[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Győzelmi felvonulás Kandahárban

E-MfGY1WQAAo7M5



Kandahárban ma győzelmi felvonulást tartottak az USA felett aratott győzelem alkalmából. A tálibok nagy gépesített konvojt (MRAP-ok, Humveek, harckocsik,tüzérségi lövegek stb.) alkottak a zsákmányolt felszerelésből, amely pátoszosan száguldott Kandahar utcáin. E felszerelés nagy része 1-2 hónappal ezelőttig az afgán hadsereg tulajdonában volt. A felvonuláson részt vettek a tálibok által lefoglalt helikopterek is, amelyeket a tálibokhoz csatlakozott egykori afgán légierő pilótái vezettek. A felvonulás házigazdája Mohammad Yusuf Wafa Sahib kandahári kormányzó volt, aki megköszönte Allah segítségét az USA feletti nagy győzelemhez. A parádét követő gyűlésen az új kandahári kormányzó gratulált minden afgánnak az USA feletti győzelemhez és a 20 éves háború végéhez. Felszólította a régi tisztviselőket, hogy menjenek vissza dolgozni Afganisztán javára. Ismét megígérte, hogy senkit sem fognak üldözni, és a régi kormány minden bűntársának megbocsátanak.

E-MfO6zWUAIR-Id


E-MfYddWEAQ78tt


E-MfjLbXsAMyTFM


E-MjW1ZWYAUU8yH


E-MjZunXsAQ5SIH


E-MjgQvXEAAtsRY


E-MjiJrXMAUOaZL


Colonelcassad
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
meg egy csomó ostoba kommentelő is van.. QED.
Különben nem titkosítanának minden erre utaló adatot. De nem mindig sikerül. Svédisztánban pl a bírósági itéletek nyilvánosak (voltak). Nem számoltak avval, hogy lesznek szorgalmas hazafiak, akik el is olvassák őket. Nos, az összes erőszakos bűncselekmény 25%át Ali nevű tag követte el. Ha hozzávesszük, hogy Mohamedből sokkal több van, kiderül, hogy minden bűnöző muzulmán.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Különben nem titkosítanának minden erre utaló adatot. De nem mindig sikerül. Svédisztánban pl a bírósági itéletek nyilvánosak (voltak). Nem számoltak avval, hogy lesznek szorgalmas hazafiak, akik el is olvassák őket. Nos, az összes erőszakos bűncselekmény 25%át Ali nevű tag követte el. Ha hozzávesszük, hogy Mohamedből sokkal több van, kiderül, hogy minden bűnöző muzulmán.
nyugtass, meg, nem gondolkodást igéynlő munkakörben dolgozol...
 
  • Vicces
Reactions: *CH*

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 710
30 204
113
Ha gondolkodik, de ahhoz nincs meg a hardver.
Azért van rádugva egy csomó külső vinyó+kamala?:eek:
Az el nem ismert menekülésre gondoltam.
De az is érdekes, hogy kalapácsolással mindig marad "használható elem egyesek számára".
Főleg azok számára, akik nem hisznek a műszerekben, a "vírükbe" van a röpülés! :oops:
Minden kanmuzulmán bűnöző.
Potenciális...
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Felszólította a régi tisztviselőket, hogy menjenek vissza dolgozni Afganisztán javára. Ismét megígérte, hogy senkit sem fognak üldözni, és a régi kormány minden bűntársának megbocsátanak.
Ööö... még hány teherautónyi kivégzett után jön el az csodálatos "általános amnesztia" ??? Ami még mind a mai napig nem létezik ??? :oops: Jövő évben kiskedden ? Vagy február 29.-én ? Április 31.-én ?????

Hazudnak mint a vízfolyás ! Eddig is hazudoztak, majd pont most fognak megváltozni ? Van még olyan marha aki az amerikaiakon kívül ennek még (MIDIG) bedől ??? :oops:
 
W

Wilson

Guest
Törökország a legmegbízhatóbb ország a kabuli reptéri misszióban...

