[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hogy jobb volt az élet Asszad alatt mint most vagy mint a saria-bíróság alatt lenne az nem mindenkinek számít, legyen Asszad nélkül akár rosszabb is, szerinte/tük az lesz az igazi boldogság Szíriának (meg Európának is)!!

Attól, hogy az erdélyi románok 99%-a tudja, hogy sokkal jobb lenne az élete, ha Erdély Magyarországhoz tartozna még ez a 99% nem gondolja úgy, hogy a román uralomnak véget kellene vetni Erdélyben.

A tíz évvel ezelőtti aszadita-rendszer életszínvonalánál többet jelent egy átlag síitának az a tény, hogy szunni uralom alatt élhet. Az ide érkező átlagos szíriai menekült szunnita és akkor menekült el, amikor az elmúlt évben azokat a kis picsányi, de viszonylag sűrűn lakott területeket elfoglalták a szír kormányerők. Ők már meg sem álltak a törökországi táborokban, hanem egyenesen jöttek Európának. Ők az aszad-rendszer elől menekülnek. Nem azért, mert megölnék őket, vagy mert komolyabb bántódásuk esne, hanem mert egyszerűen nem akarnak síita uralom alatt élni, akkor sem, ha ez viszonylag civilizált és békés lenne jelenleg! Inkább elmenekülnek, ha az iszlamisták kénytelenek kivonulni a településükről.

Azt a korrupt és dekadens gazdasági szemléletet, ami alapján a rothadó nyugat csicskái azt hiszik, hogy az életszínvonal fontosabb a törzsed uralkodó pozíciójánál nem osztják a közel-keletiek. De már a balkániak se!
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
<blockquote rel="boki">blogen
Mindenhol népfelkelés tort ki. Mohamed , Mahmed, Aszlan eldontotték, hogy nagyon rossz a helyzet és felkelést szerveztek.Értesítettek tobb százezer embert Líbiában, Tunéziában,Egyiptomban és Szíriában . Így kitort a népfelkelés az említett országokban.
Aminek szele egészen Kijevig jutott :)
</blockquote>
off:
Dehogy, Camal és Yusuf voltak akik azt mondták:
"ehun ebrudaltak a dinnyeárust, usgyi, fölkelni, ahun november hetedike von!"
Nemsokára meg is jelent Mr. Garrison, aki azt mondta:
"a drog roszz! ÉRTEMMM?"
:)

Forradalmak általában maguktól szoktak kitörni, soha nincs köze hozzá gazdasági, katonai, politikai mahinációkank, áh dehogy.
:)))))
Csak úgy egyik nap egyszerre azt mondja x millió ember, hogy ma reggel nem áll fel, ha megyek kenyérért az sincs, a cigány se tud lopni, hát akkor mennek együtt a géppuskafához és lőn terem a puska.
Estére már sokan ültetnek ilyen fát és másnapra tizezerszám terem a lőszer.
Onnan már csak a terepszínü nadrágfáig kell elsétálni a gunyáért, majd a Hummerbokorról lehet szedni a terepjárókat.
A többi ilyenkor általában rendelkezésre áll, mert minden tisztességtelen antidemokratikus országban szokott lenni egy csomó eltévedt tankszállítmány és a lőszerfa locsolók között meg akad aki tud tankot kezelni.

Ilyen egyszerű ez a forradalmas népfelkelősdi.

Ezek a kormányok is mind ott rontották el, hogy olajkitermelés, meg olajfaligetet csináltak és nem öntözték rendesen a lőszer és Hummer bokrokat, rögtön nem lett volna gáz leverni Yusuf és Camallal kiegészült, Ahmedet és Mohamedet, akik csak békésen álltak sorba kenyérért lankadt pöccsel.
:DDDDDD
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
hát akkor mennek együtt a géppuskafához és lőn terem a puska.

