[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 559
113
Ha ez igaz, akkor nagyon közel van a vég.

A térképek viszont nem azt mutatják, hogy Hadrut felől felmentek Susiig, hanem azt, hogy ellentámadás van Füzulinál és Qubadlinál.
"Президент Арцаха (непризнанная Нагорно-Карабахская республика - прим. ТАСС) Араик Арутюнян в обращении к народу заявил, что подразделения ВС Азербайджана находятся в 5 км от Шуши", - говорится в тексте.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 559
113
"Президент Арцаха (непризнанная Нагорно-Карабахская республика - прим. ТАСС) Араик Арутюнян в обращении к народу заявил, что подразделения ВС Азербайджана находятся в 5 км от Шуши", - говорится в тексте.

Az aktuális térképen már látható.
QsT8MvRseCs.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 559
113
Hegyi Karabah elnökének felhívása a néphez, hogy mentsék meg Szusit- az ellenség(azeriek)5 km-re vannak a várostól.

 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Történelmi igazság....1914 Anatólia...Törökország szíve,központja.Az össz lakosság 35%a török....17%görög...17%örmény...16%kurd,a fenmaradó 17% arab,gaguz,cserkesz,asszír,jezidi,grúz...A lakosság majdnem fele keresztény....2020 Anatólia.Török 75%...Kurd 24% Az összes többi 1%.Keresztények aránya 0.2%.
Mindez rohadtul jól hangzik, csak nem igaz.
Alább az 1893-97 közötti demográfiai helyzet Anatóliában
1893-1897-Y-llar-Aras-N-fus-Verileri.jpg
 
W

Wilson

Guest
Íme egy orosz elemzés:

A cikk szerzője:Alekszej Mikhailovics Ramm katonai szakértő

A drón harc igazságai és mítoszai

39-6-1480.jpg

A HAROP drón az azerbajdzsáni hadsereg jelenleg leghirdetettebb támadófegyvere. Fotó: Julian Herzog

Az Örményország és Azerbajdzsán között zajló harcok Hegyi-Karabahban több hete zajlanak. Eddig a katonai sikerek Baku oldalán állnak. Az azerbajdzsáni erők több helyen is képesek voltak feltörni az örmény védelmet. És ha az offenzíva északon meglehetősen lassan is megy, délen Azerbajdzsán katonai eredményei nyilvánvalóak. Habár súlyos harcok árán az azeriek áttörték az örmény védelmet,és számos települést elfoglaltak az örmény alakulatok pedig visszavonultak. Azerbajdzsán elnöke október 21-én bejelentette az NKR és Irán határának teljes ellenőrzését.

Sok szakértő az azeri csapatok eredményeit a nemrég Törökországból vásárolt Bayraktar drónok és az izraeli kamikaze drónok, a HAROP aktív használatának tulajdonítja Sok szempontból az ilyen véleményeket olyan videók támogatják, amelyeket az azeri katonai hadvezetés folyamatosan publikál.

Nagy pontosságú csapásokat örökítenek meg örmény páncélozott járművek, tüzérség, járművek és még gyalogosok ellen is. Nem is olyan régen az Elbrus taktikai rakéták és a Smerch nagy hatótávolságú rakétarendszerek több indítója is a drónok áldozatává vált. Az azeri drónok megsemmisítési listáján vannak az S-300 légvédelmi rendszer indítói és számos örmény radar is. Kétségtelen, hogy a videók nagyon hatásosak és lenyűgözőek. Bár a közzétett anyagok több esetben egyértelműen azt mutatják, hogy a már korábban eltalált célpontok váltak az UAV-k áldozatává - ez történt a Repellent elektronikus hadviselési állomás megsemmisítésénél is. A HAROP kamikaze drón felvételeit szeptember végén tették közzé.

