Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 200
67 061
113
A fiatalabbak drogoznak, főleg a szegényebb területeken. Nem véletlen a szintetikus kábítószerek előretörése, olcsóbb mint az alkohol.

Azért elég sok kemény szer napi használata inkább a felső társadalmi rétegek mókája. Heroinra általában a milliárdos csemeték is hajlamosak rákapni, mikor nagyon unalmas az életük. A kokain meg a menő sportkocsis és sokszor feladatokat is ellátó alvilág illetve az ostobán rákapók megszokott anyaga. Ennek is van olyan kultúrája, ami egy-egy bulira korlátozza. A speedet minden rétegben alkalmazzák, sokszor akár a munkájuk ellátásához is, ha az irgalmatlanul sok idő, vagy terhelés.

Igazából mindegyik anyaggal ugyanaz a baj. Az alkoholtól a krokodilig. Ha használod, fizetned kell érte. Ha kicsit használod, észrevétlen ez a fizetség, ha közepesen, akkor már komolyabban jelentkezik, ha meg rákaptál, mindenedet elveszi. Mindegyik ad valamit, de mindegyik megkéri az árat és a végén fizetni kell.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 714
5 750
113
Ok, és ez miért nem érv a fűnél?
Ellenőrzött bolthálózattal az illegális kereskedelem visszaszorítása, plusz adóbevétel.
Mondjuk azt is érdekeslenne látni mennyi az az érdemi bevétel, a sok járulékos betegségre elköltött állami pénz függvényében. Mert nem csak bevételt termel de kiadást is csak nehezebben mérhető módon.

Ilyeneken én is agyaltam régebben, hogy mi lenne az optimális megoldás: például dedikált bolthálózat (trafik), amiben dohány, 20+ v/v %-os alkoholos ital, kenderszármazék (esetleg még pszilocibin, lizergsav, MDMA) lenne árulva, heti maximált mennyiségben per 18 év feletti állampolgár. A kereskedelem és a drogtermesztés teljesen állami monopólium; a bevételeket szigorúan részben mentálhigiéniés (preventiv (felvilágosítási kampányok, hatásmechanizmusok megismertetése) meg leszokást segítö programok), részben rendfenntartói (egyéb kábitószerek kiszoritása a piacról és a visszaélések csökkentése (pl ittas, vagy kábszer hatása alatti vezetés, egyéb veszélyeztetés szürése és szankcionálása) programok, de nagyrészt az egészségügyi kasszába lenne irányítva.
A munkáltató - azokban a munkakörökben, ahol ez indokolható - kérheti a dolgozót, hogy kérjen a közigazgatástól az erkölcsi bizonyítványhoz hasonló igazolást arról, hogy fogyasztott-e (valójában: vásárolt-e) a megelözö 2-3 hónapban a munkavégzés szempontjából veszélyes tudatmódosító szereket. Így aztán a fogyasztás mérhetövé válna, a fogyasztott szerek összetétele kontrollálhatóvá (minöségbiztosítás), állami bevételt generálna (míg az alvilági bevételeket csökkentené) amellyel a rekreációs szubsztanciák fogyasztása által okozott károk megelözését, rehabilitációját finanszíroznánk.

De mostanra már úgy gondolom, hogy ez nem lenne jó, nem adnék az állam kezébe ennyi jogosítványt (drogos-nyilvántartás).


Egyrészt a 'szakértők' által felállított stratégia, illetve ahogy te is említetted már, a társadalmi beágyazottság miatt. Végső soron értem valahol, másrészt meg nem. Így is megy, csak így csendesebben. Illegális, mélyen levő dolog, amivel lehet kirekeszteni embereket a problémának titulált fogyasztásukkal. Már a társadalmi illúzió szövetében.

Amúgy meg valahol egyfajta szabadság is, még üldözve is. Nem igazán csesznek szét érte, csak ha árusítod, nem nagyon zörögnek be a rendőrök, csak ha nagyon feltűnően nyomod otthon, etc...

