• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 956
113
Silurusglanis ...
Én igen, ki is tettem a Face-re, hogy keresek bárkit, de senki sem jelentkezett......... Hmmmmmm.....
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 956
113
A másik.... (bocs) A Szép kártyával elenyészően fizettek és előre szóltak, hogy 2-es kapu..... A vásári zsibvásár természetes ilyenkor... Szerintem a program a meleg miatt (technikai okok) módosult. "csak úgy" nem írták volna át.... A gépeknek sem tett jót a meleg, gondolom, sem teljesítményben, sem humán faktorban :)
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Nekem a parkolással nem volt gondom, se bejutásnál, se kijutásnál nem volt időveszteség :) Lehet hogy ilyen szerencsés vagyok ? 2010-ben se volt semmi fennakadás. Mondjuk a lehető legkorábban mentünk be. A szervezés sztem annyira nem volt gáz, 100 ezres tömegnél nyilván semmi sem hibátlan, pl. egy kicsivel több víznyerő helyet berakhattak volna, mert tumultus volt állandóan a csapoknál. És azért 4 kiló egy fél literes ásványvízért qrva sok.
A kezdetektől induló sok pofázás tényleg fárasztó volt, sok volt a pöcsölés, az üresjárat, a vasárnap délelőtt rohadt lassan kezdődött, oda pl. a Baltic Bees-t igazán betehették volna. De legalább felgyulladt a pálya melletti fű a képességbemutatón :) Az is egy esemény :)
Nekem az orosz volt a best, nyilván azért mert nem láttuk még őket. Viszont rövid volt.
A törökök, olaszok profin tolták, ahogy szokták, az oszmánok pedig tök kedvesen megköszönték a tapsot, kitették a magyar zászlót és nagyon látszott rajtuk, hogy örülnek az ittlétnek.
A többi kötelék szintén kellemes műsort adott, meg kell hagyni, szintúgy mint a szólók. Bár lassan Gripen-mérgezést fogunk kapni, ha ez így marad :)
Azon meg abszolúte tényleg elcsodálkoztam amikor láttam az orosz staffot amint a Gvozgyikát fényképezik :))) Sto ?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Én direkt a griffek bemutatójára időzítettem a hangárjárást, de egyszer csak beléjük futottam. Hát nem ugyan azt láttam, amit felettünk koreografálnak? :D

Hoppá, majdnem elfelejtettem! Valakinek jó minőségű videója van Dj C-130-ról? :D (Egyszer mutatta a közönségnek hogy tessenek csápolni. Senki nem csinálta, erre levette a zenét. Aztán már mindenki szót fogadott, és vele bulizott. :D ) Hatalmas arc az az ember :D

Amúgy szeretném megkérni valamelyik spottert, hogy a vasárnapi légi programokról, illetve a kitett technikákról (statikus meg a többi, a gépek/harcjárművek belseje is jöhet) és a többiről ami képe van küldje át, ha kivitelezhető, mivel az én kis digitális mütyűröm megunta a meleget és System Errort adott. Nagyon megköszönném.
 

AIM-120

Member
Szerkesztőségi tag
2011. március 5.
62
0
6
Amúgy, kedves szerkesztők, a bázist +2-szer csak azért jártam be, hogy találjak egy HTKA-s pólót, zászlót, zsebkendőt, molinót, sapkát, sátort, molekulát, autót, tankot, vadászgépet, de csak nem sikerült. Vasárnap kint voltatok egyáltalán?

Igen, egész nap, többen is, HTKA-pólóban (hátán hatalmas logóval) járkáltunk fel-alá eleget, főleg délelőtt, de délután is. A statikus sor mögött, a fák árnyékában ültünk kb. fél 1-től úgy fél négyig, dudi meg is talált minket. :)

Amúgy szeretném megkérni valamelyik spottert, hogy a vasárnapi légi programokról, illetve a kitett technikákról (statikus meg a többi, a gépek/harcjárművek belseje is jöhet) és a többiről ami képe van küldje át, ha kivitelezhető, mivel az én kis digitális mütyűröm megunta a meleget és System Errort adott. Nagyon megköszönném.

A facebook-oldalunkon már felkerültek képek, hamarosan még többet töltünk fel, illetve ide is lesznek feltéve képek a beszámolókhoz. Emellett holnap indul a fotópályázat, holnaptól jövő keddig lehet feltölteni képeket, utána pedig majd szavazni is. Ha jó sokan töltenek fel képet, akkor ott is biztos találsz majd mindenfélét.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 160
10 897
113
A gyerekek tényleg eszméletlenül idegesítőek voltak.
Legközelebb lehetne valami megőrző nekik.
Gyakorlatilag mászókának használták a járműveket, folyamatosan üvöltöttek, hogy "otazleneséég tűűz", amit fokozott, hogy a kamionok légkürtjeit is folyamatosan működtették. Legalábbis szombaton.