De ha alaposan megnézi az interneten található fotókat, akkor jól látható, hogy a jármű már a kontaktus előtt teljesen kiégett. A Repellent-l csak egy váz maradt, a vezetőfülke ajtajai leszakadtak, üvegek kitörtek amikor a Harop eltalálta .

Valószínűleg a "Repellent" nem drón támadás hanem a tüzérségi tűz áldozatává vált.

Ezért nagyon érdekes kielemezni,hogy vajon mennyire hatékonyak az azerbajdzsáni UAV-k, milyen pusztító eszközöket alkalmaznak, és valóban lehetővétették-e Baku számára, hogy teljesen felhagyjon a klasszikus repülőeszközök használatával?

Borzalmas HAROP

Különböző vélemények szerint a HAROP felderítő és támadó UAV lett az azeri hadsereg fő támadórendszere. Ez utóbbit az IAI izraeli repülési konszern fejlesztette ki még a 2000-s évek elején. A HAROP fő feladata a légvédelmi rendszerek felkutatása és megsemmisítése.

A drón elektronikus felderítő eszközökkel és optoelektronikai rendszerekkel van felszerelve (egyes források,szerint még radarral is rendelkezik). A drón egy adott területen járőrözik, és miután észlelt egy célpontot, megtámadja. A HAROP egy adott útvonalon több órán át cirkálhat. Jelenleg a drónt licenc alapján gyártják Azerbajdzsánban.

De a HAROP mellett Baku további kamikaze drónokat vásárolt és gyárt licenc alapján. Ilyen az izraeli Orbiter 1K , amelyet az Aeronautics Defense Systems (ADS) fejlesztett ki. Ezekről a haditechnikai eszközökről a szerződést közvetlenül a 2016. áprilisi háború után kötötték meg.

De az Elbit Systems izraeli vállalat által gyártott SkyStriker drónokról szóló megállapodást nagy valószínűséggel 2018-n vagy 2019-n írták alá. Tulajdonságait tekintve ez a termék nem sokban különbözik az Orbiterétől. Úgy gondolják, hogy Baku a jól ismert botrány után kezdte meg a SkyStriker megvásárlását az ADS cég képviselőivel. Utóbbiak bemutatták terméküket az azerbajdzsáni hadsereg számára az Örmény Fegyveres Erők egyik védelmi állásán, Hegyi-Karabahban.

A SkyStriker és az Orbiter meglehetősen egyszerű drónok. Jellemzőik, a fedélzeti felszerelés összetétele, és ami a legfontosabb, a robbanófej tömege,jóval a HAROP képességei alatt vannak. Fő feladatuk kicsi és páncélozatlan célok eltalálása a csatatéren.

Amint azt az azerbajdzsáni védelmi minisztérium korábban elmondta, a "repülő lőszerek" első harci felhasználására a 2016. áprilisi háború idején került sor. Igaz, jelenleg csak egy megbízható tény ismert. Akkor Hegyi-Karabah területén a HAROP segítségével megsemmisítettek egy buszt ami tele volt örmény önkéntesekkel.

Azonban ha ki elemezzük az azeri védelmi minisztérium hivatalos YouTube-csatornáján közzétett videókat. Arra a következtetésre jutunk,hogy ezek a kamikaze drónok a benyomásokkal ellentétben még sem a legfőbb ütőerőt jelentik az azeri hadseregben.

Kétségkívül megsemmisítettek három radarállomást, egy vagy két 5P85S hordozórakétát, támadást hajtottak végre a már elpusztított "Repellent" ellen, és megsemmisítettek több Smerch rakétarendszert.

A konfliktus során számos HAROP lezuhant vagy megsemmisült a légvédelem következtében Irán területén. Amelyek az NKR déli részén zajló csaták során kerültek oda. Feltételezhető, hogy ezek az eszközök az elektronikus hadviselés áldozataivá váltak,elvesztették az irányítást és a drónok egymástól függetlenül megváltoztatták az útirányukat, és elhagyták Karabah légterét.

