[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Egy erősen megerősített kabuli C.I.A. bázis megsemmisült.

A Kabul-szerte hallható robbanással az amerikaiak lerombolták a bázist, hogy annak tartalma ne kerüljön a tálibok kezére.

merlin_193709970_43ddde8c-c6a5-46b3-9199-e1cb24872bda-jumbo.jpg

Afgánok a kabuli repülőtér előtt csütörtökön.


Az amerikai erők által végrehajtott, Kabul-szerte hallható, ellenőrzött robbantás megsemmisítette az Eagle Base-t, a kabuli repülőtéren kívüli utolsó C.I.A.-előőrsöt - közölték pénteken amerikai tisztviselők.

A bázis felrobbantásával azt akarták elérni, hogy a hátrahagyott felszerelések és információk ne kerüljenek a tálibok kezébe.

Az Eagle Base-t, amelyet a háború elején kezdtek el használni egy volt téglagyárban, a konfliktus során végig használták. Egy kis előőrsből egy kiterjedt központtá nőtte ki magát, amelyet az afganisztáni hírszerző ügynökségek terrorelhárító erőinek kiképzésére használtak.

A jelenlegi és volt tisztviselők szerint ezek az erők voltak az egyedüliek, akik a kormány összeomlása után tovább harcoltak.

"Kivételes egység volt" - mondta Mick Mulroy, a CIA egy volt tisztje, aki Afganisztánban szolgált. "Ők voltak az egyik fő eszköz, amellyel az afgán kormány az elmúlt 20 évben sakkban tartotta a tálibokat. Ők voltak az utolsók, akik harcoltak, és súlyos veszteségeket szenvedtek."

A helyi afgánok keveset tudtak a bázisról. A tábor rendkívül biztonságos volt, és úgy tervezték, hogy szinte lehetetlen legyen behatolni. Tíz láb magasra nyúló falak vették körül a területet, és egy vastag fémkapu gyorsan kinyílt és becsukódott, hogy az autók bejuthassanak.

A bejutás után az autóknak még három külső biztonsági ellenőrzőponton kellett áthaladniuk, ahol a járműveket és a dokumentumokat átvizsgálták, mielőtt beengedték volna őket a bázisra.

A háború első éveiben egy fiatalabb C.I.A. tisztet bíztak meg a Salt Pit, az Eagle bázis közelében lévő fogolytábor vezetésével. Ott a tiszt elrendelte, hogy egy foglyot, Gul Rahmant, vetkőztessék le , és bilincseljék a falhoz. A férfi hipotermiában halt meg. A C.I.A. bizottság fegyelmi eljárást javasolt, de elutasították.

Egy korábbi C.I.A. vállalkozó szerint a dokumentumok elégetésén és a merevlemezek összetörésén kívül érzékeny berendezéseket is meg kellett semmisíteni, hogy azok ne kerüljenek a tálibok kezébe. A volt vállalkozó szerint az Eagle Base nem olyan volt, mint egy nagykövetség, ahol a dokumentumokat gyorsan el lehetett volna égetni.

A bázis lerombolása előre eltervezett volt, és nem függött össze a repülőtéren történt hatalmas robbanással, amely becslések szerint 170 afgán és 13 amerikai katonatiszt halálát okozta. A detonáció azonban, órákkal a repülőtéri támadás után, sokakat megijesztett Kabulban, akik attól tartottak, hogy ez egy újabb terrorista merénylet volt.

Az amerikai állampolgárok és afgán szövetségesek evakuálására szolgáló hivatalos amerikai misszió Afganisztánban jövő kedden ér véget. A tálibok azt mondták, hogy az evakuálási erőfeszítéseket nem lehet meghosszabbítani, és a Biden-kormányzat tisztviselői szerint a határidőn túli folytatás jelentősen növelné az afgánokat és az amerikai katonákat fenyegető kockázatokat.


 
  • Tetszik
Reactions: *CH*
K

kamm

Guest
Új, azonnali (imminent) támadás konkrét veszélye miatt szombat ejjel (Eastern Time) felszolitottak minden amerikait, hogy haladéktalanul hagyja el a kabuli repteret es környékét:

 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ahogy ígértem az interjú amiben az afgán születésű ott felnövő és igen jó otthoni kapcsolatokkal rendelkező Samay Ali, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza, az Afganisztáni térség szakértő elemzője mesél az Afganisztáni helyzetről. Ebből azt is megtudhatjuk, árulások vezettek az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) összeomlásához, a harc beszüntetésére más esetekben megadásra utasítást adó parancsok érkeztek. Tehát az ANA tartani tudta volna magát a tálibok ellen, ha hagyják őket harcolni, kapnak lőszert, valamint az amerikaiak nem veszik el az információs támogatást. Szóval hatalmas árulás volt ami az ANA összeomlásához vezetett, de ez nem a katonák miatt következett be. Az Agán kormány és az amerikai csapatok vezetői valamint a politikusok IS felelősek az összeomlásért. Ez a riport Biden és a kormánya teljes felelősségéről tanúskodik, ők okozták az összeomlást. Valószínűleg olyan US politikusok adták a parancsokat a katonáknak, akik sem a helyszíneket sem az összefüggéseket nem ismerték az afganisztáni helyzetről, csak dirigáltak. Ezt tolta meg egy hatványkitevővel az Afgán kormány emberei. Tehát nem az ANA nem akart harcolni, hanem duplán aláásták a helyzetüket és a tálibok kezére játszották őket.
A második afgán is erről beszél, de az kevesebb adatot ismertet a részletekről.


Afgán szakértő a tálib hatalomátvételről és az Afganisztáni Iszlám Emirátus létrejöttéről​

Samay Ali, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza, az Afganisztáni térség szakértő elemzője volt a Hit Rádió vendége, akinek számos családtagja, barátja él jelenleg is Afganisztánban. A tálibok tegnap elfoglalták az országot és bármelyik percben kikiálthatják az Afgán Iszlám Emirátust. Hogyan élik meg mindezt? Kire számíthatnak? Elszabadulhat-e a polgárháború és az erőszak? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
Feltöltve: 2021. aug. 16. Játékidő: 26:06



Augusztus 17.-én ahogy a fülükbe jutott az "euronews (magyarul)" is rögtön lecsapott az afgán szakértő úrra, de mintha ugyan az a felvétel lenne csak itt videon, viszont ez csak 9 perc hosszúságú.

„Sötét időszak volt" - egy Budapesten tanuló afgán a tálib uralomról​

A Budapesti Corvinus Egyetem doktorjelöltje, Mohammad Ali Samay gyerekként élte át a tálib rémuralmat Afganisztánban. Emlékei mellett a jelenlegi helyzet hátteréről is mesélt az Euronewsnak.
Feltöltve: 2021. aug. 167 Játékidő: 9:05



Ez egy másik itt tanuló de már több diplomával rendelkező afgán szakértő, viszont ő szerintem nem rendelkezik olyan jó kapcsolatokkal Afganisztánban mint az előző afgán szakértő, és az jobb kommunikációs kvalitásokkal is bír. Szóval én az elsővel szimpatizálok, de mind a kettő szerintem releváns információkkal rendelkezik.

ATV video riport 2021. AUGUSZTUS 21. Játékidő: 2:14 (ATV hiradó részlet)

Afgán férfi: „a tálibok jelenleg is keresik házról-házra azokat, akik az amerikaiaknak dolgoztak”​




A portfolió tegnapi interjú cikke a második afgánnal Yousufi Qais-al.

A történelem ismétli önmagát: már körvonalazódik a következő háború Afganisztánban​

2021. augusztus 28. 11:00

 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Íme a legfrissebb lista a kabuli evakuációs műveletben résztvevő SF alakulatokról....


