[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
Közben folytatódik a történet.....

Az USA a kabuli repülőtér határán 200 méterrel túlról szállítja az amerikaiakat, miután az amerikai tábornok állítólag "zavarba jött" a brit mentőakcióktól....

A 82. légideszant hadosztály parancsnoka azt mondta brit kollégájának, hogy ne "hozza kínos helyzetbe" a kabuli repülőteret őrző amerikai csapatokat azzal, hogy bemerészkednek a városba embereket menteni, legalábbis egy washingtoni cikkíró szerint.

Christopher Donahue vezérőrnagy arra kérte a brit hadsereg 22. Különleges Légi Szolgálat (SAS) ezredének parancsnokát, hogy hagyja abba a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér (HKIA) határán túli műveleteiket, mert "kínos helyzetbe hozzák az Egyesült Államok hadseregét, hasonló amerikai katonai műveletek hiányában" - állította pénteken Tom Rogan, a Washington Examiner rovatvezetője.

"Úgy tudom, hogy a brit tiszt határozottan elutasította a kérést" - tette hozzá Rogan.

A 82. légideszant hadosztály elemei részei a HKIA-nál állomásozó 6000 fős amerikai haderőnek, amelyhez a 10. hegyi hadosztály és a 24. tengerészgyalogsági expedíciós egység egy része is tartozik. Azért küldték őket, hogy biztosítsák a repülőteret, miután múlt vasárnap a tálibok váratlanul elfoglalták a repülőteret, és a kétségbeesett afgánok kaotikus jelenetekben kapaszkodtak az amerikai csapatszállító repülőgépekbe.

Az amerikai csapatoknak csak "kis létszámú" része ment ki pénteken "rövid időre" a HKIA kerítésén kívülre, hogy 169 olyan embert hozzanak be, akik nem tudtak bejutni a kapukon keresztül - közölte pénteken John Kirby, a Pentagon szóvivője, utalva arra a csoportra, amelyet Joe Biden elnök egy korábbi sajtótájékoztatón amerikai állampolgároknak nevezett.

Biden végre válaszol az Afganisztánnal kapcsolatos kérdésekre, azt mondja, a kabuli evakuálás "a történelem egyik legnehezebb légi elszállítása volt Rogan állításának közzétételével egy időben az AP arról számolt be, hogy több CH-47 Chinook helikopter, amelyet a 82. század üzemeltet, "berepült a tálibok által uralt Kabulba", hogy "felszedje a potenciális evakuáltakat", akiket az ügynökség "afgánoknak, főleg nőknek és gyerekeknek" nevezett.

Az AP ezt névtelenséget kérő amerikai tisztviselőknek tulajdonította. Kirby kezdetben azt mondta, hogy ezt nem tudja megerősíteni. Később azonban azt mondta, hogy a három Chinook valóban részt vett annak a 169 amerikainak - nem afgánoknak - az evakuálásában, akik a repülőtértől mintegy 200 méterre egy szállodában rekedtek, és nem tudtak bejutni a repülőtérre

Az AP azt is állította, hogy a CIA és a DIA tisztjei és az Afganisztánban állomásozó különleges műveleti erők Kabulon kívül, előre meghatározott gyűjtőhelyeken gyűjtötték össze az amerikai állampolgárokat és az amerikai hadseregnek dolgozó afgánokat, hogy a repülőtérre repítsék őket. Ezt az állítást lehetetlen volt ellenőrizni.
Egyetlen országnak sincs "tiszta képe" arról, hogy valójában milyen járatokon vannak állampolgárai - mondta a holland külügyminiszter a Kabulból való kaotikus evakuálás közepette. A médiajelentések szerint mind a brit, mind a francia kommandósok bemerészkedtek Kabulba, hogy állampolgáraik csoportjait a városból a repülőtérre szállítsák, míg az amerikai csapatok nem tettek ilyen erőfeszítést.

Rogan a helyzetet a "külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház közötti bürokratikus kötélhúzásnak" tulajdonította, és azt mondta, hogy a brit, francia és más szövetséges kabuli kormányokkal való kapcsolatokat rontja, hogy az USA "nem kommunikál megfelelően, vagy egyes esetekben egyáltalán nem kommunikál a szándékairól és intézkedéseiről". Azt azonban mindannyian elismerik, hogy a HKIA-n jelenleg csak az amerikai hadsereg tudná biztosítani a repülőtér védelmét és a légiforgalmi irányítást.

Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke többször is kijelentette, hogy az amerikai hadsereg helyszínen tartózkodó erőinek nincs meg a képessége arra, hogy kiterjessze a biztonsági övezetet Kabul teljes területére. Biden azzal érvelt, hogy erre nincs szükség, mivel a tálibok a megfelelő papírokkal rendelkező amerikaiakat amúgy is átengedik az ellenőrzőpontjaikon.

Austin és Milley azonban a nap folyamán később a kongresszus tagjainak elmondta, hogy néhány amerikait fizikailag bántalmaztak a tálibok egy ellenőrzőponton. "Remélem, ez nem igaz" - tweetelte Brit Hume, a Fox News vezető politikai elemzője Rogan állítására reagálva. "Egy része azonban igaz. Amit a britek tesznek azért, hogy kihozzák az embereiket, az bizonyára rossz színben tünteti fel az USA-t".

RT.com



A tábornok úr megnyugodhat,kb mostanra lehetetlen olyant tenni ott,ami rosszabb színben tüntetné fel az usát,mint amiben már van.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Senkit nem érdekel, hogy ki támogatja a védőket. Budapest lakossága se támogatta a német megszállókat, ahogy Moszul lakossága se az ISIS-t. A tálibok ott vannak és a város az ő játszóterük. Semmi jelentősége nincs annak, hogy a civil lakosság támogatja e az őket uraló fegyveres csoportokat ezen a szinten.
ott vannak par napja. egy nagyvarosba ahol nem imadjak oket nagyon.
ha tulzasba vinnek a tamadast, es sok helyi lakos belehalna, egy nagyobb amcsi valaszcsapas utan akor meg ellenuk is fordulnanak a helyiek.
 
  • Vicces
Reactions: Filter

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
1. megmutattam hogy a terkeped szar.
2. jo nagy teruletek vitatotak voltak. szoval senki foldje. az hogy a amcsi nincs ott, meg nem jelenti hogy ott talibok uralkodtak.
Ok, akkor mutass egy olyan térképet ami a mai állapotot prezentálja. Az enyém 5 napos volt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 114
33 391
113
egyébként az angolok valammi szállodából hoztak ki emberkéket. (elsőnek megpróbálták közuton az eljutást de a felderítőik mondták hogy ez nem járható erre ment a heli értük ebböl special balhe is vólt syrianliveuamap serint
na ujra neki esek (de már közben @Wilson meghozta a hírt.) az amik nem tudtak bemenni szárazföldön egy a reptérről pár száz m re lévő szállodába . (helivel kellett kimenteni onnét az embereket. miközben az angolok a várost járják meg a környéket..(de a poén hogy az angolok kicsivel késöbb ugyan abból a szállodából kihozták a sajátjaikat (usa szerint lehetetlen földi utvonalon)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Hol vannak Afganisztánban azok a hadurak, akikről hetekkel ezelőtt még azt mondták, hogy az afgán hadseregen kívül nekik is rossz a viszonyuk a tálibokkal és egyes területek tálib bekebelezése emiatt is lehetetlen?
 
W

Wilson

Guest
Miért is?

Nem úgy tűnt hogy túl hosszú lett volna Kabul ostroma. Nem csak hiszem, hanem tudom hogy telibesz@rnák a kabuli lakosok a dolgot, ugyanis néhány nappal ezelőtt bebizonyították.


Ezt Te sem gondolod komolyan...

Ne akarjatok már visszamenni. Legyen vége.
Reptér ürít,aztán fátylat az egész sztorira. Az USA meg számoljon el magával.
Az Afgánokat meg békén kell hagyni.
Nem én mondom ezt az amerikai hadvezetés mondta arra az újságírói kérdésre, mi lesz akkor ha a tálibok megtámadjâk az amerikai erőket a repülőtéren, röviden azonnali légicsapások a tálib célpontok ellen és a készenlétben álló amerikai csapatok azonnal indulnak Afganisztánba.

Mert mint írtam az amerikai hadvezetés szerint azonal jönne az ellencsapás, úgy hogy a táliboknak nem nagyon érné meg aknavetőzni...

Nem úgy tűnt hogy túl hosszú lett volna Kabul ostroma. Nem csak hiszem, hanem tudom hogy telibesz@rnák a kabuli lakosok a dolgot, ugyanis néhány nappal ezelőtt bebizonyították.
Csak azt nézd meg mennyien akarnak Kabulból és Afganisztánból nagyon gyorsan elhúzni ,szerinted ők a virágzó és prosperáló talibán Afganisztánjában akarnak élni.