Egy lezuhant Orbiter is ismert. Igaz, nem támadórepülésről volt szó, hanem tisztán felderítő változatáról - Orbiter-2-l. Az eszköz szinte sérülés nélkül zuhant le a Stepanakert régióban.A képekből,videókból nyilvánvaló,hogy a leszállító rendszer megfelelően működött rajta. Talán az elektronikus hadviselés áldozata lett.

A kamikaze drónok többféle típusának jól bevált gyártása ellenére az azeri hadsereg leggyakrabban a HAROP-t használja a támadásaihoz. Az alkotók elvárásainak megfelelően fellépnek a légvédelmi rendszerek, valamint a fontos fegyverrendszerek ellen.

Az örmény fegyveres erők veszteségeinek elemzése azt mutatja, hogy az UAV nem birkózott meg feladatával. Az örmény S-300-k továbbra is működnek. Ugyan úgy , mint Smerch, Elbrus és Toch-k,is amelyek továbbra is támadják Azerbajdzsán területén.

Az SkyStriker-k és Orbiter-k támadásai egyáltalán nem jelentek meg az azeri hivatalos videókon. A 3-5 kg-s apró robbanófejű drónok még a könnyű páncélzatú harci járműveknél sem okozhatnak jelentős károkat. Nem beszélve a harckocsikról, és a páncélosokról. Az ilyen kamikaze drónok támadása gyakorlatilag haszontalan az erődítményekben lévő gyalogsággal szemben.


Amikor ezekről az eseményekről szó esik, sok szakértő azonnal felidézi, hogy több mint egy tucat Pantsir légvédelmi rendszer lett a líbiai és szíriai Bayraktar áldozata. De a csaták eredményét nem a veszteségek szintje határozza meg, hanem a felek eredményei az aktív összecsapások végén
 
W

Wilson

Guest
2.rész

"Rakétabomba"

A rendelkezésre álló információk alapján Azerbajdzsán legfőbb ütőereje a Bayraktar drón által irányított rakétarendszerek, valamint a tüzérség. Az azeri katonai vezetés hivatalos videóin ez jól látható.

Úgy tűnik, hogy Baku aktívan használja ezeket az eszközeit. Ezt a verziót az egyes tüzérségi lövedékek különösen pontos találatait bemutató videók támogatják a terepi erődítményekben, valamint a páncélozott járművekben. Az ilyen támadások hatékonysága nagyon magas.

Korábban Azerbajdzsán megvásárolta Oroszországtól a 2S19M1 "MSTA" modern önjáró lövegeket.Nagy a valószínűsége,hogy Baku nemrégiben további Krasznopol javított lőszert is vásárolt hozzá.Ennek a lövedéknek az exportváltozata az egyik legmodernebb a világon és egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Elég csak annyit mondanunk, hogy az orosz fegyveres erők számára a hazai Krasznopol-verziót az exportváltozat alapján hozták létre.

A mozgó célpontok - harckocsik, gyalogsági harcjárművek, páncélosok, önjáró lövegek, MLRS és légvédelmi rendszerek - megsemmisítésére az azerbajdzsáni hadsereg Spike irányított rakétákat használ az ER és NLOS modellekből. Ezen elemek jellegzetes sziluettjei jól láthatóak az azeri védelmi minisztérium hivatalos videóiban.

Feltételezhető az is, hogy a Bayraktar "működése" a nehezebb fegyverrendszerek "tűzvezetésére irányul".Ezek közzé tartozik például a Polonez rendszerek 300 mm-s rakétái és az izraeli taktikai rakéták, a LORA. Úgy tűnik, hogy a belorusz-kínai "Polonez" volt az, amely hatékonyan megsemmisítette az örmény fegyveres erők "Elbrus" operatív-taktikai rendszerét. És a drónok "vezették" az irányított lőszert a célpontra.

