A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
A csehek úgy látják lemaradnak, nemcsak a lengyelektől, de már Szlovákiának és nekünk is csak a hátát látják.


Nincs időm sok gugli hibával.

Csehország

4 AH-1Z Viper harci helikopter, szállító: Bell (USA)
8 UH-1Y Venom többcélú helikopter, szállító: Bell (USA)
2 CASA C-295MW szállító repülőgép, szállító: EADS (Spanyolország)
8 MADR radar, szállító: Elta Systems (Izrael)
16 ezer Bren gépkarabély, 21 ezer CZ P-10 pisztoly és 2 ezer Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Közelgő megrendelések:

210 gyalogos harci jármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
52 önjáró haubica Caesar, szállító: Nexter Systems (Franciaország)
4 elem rakétaelhárító rendszerekhez Spyder, szállító: Rafael (Izrael)

Szlovákia

14 szuperszonikus repülőgép, F-16, a 70/72-es blokk legmodernebb verziója, szállító: Lockheed Martin (USA)
11 többcélú helikopter UH-60M Black Hawk, szállító: Sikorsky (USA)
25 önjáró haubica Zuzana 2, szállító: Konštrukta Defense (SR)

Közelgő megrendelések:

  • 49 modern tartály, lehetséges szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 164 gyalogos harcjármű, lehetséges beszállítók: BAE Systems Hägglunds (Svédország), General Dynamics European Landsystems (Spanyolország), Rheinmetall Landsysteme (Németország)
Magyarország

  • 20 könnyű többfunkciós helikopter H145M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 nagy teherbírású többfunkciós helikopter H225M, szállító: Airbus Helicopters (Németország)
  • 2 db KC-390 szállító repülőgép, szállító: Embraer (Brazília)
  • 2 db A319 szállító repülőgép, szállító: Airbus (Franciaország)
  • NASAMS 2 rakétaelhárító rendszer 180 AMRAAM rakétával, beszállítók: Raytheon és Kongsberg (USA / Norvégia)
  • 56 Leopard 2 tartály, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 218 gyalogos harci jármű, beszállító: Rheinmetall Landsysteme (Németország), amely a magyar kormánnyal gyártógyárat képez Magyarországon
  • 24 önjáró howitz PZH 2000, szállító: Krauss-Maffei Wegmann (Németország)
  • 200 ezer Bren gépkarabély, CZ P-10 pisztoly és Scorpion géppisztoly, szállító: Česká zbrojovka (ČR)
Lengyelország

  • 32 szuperszonikus lopakodó repülőgép F-35A Lightning II., Szállító: Lockheed Martin (USA)
  • 32 támadó helikopter AH-1Z Viper, AH-64 Apache vagy Tiger, lehetséges szállítók: Bell / Boeing (USA) vagy Airbus Helicopters (Németország)
  • 16 Patriot PAC-3 rakétavető, szállító: Raytheon (USA)
  • 250 legújabb Abrams M1A2C tartály, szállító: General Dynamics Land Systems (USA)
  • A szárazföldi erők továbbra is megvásárolják a Krab önjáró haubicákat, a Rak önjáró habarcsokat és a kerekes páncélozott Rosomak szállítót: szállító: lengyel vállalatok
  • 3 parti harci hajó, 6 könnyű rakétahajó és 2 dízel-elektromos tengeralattjáró, szállító: lengyel hajógyár
Ezen a tartályon mindig hangosan vinnyogva röhögök, ahanyszor csak meglátom...


  • 250 legújabb Abrams M1A2C tartály, szállító: General Dynamics Land Systems (USA)


  • Hat ez pont nem igy hangzott eddig a lengyel bejelentés alapján, sokkal inkabb kikonzervalt és felújított export Abramsok lesznek azok valami hajmeresztő áron...
 
K

kamm

Guest
ha 10 év mulva késsz is lenne az uj leo modifikáció mire ott sorrakerülnénk a megrendelésünkel kb még +5 év... nem kapkodtunk vagy késtünk el semmit. max rendelünk az új hk bol is 1 zaszlóaljat a már meglévőket meg modernizáljuk ami után beérkezett a teljes uj leo zl.

tehát szerintem semmi gond.
Az egész cikk zagyva hülyeség. Semmiféle networked tuzvezetes nimcs az Abramsokban meg, eleve az amerikaiaknal meg az agyonfuttatott légierő is messze el van maradva networked warfareben, most vezetik be, lasd a hireket, ahogy tesztelgetik...
 
