást. Valahogy így hozták le anno épségben és egészben anno irán felett is amerikai drónt. Most már (én legalább is) biztosan tudhatjuk, hol ennek a technológiának a "bölcsője". :rolleyes::eek::D:D:D (valahogy nem dicsekedtek vele eddig :) mondjuk most sem, csak nyilvánvalóan látszik a videon... :rolleyes::D:D)

Ez az egész rendszer eléggé profi azokkal az automatán nyíló árbocrendszerekkel. Mindenképp kell legalább 10m magasság egy valamire is való bemérőrendszernél. A sok kis konténeres modul meg infrák, radarok, lehallgatók, stb.. Ez tényleg egy profi rendszer, és mobil, az is a lényege, vagyis bárhová bármikor telepíthető, akár pld. Hmeimim külső határaira is 3, amivel kb. full érzékeny 360 fokos lefedettséget érnek el.

Szeretném felhívni a figyelmet az oroszoknál kifejlesztett és alkalmazott egyszerű ütközéses drón megsemmisítőre, ami a film végén látható, egy megsemmisítésre célba-vett drónról felvéve a csapásmérést. A megsemmisítő drón maga is megsemmisül a megsemmisítés során, de mivel egy olcsó eszközről van szó, ez nagyon gazdaságos főképp rendkívül hatékony !!! Pld. nem kell drága 40k - 100k USD-s rakétákkal lövöldözni, és ezek nagyon drága és bonyolult vezérlőrendszereit üzemeltetni, hanem egy cirka 100 USD-s eszközzel le lehet szedni. Persze lesznek ehhez az elhárítórendszerhez lézeres kilövők is, ebben biztos vagyok, és lehet hogy kapcsolódhat rakétás elhárító konténerekhez is, pld. nagyobb fegyveres drón támadás esetére. (amire a robbanóanyagos nagyszámú drónnal a Hmeimin elleni támadás a legjobb példa)
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Már miért kéne 1000 felé koncentrálnia?Mikor legalább 1001-2 fele kell figyelnie....:)
Hk-nak sok feladata van,abbol csak az egyik az ellenséges hk-kal való harc.És a hk-nak feladata a saját védelme is.Amennyire a képességei lehetővé teszik,az önlégvédelem is a feladata-ahogy mindenki másé is,az utolsó bokorugróig.T72 ngp-jához van légvédelmi optikai irányzék.Az ngp 67 után került fel a szovjet tankokra,önlégvédelmi célra.PKMsz álványának van légvédelmi toldata.Önlégvédelem.Izlelgessétek a szót és a fogalmat.
Azonkivűl egy pici drónt mivel akarsz lelőni?Skyrangerrel.És ha nincs ott éppen egy db se?Vagy minden hk szakasz mellé kirendelsz egy légvédelmi járgányt?Vagy minden gyalogos raj mellé?
TB2 szerű dronok már elég nagyok,azokat el fogja rendezni a csapatlégvédelem rakétái.De egy kis qvadkopter pici.De mivel picik,közel is kell repülniük a célponthoz.És bőven elég ellenük a pk tornyon egy agv.Az az agv meg amúgy is hasznos a földi célpontok ellen.Semmiféle plusz feladatot nem kap vele a hk,csak alkalmassá válik a modern fenyegetés elleni harcra.De az önlégvédelem mint feladatkör,az nem új.
Tessék,ha a kinai hk példája nem elég
1383019601_m60_tank_modernization-4.jpg

Török M60 tetején az LW25 agv.Földi célok ellen-és dronok ellen.Mert nem csak dronokat fejlesztenek,hanem az is eszükbe jutott,hogy más is fejleszt dronokat-amikkel szembekerülhetnek a harcmezőn,és védekezni kell ellenük valahogy.

Az nem egy török M60, hanem a Raytheon M60A3 Slep upgradeja.

Amúgy van fantázia ebben a dologban, igaz nem azzal a kis Bushmaster mikrópénisszel, hanem a HK GMG 40mm-es aknavetőjével és hozzá airburst lőszerrel Kongsberg tornyon. A németek már megrendeltek 10 példányt Boxerra telepítve. Nem kell magyarázni mennyivel hatékonyabb már a mérete miatt is a 40-es, nem beszélve arról, hogy jóval elterjedtebb is.