Ha bolthálózati szintre kerülne, ellenőrzött formában, akkor egyrészt az állam sunyi bevételei, feketekasszái más forrás után kellene nézzenek, ami értelemszerűen súlyosabb dolog lenne, másrészt meg a Rikárdók, és Dzsézönsztethemek is kiszorulnának az ellenőrzött alvilágból más térfelekre. Itt ez szerintem alvilági háborúval járna, akár a bolthálózat ellen is. Mivel a Rikárdókat amúgy is el kellene kapnia az államnak, de inkább használja őket és csak kirívó esetben kapcsolja le őket, nem maradna választás, mint beleállni ebbe és megtisztítatni a kis országunk pöcegödreit. Így viszont máris új útvonalakon kellene megoldania a sunyi műveletek és bevételek útját, ami ugye piaci résként jelentkezne, tehát mások is igyekeznének beletuszkolni a résbe a saját embereiket, hálózataikat. Ez hozná magával az alvilági háborúk és alvilág kontra állam hadviselés újabb fordulóját, vagy B verzióban, ki tudja milyen ügynökségek karjaiként és hálózataként, vagy maffiák ugyanilyen eszközeként értékelve is, kénytelen lenne tárgyalni velük.

Mindegyik nem kívánt eseménysor.

Igen, most már én is úgy látom, hogy jobb ez a szürke zóna. Ami aggaszt, hogy esetleg majd a gyerekemnek valaki ad majd valami szart, ha olyan korba (és körbe) kerül.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
824
4 185
93
Tegyük hozzá, hogy a fiatalok és a szegények, meg úgy általában a cigányok nem drogot fogyasztanak, hanem mindenféle tudatbefolyásoló szert. Tehát kristályt meg herbált. A kristály bármi lehet a műtrágyától kezdve, a megfagyott csirkeszarig, míg a herbál meg bármilyen herbáliában kapható teafű, amire ráspriccelnek valamit, amitől beáll az ember. Ez lehet higitótól kezdve, bármi.

Egy herbált már megkapsz 200 Ft-ért, és ha elszivod, akkor negyedóráig, fél óráig garantáltan hülye leszel. A kristály dettó. Konkrétan vidéken kocsmák mentek csődba, mert nem piálnak, hanem ezeket a szarokat használják az áruk miatt.

A drog mellett meg senki ne kampányoljon. Az agyam elszáll, hogy azért mert a pia káros, akkor már legyen a drog is legális.

Szvsz a 90es években, amikor még csak tranzitország voltunk, meg lehetett volna fogni. Csak ugye akkor is voltak liberális fasszopók kormányon, akik elkezdték dekriminalizálni és bagatelizálni a drogfogyasztást. AKKOR kellett volna pedig szétcsapni a nagyvárosi egyetemista drogosokat, meg leülteni mindenkit a picsába. Meg a sajtóban megjelenő drogospárti, drogfogasztás bagatelizáló cikkek, műsorok után az adott csatornát első esetben megbüntetni, második esetben meg letiltani pár napra.

Az agyhalott gondolkodásnak lett az eredménye, meg a jogok szajkózásának, meg a veszély elbagatelizálásának, hogy egy egész generáció nagy része már vagy kipróbált drogot, vagy alklami drogos. És a balos megmondóembereknek, meg a szennymédiának hála már erkölcsi elitélés sincs a társadalomban a drogosokkal, meg a drogozással szemben. Belefásult mindenki, megszoktuk. És ez a legnagyobb baj, mert ha sem törvényi, sem társadalmi gát nincs az egyén és a drogok között, akkor csak az egyéni józanságában lehet bízni. Az meg egy tizenévesnél nem sokat jelent.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 927
19 171
113
De mostanra már úgy gondolom, hogy ez nem lenne jó, nem adnék az állam kezébe ennyi jogosítványt (drogos-nyilvántartás)
A fentieket könnyű lenne kijátszani. Most is tudható pl. bankkártya adatokból, hogy kik vettek dohányárut. A kiskorúak elvileg nem vehetnek. Mégis hozzájutnak. Ugyanígy, aki nem akarna nyomot hagyni, meg tudná oldani.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mégis 7x nagyobb az esélye, hogy alkohollal kapcsolatos betegségben halsz meg itt mi t nyugaton...

Már sajnos sehol se találom, de anno juj.hu-n volt egy borteszt, vmi qva drága külföldi bor, vmi kommersz magyar és auchanos tablettás.
Az alanyok egy borszakértő, az utca embere és egy csapat csöves.
Az előbbi azonnal tudta melyik mi, a második csak sejtette, hogy az utolsóval valami nem kerek, az harmadik csapat azonnal lecsapott a flakonosra, hogy "Na ez BOR!"
Le is nyúlták a flakont, a 2 üveget meg otthagyták a videósoknál :D
 