K

kamm

Guest
Přestože jde o méně výkonnou ekonomiku, která nemá tak snadný přístup především na německé trhy jako Česká republika, vyvíjí při modernizaci vojska mimořádnou rychlost.

WTF?

Ha nem lenne ez a germanofobiajuk mar husz eve Bundeswehr kopia lehetne naluk. Nekik inkabb eladja a nemet a csucstechnologiat is mint a lengyeleknek.

A nemetek barmit eladnak, nincs gyengitett export Leo - egyszerűen a lengyelek maguk akarjak gyártani is, amire már, értelemszerűen, a német is azt mondja, hogy "de akkor nem a legújabbat" és felajánlott mást, mire a lengyelek hoborognek meg pofakat vagnak... őszintén szólva nagyon el vannak tajolva a polakok, most majd rájönnek, mibe kerül a 3-4 tipusos harckocsi erő avagy a kettipusos fighter air force stb.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
A nemetek barmit eladnak, nincs gyengitett export Leo - egyszerűen a lengyelek maguk akarjak gyártani is, amire már, értelemszerűen, a német is azt mondja, hogy "de akkor nem a legújabbat" és felajánlott mást, mire a lengyelek hoborognek meg pofakat vagnak... őszintén szólva nagyon el vannak tajolva a polakok, most majd rájönnek, mibe kerül a 3-4 tipusos harckocsi erő avagy a kettipusos fighter air force stb.
Eddig is tudták milyen.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
Most akkor sz@r tankot vettünk, mert nem tudtunk még 5-8 évet várni a megrendeléssel, ahogy eredetileg tervezték? És 2030 körül már lehet is átépíteni a tankokat, mert akkor már nem lesznek elég korszerűek a Leopard 2A7+/HU tankjaink? Vagy csak a csehek nyugtatják magukat egy lengyel és egy német írásra hivatkozva, hogy ráérnek tankot venni 10 év múlva is?

nem vettünk szar tankot, 7+-t vettünk nem V-t , a 7+ szerintem még 2040-50 környékén is szolgálatban lesz ha nem lesz semmi , 30-ban még nem kapnak semmit , szerintem 35-40 fele kell majd kis ráncfelvarrást csinálna ha még lehet , szerintem inkább ez csak cseh tűzöltás mert tudják hogy épp kurrrrv@ rossz irányba mennek és próbálják megnyugtatni a saját hülyeségüket
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Aki esetleg végignézi a videót, írja már le a véleményét az egészről. Kíváncsi vagyok, ti hogy látjátok/értelmezitek az elhangzottakat.
Meghallgattam több részletben. Talán ez volt a legjobb kerekasztalbeszélgetés, amit eddig megnéztem, de sztem a legizgalmasabb konkrétumokat kihagyták. Pl. 1. miért Leopard, miert nem Abrams vagy T-72 uprade. Mire elég 56 tank. Hogy néz ki ez a térség fejlesztéseihez képest. Mi az ami jó döntés volt, mi az, ami kevésbé és miért. És igy tovább. Szal max. egy közepes.

Nekem túl elméleti volt és sokszor kerülgették a forró kását, karcolgatták a témákat. Nem volt igazi vita, ezek nekem unalmasak.

Persze összeségében mki elégedett volt. Elhangzott pár félreértés, főleg a létszám körül, a hadiipari részről is csak általánosságokban beszéltek. Talán ez az ami leginkább hiányérzetet hagyott. Túl általános és elméleti volt.

Bár az is lehet itt ez volt a cél....
 
W

Wilson

Guest
Azt ketlem. Szerintem meg baromi keplekeny, mi lesz az ellentetelezes, mi lesz az ipari ill inkabb tehcnologiai reszvetelunk szintje stb, plane ha figyelembe veszed a Saab-Embraer-Aero letezo gyartasi egyuttmukodesekkel kapcsolatos konteomat is...
Benkő most kapott egy zsír új Elektrolux hűtőt a svédektől egyenesen Stockholmból, persze,hogy kampányol a Gripenek mellett:-:)
 
W

Wilson

Guest
Meghallgattam több részletben. Talán ez volt a legjobb kerekasztalbeszélgetés, amit eddig megnéztem, de sztem a legizgalmasabb konkrétumokat kihagyták. Pl. 1. miért Leopard, miert nem Abrams vagy T-72 uprade. Mire elég 56 tank. Hogy néz ki ez a térség fejlesztéseihez képest. Mi az ami jó döntés volt, mi az, ami kevésbé és miért. És igy tovább. Szal max. egy közepes.

