A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 222
113
Alapvetően ez egy fasza év lesz, 2018 decembere után idén második félévben nagyot lépett előre a Z2026. A 2018-as vásárlásokat, sikerült hadiipari beruházásokkal überelni. Viszont nem szabad leállni, mert a térségben mások is dinamikusan fejlesztenek, és ha pozíciót akarunk fogni, akkor ezt az irányt tartani kell. Qrvanehéz lesz, mert a Covid mindenhol felveti a védelmi kiadások megnyesését, de éppen ezért nem lenne szabad hozzányúlni. Ha tartjuk az irányt, relatív gyorsabban felzárkózhatunk, ha mások vágnak.

Egy kis összefoglaló mégis mi várható idén és jövőre

2020, a nagy dolgokon már túl vagyunk, a Hiúz után minden nagyobb beszerzésnél bejött a papírforma, beesett pár hadiipari meglepetés is és jó lehetőségek villantak fel.

Idén már nem sok van, de pár apróság várható:
  • Eydar Yalcin / Yörük megspékelve Aselsan távirányítású fegyverrendszerrel. Ehhez kapcsolódóan hadiipari beruházás is kecsegtet.
  • 3 H145M ls ami a lényeg az egyik tűztámogató konfigban.
  • 4 Zlin be volt harangozva idén, de még nem landoltak Szolnokon.
2021 kilátások.
  • Arzenál: Az eddig Brenek, Scorpion és pisztolyok mellett elkezdik gyártani a DND-vel ERA reaktív páncélzati elemeket. Ezeket itthon milyen gépekhez tudnánk integrálni?
  • Arzenál 2.: Ha minden igaz beindul a Unique Alpine-nal közös biznisz is, azaz folytatódik. AR félautomat fegyverek civil piacra és egy mesterlövészfegyver. De további fejlesztések és gyártások idekerülhetnek. Ez főleg FN Herstall géppuskákkal kapcsolatban sanszos, akik az itt gyártott mesterlövészfegyver fejlesztésében is részt vett.
  • Hirtenberger: mivel elég jól le van fedve megrendelésekkel az osztrák telephely, illene egyet jövőre itthon is nyitni. Ha már 100% magyar ezt elvinném az Észak-Keleti régióba. Később a török gépekre is lehetne aknavetőket barkácsolni, akár a szingapúri cég automata SRAMS 120-as automata aknavetőjét.
  • Maradva a szingapúri ST Systemsnél, jó eséllyel télen révbe ér a Rábával közös bizniszük is. Ez a 120-as aknevetőn kívül nekem sötét ló, de harcjármű gyártását haknizta be Szíjjártó Győrbe. Bronco, Terrex??? Ez utóbbi nagy meglepetés lenne a Boxerrelí ( Mbombeval :p) szemben, viszont a BTR utódjának kérdését lezárná.
  • AV - L-39NG. Ez legalább akkora vihart fog kavarni, mint a Terrex már ha az lesz De ez szemben az előző ötlettel sztem már eldöntött kérdés. A mennyiség a nyitott, milyen esetleges közös közép-európai képzési rendszerben fogjuk használni és bár nagy meglepetés lenne, de vmilyen formában egy hazai üzemet sem zárnék ki.
  • Maradva a hadiiparnál Maróth 2 konkrét tervet még megnevezett a jövő évre. Drónipari és helikopteripari beruházás. Jól titkolóznak, így erről szinte semmi sem szivárgott ki, tippre nagyot fog szólni. Főleg a drón, mert nagyon trendi.
  • Az utolsó hadiipari téma, egy német légvédelmi beszerzéshez kapcsolódó beruházás, illetve a NASAMS aláírásának elhúzódása kapcsán is a munkahelyteremtés volt az indok. Remélem a kettőből az egyik jövőre szintén beesik.
  • Megkapjuk az utolsó 4 H145M-et, itt szeretném, ha elkezdenénk a Spike integrációt közösen az Airbusszal.
  • Elvileg további kebabos verdák is jönnek.
  • a zalaegerszegi Hiúz gyárat is meg kell kezdeni.
  • A kiképzés felpörgését látva és tudva hogy már nyáron zajlott a Pzh 2000-esek gyártása, jövőre meglephetne minket a KMW pár darabbal.
  • Ha már ott ülünk a szlovákok vezette PESCO projektben, ez is révbe érhetne lassan jövőre, akár az Eva ágyútarack képében,
Ezeken felül remélem lesz további 3-4 új bejelentés. Igazán 2023-tól fognak tömegesen beesni az új vasak, de szépen haladunk.

Ha van még ötletetek mi lehet jövőre tegyétek hozzá.

2021-ben elkezd épülni az Airbus gyártó üzeme Gyulán. Remélem nem ezt akarja bejelenteni Maróth harmadszor is. Volt a szándéknyilatkozat aláírása, aztán a tényleges aláírás és most jönne valami alapkőletétel.