Az oroszokról két pletykát is hallottam.
1; Megsértődtek, mert kiderült a helyszínen, hogy plusz díjat kell fizessenek a keróért, mert nem NATO tagok.
2; A gyakorlórepülésük közben és után izzottak a telefonvonalak a felhőbörödött nyuggerek miatt, ezért "korlátozásokat vezettek be rájuk".
 

B-2

Member
2010. május 6.
95
64
18
A gyerekek tényleg eszméletlenül idegesítőek voltak.
Legközelebb lehetne valami megőrző nekik.

Az oroszokról két pletykát is hallottam.
1; Megsértődtek, mert kiderült a helyszínen, hogy plusz díjat kell fizessenek a keróért, mert nem NATO tagok.
2; A gyakorlórepülésük közben és után izzottak a telefonvonalak a felhőbörödött nyuggerek miatt, ezért "korlátozásokat vezettek be rájuk".

Megőrző helyett mérgezőt olvastam :)))
Elég szomorú, ha tényleg így van!
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
AIM-120

Fenébe...
Pedig enyhén szólva bámultam a fák alatt ülő közönséget, de nem láttam egymáshoz közel, egyforma pólóban lévő célcsoportot. Kerestem a Facebookon kiposztolt emberke (jól sejtem, GrGly? :D ) és Liszkai szerk. úr fejét (régebbi FB-s képét láttam), de háromszori frontális felderítésem nem hozott eredményt. Ezt követően kétszer (mert gondoltam, hogy a hátatok lesz nyomtatva) hátulról is ráközelítettem az embertömegre, de ott sem sikerült semmit elérnem.

Na, majd két év múlva! :D
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Borisz! Ha ez igaz,akkor ezek szerint fasza, "magyaros" szervezés lett és ismét "van kire büszkéknek lennünk". Komolyan nem hiszem el,hogy miért nem lehetett nekik előre megmondani,hogy plusz lóvét kell adjanak a keróért. A másik,hogy egyáltalán az eljárást sem értem. Mi az,hogy a NATO tag ingyen kapja a gépébe nyálat,a nem NATO tag meg még fizessen is érte? Nevetséges. Mintha mondjuk meghívnám magamhoz egy születésnapi koncertre az Iron Maident és miután megérkeztek jelezném feléjük,hogy felírtam a villanyóra állást így koncert előtt,a koncert után pedig jöhetnek azonnal kifizetni a felhasznált áramot.
A nyuggereket(ezeket én sem tudom szebben megnevezni) pedig inkább hagyjuk. Gondolom ők abból a fajtából valóak,akik azért is feljelentgetnek,mert egyáltalán repülni mer egy vadászgép. Olyanok, mint akik szegény Németh Gábor őrnagy temetésén jelentgették fel a gépeket. Persze,ha gáz van akkor ők ordítanak a leghangosabban,hogy miért nem védi meg őket a Légierő? Nagyon utálom az ilyet. Szombaton egyébként olyan halkak voltak a 27-esek mint egy csapat utasszállító. Ha másban nem is,de hangerőben biztosan a Gripen állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ha ezek a pletykák igazak,vagyis,hogy az oroszokat másodrangú résztvevőként kezelték,és próbálták korlátozni őket,akkor nem lennék azon sem meglepődve,ha többet nem jönnének. Mondjuk én például csak miattuk mentem ki, és több nézővel beszélgetve kiderült,hogy egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 172
61 008
113
Azért ezt a nyuggeres pletykát nem értem. Szerdán, szombaton és vasárnap is tökegyforma demót repültek. Az repülési magasság alsó határa, de még a forzsázskapcsolás helye és időtartama is szinte azonos volt. Szerintem a hangerő is. Mégis hova és kinek telefonált volna be egy nyugger, hogy neki nem tetszik a rendszer? És mégis mit kezdtek volna a reklamációval és mégis kik? Az oroszok? Nekik nem reklamálhattak. A szervezők? Ők meg nem mondhatják az oroszoknak, hogy "kicsit halkabban tessék". Ilyen pletykákat azért ne gyártsunk, mert csak egy kicsit kell belegondolni és láthatjuk, hogy abszurd a felvetés.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 172
61 008
113
Mellesleg én kétszer is láttam a Vityazit Moszkvában. Szinte pontról pontra ugyanezt repülték, nem maradtunk le semmiről. Annyi különbséggel, hogy akkor a szólista is infrázott. Több külföldi repnapra kellene járni és akor tudhatjuk, hogy a Vityazi az ilyen. Náluk az a műsor, hogy kötelékben rongyol 4-5 ilyen masina.
Az a baj, hogy 1991 óta ment itt a teljesen felesleges oroszellenesség, aminek eredményeként európában már csak mi maradtunk olyan ország, ahol nem repült a Szu-27-es. Most meg a Vityazi láttán mindenki Pugacsov-kobrát meg egyéb extremitást vár. Tudomásul kell venni, hogy az igazán dinamikus Szu-27 demókat Kvocsur és az ukrán szólisták repülték, évekkel ezelőtt.
Örüljünk, hogy végre volt egy repülőnap, ahol egyszerre láthattunk Szu-27-est, 22-est és MiG-21-est a levegőben, MiG-29-est, Szu-25-öst a földön.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
"Most meg a Vityazi láttán mindenki Pugacsov-kobrát meg egyéb extremitást vár." Igazad van,én is vártam Pugacsov-kobrát,hiszen ez a típus csinálja a legszebben a világon azok közül a gépek közül,amikkel egyáltalán végre lehet hajtani ezt a manővert.
"Több külföldi repnapra kellene járni" Mondasz valamit,csak eddig soha nem volt elég "kedvem" a MAKS-hoz:) Remélem,hogy a kedvezőbb árú, fapados járatok elindulásával ez változni fog. Ha nem jöttek volna a Lovagok, akkor simán kihagytam volna az idén Kecskemétet.3500 forintból,amibe a belépő került 5-ször felcibáltathatom magamat a levegőbe,és ha jó idő van és szerencsém is van akkor több órát fent tudok maradni az IS-28-assal. A Lovagokat és egy két kellemes meglepetéstől ( például a lengyel Szu-22 géppár) eltekintve nem volt az a "hű vazzeg" program. Nyilván akinek az első repnapja volt annak igen,de én láttam még repülni Vári Gyulát,Topit,Kovács Pétert,Bagirát, szóval nem tud különösebben meghatni egy Gripen-demo. Több egymás utáni Gripen demo sem :) És ez természetesen nem a pilóták ellen szól,mert velük semmi baj,kiválóak,profik,amit tud azt maximálisan ki is hozzák abból a gépből.
Visszatérve a Vityazira,egyetlen manővere volt a szólógépnek ami előtt értetlenül álltam és nem tetszett,az pedig a nagy állásszögű,kis sebességű áthúzás befejezése. Egy igazi dinamikus,full fáklyás kiemelkedést vártam a végére,ehelyett,leadta az orrát,kifordult és meg is ült egy kicsit. De ahogy korábban is írtam,így is tetszett a bemutatójuk,miattuk megérte elmenni. Ha jönnek legközelebb is,akkor megint megyek.
Végül a szép,dinamikus befejezés amit vártam volna a szólógéptől.
Kis sebességű áthúzás 1:41-től,befejezés 1:54-től(azt hiszem Szergej Bogdan a pilóta):
http://www.youtube.com/watch?v=2oImVR_7iMk
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Sztrizsi repűlőcsapat fórumon is már megjelentek első anyagok Kecskemétről:
http://www.strizhi.ru/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1373528788/9#9
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 172
61 008
113
Nekem a Sztrizsi annyira nem izgalmas, amolyan "Vityazi kicsiben" és még füstölnek is. Egy magyar repülésrajongónak már nem sok újat jelentenek a fent említett legendás nevek repülései után.
A kis sebességű áthúzásból szerintem a nagy meleg miatt nem nyomta ki a gépet, ne feledjük, az üzemidő miatt igen valószínű, hogy a csapat gépein a gázhőt visszább vették, a tolóerő kb 11-11.5 tonna. Ez kötelékezéshez bőven elég, lendületből a gyakorlott hajózó az összes látványelemet le tudja repülni, ami meg nem megy azt nem erőltetik. Ami igazán látványos lehet, az a Szu-27SzM3-asokkal (is) repülő Oroszország Sólymai Lipeckből, ott a tömeg nem sokat nőtt, de a tolóerő nemhogy 12.5 tonna, hanem 13.5, hoszabb élettartam mellett, azok a gépek az összes Szu-27-es közül a legerősebbek. Azoknál keményebben már csak az új Szu-35Sz-ek tudnak repülni, de az már egy más világ.
 
M

molnibalage

Guest
Nem értem, hogy a kobra manővert miért kell Pugacsov Kobrának hívni. Ugyanis nem ő találta fel a spanyolviaszt. Az F-14-gyel már akkor megcsinálták, amikor Pugacsov és a Szu-27 nem létezett együtt.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 956
113
Molni..... menj vissza néhány kommentnyit. Nem csuklottál? Ezt tegnap vagy szombaton kellett volna mondanod egy "alternatív" hangosbeszélővel... :) :) :)