141064.jpg

Evakuáltak várakoznak, hogy felszállhassanak egy Boeing C-17 Globemaster III-as gépre egy evakuálás során az afganisztáni Kabulban lévő Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 30-án. (REUTERS fotó)

Afganisztán nem rendelkezik a szükséges eszközökkel a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér biztonságának szavatolásához, és ehhez egy külföldi ország támogatására van szüksége - mondta kedden Gulbuddin Hekmatyar volt afgán miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Törökország a legjobb és legmegbízhatóbb jelölt a küldetésre, tekintettel a két ország közötti mély kapcsolatokra. A veterán afgán vezető egy kabuli exkluzív interjúban elmondta, hogy ő és pártja, a Hezb-e-Iszlámi párt a tálibokkal tárgyalt a kabuli repülőtér biztonságáról és irányításáról. "A repülőtérnek biztonságosnak kell lennie, hogy a külföldi nagykövetek kényelmesen jöhessenek és dolgozhassanak. Afganisztánnak nincs meg a kapacitása arra, hogy ezt a biztonságot biztosítsa. Ezért szükségünk van egy külföldi ország támogatására. A legjobb és legmegbízhatóbb ország ebben a tekintetben Törökország. Ezt a táliboknak is eljuttattuk. Törökország és Afganisztán kapcsolatai évszázados múltra tekintenek vissza" - mondta. Hulusi.

Akar török védelmi miniszter hétfőn megismételte, hogy Törökország fontolóra veheti az afganisztáni kabuli repülőtér üzemeltetését, ha a feltételek megfelelőek, és erre kérik. Törökország mind a tálibokkal, mind Washingtonnal tárgyalásokat folytatott arról, hogy szerepet vállaljon a repülőtér védelmében az Egyesült Államok csapatainak nemrég befejezett kivonulása után. Az afgán főváros gyors elfoglalása a tálibok által azonban megváltoztatta Ankara terveit. Miután a tálibok átvették az ellenőrzést az ország felett, Törökország technikai és biztonsági segítséget ajánlott fel a repülőtéren. A repülőtér nyitva tartása azután, hogy a külföldi erők átadják az irányítást, nemcsak Afganisztán számára létfontosságú, hogy kapcsolatban maradjon a világgal, hanem a segélyszállítmányok és a műveletek fenntartása szempontjából is.

Török tisztviselők elmondták, hogy a tálibok technikai segítséget kértek Törökországtól a kabuli repülőtér működtetéséhez a külföldi erők távozása után, de ragaszkodtak ahhoz, hogy Ankara hadserege is teljes mértékben kivonuljon az augusztusi határidő végéig. Ennek keretében Törökország pénteken kevesebb mint 48 óra alatt befejezte az összes török személyzet és az Afganisztánt elhagyni kívánó török állampolgárok evakuálását. Az evakuálás napokkal azelőtt fejeződött be, hogy a tálibok augusztus 31-i határidőt szabtak a külföldi erők távozására.

A török kormány pragmatikusan állt hozzá a közelmúltbeli afganisztáni eseményekhez. Hangsúlyozva, hogy Afganisztánban új realitások alakultak ki, Ankara kijelentette, hogy ennek megfelelően fog továbblépni, miközben nyitva tartja a kapcsolatot minden érintett szereplővel.

Törökország méltatta a tálibok mérsékeltnek nevezett nyilatkozatait azóta, hogy augusztus 15-én elfoglalták Kabult, és kijelentette, hogy nyitott a velük való együttműködésre, amint megalakul egy új, befogadó kormány. 2002 óta a török fegyveres erők (TSK) az ENSZ, a NATO és kétoldalú megállapodások alapján Afganisztánban tevékenykednek, hogy hozzájáruljanak az afgán nép békéjéhez, jólétéhez és stabilitásához. Törökország több mint 500 nem harcoló katonát állomásoztatott Afganisztánban a NATO mára már leállított missziójának részeként a háború sújtotta országban.