2021-re kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint. Érkezhet kb. 6 db Pzh2000

2022:
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek
érkezik kb. 12 db Pzh2000

2023:
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek (+műszaki járművek) kb.12 db
érkezik kb. 6 db Pzh2000.
érkezik 4 db H225M
megérkezik a maradék német gyártású Lynx

2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx

2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx



A Leopard 2 A7, Lynx és Pzh2000 érkezésének ütemezéséről tudunk valamit? Részemről ezeket csak egy tippeltem.
Ha eszetekbe jut még valami, akkor egészítsétek ki.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Talán én azt summáznám, ami van, remélem @Terminator barátom még a segitségemre lesz és kiegésziti amit kihagytam:
  • 2016 szeptemberében "hadrendbe állt" a honvédség 2 db Aerospatiale AS–350B Écureuil (Mókus) kiképző helikoptere.
  • 2017 márciusában az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára az MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztésére új generációs rakéták (Mistral M–3) és kamerarendszerek (MATIS MP3) érkeztek Győrbe.
  • 2017 májusában bemutatták a HM Currus Zrt., az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával EURO VI Volvo B8R alvázra épülő Currus Aries autóbuszát, melyből 2019 végére átadásra került 100 db.
  • 2018 februárjában megérkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra a 2 db Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgép.
  • 2018 márciusában összesen 250 db, majd áprilisban további 300 db új Suzuki Vitara gépjárművet adtak át MH Anyagellátó Raktárbázison.
  • Szintén 2018 márciusában az egy évvel korábban bemutatott 2 db kétüléses Zlin-242L kiképző-repülőgép mellé megérkezett további 2 db négyüléses Zlin-143 LSi típusú gép az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra.
  • Ugyanebben a hónapban adták át a 12db új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas járműveket a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak.
  • 2018 márciusban még bejelentik, hogy gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján, decemberben már át is adták a P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait, elsőként a Petőfi laktanyában.
  • 2018 júniusában szerződést kötöttünk 20 db új, könnyű, többcélú Airbus H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzésére. 2019 novemberében meg is érkezett az első géppár.
  • 2018 augusztusában érkezett az első könnyű, többcélú szállító- és futárgép kategóriába tartozó Dassault Falcon 7X típusú repülőgép Kecskemétre.
  • 2018 szeptemberében megérkeznek az első Mi-24P és Mi-24V harci helikopterek a felújitásból. A gépek a nagyjavítás után 1000 repült órát vagy hét évet szolgálhatnak még a Magyar Honvédségnél.
  • Szintén szeptemberben 7 db Mercedes Sprinter 316CDI 4×4 mentőautót adtak át a honvédségnek.
  • 2018 decemberben bejelentik, hogy 16 db új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzése mellett döntöttünk.
  • Ugyanebben a hónapban bejelntik az Airbus légvédelmi rakéta műveleti központ képesség SAMOC megvásárlását.
  • Szintén 2018 decemberében a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 db új Leopard2 A7+ (A7HU) és 24 db Pzh2000 (Panzerhaubitze) önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. A kiképzésre további 12db Leopard2 A4HU harckocsit bérel a honvédség, melyek a bérleti idő letelte után magyar tulajdonban maradnak.
  • 2019 áprilisában adták át Szolnokon a speciális, Közép-Európában egyedülálló Thales helikopter harcászati szimulátort.
  • Ugyanebben a hónapban 10 db Volkswagen tűzszerész járőrautót, 2 db Mercedes-Benz dupla fülkés tehergépkocsi,Toyota Hilux terepjárókat ill. buszokat, önjáró tűzszerész felderítő robotokat kapott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE).
  • 2019 szeptemberében először hajtottak végre éleslövészetet magyar honvédek az újonnan rendszeresitett svéd Saab Carl Gustaf M4-es típusú kézi páncéltörő löveggel.
  • 2019 novemberében a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az 1860-ban alapított, napjainkban komplett aknavető rendszereket gyártó (pl. SRAMS-ot, Super Rapid Advanced Mortar System), nemzetközileg is elismert osztrák céget a Hirtenberger Defence Systems-et (HDS).
  • 2020 auguastusában bejelentik, hogy a 218 db Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártására vegyesvállalatot alapit a német Rheinmetall céggel a magyar állam.
  • 2020 szeptemberében a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) után a Magyar Honvédség csatlakozott a német A-400M flottára alapozott Többnemzeti Légiszállítási Egységhez (Multinational Air Transport Unit, MNAU).
  • Ugyanebben a hónapban kipróbálásra került az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóaljánál az RR-1/G (P) hazai fejlesztésű, tábori digitális mikrohullámú állomás.
  • 2020 októberében szerződést kötünk a német Dynamit Nobel Defence (DND) céggel harcjárművek reaktív páncélzatának (ERA) ill. vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) gyártásáról is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozása követ majd.
  • Ugyanekkor elkészültek az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál települő Leopard 2A4HU harckocsiknak épített új hangárok.
  • 2020 november közepén 2db brazil Embraer KC-390-es katonai szállítórepülőgép beszerzéséről írt alá szerződés a HM.
  • Ugyaneben a hónapban végül bejelentik, hogy a várakozásoknak megfelelően NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség, melyhez korábban már megkapta a szükséges Amraam (max.180 db) és Amraam ER (max 60 db) rakétákhoz az amerikai jóváhagyást .
Aki ezt a kb. 4 évre visszatekintő felsorolást végignézi, az láthatja, hogy odafent azért nem tétlenkedtek a srácok. Én csak abban bizok, hogy tényleg "majdnem mindenre" sor kerül majd, és "bebetonozták" ezeket a beszerzéseket és fenntartásukat annyira, hogy egy politikai fordulat esetén sem lehessen szétcseszni azt,... amit az elmúlt években igy összehoztak.
Akinek van kedve egészitse még ki a fenti felsorolást hasonló módon, lehet egyszer jól jön egy tartalmasabb cikkhez vagy elemzéshez, amikor visszatekintünk erre a haderő fejlesztési programra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 027
113
Melyik gyártókat kellene betiltani? Meghatározhatjuk, hogy tankot csak a németek, kerekes ifv-t, apc-t, arv-t, egybet csak a finnek, láncos ifv-t, arv-t, hídvetőt, med tankot csak a lengyelek gyártsanak? Vagy csak az adott gyártmányt kell kiválasztani, a többit betiltani és uníós gyárban készíteni? Totális szuverenitás ismét. Mivel mi Lynx-et rendszeresítünk, gyengítjük az EU-t? Vagy a német Puma gyengíti? Vagy a lengyel Borsuk? Kinek és mit kellene hogy ne legyen, csak egyféle fejlődés? Miközben ugyanaz a bagázs a diverzitás erősségéről hablatyol csak úgy mellékesen? :D
Szerintem az EU hadsereggel nem ez lenne a gond hanem hogy ki döntene a bevetéséről.