M

molnibalage

Guest
Már sajnos sehol se találom, de anno juj.hu-n volt egy borteszt, vmi qva drága külföldi bor, vmi kommersz magyar és auchanos tablettás.
Az alanyok egy borszakértő, az utca embere és egy csapat csöves.
Az előbbi azonnal tudta melyik mi, a második csak sejtette, hogy az utolsóval valami nem kerek, az harmadik csapat azonnal lecsapott a flakonosra, hogy "Na ez BOR!"
Le is nyúlták a flakont, a 2 üveget meg otthagyták a videósoknál :D
Az talán még a Bombagyárral készült Tomcattel...
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Mondjuk ez inkább a körültekintöbb étkezés miatt van így, meg úgy általában is jobban karban tartják magukat (sportolnak, kerülik a stresszt), mert többségükben megtehetik.
Én is erre akartam utalni, bár hogy őszinte legyek, mi is megtehetnénk ebből nagyon sok mindent.
A másik nem elhanyagolható tény, hogy nagyon jó boraik vannak megfizethetö áron
Nálunk is. Ha objektíven nézed a borversenyek eredményeit, és leszállunk a sznob vonatról, akkor 3-20 euró között már jóAz már nagyobb baj, hogy ennek ellenére a dankó pistát meg a legendás spanyol koccsintoszt veszik sokan.
Mégis 7x nagyobb az esélye, hogy alkohollal kapcsolatos betegségben halsz meg itt mi t nyugaton...
Ezzel nagyon vigyázz, ha megnézed a tényleg nagyon erősen alkoholhoz köthető máj sávot, az kvázi ugyanakkora. A szignifikánsan nagyobb eltérés a szív és érrendszeri megbetegedésekben van. Ennek meg a világ második legjobban elhízott nemzeténél talán esetleg ezt is vizsgálni kéne mint lehetséges okot az eltérésre.

Btw néztétek már a két anyag LD50 értékét?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 920
113
Ilyenkor csodálkozok mindig azokon, akik nem képesek értelmezni egy modell kimenetét...
  1. A fiatalabb generáció átlagban kevesebbet piál, mert nem is telik rá sokszor. Aki viszont iszik, az itt is trend, hogy nagyon sokat.
  2. A régi masszív alkeszok meg szépen kipusztulnak.
  3. = 1+2. Mivel az új generáció létszáma kisebb, mint a régi masszív alkeszeké, ezért csökken az átlag. Nem azért dolgozunk le bármit, mert lenne hatásos népnevelés...
A nyugatiak meg úgy szaporodnak, hogy felszívtak maguknak 1 litert? Arról, hogy a fiatalabbak keveset piálnak mert nem telik rá, hááát egész pest tele volt a korona előtt 16-tól fölfele állandóan, szegeden a tesis bulikba azért nem jártam 2013-15 között mert ott beengedtek 13 éveseket is, seggrészegen...
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
T

Törölt tag 4082

Guest
szegeden a tesis bulikba azért nem jártam 2013-15 között mert ott beengedtek 13 éveseket is, seggrészegen..
5. évesen a JATE progresson bulikon azzal szórakoztunk, hogy választottunk kiskedvencet és drukkoltunk nekik, miközben elszomlrodtunk, h 5en vagy 4 évet dobunk az átlageletkoron :)
 
  • Tetszik
Reactions: megazez
M

molnibalage

Guest
A nyugatiak meg úgy szaporodnak, hogy felszívtak maguknak 1 litert? Arról, hogy a fiatalabbak keveset piálnak mert nem telik rá, hááát egész pest tele volt a korona előtt 16-tól fölfele állandóan, szegeden a tesis bulikba azért nem jártam 2013-15 között mert ott beengedtek 13 éveseket is, seggrészegen...
  1. Nem ismerem a nyugati átlag demográfiai viszonyokat, de az, hogy ide jártak piálni és gőzt leereszteni egyesek, az lehet, hogy indikatív...
  2. Egész Pest tele részt nehezen tudom értelmezni, mert én jellemzően csak az idősebb generációt láttam inni, akinek erre pénze van. De egyikünknek sem kéne kismintából extrapolálni.
  3. A korfa viszont ismert statisztikai adat...
Ez a 2/3 nem fogad el hálapénzt cuki. Kb annyira igaz mint a ki mer nagyobbat mondani péniszméret felmérés...
És soha nem adtam senkinek és nem is várta el tőlem senki. Szóval még igaz is lehet. Bár nekem nem volt eddig szülészem és nem is műtőttek. Meg nem nagyon látott az állami rendszer 10 éve... Úgy kb. 3-szor talán.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Egész Pest tele részt nehezen tudom értelmezni, mert én jellemzően csak az idősebb generációt láttam inni, akinek erre pénze van.
Csak kérdezem mikor voltál utoljára pl Fogas házban? Vagy csak egy trendi kézműves sörözőben?
Bár nekem nem volt eddig szülészem és nem is műtőttek.
Én sem adtam, annyi is volt a szentendrei sebészeten a bokám kivizsgálása, h be van dagadva, jegelje. A sportkorházban aztán kiderült, hogy igazából műteni kéne, de van egy új módszer, amivel ez még pont nem műtős. Igaz ehhez kellett 2 orvos nagyszülő, és némi magánpraxis díj.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
hála már erkölcsi elitélés sincs a társadalomban a drogosokkal, meg a drogozással szemben

