NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Akkor gondold végig a radarzavarás lényegét!
Ugyebár a radar - amit zavarni akarsz - a jelet nem a radar-to-céltárgy távolságra kell, hogy kibocsájtsa. Hanem még az onnan visszaérkező jelszintnek is értelmezhetőnek kell legyen. Ehhez képest a radar zavaró jelének csak a géptől a radarig kell eljutnia, ráadásul a beérkező jelnek meg kell egyeznie a radar által kibocsátott, és a céltárgyról visszavert jellel (ellenkező esetben gyanússá válik). Na most a radar jel erőssége nem lineárisan csökken, hanem - asszem, de ezt radarokkal foglalkozók megcáfolják - logaritmikusan. Ráadásul a céltárgyakat a rohadt gyártók gyakran úgy alakítják ki, hogy szórja és elnyelje a radarjeleket.
Ebből következik, hogy lehet, hogy a sima radarnak 4-5-6x akkora teljesítményt kell kibocsátania, mint egy zavarónak ugyan akkora céltárgy-radar távolságra.
A modern zavarásban már nem az a fő csapás irány (de erre is van lehetőség), hogy brutál erős jellel gyakorlatilag "megvakítsuk" a radart, hanem az, hogy jóval szofisztikáltabban egy olyan ferekvencia és amplitúdó modulált jelet küldjünk vissza, ami vagy kioltja a repülőről érkező jelet, vagy módosíthatja olyan formán, hogy a radar kezelője/hardvere azt higyje, hogy nincs a levegőben semmi, vagy mondjuk jópár kilométerrel arrébb van, esetleg tök más repülési karakterisztikát mutasson. Erre a szoftware based AESA megoldások mind képesek.
Ez egyben tudja az elnyomást, és a megtévesztést is. Gyakorlatilag egy szoftveres vontatott csaliként is működhet.

Másrészt a "teljesítmény" az csak a kibocsátó oldal. A hatótávolságot nem csak a kibocsátó oldal teljesítménynövelésével tudod növelni, hanem az érzékelő oldal érzékenységének növelésével is. Hja meg a visszavert jel jelfeldolgozási kapacitásának növelésével.

Minél nagyobb a zavarni kivánt radar kimenő teljesítmenye annál nagyobb teljesitmeny kell a zavaró részeről is.Ez attól független,hogy 6×kisebb teljesítmeny is elég a zavarashoz.Egyszerű pelda:amit zavarok annak 600 egység a teljesitménye és ehhez nekem elég a 100 egységnyi zavaró teljesitmeny.Viszont ha amit zavarni akarok annak 1200 egység a teljesítménye akkor már nekem 200 egységre lesz szükségem.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Legyen meg egyben...

2017 október 26-án rendelték meg a litvánok.
2020 júniusában kezdtek el érkezni a rendszer elemei Litvániába.
2020 november 6-án bejelentik a hivatalos átadást..
2021-ben el kell érni a teljes harci képességet




Litvánia megkapta a NASAMS 3-asait.
Lehet kezdeni számolgatni, hogy mit kinek, mennyiért.:rolleyes::D


NASAMS medium range air defence systems arrives in Lithuania.

The contract for procuring the NASAMS air defence system for the Lithuanian Air Force was signed by the Ministry of National Defence and Norway’s Kongsberg, the manufacturer of the system, on October 26, 2017. The €109 million contract includes equipment for two air defence batteries and logistical maintenance package, as well as training for operators and maintenance personnel.

127944


127946


127945


127947


127948


NASAMS-missile-system.jpg

NASAMS-Lithuania.jpg


Június 19-én a litván védelmi minisztérium bejelentette, hogy a norvég fél megkezdi a Kongsberg NASAMS légijármű-rendszerek alkatrészeinek szállítását, amelyeket 2017 októberében rendeltek meg.


