[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 208
67 091
113
Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi csúcstalálkozóján utóbbi éles tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy az Egyesült Államok hadserege bármifajta szerepet vállaljon az Afganisztánhoz közeli közép-ázsiai országokban - jelentette a The Wall Street Journal (WSJ).
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232581/
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 208
67 091
113
Oroszország kész repülőgépeket rendelkezésre bocsátani a hazájukból távozni szándékozó afgánok külföldre szállításához - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232562/
 
  • Vicces
Reactions: antigonosz

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Viszik a török csapatok első "adagját" a kabuli repülőtér örzésére:)
Hát nem tudom mit művelnek, de az első kettőből az egyik Kabulnál elfordult a hegyek felé és kikapcsolta a GPS-t, a másik Herat elött, kettő még Irán felett jár az afgán határ felé. Közben kiszúrtam egy ötödiket is, de az nyom nélkül eltűnt a radarról. Biztos megy a matek. ;)
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 348
9 924
113
Bartók 17 Grúziából indulva újból bemenni látszik.

Egy német állampolgárt meglőttek miközben a reptérre tartott, innentől a KSK viszi a városban ragadtakat és nem saját kontóra jutnak be.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Bartók 17 Grúziából indulva újból bemenni látszik.

Egy német állampolgárt meglőttek miközben a reptérre tartott, innentől a KSK viszi a városban ragadtakat és nem saját kontóra jutnak be.



Kettecskén mennek.

Azért valahol jó érzés, hogy van 3 C-17 ami magyar légierő zászlója alatt szeli az eget.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 993
32 317
113
Hát nem tudom mit művelnek, de az első kettőből az egyik Kabulnál elfordult a hegyek felé és kikapcsolta a GPS-t, a másik Herat elött, kettő még Irán felett jár az afgán határ felé. Közben kiszúrtam egy ötödiket is, de az nyom nélkül eltűnt a radarról. Biztos megy a matek. ;)

A GPS-t aligha kapcsolta ki, csak a transzpondert. Szerintem nem meglepő, nem akarják hogy a szakállasok a flightradaron nézegessék hol vannak épp.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Amióta legyőztek egy szuperhatalmat? :rolleyes:
Nem nevezném ezt győzelemnek, hiszen amíg a NATO rendesen ott volt a területen eléggé bevoltak szorítva a barlangokba és bújkálniuk kellett a hegyekben. Azt nem nevezném sikernek, hogy néha meglövünk egy-két bázist, esetleg oda engedünk 1-2 82mm-st vagy lerakunk IED-et az utakhoz. Nem hallottam túl sok nyílt összetűzésről amikor a tálibok nyertek a koalíciós erők felett, bár biztosan volt ilyen is.

Az USA-t nem győzték le, önként vonulnak ki (most lényegtelen, hogy mi miatt) nem pedig azért, mert a tálibok sorozatos vereségeket mértek rájuk. Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem csaptak oda nekik rendesen, most hogy tömörülve, nyílt területeken voltak. Azzal, hogy így vonulnak vissza, remek PR lesz a táliboknak, hogy legyőzték az USA-t, legalábbis az egyszerűbb rétegeknek akik beveszik, aztán majd meglátjuk ez milyen hatással lesz a nyugaton levő muszlimokra. Igazából ennek az egésznek a legnagyobb vesztese megint a szegény afgán nép.

Mióta tudnak harcolni, bátran. Ellenségnek tartom őket, veszély a szeretett civilizációmra, de ezek férfiak, nem okos dolog lebecsülni őket. Egy olyan nyugati liberális mondjuk Berlinben született elektromos rollerrel közlekedő Axel Schulz nevű fehér 24 éves fiúcskát aki nem képes levágni egy nyulat, még akkor sem ha éhes és elfogyott a zabkásája, kevésbé tartok férfinak mint egy ilyen talibán harcost...

Én tiszteletben tartom a véleményed, de a magam részéről azt nem tartom férfinak - sőt embernek se-, aki fegyvertelenekkel, foglyokkal és a gyengébbekkel szemben emberkedik, emellett pedig tenyészkanca, szexrabszolga és házi szolga szintre süllyeszti a másik nem képviselőit. És ezt mind egy könyv miatt, amit sanszosan el se tud olvasni, mert analfabéta.

Az Alex Schulzos példához érve, már túl haladtunk szerintem azon a koron, ahol az számít kinek mekkora ereje van és ki hány ellenséges skalpot gyűjtött már. Mert attól, hogy nem AK-val alszik, több mint valószínű, hogy ezerszer értékesebb ember, mint a kedves flipflopos szakállas barátunk.
 
K

kamm

Guest
(folytatás)

Dzsunbis-ter-letek.jpg

Északi Autonóm Övezet 1992-1998

Miután Kabul 1996 szeptemberében a tálibok kezére került, Dosztum, Maszud és Khalili szövetségre lépett, létrehozva az Egyesült Frontot, ismertebb nevén az Északi Szövetséget. Az Egyesült Front, minden széttagoltsága ellenére, jelentősnek mondható erőfölénybe került a tálibokkal szemben, akiknek az előrenyomulása megrekedt.

