A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
764
2 274
93
A legutóbbi gázai konfliktusban a bevetett fegyverek 95 százaléka intelligens rendszer volt, AI támogatta célpontkijelöléssel, etc. Hagyományos eszközt kb egyedül a nyílt terepre kilőtt 155 mm-e tüzérség volt. Ezzell szemben a magyar légierő ha jól tudom bír 5 db Sniper konténerrel, az se a legújabb változat, standoff csapásmérő fegyverzet zéró, felderítő, csapásmérő drónok zéró, -miközben Albánia is Bayraktart szerez be, rakétafegyverzet zéró, tüzérséghez megnövelt hatótávú és irányított lőszer a jelek szerint nagyjából zéró lesz, légi páncélehárító képesség most zéró és utána is kb az lesz. Lesz kb egy dandár egy zászlóalj hkval, ami "kemény helyzetben is bevethető" de minden tartalék nélkül.

Véletlenül vetettetek be inteligens rendszert?De jooo,legalább volt veletek valami inteligencia...De ez ugy sem számít,épp elég civilt öltetek meg ahhoz hogy ne legyetek különbek,mint a terrormatyik,akikkel küszködtök...
Nyugodtan vedd le a nagy mellényt,ha annyit rínánk mint ti,lehet mi is kapnánk egy csomó mindent is,hogy a legatyásodott honvédségünket rendbe rakjuk..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
Papiron!

A gyakorlaban azért a sereg kötelessége is a tájékoztatás, főleg a helyben érintett lakosságé. Akinek tévesen kivágták az erdőjét, neki kártérítés jár. De ugyanígy illik kompenzálni a helyieket, a kényelmetlenségek, zajterhelés stb. miatt akár a 82-es elkerülő epitésével, ahogy most megígérték.

Most kapar a HM, de korábban kellett volna jobban tájékoztatni és néhány kompenzációt előre felvillantani. Ha igy teszik, kevésbé lett volna lehetőség hangulatkeltésre. Remélem tanulnak belőle, meg Benkő is tanul válságkommunikációt.
Neked is mondom, a kiadott tervekből látszik, hogy tök messze lesz a falutól a tábor. Miért kellene kompenzálni?
 
K

kamm

Guest
Őszintén szólva a honvédség a saját tulajdonában lévő területen, a vonatkozó jogszabályokat betartva azt épít, amit akar. A Bp-ről balatonközeli telket vásárolt "civilek" meg nyugodtan fejreállhatnak.
Erősen kétlem, hogy ezek pestiek lennének, igen messze van onnan a Balcsi, pedig Fűzfőnél még be is ugrik a part...
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Civilek véleményének folyamatos ignorálása pedig gyors eszköz a hadsereg prezstízsének süllyedése felé. ami előbb utóbb visszaüt. El kellene végre felejteni, hogy a civilek vannak a hadseregért... Át lehet mindent nyomni erőből, de előbb utóbb lesznek választások.
Beikszeljük, megnyerjük, örülünk!
Már megszoktátok úgy is….

Majd álmodozhattok 26-ról….
Ki a civil amúgy nálad? A Padravi Márti?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
A Gripen-fejlesztés racionális és logikus lépés.
A "C+,D+" változatról lehet szó. De okosbomba-szetteket meg új Sidewindert is kéne ám venni hozzá.

Valami olyasmit írt a cikk szerzője hogy "hátrafelé is tudnak majd lőni a Gripenek", de ezt a részt átugrottam, próbáltam csak azt olvasni, amit Maróth mondott.

Egy éve mondom hogy lesz ket szazad Gripen E, nem hisztek nekem még mindig... :cool:

Szerintem IRIS-T-vel többre mennénk, még ha talán drágább is. Mondjuk két század géphez már illene legalább 90, de inkább 120 rakétát venni.
Gondolom valami sisakcélzós, vagy LOAL megoldásra gondolt a költő.
Egyébként, ha modernizálunk, akkor inkább tartom elképzelhetőnek, hogy valami vegyesebb flotta lesz.
Ha E/F-re váltanánk, akkor minek modernizálni? Vagy egy század E jön, ezek mellé, vagy (át) veszünk használt C/D gépeket, és lesz két század tuningolt C/D itthon. C+ és D+ jelzéssel, vagy mittudomén.
Mondjuk Meteorból is be lehetne vásárolni. Még egyel nagyobb kényelmetlenséget jelentene bárkinek.
 
