Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 047
113
Egy ukrán cikk, mely áttekinti a két szemben álló fél IFV verzióit, képességeit.


És nem, nem nézi le az orosz medve ezen képességeit.

Gyors összefoglalás:

Ukrajna:
jelen: Pár darab kivételével BMP-1 és BMP-2 különböző variánsai. Lényegében tudják, hogy elavultak, de olcsó megtartani.
jövő: Rengeteg új variáns különböző cégek különböző modernizációs tervrajzai alapján. Ami itt is megdöbbentő, hogy költenek ezek modernizálására, de a minisztérium még meg sem határozta a kívánság listáját, hogy minek kellene megfelelniük. Lényegében csinálják ezen a téren is, mint megannyi fegyvernemben a K+F-et halomra. Az ország védelmi vállalatai nem alkotnak integrációt a termelésben. Az egyik a másik kiszorítására hoz létre prototípusokat, miközben megrendelés nincs a kormánytól. A T-64-esből kialakított nehéz harcjárműtől a felületi kezelés BMP-1 modernizációig minden van, csak igény nincs rájuk.

Oroszország:
jelen: Négyszer nagyobb flotta park a BMP-kből és protó szintjén az Armata platform elgondolás. Az elmúlt években tudatosan hanyagolni kezdték a BMP-1esek rozsdareszelését és a legnagyobb harcértékkel bíró BMP-3 korszerűsítésére és újak gyártására helyeződött a hangsúly. Érdekesség, hogy támadásnak nem kitett régiókban megjelent a kerekes BTR-ekre cserélése a BMP-1eseknek, bár kisebb páncél védelem, de olcsóbb fenntartás.
jövő: Gazdasági okokból nagyon kevés darabszám várható az Armata platform IFV variánsából, ahogy MBT-ből is, a fejlesztésénél erős kritika éri a megnövekedett árakat. Ezért egyértelműen a nagyobb védelmet és tűzerőt jelentő BMP-3 lesz a fő prioritás, mely még megfizethető Putyinéknak. A cikk elismeri, hogy sokkal tudatosabb építkezés zajlik Moszkvában mind új típusok kifejlesztésében, mind azok mögé megrendelés állításában.
Itt nem a BMP-k fognak dönteni !
Az ukránok a közeljövőben kapnának egy egészséges CM záport a tenger felől a levegőből és szárazföldről és letolt gatyával állnának szemben az oroszok ellen.
 
W

Wilson

Guest

Zelenszkij ismét a Motor Sich államosítását támogatja​

Kép
Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna stratégiai vállalkozásainak továbbra is állami tulajdonban kell maradniuk, mert ez nemzetbiztonsági kérdés.
Ezt mondta, amikor válaszolt egy kérdésre a jaltai európai stratégia IGEN Brainstorming ülésén.

Elmondása szerint ezért döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a Motor Sich részvényeinek értékesítését.
Zelenszkij hozzátette, hogy Ukrajna nyitott a külföldi üzletekre, ha azok átláthatóan működnek, és további munkahelyeket teremtenek hazánkban.

"Ha az üzlet tiszta, nyitott és további munkahelyeket ad Ukrajnában, akkor ez prioritást élvez Ukrajnában" - mondta.
Ugyanakkor Ukrajna és Kína kapcsolataival kapcsolatos kérdésre válaszolva Zelenszkij megjegyezte, hogy növelni szeretné az ukrán gazdaságba irányuló külföldi befektetéseket.

„Ami a Kínához fűződő kapcsolatokat illeti. Ma, amikor mindenki a belpolitikára, a hazai vállalkozásokra és az ország gazdaságára gondol, mit mondhatnék arról az országról, amellyel a legnagyobb a kereskedelmi volumenünk?

Stratégiai kapcsolatokról, stratégiai gazdasági partnerekről van szó. Tudom, hogy a kínai vállalkozások befektetnek Ukrajnába, és szeretném, ha bármely vállalkozás többet fektetne be Ukrajnába, " - összegzett.

Emlékeztetőül: az ukrán kormány nem tervezi a Motor Sich repülőgép -motorgyár államosítását, mondta Oleg Urusky, az ukrán stratégiai iparágakért felelős miniszterelnök -helyettes júniusban.

