A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
...kettő hardpointtal rendelkezik ugyanúgy mint a H225M. rakéta konténer és 20mm gun pod + ajtókba tehetsz lmg-t.....A H225m-et is lehet páncélozni...de úgyis az aktív védelem számít.....nem is beszélve arról hogy egyik airbus heli sem ér fel a Mi-24 potenciáljához(nem a lerohasztott mihu potenciáljához)
Saját gyártásra ennek első ránézésre semmi értelme szerintem..hacsak nem teljessen exportra gyártana..
https://airbus-h.assetsadobe2.com/i...es/H215M-Broch.pdf?wid=991&fit=fit,1&qlt=85,0
https://airbus-h.assetsadobe2.com/i...1220_Infographic_H225M?wid=3626&fit=constrain
Nem a típusra gondol, hanem, hogy mi is kaphatunk-e airbustól hasonló ajánlatot akár pl a Tigerre.
Így van, nem a típusra gondoltam, hanem az üzleti modellre.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 070
13 450
113
Ezeknél a PESCO projekteknél van már sikeresen végrehajtott befejezett projekt? Illetve vannak mögé határidők rendelve? Anélkül nekem csak izgalmas elméleti megbeszéléseknek tűnnek, 0 gyakorlati haszonnal.

10 PESCO projektben veszünk részt a 47-ből.

Egyet vezetünk:
(INTEGRÁLT EURÓPAI KÖZÖS KÉPZÉSI ÉS SZIMULÁCIÓS KÖZPONT EUROSIM)
Franci, lengyel, német és szlovén részvétellel.
2019 végén indult.
célja egy európai uniós többnemzeti, összhaderőnemi műveletek leképezésére alkalmas szimulációs rendszer kialakítása a tagországok haderőinek közös kiképzése és gyakoroltatása érdekében – nyilatkozta Maróth Gáspár kormánybiztos. Hozzátette: a szimulációs rendszer alappillére egy olyan információbiztonsági követelményeket kielégítő adatkapcsolat, amely biztosítja az egymástól távol telepített szimulátorok valós idejű összekapcsolását. A megvalósítás és a nemzetközi együttműködés koordinációja érdekében, Magyarországon várpalotai székhellyel kialakításra kerül a program gerincéül szolgáló helyi, nemzeti szintű szimulációs központ. A képesség megteremtése nagymértékben hozzájárulhat a közös európai haderő létrehozására irányuló törekvések sikeréhez – tette hozzá.

Azóta erről nem sok hír jött.....de mondjuk a többiről sem.
Eddig 17 projektben tortént továbblépés - a Mo által vezetett projekt nincsen kozottuk:
https://www.eda.europa.eu/webzine/issue15/cover-story/a-good-start-to-build-on
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Ha már német cuccokat veszünk, itt egy germán szervezti hír:
The upcoming issue of 'Zu gleich!', a periodical by the German Artillery Association, is to feature a draft of the future structure of the Heer's artillery corps. The artillery will undergo a major growth with the latest reform, obviously we've known that for years. The new structure is impressive though a bit weird, at least judging from what's been floating about Facebook; maybe there's more information about the whys and wherefores to be had in the printed edition.

Anyway, here be the cornerstones:
  • Apparently, each of the future 3 divisions is to raise 1 monstrous regiment that's to lead all the division's artillery in peacetime and assign artillery battalions to the division commander and the brigade commanders whenever necessary.
  • In other words, each regiment features quadruple structures and is more akin to a brigade.
  • There'll exist one rocket artillery battalion "at the corps level" but the chart does not reveal to which corps it'll go. However, I presume it should be the 1st German-Dutch Corps since the other ones to which Germany provides troops could be assigned rocket artillery from other nations as well. The Dutch have none, though. If they want a corps that's yet without rocket artillery, this would be it.
  • The "corps battalion" and the 1st Armoured Division's artillery will be designated high-readiness, whereas the 10th Armoured's artillery will contain some reserve units. The Light Forces Division is to receive mostly reserve battalions, presumably as it is the least likely to require heavy guns.
  • The 1st and 10th division's regiments will be equipped with armoured and wheeled artillery, the Light Forces Division receives mostly wheeled artillery.
  • All told there are to be 12 batteries armoured artillery, 12 batteries mechanised artillery and 7 batteries of rocket artillery.
  • Each howitzer battery is to lead 9 guns, each rocket launcher battery has 8 systems.
  • = 9×12 = 108 PzH 2000 tracked howitzers
  • = 9×12 = 108 Boxer wheeled howitzers
  • = 8×7 = 56 MARS II multiple launch rocket systems
The discrepancy between assigned systems and national holdings (there are 121 PzH 2000 in active service, for example) is due to maintenance float and units assigned to the artillery school.

As for the wheeled howitzer – Nexter is poised to offer the CAESAR and BAE Sweden should propose the ARCHER … but given the political
ahogy nézem kb mindenki elment efölött pedig ez egy nagyon durva átszervezés, nem tiszta mondjuk hogy egy, bármikor szétbontható arty. regimentet akarnak ami azért megőrzi a struktúráját vagy lényegében minden brigade végre kap ott is dandár közvetlen tüzérséget, mikor kint voltam az egyik jürgen vmi második félét mondott de lehet azóta változott a terv
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
ahogy nézem kb mindenki elment efölött pedig ez egy nagyon durva átszervezés, nem tiszta mondjuk hogy egy, bármikor szétbontható arty. regimentet akarnak ami azért megőrzi a struktúráját vagy lényegében minden brigade végre kap ott is dandár közvetlen tüzérséget, mikor kint voltam az egyik jürgen vmi második félét mondott de lehet azóta változott a terv
Én nem mentem el mellette! :)
Pedig ott van benne:
Apparently, each of the future 3 divisions is to raise 1 monstrous regiment that's to lead all the division's artillery in peacetime and assign artillery battalions to the division commander and the brigade commanders whenever necessary.
Alapvetően szerintem ennek nálunk is lenne értelme. De ezt asszem le is írtam már korábban.
Mivel a MH kb. egy hadosztály méretű szervezet, így teljesen analóg módon nálunk is létre lehetne hozni egy tüzérezredet. Amibe bekerülhet az összes, az alapvetően a dandárokhoz leosztott tüzérosztály.
A tüzérséggel még hatványozottabban az a probléma, hogy egy lövészethez hely kell nekik. Tehát a leglogikusabb a Bakonyba telepíteni őket, ahol a legnagyobb terület áll rendelkezésre.
Az aknavetős zászlóalj tüzérség maradhatna a dandároknál.
Jelenleg a BW-ben tüzérosztályok 24 PZH-ból, és 8 MARS II-ből állnak (+ felderítés, miegymás).