USA,Német,Angol,Francia,Magyar,Kanadai,Indonéz,Ír,Finn,Dán,Lengyel,Ausztrál,Orosz, Holland, Szaudi,Japán,Azeri,Litván,Belga,Török,Svéd,Indiai,Spanyol,Román,Norvég,Olasz,Ukrán,Katar,EgyiptomÚj-Zéland.Svájc
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 410
5 005
113
Az EU heves nyelvcsapásokkal várja oket.
;)
Az EU pillanatnyilag - értsd: az utolsó negyven évben - semmit nem tud felajánlani ilyen helyzetekben, azon kívül, hogy hozzátok ide a menekülteket. A 68-as sajnálatos események (nem a csehszlovákiai bevonulás, hanem a flanszia kommunista felkelés) óta csak és kizárólag a szélsőbal diktál. (Aki akarja hívhatja liberálisnak is, de ha Deák látná, hogy mit neveznek ma liberálisnak akkor valószinűleg felkötné magát.)

Na ez az EU, teljesen félreismerve a helyzetet, folyamatosan arról papol, hogy be kell hozni munkáskezeket, mert Európa populációja zsugorodik. Erre még azt is kitalálták, hogy a multikulti mennyire megerősíti a társadalmat, és, hogy a liberális demokrácia (sic) az egyetlen üdvözítő megoldás, mert csak azok az országok fejlődnek és érik el a mindenki által vágyott "nyugati életszinvonalat" (ahol mint tudjuk, kolbászból van a kerítés) ahol mindent feladnak és egyedül a multikultiban és a PC-ben hisznek, és nincs vallás és nem a többség szava számít, hanem csak és kizárólag a társadalomra nézve desktruktív kissebségeké.

Legalább is ezt adják be a nem a "klubba" tartozó államok lakosságának.

Hogy kik alkotják a klubbot? Hát véletlenül, csak olyan államok, amelyek az elmúlt nyégyszáz év nagyrészét azzal töltötték, hogy gyarmatbirodalmakat építettek és rabszolgákkal kereskedtek. Megtizedelték Amerika, Afrika és Ázsia lakosságát, soha senkinek nem fizettek semmilyen "kártérítést" ezért. Hatalmas vagyont gyűjtöttek ebből, majd amikor ott állt a nagybetűs halál az ajtajukban akkor kiegyeztek még az ördöggel is,1940-ben.

Soha nem kértek bocsánatot a közép-európai államoktól, hogy a fejük felett eladták őket az ördögnek, hogy mentsék a saját seggüket. Mit tettek? Szátverték a működőképes országokat, önkényesen határokat húzogattak és átrajzolták ay egyébként nagyjából ezer éve meglévő határokat. Aki most azzal jön, hogy de hát a török hódoltság, meg Erdély: az, hogy hol volt Magyarország határa, az elfogadott volt, attól függetlenül, hogy éppen ki foglalta el a területeit. Ezért is nem arról beszéltek a saját korában sem, hogy elfoglaltak Török területeket, hanem, hogy felszabadították Magyarországot. De, ez nem csak ránk vonatkozott, ott vannak a Lengyelek, érdemes őket is megnézni. Soha nem kértek bocsánatot azért, hogy az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazták itt Közép-Európában.

Most viszont valami hihetetlen felsőbbrendűséggel és lenézéssel viseltetnek mindenki más felé. Azt hiszik,hogy csak nekik és senki másnak nem LEHET igaza. Mert ők a tudás letéteményesei. Az sem érdekli őket, hogy olyan államokat tekintenek éretlen kisiskolásoknak, akik legalább ezer éve ott vannak, és léteznek. Lusták történelmet tanulni, de mindent is jobban tudnak, születésüknél fogva.

Aztán amikor kiderül, hogy még a probléma felvetést sem értik, nemhogy a megoldást tudnák - lásd Afganisztán - és ott is megpróbálják eladni ezt a maszlagot, ami persze hatalmas bukást eredményez, akkor jön a kussolás és a maszatolás. Nézzük csak: afrikai és ázsiai volt gyarmatok, az Első Világháború utáni közép-európai rendezés, balkáni rendezés (az EU még a háború tetőpontján is egyben akarta tartani Jugoszláviát), Arab Tavasz, Irak, Afganisztán, Vietnám. Mégis mi kell még, hogy kicsit legalább magukba szálljanak, és elgondolkodjanak azon, hogy valami nem stimmel azzal, ahogy ők gondolják a helyes és egyetlen követendő utat? Hogy a problémamegoldás kicsit bonyolultabb annál, mintsem fogadd el a multikultit, a PC-t, LMBTQ jogokat és az IMF hitelt és akkor megsimogatjuk a buksidat és lőn "öröm és boldottá". Automatikusan. Ez még náluk sem működik, hiába nyerik a választásokat hihetetlen mennyiségű pénzt ráköltve, a nép, az isten adta, attól még nem hisz ezekben a dolgokban, maximum az uralkodó elit. Bezárkóznak az elefntcsont toronyba és onnan osztják az észt.