A géppuskafát jobbára, az iraki veterán iszlamista tömegek által otthon rejtegetett fegyvernek, szunnita rendőrök által az ostromló tömeg előtt kapituláló rendőrkapitánysági fegyverszobának, átálló szunni kiskatonának, az átálló szunni kiskatonák által, annak hátsó falánál átvágott torkú alevita tisztek tetemeivel együtt a tömegnek átadott fegyverraktárnak hívják.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
FAB-3000, amit legutoljára Afganisztánban használtak a szovjetek.
2dTitXQbYtk.jpg


Méretes darab! Nem, hogy Tu-22M3...?!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 573
113
IS claims an inghimasi attack on Dhahr al-'Amara north of Manbij in which 1 US soldier & 6 YPG fighters were killed
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
blogen:
Az egész eszmefuttatásod ott bukik,hogy miközben beismered,hogy most nincs más alternatíva mint Aszad. minden alkalmat megtalálsz,őt hibáztasd a jelen helyzetért.
Hol terroristának,hol az elnyomás alól felkelőnek tartod a vele szemben állókat.Gúnyolod az összeesküvés elméleteket de aztán külföldi támogatásról írsz te magad is.
Majd jön ez:
És ez független attól, hogy a szír forradalomnak kezdettől egyetlen politikai célja volt, az pedig a síiták és keresztények elűzése/kiirtása és a szunni Szíria megvalósítása.
Tulajdonképpen mégis mit kellet volna/kellene tenni/ük a keresztényeknek,alavitáknak és síitáknak hagyni,hogy kiirtsák őket?
Az eszmefuttatásod szerint hagyni kellene,hogy a szunnik kiirtsák a másik felét nézni ölbe tett kézzel és elszürcsölni a kakaót?
Mert akkor majd vége lesz.Szerinted akkor vége lenne?
Tudod én azt látom,hogy veled teljesen értelmetlen vitázni mert sokszor saját magadnak is ellentmondva érvelsz.
Nem érdekel a tényleges szituáció csak a puszta vita és ellentmondás motivál.A múlt hétvégén ugyan ezt csináltad.
Lehet,hogy a partoldalról való beböfögés is szétveri a fórumot de te sem vagy különb.
 

neptun892

Well-Known Member
2016. augusztus 13.
304
484
63
Aszad egy ugyanolyan gerillavezér, mint a lázadók és az ISIS vezetői, az egyetlen lényegi különbség, hogy a lázadók és az ISIS csapatai motiváltabbak, szervezettebbek és jobban irányítottak, ami többek közt annak is lehet köszönhető, hogy Aszad szervezete súlyosan fejnehéz. Amíg az ISIS-nek sem lehet ezernél több bürokratája és néhány tucatnál több vezetője, addig Aszad esetében ez a szám akár százres is lehet bürokraták szintjén és több tízezer különféle rendű és rangú vezető esetében. Gyanítom, hogy sokszorosa a hivatalnokok száma az aktív harcosokénak! Az összes ellenfelénél 99/1% lehet a harcosok/hivatalnokok aránya, amíg Aszadnál ez akár egyharmad/kétharmad is.

De az a tény, hogy Aszad nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy Szíria, mint állam évekkel ezelőtt megszűnt, hogy gyakorlatilag nem polgárháború, hanem etnikum és vallásközi háború zajlik ott és, hogy az ő síita törzse és annak milíciája nem állami képződmény többé, az egyik legsúlyosabb okal lehet annak, amiért az aszadita erők permanens szopóágon vannak annak ellenére, hogy még mindig ők birtokolják a fegyverek és támogatás javát a szíriai államtól örökölt készleteknek és az orosz támogatásnak hála.