Itt van egy jó kis összefoglaló a hozzá tartozó radarról. Ahogy egyre jobban csökken ezeknek a mérete és úgy azzal együtt az ára, úgy terjedhetnek majd el akár ifv/mbt-n is a jövőben.

https://www.edrmagazine.eu/hensoldt-unveils-its-new-spexer-2000-3rd-gen-radar-for-c-uas-and-not-only

Hensoldt-Spexer_3D_01-800x445.jpg

SPEXER-2000MA.jpg


Mocskos egy cucc ez az NM264 HEDP-RF airburst lőszer egy ilyen kompakt méretű gránátvetőn. Mindenre IS felraknám, nem csak drónok ellen. :D

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Az nem egy török M60, hanem a Raytheon M60A3 Slep upgradeja.

Amúgy van fantázia ebben a dologban, igaz nem azzal a kis Bushmaster mikrópénisszel, hanem a HK GMG 40mm-es aknavetőjével és hozzá airburst lőszerrel Kongsberg tornyon. A németek már megrendeltek 10 példányt Boxerra telepítve. Nem kell magyarázni mennyivel hatékonyabb már a mérete miatt is a 40-es, nem beszélve arról, hogy jóval elterjedtebb is.

Itt van egy jó kis összefoglaló a hozzá tartozó radarról. Ahogy egyre jobban csökken ezeknek a mérete és úgy azzal együtt az ára, úgy terjedhetnek majd el akár ifv/mbt-n is a jövőben.

https://www.edrmagazine.eu/hensoldt-unveils-its-new-spexer-2000-3rd-gen-radar-for-c-uas-and-not-only

Hensoldt-Spexer_3D_01-800x445.jpg

SPEXER-2000MA.jpg


Mocskos egy cucc ez az NM264 HEDP-RF airburst lőszer egy ilyen kompakt méretű gránátvetőn. Mindenre IS felraknám, nem csak drónok ellen. :D

Spec én egy török oldalon találtam,mint török upgradet.Gondolom liszemszelték.
És szerintem is nagyon jó az földi célok ellen is,kifejezetten arra tervezték.Csak rájöttek,hogy jó az dronelháritásra is.
Hogy aztán konkrétan melyik agv lesz a nyerő,nekem mindegy.Amelyik jobban teljesit
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Az nem egy török M60, hanem a Raytheon M60A3 Slep upgradeja.

Amúgy van fantázia ebben a dologban, igaz nem azzal a kis Bushmaster mikrópénisszel, hanem a HK GMG 40mm-es aknavetőjével és hozzá airburst lőszerrel Kongsberg tornyon. A németek már megrendeltek 10 példányt Boxerra telepítve. Nem kell magyarázni mennyivel hatékonyabb már a mérete miatt is a 40-es, nem beszélve arról, hogy jóval elterjedtebb is.

Itt van egy jó kis összefoglaló a hozzá tartozó radarról. Ahogy egyre jobban csökken ezeknek a mérete és úgy azzal együtt az ára, úgy terjedhetnek majd el akár ifv/mbt-n is a jövőben.

https://www.edrmagazine.eu/hensoldt-unveils-its-new-spexer-2000-3rd-gen-radar-for-c-uas-and-not-only

Hensoldt-Spexer_3D_01-800x445.jpg

SPEXER-2000MA.jpg


Mocskos egy cucc ez az NM264 HEDP-RF airburst lőszer egy ilyen kompakt méretű gránátvetőn. Mindenre IS felraknám, nem csak drónok ellen. :D

Ezen kifejezetten dronra éltetik
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 796
113
Akkor ezt ide is.
Ez így igen érdekes, viszont hogy mire és mennyire jó, az a google fordítóval nem derül ki sajnos.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Spec én egy török oldalon találtam,mint török upgradet.Gondolom liszemszelték.
És szerintem is nagyon jó az földi célok ellen is,kifejezetten arra tervezték.Csak rájöttek,hogy jó az dronelháritásra is.
Hogy aztán konkrétan melyik agv lesz a nyerő,nekem mindegy.Amelyik jobban teljesit

És tényleg. De mind1 is, nem rendszeresítették.