Emellett hat éve működteti a repülőteret. Hekmatyar nagyon fontosnak nevezte Afganisztán számára azt a napot, amikor az utolsó amerikai csapatok is elhagyták az országot a két évtizedes invázió után. "Először is, Afganisztán stratégiai elhelyezkedése miatt nagyon fontos helyzetben van. Ezért először a brit csapatok, majd a Szovjetunió, és nemrég a NATO-csapatok is kipróbálták erejüket Afganisztánban, és távoztak. Ez nem jelenti azt, nem mondhatjuk, hogy jelenleg nincs teljes nyugtalanság Afganisztánban, mert csak a külföldi erők vonultak ki Afganisztánból.

Ezek után még sok idő van hátra, amíg valóban független és háborúmentes Afganisztán lesz" - mondta. "A NATO háborúja itt az orosz-szovjet háború meghosszabbítása volt. Azt is mondhatjuk, hogy a NATO kivonulása után már nincs okunk harcolni Afganisztánban. Az Afganisztánban folyó háború egy erőltetett háború volt. Amikor kivonultak, ezek a háborús okok is megszűntek. Ugyanakkor voltak olyanok, akiknek különleges helyük volt a régi adminisztrációban, amelynek bábjai voltak. A kivonulással magával vitték őket. Afganisztán most azon az úton van, hogy valóban független országgá váljon" - tette hozzá. A tálibokkal az új kormány felállításáról folytatott párbeszédre kitérve Hekmatyar elmondta, hogy támogatják a befogadó új kormányt.

"A tálib vezetők a velünk folytatott megbeszéléseiken kifejezték, hogy egy inkluzív kormány létrehozására törekszenek. Támogatjuk őket, és (továbbra is) támogatni fogjuk őket. Egyetlen célunk egy erős kormány felállítása. Egy kormány csak akkor lehet kormány, ha erős. Így volt ez az ókorban is.

Nem helyes a jogokat koalíciókkal felosztani. Mi egy inkluzív kormányt támogatunk Afganisztánban, nem pedig koalíciós kormányt" - magyarázta.

Hekmatyar 1977-ben alapította a Hezb-e-Iszlami pártot, és a Szovjetunió afganisztáni inváziójának ellenálló alakjai közül emelkedett ki. Rövid ideig miniszterelnök volt a megszállás befejezése után kezdődött polgárháború idején. A polgárháború alatt civilek elleni bűncselekmények elkövetésével vádolták. A pastu származású Hekmatyar távozott, miután a tálibok 1996-ban elfoglalták Kabult. Ellenállási tevékenységet folytatott az Afganisztánt megszálló amerikai hadsereggel szemben, amely az Egyesült Államokban elkövetett 9/11-es terrortámadások után szállta meg Afganisztánt, és egyike volt azoknak, akiket az amerikai kormány keresett. A vezető 2017 májusában tért vissza Kabulba, a kormány által az afganisztáni belső megbékélés érdekében hozott törvény alapján. Még abban az évben februárban levették az ENSZ szankciós listájáról.


 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 783
113
ezt az amerikai haderővel nem tudták megtenni a tálibok, köszönhetően az amerikai hadsereg és légierő technikai fejletségének, amihez kétségkívül hozzájárult az utóbbi évtizedek haditechnikai fejlődése....
Meg talán egy icipicit, de tényleg csak egy hangyányit az is hozzájárulhatott, hogy az oroszok nem tolták tele a tálibokat modern légvédelmi cucokkal, és más finomságokkal úgy, ahogy anno az amcsik tették a szovjetek ellen a mudzsahedineket.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Meg talán egy icipicit, de tényleg csak egy hangyányit az is hozzájárulhatott, hogy az oroszok nem tolták tele a tálibokat modern légvédelmi cucokkal, és más finomságokkal úgy, ahogy anno az amcsik tették a szovjetek ellen a mudzsahedineket.
Ha ezt megteszik a múltbéli "szívességért" cserébe, sűrűn mentek volna az amerikai gépek zászlóval letakart koporsókkal haza. Egy kis strella, egy kis tankelhárító az újabb típusokból, és már teltek is volna a koporsók... naponta, hetente.
 