Colonelcassad
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Itt nem a BMP-k fognak dönteni !
Az ukránok a közeljövőben kapnának egy egészséges CM záport a tenger felől a levegőből és szárazföldről és letolt gatyával állnának szemben az oroszok ellen.

Ne feledd, hogy nehéz egy cikket úgy megírni, ha kilépsz a műfaji keretből! Nem megkerülhető téma náluk sem, ahogy egyetlen hadseregben sem, hogy az IFV-vel valamit kezdeniük kell, attól még, hogy vannak más területeken is bőven lemaradásuk.

Mik voltak a korlátok, amik alapján egy ilyen cikket megírhattak?

1, Az ukrán kormány még semmi döntést nem szült meg azzal kapcsolatban, hogy mire cseréli le az elöregedő flottáját. (Direkt első helyre tettem, hiszen ha lenne egy hozzánk hasonló döntése, akkor arról szólna még egy összehasonlító cikk is, hogy mi hogyan kászálódunk ki a jelenlegi helyzetünkből és ők hogyan próbálnak. De mivel ilyenről pletyka szintjén sincs szó, legfeljebb vágyálmokat tudna megfogalmazni.)
2, Valós konfliktus helyzet van a két ország között. (Lehetett volna a Nyugattal is összehasonlítani, de az leginkább a technikai elmaradottság ekézése. Gazdasági értelemben is almát a körtével. Az oroszok azért érdekesek számukra, mert hasonló gazdasági problémákkal küszködnek és mert ténylegesen releváns információ, hogy a múlt vesztes csatáihoz képest a változás milyen irányú.)
3, Amit te mondasz, azok a műveleti tervezés fázisa. Akkor van jelentősége, ha a technológia megkülönbözteti. Mivel Moszkva erői ugyan úgy védtelenek mind keringő lőszer, Javelin és egy sor más dolog ellen. Körülbelül mintha azt mondanám a magyar Hiúzra, hogy kap egy 155-ös találatot és majd nézhetünk... Nem szempont egy összehasonlító elemzésben. Az adott példában csak a magyar és ukrán darabszámok, páncélvédelme, tűzereje és eltérő képességei az érdekesek.

Remélem érted. Vagy kifuttatom arra a cikket, hogy IFV nem kell, hülyeség, ne csináld, mert egyszerűbb kidobni és a pénzt valamelyik másik fegyvernem modernizálására költeni... Ember nincs, aki ezt ki merné mondani Ukrajnában annak fényében, hogy pénz továbbra sem lesz semmire, de a térség legtöbb állama új IFV-kben gondolkodik.
A másik lehetőség, hogy beszélek a cikkben arról, hogy mi kellene egy nyugati szintű hadseregnek, de ez üres zsebbel ácsorgás az édesség pult előtt.
A harmadik lehetőség az, hogy egy összehasonlító cikkben listázom azt, hogy az elmúlt pár évben a két szemben álló hadsereg honnan hová jutott el.

Egy újságírónak nem célszerű az ilyen műfaji kereteket átlépni, mert különben hamar parttalan (és igazából semmit mondó) lesz az írása.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 030
73 525
113
Ukrajna megháromszorozhatja Bayraktar TB2 flottáját...

 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Vogon

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
És elérkeztünk mindennek az alapjához! Legalábbis ami a jövő évet illeti az ukrán hadseregben. A pénz!


Az USA elkezdte tervezni a jövőévi költségvetését. Javaslat született Ukrajna támogatásáról a légvédelem integráltsági hiányosságait 300 millió dollár értékben. (Legalábbis azt hámozom ki, hogy a támogatás fő célterülete egy modern, rétegzett légvédelem és talán a légierő fejlesztése.)


És ez a következő cikk meglepett. Én úgy tudtam, hogy Ukrajna a GDP 5%-át költi a hadseregre. De az itteni számok alatt ez már eddig is fölötte volt és jövőre majdnem eléri a 6%-ot. A teljes költségvetésen belül körülbelül 25%-ot fordít új fegyverekre vagy a meglévők modernizálására. Itt nem számítja, hanem pluszban jön hozzá pluszban a külföldi országok adománya, ha jól értem. A fentebb említett jenki szám ebben a másik cikkben hibásan szerepel, mert a kijevi kormány még egy régebbi adattal számolhatott a beszámolójában.
Meglátjuk, hogy az amcsiknál elfogadják-e az új számokat, de érdemes megemlíteni, hogy még az angoloktól és franciáktól is óriási tételekkel számolnak, hogy be fog érkezni. (Konkrétumok nélkül nem tudom, mi lehet, de keleti szláv szomszédaink már egy jó ideje csorgatják a nyálukat a Brit Haditengerészet szolgálatból épp kivont hajóira, jó lesz az nekik a semmi helyet alapon. Gondolom a franciák sem bolondultak meg, hogy új cuccot gyártsanak. De míg ők első sorban a használt kacatoktól szabadulnának majd várhatóan, addig az USA jövőbeli piacot is akar hódítani ezekkel. A suplyból bejövő pénzekkel aranyárban.)

Összegzés: Úgy tűnik, hogy nem állt meg a folyamat, hogy növeljék a kiadásaikat. Ami elkerülhetetlenné teszi, hogy még ebben az évtizedben össze ne omoljon az ország. Már most is IMF hitel van és mellette vesz fel irreális kamatra kölcsönt. Ráadásul van a cikkben egy mondat a végén, ami valószínűleg a minisztériumtól származik, ami tovább erősíti a félelmeimet, hogy Ukrajnában a háború csak azért van, hogy legyen. Ez egészen pontosan úgy hangzott, hogy a fegyverkezésre való költés hozzá járul a hazai fegyvergyártók további munkahely teremtéséhez és ezzel a GDP növekedéséhez. (A függetlenné váláskor a GDP 20%-át tette ki a hadipar, ráadásul a foglalkoztatottak 60%-át és ebbe nem számították bele az 1 millió embert fegyverben. Export piacot nem tudott találni kivéve olyan elhanyagolható tételeket, mint 1 zl. Oplot meg hasonlóak. És a jelenlegi filozófia is úgy tűnik, hogy a vesztes háború is jobb egy hadiparra épülő országnak, mint a béke.)
Viszont ezek a számok szép lassan meg fogják hozni az eredményüket, úgy érzem. Az biztos, hogy a harcértékük növekedni fog, ha csak a modern csatairányítási rendszerre tett erőfeszítéseiket nézem vagy a török drónok beszerzését. Kívánom nekik, hogy az a 300M $ Patriot legyen, de nem olyan régen volt cikk róla, hogy Zelenszkij ezt visszautasította, mert nekik van saját légelhárító fejlesztésük. És agyon csapná a hazai ipar ezen szegmensét.
Viszont az általuk álmodott hadsereg, mely képes visszavenni a két lázadó megyét és a Krímet max fél évig kitartható, utána a gazdaságot olyan szinten maga alá temeti, hogy a mai szintű látványtatarozást sem lehet már megcsinálni, össze fog omlani.
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
És elérkeztünk mindennek az alapjához! Legalábbis ami a jövő évet illeti az ukrán hadseregben. A pénz!


Az USA elkezdte tervezni a jövőévi költségvetését. Javaslat született Ukrajna támogatásáról a légvédelem integráltsági hiányosságait 300 millió dollár értékben. (Legalábbis azt hámozom ki, hogy a támogatás fő célterülete egy modern, rétegzett légvédelem és talán a légierő fejlesztése.)


És ez a következő cikk meglepett. Én úgy tudtam, hogy Ukrajna a GDP 5%-át költi a hadseregre. De az itteni számok alatt ez már eddig is fölötte volt és jövőre majdnem eléri a 6%-ot. A teljes költségvetésen belül körülbelül 25%-ot fordít új fegyverekre vagy a meglévők modernizálására. Itt nem számítja, hanem pluszban jön hozzá pluszban a külföldi országok adománya, ha jól értem. A fentebb említett jenki szám ebben a másik cikkben hibásan szerepel, mert a kijevi kormány még egy régebbi adattal számolhatott a beszámolójában.
Meglátjuk, hogy az amcsiknál elfogadják-e az új számokat, de érdemes megemlíteni, hogy még az angoloktól és franciáktól is óriási tételekkel számolnak, hogy be fog érkezni. (Konkrétumok nélkül nem tudom, mi lehet, de keleti szláv szomszédaink már egy jó ideje csorgatják a nyálukat a Brit Haditengerészet szolgálatból épp kivont hajóira, jó lesz az nekik a semmi helyet alapon. Gondolom a franciák sem bolondultak meg, hogy új cuccot gyártsanak. De míg ők első sorban a használt kacatoktól szabadulnának majd várhatóan, addig az USA jövőbeli piacot is akar hódítani ezekkel. A suplyból bejövő pénzekkel aranyárban.)

Összegzés: Úgy tűnik, hogy nem állt meg a folyamat, hogy növeljék a kiadásaikat. Ami elkerülhetetlenné teszi, hogy még ebben az évtizedben össze ne omoljon az ország. Már most is IMF hitel van és mellette vesz fel irreális kamatra kölcsönt. Ráadásul van a cikkben egy mondat a végén, ami valószínűleg a minisztériumtól származik, ami tovább erősíti a félelmeimet, hogy Ukrajnában a háború csak azért van, hogy legyen. Ez egészen pontosan úgy hangzott, hogy a fegyverkezésre való költés hozzá járul a hazai fegyvergyártók további munkahely teremtéséhez és ezzel a GDP növekedéséhez. (A függetlenné váláskor a GDP 20%-át tette ki a hadipar, ráadásul a foglalkoztatottak 60%-át és ebbe nem számították bele az 1 millió embert fegyverben. Export piacot nem tudott találni kivéve olyan elhanyagolható tételeket, mint 1 zl. Oplot meg hasonlóak. És a jelenlegi filozófia is úgy tűnik, hogy a vesztes háború is jobb egy hadiparra épülő országnak, mint a béke.)
Viszont ezek a számok szép lassan meg fogják hozni az eredményüket, úgy érzem. Az biztos, hogy a harcértékük növekedni fog, ha csak a modern csatairányítási rendszerre tett erőfeszítéseiket nézem vagy a török drónok beszerzését. Kívánom nekik, hogy az a 300M $ Patriot legyen, de nem olyan régen volt cikk róla, hogy Zelenszkij ezt visszautasította, mert nekik van saját légelhárító fejlesztésük. És agyon csapná a hazai ipar ezen szegmensét.
Viszont az általuk álmodott hadsereg, mely képes visszavenni a két lázadó megyét és a Krímet max fél évig kitartható, utána a gazdaságot olyan szinten maga alá temeti, hogy a mai szintű látványtatarozást sem lehet már megcsinálni, össze fog omlani.
Engen egyetlen dolog érdekelne.
Ha az ukránok háborúba kezdenek az oroszok ellen, amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne (bár szvsz az oroszok csak az orosz ajkú területeket vinnék, az egész csődtömeg nem kellene nekik), akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Engen egyetlen dolog érdekelne.
Ha az ukránok háborúba kezdenek az oroszok ellen, amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne (bár szvsz az oroszok csak az orosz ajkú területeket vinnék, az egész csődtömeg nem kellene nekik), akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?
Folyamatosan követelnék az oroszoktól, mialatt a megmaradt ukri területeken beazednék a kétszeresét a lakossagtól örök rabszolgaságba taszítva őket, mindemellett erre hivatkozva bedöntenének pár kisebb gazdaságot, majd erre alapozva egy újabb gazdasági válsággal riogtva mentőcsomagot kérnének, amit a nem báb kormányok természetesen a mi kontónkra meg is adnának nekik, hogy azok ezt így a banki tartalékráta megszokott menetében a központi bank által létrehozott drága semmi semmivel nem fedezett kilencszeresét zúdíthassák ránk akiknek megszorító csomagja van épp a bankmentés miatt tehát fel kell vennie sokaknak mialatt meghallgathatják, hogy a fogyasztási szokásaik miatt rörtént ez és miattuk a gazdaság majdnem bedőlt mint azok, akiknek a szándékos bedöntésével megalapozták ezt.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 028
11 900
113
Engen egyetlen dolog érdekelne.
Ha az ukránok háborúba kezdenek az oroszok ellen, amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne (bár szvsz az oroszok csak az orosz ajkú területeket vinnék, az egész csődtömeg nem kellene nekik), akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?
A második :D
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 079
13 472
113
Engen egyetlen dolog érdekelne.
Ha az ukránok háborúba kezdenek az oroszok ellen, amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne (bár szvsz az oroszok csak az orosz ajkú területeket vinnék, az egész csődtömeg nem kellene nekik), akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?
Egy állam megszállas által nem tud megszunni, amíg van, aki továbra is elismeri onnálló államnak és a kormánya monjunk egy szovetséges országban mukodik tovább - mind példaul a lengyel kormány a 2.vh alatt. Szoval a hitelei továbra is fenállnak, sot még további hiteleket is vehet fel elvileg.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 382
23 108
113
Vaskupola mint amerikai rendszer, amerikából
:D:D:confused:

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Engen egyetlen dolog érdekelne.
Ha az ukránok háborúba kezdenek az oroszok ellen, amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne (bár szvsz az oroszok csak az orosz ajkú területeket vinnék, az egész csődtömeg nem kellene nekik), akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?

Szerintem kezditek nagyon túlgondolni A. Sügérnek ezt a kérdését.

1, Nincs olyan, hogy 1 vs. 1 szituáció. Ha kedvenc példámmal élünk, a magyar kormány szigorúan Washingtoni nyomásra, de belekeveredhet egy ilyen háborúba. És csapataink bevonulnak Kárpátaljára az Ukrán Állam nemzetközileg is elismert kormányának védelme érdekébe. És bízom magunkban annyira, hogy megvédelmezve szomszédunkat... az orosz előrenyomulás kifullad a Kárpátok lábainál és nem is tudna újra lendületet venni. Maradna jogilag Ukrajna, a maga adósságával és mi röhögve megoldjuk az ottani magyarok védelmét ezentúl.

2, Kár jogászkodnotok. Nincs az a helyzet, ahol Oroszország nem örökölné meg az adósságot. És ma képtelen lenne fizetni az ukrán csődtömeget. És itt nem csak a meglévő adósságot értem, mert makro számokat nézve még mindig nem a reménytelen helyzet kategóriája Ukrajna... Ha csak Harkovig eljutnak, már örömünneppel fogadják a felszabadító csapatokat és sorban állnak Putyinnál, hogy melyik tankgyár munkásainak -elmaradt- bérét fizesse ki a másik melósai előtt, amiből neki egyikre sincs szüksége. Van elég tankgyártó kapacitása.
Ténylegesen ami elmaradásokat felhalmozott Határvidék népe, nos, azt önmagában megérezné még Oroszország is. A háború óta próbálják Ukrajnában kimenteni az addigra csődbe ment hadipari vállalatokat és ha azokat leírják veszteségként, akkor meg a munkanélküliség és a GDP csökkenése temet maga alá bárkit.

3, Moszkva megteheti, hogy annektálja az egész országot, mint anno a Krímet. És nem ismeri el az államadósságot, nem fizet semmit. Ennek kb olyan következménye lenne, mint amikor Argentína bejelentette, hogy nem fizeti vissza a tartozását. Oké, hogy amíg az oroszok szuronya elér, addig azt csinálnak, amit akarnak. De gazdaságilag nem tud semmit meghatározni. Civil vonalon nem nagyhatalom.

4, Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy egy Oo. elleni nyílt háború helyett inkább csak célpontot keresnek. Vállaljanak-e kurva sok pénzért zsoldos szerepet egy nyugati érdekeltségű háborúban a harmadik világban? Olyan kérdéseket fognak vizsgálni, hogy PMC felárban van-e szüksége a franciáknak rájuk Maliban. (Nincs. A németek és egyre több uniós sereg fog odaérkezni a megsegítésükre, aranyárban mért, rosszul felszerelt csapat nem kell golyófogónak.)
Belorusszia- Ennek elég nagy az esélye, Minszk nem sokat költött fegyverekre az utóbbi időben, mostanában kezd észbe kapni, de nagyon komótosan csinálja. Sokkal többre számít a területén most kiadott katonai bázisoktól, ahol orosz katonák fognak állomásozni. Lukasenka helyében aggódnék, hogy valaki kifizet egy kövér csekket, hogy a mostani "demokrácia deficitet" oldják már meg Kijevből.
Lengyelo.- esélytelenek nyugalma, egyedül is lerendezné Kijevet, végtelenül barátságos a hangvétel, hiszen Varsó imádja az oroszok elleni retorikát.
Magyarország- NATO tag, de ide a rozsdás bökőt, hogy amilyen őrültek, az egyik asztalfiók mélyén lapul egy vaskos dosszié arra az esetre, ha végleg megromlik a viszonyunk a Nyugattal.
Románia- Szintén könnyű célpont, de szintén NATO tag. Viszont lehetne vele is és ellene is játszani a szürke zónában. Bukarest be akarja kebelezni Moldovát. Ebben ukrán csapatok kihasíthatnának egy északi részt, ezzel egyrészt legalizálnák, hogy egyetlen szomszédos állam sem kívánta a Földön látni többé az állam alakulatot. Másfelől fényes győzelmet arathatnának egy ellátási gonddal küszködő orosz békefenntartó alakulat felett. Csak ebben a szent pillanatban hadüzenet lenne Moszkva felé, és szembe néznének mindketten azzal, hogy kettejük serege együtt nem képes megállítani a medve mancsát.


Összefoglalva: A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy még egy darabig pingpongozunk azon, hogy ki fizesse ki azt a pénzmennyiséget, amit felhalmoztak, de senki nem akar kicsengetni. USA távol tartja a kezét, kötelezettséget nem vállal. Csupán már most is szélsebesen köt olyan üzleteket, ahol például haditech cuccokért később majd több lóvét visszakap, mint amennyit most elajándékozott. (Érdekes elgondolás egy olyan országból kiszipolyozni, amiben most sincs elég önmaga fenntartásához.)
A hadsereg méretét nem lesznek hajlandóak egy jó darabig értelmes szintre lecsökkenteni. Velünk közel megegyező összGDP-vel akarnak egy 250ezres katonaságot fenntartani. Mivel a harcmezőn legalább látvány eredményeket kell elérni a szakadárok ellen, ezért megy a kidobált jenki cuccok megszerzése. Egyre inkább a skulótól kezdve minden szarért oda fizetnek majd. Ez a 6%-os költés, ami növekedni fog, ha elkezdik beszerezni az F-15 és F-16 flottát, hogy csak egy nagyszerű modernizációs ötletet említsek.
Ténylegesen lenne megoldás a helyzetükre, csak mint minden ilyen, túl szép, hogy igaz legyen. Az állami hadi cégeket simán a csőd és felszámolás előtt el kéne adniuk, javarészt át lehetne alakítani külföldi multiknak civil termelő üzemekké. A minőség-ellenőrzést megszervezni normálisra. Jelenleg még nem az a fő gondjuk, hogy nincs termelő kapacitásuk, csak nincs áru, amit export piacra termeljenek. A kelet-nyugati kereskedelmi útvonalakat elszaggatták a háborúval, amiből kis hasznot fölöztek le előtte. (Északi Áramlat az ő tranzit díjuk kikerülésével épült, teherautósok is meggondolják, hogy Oo-ból rajtuk keresztül hozzanak-e bármit EU-ba.) Hamarosan viszont, ha ez így halad, akkor már a gyártó kapacitás is a múlté lesz. Nem az lesz a kérdés, hogy az odaköltöző multi költ-e jobb szerszámokra. A gyárak be fognak zárni, az épület omladozik majd és nem lesz értelme ott létre hozni egy újat, hanem megy majd a zöldmezős beruházás. Ami a közmű kiépítés, az épületfelhúzás miatt mindig lassabb és költségesebb az államnak is, mint megelőzni a csődöt.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem tudom mikor, de volt már szó itt arról, hogy az Oplot új verziója nem tartalmaz előremutató fejlesztést, csupán a régiben meglévő orosz alkatrészeket hazaira cserélik ki.


Ebből a cikkből egyértelműen kiderül, hogy az idén bemutatott verzió nem 100% hazai gyártmányú, vannak benne francia részek is. Ezt annak apropóján fejtegeti, hogy a Thales miatt embargózva lett az USA által megrendelt 1 db tank. Az írás fő mondanivalója nem túl érdekes, próbálja sajnáltatni magukat az ukrán olvasó közönséggel, hogy ők ugyan úgy áldozatok a kirobbanó tengeralattjáró háborúban, mind a franciák, akik most dühösek Amerikára.
Amennyire megértettem, itt első sorban a parancsnok szenzorai és a BMS rendszer van érintve. Ami jelzi, hogy náluk nagy hangsúly van fektetve arra, hogy a környezetüket és a helyzetüket jól mérje fel a legénység. (T-72-es topicban volt a B3 verzióról vita nem rég, hogy az orosz tankokban milyen a parancsnok műszerei és van-e egyáltalán csatairányítási rendszere.)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
2, Kár jogászkodnotok. Nincs az a helyzet, ahol Oroszország nem örökölné meg az adósságot.