A "nép", meg kapja a nyakába az afgán, pakisztáni, indiai, arab menekültet mint szomszéd, és nem érti, hogy miért kellene neki szeretnie ezt a hangos és az ő kultúráját elfogadni képtelen siserehadat? Akiket az elmúlt hetven évnyi sikertelen problémamegoldások hozadékaként kapott, grátisz. De mindig újra megpróbálják. Lehet, hogy nem működött Afrikában, Ázsiában, Európában eddig sehol, de majd most lehet, hogy működni fog.

Ha egy kupleráj nem megy, akkor nem a bútorokat kell kicserélni, érdemes elgondolkozni azon, hogy a kurvák alkalmatlanok.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Az EU heves nyelvcsapásokkal várja oket.
;)
azert, ott is van egy ertelmesebb, dolgozosabb reteg.
azokbol meg lehetne haszon is mint ahogy lassuk ebben a videoban.



azok akiknek volt penzuk meg tudasuk azokat repcsivel idehozzak. csak a legaljat ami gyalog jonn, az szegeny is, meg ki tudja milyen nevellesel, na azokat nem kellene beengedni semmi aron...azokkal van a gond.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
azert, ott is van egy ertelmesebb, dolgozosabb reteg.
azokbol meg lehetne haszon is mint ahogy lassuk ebben a videoban.



azok akiknek volt penzuk meg tudasuk azokat repcsivel idehozzak. csak a legaljat ami gyalog jonn, az szegeny is, meg ki tudja milyen nevellesel, na azokat nem kellene beengedni semmi aron...azokkal van a gond.



Persze, de mennyi talált munkát, és dolgozik a 3 millióból, akik jöttek 2015 óta?
100x inkább az echte nyugati, családos,életképes menekulteket fogadnám be, mint ezekbol egyet.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 251
113
Az EU pillanatnyilag - értsd: az utolsó negyven évben - semmit nem tud felajánlani ilyen helyzetekben, azon kívül, hogy hozzátok ide a menekülteket. A 68-as sajnálatos események (nem a csehszlovákiai bevonulás, hanem a flanszia kommunista felkelés) óta csak és kizárólag a szélsőbal diktál. (Aki akarja hívhatja liberálisnak is, de ha Deák látná, hogy mit neveznek ma liberálisnak akkor valószinűleg felkötné magát.)

Na ez az EU, teljesen félreismerve a helyzetet, folyamatosan arról papol, hogy be kell hozni munkáskezeket, mert Európa populációja zsugorodik. Erre még azt is kitalálták, hogy a multikulti mennyire megerősíti a társadalmat, és, hogy a liberális demokrácia (sic) az egyetlen üdvözítő megoldás, mert csak azok az országok fejlődnek és érik el a mindenki által vágyott "nyugati életszinvonalat" (ahol mint tudjuk, kolbászból van a kerítés) ahol mindent feladnak és egyedül a multikultiban és a PC-ben hisznek, és nincs vallás és nem a többség szava számít, hanem csak és kizárólag a társadalomra nézve desktruktív kissebségeké.

Legalább is ezt adják be a nem a "klubba" tartozó államok lakosságának.

Hogy kik alkotják a klubbot? Hát véletlenül, csak olyan államok, amelyek az elmúlt nyégyszáz év nagyrészét azzal töltötték, hogy gyarmatbirodalmakat építettek és rabszolgákkal kereskedtek. Megtizedelték Amerika, Afrika és Ázsia lakosságát, soha senkinek nem fizettek semmilyen "kártérítést" ezért. Hatalmas vagyont gyűjtöttek ebből, majd amikor ott állt a nagybetűs halál az ajtajukban akkor kiegyeztek még az ördöggel is,1940-ben.