Nem, Asszad nem gerillavezér, hanem Szíria legitim elnöke. Bürokraták meg azért vannak Szíriában, mert nekik egy államot is igazgatniuk kell, annak minden feladatával és felelősségével, ez pedig az ISIS esetében nem haladja meg egy gengszterbanda tevékenységi körét. Megjegyzem, a szíriai rendszer nagyon jól működött, minden felekezet bekerült a hatalomba, és nem is lázadoztak a szekularizált állam ellen, a szíriaiak igen jól éltek. Szíria nem szűnt meg, és nem etnikai vagy polgárháború zajlik. Az Isis, Al-Nuszra, stb. túlnyomórészt nem szíriaiakból, hanem egyiptomi, líbiai, török, szaúdi, iraki, iráni, afgán, csecsen. valamint európai söpredékből áll, akiknek amúgy sincs veszíteni valója, ráadásul ebből jól megélnek. Csak egy példa: az elesett és bemutatott "ellenzéki" vezérekből hány volt a szíriai?
A másik példa: hogyan tört ki a szíriai forradalom? Ugyanis a meghirdetett első időpontban elmaradt, és ennek nem Asszad fellépése volt az oka. Aztán megjelentek a külföldről pénzelt fegyveresek, és azóta is tart a pokol.
Ez a háború egy proxi háború, a környező országok és az USA gazdasági okokból (pl. szaúdi katari gázvezeték) indították meg, és ezen nem változtat az sem, hogy ezt kifelé "demokratikus változásnak" ( ó anyám) vagy vallási ellentétnek állítják be.
 
S

szpg9

Guest
Igazándiból nekem az a véleményem, hogy a szíriában lelőtt/lebombázott terroristákból már nem lesz migráns Európában, így ez az ottani terrorista írtás az itteni céljainkat is szolgálja úgy, hogy csak a fotelből kell a képernyőn nézni az eseményeket. Minél több harap belőlük a fűbe, annál jobb... Ezért is üdvözlöm az újrakezdett intenzívebb orosz bombázásokat.. Nem szeretném, ha mondjuk az utcánkban Allahu Ahbar-oznának és fegyverrel randalíroznának valaha...
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 193
113
Hogy jutott az al nusra és iszlám állam vegyi fegyverekhez, pár hónappal a bázis elfoglalása után többször is bevetették SAA katonák ellen Aleppónál.

http://foreignpolicy.com/2016/08/17/how-the-islamic-state-seized-a-chemical-weapons-stockpile/
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Azt tanácsolom mindenkinek, h ne legyen naiv. Ez háború! És még nagyon sokszor fog változni a szél irány. És nagyon csúnya vége lesz. Senki ne szimpatizáljon egyik féllel sem. A szír - kurd harcokat is megírtam, de akkor ez még sokak számára elképzelhetetlen volt. Ennek is eljött az ideje. To. azért akart mást mint Assad, h a kurdokat belülről is támadják. Már tavaj is látszott, h az USA - kurd közeledés To. véget jelentené. Az ISIS meg már nem jelent gondot egyik félnek sem. Csak azért nem semmisítik meg, h fent tartsák a látszatot, a mi szemünkben.
Az a kijelentés, h amerikai gépek nyújtanak légi fedezetet orosz bombázóknak, számomra nagyon aggasztó. Katonai nyelven azt jelenti, h piszkosul nem látott vendégek arra felé az oroszok. Assad gépeit meg simán lefogják lőni.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Feljebb, néhány napja írtam arról, hogy eddig is meg volt osztva a légtér, az oroszok csak ott támadhatták az ISIS-t, ahol szíriai kormányerők érdekeltségét védték (+ orosz légtér volt a mérsékelt és szélsőséges terroristák frontja Latakia fölött), mindenhol máshol a NATO légierők uralkodtak. Most ez annyiban változik, hogy az oroszoknak lényegében lelövetés és dogfight terhe mellett lehet csak átrepülni a szíriai NATO szektorba. Valószínűleg dél-Szíriában is hasonlóra fog sor kerülni, mert ott az arab terroristák oldalán vannak jelen NATO országok különleges alakulatai!

Valahogy így nézhet ki ez most és a jövőbeni dél-szíriai megosztás:
snu.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 143
113
Kiváncsi leszek azért, hogy ehhez a beékelődött NATO-szíriához Asszad szíriája, meg Irán hogy fog hozzáállni. HA ez a NATO Szíria Kurd szövetség lesz, akkor az a törököknek sem fog tetszeni. Sajnos nagyon sok érdek ütközik ott.
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Múltkor már szatominál való vitatkozás esetén mondtam, hogy nem lehet az egész konfliktus szunnita-síita (alevi) felfogással magyarázni. Először is alig van köze a síitáknak az alavitákhoz (eszmeileg). Nincs alkoholtilalom, nem kötelező a napi ösztöri ima és olyan dolgokat is elfogadnak, mint a reainkarnáció. A síiták is csak az 1970/80-as években írtak először arról, hogy az alevik nem eretnekek, ha nehezen is, de az iszlámnak egyik oldalsó ágát képzik. Addig ők is ugyanúgy hitetlennek tartották az alevik, mint a szunnik. Az, hogy változott annak leginkább az iráni forradalomnak van köze, hiszen Szíria akkoriban szövetségese volt Teheránnak Irak ellen.

