Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 617
55 073
113
Lassan kezdek azon a veleményen lenni, hogy ha ez az istenadta buta népnek az ellenzek kell kormânyon és megnyerik a vâlasztâst, akkor legyen. Végre kitör itt az ejropéer paradicsom, én is lehetek fiatal csaj. Nem szid minket többrt a ballibsi sajtó, Verhofstadt is dicsérni fog minket. Boldogok leszünk vegre 1000 év utân.
4 ev utân könyörögni fognak, hogy jöjjön vissza Orbân meg a NER stb......
A sok okos meg mondhatja, hogy „ nem ilyen lovat akartam, anyuka“.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Azt ugye látod, hogy a Dél-Európai egészségügyi rendszer dacára a jóval több pénznek mindhárom hullám alatt megfeküdt.

@milagro számaiból az is látszik, hogy bezzeglengyel bezzegszlovál bezzegromán is.

A francia brit és benelux ugyanúgy töréspontig feszül mint a magyar.

Kb csak Ausztria és Németország ami valamivel jobban áll, szóval ezek alapján nem kifejezetten balfasz a kormány.
Majd, ha kijönnek az olasz és a többi déli ország számai, kiegészítem a listát, hogy teljes legyen a kép!
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113

Kabaré...!
---
A Szlovákiában előállt helyzet és a kormányválság miatt a Szputnyik V vakcina gyártója hajlandó ma minden szankció nélkül felbontani a kétmillió adag oltóanyag megvásárlásáról szóló szerződést – tájékoztatott a közösségi hálón Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök.
..
„Teljesen megértem őket, ha a helyükben lennék, nekem is kellemetlen lenne, ha az életmentő gyógyszeremet politikai küzdelmekre használnák fel. Annál is inkább, ha 40 másik ország kéri, hogy minél előbb kapjon belőle” – mondta Matovič.
Kell üzenni az oroszoknak, azt a 2millió adagot szívesen átvesszük, ha lemondanak róla a szolvákok. Pár km-el közelebb is van Moszkvához Budapest, mint Pozsony.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Lassan kezdek azon a veleményen lenni, hogy ha ez az istenadta buta népnek az ellenzek kell kormânyon és megnyerik a vâlasztâst, akkor legyen. Végre kitör itt az ejropéer paradicsom, én is lehetek fiatal csaj. Nem szid minket többrt a ballibsi sajtó, Verhofstadt is dicsérni fog minket. Boldogok leszünk vegre 1000 év utân.
4 ev utân könyörögni fognak, hogy jöjjön vissza Orbân meg a NER stb......
A sok okos meg mondhatja, hogy „ nem ilyen lovat akartam, anyuka“.
106:93-ra nyer a Fidesz!
Plusz kiderül még, hogy lesz-e plusz egy fő kisebbségi mandátum.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 171
20 106
113
Úgy néz ki, hogy a felnőttképzéses oktatások továbbra is radar alatt maradtak, szigorítás ide, lezárás oda, az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ugyanúgy mehetnek az 50-100-150 fős zsúfolt oktatások... o_O
November óta 15+1 fővel mehet a felnőttképzés...
Janika22: jó lenne ha felelnél erre valamit. Különben arra kell gondolnom, hogy álhír terjesztő vagy!
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and zeal

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A boltzár témájának köze nincs a politikához, egyszerű matek az egész: 6-19-es nyitvatartás esetén 13 órában oszlik el a vásárlók 100%-a, 6-21-es nyitvatartás esetén 15 órában húzódik szét. Kevesebb kontakt, kisebb tömeg, alacsonyabb kockázat. Ennyi.

Teljesen mindegy, ki hány naponta jár vásárolni, mennyivel lesz tudatosabb, hogyan fogja vissza magát, áll át rendelésre vagy kezd el böjtölni, mindez nem változtat azon, hogy +1-2 órás nyitvatartás csökkentené a kontaktok számát, az esti órákban számos helyen nagyon is érzékelhetően.

Külön bosszantó, hogy még egy épkézláb indoklást sem tudtak összerakni, hogy miért ez a 19-es zárás. Az, hogy mert így nem buliznak a fiatalok - röhej. Jelzem, eddig sem a SPAR-ban csapatták, és aki akar, az egyébként vígan bulizik azóta is, plusz hahó, a vendéglátó- és szórakozóhelyek rég bezártak! (Abba, hogy a kaszinók azért tovább működhetnek, most inkább bele se menjünk.)