Soha nem kértek bocsánatot a közép-európai államoktól, hogy a fejük felett eladták őket az ördögnek, hogy mentsék a saját seggüket. Mit tettek? Szátverték a működőképes országokat, önkényesen határokat húzogattak és átrajzolták ay egyébként nagyjából ezer éve meglévő határokat. Aki most azzal jön, hogy de hát a török hódoltság, meg Erdély: az, hogy hol volt Magyarország határa, az elfogadott volt, attól függetlenül, hogy éppen ki foglalta el a területeit. Ezért is nem arról beszéltek a saját korában sem, hogy elfoglaltak Török területeket, hanem, hogy felszabadították Magyarországot. De, ez nem csak ránk vonatkozott, ott vannak a Lengyelek, érdemes őket is megnézni. Soha nem kértek bocsánatot azért, hogy az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazták itt Közép-Európában.

Most viszont valami hihetetlen felsőbbrendűséggel és lenézéssel viseltetnek mindenki más felé. Azt hiszik,hogy csak nekik és senki másnak nem LEHET igaza. Mert ők a tudás letéteményesei. Az sem érdekli őket, hogy olyan államokat tekintenek éretlen kisiskolásoknak, akik legalább ezer éve ott vannak, és léteznek. Lusták történelmet tanulni, de mindent is jobban tudnak, születésüknél fogva.

Aztán amikor kiderül, hogy még a probléma felvetést sem értik, nemhogy a megoldást tudnák - lásd Afganisztán - és ott is megpróbálják eladni ezt a maszlagot, ami persze hatalmas bukást eredményez, akkor jön a kussolás és a maszatolás. Nézzük csak: afrikai és ázsiai volt gyarmatok, az Első Világháború utáni közép-európai rendezés, balkáni rendezés (az EU még a háború tetőpontján is egyben akarta tartani Jugoszláviát), Arab Tavasz, Irak, Afganisztán, Vietnám. Mégis mi kell még, hogy kicsit legalább magukba szálljanak, és elgondolkodjanak azon, hogy valami nem stimmel azzal, ahogy ők gondolják a helyes és egyetlen követendő utat? Hogy a problémamegoldás kicsit bonyolultabb annál, mintsem fogadd el a multikultit, a PC-t, LMBTQ jogokat és az IMF hitelt és akkor megsimogatjuk a buksidat és lőn "öröm és boldottá". Automatikusan. Ez még náluk sem működik, hiába nyerik a választásokat hihetetlen mennyiségű pénzt ráköltve, a nép, az isten adta, attól még nem hisz ezekben a dolgokban, maximum az uralkodó elit. Bezárkóznak az elefntcsont toronyba és onnan osztják az észt.

A "nép", meg kapja a nyakába az afgán, pakisztáni, indiai, arab menekültet mint szomszéd, és nem érti, hogy miért kellene neki szeretnie ezt a hangos és az ő kultúráját elfogadni képtelen siserehadat? Akiket az elmúlt hetven évnyi sikertelen problémamegoldások hozadékaként kapott, grátisz. De mindig újra megpróbálják. Lehet, hogy nem működött Afrikában, Ázsiában, Európában eddig sehol, de majd most lehet, hogy működni fog.

Ha egy kupleráj nem megy, akkor nem a bútorokat kell kicserélni, érdemes elgondolkozni azon, hogy a kurvák alkalmatlanok.
Nagyon jól foglaltad össze a helyzetet!
 

Cyrus Grissom

Active Member
2019. május 14.
43
144
33
Persze, de mennyi talált munkát, és dolgozik a 3 millióból, akik jöttek 2015 óta?
100x inkább az echte nyugati, családos,életképes menekulteket fogadnám be, mint ezekbol egyet.
Hivatalos statisztika szerint (2019) a nemetorszagba migralt sokadalom 1 azaz egy szazaleka tudott elhelyezkedni a munkaeropiacon. Minden tamogatas meg program ellenere...
A tobbi hereskedik az ingyen lakasban a jo segelybol.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
azert, ott is van egy ertelmesebb, dolgozosabb reteg.
azokbol meg lehetne haszon is mint ahogy lassuk ebben a videoban.



azok akiknek volt penzuk meg tudasuk azokat repcsivel idehozzak. csak a legaljat ami gyalog jonn, az szegeny is, meg ki tudja milyen nevellesel, na azokat nem kellene beengedni semmi aron...azokkal van a gond.
Ha élőben találkoztál volna a fajtájukkal, akkor tudnád hogy 10:1 az arány jó esetben... ÉS még abszolút nyugaton szocializálódott példányaik is egy pillanat alatt kattannak rá az egy igaz hit valamely kifacsart és szélsőséges irányzatára...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Mivel a magyar nagykövetség feladata ez is, azért van kint katonai attasé. Ez a dolga. Mint minden ország esetében. Mégis kinek kellett volna intézni az üzbegisztáni dolgokat, ha nem az erre hivatott nagykövetségnek? Hívja fel Romulusz személyesen az üzbég minisztert, vagy mégis hogyan? Nagyon fárasztó már, hogy mindenben hibát találsz, abban is ami rendeltetésszerűen úgy kell, hogy műkd

Fárasztól hogy cdak elolvasni tudank egyesek szüveget, de tágabb kontexusba helyezni nem.
 
  • Vicces
Reactions: jimkirk

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Afganisztáni polgárháborútól tartanak a tálibok az Isis-K, a Panjshir-völgyi lázadók... és saját maguk ellen folytatott harcai során ..

Még ha a tálibok képesek is egységes választ adni az ISIS-K-ra. A konfliktusnak más forrásai is vannak.


ELŐRE A PUBLIKÁCIÓN SZEPT.  10, ÉS TERVEZŐ - FÁJL - Ezen a csütörtökön, 2021. augusztus 19 -én, a tálib harcosok járőröznek Kabulban, Afganisztánban, 2021. augusztus 19 -én.  A tálibok csütörtökön ünnepelték Afganisztán függetlenségének napját azzal, hogy kijelentették, hogy legyőzik az Egyesült Államokat, de uralmuk előtt álló kihívások kezdtek megjelenni a készpénzben és bürokratákban súlyosan szűkös ország irányításától kezdve a fegyveres ellenzékkel való szembenézésig.  (AP Photo/Rahmat Gul, fájl)

Ezen a 2021. augusztus 19-i, csütörtöki felvételen tálib harcosok járőröznek Kabulban, Afganisztánban.

A tálibok csütörtökön azzal ünnepelték Afganisztán függetlenségének napját, hogy kijelentették, legyőzték az Egyesült Államokat, de az uralmukkal kapcsolatos kihívások, amelyek a pénzben és bürokratákban súlyosan szűkös ország vezetésétől a fegyveres ellenzékkel való esetleges szembenézésig terjednek, kezdtek felszínre kerülni.

Egyes szakértők szerint az amerikai erők hamarosan visszatérnek Afganisztánba, hogy felvegyék a harcot az ott kialakuló terrorfenyegetettséggel .

Az Egyesült Államok utáni Afganisztánban egyre nagyobb a polgárháborútól való félelem. Ebben a meggyötört országban nehéz olyan időszakot elképzelni az elmúlt fél évszázadból, amikor a különböző frakciók ne álltak volna háborúban. Az Isis-Khorasan Kabul repülőterén elkövetett figyelemfelkeltő támadásai azonban azt sugallják, hogy ez a csoport vezeti a harcot a tálibok ellenőrzése ellen.

Biztonsági szakértők, köztük Raffaello Pantucci, a londoni Royal United Services Institute munkatársa szerint az ISIS-utódszervezete mágnesként vonzza majd a keményvonalas, diszidens tálib frakciók tagjainak ezreit. Pantucci szerint az ISIS-K "agresszív és kompromisszum kész márkája vonzó alternatívává válhat, amely Afganisztán végtelen polgárháborúját egy új és brutális fejezetbe nyújtja".