Meg hozzátenném, hogy 2011-ig a vallási kártya egyáltalán nem játszott szerepet.Ezt magam is tapasztaltam. Szíriában a második világháború óta az egyik legszekulárisabb rendszert sikerült kiépíteni. Vegyesházasságok száma egyáltalán nem volt elenyésző (ellentétben Libanonnal, ahol többször megmaradtak a saját felekezeten belül). Egy keresztény pap ugyanúgy jóban volt az alavita imámmal, ahogyan a szunnita prédikátorral és volt is egy mondás: ha nem tudod, hogy hol van a mecset a városban, akkor keresd meg a kereszt házát és kérdezd meg a paptól. És még lehetne sorolni.

Blogen, Ön ott téved nagyot, hogy eleve azt mondja és hiszi, hogy az egész dolog Szíri "demokratizálásért" zajlott. Lehet, hogy az első hetekben még így volt és arról nem szólnak, hogy keresztények és alevik is támogatták a rendszer megreformálást. Nem tagadom, hogy ekkor Aszad és köre is elkövetett jópár hibát, de ez leginkább azért, mert 1982 óta ilyesmi nem történt ilyen az országban. Ám, bármennyire is igyekszik nem lehet minden az ő számlájára írni. A vallási kártyát azonnal kijátszották: elég volt akkoriban az arab sajtót figyelni és híradót hallgatni, főleg az Öböl-mentiekét. Ők nem demokráciáról, hanem a Nusairik és a keresztényekkel való leszámolásról beszéltek. Annyira furcsa volt látni, hogy a CNN angol verziója a demokráciáról, emberi jogokról hablatyol, miközben az arab arról írt, hogy végre eljött az idő, hogy megtisztítsák az országot a hitetlenektől és az eretnekektől. Az a tömeg, aki egyik nap még jogosan a reformokért tüntetett Aleppóban vagy Homszban, másnap keresztényeket és az alavitákat koncoltak fel az utcákon. De bármennyire erős is volt ez a fajta külföldi propaganda, és az elején sokan átcsábultak az iszlamistákhoz, végül kudarcot vallott. A szunniták nagy része mégha nem is támogatja, de elfogadja a rendszert és inkább él egy szekularista diktatúra, mintsem iszlamista teokrácia alatt. Pláne úgy, hogy nemhogy szírek, de nem is arabok, akik terjesztik az "igaz hitet" és szíriai civileket gyilkolnak le, mert nem úgy vélekednek a vallásról, ahogyan ők. Nem akarnak olyat, hogy megmondják nekik, hogy nem dohányozhatnak az utcán, vagy a nőknek kötelező a fejkendő viselete (mert Damaszkuszban például egyéni szabadsága a nőnek, hogy mit visel). Szunni katonák továbbra is harcolnak szép számmal a hadseregben, ahogyan az üzleti életben szintén még jelentős az arányuk. http://foreignpolicy.com/2015/11/05/assads-sunni-foot-soldiers-syria/