Ha az Európa Tanàcs akkor az Eu parlament fogja mindenféle feltételeket szabni. Ha az EU parlament akkor vége lesz a vàlsàgnak mire döntenek.
Ha az Európai bizottság akkor a tanàccsal és a parlamenttel is közös nevezőre kell jutni.
Ez a rendszer alkalmatlan erre.

A màsik kérdés ki mit vàllal.
Például ki küldi neki a légierejét az ellenséges légvédelemnek. Ha lelőnek egy mondjuk bolgár gépet akkor azt a bolgárok fizetik?

Ki fog igazàn veszélyes helyekre embert küldeni. Mert eddig ezt az angolok csinaltàk Irakban és Afgàniàban.

Mondjuk ha cinikus akarok lenni akkor a nem jogàllamok küldjenek katonàkat meg mindent a vàlsàgövezetbe ott úgyse számít az ember a jogàllamok meg vàllaljàk az újàépítés nehéz cseppet sem nyereséges terhét..
Nyilvánvalóan az EU Parlamentnek kell a külföldi missziókról dönteni. Elég lenne akár a 2/3-is a bevetéshez. De, ha nincs megegyezés, akkor nincs bevetés.
De egy tagállamot ért támadás esetén az EU határain belül önállóan bevethető, a EU Haderő parancsnoka által.

Mivel állandó, és önálló költségvetése lenne, így a veszteségeket természetesen nem a tagállamok állnák egyénileg.
Nem is a tagállamoknak kellene katonát küldeni, nekik csak engedniük kellene az állampolgáraikat toborozni.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 287
113
2021-ben elkezd épülni az Airbus gyártó üzeme Gyulán. Remélem nem ezt akarja bejelenteni Maróth harmadszor is. Volt a szándéknyilatkozat aláírása, aztán a tényleges aláírás és most jönne valami alapkőletétel.

2021-re kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint. Érkezhet kb. 6 db Pzh2000

2022:
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek
érkezik kb. 12 db Pzh2000

2023:
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek (+műszaki járművek) kb.12 db
érkezik kb. 6 db Pzh2000.
érkezik 4 db H225M
megérkezik a maradék német gyártású Lynx

2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx

2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx



A Leopard 2 A7, Lynx és Pzh2000 érkezésének ütemezéséről tudunk valamit? Részemről ezeket csak egy tippeltem.
Ha eszetekbe jut még valami, akkor egészítsétek ki.
Vastaggal kiegészítettem. A légvédelmi csak egy tipp...a többi nagyjából így volt kommunikálva.
A Lynxnél a magyar gyár éves kapacitása 46 db, ott lehet a 30-al alábecsülted. Persze ha a csehek is beszállnak....

2021-re kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint. Érkezhet kb. 6 db Pzh2000

2022:
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek
érkezik kb. 12 db Pzh2000
x db Ejdar Yalcin / Yörük

2023:
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek (+műszaki járművek) kb.12 db
érkezik kb. 6 db Pzh2000.
érkezik 4 db H225M
megérkezik a maradék német gyártású Lynx
1 KC-390
NASAMS ( AMRAAM )
x db Wisent / Leguán / MAN HX

x db Buffalo

2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx
1 KC-390
y db Wisent / Leguán / MAN HX
y db Buffalo
C-RAM / GBAD ezeknél a közös légvédelmi projekteknél ilyen előrelátható szállítási határidők vannak.
kereskedelmi műhold ( szőrmentén )


2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 027
113
Az EU egy gazdasági közösség. Nem katonai paraméterek alapján jött létre. Abban a pillanatban, ahogy kiadod a kezedből a katonai irányítást, kiadtad a szuverenitásod legalapvetőbb alkotóelemét. Onnantól, ha ez nincs a kezedben, minden más is központosodik, tartományi szintre züllés keretében, főleg a jelenlegi EU tendenciában, amiben még a legalapvetőbb jogalkotás intézményét is központosítani akarják. Onnantól kezdve viszont a haderő is azon pénzügyi érdekek mentén és politikai érdekek mentén kerülne kialakításra, elhelyezésre, zsarolópotenciálként vagy konkrét fenyegetésként az immáron meghatározó szuverenitás érdekeinek alátámasztására bevetésre, ami nem tekinti az EU polgárait védendő elemnek, sőt, illegális migránsok tömegével egyenértékű termelőeszköznek tekinti a jelen központi EU-s folyamatok mentén. Na ezért alapvetően baromság lenne a jelen több vonalon fejlődő, ugyanakkor meghatározott standardok mentén kivitelezett együttműködés helyébe a szuperszuverént helyezni, ami alapvető szövetségi rendszerben is politikai gátlástalanságot mutat fel.
Rájöttem, hogy mi a bajod. Az EU haderő nem a nemzeti haderők helyett, hanem azok MELLETT állna fel.
Honnan vetted, hogy Orbán egy olyan verziót támogatna, ami kiváltaná a Honvédséget? o_O
A Frontex sem váltja ki az egyes nemzetek határőrizetét. Csak besegít, önálló szervezetként.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and honved