De lehet, hogy az igazság még homályosabb - és az erőszak lehetősége még nagyobb? HR McMaster, Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója nemcsak a Biden-kormányzatot hibáztatta, amiért kiszolgáltatta Amerikát a tálibok biztonsági megállapodásainak - hanem azt is megkérdőjelezte, hogy a tálibok egyes elemei, különösen közeli szövetségese, az erőszakos Haqqani-hálózat, segíthettek-e az e heti repülőtéri gaztettek megszervezésében. Sajjan M Gohel, az Asia-Pacific Foundation nemzetközi biztonsági igazgatója szerint, bár az Isis-K magára vállalta a támadást, nem szabad kizárni a Haqqani Network részvételét.

"Végső soron a támadás stratégiailag a Haqqani számára előnyös, mivel valószínűleg felgyorsítja a külföldi kivonulást, és megakadályozza a további evakuálások kilátásba helyezését" - írja a Foreign Policy-ban.

Hozzátette, hogy a repülőtéri támadás magán viseli a Haqqani támadás jellegzetességeit, mivel a hangsúlyt a nagy erejű improvizált robbanószerkezetek által okozott tömeges áldozatokkal járó támadásokra helyezi. "Gyakran mondják, hogy egyértelmű a szakadás az Iszlám Állam-Khorászán és a tálibok között, de az afganisztáni terrorizmus és politika rideg valósága, hogy a helyzet sosem fekete-fehér" - mondja.

"Esküdt ellenségek egyik nap harcolhatnak egymás ellen, másnap pedig együttműködhetnek a kölcsönös előnyök érdekében. Ezek a csoportok összefonódnak és összekapcsolódnak." Dióhéjban: a helyzet egy teljes zűrzavar és lehetetlenül zavaros. Még ha a tálibok képesek is egységes választ adni az ISIS-K. Vannak más konfliktusforrások is.

A jelentések szerint már most is több ezer tálibellenes harcos tartja magát a tálibok ellen a Pandzsir-völgyben, alig 30 mérföldre a fővárostól, Kabultól. A tálibok számára - és a béke kilátásai szempontjából - baljóslatú, hogy a szomszédos Tádzsikisztán jelezte, hogy támogatni fogja a Panjshir-völgyi ellenállást. Nem lenne meglepő, ha India is segítené a lázadókat, hogy szembeszálljon ősellenségével, Pakisztánnal, a régió legfőbb tálib támogatójával. Vannak arra utaló jelek, hogy válaszul Iszlámábád diplomáciai offenzívát indít, hogy megpróbálja megerősíteni az új kabuli rezsim támogatását.

A tálibok vezetőit a kevésbé jól körülhatárolt, de szélesebb körben elterjedt elégedetlenségi hullámok is aggasztják. Dr. Weeda Mehran, az Exeteri Egyetem nemzetközi konfliktusszakértője, aki a tálibok uralma alatt nőtt fel, azt mondja, hogy az afganisztáni régiókban élő kapcsolatai növekvő feszültségről számolnak be a helyi tálib parancsnokok (akiket sok esetben nemrég toboroztak, hogy harcoljanak az ország irányításáért folytatott végső küzdelemben) és a kabuli vezetők között. "Azt hallom, hogy nagyon nehezen tudják megtartani az irányítást". A táliboknak még a zsoldosok fizetésére szánt pénze is fogytán van.

A viszályok másik potenciális forrása a nagyszámú különböző törzsi és politikai frakció, amelyek valószínűleg képviseltetik magukat a 12 fős kormányzó tanácsban, amely a hírek szerint a rezsim központi parancsnokságát fogja alkotni. A Ghani-rezsim sorsa, amelynek során a hatalom egyetlen ember kezében összpontosult (akit a lakosság mindössze 5 százalékának szavazatával választottak meg), jól mutatja, hogy egy erősen centralizált kormányzat Afganisztánban kudarcra van ítélve.

