Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Azért arra kíváncsi vagyok hogy egy hónappal ezelőtt is ezt "gondoltad" volna. Attól hogy egy hagyományos vakcinárol van szó aminek a hatásfoka 60-70% körüli lehet az még korántsem szar lehet. Tavaly ép arról cikkeztek nyáron hogy bármilyen vakcina jó lehet ami már eléri az 50-60% os Hatékonyságot. Valahogy a nagy vakcinadömpingben ezt elfelejtették.
Senki sem tudja hogy még a mutációk miatt hogy nem e lesz szükség a nyár végén plusz oltásokra. Szinte de biztosan szükség lesz rá. Akkor meg ismét egy-két hónapig bármi szar jó lesz? Egyébként a beszerzés átláthatóságát én is vitatom. Viszont ha szükséges lesz a nyár végén az ősszel új vakcina variánsokra akkor ismét jó lesz majd a keleti "kapcsolat" kicsit visszább vett lenézésel egyes oldalakon talán egy hónapig visszább vesznek.
Megj: az asszony meg a sógornőm is a kínait szedték fel április végén. Sőt a szomszédaim is. Azt nézték hogy van és végre sorra kerültek. Nem válogattak. Pedig az egyiknek a felesége dajkaként dolgozik.
Igen lehet mérlegelni hogy később talán lesz nyugati pfizer-moderna meg minden. De mi van ha addig valaki valamit haza nem visz valahonnét és bukta két hétig vagy rosszabb esetben kórházban utánna meg több hétig lábadozás. 30 as 40 es korosztály.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113
Na most itt a következőket tudom elképzelni: vagy nem tanultál soha az életben biostatisztikát, vagy csak szimplán nem akarod belátni, hogy mit is mutat az az ominózus táblázat....
Leírom úgy, hogy a helyi véd és dacszövetség is megértse:
  • Pfizerrel 2020. dec. 26-án kezdtek el oltani, az első második dózist 21 nappal (2021. jan. 16-án) később adták be.
  • Ezzel szemben a Sinopharm-ot február közepén kezdték el alkalmazni, tehát a második oltásokat 4 héttel később, március közepén-végén kezdték el beadni.
  • Na már most, ha a második oltások beadásának kezdeti dátumát nézzük, akkor látjuk, hogy jóindulattal két hónap előnye van a Pfizernek.
  • Ez alapján a Sinopharm-vakcina második adagjának megkapása után százezer oltottra vetítve 16 ember halt meg, míg a Pfizer–BioNTech vakcinája után 32. Csakhogy ezt az adatot a Sinopharm úgy produkálta, hogy mindössze 1 hónap volt a vizsgált időtartam, míg a Pfizer esetén 3 hónap. Na így már nem olyan szép a kép.
  • A megfertőződés és az esetleges halálozás esélye egyre nagyobb, minél hosszabb időtartamot vizsgálunk.
  • Van még egy fontos tényező, amit eddig nem taglaltunk: tudjuk, hogy a betegség tüneteinek megjelenéséhez képest a halálozás időpontja általában 2-8 héttel később jelentkezik.
  • Időarányosan a kínai esetén a legmagasabb a halálozás.
Ennek ellenére a Sinopharm is egy hatásos vakcina, de azért be kellene végre fejezni az agyon istenítését. A Pfizer sem hibátlan, ez sem.

Leírom konkrét adatokkal, hogy te is megértsd, hogyan lehet megcsinálni azt a bizonyos biostatisztikát, amihez én elemzőként nyilván nem érthetek:

