F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Hát veszélyes is anélkül csapatni hordozóval. A helis megoldások nyújtanak egyfajta megoldást. Mondjuk hogy milyen szinten azt nem tudom.
Borzalmasat. Szegény ember vízzel főz tipikus esete,

Egy E-2C is a régi hajtóművével kirepült 250 km-re és őrjáratozott 4 órát 8-10 km magasan.
Egy AWACS heli, talán, ha 4 ezer méterre képes emelkedni, de nem 250 km távolsába megy és nincs ott 4 órát.
Meg az időjárási limitjére is kíváncsi lennék, hogy micsoda öröm pl. viharban repkedni 4 km-en...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Az olasz légierő ötödik generációjának F-35 Lightning II vadászgépei pénteken érkeztek Észtországba, hogy megvédjék a balti államok légterét.

Lehet izmozni az oroszoknak ! Ja hogy ezek ellen nincs mivel
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and enzo
T

Törölt tag 2361

Guest
Az olasz légierő ötödik generációjának F-35 Lightning II vadászgépei pénteken érkeztek Észtországba, hogy megvédjék a balti államok légterét.

Lehet izmozni az oroszoknak ! Ja hogy ezek ellen nincs mivel
mivel nincs semmi konfliktus, nem is kell izmozniuk nekik.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Attól az eddig legyártott összes f-35 se védene
hat, meg is kelle azt tartani is, meg a tiz perc elott van ott egy ido elokeszulet is amit eszrevennek a NATO-sok, kulonosen amikor mar vannak ott katonaik.... 600+ eddig legyartott gep nagyon nem keves. mar csak az a par szaz USAF f35 is fejfajast tudna okozni a ruszkiknak is , meg a kinaiaknak is.
A ruszkik biztos bevennek a baltikumot, de ha a NATO beleszolna, nem biztos hogy hosszutavra megerne nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082
T

Törölt tag 4082

Guest
hat... 600+ eddig legyartott gep nem keves. mar csak az a par szaz USAF f35 is fejfajast tudna okozni a ruszkiknak is , meg a kinaiaknak is.
A ruszkik biztos bevennek a baltikumot, de ha a NATO beleszolna, nem biztos hogy megerne nekik.
Biztos, hogy nem érné meg nekik. De ezen nem az oda küldött F-35ösök száma változtat.
És természetesen igazad van abban, hogy az F-35 nem kellemes ellenfél. A levegőben szvsz nem is legyőzhetők a ruszkiknak
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2361

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 661
113
30 f-35 kicsinálná az orosz légierőt

Molnisan: "Ez így értelmezhetetlen"
Bővebben: Max valami AA szimulációs programban, ahol a semmiben repülnek a gépek, nincs indulási reptér, nincsen ellátási lánc, nincsenek kíséről/támogató gépek, nincs hírszerző támogatás, stb...

Az a gond, hogy sokan az elmúlt évek egyoldalú konfliktusaiból indulnak ki - melyek főleg a nyugati hadvezetést dícsérik, mivel tartották magukat az alapelvhez, hogy csak totális előnyből háborúzz. Lefordítva csak olyannal ment a csetepaté, akinek esélye sem lett volna ellencsapást végezni az USAF felvonulása ellen. Egy Irak, Szíria vagy tökmindegy ki, nem volt meg az ereje egy haderő felfejlődését a támadáshoz megakadályozni - nem volt meg az a súlya, sem eszközparkja, hogy megtegye. Így aztán lehetett szép csont nélküli győzelmeket lefilmezni.
BTW éppen emiatt volt nagyon fontos az irániak rakétázása a Szulejmáni kinyiffantása után - nem igazán a bosszúról szólt az, hanem a demonstrációról, hogy ők képesek az USA haderő ellen eredményesen tevékenykedni, nem egyoldalúan csak fogadni a csapásokat. Ők már egy magasabb szint, nem is estek nekik negyven éve, pedig nagyon szeretnének.

És Oo. ettől egy még elképzelhetetlenül magasabb szint. Nekik van műholdas felderítésük, stratégiai bombázóik, rakétacsapataik, stb... melyek jó eséllyel olyan CM/BM iszonyatot küldenének a reptereikre, hogy azok örülnének, ha képesek egy SOS-t leadni. Egyszerűen nem lehet esetükben a kis országok ellen alkalmazott takitikán keresztül szemlélni - ők képesek a 30 F-35 felszállását megakadályozni, nem küldik fel ellenük a saját vadászaikat, mikor nagyon is tisztában vannak vele, hogy a state of art US air power ellen hülyeség. Viszon nekik van más ezek ellen - ugyebár bokszolóval sakkozz, sakkozóval boxolj...

Szóval nem, 30 F-35 nem csinálná ki az Orosz légierőt, mert jó eséllyel nem is látnák őket, mert szarrá égnének a reptereiken, ha összecsapás elhatározásáig jut a dolog. Ha pedig olyan háttértámogatás jönne, ami ezt meg tudja akadályozni (orosz határhoz cspástávolsági felfejlődésről beszélünk tiszta szándékkal), akkor az már meg nem csak 30 F-35, hanem egy világháborús felvonulás komplett légierővel és egyéb csapatokkal, ami alaphangon másfél éve minimum...
Így ez a kijelentés teljesen értelmetlen. De egy majdani szimulátorban (ha majd kinn lesznek a gépek adatai sok-sok év múlva) érdekes misszió lehet.
 