És arról se feledkez meg, hogy nagyon nem mindegy, hogy az afgán hadsereg van Kabul utcáin vagy éppen pl a 24. amerikai expedíciós tengerészgyalogos hadtest a teljes amerikai hadsereg támogatásával a háttérben, gyanítom egy ilyen esetben lényegesen nagyobb lenne a kabuli a tálibokkal nem szimpatizáló lakosok harci kedve...
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Hol vannak Afganisztánban azok a hadurak, akikről hetekkel ezelőtt még azt mondták, hogy az afgán hadseregen kívül nekik is rossz a viszonyuk a tálibokkal és egyes területek tálib bekebelezése emiatt is lehetetlen?
elszoktek, elbujtak, nehany meg gondolom most nagyobb talibb mint a talibok es a segguket nyalja.

tudod, ott meg nincs baj, mindenkinek nagy a szaja.

en csak most kapcsoltam hogy a vege fele 2500+ amcsi katona volt ott, es ez a 2500 mihast elment, osszesset minden.
 
  • Tetszik
Reactions: Filter and SilvioD

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
azonnali légicsapások a tálib célpontok ellen és a készenlétben álló amerikai csapatok azonnal indulnak Afganisztánba.
Húsz éve is napok alatt elfogytak a célpontok. És nem mennének azok sehova, most jöttek ki, örülnek, hogy vége még ha ilyen nyomin is.
És arról se feledkez meg, hogy nagyon nem mindegy, hogy az afgán hadsereg van Kabul utcáin vagy éppen pl a 24. amerikai expedíciós tengerészgyalogos hadtest a teljes amerikai hadsereg támogatásával a háttérben, gyanítom egy ilyen esetben lényegesen nagyobb lenne a kabuli a tálibokkal nem szimpatizáló lakosok harci kedve
Ha az amerikaiak lennének ott, akkor a tálibok nem lennének, így nem kell a kabuliak harci kedve sem. Mikor meg nincsenek ott az amcsik, akkor meg lehet nézni a kabuliak harci kedvét, de az egész afgán hadseregét meg társadalomét.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and Filter
W

Wilson

Guest
Mégis hogyan? 20 év alatt nem sikerűlt nekik, pedig előtte a szovjetek is puhították őket.
Nem arról van szó, hogy egy csapásra elfoglalják egész Afganisztáni hanem arról, hogy a kabuli tálib erőkböl nagyon gyorsan afgán húsgolyókat gyártanak..
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.
....
repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban legalább tizenketten vesztették életüket.

Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni, vagy egy biztonságos helyen kivárni


Hozzátette, hogy aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az ezt a saját felelősségére teszi. Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Nem én mondom ezt az amerikai hadvezetés mondta arra az újságírói kérdésre, mi lesz akkor ha a tálibok megtámadjâk az amerikai erőket a repülőtéren, röviden azonnali légicsapások a tálib célpontok ellen és a készenlétben álló amerikai csapatok azonnal indulnak Afganisztánba.


Mert mint írtam az amerikai hadvezetés szerint azonal jönne az ellencsapás, úgy hogy a táliboknak nem nagyon érné meg aknavetőzni...


Csak azt nézd meg mennyien akarnak Kabulból és Afganisztánból nagyon gyorsan elhúzni ,szerinted ők a virágzó és prosperáló talibán Afganisztánjában akarnak élni.

És arról se feledkez meg, hogy nagyon nem mindegy, hogy az afgán hadsereg van Kabul utcáin vagy éppen pl a 24. amerikai expedíciós tengerészgyalogos hadtest a teljes amerikai hadsereg támogatásával a háttérben, gyanítom egy ilyen esetben lényegesen nagyobb lenne a kabuli a tálibokkal nem szimpatizáló lakosok harci kedve...
Értem, szép szavak. Realitása?
Pont Te hoztad a hírt...a kerítéstől megtenni pár száz métert problémás.
A harci kedvüket mint már mondtam bizonyították a kabuli lakosok. 87 milliárd dollárnyi haderő támogatás, és sehol nincsenek.
Nem elhúzni kellene hanem megszerezni, felépíteni az országukat. Aki 87 milliárd dollárnyi haderő támogatás után, és 20 év USA pártfogás után nem tud megállni a saját lábán meg is érdemli a sorsát.
Kár elpocsékolni egy csepp vért is értük, de ide se jöjjenek...
Lehetőség adva volt hazát teremteni, csak vérezni kellett volna...kicsi segély, fehér nő, ingyen lakás,stb mennyivel egyszerűbb.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.
....
repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban legalább tizenketten vesztették életüket.

Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni, vagy egy biztonságos helyen kivárni


Hozzátette, hogy aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az ezt a saját felelősségére teszi. Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.
A 78 elhozott menekült nem is rossz.
Valószínű hosszabb tavon kint marad a két A319
.

Az országot elhagyni igyekvőket most már csak katonai gépeken menekítik a közeli országokba, ahonnan polgári járatokkal viszik őket tovább. A kabuli repülőtér körül egyre kaotikusabbá váló helyzet miatt azonban gyakran nem tudják megtölteni a katonai gépeket, mivel sokan, akiknek engedélye lenne felszállni a gépekre, nem tudnak kijutni a repülőtérre.

Svájc például elhalasztotta a kérésére kimenekítendő emberekért Üzbegisztánba induló charter-járatát, mivel védenceik közül csak kevesen érték el a kabuli repülőteret.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 114
33 391
113
elszoktek, elbujtak, nehany meg gondolom most nagyobb talibb mint a talibok es a segguket nyalja.

tudod, ott meg nincs baj, mindenkinek nagy a szaja.

en csak most kapcsoltam hogy a vege fele 2500+ amcsi katona volt ott, es ez a 2500 mihast elment, osszesset minden.
ott vannak azok most is a kicsi kis falujukba (vagy pár faluból állo miniállamukba..) de újságíró nem igen van aki arra tévedne és tudósítana hogy mi zajlik...
egyébként még valószínüleg semmi. nem tartanak még ott az események hogy a talibanok nekiáljanak ezeknek a szétveréséb vagy tárgyalgatni velük pár koszos faluért ami amúgy se hozna számottevő adót. (ezek az előző kormánynak se adóztak vagy engedték hogy bármi módon törvénykezzenek kötelességre vonják őket vagy felellőségre.)
 
T

Törölt tag 2361

Guest
"A német hadsereg két helikoptere érkezett meg szombaton Kabulba, hogy segítsenek az embereknek a városból történő kimenekítésében. A német csapatok csak a repülőtérre eljutott embereket tudják evakuálni, de ez is kezd egyre veszélyesebbé és nehezebbé válni, a helyzetet jól szemlélteti, hogy több gép mindössze néhány utassal volt kénytelen felszállni.

A német különleges alakulatok két H-145M típusú kishelikopterét az Egyesült Államok kérte. Az amerikai csapatok jórészt nagyobb helikopterekkel rendelkeznek, de városi környezetben kisebb gépekre van szükség - ismertette Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka, aki szerint ezekkel fogják kimenteni az embereket onnan, ahol éppen meg tudták húzni magukat.

„Ez igazi légi művelet, nem pedig taxiszolgáltatás” – húzta alá Zorn. Mint mondta, a gépeket arra tervezték, hogy sűrűn beépített térségekben is le tudjanak szállni."


Hmm, mit is gyakoroltunk, ja igen, taktikai átcsoportosítást ...
00illusztracio-768x512.jpg

503736018786686711786571492683568957701917240622790n.jpg


akor most, a talibok nem uraljak 100% a varost, ha kishelikopterrel mennek majd a nyugatiak osszeszedni a jonepet?

egy most hazaert szerb, azt mondta hogy alandoan halatszanak a lovesek a varosban.
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
en a multrol beszeltem, te meg a mostani viszonyokrol.

tovabb is gondolom hogy ha talibok megtamadjak a repteret, akor porul jarnanak.
A múltban sem uralta a szövetséges haderő az ország 50%-át sem.
Az nem tűnt fel senkinek hogy itt előugrott a semmiből 60k fegyveres talibán?
Ami természetesen csak becsült szám, mert ennél többnek kell lennie az ország méretéből adódóan...
Valahol ezeknek is lennie kellet idáig. 60k embert azért meg illene megtalálni 20 év alatt ,főleg úgy hogy sokszor 60k-t megöltek.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 114
33 391
113
akor most, a talibok nem uraljak 100% a varost, ha kishelikopterrel mennek majd a nyugatiak osszeszedni a jonepet?

egy most hazaert szerb, azt mondta hogy alandoan halatszanak a lovesek a varosban.
relatív hogy mit jelent egy várost uralni polgárháborús helyzetben.