A Pfizer hatékonyságára vonatkozó alsó közelítést úgy lehet számolni a magyar adatokból, hogy:
A Pfizer második oltásokat 2021.01.16-tól adják. Ettől kezdve a visszamérés záró, 2021.04.20-i napjáig eltelt időszakban 405.684 ember lett pozitív. Az átlagos második oltással nem oltottak száma ebben az időszakban 9.333 ezer. Tehát a 100 ezer főre jutó pozitív eset az oltatlanoknál 4.347. A Pfizer 2. oltással oltottaknál pedig a táblázatban közölt adatok szerint ugyanez 555 volt. Ebből 87,2 %-os Pfizer hatékonyság jön ki.
A Sinopharmmal konkrétan 2021.02.24-től oltanak, szóval a 2. oltások 2023.03.24-től mennek. Innentől 2021.04.20-ig 168.710 pozitív esetet regisztráltak. Átlagosan ebben az időszakban 8.736 ezer második oltással nem oltott volt. Ez 100 ezer főre 1.921 pozitív esetet jelent. A táblázat szerint a Sinopharm 2. oltással oltottak esetében ugyanez 356 volt. A számított hatékonyság alsó közelítéssel 81,6 %.
Ezért írtam azt, hogy tisztességesen számolva a Sinopharm nem veri a Pfizert, de nem is sokkal marad el tőle. Ez pedig a tények alapján aligha vitatható.

Amúgy a fenti adatok csak alsó közelítést jelentenek, hiszen a hatékonyságot a második oltás beadása után 21 és 28 nappal kellene mérni. Ha csak a második oltás után 21-28 nappal megbetegedettek számát közölték volna, akkor valószínűleg még jobb hatékonysági adatok lennének számíthatók.

Csak hogy legyen összehasonlítás a Szputnyikkal is: Az első szputnyik oltás beadása 2021.02.11, tehát az első 2. adag 2021.03.04-én lett beadva. 2021.03.04 és 2021.04.20 között 314.933 fertőzöttet regiszttráltak átlagosan 9.033 ezer 2. oltással nem oltottra. Azaz 100 ezer főre 3.486-ot. A táblázat szerint a Szputnyik 2. oltással oltottak esetében ugyanez 95 volt. A számított hatékonyság alsó közelítéssel 97,3 %.
Jé, az oroszok is 97,4%-os gyakorlati hatékonyságot mértek saját maguknál. Nálunk majdnem pontosan ugyanennyi lett. Jé, a Sinopharm is hozza a korábbi teszteredmények sávját a 81,6%-os értékkel. A Pfizer viszont elmarad a korábbi teszteredményeitől, igaz nem sokkal és persze a második adag beadásának napjától mérve nem pedig attól 21 napra.
Azt sem árt megjegyezni, hogy a Pfizer 2. adagok nagy többségét már 35 napra adták be, míg a Sinopharm maradt 28 nap, a Szputnyik pedig 21 nap. Ez jelentős előny a Pfizer számára a statisztikában, hogy a mérés kezdetekor az első adag már 35 és nem pedig 28, vagy 21 napja dolgozik.
Halálozásról pedig egy szót sem írtam. Azt te keverted ide. Én hatékonyságról beszéltem. Méghozzá betegség megelőzési hatékonyságról.

Ezen kívül azt írtam, hogy a kormányzati táblázat ellen felhozott érvek - amelyek egy részét én írtam le itt először, szóval úgy gondolom, hogy ha valaki, akkor én aztán igazán korrekt voltam - a Sinopharm magas hatékonyságát nem változtatják meg. Azt a táblázat minden hiányossága ellenére egyértelműen alátámasztja. Ezt most tételesen számítással le is vezettem. A Sinopharm nálunk mért hatékonyságára az alsó közelítő érték is 81,6 %.

Ez tényadat. Ez konkrétum. Amit meg egyesek itt összehoznak a Sinopharmmal szemben, minden konkrét adat nélküli cikkeket idézgetve, az nettó lejáratás, politikai alapon. Ennyi a történet.