Nálunk az ezrednek kellene 4-5 osztály:
- 1db PZH (24 PZH)
- 1-2db kerekes SPH (24-48 jármű),
- 1db rakétás (24db rakétatüzér jármű )
- 1 db könnyű (vontatott/függeszthető ), amiben csak 1 üteg lenne állandó üteg (helikopteres kiképzés) , a többi tartalékos/kiképző (összesen 24-48 db 105-ös löveggel)

Minden osztálynak kell legyen saját felderítő ütege. Ami tartalmaz felderítő radaros + felderítő drónos alegységeket, melyeket a törzsötegbe lehet szervezni.
A 24 db-os rakétástüzér osztály azért szerencsés, mivel könnyen szervezhető eltérő méretű alegységekre. Rugalmasan lehet igazodni egy esetleges, későbbi 3. (nem különleges) dandár kialakításához. Meg lehet őket tartani közvetlen alegységnek, vagy akár dandáronként is leoszthatók probléma nélkül, mind 2, mind 3 dandár esetén.
Ha most nekem kellene lerendelnem a kerekes tüzérséget, akkor szinte biztosan 48db-ot rendelnék (a kiképző és esetleges minimális tartalékot nem ide véve), amiből jelenleg 1 osztály alkothatná - helyzet esetén - a hadosztály független tüzérséget, és a dandároktól függetlenül lehet alkalmazni őket. Ha esetleg létrejön a 3. dandár, akkor meg mehet azokhoz dandártüzérségnek.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Én nem mentem el mellette! :)
Pedig ott van benne:

Alapvetően szerintem ennek nálunk is lenne értelme. De ezt asszem le is írtam már korábban.
Mivel a MH kb. egy hadosztály méretű szervezet, így teljesen analóg módon nálunk is létre lehetne hozni egy tüzérezredet. Amibe bekerülhet az összes, az alapvetően a dandárokhoz leosztott tüzérosztály.
A tüzérséggel még hatványozottabban az a probléma, hogy egy lövészethez hely kell nekik. Tehát a leglogikusabb a Bakonyba telepíteni őket, ahol a legnagyobb terület áll rendelkezésre.
Az aknavetős zászlóalj tüzérség maradhatna a dandároknál.
Jelenleg a BW-ben tüzérosztályok 24 PZH-ból, és 8 MARS II-ből állnak (+ felderítés, miegymás).

Nálunk az ezrednek kellene 4-5 osztály:
- 1db PZH (24 PZH)
- 1-2db kerekes SPH (24-48 jármű),
- 1db rakétás (24db rakétatüzér jármű )
- 1 db könnyű (vontatott/függeszthető ), amiben csak 1 üteg lenne állandó üteg (helikopteres kiképzés) , a többi tartalékos/kiképző (összesen 24-48 db 105-ös löveggel)

Minden osztálynak kell legyen saját felderítő ütege. Ami tartalmaz felderítő radaros + felderítő drónos alegységeket, melyeket a törzsötegbe lehet szervezni.
A 24 db-os rakétástüzér osztály azért szerencsés, mivel könnyen szervezhető eltérő méretű alegységekre. Rugalmasan lehet igazodni egy esetleges, későbbi 3. (nem különleges) dandár kialakításához. Meg lehet őket tartani közvetlen alegységnek, vagy akár dandáronként is leoszthatók probléma nélkül, mind 2, mind 3 dandár esetén.
Ha most nekem kellene lerendelnem a kerekes tüzérséget, akkor szinte biztosan 48db-ot rendelnék (a kiképző és esetleges minimális tartalékot nem ide véve), amiből jelenleg 1 osztály alkothatná - helyzet esetén - a hadosztály független tüzérséget, és a dandároktól függetlenül lehet alkalmazni őket. Ha esetleg létrejön a 3. dandár, akkor meg mehet azokhoz dandártüzérségnek.
jól van akkor csak én voltam vak, amúgy annak inkább híve lennék hogy dandár közvetlen legyen nagyobb tüzérség, pl mint az ukránoknál az arty. group-ok a dandárok alatt, csak én itthonra pl raknék 24 pzh-t 24 valami 105-öst és meg 8-16 rakétás technikát (értelemszerűen a pzh helyett mondjuk szívesen látnék ha úgy van kerekest is de pl a nehéz dandárba pzh fog menni azért írtam azt)
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 070
13 450
113
Ez mikori doksi??? Csak azért mert itt a szlovák tüzérségi progiban nem vagyunk bent. Amit a hétvégén a neten néztem ott meg igen. Utólag csatlakoztunk azért kérdem a linkelt hír aktualitását.
Március 2020, viszont az elején az van írva, hogy "(membership status mentioned as of 11 July 2018)" - es ti csak 2018 végén csatlakoztatok, ezert nem vagytok említve. :cool: Rejtély megoldva.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD