[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Síita pártok és Hazaradzsat az 1980-as évek Afganisztánjában (VIII.)

A politikai rendszer lassú kialakulása, a Hizb-i Wahdat születése

s-ita-hezbewahdat-logo.jpg
Hizb-i Wahdat logo

A különböző szervezetek politikai vezetői fokozatosan felismerték, hogy a harcok és a frakcionalizmus milyen károkat okoz a képüknek otthon és külföldön. Az 1980-as évek eleje óta számos kísérlet történt arra, hogy megállapodásra jussanak egy egységes szervezet vagy legalább szövetség létrehozása érdekében. Azonban több, Iránban létrejött szövetség nem hozott eredményt a helyszínen. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a politikai vezetők által az egyesítés vagy a koalíció megkötésének sürgőssége nem feltétlenül volt releváns a kölcsönösen ellenséges parancsnokok helyi helyzetével kapcsolatban, tekintettel a területi ellenőrzésük és személyes hatáskörük miatt. A belharc visszaszorítására irányuló fontos kezdeményezés az iráni városban történt. Qom 1985 tavaszán, amikor a konfliktusban érintett szervezetek vezetői tűzszünetet hirdettek, és békebizottságot neveztek ki a régió minden részébe.


A bizottság, beleértve az összes szervezet vezető képviselőit és a független ulemát, a régió minden részébe elutazott, bár Samangan Darra-ye Suf kerületére összpontosított, ahol Harakat és Nasr az egyik legtartósabb konfliktusban vesz részt. Ennek eredményeként a kerületben lévő szervezetek helyi parancsnokait meggyőzték arról, hogy vállalják a tűzszünetet és az ulema független tanácsának létrehozását, amely biztosítja a megállapodások végrehajtását és megakadályozza a jövőbeni konfliktusok kirobbanását. A megállapodás előírta a harcosok visszatérését a bázisukra, a kormány elleni küzdelem és a kerület igazgatásának jobb összehangolását, valamint a milícia erőinek kivonását a madrászokból és más nyilvános helyekrõl. A bizottság Parwan, Ghazni és Wardak tartományokba is elutazott, ahol hasonló megállapodásokat kötött, amelyeket az ulema helyi független tanácsának kellett végrehajtania. A kísérlet azonban hibás volt, és a fegyverszünet nem tartott sokáig. A tárgyalások nem hozhattak volna tartós békét, ha nem hoztak volna létre szilárd keretet, amely minden érintett számára jövőképet kínál a befogadó politikai rendszerről, és lehetővé teszi számukra, hogy legyőzzék kölcsönös bizalmatlanságukat. Az ulema független ülései nem tudták érvényesíteni döntéseiket, és a különböző régiók, melyeket a bizalmatlanság uralt és az ellenségeskedések hosszú története terhelt, ismét erőszakba torkolltak. Sok parancsnok még mindig abban reménykedett, hogy katonailag legyőzi ellenfeleit. Érdekes, hogy a Sura, amely még mindig a Nawur és a Bamijan tartományi háború kulcsfontosságú fele volt, nem szerepelt a békeszerződésekben, ez a tény feltehetően azt tükrözi, hogy az iráni aggodalom a béke biztosításában csak a khomeinista mozgalmon belül van (Dawlatabadi 1999: 220- 238). Annak ellenére, hogy a helyszínen továbbra is kudarcot vallottak, az iráni vezetők vitát folytattak a szövetségekről és az egyesítésről. Ennek a folyamatnak a legfontosabb eredménye a Shura-ye Iatelaf-e Islami Afganisztán megalkotása volt

(Afganisztán Iszlám Szövetségének Tanácsa) 1987 júliusában Teheránban. Legalább ezen a ponton a frakciókra bomlott khomeinista vezetők kielégítő megállapodást kötöttek a hatalommegosztásról az iráni közvetítésnek köszönhetően. Az iráni tisztviselők támogatását élvezve a Szövetségnek sikerült koherensebb és következetesebb álláspontot képviselnie a legfontosabb országos kérdésekben. A szervezetek hatékonyabb koordinációját politikai szinten hozták létre. A legfontosabb politikai döntéseket a szövetség központi bizottsága hozta meg, és a különböző szervezetek által kinevezett szóvivő jelentette be három hónapos rotáció alapján.



Annak ellenére, hogy az afganisztáni Shura-ye Iatelaf-e Islami lépés volt a jó irányba, számos hibája is volt. Kizárta a nem-khomeinista csoportokat, és közvetlenül iráni befolyás alá került, ami korlátozta függetlenségét. A legfontosabb, hogy politikai szinten elért sikerei ellenére a szövetség nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet megfékezni a frakcionalizmust és a belharcokat. E cél elérése érdekében számos, a régióban tevékenykedő vezető együttes erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy túllépjenek a szövetség képletén. Míg az iráni hatóságok és politikai vezetők külföldön elsősorban egy politikai szövetséget támogattak, hogy reagáljanak a térség gyors politikai fejleményeire, a helyben zajló harcok és ellenségeskedések a radikálisabb egyesítési folyamat felé tolták a napirendet. Az új helyzet, amelyet az 1989-es szovjet kivonás teremtett, világossá tette annak szükségességét, hogy a hazarák kollektív hangja szerepet játsszon egy esetleges háború utáni rendezésben, ezáltal megerősítve az egyetlen párt megalakulásának indokait. Annak ellenére, hogy a folyamatot nagyrészt a Nasr és Pasdaran vezette, más frakciók is helyet kaptak. A két szervezet vezetőinek közgyűlése Ghor La’al kerületében 1988 szeptemberében úgy döntött, hogy egyesül egy szervezetbe, és folytatja a tárgyalásokat és más szervezetek bevonását. Ezt számos kongresszus követte Hazaradzsat különböző részein, amelyek célja, hogy minden szervezet politikai és katonai parancsnokait bevonják a vitába arról, hogy sürgősen össze kell egyesíteni az összes frakciót egyetlen párttá. Segített az is, hogy az évekig tartó harcok azt bizonyították, hogy a katonai győzelmek nem érhetők el. Párhuzamos megbeszélések A régió számos kerülete regionális kongresszust tartott Bamijanban, amelyen bejelentették a Hizb-e Wahdat-e Islami Afghanistan, (Afganisztán Iszlám Egység Pártja) megalakulását 1989 közepén. (Bamijan első tartományi székhelyként 1988 augusztusában került az afgán mudzsahedin kezére)



Hazaradzsatban egyetlen párt megalakulása volt az első nagy lépés a hatékony politikai rendszer kialakítása felé Hazaradzsat számára. Habár a Wahdatot általában pártként írják le, és valóban annak is nevezik, a Hazaradzsatban működő összes politikai csoportot, ideértve a korábban kizárt Surát és Harakatot is, ide kellett érteni, a közös napirend és az elfogadott „játékszabályok” alapján. Egy működő, egész afgán politikai rendszer hiányában ezért Wahdat a Hazaradzsat politikai rendszerévé vált. Bár megvoltak a maga hibái, néhány évig legalább békét és stabilitást hozott Hazaradzsatnak. Az évtizedes belharcoknak 26 ezren estek áldozatul, többen mint a szovjetek és a marxista kormányzat ellen vívott harcokban elesettek száma.
 
W

Wilson

Guest
Egyedi, de nem kivételes.

cb091121dAPC20210911124507.jpg



Néhány évvel ezelőtt egy amerikai messianisztikus hegemónia-fanatikus világosan elmagyarázta az USA és Oroszország közötti különbséget.

Az USA egyedülálló és kivételes ország. Oroszország egyedülálló ország, de nem kivételes.

Néhány évvel később, a 9/11-es támadások évfordulóján egy brit szerző egy kínai irodában a közelmúlt eseményeinek fényében ezt a tézist játssza el. Egyedi, de nem kivételes A 9/11-es támadások idején Amerika "csúcson volt" - úgy érezte, hogy ő az egyetlen szuperhatalom a világon, amely bármit megtehet, ezért nem fogta vissza magát a büntetőintézkedésekkel - írja Martin Jacques brit elemző a Global Timesban.

A közel-keleti "katasztrofális kudarc" azonban megmutatta, hogy az USA rosszul ítélte meg a helyzetet, és most szembe kell néznie azzal a keserű ténnyel, hogy többé már nem kivételes, hanem átlagos ország. Időbe telik, amíg az USA felismeri, hogy 20 évvel a szeptember 11-i támadások után kivételes voltát felszámolták. Történelmi szempontból Amerika válasza a New York-i 9/11-es támadásokra "megdöbbentően aránytalan" volt - írja a Cambridge-i Egyetem Politika és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének egykori vezető munkatársa és a Fudan Egyetem Kína Intézetének vezető munkatársa a Global Times-ban megjelent véleménycikkében.

Kétségtelenül tragédia - hangsúlyozza a szerző -, de a 2977 halálos áldozatával alig fér el a legsúlyosabb katonai konfliktusok és terrortámadások "Richter-skáláján". "Ha ugyanez történt volna a fenséges ikertornyokkal Kuala Lumpurban, az esemény valószínűleg egy-két napig a nyugati újságok címlapján szerepelt volna, majd elfelejtették volna. De a szeptember 11-i támadások Amerikában történtek" - érvel az elemző. Jacques emlékeztet minket arra, hogy az USA valójában soha nem nézett szembe külső invázióval - a legtöbb háborúját távoli országokban vívta. "És itt történt ez amerikai földön, és nem is akárhol - hanem New Yorkban. A bosszú elkerülhetetlen volt.

Az amerikai közvélemény követelte, hogy a bűnösöket büntessék meg. Az a tény, hogy egy terrorista csoport állt mögötte, lehetetlenné tette az arányos büntetőintézkedéseket, figyelembe véve az amerikai nép felháborodását. Amerikának pedig nem volt kedve visszafogni magát. És természetesen a Bush-kormányzatnak sem volt kedve visszafogni magát. Végül is Amerika volt az egyetlen szuperhatalom" - jegyzi meg a szakértő. A hidegháború vége óta az USA "az egypólusú világot vezette", a "világcsendőr" szerepét vállalta - "Amerikának meg kellett volna mutatnia mindenkinek, hogy ki a főnök, és hogy ez nem múlik el vele. 2001-ben a neokonzervatív kormányzat biztos volt abban, hogy az új évszázad "az amerikai évszázad" lesz. A Szovjetunió összeomlása után nem volt új, méltó rivális a láthatáron. "Ez az amerikai arrogancia korszaka is volt - bármi lehetséges volt" - teszi hozzá Jacques.

A szerző szerint Amerika nem korlátozódott semmire, és végül "katasztrofális elszámolási hibát" követett el. A Bush-kormányzat két "nagy jelentőségű döntést" hozott: Afganisztán lerohanása az ott beékelődött terroristák megbüntetése érdekében, valamint Irak lerohanása Szaddám Huszein megbuktatása és az ország "nyugati típusú demokráciává" való átalakítása érdekében. Ha az első célnak legalábbis volt némi köze 9/11-hez, mivel az al-Kaida* Afganisztánban székelt, Iraknak semmi köze a terrortámadáshoz. "Az USA egyszerűen megragadta a 9/11 által kínált lehetőséget, hogy átformálja a Közel-Keletet" - véli az elemző.

Amerikának mindkét háborúért drágán kellett fizetnie, mind emberéletben, mind erőforrásokban. Irakban több mint 400 ezer ember halt meg, a költségvetés becslése szerint a háború 2 és 3 billió dollár közé került. Az afganisztáni háború körülbelül 2,3 billió dollárba került. Pontos számok nem állnak rendelkezésre az áldozatokról, de számuk biztosan 100 ezer fölött van. A Brown Egyetem Costs of War projektje szerint az USA több mint 8 billió dollárt költött a terrorizmus elleni háborúra, a halálos áldozatok száma körülbelül 900 ezer ember volt.

Mire volt ez az egész? "Mindkét háború katasztrofális és szánalmas kudarccal végződött. Húsz évvel később az amerikai történelem leghosszabb háborúja, az afganisztáni háború az Egyesült Államok látványos megalázásával ért véget, amely az 1975-ös vietnami visszavonulásra emlékeztetett. Szaddám Huszein megölését leszámítva Amerika nem érte el egyetlen iraki célját sem" - írja Jacques.

A szakértő szerint az amerikai fiaskó a századforduló globális helyzetének félreértelmezéséből fakadt. Washington azt hitte, hogy a világ egypólusú, holott valójában már akkor elkezdett több pólusúvá válni. Az USA keserűen megtanulta, hogy hatalma nem korlátlan, hogy nem tehet meg bármit, amit akar, hogy kemény határai vannak annak, amit elérhet. Ezért az USA sok állampolgárának életével, jelentős pénzösszegekkel és saját hírnevével fizetett.

Az elemző szerint 9/11 és az azt követő események idején Amerika a csúcson volt. Azonban túlbecsülte magát, és ez felgyorsította a hanyatlásának közeledtét. "Az Egyesült Államok hanyatlása ma olyan jelenség, amelyet többé-kevésbé mindenki elismer, még maga Amerika is, míg 2001-ben még a szó puszta említése is teljes képtelenségnek számított volna" - jegyzi meg Jacques.

Az amerikaiak két évszázadon keresztül úgy gondolták, hogy a világelsőség valahol az USA-ban, a DNS szintjén van rögzítve. "A vereség beismerése, mint amire Biden rájött, nem nagyon tetszik a nemzetnek. Amerika a múlt túsza, amelyet gyorsan elveszítünk. Többé már nem kivételes, hanem egy átlagos országgá válik. De nagyon sok időbe fog telni, amíg elfogadja ezt a tényt" - zárja az elemző.

https://russian.rt.com/inotv/2021-09-11/Britanskij-uchenij-SSHA-potrebuetsya-vremya -

https://www.globaltimes.cn/page/202109/1233792.shtml - eredeti angol nyelven

A mezőny utolérte a sárga trikó tulajdonosát, akinek most még a saját szurkolóitól is kételyeket kell hallania a vezetésével kapcsolatban, nem is beszélve a közvetlen riválisokról. Washington, bár eddig az egyetlen szuperhatalom és a legerősebb hadsereg birtokosa volt, elvesztette az évtizedek óta táplált kivételes jellegét. Amit egykor magától értetődőnek tekintettek, azt ma már rendszeresen megkérdőjelezik, mind az Egyesült Államokon belül, mind azon kívül.

Colonelcassad
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Egyedi, de nem kivételes.

cb091121dAPC20210911124507.jpg



Néhány évvel ezelőtt egy amerikai messianisztikus hegemónia-fanatikus világosan elmagyarázta az USA és Oroszország közötti különbséget.

Az USA egyedülálló és kivételes ország. Oroszország egyedülálló ország, de nem kivételes.

Néhány évvel később, a 9/11-es támadások évfordulóján egy brit szerző egy kínai irodában a közelmúlt eseményeinek fényében ezt a tézist játssza el. Egyedi, de nem kivételes A 9/11-es támadások idején Amerika "csúcson volt" - úgy érezte, hogy ő az egyetlen szuperhatalom a világon, amely bármit megtehet, ezért nem fogta vissza magát a büntetőintézkedésekkel - írja Martin Jacques brit elemző a Global Timesban.

A közel-keleti "katasztrofális kudarc" azonban megmutatta, hogy az USA rosszul ítélte meg a helyzetet, és most szembe kell néznie azzal a keserű ténnyel, hogy többé már nem kivételes, hanem átlagos ország. Időbe telik, amíg az USA felismeri, hogy 20 évvel a szeptember 11-i támadások után kivételes voltát felszámolták. Történelmi szempontból Amerika válasza a New York-i 9/11-es támadásokra "megdöbbentően aránytalan" volt - írja a Cambridge-i Egyetem Politika és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének egykori vezető munkatársa és a Fudan Egyetem Kína Intézetének vezető munkatársa a Global Times-ban megjelent véleménycikkében.

Kétségtelenül tragédia - hangsúlyozza a szerző -, de a 2977 halálos áldozatával alig fér el a legsúlyosabb katonai konfliktusok és terrortámadások "Richter-skáláján". "Ha ugyanez történt volna a fenséges ikertornyokkal Kuala Lumpurban, az esemény valószínűleg egy-két napig a nyugati újságok címlapján szerepelt volna, majd elfelejtették volna. De a szeptember 11-i támadások Amerikában történtek" - érvel az elemző. Jacques emlékeztet minket arra, hogy az USA valójában soha nem nézett szembe külső invázióval - a legtöbb háborúját távoli országokban vívta. "És itt történt ez amerikai földön, és nem is akárhol - hanem New Yorkban. A bosszú elkerülhetetlen volt.

Az amerikai közvélemény követelte, hogy a bűnösöket büntessék meg. Az a tény, hogy egy terrorista csoport állt mögötte, lehetetlenné tette az arányos büntetőintézkedéseket, figyelembe véve az amerikai nép felháborodását. Amerikának pedig nem volt kedve visszafogni magát. És természetesen a Bush-kormányzatnak sem volt kedve visszafogni magát. Végül is Amerika volt az egyetlen szuperhatalom" - jegyzi meg a szakértő. A hidegháború vége óta az USA "az egypólusú világot vezette", a "világcsendőr" szerepét vállalta - "Amerikának meg kellett volna mutatnia mindenkinek, hogy ki a főnök, és hogy ez nem múlik el vele. 2001-ben a neokonzervatív kormányzat biztos volt abban, hogy az új évszázad "az amerikai évszázad" lesz. A Szovjetunió összeomlása után nem volt új, méltó rivális a láthatáron. "Ez az amerikai arrogancia korszaka is volt - bármi lehetséges volt" - teszi hozzá Jacques.

A szerző szerint Amerika nem korlátozódott semmire, és végül "katasztrofális elszámolási hibát" követett el. A Bush-kormányzat két "nagy jelentőségű döntést" hozott: Afganisztán lerohanása az ott beékelődött terroristák megbüntetése érdekében, valamint Irak lerohanása Szaddám Huszein megbuktatása és az ország "nyugati típusú demokráciává" való átalakítása érdekében. Ha az első célnak legalábbis volt némi köze 9/11-hez, mivel az al-Kaida* Afganisztánban székelt, Iraknak semmi köze a terrortámadáshoz. "Az USA egyszerűen megragadta a 9/11 által kínált lehetőséget, hogy átformálja a Közel-Keletet" - véli az elemző.

Amerikának mindkét háborúért drágán kellett fizetnie, mind emberéletben, mind erőforrásokban. Irakban több mint 400 ezer ember halt meg, a költségvetés becslése szerint a háború 2 és 3 billió dollár közé került. Az afganisztáni háború körülbelül 2,3 billió dollárba került. Pontos számok nem állnak rendelkezésre az áldozatokról, de számuk biztosan 100 ezer fölött van. A Brown Egyetem Costs of War projektje szerint az USA több mint 8 billió dollárt költött a terrorizmus elleni háborúra, a halálos áldozatok száma körülbelül 900 ezer ember volt.

Mire volt ez az egész? "Mindkét háború katasztrofális és szánalmas kudarccal végződött. Húsz évvel később az amerikai történelem leghosszabb háborúja, az afganisztáni háború az Egyesült Államok látványos megalázásával ért véget, amely az 1975-ös vietnami visszavonulásra emlékeztetett. Szaddám Huszein megölését leszámítva Amerika nem érte el egyetlen iraki célját sem" - írja Jacques.

A szakértő szerint az amerikai fiaskó a századforduló globális helyzetének félreértelmezéséből fakadt. Washington azt hitte, hogy a világ egypólusú, holott valójában már akkor elkezdett több pólusúvá válni. Az USA keserűen megtanulta, hogy hatalma nem korlátlan, hogy nem tehet meg bármit, amit akar, hogy kemény határai vannak annak, amit elérhet. Ezért az USA sok állampolgárának életével, jelentős pénzösszegekkel és saját hírnevével fizetett.

Az elemző szerint 9/11 és az azt követő események idején Amerika a csúcson volt. Azonban túlbecsülte magát, és ez felgyorsította a hanyatlásának közeledtét. "Az Egyesült Államok hanyatlása ma olyan jelenség, amelyet többé-kevésbé mindenki elismer, még maga Amerika is, míg 2001-ben még a szó puszta említése is teljes képtelenségnek számított volna" - jegyzi meg Jacques.