Utána meg megy a nyílt, vagy burkolt káröröm, hogy embereket sikerült eltántorítani a Sinopharmmal való oltakozástól, de még a legjobb mért hatékonyságot produkáló Szputnyiktól is. Nagyon "büszke" lehet magára az, aki ebben részt vesz.
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 098
3 047
113
Azért arra kíváncsi vagyok hogy egy hónappal ezelőtt is ezt "gondoltad" volna. Attól hogy egy hagyományos vakcinárol van szó aminek a hatásfoka 60-70% körüli lehet az még korántsem szar lehet. Tavaly ép arról cikkeztek nyáron hogy bármilyen vakcina jó lehet ami már eléri az 50-60% os Hatékonyságot. Valahogy a nagy vakcinadömpingben ezt elfelejtették.
Senki sem tudja hogy még a mutációk miatt hogy nem e lesz szükség a nyár végén plusz oltásokra. Szinte de biztosan szükség lesz rá. Akkor meg ismét egy-két hónapig bármi szar jó lesz? Egyébként a beszerzés átláthatóságát én is vitatom. Viszont ha szükséges lesz a nyár végén az ősszel új vakcina variánsokra akkor ismét jó lesz majd a keleti "kapcsolat" kicsit visszább vett lenézésel egyes oldalakon talán egy hónapig visszább vesznek.
Megj: az asszony meg a sógornőm is a kínait szedték fel április végén. Sőt a szomszédaim is. Azt nézték hogy van és végre sorra kerültek. Nem válogattak. Pedig az egyiknek a felesége dajkaként dolgozik.
Igen lehet mérlegelni hogy később talán lesz nyugati pfizer-moderna meg minden. De mi van ha addig valaki valamit haza nem visz valahonnét és bukta két hétig vagy rosszabb esetben kórházban utánna meg több hétig lábadozás. 30 as 40 es korosztály.
csak addig nagy a szájuk amíg nem veszítenek el valakit......ezek kutyák...csak ugatnak ...mondjuk nekem nem gond ha nem oltaja be magát...legalább nem találkozom vele Egerszegen
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 410
3 672
113
Ez eeszt rendszerben látom mindkét oltásomat. Megoldás lenne, ha az ügyfélkapuról lementett igazolást elfogadnák itthon. (Szerk. 16:59)

Valami elérhetőségen ki kéne derítened, hogy milyen címre postázták.

Az albérletem tulaja már sok-sok éve, hogy itt lakott, mégis ide jött a védettségije.
(Nyilván nem is ide van bejelentve.)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Valami elérhetőségen ki kéne derítened, hogy milyen címre postázták.

Az albérletem tulaja már sok-sok éve, hogy itt lakott, mégis ide jött a védettségije.
(Nyilván nem is ide van bejelentve.)
Arra ne vegyél mérget, mert a tartózkodási helyre küldik.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
Leírom konkrét adatokkal, hogy te is megértsd, hogyan lehet megcsinálni azt a bizonyos biostatisztikát, amihez én elemzőként nyilván nem érthetek:

A Pfizer hatékonyságára vonatkozó alsó közelítést úgy lehet számolni a magyar adatokból, hogy:
A Pfizer második oltásokat 2021.01.16-tól adják. Ettől kezdve a visszamérés záró, 2021.04.20-i napjáig eltelt időszakban 405.684 ember lett pozitív. Az átlagos második oltással nem oltottak száma ebben az időszakban 9.333 ezer. Tehát a 100 ezer főre jutó pozitív eset az oltatlanoknál 4.347. A Pfizer 2. oltással oltottaknál pedig a táblázatban közölt adatok szerint ugyanez 555 volt. Ebből 87,2 %-os Pfizer hatékonyság jön ki.
A Sinopharmmal konkrétan 2021.02.24-től oltanak, szóval a 2. oltások 2023.03.24-től mennek. Innentől 2021.04.20-ig 168.710 pozitív esetet regisztráltak. Átlagosan ebben az időszakban 8.736 ezer második oltással nem oltott volt. Ez 100 ezer főre 1.921 pozitív esetet jelent. A táblázat szerint a Sinopharm 2. oltással oltottak esetében ugyanez 356 volt. A számított hatékonyság alsó közelítéssel 81,6 %.
Ezért írtam azt, hogy tisztességesen számolva a Sinopharm nem veri a Pfizert, de nem is sokkal marad el tőle. Ez pedig a tények alapján aligha vitatható.

Amúgy a fenti adatok csak alsó közelítést jelentenek, hiszen a hatékonyságot a második oltás beadása után 21 és 28 nappal kellene mérni. Ha csak a második oltás után 21-28 nappal megbetegedettek számát közölték volna, akkor valószínűleg még jobb hatékonysági adatok lennének számíthatók.