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 038
2 730
113
Az EU egy gazdasági közösség. Nem katonai paraméterek alapján jött létre. Abban a pillanatban, ahogy kiadod a kezedből a katonai irányítást, kiadtad a szuverenitásod legalapvetőbb alkotóelemét. Onnantól, ha ez nincs a kezedben, minden más is központosodik, tartományi szintre züllés keretében, főleg a jelenlegi EU tendenciában, amiben még a legalapvetőbb jogalkotás intézményét is központosítani akarják. Onnantól kezdve viszont a haderő is azon pénzügyi érdekek mentén és politikai érdekek mentén kerülne kialakításra, elhelyezésre, zsarolópotenciálként vagy konkrét fenyegetésként az immáron meghatározó szuverenitás érdekeinek alátámasztására bevetésre, ami nem tekinti az EU polgárait védendő elemnek, sőt, illegális migránsok tömegével egyenértékű termelőeszköznek tekinti a jelen központi EU-s folyamatok mentén. Na ezért alapvetően baromság lenne a jelen több vonalon fejlődő, ugyanakkor meghatározott standardok mentén kivitelezett együttműködés helyébe a szuperszuverént helyezni, ami alapvető szövetségi rendszerben is politikai gátlástalanságot mutat fel.

Elméletileg '93 óta létezik, csak nem nagyon foglalkozik vele senki (pedig még parancsnoka is van)
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Eurocorps
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 189
67 022
113
Rájöttem, hogy mi a bajod. Az EU haderő nem a nemzeti haderők helyett, hanem azok MELLETT állna fel.
Honnan vetted, hogy Orbán egy olyan verziót támogatna, ami kiváltaná a Honvédséget? o_O
A Frontex sem váltja ki az egyes nemzetek határőrizetét. Csak besegít, önálló szervezetként.

Igazából ez egy félelmem, ami a lényegi félelmemből táplálkozik, az pedig a jogi környezet. Egy tisztességes világban 100%-ban támogatnám, hiszen extra erőt jelentene, olyan erőt, ami nekem jó. Engem az zavar, ami a Frontex körül is zajlott. Mivel az EU önmagában a jelen politikai palettája miatt erősen hajlik egy központosított tébolyda létrehozására, minden, amivel kapcsolatba kerülhet, az jelenleg fenygetésként jelenik meg a szememben.

Ezzel nem azt állítom, hogy az EU rossz, menekülni kell, hanem azt, hogy amíg nem győzedelmeskedik benne a szuverén országok közössége, avagy a Nemzetek Európája valamilyen értelmes módon, ahol nem mesterségesen kreált problémák és az azokra nyújtott szörnyű megoldások jelentik a vezénylő eszmei síkot, addig nem adnék az EU kezébe saját haderőt.

Amikor a kerítést építettük, amikor határvédelmet szervezett a kormány, az EU egyből saját hatáskörbe próbálta vonni ezt az egészet és a Frontex kizárólagos, a magyar kormánytól független irányítási rendszere alá vonni, ami egyértelműen az únió politikai kiterjesztése lett volna, hiszen az únió saját határvédelmi szerve. Ez nemzeti szempontból elfogadhatatlan, de ezen túlmenőe van a lényegi a probléma, hiszen a mi szuverenitásunk csökkentése, bármilyen hatalmi eszköz kirendelése az uralmunk alól olyan kezekbe kerülne, amik használhatják azt jó és rossz célokra is.

Mivel a gátlástalan politikai fellépést a garnitúra bizonyította már éveken keresztül, mindezt az általuk létrehozott válságokon és az azokra hozott megoldást nem kínáló de a saját lakosság tisztánlátó ellenállását minden eszközzel megtörő intézkedéseket hozva, ezért ezekbe a kezekbe egy nemzeti haderőkön kívül álló haderőt nem adnék. Lehet, hogy te ez esetben a végrehajtó láncot látod, de gondolj bele a teljes jogi környezetbe is, ami alapján felállíthatóvá válna egy ilyen erő.

Ne csak a felsorolt dolgokba, misszió és annak az egyszerű igen/nem szavazásos indítása. Amennyiben az Únió határozná meg az eszközparkját, államközi feszültséget, vagy kötelező kompenzációt kívánna minden állam, vagy cég, ami nem lesz beszállító. Amennyiben kompromisszumos megoldásként többféle eszköparkra bomlana ugyanazokra feladatokra, pénzpazarló, szétdarabolódott és sikertelen erő lenne. A pénzügyi oldala mindenképpen egyéb források rovására jöhetne létre, ami nem lenne csekély, ha értelmes méretű haderőről beszélünk. Ha az országok a saját gdp arányos hadi kiadásaikból áldoznak erre, a nemzeti haderő technikailag és állomány szempontjából is hátrányba kerül, ha extra befizetést kér, máris hasadást okozhat a financiális politikában, és katonailag kétsebességes EU kerülne a zsarnokibb politikus zsebében, ami önmagában zsarolópotenciál, megvalósulva zsarnoki különállás, ami erőből politizál a többivel szemben. Ha az Eu egyéb működési területeiről, akár bel, akár külpolitikai megchanizmusok forrásaiból kell felállítani és fenntartani, az, ahogy csak a saját léptékünkben is láthatod, nem kevés. Egy ütőképes EU haderő irgalmatlan összeget kívánna.

