[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fero

Member
2020. október 28.
32
55
18
Az "örmény fél" nem "az örmény állam". A harcok "jogilag" Azerbajdzsán területén zajlanak. Ha itt az ömény állam - légiereje által - megjelenne, az közvetlen háborús konfliktus lenne Azerbajdzsán és Örményország között.
Hát erröl van itten szó,az örmények politikai sikon eltaktikázták magukat.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
T

Törölt tag 1586

Guest

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 061
13 433
113
29oct_Azerbaijan_Armenia_map_2-scaled.jpg
 
W

Wilson

Guest
Kikapcsolt válaszjelekkel: Oroszország aktívan fegyvereket szállít Örményországba



Oroszország és Törökország aktívan szállít fegyvereket és lőszereket a hadviselő feleknek Hegy-Karabahban. Sőt, az orosz repülőgépek gyakran kikapcsolt válaszjeladóikkal repülnek a Transkaukázusban, így lehetetlen a közvélemény számára nyomon követni őket.



Például 2020. október 26-n az orosz légierő Il-76MD (RA-78830) nehéz katonai szállító repülőgépét lehetett nyomon követni a Kaszpi-tenger felett. Tverből Mineralnye Vody-a repült, ahol esetleg felpakolt vagy tankolt, majd a Kaszpi-tengeri és az iráni légtéren át Örményország felé tartott. Ezt követően a repülőgép megérkezett a Jereván melletti Erebuni repülőtérre.



Ezzel egy időben Törökország a felderítő drónjait azonnal elküldte az Örményországban található orosz katonai létesítmények közelébe. A törökök nagyon szerették volna tudni, mit hoztak az oroszok.

Ezt megelőzően még három orosz nehéz szállítógép látogatott el az Erebuni repülőtérre.



Oroszország 102. katonai bázisa (04436 katonai egység) 1995 óta hivatalosan működik Örményország területén, ahol két helyőrségben - Gyumriban (Jerevántól 126 km-re északra) és az Erebuni repülőtéren - állomásoznak. A személyzet létszáma 2018-n körülbelül 4 ezer fő volt. Fel voltak szerelve MiG-29 vadászgépekkel, Mi-8MT és Mi-24P helikopterekkel, S-300V légvédelmi rendszerekkel, különféle radarokkal és más fegyverrendszerekkel. 2019-n úgy határoztak, hogy növelik az örmény orosz katonai bázis lehetőségeit új és korszerűsített felszerelésekkel történő ellátásával.
 
W

Wilson

Guest
Al-Monitor: Moszkva türelme fogy a karabahi kérdésben




Oroszország és Törökország közötti kapcsolatok már nem mutatják a kölcsönös stratégiai irányultságot. Ankara egy ideje elég nagy függetlenséget mutat a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger keleti részén, és most már a Transkaukázusban is. De Hegyi-Karabah miatt Moszkva türelme megszűnhet - írja az Al Monitor amerikai kiadása.

A közelmúltban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Törökország soha nem volt Oroszország szövetségese. Ankara csak Moszkva szoros partnere, és a felek közötti együttműködés számos kérdése stratégiai jellegű.

Mindenekelőtt ez a több milliárd dolláros energiahordozó és az ígéretes katonai-ipari együttműködést érinti. De ez még mindig nem tanúskodhat a felek "stratégiai partnerségéről", amelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök sejtet. Véleménye szerint ez egyfajta ellensúly a Nyugattal szemben, és lehetőség Ankara regionális ambícióinak kielégítésére.

Törökországot azonban maga Oroszország akadályozza Líbiában és Szíriában. Sőt, Líbiának a török stratégák terve szerint egyfajta ugródeszkává kell válnia ahhoz, hogy kiszorítsa Görögországot és Ciprust a Földközi-tenger keleti részéről, amelynek szénhidrogén-erőforrásaiért harc folyik.

Emellett Ankara gyanakvó és óvatos Moszkva kapcsolataival a szíriai és iraki kurdokkal. A törököket aggasztja és riasztja az Oroszország és Egyiptom esetleges közös hadgyakorlatainak a Fekete-tengeren történő lehetséges megrendezése is. Ugyanakkor Törökország rendszeresen hangsúlyozza, hogy nem ismeri el Oroszország részeként a Krímet. Mindez diszharmóniát hoz a politikai komponensbe, bár a gazdasági projektek jól fejlődnek az országok között.

A régió birtoklása miatt a hegyi-karabahi Baku és Jereván közötti konfliktus súlyosbodása továbbra is megosztja Törökországot és Oroszországot. Moszkva nagyon fájdalmasan reagál Ankara tetteire, mivel a Transkaukázust létfontosságú érdekeinek szférájának tekinti. Hakan Aksai híres török újságíró szerint Moszkva másképp szemléli a Kaukázust, mint Szíriát és Líbiát.

Ez a közeli külföld - az orosz "hátsó udvar". Törökország és Oroszország között az örmény – azerbajdzsán konfliktus kapcsán kialakult feszültség a kapcsolatok megszakadásához vezethet. Moszkva türelme fogy

- pontosította Aksai.

Oroszország már egyértelművé tette Törökország számára, hogy - különösen katonai eszközökkel - nem avatkozhat be Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatok tisztázásába. Moszkva úgy véli, hogy erre a konfliktusra nem lehet katonai megoldást találni, ezért ezt csak tárgyalásos úton lehet megoldani .

Így bizalmatlanság tapasztalható a török-orosz kapcsolatokban. Musztafa Karaalioglu török megfigyelő szerint nincs kilátás szövetségre (unióra) Ankara és Moszkva között.