http://nationalinterest.org/feature/why-assads-army-has-not-defected-15190
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
+ még ez is érdekes lehet. Sokan a vallási kisebségek közül, ahogyan a hadseregben is az egészről nem az jutott mindjárt mindenkinek az eszébe, hogy itt demokrácia lesz, meg szabadság. Sokan attól tartottak, hogy folytatódik az, amit a Muszlim Testvérek csináltak a 70-es évek végén egészen 1982-ig. Mint utólag bebizonyosodott, nem volt alaptalan ez a félelem. http://carnegieendowment.org/2015/11/03/assad-s-officer-ghetto-why-syrian-army-remains-loyal-pub-61449
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 555
113
Feljebb, néhány napja írtam arról, hogy eddig is meg volt osztva a légtér, az oroszok csak ott támadhatták az ISIS-t, ahol szíriai kormányerők érdekeltségét védték (+ orosz légtér volt a mérsékelt és szélsőséges terroristák frontja Latakia fölött), mindenhol máshol a NATO légierők uralkodtak. Most ez annyiban változik, hogy az oroszoknak lényegében lelövetés és dogfight terhe mellett lehet csak átrepülni a szíriai NATO szektorba. Valószínűleg dél-Szíriában is hasonlóra fog sor kerülni, mert ott az arab terroristák oldalán vannak jelen NATO országok különleges alakulatai!

Valahogy így nézhet ki ez most és a jövőbeni dél-szíriai megosztás:
snu.jpg

és a valóság: a Szuhojok megvárják még kifogy a kerozin a járőröző NATO gépekből majd jön az áldás.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A szunniták nagy része mégha nem is támogatja, de elfogadja a rendszert és inkább él egy szekularista diktatúra, mintsem iszlamista teokrácia alatt.

Ez ugyanaz a hazugság, mint az, hogy léteznek mérsékelt terroristák (a mérsékelt szót használók "ellenzéknek" nevezik ezt a "terrorista" szó használata helyett). Eddig a háború során nem láttam bizonyítékot arra, hogy a szunniták lényegileg szembenállnának az iszlamistákkal és úgy gondolkodnának, hogy inkább a szekuláris diktatúra, mint a szunni diktatúra! A terroristák uralma alatt álló szunni területekről nem menekül a lakosság, hanem éppen ellenkezőleg, tömegesen kollaborál a terroristákkal, különösen ha a keresztényekkel és síitákkal való leszámolásról van szó! Csak akkor menekülnek, ha az aszadita, vagy kurd erők támadásba lendülnek és félniük kell a bosszútól, azokért a gaztettekért, amit kollektíve elkövettek. Olyan ez, mint Hória- vagy a Iancu-féle oláh népfelkelések, ahol az oláh lakosság éppúgy részese volt a szadista terrornak, tömeggyilkosságoknak, fosztogatásnak, mint a lázadás élharcosai. Az iszlamista gerillamozgalom egy szunni tömegmozgalom szíriában, amihez a világ más tájairól is csatlakoznak a szunnik, ahogy 1848-ban a lázadó szerb határőrökhöz pillanatok alatt hozzácsapódtak az Ószerbiában átjövő szerb martalócok!

Síita/keresztény - szunnita vallásháború dúl ott, aminek a kurdok mint etnikum a részesei és a szunniták lényegében egy monolit tömböt képeznek ebben a küzdelemben. Értelmetlen azt hallucinálni, hogy az aszadita síita erők nem megszállók azokon a terülteken, ahol szunni lakosság él. Ez a szunni lakosság, ami kussban van az aszadita uralom alatt fogja rozsdás késsel herélni azokat a síitákat, akik nem tudtak elmenekülni időben a frontvonal egy esetleges hullámzása esetén! Mindig jusson eszedbe a magyar tévériporter előtt pofáraesett szír edző esete, aki egy átlagos szunnita volt és aki bizony szadista gyilkos is volt ebben a státuszában, mint kiderült róla, hiszen ő is részt vett a tömeggyilkosságokban a szunni uralom alatt álló településén, ahogy az egy rendes szunnitól elvárható. Vagy szerinted a németországi menekültszállásokon néhány radikális baszogatja a síita vagy keresztény menekülteket? Hát nem, éppenhogy arról szólnak a hírek, hogy közösségi szinten, mint csoport közösítik ki és alázzák a nem szunnikat a szunnik.

Nincsenek mérsékelt szunni tömegek. A <i>mérsékelt szunni</i> az a <i>mérsékelt terrorista</i> szinonímája.

Ezért van az, hogy Aszad már rég csak az alevi törzs sejkje.