Az amerikaiak két évszázadon keresztül úgy gondolták, hogy a világelsőség valahol az USA-ban, a DNS szintjén van rögzítve. "A vereség beismerése, mint amire Biden rájött, nem nagyon tetszik a nemzetnek. Amerika a múlt túsza, amelyet gyorsan elveszítünk. Többé már nem kivételes, hanem egy átlagos országgá válik. De nagyon sok időbe fog telni, amíg elfogadja ezt a tényt" - zárja az elemző.

https://russian.rt.com/inotv/2021-09-11/Britanskij-uchenij-SSHA-potrebuetsya-vremya -

https://www.globaltimes.cn/page/202109/1233792.shtml - eredeti angol nyelven

A mezőny utolérte a sárga trikó tulajdonosát, akinek most még a saját szurkolóitól is kételyeket kell hallania a vezetésével kapcsolatban, nem is beszélve a közvetlen riválisokról. Washington, bár eddig az egyetlen szuperhatalom és a legerősebb hadsereg birtokosa volt, elvesztette az évtizedek óta táplált kivételes jellegét. Amit egykor magától értetődőnek tekintettek, azt ma már rendszeresen megkérdőjelezik, mind az Egyesült Államokon belül, mind azon kívül.

Colonelcassad
Fudan Egyetem Kína Intézetének vezető munkatársa a Global Times-ban megjelent véleménycikkében.
 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok több mint 500 afgán pilótát visz ki Üzbegisztánból....​

7abf942d3fd1300f24bdc6687d5a1.jpeg
Illusztráció: yandex.ru.

Az Egyesült Államok megállapodást kötött Üzbegisztánnal, amelynek értelmében az országba érkező afgán légierő pilótáinak egy csoportját családjaikkal együtt a hétvégén átszállítják egy amerikai katonai bázisra - írta forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

Szerinte az afgán légierő pilótáiról beszélünk, akik a tálibok hatalomra kerülése után Afganisztánból a rokonaikkal együtt az afgán légierő repülőgépeivel és helikoptereivel Üzbegisztánba menekültek. Megjegyzendő, hogy a tálibok nyomást gyakoroltak az üzbég hatóságokra annak érdekében, hogy kiadják az Afganisztánt elhagyó pilótákat.

Mint az újság hangsúlyozza, maguk a pilóták, annak ellenére, hogy a tálibok minden tisztviselőnek és katonaságnak amnesztiát ígértek, félnek a biztonságukért és családjaik biztonságáért. A kiadvány szerint összesen 585 afgán pilóta, a személyzet tagjai és hozzátartozói vannak Üzbegisztánban. Ezek az emberek várhatóan "az amerikai dohai katonai bázisra repülnek", de még nem világos, hogy tovább mennek -e az Egyesült Államokba vagy bármelyik másik országba.

A lap szerint Üzbegisztánban 46 katonai repülőgép és helikopter található, amelyek korábban érkeztek Afganisztánból, további sorsuk azonban tisztázatlan. A tálibok a repülőgépek és helikopterek Afganisztánba való visszaküldését szorgalmazzák, de egy ilyen lépés valószínűleg erős ellenállást vált ki az USA -ból - mondta az újság.

Azt is megjegyzik, hogy a tálibok képviselője, Suheil Shaheen bejelentette, hogy vissza kell küldeni az országba menekült afgán pilótákat.
„Ezeknek a pilótáknak vissza kell térniük az országukba, az országnak szüksége van rájuk” - mondta Shahin az újságban.

Colonelcassad
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Az amerikai dróncsapás Kabulban egy segélymunkást ölt meg, nem ISIS terroristát, a NYT vizsgálata azt mutatja
Ostoba jenki rohadékok
nyt vizsgálatot ha nem haragszol nem veszem készpénznek.
Egyébkén sajnálatos eset, de ott és akkor félig rejtve jelzés nélküli gépkocsiba kananákat pakolni, elég ostoba öttlet volt, akkor is ha a jószándék vezette...