Egyes megfigyelők azonban megjegyzik, hogy ha sok frakciónak "adnak lábat az asztal alá", az egyes csoportok ambícióit a nemzeti stabilitás rovására ösztönözheti, A kabuli repülőtéren csütörtökön elkövetett szörnyű támadások azt mutatják, hogy a dzsihadista csoportok támadásaiért az afgán civilek fizetik a legnagyobb árat.

És bármi történjék is ezután, az ország régóta szenvedő népe újabb erőszakra készül. Félő, hogy Afganisztán a terrorizmus új, virulens törzseinek petri csészéjévé válik, amely a határokon túlra is átterjed, és Londonban, Párizsban és New Yorkban is támadásokat követhet el. Leon Panetta, az Obama-kormány volt védelmi minisztere és CIA-vezetője kijelentette, hogy az amerikai erők hamarosan visszatérnek Afganisztánba, hogy felvegyék a harcot az ott kialakuló terrorfenyegetettséggel szemben.

Még Joe Biden amerikai elnök szövetségesei is azt mondják, hogy túlzásba vitte Amerika megmaradt terrorizmusellenes képességeit meggyengítését, tekintettel az összes amerikai haderő kivonására. Egyes, az amerikai sajtó által idézett források kitartanak amellett, hogy a CIA és a Pentagon keményen dolgozik éppen ezen a problémán, mióta Biden bejelentette az augusztus 31-i kivonulási határidőt. A stratégiák között szerepel egy valószínűtlen partnerség a tálibokkal, Amerika esküdt ellenségével az elmúlt két évtizedben.

Ez lehet, hogy kellemetlen - vagy akár riasztó is, tekintve, hogy szoros kapcsolatokat ápol az erőszakos és árnyékos Haqqani-hálózattal .

Earl Anthony Wayne, az Egyesült Államok Afganisztánban nagy tapasztalattal rendelkező volt nagykövete szerint az USA és a tálibok együttműködésére van példa. Kunar tartományban 2020-ban összehangolt támadásokat hajtottak végre az ISIS bázisai ellen, amelyek során az Egyesült Államok légiereje szabaddá tette az utat a tálibok számára.


 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: jimkirk and Wilson

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
kérem a statisztikát, pls osztanám.
csak mert a kezembe került, igaz nem a legfissebb- német felmérés szerint a menekültek fele elhelyzkedett,- igaz a nagy töeg miatt ez magas állástalant is jelent,
a teljeseeég kedvéért, és ebből azt narrálhatja magának mindenki aki akar, ól emlékszem, akkor háborús menekült háttérrel - azért őket írom, - hogy ne keverjük a gazdasági migrációval, -10 év volt, mire a szociális és a pszichoszociális hátrány annyira kiegyenlítődött, hogy a 0 szinten voltak

má stat: 44 százalékuk beszél "jól, vagy nagyon jól" németül - egyébként a normál munkapiaci lehetőségek eléréséhez kell B1 szint német nyelvtudás.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 410
5 005
113
csak mert a kezembe került, igaz nem a legfissebb- német felmérés szerint a menekültek fele elhelyzkedett,- igaz a nagy töeg miatt ez magas állástalant is jelent,
a teljeseeég kedvéért, és ebből azt narrálhatja magának mindenki aki akar, ól emlékszem, akkor háborús menekült háttérrel - azért őket írom, - hogy ne keverjük a gazdasági migrációval, -10 év volt, mire a szociális és a pszichoszociális hátrány annyira kiegyenlítődött, hogy a 0 szinten voltak

má stat: 44 százalékuk beszél "jól, vagy nagyon jól" németül - egyébként a normál munkapiaci lehetőségek eléréséhez kell B1 szint német nyelvtudás.
A jól, vagy nagyon jól az elég homályos, hánynak van B1, vagy C1 nyelvvizsgája? Itt a UK-ban, a jól beszél angolul (órházi kisegítő) annyit jelent, hogy a yes és a no mellett a maybe is megy neki. Well done, Abdullah! Ezt mindenkinek odaszúrják, akár jó akár nem, mert ez a megszokott, mert "ösztönözni kell" mindenkit.