Csak hogy legyen összehasonlítás a Szputnyikkal is: Az első szputnyik oltás beadása 2021.02.11, tehát az első 2. adag 2021.03.04-én lett beadva. 2021.03.04 és 2021.04.20 között 314.933 fertőzöttet regiszttráltak átlagosan 9.033 ezer 2. oltással nem oltottra. Azaz 100 ezer főre 3.486-ot. A táblázat szerint a Szputnyik 2. oltással oltottak esetében ugyanez 95 volt. A számított hatékonyság alsó közelítéssel 97,3 %.
Jé, az oroszok is 97,4%-os gyakorlati hatékonyságot mértek saját maguknál. Nálunk majdnem pontosan ugyanennyi lett. Jé, a Sinopharm is hozza a korábbi teszteredmények sávját a 81,6%-os értékkel. A Pfizer viszont elmarad a korábbi teszteredményeitől, igaz nem sokkal és persze a második adag beadásának napjától mérve nem pedig attól 21 napra.
Azt sem árt megjegyezni, hogy a Pfizer 2. adagok nagy többségét már 35 napra adták be, míg a Sinopharm maradt 28 nap, a Szputnyik pedig 21 nap. Ez jelentős előny a Pfizer számára a statisztikában, hogy a mérés kezdetekor az első adag már 35 és nem pedig 28, vagy 21 napja dolgozik.
Halálozásról pedig egy szót sem írtam. Azt te keverted ide. Én hatékonyságról beszéltem. Méghozzá betegség megelőzési hatékonyságról.
Ez idáig egy nagyon szép levezetés, amivel egyet is tudok érteni. A problémám csak annyi, hogy nem igazán veszed figyelembe a tényt, hogy az egyik esetben 3, míg a másikban 1 hónap volt a vizsgált időtartam. És hát nem igazán mindegy, hogy 3 hónap vagy 1 hónap adatai alapján jelentünk ki valamit.
Ez tényadat. Ez konkrétum. Amit meg egyesek itt összehoznak a Sinopharmmal szemben, minden konkrét adat nélküli cikkeket idézgetve, az nettó lejáratás, politikai alapon. Ennyi a történet.

Utána meg megy a nyílt, vagy burkolt káröröm, hogy embereket sikerült eltántorítani a Sinopharmmal való oltakozástól, de még a legjobb mért hatékonyságot produkáló Szputnyiktól is. Nagyon "büszke" lehet magára az, aki ebben részt vesz.
Hát persze, mindent el lehet intézni annyival, hogy politikai alapon megy a lejáratás... :D
Vagy csak szimplán tényszerűen kellene nézni a dolgokat és az általunk hiányolt adatokat, számítási módszert már az elejétől fogva nyilvánosan kellett volna kezelni és akkor talán most nem ezen vitáznánk. :(
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
csak addig nagy a szájuk amíg nem veszítenek el valakit......ezek kutyák...csak ugatnak ...mondjuk nekem nem gond ha nem oltaja be magát...legalább nem találkozom vele Egerszegen
Mindenki el fog veszíteni mindenkit... kutyák a szüleid és ugattak amíg csináltak - ez kiderül a stílusodból.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113
Ez idáig egy nagyon szép levezetés, amivel egyet is tudok érteni. A problémám csak annyi, hogy nem igazán veszed figyelembe a tényt, hogy az egyik esetben 3, míg a másikban 1 hónap volt a vizsgált időtartam. És hát nem igazán mindegy, hogy 3 hónap vagy 1 hónap adatai alapján jelentünk ki valamit.

Azért ez már tényleg kezd fájdalmas lenni.
A hatékonyság egy tört, aminek a nevezőjében az oltatlanok megbetegedései vannak olyan hosszú időre figyelembe véve, amilyen hosszú ideje az adott oltás második adagjait adják nálunk. Ez a Pfizer esetében 2021.01.16 és 2021.04.20. között 95 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 405.684 esettel. A Sinopharm esetében pedig 2021.03.24 és 2021.04.20. között 28 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 168.710 esettel. Úgyhogy figyelembe vettem a 95 napot és a 28 napot. A Pfizernél egy sokkal magasabb számmal lett elosztva a 100 ezer főre 555 kimutatott eset. Pont ezért jön ki alacsonyabbra a Sinopharm hatékonysága, a Pfizernél kedvezőbb, 100 ezer főre 356 esetszáma ellenére.
Én tisztességesen számolok. Ezért nem állítom, hogy a Sinopharm verné a Pfizert. Csak azt álltom, hogy a Sinopharm hatékonysága is nagyon magas, amit a tényadatok alátámasztanak és hogy nem sokkal marad el a Pfizer tényadataitól.