Az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy amennyiben nem az egész Ukrajnát vinnék akkor is vinnie kellene-e a teljes adósságot? Krím esetén sem vállalták magukra az ukrán államadósság részarányos részét ... Meg miért akarnák azt az adósságot magukra vállalni amit pont az ellenük költendő katonai eszközökre és műveletekre vett fel Ukrajna?

Szerintem gondosan ügyelnének arra, hogy nem vinnék az egészet. Egyfelől adott esetben az előző bekezdés miatt - másfelől mi kellene Nekik a nyugati "elmaradott" meg "nagyonukrán" részből? Maximum elméleti szinten is a fejlett, iparosodott és magas orosz nemzetiségi aránnyal bíró Kelet-Ukrajna (Harkov, Donyeck, Luhanszk). Amennyiben nagyon megszalad, akkor a szárazföldi korridor meg Azovi- és Fekete-Tenger miatt a még aránylag magasabb orosz aránnyal bíró Dél-Ukrajna egy része (Zsaporosec illetve még a szomszédból a korridorig rész) vagy egésze (akár a Dnyeszter -en túliakig - persze ez Moldávia miatt is érzékeny kérdés). És ennyi. Semmi mást nem tartok elképzelhetőnek, hogy kellene az orosznak akár csak egy kicsit is - még elméletben sem.

Nem kell az orosznak sem az ukrán államadósság meg sem a nyugati "legalja" részek.

Egyébként én ezt sem tartom reálisnak. Inkább egy valami olyasmit, hogy a következő ukrán kormánnyal próbálnának az oroszok egyezkedni. Földgáz- és kőolaj meg egyebek a régi áron - cserében a "nyugiért". A "B terv", hogy nyugati ár mindenből vagy akár vehetik is a nyugattól, ha akarják. Itt ugye nemcsak az lenne a gond, hogy télen fáznának egy kicsit, hanem ugye semmilyen ipari- vagy gazdaságfejlesztés nem elképzelhető energia és egyéb biztonság nélkül illetve olcsó energia és nyersanyag nélkül Ukrajnában. Ezek nélkül maximum csak az államadósságukat tudnák növelni - egy darabig ...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy amennyiben nem az egész Ukrajnát vinnék akkor is vinnie kellene-e a teljes adósságot?
amit elveszítenek (mert más vége egy ilyen 1v. 1 mecsnek nem lehet) és az önálló Ukrán állam, mint olyan az orosz megszállás miatt megszűnne
akkor az ukránok által felvett hitelek visszafizetését is megörökölnék az oroszok, vagy mivel Ukrajna jogutód nélkül szűnik meg, a hitelezők hoppon maradnak és fogcsikorgatva leírják a veszteséget?

Az eredeti kérdést Agresszív Sügér tette fel. Nem vagyok biztos benne, hogy jól értelmezted a kérdést. Az, hogy nem az egészet vinnék, az szerintem csak egy zárójeles megjegyzés volt, de maga a hipotetikus kérdés nem arra vonatkozott.