K

kamm

Guest
A legutóbbi gázai konfliktusban a bevetett fegyverek 95 százaléka intelligens rendszer volt, AI támogatta célpontkijelöléssel, etc.
Jaja, biztos azert bombaztatok le a szivbol gyulolt nyugati sajto irodaházát es hasonlo "intelligensen" kivapasztott celpontot...


Hagyományos eszközt kb egyedül a nyílt terepre kilőtt 155 mm-e tüzérség volt. Ezzell szemben a magyar légierő ha jól tudom bír 5 db Sniper konténerrel, az se a legújabb változat, standoff csapásmérő fegyverzet zéró,
Rosszul tudod, de ezek kizárólag pénzkérdés. Viszont otthon nincsenek habzó szájú palesztinok egy fel keruletnyi gettóba zárva, ami miatt konstans katonai utalom alatt kelle elni - a gazai viszonyok láttán barmelyik régi Gau megnyalna a szaja szelet...

felderítő, csapásmérő drónok zéró, -miközben Albánia is Bayraktart szerez be, rakétafegyverzet zéró, tüzérséghez megnövelt hatótávú és irányított lőszer a jelek szerint nagyjából zéró lesz,
Marmint azon kivul, amit meg gyártani is fogunk? Teljes paletta, elmondta Gasparunk 10x legalabb.


légi páncélehárító képesség most zéró és utána is kb az lesz.
Kiveve az osszes ATGMet a H145osokon, gondolom, pl Spike-ER 2, amit a Rafael az Airbusszal integrál és idén lövészet is lesz, azaz jövőre otthon is lesznek.


Lesz kb egy dandár egy zászlóalj hkval, ami "kemény helyzetben is bevethető" de minden tartalék nélkül.

Meg egy közepes és jo sansszal egy rapid reaction dd, utóbbi a KRD alapjain. Plusz elvileg 10-15 ezer tartalékos... mégis mit kellene felállítani egy 9-10M országban?

Mi nem a zsidók vagyunk, nincsenek katonasaggal korbevett, árammal-gazzal-adoval zsarolt, gettókba kényszerített kisebbsegeink, sem állig felfegyverkezett olajcsiliardos szomszedaink, akik vallási háborúra készek, ráadásul tőlünk vettek el teruleteket, nem mi foglaltunk el a semmiből érkezve egy másik kontinensen teruleteket és kialtottunk ki egy új, faji-vallasi alaput allamot 70 éve. Nincs globális lobbink sem, emiatt nem is utálnak minket globalisan.

Parszor mar leirtam, ha hasonló méretű országokat nézünk, akkor a szinte semmilyen szomszédos veszélytol nem fenyegetett Portugália és a közvetlen orosz szomszeddal rendelkezo, nagy területű Svédország a két hasonló méretű véglet. Mi rizikófaktorok szempontjából leginkább a kettő között vagyunk, de nem félúton, hanem inkább a svédek felé esve, azaz realisan egy 50-60 ezres, nagyon jól felszerelt sereg penne ideális.
Ehhez rengeteg pénz kell és idő is, de legalább elkezdték az alapokat lerakni.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
A legutóbbi gázai konfliktusban a bevetett fegyverek 95 százaléka intelligens rendszer volt, AI támogatta célpontkijelöléssel, etc. Hagyományos eszközt kb egyedül a nyílt terepre kilőtt 155 mm-e tüzérség volt. Ezzell szemben a magyar légierő ha jól tudom bír 5 db Sniper konténerrel, az se a legújabb változat, standoff csapásmérő fegyverzet zéró, felderítő, csapásmérő drónok zéró, -miközben Albánia is Bayraktart szerez be, rakétafegyverzet zéró, tüzérséghez megnövelt hatótávú és irányított lőszer a jelek szerint nagyjából zéró lesz, légi páncélehárító képesség most zéró és utána is kb az lesz. Lesz kb egy dandár egy zászlóalj hkval, ami "kemény helyzetben is bevethető" de minden tartalék nélkül.
Sharid, ne vedd el az itt fórumozók kedvét. Mi itt arról álmodozunk, hogy minden lesz amit leírtál.
Egyszer biztos.
S abban is reménykedünk, hogy mire megérkezik a szükséges harceszközök hosszú listájának a vége, addigra nem rothad meg az eleje. (Mint a Maxxpro-k.)
Számunkra évtizedek nem számítanak, úgy beszélünk egy 2035-ös beszerzésről, mintha holnap történne. 2040? Fejen állva is kibírjuk. Igaz lehet, már élve nem, mert addigra szerencsés esetben háború nélkül is elporladunk.
 