W

Wilson

Guest
Az olasz légierő ötödik generációjának F-35 Lightning II vadászgépei pénteken érkeztek Észtországba, hogy megvédjék a balti államok légterét.

Lehet izmozni az oroszoknak ! Ja hogy ezek ellen nincs mivel
Olasz F-35A vadászgépek Észtországban

2021. április 30-án az olasz légierő négy Lockheed Martin F-35A Lightning II típusú vadászgépe érkezett az észtországi Ämari légibázisra, ahol nyolc hónapos rotációban vesz részt a NATO balti légi rendészeti (BAP) missziójában. Ez az ötödik generációs vadászgépek első bevetése a NATO balti missziójában, és az F-35A-k első viszonylag hosszú távú bevetése Oroszország nyugati határainak közvetlen közelében.


8885474_original.jpg


Az olasz légierő 13. csoportjának 32. ezredének négy első generációs Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászgépének egyike az észtországi Ämari légibázisra érkezik, hogy részt vegyen a NATO légi rendészeti missziójában, a Baltic Air Policing (BAP) keretében. A repülőgép az olasz légierő 32-07-es sorozatszámát kapta (AL-07-es sorozatszám, amerikai katonai szám 14-5108, olasz katonai szám MM7357). 2021.04.30. c) NATO.


Négy olasz F-35A az olasz légierő 32° Stormo ezredének 13. csoportjához (13° Gruppo) tartozik, és az olasz Amendola légibázisról az olasz légierő Boeing KC-767A tanker repülőgépének kíséretében repültek Emariba, amely az észtországi bevetésüket támogatja. Az olasz vadászgépek az úgynevezett Task Group Falco részeként vesznek részt a Baltic Eagle II misszióban, és a német légierő Eurofighter repülőgépeit váltják fel, amelyek 2020 augusztusának vége óta állomásoznak Ämariban. Az Olasz Légierő számára ez a második bevetés az észtországi EAR-ba - 2017-ben négy olasz Eurofighter vadászgépet telepítettek Emariba a Baltic Eagle I misszió részeként.

Az olasz F-35A vadászgépek 32-07, 32-10, 32-11 és 32-12 (a megfelelő sorozatszámok: AL-07, AL-10, AL-11 és AL-12) megérkeztek Emariba. Az Olasz Légierő eddig 13 darabot kapott a 60 darab F-35A vadászgépből, amelyek közül az első kettő az Egyesült Államokban van kiképzésre, a maradék 11 pedig az olasz légierő 32. ezredének 13. csoportjában, az Amendola légibázison. Az olasz fegyveres erők 30 darab F-35B változatú repülőgépet is megrendeltek, amelyek közül hármat már át is adtak a számukra.

Az Olasz Légierő az amerikai szövetségesek között élen jár az F-35-ös repülőgépek fejlesztésében, miután bejelentette, hogy 2018. március 1-jén elérte a kezdeti harckészültségi (IOC) státuszt a 32. ezred F-35A vadászgépeivel (az első az amerikai hadseregen kívül), és 2019-ben és 2020-ban két rotációs bevetést hajtott végre F-35A repülőgépeivel egy izlandi NATO légtérellenőrző misszióban.

Az olasz F-35A-k mostani bevetése nem az első az ilyen vadászgépek észtországi megjelenése szempontjából- 2017 májusában az amerikai légierő 388. vadászrepülőszázadának 34. vadászszázadából két F-35A vadászgép érkezett az észtországi Emari légibázisra egy rövid bemutató látogatásra.


180468898_2880725768843537_7314610617085455953_n
179397688_4130682413657221_5390290047868809329_n

179830729_4130682443657218_1634432887103088728_n

179500063_4130682546990541_2167320889022703422_n

179538215_4130682606990535_3107448362284133083_n

179753439_4130682403657222_7005853663546790067_n

180009194_4130682710323858_2093060098459710867_n

180025272_2880736622175785_4084147941151367165_n
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Nos, ha nem lövik szét a repülőteret Iszkanderekkel vagy valami hasonló hatótávolságú standoff fegyverekkel, nem erős túlzás, hogy 30 F-35 bedarálná az orosz légierőt.
A Szu-27/30/35 család csak WVR eszközökkel tudná támadni őket, valószínűleg ennél nagyobb távolságból nem is tudnák érzékelni az F-35 -ket, míg utóbbiak teljes légi helyzetkép tudatában járőrözhetnének és eregethetnék a BVR fegyvereket, ahogy jól esik.
Szvsz egy A50 vagy hasonló AWACS is AMRAAM lőtávon belül tudná csak követni őket.
Kb hasonló mészárlást vinnének végbe, mint anno az izraeliek 1982 -ben.