A kialakult patthelyzetet és erőegyensúlyt a Dzsunbis belső hatalmi harcai boritották fel. Abdul Malik Pahlawan és féltestvérei Gafar és Gul Mohamed a Pahlawan frakciót vezették, amely legalább 9 ezer harcossal rendelkezett. Dosztum és a Pahlawan frakció között már régebb óta dúlt a harc az üzbég szervezet irányításáért. Abdul Malik Dosztumot okolta bátyja, Raszul Pahlawan tábornok 1996 júniusi meggyilkolásáért. Titkos tárgyalásokba kezdett a tálibokkal, akik megígérték, hogy megtarthatja hatalmát Észak -Afganisztán nagy részén és nem fegyverzik le a Pahlawan milíciát, cserébe azért, hogy elfogja Iszmail Khan-t, egyik legerősebb ellenségüket. Ennek megfelelően 1997. május 25 -én Malik emberei letartóztatták Khan-t és kiszolgáltatta a talibánnak, és megengedték, hogy a tálibok belépjenek Mazari Sarifba, amely révén átvehetik az irányítást Észak -Afganisztán nagy részében. Emiatt Dosztum kénytelen volt Üzbegisztánba, majd onnan Törökországba menekülni. Malik azonban úgy látta, hogy a tálibok nem fogják betartani ígéreteiket, mivel elkezdték lefegyverezni az embereit. Ezután újra egyesítette erőit az Egyesült Fronttal, és korábbi szövetségesei ellen fordult. A harcok során 700 tálib elesett és 2 ezer fogságba esett. A tálib foglyokat a Gul Mohammed Pahlawan milíciája a sivatagba szállította és kivégezte. A tálib hatalomátvétel elleni lázadás hihetetlenül sikeres volt, és arra ösztönözte Maszud erőit, hogy Kabultól északra teret nyerjenek, és a közép-afganisztáni hazarákat, hogy elűzzék a Hazarajatot kilenc hónapja ostromló tálibokat. A május és július közötti tíz hetes harcok során a tálibok több, mint háromezren meghaltak vagy megsebesültek, és mintegy háromezerhatszázan hadifoglyok lettek, míg 250 pakisztánit megöltek és 550 -et elfogtak. A tálibok morálja zuhanni kezdett, és kétségbeesetten igyekeztek pótolni veszteségeiket újoncokkal, bezárva a madraszákat Pakisztánban és Afganisztánban, hogy behívják diákjaikat.

Sz-lovass-g-2.jpg

Sz-lovass-g4.jpg

Üzbég lovasság 1997

Szeptemberre az Északi Szövetség úgy-ahogy meglevő egysége felbomlott, a rivális frakciók egymásnak estek. A tálibok Kunduz térségéből újabb támadást indítottak Mazari Sarif elfoglalásáért. Az időzítés remek volt, ugyanis ebben az időben omlott össze az északi nagyváros irányítása, Abdul Malik elhagyta a várost, amelyet aztán a Vahdat, a Dzsamiat, valamint a Dosztum és Pahlawan frakciók felosztották maguk közt. Amikor a zavaros helyzetet kihasználva Dosztum tábornok szeptember 12-én visszatért. Dosztum szeptember végére a város közelébe összpontosította csapatait, amelyet ekkor már körbe zártak a tálibok, de a 23 napos ostromot Dosztum megjelenésével félbe kellett szakítaniuk, majd Kunduzba húzódtak vissza. Az ellenség visszavonulásával a marakodó üzbég frakciók ismét egymásnak estek. A hatalmi harcból Dosztum került ki győztesen, csapatai elfoglalták Farjab tartományt, Malik hadúr Iránba menekült. A Mazari Sarifi hazarák, hivatalosan mind a Hizb-i Vahdat zászlaja alatt egyesültek, több frakcióra oszlottak, amelyek időnként összecsaptak egymással és üzbég csoportokkal, miután visszaverték a tálibokat. A város háborús zónává változott, míg az iráni és az orosz hírszerző tisztviselők hiábavaló kísérleteket tettek a Dosztum és a hazarák, valamint a különböző hazara frakciók közötti közvetítésre. 1998 februárjában Mazari Sarifban heves harcok törtek ki a hazarák és az üzbégek között, Maszud pedig ellátogatott Teheránba, ahol kétségbeesetten kért segítséget a tálibellenes szövetség megmentéséhez.