De nem is a technikai oldalban, a jogi oldalon merülnék el inkább. Szóval katonai szempontból egyszerű a dolog, de nem önálló szervezetről beszélünk(ami önmagában még aggályosabb lenne :D ), hanem az únió valamely szerve által felügyelt, államközi együttműködésben ellenőrzött, de mégis központi kézben tartott hadereje lenne. Akárhogy is nézzük, egy hadsereg lenne, ami pénzért szolgáló zsoldosok erkölcsi alapjaira építkezve teremtené meg a felhasználhatóság politikai nézőpontját is. Ki ellenőrizhetné? Az EU parlament? Bizottságon keresztül, ami kicsiben vinné be egy szobába a kiegynelíthetetlen nézőpontok eltérését? Vagy a teljes parlament, teljes képviselőállománya, ami aztán, ahogy parlamentárisan az lenni szokott, jogrendek elméleteinek a harcai után megvalósíthat akár egy borzalmas forgatókönyvet is? Vagy a soros EU elnökség, ami egyértelműen a saját nemzeti, nemzetközi, ipari, gazdasági érdekeinak az alátámasztására igyekezne felhasználni a többleerőt? Hova és milyen jogon lenne az EU határain belül vezényelhető? Az elnökség országába csak? Szétszórva állomásozna? Hová osztaná a jogi környezet ezt az erőt? Hol állomásoztatná? Milyen költségen?

Ahogy tisztán jogi kérdésekben megkísérel az EU financiális zsarolást saját haderő megtámasztása nélkül, miközben ugyanazon kreált műproblémával kapcsolatban velünk szemben is már folyik egy jogi eljárás, hogy minden lehetséges erővel belekényszerítsen a köpotni akarat az érdekeinkkel ellentétes elfogadásába, mit tenne, ha potenciális katonai hatalma is lenne? Készítene ez az erő 'szükség' esetére tagállamokban történő katonai beavatkozásokra potenciális terveket? Milyen esetekben hatolhatna be egyáltalán tagállami területekre? A katonái baráti erőnek számítanának? Ha behatolhatna tagállamokba, milyen minőségig és milyen esetben tehetné?

Szóval egyértelműen ha kívül állna a nemzeti haderőkön, egy másik haderő lenne. A nemzeti haderők számára a partnerségen felül egy állandó fenygetést is jelentene, ami egy külső jogalkotó érdekérvényesítő erejét jelentené. Ha rossz kezekbe kerül, a teljes médiabirodalmak és propaganda támogatásával egy őrült politikai elképzelés alátámasztására használva, önmaga okozna egy európai háborút? Vagy úgy gondolod, hogy a rendkívül erős Európai Egyesült Államok propagáló erői kihagynák egy ilyen ütőkártya használatát?