K

kamm

Guest
Szerintem IRIS-T-vel többre mennénk, még ha talán drágább is. Mondjuk két század géphez már illene legalább 90, de inkább 120 rakétát venni.
Ezt irtam feljebb is, hogy az IRIS sokkal jobb választás lenne.
Gondolom valami sisakcélzós, vagy LOAL megoldásra gondolt a költő.
Egyébként, ha modernizálunk, akkor inkább tartom elképzelhetőnek, hogy valami vegyesebb flotta lesz.
Ha E/F-re váltanánk, akkor minek modernizálni? Vagy egy század E jön, ezek mellé, vagy (át) veszünk használt C/D gépeket, és lesz két század tuningolt C/D itthon. C+ és D+ jelzéssel, vagy mittudomén.
Nem váltás, hanem logikus bővítés es nem Eurofighterrol beszelunk, hanem Gripen E-rol.
Hogyhogy minek modernizalni?
Pont azért, mert akkor az Evel lépést tudna tartani az onnantól saját tulajdonú C/D+ is.


Mondjuk Meteorból is be lehetne vásárolni. Még egyel nagyobb kényelmetlenséget jelentene bárkinek.

Szerintem az is jon majd, de egyelőre max mutatóba. A NASAMS miatt bevasaroltunk az AMRAAMbol jó időre...
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Nem váltás, hanem logikus bővítés es nem Eurofighterrol beszelunk, hanem Gripen E-rol.

Ki beszél Eurofighterről?

Szerintem az is jon majd, de egyelőre max mutatóba. A NASAMS miatt bevasaroltunk az AMRAAMbol jó időre...

Szerintem nem teljesen egy kategória a kettő.

Pont azért, mert akkor az Evel lépést tudna tartani az onnantól saját tulajdonú C/D+ is.

Akármeddig kalapálják a C gépeket, abból E nem lesz. Sebességben tarthatja a lépést, de a sima Hornetből sem lesz Super Bug.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Ki beszél Eurofighterről?
Akkor meg milyen váltásról beszéltél?
Teljesen ugyanaz az infra, ugyanazokba rendszerek stb, siman ujabb, jóval fejlettebb típus, még tréning ie minimális kell majd.
Szerintem nem teljesen egy kategória a kettő.



Akármeddig kalapálják a C gépeket, abból E nem lesz. Sebességben tarthatja a lépést, de a sima Hornetből sem lesz Super Bug.
Abban pont nem fogja, de nem, de nem mindegy, hogy van-e benne új AESA radar és a legújabb TIDLS, a sw tudja a legújabb EW podot kezelni stb stb.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Akkor meg milyen váltásról beszéltél?
Teljesen ugyanaz az infra, ugyanazokba rendszerek stb, siman ujabb, jóval fejlettebb típus, még tréning ie minimális kell majd.

Abban pont nem fogja, de nem, de nem mindegy, hogy van-e benne új AESA radar és a legújabb TIDLS, a sw tudja a legújabb EW podot kezelni stb stb.
Mindegy, feladom.