El kell ismerni, hogy a török Bayktar drónok éppen az ilyen munkára a legalkalmasabbak. Meglehetősen erős optoelektronikai rendszerekkel vannak felszerelve, beleértve az éjszakai és a hőkamerás eszközöket is. De a lényeg az, hogy a fedélzetén modern és nagyon hatékony lézeres távolságmérők és célmegjelölők vannak.

Ugyanakkor még mindig nincs megbízható megerősítés a Bayraktarnál alkalmazott kis méretű irányított lőszerek használatára vonatkozóan. Ezek a 22 kg-s MAM-L bombák. Ezek a fegyverek lézeres irányítással képesek akár 8 km távolságban is célokat támadni. A bombák különféle robbanófejekkel vannak felszerelve, beleértve a thermobár és a páncéltörő robbanófejeket is.

A MAM-L-lel kombinált Bayraktar nagyon kellemetlen meglepetésnek bizonyult a szíriai fegyveres erők számára az idei tavaszi idlibi harcok során. A drónok folyamatosan a front felett tartózkodtak, és irányított lőszerekkel támadták a szíriai gyalogságot és páncélozott járműveket. Később a török védelmi minisztérium aktív propagandát folytatott a tankok, gyalogsági harcjárművek és a kormányzati csapatok egységeinek hatékony támadásairól készült felvételeivel.

Igaz, a későbbi veszteségelemzés azt mutatta, hogy a gyönyörű képek nem teljesen felelnek meg a valóságnak. A "megsemmisített" páncélozott járművek túlnyomó többsége csak kisebb károkat szenvedett, és később azonnal helyreállították őket. A MAM-L nem tudott megbirkózni a gyalogosokkal sem, akiknek még a hétköznapi házak is menedéket nyújtottak .

Meg kell jegyezni, hogy az azerbajdzsáni Bayrakktar török irányított lőszerrel rendelkezik a fedélzetén.Ez jól látható az örmény légvédelem által október 20-n lelőtt drón fényképén amelyen jól látható a két MAM-L. Valószínűleg az azeri fegyveres erők tudatában vannak a török "javított" lőszerek alacsony teljesítményének, ezért rendkívül korlátozottan használják őket. Ezeket a bombákat általában abban az esetben használják,ha -"puha" célpontok tűnnek fel.

Győzelem vagy vereség?

Első pillantásra az azeri drónok egyedülálló harci képességeket mutatnak be. Már nyugodtan beszélhetünk egy új pilóta nélküli forradalomról a katonai ügyekben. De ez csak első pillantásra tűnik így.

A kamikaze drónok egyedi képességeiről szóló történetek túl optimistának tűnnek. Eddig az ezen eszközök által a megsemmisített örmény felszerelések és katonák az örmény veszteségeknek csak jelentéktelen százalékát teszik ki. Tehát még korai olyan kijelentéseket tenni, hogy pilóta nélküli drón rajok mindent elsöpörnek az útjukban.

Eddig a leghatékonyabb azerbajdzsáni katonai eszköz a Bayktar UAV, amely tüzérséget és irányított rakétákat irányít a célpontok felé. Mint Idlib esetében, a török drónok itt is ott vannak az első vonalak felett és célokat támadnak, meghiúsítják az örmény támadásokat és elszigetelik a védelmi területeket. De a valóságban egy ilyen rendszer lehetőségei korlátozottak. Ezeket az általuk "irányított" a Spike rakéták és tüzérségi rendszerek lőtávolsága határozza meg - és ez csak néhány tíz kilométer.

Ezért az azeri hadsereg nem harcolhat operatív szinten az örmény tartalékok ellen. Ehhez már teljes értékű repülés,hagyományos vadász/csatarepülők alkalmazása szükséges, és hatalmas támadásokat kell végrehajtani az előrenyomuló oszlopok ellen. Ugyanakkor a LORA és a Polonez nagy hatótávolságú rakétarendszerek hatástalanok a mobil erőkkel szemben. De Baku nem használhatja a hagyományos támadó repülőit mivel az örmény S-300-t még nem sikerült kiütni.