És tényleg, több, mint egy év után tartunk itt. Ötletelés, kapkodás, információhiány, kiszámíthatatlan, ellentmondásos kommunikáció. Csekély vigasz, hogy legalább nem a kormánynál is jóval hiteltelenebbnek, felelőtlenebbnek és idiótábbnak tűnő ellenzék kezeli a kérdést.
:(
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A választók miatt nem teheted meg, hogy Kína vagy Észak-kóreát játszol a lezárásokkal, mert akkor a Fidesz 10%-on állna. Így is amikor volt egy kis szigorítás, mekkora sírás volt. Ezt úgy hívják demokrácia. Ráadásul úgy, hogy bármit csinálsz fúj a teljes ellenzék (akinek mindegy csak dögöljön meg a szomszéd tehene is, nem baj ha ő választója vagy saját maga is belehal, tisztelet a kivételnek), és a média 70%-a nehéz jól lavírozni. Miért van az, hogy bármit mond a kormány mindig a szöges ellentettjét kell mondania az összefogásnak.
Nincs saját gondolatuk?
Az nem létezik, hogy minden amit a kormány csinál rossz. 100% rossz döntés ekkora mintában nem létezik. Mégis mindig minden döntésnél a ellentéte kell az összefogás szerint.
Ezzel így totál inkompetensek és nincs programjuk az ország gyarapítására. Eddig 1 programpontjukat hallottuk: Le kell számolni a fidesszel.
De hogy kormányoznának, arról soha nincs szó.
Igen, megcselekedjük amit meg kellene cselekedni, vagy meghúzzuk magunkat, hogy újra megválasszanak. Igen, ezek a mi hőseink.


"What is important is not the particular person who is elected President or the party he belongs to. I have often said we shall not correct the state of affairs by electing the right people; we’ve tried that. The right people before they’re elected become the wrong people after they’re elected. The important thing is to make it politically profitable for the wrong people to do the right thing. If it is not politically profitable for the wrong people to do the right thing, the right people will not do the right thing either."

"Nem az adott személy a fontos, akit elnöknek választanak, vagy az a párt, amelyhez tartozik. Gyakran mondtam, hogy nem korrigáljuk a helyzetet azáltal, hogy megfelelő embereket választunk; ezt kipróbáltuk. A megfelelő emberek megválasztásukkal rossz emberekké válnak, miután megválasztották őket. A fontos az, hogy a rossz emberek számára politikailag nyereségessé tegyük azt, hogy a helyes dolgot tegyék. Ha politikailag nem jövedelmező a rossz embernek helyesen cselekedni, akkor a megfelelő emberek sem fognak helyesen cselekedni."
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Mit lehetett volna/lehetne még tenni az íróasztal mellől a hatékonyabb oltási kampányért EU és nemzeti szinten? Mintha bizonyos jeleket látnék arra, hogy itt-ott beindulna a belső ellenségkeresés a vakcinációs kampány vélt/valós problémáinak "kezelésére". Ez mindig rossz jel, amúgy rendkívül okos emberek képesek rémisztőek hülyék és kártékonyak lenni ilyenkor. Viszont van egy másik út, ez pedig a szervezőkészségé és az értelemé. Mondok egy ilyet konkrétan: már kifejtettem párszor, hogy mekkora hiba volt az OGYÉI részéről nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a nyugati vakcinákra megjelentetett alkalmazási előírás szövegsémákat felhasználni a kínai és az orosz vakcina esetében (persze, feltéve, ha lehetett volna). Ennek ugyanis nap, mint nap látni a rendkívül káros, az oltási kampány hatékonyságát konkrétan, a hús-vér valóságban romboló hatását: orvosaink össze vannak zavarodva abban, hogy mikor, kinek, milyen oltás adható. A papír és az íróasztal egy alternatív valóságot kreált, miközben a tényleges valóságban zömében mindegyikre közösen az adathiány jellemző és összehasonlító vizsgálat köztük nincs, illetve specifikus, a többitől eltérő mellékhatásprofilt sem írtak le. Namost: mi lehet ilyenkor az intelligens megoldás? Nem más, mint ami az EMA által már régen gyakorolt módszer, nevezetesen a "törzs alkalmazási előírás", azaz egységes szöveg törzspanelleket tartalmazó szakmai leírás ("core SmPC") kidolgozása a COVID-19 vakcinákra, csakúgy, mint ahogyan ilyet még 2009-ben az EMA villámgyorsan készített a pandémiás influenza vakcinákra azok egységes alkalmazását szem előtt tartva, de ezen kívül számos más gyógyszerre, köztük egyéb vakcinákra is. A világosság kedvéért mellékelem a pandémiás influenza vakcina EMA törzs alkalmazási előírását 2009-ből. Ennek lényege az, hogy minden olyan szöveg egységes, ahol nincs indok a többféle szövegverzióra, és ezek mellé jöhetnek vakcina-specifikus adatok is. Mára már eljött az idő, hogy az EMA ilyet dolgozzon ki a COVID-19 vakcinákra, és pl. az OGYÉI javasolhatná ezt az EMA felé, illetve készülhetne ilyen törzs alkalmazási előírás a jelenlegi EMA engedélyes vakcinákat példaként véve a keleti oltásokra is. Ez nagyon nagyot lendíthetne mind az EU, mind Magyarország esetében az oltási kampány hatékonyságán, az értelmetlen alternatív valóság lebontásában, továbbá megakadályozhatja az ellenségkeresés és a napi zűrzavar további eszkalálódását. Íme az EMA törzs alkalmazási előírás irányelv a pandémiás influenza vakcinákra 2009-ből: https://www.ema.europa.eu/.../core-summary-product...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
ontos újdonságok a Sputnik V vakcináról
Február 27-én Denyisz Logunov, a Gamaleya Intézet igazgatóhelyettese azt nyilatkozta, hogy a Sputnik V-vel való újraoltás hatásos volt egyebek között a dél-afrikai és a brit variáns ellen is.
Emellett nagyon fontos kérdés, hogy nem alakul-e ki immunitás a vírusvektorral szemben, mert ha igen, az lehetetlenné tenné a vektorvakcinák újbóli alkalmazását. Amint kiderült, a vírusvektorok elleni immunitás (ellenanyagszint) már az oltást követő 56-ik naptól kezd csökkenni, így az újraoltásnak ez nem akadálya. Állítólag az eredményeket hamarosan szaklapban is közzéteszik.
Forrás: https://tass.ru/obschestvo/10797427
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 948
32 193
113
FFp2 maszk 250-3000ft. A havi adag ebből 30-60db lenne. Valószínű nem is fogják bevezetni, mert a 10 óra helyett 3 hónapig használnák az emberek amikor már semmit nem ér, az első 10 óra után, ráadásul sok kilégzési szelepes, így a vírust kifelé tudja szórni. De ez holnap kiderül.