Kezdetben egyértelmű volt, hogy Oroszország nehezen tudja Törökországot barátnak, szövetségesnek vagy partnernek nevezni. Ugyanakkor Ankara eleinte a Moszkvával fennálló kapcsolatokat tekintette ütőkártyának Európa és az Egyesült Államok ellen. Ez a projekt elvesztette értelmét

- magyarázta Karaalioglu.

Viszont Yusuf Buluk volt nagykövet megjegyezte, hogy az orosz – török kapcsolatok fő jellemzője mindenkor a rivalizálás volt, nem pedig a kiegészítő jelleg.

Oroszország szempontjából Törökország, papíron maradt a NATO tagja, de fokozatosan eltávolodva tőle,így Moszkva számára stratégiailag sokkal értékesebb, mint egy nem csatlakozott ország, aki partnereket keres a CSTO-n vagy az SCO-n
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 061
13 433
113
Arayik Harutyunyan, Artsakh elnoke: "Kedves honfitársak! Ma, ebben a döntő történelmi pillanatban, amikor a török-azerbajdzsáni és terrorista csoportok minden katonai erőforrással megtámadták az Artsakh-t, az eredetében élő Artsakh hazájának elpusztítására vagy kioltására törekedtek, minden értelemben hurrá-halál ellen küzdünk, egyenlőtlen körülmények között . Most nemcsak a frontvonal mentén fenyegetik hazánkat és létünket, hanem komoly katonai erőforrásokat is befektettek Sushi irányába, bármi áron törekedve egy büszke örmény erődre. Sushi nem város, ez annak az elhatározásnak a szimbóluma, hogy az örmény nép saját eredetében éljen, az örmény nép győzelmeinek szimbóluma. Sushi az összes örmény dobogó szíve. Az Artsakh legfőbb főparancsnokaként még egyszer felhívom Önt, hogy csatlakozzon hozzánk, hogy megvédje susushinkat, Artsakhunkat, nemzeti méltóságunkat ..."

A Sushitól délre fekvő Avertanots-szorosban zajló csaták tegnapi és reggeli beszámolói alapján az azerbajdzsáni gyalogság a hegyeken át a hegyek között a városba szivárog, valójában megkerülve a Hadrut közelében épített örmények és a Vörös Bazár védelmi vonalait. Harutyunyan felszólított mindenkit, hogy álljon ki Sushi mellett, ami egyértelműen megerősítette, hogy az örmények helyzete továbbra is kritikus, annak ellenére, hogy a frontot a Lachin folyosó területén sikerült megtartaniuk (a fotó alapján az örmény gyalogságnak sikerült legalább ismét betörni Kubatlyba), és megakadályozni, hogy az azerbajdzsánok csapdába vegyék. Sushi elvesztésének nem kevésbé kritikus következményei lehetnek a karabahi örményekre, mint Lachin elvesztésére.
https://niqnaq.wordpress.com/2020/10/29/colonel-cassad-for-thursday-4/


v50c1y421vv51.jpg


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wargonzo: Azerbaijan Armed Forces shell Russian outpost on Iranian border: https://news.am/eng/news/610468.html
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Arayik Harutyunyan, Artsakh elnoke: "Kedves honfitársak! Ma, ebben a döntő történelmi pillanatban, amikor a török-azerbajdzsáni és terrorista csoportok minden katonai erőforrással megtámadták az Artsakh-t, az eredetében élő Artsakh hazájának elpusztítására vagy kioltására törekedtek, minden értelemben hurrá-halál ellen küzdünk, egyenlőtlen körülmények között . Most nemcsak a frontvonal mentén fenyegetik hazánkat és létünket, hanem komoly katonai erőforrásokat is befektettek Sushi irányába, bármi áron törekedve egy büszke örmény erődre. Sushi nem város, ez annak az elhatározásnak a szimbóluma, hogy az örmény nép saját eredetében éljen, az örmény nép győzelmeinek szimbóluma. Sushi az összes örmény dobogó szíve. Az Artsakh legfőbb főparancsnokaként még egyszer felhívom Önt, hogy csatlakozzon hozzánk, hogy megvédje susushinkat, Artsakhunkat, nemzeti méltóságunkat ..."

A Sushitól délre fekvő Avertanots-szorosban zajló csaták tegnapi és reggeli beszámolói alapján az azerbajdzsáni gyalogság a hegyeken át a hegyek között a városba szivárog, valójában megkerülve a Hadrut közelében épített örmények és a Vörös Bazár védelmi vonalait. Harutyunyan felszólított mindenkit, hogy álljon ki Sushi mellett, ami egyértelműen megerősítette, hogy az örmények helyzete továbbra is kritikus, annak ellenére, hogy a frontot a Lachin folyosó területén sikerült megtartaniuk (a fotó alapján az örmény gyalogságnak sikerült legalább ismét betörni Kubatlyba), és megakadályozni, hogy az azerbajdzsánok csapdába vegyék. Sushi elvesztésének nem kevésbé kritikus következményei lehetnek a karabahi örményekre, mint Lachin elvesztésére.
https://niqnaq.wordpress.com/2020/10/29/colonel-cassad-for-thursday-4/


v50c1y421vv51.jpg


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wargonzo: Azerbaijan Armed Forces shell Russian outpost on Iranian border: https://news.am/eng/news/610468.html
Nem tudom, mit szállítottak az orosz katonai teherszállító gépek Örményországba, de valami nagyon komoly és sok kell, mert ha a cékla színű területeket elfoglalják az azeriek, akkor annyi meg egy bambi.