W

Wilson

Guest
Meg talán egy icipicit, de tényleg csak egy hangyányit az is hozzájárulhatott, hogy az oroszok nem tolták tele a tálibokat modern légvédelmi cucokkal, és más finomságokkal úgy, ahogy anno az amcsik tették a szovjetek ellen a mudzsahedineket.
Persze ez így van,bár ahhoz,hogy az amerikai légierő tevékenységét érdemben befolyásolják több kellett volna mint néhány száz darab Stinger szintű orosz manpads az ennél komolyabb szintű orosz légvédelemhez pedig a tálibok kevesek lettek volna,azokhoz már orosz személyzet kellett volna....
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ha ezt megteszik a múltbéli "szívességért" cserébe, sűrűn mentek volna az amerikai gépek zászlóval letakart koporsókkal haza. Egy kis strella, egy kis tankelhárító az újabb típusokból, és már teltek is volna a koporsók... naponta, hetente.
na ennél még az oroszoknak is több eszük van,
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 783
113
Persze ez így van,bár ahhoz,hogy az amerikai légierő tevékenységét érdemben befolyásolják több kellett volna mint néhány száz darab Stinger szintű orosz manpads az ennél komolyabb szintű orosz légvédelemhez pedig a tálibok kevesek lettek volna,azokhoz már orosz személyzet kellett volna....
Van az oroszoknak olyan cuccuk, ami ugyan nem szedi le az ellent, de az afgán határ közelébe telepítve durván megnehezíthette volna az amcsi légierő dolgát.
De végül is a lényeg, hogy ezek a tálibok minden nemű nagyhatalmi segítség nélkül érték el, hogy Donald és Joe bácsi elhúzzon onnan a teljes pereputtyával együtt. Az meg, hogy a tálib lovasság nem ölte halomra a jenki katonákat , teljesen mellékes. Az amerikaiak egy (legalább is hivatalosan csak egy) jól meghatározott céllal mentek oda. Ezt a célt 20 év alatt jelentős technikai, pénzbeli és humán veszteségek árán sem tudták elérni. Mi ez, ha nem vereség?
 
W

Wilson

Guest
Van az oroszoknak olyan cuccuk, ami ugyan nem szedi le az ellent, de az afgán határ közelébe telepítve durván megnehezíthette volna az amcsi légierő dolgát.
De végül is a lényeg, hogy ezek a tálibok minden nemű nagyhatalmi segítség nélkül érték el, hogy Donald és Joe bácsi elhúzzon onnan a teljes pereputtyával együtt. Az meg, hogy a tálib lovasság nem ölte halomra a jenki katonákat , teljesen mellékes. Az amerikaiak egy (legalább is hivatalosan csak egy) jól meghatározott céllal mentek oda. Ezt a célt 20 év alatt jelentős technikai, pénzbeli és humán veszteségek árán sem tudták elérni. Mi ez, ha nem vereség?
Igen csak azokat az orosz harceszközöket nem a tálibok hanem az oroszok működtették volna. Épp beraktam ide egy cikket fenntebb amiben az amerikai zsurnaliszta arról írt,hogy az afganisztáni amerikai szerepvállalás azért volt egyrészt kudarcra ítélve mert nem volt világos célja azt követően,hogy a tálibok uralmát megtörték 2001-ben.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 783
113
Igen csak azokat az orosz harceszközöket nem a tálibok hanem az oroszok működtették volna.
Ok. Ezt adom.
De ezen kívül szerintem a Leonidas által is említett eszközök használata nem lett volna eredménytelen.
Épp az ilyen támogatás hiánya az amiért nem lehet a két háborút teljesen egy szinten mérni, s talán ezért is még kellemetlenebb az USA veresége.

Épp beraktam ide egy cikket fenntebb amiben az amerikai zsurnaliszta arról írt,hogy az afganisztáni amerikai szerepvállalás azért volt egyrészt kudarcra ítélve mert nem volt világos célja azt követően,hogy a tálibok uralmát megtörték 2001-ben.
Persze, így utólag lehet okosnak lenni, meg elkenni a fekáliát mindenfelé, de azért egy 20 évig tartó háborút lezáró vereséget azzal magyarázni, hogy igazából nem is volt cél... Az amerikai olvasó közönség biztosan kajálja ezt. :D