[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Háborúzni pénzbe kerül.
Viszont vajon mi fog többe kerülni egy még tíz évig húzódó háború folyamatos orosz lukbetömésekkel és növekvő veszteségekkel vagy nagy levegő és féreg irtás ahogy az elején csinálták.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 723
113
A féregirtás a legritkább esetben sikerül tökéletesen, nem fehér orrszarvú az...
A tökéletes féregirtáshoz - hogy az összes potenciális öntudatra ébredőt kiirtsd tökéletesebb népirtást kéne végezned, mint az eddigi összes őrült diktátor együttvéve.
Ez semmilyen szempontból nem felvállalható.
Marad célpontnak az, ami teljesen nyilvánvaló. S még így is megkapták, hogy kórházat bombáztak, nem emlékszel?
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 614
5 349
113
<blockquote rel="tomippo">ANNA- lelőtt Mi-35 roncsai, mi lehet az a fényes olvadt fém amit fogdos? https://www.youtube.com/watch?v=noOg12Mz564

Hőkezelt titán késeknél lehet látni hasonló kék elszineződést a felületen. Az anyag mérete alapján és amilyen könnyen forgatja biztosan könnyűfém, uh én titánt mondok, habár nem tudom mi ég olyan forrón egy heliben, hogy összeolvassza. </blockquote>

Dural. Láttam már kompresszor lapatok közé befolyt duralt (sajnos). Van is 2-3 db ezekből a lapátokból a polcomon és semmi kárt nem okozott bennük az a hő amitől a dural elfolyt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 173
113
Szu-35Sz
27629207754_1c5233d32e_o.jpg
 

rappali

Member
2014. augusztus 5.
187
0
16
A Dural egy alumínium ötvözet. Az elszíneződés a fémolvadék hűlési sebességétől függ (átalakulási hőmérséklet mellett). 660 °C körüli olvadáspont simán megvan a lángokban (egy jó huzatú kéménnyel fával tüzelve is simán megolvasztható). Ellenben a titánnal, aminek az olvadáspontja jóval az acél felett van; nem véletlenül épülnek a sugárhajtómű hőnek kitett elemei belőle (meg ugye a MIG-25, 31, SR-71 sárkány elemei). Remélem nem maradt kétség :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Nem lett volna olcsóbb és célszerűbb nagyobb mennyiségben tüzérséget leszállítani és kiképezni, vagy saját állománnyal működtetni, mint minden toyotára Oroszországból/Latakiából gépet emelni? Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy a konfliktus méretéhez képest kis számú és nem túl korszerű tüzérség szerepel?
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 190
20 165
113
Manbijban tárgyalások folynak az IÁ elvonulásáról Rakkába vagy az Al Maskanah síkságra.
CnL6F_9VIAAOyR4.jpg:large

https://www.almasdarnews.com/article/sdf-negotiating-isis-relocation-agreement/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 190
20 165
113
A Nuszra megegyezett a szír erőkkel: a dél-damaszkuszi Jarmuk menekülttáborban lévő emberei átmehetnek Idlibbe.
https://www.almasdarnews.com/article/78048/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 190
20 165
113
Kerry: Ahrar al-Sham&Jaish al-Islam terrorista csoportok.
https://twitter.com/walid970721/status/752897175852617728
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 190
20 165
113
Nuszra, állítólag mai támadás a Mallah farmok ellen. Nekem meg úgy tűnik: egy része bizony jóval régebbi.
https://www.youtube.com/watch?v=faP4k_I5xm0
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Régebbi vagy nem(valószínű mert 2 órája volt a támadás és vissza lett verve) ha nem futnak el 3x annyian vannak pár RPG és egy tank lövés a támadó BMP-re amiben a támadó élőerő 80%-a van és akkor nem kell futni? Jól látom? Persze innen könnyű, minimális áldozattal megúszták a futást. Egészen brutális felvétel, filmekbe se látni olyat hogy pont akkor érkezik meg az APC eléd védeni mikor jön a tüzérségi/aknavető lövedék.