Ha nem ilyen lenne Európa, ahogy mondtam, simán elképzelhetőnek tartanám. De ebben az Európában szerintem ez egyszerűen a szuverén államok végének az eszközét jelentené. Az pedig Ahmedeket jelentene a szomszéd utcába, lakásba, extrán felügyelt gyűlöletbeszéd figyelést, gondolatrendőrállamot, a bőrszínem leköpését, a szüleim leköpését...Túl sok a negatívum, amit segítene előrehozni. Inkább ne legyen, amíg ez a téboly ki nem pusztul Európa testéből. Bocs, a túl hosszú monológért, igyekeztem így is tömöríteni.
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
752
2 019
93
Talán én azt summáznám, ami van, remélem @Terminator barátom még a segitségemre lesz és kiegésziti amit kihagytam:
  • 2016 szeptemberében "hadrendbe állt" a honvédség 2 db Aerospatiale AS–350B Écureuil (Mókus) kiképző helikoptere.
  • 2017 márciusában az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára az MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztésére új generációs rakéták (Mistral M–3) és kamerarendszerek (MATIS MP3) érkeztek Győrbe.
  • 2017 májusában bemutatták a HM Currus Zrt., az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával EURO VI Volvo B8R alvázra épülő Currus Aries autóbuszát, melyből 2019 végére átadásra került 100 db.
  • 2018 februárjában megérkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra a 2 db Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgép.
  • 2018 márciusában összesen 250 db, majd áprilisban további 300 db új Suzuki Vitara gépjárművet adtak át MH Anyagellátó Raktárbázison.
  • Szintén 2018 márciusában az egy évvel korábban bemutatott 2 db kétüléses Zlin-242L kiképző-repülőgép mellé megérkezett további 2 db négyüléses Zlin-143 LSi típusú gép az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra.
  • Ugyanebben a hónapban adták át a 12db új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas járműveket a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak.
  • 2018 márciusban még bejelentik, hogy gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján, decemberben már át is adták a P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait, elsőként a Petőfi laktanyában.
  • 2018 júniusában szerződést kötöttünk 20 db új, könnyű, többcélú Airbus H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzésére. 2019 novemberében meg is érkezett az első géppár.
  • 2018 augusztusában érkezett az első könnyű, többcélú szállító- és futárgép kategóriába tartozó Dassault Falcon 7X típusú repülőgép Kecskemétre.
  • 2018 szeptemberében megérkeznek az első Mi-24P és Mi-24V harci helikopterek a felújitásból. A gépek a nagyjavítás után 1000 repült órát vagy hét évet szolgálhatnak még a Magyar Honvédségnél.
  • Szintén szeptemberben 7 db Mercedes Sprinter 316CDI 4×4 mentőautót adtak át a honvédségnek.
  • 2018 decemberben bejelentik, hogy 16 db új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzése mellett döntöttünk.
  • Ugyanebben a hónapban bejelntik az Airbus légvédelmi rakéta műveleti központ képesség SAMOC megvásárlását.
  • Szintén 2018 decemberében a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 db új Leopard2 A7+ (A7HU) és 24 db Pzh2000 (Panzerhaubitze) önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. A kiképzésre további 12db Leopard2 A4HU harckocsit bérel a honvédség, melyek a bérleti idő letelte után magyar tulajdonban maradnak.
  • 2019 áprilisában adták át Szolnokon a speciális, Közép-Európában egyedülálló Thales helikopter harcászati szimulátort.
  • Ugyanebben a hónapban 10 db Volkswagen tűzszerész járőrautót, 2 db Mercedes-Benz dupla fülkés tehergépkocsi,Toyota Hilux terepjárókat ill. buszokat, önjáró tűzszerész felderítő robotokat kapott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE).
  • 2019 szeptemberében először hajtottak végre éleslövészetet magyar honvédek az újonnan rendszeresitett svéd Saab Carl Gustaf M4-es típusú kézi páncéltörő löveggel.
  • 2019 novemberében a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az 1860-ban alapított, napjainkban komplett aknavető rendszereket gyártó (pl. SRAMS-ot, Super Rapid Advanced Mortar System), nemzetközileg is elismert osztrák céget a Hirtenberger Defence Systems-et (HDS).
  • 2020 auguastusában bejelentik, hogy a 218 db Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártására vegyesvállalatot alapit a német Rheinmetall céggel a magyar állam.
  • 2020 szeptemberében a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) után a Magyar Honvédség csatlakozott a német A-400M flottára alapozott Többnemzeti Légiszállítási Egységhez (Multinational Air Transport Unit, MNAU).
  • Ugyanebben a hónapban kipróbálásra került az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóaljánál az RR-1/G (P) hazai fejlesztésű, tábori digitális mikrohullámú állomás.
  • 2020 októberében szerződést kötünk a német Dynamit Nobel Defence (DND) céggel harcjárművek reaktív páncélzatának (ERA) ill. vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) gyártásáról is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozása követ majd.
  • Ugyanekkor elkészültek az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál települő Leopard 2A4HU harckocsiknak épített új hangárok.
  • 2020 november közepén 2db brazil Embraer KC-390-es katonai szállítórepülőgép beszerzéséről írt alá szerződés a HM.
  • Ugyaneben a hónapban végül bejelentik, hogy a várakozásoknak megfelelően NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség, melyhez korábban már megkapta a szükséges Amraam (max.180 db) és Amraam ER (max 60 db) rakétákhoz az amerikai jóváhagyást .
Aki ezt a kb. 4 évre visszatekintő felsorolást végignézi, az láthatja, hogy odafent azért nem tétlenkedtek a srácok. Én csak abban bizok, hogy tényleg "majdnem mindenre" sor kerül majd, és "bebetonozták" ezeket a beszerzéseket és fenntartásukat annyira, hogy egy politikai fordulat esetén sem lehessen szétcseszni azt,... amit az elmúlt években igy összehoztak.
Akinek van kedve egészitse még ki a fenti felsorolást hasonló módon, lehet egyszer jól jön egy tartalmasabb cikkhez vagy elemzéshez, amikor visszatekintünk erre a haderő fejlesztési programra.
Talán meg lehetne említeni a létszámnövelési szándékot, tartalékosokat, 2015M egyenruhára átállást, a digitális katona program bejelentését.
 
K

kamm

Guest
2026-ban lejar a lizing es mieink lesznek a Gripenek.
Szamomra eleg vilagos, hogy minimum egy ujabb fighter squadron, de inkabb ketto jon majd valamikor 2026 korul, ami pedig praktikusan azt jelenti, hogy 2022-23 korul meg kell rendelni oket.
(Csak emlekeztetoul: a $10B max budgetre belott finn HX palyazatra beadott Saab ajanlat 64 E/F-et es 2 fullos Globaleyet ajanlott, ennek alapjan realisan 28 E/F es a 2 GE ugy $4-5B kozott lenne - ami pedig "veletlenul" pont annyi, mint az az 1300 milliard forint egyteteles kiadas, ami a szoci Harangozo szajan kicsuszott, amikor egy zart honvedelmi bizottsagi ulesen nagyon hirtelen letargyalt 10-15 eves kotlsegvallalasrol panaszkodott.)

Lathatoan komolyan gondoljak a nemet mintaju tuzerosztalyt, abba pedig kell MLRS es 120-as mortar is, igy en szamitok MARS II-re es valami lancos 120-as mortarra is (Lynx, netan Bronco 3 alapokon), plusz vmilyen mobil CIWS/C-RAM csapatszintu legvedelemre is.

2021-ben elkezd épülni az Airbus gyártó üzeme Gyulán. Remélem nem ezt akarja bejelenteni Maróth harmadszor is. Volt a szándéknyilatkozat aláírása, aztán a tényleges aláírás és most jönne valami alapkőletétel.