A kilégzőszelepes az FFP3 kategória általában.
 
M

molnibalage

Guest
A választók miatt nem teheted meg, hogy Kína vagy Észak-kóreát játszol a lezárásokkal, mert akkor a Fidesz 10%-on állna. Így is amikor volt egy kis szigorítás, mekkora sírás volt. Ezt úgy hívják demokrácia. Ráadásul úgy, hogy bármit csinálsz fúj a teljes ellenzék (akinek mindegy csak dögöljön meg a szomszéd tehene is, nem baj ha ő választója vagy saját maga is belehal, tisztelet a kivételnek), és a média 70%-a nehéz jól lavírozni. Miért van az, hogy bármit mond a kormány mindig a szöges ellentettjét kell mondania az összefogásnak.
Nincs saját gondolatuk?
Az nem létezik, hogy minden amit a kormány csinál rossz. 100% rossz döntés ekkora mintában nem létezik. Mégis mindig minden döntésnél a ellentéte kell az összefogás szerint.
Ezzel így totál inkompetensek és nincs programjuk az ország gyarapítására. Eddig 1 programpontjukat hallottuk: Le kell számolni a fidesszel.
De hogy kormányoznának, arról soha nincs szó.
Látom nem érted. Most pontosan két hét full kemény lezárás jön úgy, hogy már 3 hónapja teljes szórakoztatóipari lezárás van.
Mindezt azért, hogy kb. 2 hónapig nyitva voltak. Most úgy tűnik ezért cserébe 6+ hónap zárva vannak.

Akkor ki lehetett volna hagyni ezt az egész balfaszkodást és 2-3 hétre lezárni szeptember elején, pont mint most. Összességében a lezárás kevesebb idő lett volna és nem szabadul el ez az egész. Akkor lehetett volna játszani legalább 2-3 zárás 5-6 nyitás periódust. Vagy legalább megpróbálni. Így a zárás / nyitás arána 1:2. Most az néz ki, hogy 2 hónap + nyivatrartásért 6+ zárás. Ez 3:1 ZÁRÁS javára és ez egybefüggő. 6 hónapig semmi.

Biztos megérte...

Azt ugye látod, hogy a Dél-Európai egészségügyi rendszer dacára a jóval több pénznek mindhárom hullám alatt megfeküdt.

@milagro számaiból az is látszik, hogy bezzeglengyel bezzegszlovál bezzegromán is.

A francia brit és benelux ugyanúgy töréspontig feszül mint a magyar.

Kb csak Ausztria és Németország ami valamivel jobban áll, szóval ezek alapján nem kifejezetten balfasz a kormány.
Attól, hogy más balfasz, az nem menti fel a másik balfaszt.
A mostani kiadott rendelkezések egy része is értelmezhetetlen. Nevetséges. A "minden szolgáltatás" részt ki hogyan értelmezné? Az EÜ? Vagy minden köz és magán szolgáltatás? az ételfutárkodás is?

Vicc az egész. Megfogalmazni képtelenek egy rendelkezést.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Látom nem érted. Most pontosan két hét full kemény lezárás jön úgy, hogy már 3 hónapja teljes szórakoztatóipari lezárás van.
Mindezt azért, hogy kb. 2 hónapig nyitva voltak. Most úgy tűnik ezért cserébe 6+ hónap zárva vannak.

Akkor ki lehetett volna hagyni ezt az egész balfaszkodást és 2-3 hétre lezárni szeptember elején, pont mint most. Összességében a lezárás kevesebb idő lett volna és nem szabadul el ez az egész. Akkor lehetett volna játszani legalább 2-3 zárás 5-6 nyitás periódust. Vagy legalább megpróbálni. Így a zárás / nyitás arána 1:2. Most az néz ki, hogy 2 hónap + nyivatrartásért 6+ zárás. Ez 3:1 ZÁRÁS arányára.

Biztos megérte...
pontosítok: annyit tudunk, hogy minimum két hétig hard lockdown.