A rendelkezésre álló információk szerint az egyedi rendszerek alkatrészeinek (kétféle Mercedes-Benz teherautó) szállítójának szánt alvázot, valamint rakétavetők. A norvégiai személyzetképzés 2019 második felében kezdődött, és a tervek szerint 2021-ben el kell érni a teljes harci képességet. A litván oldal nem részletezi a kézbesítést.

Litvánia két Kongsberg NASAMS 2 légijármű- blokkot rendelt el - mindegyik két hordozórakétából áll, egy AN / MPQ-64 Sentinel radarállomásból, egy modulból, amely elektro-optikai megfigyelő és célzó fejjel van felszerelve, parancsnoki járműről és egy kommunikációs járműről. Ezenkívül határozatlan számú irányított AIM-120 AMRAAM rakétát utasítottak az Egyesült Államokban a rendszer élesítésére. A NASAMS csatlakozik a már használatban lévő RBS-70, FIM-92 Stinger és Grom légvédelmi rendszerekhez.

A NASAMS rendszer megvásárlása a litván fegyveres erők hardver modernizációs programjának része. Ezenkívül átvette a Vilkas ( Boxer ) kerekes páncélokat , az Oshkosh L-ATV kocsijait és a PzH 2000 pisztoly ágyút.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Raytheon által nyilvánosságra hozott közleményvől számomra az derül ki hogy az AMRAAM-ER még közel sem egy kész fegyver...:
https://www.janes.com/defence-news/...tial-flight-test-of-baseline-amraam-er-design
Még csak most véglegesítik a terveket és ez év második felében kezdődnek a próbalövészetek a elősorozat példányokkal.
Azt írják hogy a 2016 Aug.i lövészet inkább csak egy demontrációs valami volt (telemetria és minden nélkül) mint kísérleti lövészet. :rolleyes:

Valami azt súgja hogy egy pár év még kell mire az AMRAAM-ER-ből lesz valami...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 491
14 281
113
Kérdés.

Van valami forrás arra vonatkozóan, hogy elképzelhető egy Lynx alapú NASAMS platform, vagy ez abszolút csak spekuláció?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 030
66 486
113
Kérdés.

Van valami forrás arra vonatkozóan, hogy elképzelhető egy Lynx alapú NASAMS platform, vagy ez abszolút csak spekuláció?
Lenne értelme? Közvetlen harctevékenység közelébe nem kell mennie, páncélt nem igazán igényel, ha meg nem egy zárható dobozra gondolsz rajta, akkor amúgy is védtelen nagyjából az indító rajta ha támadás alá kerül. Persze ettől még előfordulhat pusztán logisztikai megfontolás vagy mozgékonyság miatt, de szerintem inkább valami olcsóbb alapra szerelik.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
Lenne értelme? Közvetlen harctevékenység közelébe nem kell mennie, páncélt nem igazán igényel, ha meg nem egy zárható dobozra gondolsz rajta, akkor amúgy is védtelen nagyjából az indító rajta ha támadás alá kerül. Persze ettől még előfordulhat pusztán logisztikai megfontolás vagy mozgékonyság miatt, de szerintem inkább valami olcsóbb alapra szerelik.
Ha csapatlégvédelemként is kell használni, akkor lánctalpas megoldás az, ami kívánatos. Milyen más "olcsó" megoldás van, ami hosszútávra jó? Milyen más láncos technikája/alváza lesz az MH-nek?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Kérdés.

Van valami forrás arra vonatkozóan, hogy elképzelhető egy Lynx alapú NASAMS platform, vagy ez abszolút csak spekuláció?
Márt volt róla szó hogy a Norvégok már meg is rendelték a mobil NASAMS rendszert, csak ők M113 alvázon.
konsepskisse-shorad-fu.jpg.jpg


Ennyi erővel lehetne akár Lynx alvázon is, de ha már mobil csapat légvédelem, akkor szerintem több értelme van a 30 /35 mm es gépágyú, Skyknight rakéta párosításnak.
Rheinmetall-Skyranger-30_01.jpg