Ennek az az oka, hogy a természetes szelekció ellen tiltakozni lehet, csak minek.
Ugyanezen okokból nagyon tisztelem és becsülöm a meleg férfiakat: nem elég, hogy egy nőt meghagynak, de még egy másik palit is magukkal visznek! Mi ez, ha nem önfeláldozás?
 

jeff

Active Member
2015. november 24.
47
218
33
Szvsz a 90es években, amikor még csak tranzitország voltunk, meg lehetett volna fogni. Csak ugye akkor is voltak liberális fasszopók kormányon, akik elkezdték dekriminalizálni és bagatelizálni a drogfogyasztást. AKKOR kellett volna pedig szétcsapni a nagyvárosi egyetemista drogosokat, meg leülteni mindenkit a picsába.

Ez nagy tévedés, soha sehol nem sikerült ezt erőből megoldani senkinek. Nyilván az erőre is szükség van, de sok szép példát lehet találni arra az elmúlt 50-60 évből, hogy csak erővel nem megy. Egyszerűen amíg az egyik oldalról van kereslet, a másik oldalról meg leírhatatlan mennyiségű pénz van a forgalmazásában, addig a drogbiznisz élni fog.
 
M

molnibalage

Guest
Csak kérdezem mikor voltál utoljára pl Fogas házban? Vagy csak egy trendi kézműves sörözőben?
COVID óta Cseh sörözőben voltam kétszer, az Arénában. De oda nem a fiatalok járnak. Viszont rendszeresen a belvárosban tekertem, szóval láttam az átlagéletkort.
De ezek továbbra is kisminták. A statisztika azt mutatja, hogy a fiatalok kevesebbet isznak nagy átlagban. A szoci és posztszoci éra masszív alkeszei meg dőlnek kis sorban.
 
T

Törölt tag 2822

Guest
COVID óta Cseh sörözőben voltam kétszer, az Arénában. De oda nem a fiatalok járnak. Viszont rendszeresen a belvárosban tekertem, szóval láttam az átlagéletkort.
De ezek továbbra is kisminták. A statisztika azt mutatja, hogy a fiatalok kevesebbet isznak nagy átlagban. A szoci és posztszoci éra masszív alkeszei meg dőlnek kis sorban.

Éveken keresztül jártam az éjszakába hetente többször is amíg ki nem öregedtem a dologból. A város szinte összes értelmes szórakozóhelyét ismertem, a késdobálókat nem számítva. Amit én láttam és tapasztaltam az az, hogy a fiatalok többszörösét fogyasztják, és költik mint az idősebbek. Ez még a talponállós, csendes komcsákra is igaz, ahogy megyünk felfelé az igényesebb, nívósabb szórakozóhely felé egyre jobban nyílik az olló. Ez pedig az utóbbi években a mennyiségi résznél még jobban romlott. Nem tudom, hogy ki miből, de nekem is volt mindig valamiből, zsebpénz, ösztöndíj, vagy csak összenyertem szerencsejátékkal egy mázlis hét után. Az idősebbek mindig lassabban és kevesebbet ittak és összességében kevesebb időt töltöttek a kocsmákban mint a fiatalok. A fiatalok sokszor akár nyitástól zárásig, suli helyett/mellett - főleg az egyetemisták, az idősebbek viszont csak munka után tudtak menni, akkor is időre "kellett" hazamenni mert várt az asszony. Tudom, hogy ez is csak egy ember tapasztalata, és lehet más városban valaki más az ellenkezőjét láthatja.

De nem lehetséges, hogy azért csal a statisztika az idősebbek javára, mert a fiatalok egyszerűen nem szerepelnek benne hitelt érdemlően?