1998. júniusában a nyugat-afganisztáni Badghisz tartományban lángoltak fel a harcok, miután Dosztum megkísérelte uralmát kiterjeszteni a területre. 1998 júliusában a tálibok ellentámadásba lendültek, a tálib páncélosékek áttörték a védelmi vonalakat és július 12 -én elfoglalták Maimanát. A tálibok legyőzték Dzsunbis erőtt, zsákmányoltak 100 harckocsit és páncélozott járművet, valamint mintegy 800 üzbég katonát ejtettek fogságba, akiknek nagy részét kivégezték. A támadás elvágta az Északi Szövetség egyik fő utánpótlási vonalát. A Hizb-i Iszlámi állítólag oldalt váltott, és csatlakozott a tálibokhoz, miután körbevette a Hizb-i Vahdat frontvonalait a Qalai-Zaini-Takhta Pul-nál. A hírek szerint az Al -Kaida 055-ös brigádját is bevetették a csatában. Qalai-Zaini-Takhta Pul-ban körülbelül 1500–3000 Vahdat harcos csapdába esett. Sokukat a helyszínen kivégezték, míg körülbelül 700 fegyveres teherautóval próbált menekülni, sokan útközben meghaltak. Vahdat parancsnokait, például Mohaqiqot helikopterrel evakuálták.

1998. augusztus 1 -jén a tálibok elfoglalták Dosztum Dzsunbis haderőjének siberghani főhadiszállását. Dosztum ismét Üzbegisztánon keresztül Törökországba menekült. Emiatt a Mazari Sarifba vezető utat őrző más üzbég parancsnokok demoralizálódtak, és kenőpénzt fogadtak el. Csak a Mazari Sarif előtt álló 1500 fős hazara sereg őrizte a várost. Augusztus 8 -án kora reggel meglepetésszerű támadás érte őket, és addig harcoltak, amíg ki nem fogyott a lőszerük, és mintegy 100 kivételével mindegyiket a tálibok ölték meg. 1998. augusztus 8-án délelőtt 10 órakor a tálibok beléptek Mazari Sarifba, és a következő két napban föl- és alá hajtották kisteherautóikat Mazari Sarif szűk utcáin, balra és jobbra lövöldözve, és mindent megölve, ami mozdult. A vérengzésben 2-8 ezer polgári lakos vesztette életét.

Dosztum 2001 derekán tért vissza Afganisztánba, hogy újabb frontot nyisson. Dosztum tábornok erői (mintegy 7-10 ezer fő) október folyamán csatlakoztak „Enduring Freedom” hadművelethez, és részt vettek Észak-Afganisztán tálibtól való megtisztításában. Dosztum csapatai kulcsszerepet játszottak Mazari Sarif bevételénél és részt vettek a kunduzi katlan felszámolásában. Dosztum erői verték le a Kalai-dzsangi fogolylázadást, és felelősek a Dasti-Leili mészárlásért, amely során állítólag 2000 tálib foglyot mészároltak le 2001 decemberében.
2001-Dostum-emberei-egy-laza-sz-vets-g-volt-amely-a-t-libok-elleni-minden-gy-zelemmel-n-tt.jpg

Dosztum és emberei 2001-ben
dostum-csapatai-bagramban-2001.jpg

Dosztum harcosai Bagramban
86-al-Kaida-harcos-van-az-alagsorban-k-zt-k-John-Walker-Lindh-Nuri-mulla-ragaszkodik-ahhoz-hogy-ne.jpg

Dosztum a Kalai-dzsangi fogolylázadás idején. Nuri mullah ragaszkodik hozzá, hogy nem ismeri az alagsorban elbarikádozott 86 al-Kaida foglyot és azok nem hajlandóak feljönni onnan

A háború után Dosztum védelmi miniszter-helyettesként szolgálta a Karzai kormányzatot. 2008 februárjában felmentették, miután egy politikai riválisát elraboltatta és megkínoztatta. Dosztum 2008-2009-ben Törökországban tartózkodott számüzetésben. 2014-től egy ideig Afganisztán alelnöke. 2021 augusztusában a tálib offenzíva következtében ismét Üzbegisztánba menekült.

Dostum-Karzai-2001.jpg

Dosztum és Karzai afgán elnök

„Nem fogjuk alávetni magunkat egy olyan kormánynak, ahol nincs whisky és nincs zene.”
Dosztum a tálibok felemelkedése idején 1995
Igen Kosztüm tábornok az egyik régi kulcs, csak ugye ő nem lett volna amerikai báb, így aztan szoba sem jött, mint PM avagy elnok az amerikaiaknak... nem lennék meglepődve, ha előkerülne hamarosan, "véletlenül" megerősödve, kitomve penzzel meg fegyverekkel, valahol Üzbegisztán felől belépve és teruleteket szerezve.
A talibok szinte mind pashtun, előbb-utobb ez visszaut majd.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

kamm

Guest
  • Tetszik
Reactions: Wilson
K

kamm

Guest
A BBC, köztudottan nem egy jobbos medium, szetszedi az amerikai elnököt:

BBC News: Afghanistan: Biden Administration “wouldn't listen” to intelligence reports - BBC Newsnight.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and Wilson