Nekem túl elméleti volt és sokszor kerülgették a forró kását, karcolgatták a témákat. Nem volt igazi vita, ezek nekem unalmasak.

Persze összeségében mki elégedett volt. Elhangzott pár félreértés, főleg a létszám körül, a hadiipari részről is csak általánosságokban beszéltek. Talán ez az ami leginkább hiányérzetet hagyott. Túl általános és elméleti volt.

Bár az is lehet itt ez volt a cél....
A lényeg nem ebben van hanem amit a beszélgetés elején,említettek,mégpedig az ez alapján kidolgozott konkrét a haderőnemekre kidolgozott haderőfejlesztési tervekben,csakhogy az nem lesz nyilvános.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Ezen a tartályon mindig hangosan vinnyogva röhögök, ahanyszor csak meglátom...




  • Hat ez pont nem igy hangzott eddig a lengyel bejelentés alapján, sokkal inkabb kikonzervalt és felújított export Abramsok lesznek azok valami hajmeresztő áron...
Vmiért nekem is legújabb verzió rémlik, ahogy a cikk írja.

Most meg is néztem, a legmodernebb Abramset kapják.

 
K

kamm

Guest
Vmiért nekem is legújabb verzió rémlik, ahogy a cikk írja.

Most meg is néztem, a legmodernebb Abramset kapják.

1. Ha jol emlekszem kikonzervalt Abramsokat (M1A1?) upgradelnek a latest upg szintre, az nagyon nem vaiduj tankok :)
2. mindenki tudja, hogy az export Abrams nem a fullos amerikai Abrams, mindegy, milyen upd csomag neven futtatjak
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
Vmiért nekem is legújabb verzió rémlik, ahogy a cikk írja.

Most meg is néztem, a legmodernebb Abramset kapják.

Ezek sivatagból kikonzervált M1A1-k, amiket elektronikailag (érzékelők, rádiók stb.) felhoznak SEP v3 szintre. Az ördög a páncélzatában bújik meg, ti. nem lesz benne szegényített urán réteg. Esetleg kérnek/kapnak rá valamilyen ASP-t és valamilyen kerámia bázisú rétegelt kiegészítő páncélt, de a páncélzatát tekintve még ebben az esetben sem lesz egyenértékű a US Army saját M1A2-vel.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
Szerződést már megvan, nem véletlen minden.
Először módosítani kell a jelenlegi Gripen szerződést, mert a tervezett nagy arányú korszerűsítés után már nem az lesz a végérték, mint amit legutóbb beleírtak. Azt is el kell dönteni hogy ezt ki akarjuk-e fizetni és ha igen, mikor. Részletekre bontva 2026/2031/2036-ig vagy 2026-ban maradványértéken. (És akkor egyből más értelmet nyernek Benkő Tibor sokszor idézett szavai, hogy el kell dönteni mi legyen 2026 után és hogy "Gripeneket veszünk, de nem ezeket a gépeket". )

Van még olyan lehetőség is, hogy úgy módosítunk szerződét hogy csak béreljük a korszerűsített gépeket 2026-ig és utána becseréljük Gripen E/F-re, amit vagy kifizetünk vagy lízingeljük azokat is 10-20 évig.

A legköltségesebb verzió a jelenlegi Gripenek nagy arányú korszerűsítése és mellé még E/F Gripeneket is rendszeresíteni. És akkor kb. 2035/2040-ig lenne egy század korszerűsített C/D Gripen és kb. 2050-ig egy század E/F Gripen? 2040 körül pedig bejelentkezünk az FCAS/Tempest/K-FX/T-FX/ATD-X/SAAB FS2020 közül arra, amelyik addigra megvalósul?

És ez még csak néhány lehetséges verzió azok közül, ha csak Gripenekben gondolkodunk a következő 30 évre.