Amúgy csak csendben és halkan megjegyezném, hogy vannak heti szintre lebontott adatok mindegyik oltóanyag 1. és 2. körös adagjaira. Ezekből lehet az adagok számával súlyozott átlagot is számolni, hogy április 20-ig mennyi idő telt el a Pfizer és Sinopharm 2. oltásoktól. A súlyozott átlag Pfizerre 46 nap, Sinopharmra 19 nap. Tehát az eltérés nem 3,4-szeres, hanem csak 2,4-szeres. Ha ezt vettem volna figyelmbe a nevező meghatározásakor, akkor még közelebb lenne egymáshoz a két oltás és már majdnem ugyanolyan hatékonyság jönne ki Sinopharmra, mint Pfizerre. Egy százalékon belülre csökkenne az eltérés. Direkt a Pfizer számára kedvezőbb és a Sinopharm számára kedvezőtleneb időtartam különbséggel számoltam, hogy ezen már ne legyen külön vita.
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Tehát akik egyetértenek veled, azoknak szabad lekutyázni?
Az pedig, hogy melyik oldalon vannak a betegek majd ki fog derülni. Egyszer. Remélem.
Az, hogy valakit sértegetsz, az egy dolog,(nem vagyunk cukorból), viszont más szüleinek a sértegetése egy végtelenül primitív megnyilvánulás. És ez itt nem a vélt vagy valós szimpátiától függ.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Azért ez már tényleg kezd fájdalmas lenni.
A hatékonyság egy tört, aminek a nevezőjében az oltatlanok megbetegedései vannak olyan hosszú időre figyelembe véve, amilyen hosszú ideje az adott oltás második adagjait adják nálunk. Ez a Pfizer esetében 2021.01.16 és 2021.04.20. között 95 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 405.684 esettel. A Sinopharm esetében pedig 2021.03.24 és 2021.04.20. között 28 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 168.710 esettel. Úgyhogy figyelembe vettem a 95 napot és a 28 napot. A Pfizernél egy sokkal magasabb számmal lett elosztva a 100 ezer főre 555 kimutatott eset. Pont ezért jön ki alacsonyabbra a Sinopharm hatékonysága, a Pfizernél kedvezőbb, 100 ezer főre 356 esetszáma ellenére.
Én tisztességesen számolok. Ezért nem állítom, hogy a Sinopharm verné a Pfizert. Csak azt álltom, hogy a Sinopharm hatékonysága is nagyon magas, amit a tényadatok alátámasztanak és hogy nem sokkal marad el a Pfizer tényadataitól.