Ezért az azerbajdzsáni offenzíva nehéz.Mivel az örmény parancsnokságnak általában mindig sikerül felhalmoznia az ellentámadáshoz szükséges erőket az áttörési szektorban. Bár az ilyen támadások nem tudták megfordítani a dolgokat,de erősen lelassítják az azerbajdzsáni offenzívát.

Itt egy másik fontos tényt is meg kell jegyezni. Azerbajdzsán megvásárolta a HAROP-t és elsajátította annak gyártását, kifejezetten az örmény nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek elleni küzdelem érdekében. De eddig ezeknek a kamikaze drónoknak a megsemmisítési listáján csak két S-300 indító van. Tehát már vitatható, hogy a jelenlegi háború fő szimbóluma megbirkózott a feladatával.

A jelenlegi helyzet nem az egyedülálló török UAV érdeme, hanem az örmény fegyveres erők katonai tervezésének teljes kudarca. Az idlibi harcok során a szíriai fegyveres erők azonnal bevitték a Buk és a Pantsir légvédelmi rendszereket a harci területre. Nekik köszönhetően a csapatok elleni támadások komolyan meggyengültek, a szíriai erők ellentámadást indítottak, és visszavetették eredeti kiinduló állásaikba a törökbarát fegyvereseket. Sőt, Ankara kénytelen volt leülni a tárgyalóasztalhoz, és beleegyezni egy fegyverszünetbe, amely nem volt a számára legelőnyösebb.

Hasonló helyzet alakult ki ezen a nyáron a líbiai Nemzeti Egyezmény Kormányának erőinek offenzívája során. A Bayraktarok folyamatos támadásainak is köszönhetően a Líbiai Nemzeti Hadsereg védelme megtört, és az LNA fegyveres erői visszavonulásra kényszerültek. De a "Shell" megjelenésével a helyzet azonnal stabilizálódott. Sőt, az LNA képes volt megszilárdítania az új vonalakat és legyőzni a PNS megfelelő egységeit
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 855
113
Egy örmény tüzérségi raktárnak annyi ! Persze én tudom hogy az oroszok tüzérségi készlete egy fektetett 8-as :confused:

 
W

Wilson

Guest
Egy nyúlfarknyi rész lemaradt:)

"Amikor ezekről az eseményekről szó esik, sok szakértő azonnal felidézi, hogy több mint egy tucat Pantsir rendszer lett a líbiai és szíriai Bayraktar áldozata. De a csaták eredményét nem a veszteségek szintje határozza meg, hanem a felek eredményei az aktív összecsapások végén."
 
W

Wilson

Guest
Egy örmény tüzérségi raktárnak annyi ! Persze én tudom hogy az oroszok tüzérségi készlete egy fektetett 8-as :confused:


A legjobb az egészben az,hogy mind a két fél azt állítja,hogy a másik fél lőszerraktára semmisült meg,az örmények szerint a lőszerraktár az azerieké volt az azeriek viszont azt állítják,hogy az örményeké volt a lőszerraktár:)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 915
113
Eddig a leghatékonyabb azerbajdzsáni katonai eszköz a Bayktar UAV, amely tüzérséget és irányított rakétákat irányít a célpontok felé. Mint Idlib esetében, a török drónok itt is ott vannak az első vonalak felett és célokat támadnak, meghiúsítják az örmény támadásokat és elszigetelik a védelmi területeket. De a valóságban egy ilyen rendszer lehetőségei korlátozottak. Ezeket az általuk "irányított" a Spike rakéták és tüzérségi rendszerek lőtávolsága határozza meg - és ez csak néhány tíz kilométer.
Ez számomra a "meg tudom magyarázni" esete. Savanyú a szőlő.

Az a "néhány tíz kilométer" hatótáv itt éppen elég.