2021-re kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint. Érkezhet kb. 6 db Pzh2000

2022:
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek
érkezik kb. 12 db Pzh2000

2023:
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek (+műszaki járművek) kb.12 db
érkezik kb. 6 db Pzh2000.
érkezik 4 db H225M
megérkezik a maradék német gyártású Lynx

2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx

2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx



A Leopard 2 A7, Lynx és Pzh2000 érkezésének ütemezéséről tudunk valamit? Részemről ezeket csak egy tippeltem.
Ha eszetekbe jut még valami, akkor egészítsétek ki.
Vastaggal kiegészítettem. A légvédelmi csak egy tipp...a többi nagyjából így volt kommunikálva.
A Lynxnél a magyar gyár éves kapacitása 46 db, ott lehet a 30-al alábecsülted. Persze ha a csehek is beszállnak....

2021-re kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint. Érkezhet kb. 6 db Pzh2000

2022:
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek
érkezik kb. 12 db Pzh2000
x db Ejdar Yalcin / Yörük

2023:
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek (+műszaki járművek) kb.12 db
érkezik kb. 6 db Pzh2000.
érkezik 4 db H225M
megérkezik a maradék német gyártású Lynx
1 KC-390
NASAMS ( AMRAAM )
x db Wisent / Leguán / MAN HX
x db Buffalo


2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx
1 KC-390
y db Wisent / Leguán / MAN HX
y db Buffalo
C-RAM / GBAD ezeknél a közös légvédelmi projekteknél ilyen előrelátható szállítási határidők vannak.
kereskedelmi műhold ( szőrmentén )


2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx
Talán én azt summáznám, ami van, remélem @Terminator barátom még a segitségemre lesz és kiegésziti amit kihagytam:
  • 2016 szeptemberében "hadrendbe állt" a honvédség 2 db Aerospatiale AS–350B Écureuil (Mókus) kiképző helikoptere.
  • 2017 márciusában az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára az MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztésére új generációs rakéták (Mistral M–3) és kamerarendszerek (MATIS MP3) érkeztek Győrbe.
  • 2017 májusában bemutatták a HM Currus Zrt., az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával EURO VI Volvo B8R alvázra épülő Currus Aries autóbuszát, melyből 2019 végére átadásra került 100 db.
  • 2018 februárjában megérkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra a 2 db Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgép.
  • 2018 márciusában összesen 250 db, majd áprilisban további 300 db új Suzuki Vitara gépjárművet adtak át MH Anyagellátó Raktárbázison.
  • Szintén 2018 márciusában az egy évvel korábban bemutatott 2 db kétüléses Zlin-242L kiképző-repülőgép mellé megérkezett további 2 db négyüléses Zlin-143 LSi típusú gép az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra.
  • Ugyanebben a hónapban adták át a 12db új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas járműveket a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak.
  • 2018 márciusban még bejelentik, hogy gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján, decemberben már át is adták a P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait, elsőként a Petőfi laktanyában.
  • 2018 júniusában szerződést kötöttünk 20 db új, könnyű, többcélú Airbus H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzésére. 2019 novemberében meg is érkezett az első géppár.
  • 2018 augusztusában érkezett az első könnyű, többcélú szállító- és futárgép kategóriába tartozó Dassault Falcon 7X típusú repülőgép Kecskemétre.
  • 2018 szeptemberében megérkeznek az első Mi-24P és Mi-24V harci helikopterek a felújitásból. A gépek a nagyjavítás után 1000 repült órát vagy hét évet szolgálhatnak még a Magyar Honvédségnél.
  • Szintén szeptemberben 7 db Mercedes Sprinter 316CDI 4×4 mentőautót adtak át a honvédségnek.
  • 2018 decemberben bejelentik, hogy 16 db új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzése mellett döntöttünk.
  • Ugyanebben a hónapban bejelntik az Airbus légvédelmi rakéta műveleti központ képesség SAMOC megvásárlását.
  • Szintén 2018 decemberében a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 db új Leopard2 A7+ (A7HU) és 24 db Pzh2000 (Panzerhaubitze) önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. A kiképzésre további 12db Leopard2 A4HU harckocsit bérel a honvédség, melyek a bérleti idő letelte után magyar tulajdonban maradnak.
  • 2019 áprilisában adták át Szolnokon a speciális, Közép-Európában egyedülálló Thales helikopter harcászati szimulátort.
  • Ugyanebben a hónapban 10 db Volkswagen tűzszerész járőrautót, 2 db Mercedes-Benz dupla fülkés tehergépkocsi,Toyota Hilux terepjárókat ill. buszokat, önjáró tűzszerész felderítő robotokat kapott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE).
  • 2019 szeptemberében először hajtottak végre éleslövészetet magyar honvédek az újonnan rendszeresitett svéd Saab Carl Gustaf M4-es típusú kézi páncéltörő löveggel.
  • 2019 novemberében a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az 1860-ban alapított, napjainkban komplett aknavető rendszereket gyártó (pl. SRAMS-ot, Super Rapid Advanced Mortar System), nemzetközileg is elismert osztrák céget a Hirtenberger Defence Systems-et (HDS).
  • 2020 auguastusában bejelentik, hogy a 218 db Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártására vegyesvállalatot alapit a német Rheinmetall céggel a magyar állam.
  • 2020 szeptemberében a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) után a Magyar Honvédség csatlakozott a német A-400M flottára alapozott Többnemzeti Légiszállítási Egységhez (Multinational Air Transport Unit, MNAU).
  • Ugyanebben a hónapban kipróbálásra került az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóaljánál az RR-1/G (P) hazai fejlesztésű, tábori digitális mikrohullámú állomás.
  • 2020 októberében szerződést kötünk a német Dynamit Nobel Defence (DND) céggel harcjárművek reaktív páncélzatának (ERA) ill. vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) gyártásáról is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozása követ majd.
  • Ugyanekkor elkészültek az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál települő Leopard 2A4HU harckocsiknak épített új hangárok.
  • 2020 november közepén 2db brazil Embraer KC-390-es katonai szállítórepülőgép beszerzéséről írt alá szerződés a HM.
  • Ugyaneben a hónapban végül bejelentik, hogy a várakozásoknak megfelelően NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség, melyhez korábban már megkapta a szükséges Amraam (max.180 db) és Amraam ER (max 60 db) rakétákhoz az amerikai jóváhagyást .
Aki ezt a kb. 4 évre visszatekintő felsorolást végignézi, az láthatja, hogy odafent azért nem tétlenkedtek a srácok. Én csak abban bizok, hogy tényleg "majdnem mindenre" sor kerül majd, és "bebetonozták" ezeket a beszerzéseket és fenntartásukat annyira, hogy egy politikai fordulat esetén sem lehessen szétcseszni azt,... amit az elmúlt években igy összehoztak.
Akinek van kedve egészitse még ki a fenti felsorolást hasonló módon, lehet egyszer jól jön egy tartalmasabb cikkhez vagy elemzéshez, amikor visszatekintünk erre a haderő fejlesztési programra.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 375
7 851
113
2026-ban lejar a lizing es mieink lesznek a Gripenek.
Szamomra eleg vilagos, hogy minimum egy ujabb fighter squadron, de inkabb ketto jon majd valamikor 2026 korul, ami pedig praktikusan azt jelenti, hogy 2022-23 korul meg kell rendelni oket.
(Csak emlekeztetoul: a $10B max budgetre belott finn HX palyazatra beadott Saab ajanlat 64 E/F-et es 2 fullos Globaleyet ajanlott, ennek alapjan realisan 28 E/F es a 2 GE ugy $4-5B kozott lenne - ami pedig "veletlenul" pont annyi, mint az az 1300 milliard forint egyteteles kiadas, ami a szoci Harangozo szajan kicsuszott, amikor egy zart honvedelmi bizottsagi ulesen nagyon hirtelen letargyalt 10-15 eves kotlsegvallalasrol panaszkodott.)