Amúgy csak csendben és halkan megjegyezném, hogy vannak heti szintre lebontott adatok mindegyik oltóanyag 1. és 2. körös adagjaira. Ezekből lehet az adagok számával súlyozott átlagot is számolni, hogy április 20-ig mennyi idő telt el a Pfizer és Sinopharm 2. oltásoktól. A súlyozott átlag Pfizerre 46 nap, Sinopharmra 19 nap. Tehát az eltérés nem 3,4-szeres, hanem csak 2,4-szeres. Ha ezt vettem volna figyelmbe a nevező meghatározásakor, akkor még közelebb lenne egymáshoz a két oltás és már majdnem ugyanolyan hatékonyság jönne ki Sinopharmra, mint Pfizerre. Egy százalékon belülre csökkenne az eltérés. Direkt a Pfizer számára kedvezőbb és a Sinopharm számára kedvezőtleneb időtartam különbséggel számoltam, hogy ezen már ne legyen külön vita.
Lehetne látni olyan áblázatot, amin a 2. oltás után eltelt hónaponként van feltüntetve az oltottak mebetegedési aránya?
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Ahol a szülők nem tanították meg a delikvenst, hogy ne kutyázzon le másokat, nos ott én a szülőket is osztom.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
787.647 fertőzött (+1.680)
4.104 kórházban (-270)
485 lélegeztetőgépen (-26)
213.104 aktív eset (-5.725)
546.246 gyógyult (+7.281)
28.297 elhunyt (+124)
4.153.038 (2.315.428) kapott oltást (+29.341, +66.653)
5.475.551 mintavétel (+20.890)
24.902 hatósági házi karanténban (+106)
6249169eae95b76521cebfe1dcbbcbce.png
789.188 fertőzött (+1.541)
3.855 kórházban (-249)
445 lélegeztetőgépen (-40)
206.949 aktív eset (-6.155)
553.836 gyógyult (+7.590)
28.403 elhunyt (+106)
4.203.873 (2.406.684) kapott oltást (+50.835, +91.256)
5.494.198 mintavétel (+18.647)
24.690 hatósági házi karanténban (-212)
be1c17c1a3d37722dfb920d2d9ce1030.png
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ez tényadat. Ez konkrétum. Amit meg egyesek itt összehoznak a Sinopharmmal szemben, minden konkrét adat nélküli cikkeket idézgetve, az nettó lejáratás, politikai alapon. Ennyi a történet.
Igen, ez az amikor valaki a fronton tölti az életét...
Azért ez már tényleg kezd fájdalmas lenni.
A hatékonyság egy tört, aminek a nevezőjében az oltatlanok megbetegedései vannak olyan hosszú időre figyelembe véve, amilyen hosszú ideje az adott oltás második adagjait adják nálunk. Ez a Pfizer esetében 2021.01.16 és 2021.04.20. között 95 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 405.684 esettel. A Sinopharm esetében pedig 2021.03.24 és 2021.04.20. között 28 napnyi megbetegedés figyelembe vételét jelenti, 168.710 esettel. Úgyhogy figyelembe vettem a 95 napot és a 28 napot. A Pfizernél egy sokkal magasabb számmal lett elosztva a 100 ezer főre 555 kimutatott eset. Pont ezért jön ki alacsonyabbra a Sinopharm hatékonysága, a Pfizernél kedvezőbb, 100 ezer főre 356 esetszáma ellenére.
Én tisztességesen számolok. Ezért nem állítom, hogy a Sinopharm verné a Pfizert. Csak azt álltom, hogy a Sinopharm hatékonysága is nagyon magas, amit a tényadatok alátámasztanak és hogy nem sokkal marad el a Pfizer tényadataitól.

Amúgy csak csendben és halkan megjegyezném, hogy vannak heti szintre lebontott adatok mindegyik oltóanyag 1. és 2. körös adagjaira. Ezekből lehet az adagok számával súlyozott átlagot is számolni, hogy április 20-ig mennyi idő telt el a Pfizer és Sinopharm 2. oltásoktól. A súlyozott átlag Pfizerre 46 nap, Sinopharmra 19 nap. Tehát az eltérés nem 3,4-szeres, hanem csak 2,4-szeres. Ha ezt vettem volna figyelmbe a nevező meghatározásakor, akkor még közelebb lenne egymáshoz a két oltás és már majdnem ugyanolyan hatékonyság jönne ki Sinopharmra, mint Pfizerre. Egy százalékon belülre csökkenne az eltérés. Direkt a Pfizer számára kedvezőbb és a Sinopharm számára kedvezőtleneb időtartam különbséggel számoltam, hogy ezen már ne legyen külön vita.
Én meg csak halkan megjegyzem, hogy
Figyelembe kellett volna venni az oltottak körét
Az ahhoz tartozó korcsoport szerinti halálozást/megbetegedést
Stb.
Ja hogy így már az egész elemzés félremegy? Igen, így az egész elemzés félre megy.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
789.188 fertőzött (+1.541)
3.855 kórházban (-249)
445 lélegeztetőgépen (-40)
206.949 aktív eset (-6.155)
553.836 gyógyult (+7.590)
28.403 elhunyt (+106)
4.203.873 (2.406.684) kapott oltást (+50.835, +91.256)
5.494.198 mintavétel (+18.647)
24.690 hatósági házi karanténban (-212)
be1c17c1a3d37722dfb920d2d9ce1030.png
A napi oltás rekordgyanus. 140.000