Lathatoan komolyan gondoljak a nemet mintaju tuzerosztalyt, abba pedig kell MLRS es 120-as mortar is, igy en szamitok MARS II-re es valami lancos 120-as mortarra is (Lynx, netan Bronco 3 alapokon), plusz vmilyen mobil CIWS/C-RAM csapatszintu legvedelemre is.
2022-23 körül előveszem amit irtál és meglátom hogy mi fog kisülni belőle :) bűvős évszám lesz az.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 222
113
Nekem ezek jutottak meg eszembe:

2017 januarjaban bejelentik a Z2026 programot.

2017 oktobereben eloszor repultek bombakkal a magyar Gripenek. (De azokat a bombakat meg 2014ben rendeltek meg.)

2018 juliusaban Svedorszagban eloszor bombaztak a Gripenek.

2018 novembereben a NATO tagok kozos bombarendelese magyar reszvetellel. (Magyarorszag 2016 januarjaban csatlakozott a NATO kozos levego-fold fegyverzet beszerzesi programjahoz.)

2019 elejen volt valoszinuleg az AIM-9 felujitas, mert majusban a baltikumba mar azzal mentek.

2020 augusztusaban a kozos NATO levego-fold fegyverrendeles elso szallitmanya a harombol leszallitasra kerult. (De hogy kinek és mit az nem derült ki.)
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and arcas

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Igazából ez egy félelmem, ami a lényegi félelmemből táplálkozik, az pedig a jogi környezet.

ide tartozik még emlékeztetőül, hogy volt már szerencsénk egy hasonló cukisághoz: 1868-1918 között létezett külön magyar, külön osztrák, valamint közös haderő is. és létezett továbbá egy "kriegsfall-u" kódú haditerv is, ami napra, egységre lebontva a mh elleni hadműveleteket, mao. megszállását tartalmazta, komolyságát tekintve azonos szinten pl. a szerbia vagy oroszország elleni tervhez.
köszi, nem kérem újra ezt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 287
113
Remélem Malmö-t. A svédek is remélik :p

ON: Mindjárt december. Hol vannak a kebabos kocsik? Valaki hallott róluk?
Azt hogy jönnek decemberben. Reméljük Erdogan nem üzen hadat év végéig senkinek.:rolleyes:

A görögök a héten Uniós fegyverembargót akartak a törökök ellen, ez valszeg az odaexportált tételekre vonatkozna, hiszen ha mi a törököktől importálunk, pacifikáljuk a térséget :rolleyes:, kevesebb fegyver lesz Törökországban.

A jó hír, hogy itt nem nekünk kellett vétózni, megtették a németek:D, hamarosan küldenek 6 tengeralattjárót, aztán jól jönne az a pár guriga euro.

Egyébként vicces lenne ha egy katonai szövetségen belül embargóznánk egymást. Bár az Unió is ezt teszi házon belül...