Én legalábbis nem arra válaszoltam, hogy mi van akkor, ha a két szakadár megyét bekebelezi. Eleve amíg megmarad Ukrajna, addig minden követelést egy békeszerződésnek kell/kellene lerendeznie. A válaszom arra vonatkozott, hogy nincs az a szerencsés csillagállás, hogy Ukrajna történelemből eltűnése után az adósok dollármilliárdokat ne tudnának valakin keresni.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Az Ukrán kérdés megoldásával már nagyon sok politikus foglalkozott, ötlet több is van, de olyan nincsen amit mindenki támogatna, a legéletképesebb talán a Kis-Oroszország projekt volt ami föderalizálta volna az államot, aztán ennek volt egy olyan alváltozata is ami Kis-Oroszországnak az orosz ajkúak lakta területeket nevezte volna benne foglalva a tengermelléket és egész D-K Ukrajnát. Már a név megválasztása kiváltotta az ukrán ajkúak ellenérzését.
Karácsonyi Dávid (MTA) írt jó megközelítéseket Uktajna jövőjéről, ő nevezte Európa "nagy tortájának" az országot : "Ukrajna valójában Európa utolsó nagy tartalékterülete, amelyről nem dőlt el még, hogy hosszabb távon az EU vagy az Oroszország dominálta tér részét képezi-e."
Ez sem mond mást mint ami Ukrajna múltják jellemezte, birodalmak határvidékén született az ország és a nép is, ennek megfelelően kultúrájában, nyelvében keveredik a tengerpart görög városállamainak törökké vált öröksége a lengyel-litván katolikus nyugati hagyományokkal, a Rusz születésében Oroszországgal vetekedő nemzet és a sztyeppei kozákság népeinek örökségével, meghintva a Monarchia nyugati megyéket jellemző birodalmi hangulatával. Egymástól hol távolabb, hol közös akolban tengődő területek.
Az intro után az ebből leszármazó okfejtés, Ukrajna kapcsán azért merül fel mindig a széthullás és felosztás ötlete mert ennek van történelmi gyökere, Ukrajna nyelvileg és kultúrálisan is többé kevésbé feldarabolható különböző tájegységekre, ezeket a területeket csak a nagyszovjet birodalmi terjeszkedés terelte valójában egy országba, és ennek az erőtérnek a széthullása után maradt ott egy vákuum amit az ukrán központi hatalom rövid távon sem volt képes összetartani. Valódi vonzás egyelőre csak Oroszország felől van és volt, szakadt is le a vákuumból terület, ha lett volna máshonnan is akkor talán már az ország sem létezne. Ukrajna azért esik és eshet szét még több darabra mert a népei nem fogadják el ezt az együvé tartozást, inkább orosz ajkúak, krímiek, kozákok, vagy éppen ruszinok Kárpátalján, mint Kijevnek alárendelt ukránok, még akkor is ha a nyelvük épp ukrán is lehet ha úgy akarják, nem ruszin, orosz, vagy lengyel, nagyon sok a keveredés. Ukrajna azért nem óriás Bosznia, mert nincsenek erős vallási elhatárolódások a népek közt, de kultúrájában egy Monarchia örökségét hordozó lengyel-litván kultúrális hagyományokkal átitatott nyugati megyéknek nem sok köze van a Krím tatárjaihot, vagy a Donbasz oroszaihoz. Kívülről ezt az egységet megbontani lehetetlen a nyugat nem fogad el semmilyen változtatást - még a tényként materializálódó Krímet sem, a szakadások csak belülről képzelhetők el, hogy a népek rázzák le magukról ukrán létükek, ennek pedig egyelőre nem sok esélye látszik - a Donbasz is egy köztes állapotban ragadt - egészen addig nem is lesz szétvető erő amíg Ukrajna gazdaságilag még talpon van, bár a hanyatlás erős. A kijevi központi hatalom azért erősködik, mert érzik a széthúzó erőket és azt is hogy a nyelvet kell eggyé kovácsolniuk hogy egyben is tarthassák a perforációk mentén szabdalt országot, könnyebb sorsuk lenne ha gazdaságilag is megoldásokat tudnának nyújtani ezért erős a közeledésük a gazdasági centrumokhoz több kevesebb sikerrel. Megoldás nincsen, Ukrajna oroszait nem fogják beengedni az EU szervei közé, az ország nagyságából eredő problémák nagysága egyéb könnyed megoldást sem tesz lehetővé, az orosz medvével pedig senki nem szívesen konfrontálódik. Jó kifejezés Európa "nagy tortájának" hívni az országot, aztán hogy ki melyik és mennyi szeletet kap, vagy épp a torta egyben marad-e továbbra is az majd kiderül, az biztos, hogy a torta szeletelt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 168
33 528
113
hogy vinnél elfoglalt terület adósságát :D legyőzött országét?
ilyen a világon nincs ahhoz hogy ilyet valaki fellvállaljon nagy balféknek kellene lennnie... vagy ha mégsem az azért van hogy a hitelező államok ne avatkozzanak bele a konfliktusba...(tehát ilyenkor is csak töredéke adóság kerül átvállalásra.)

az elfoglalónak semmi köze a legyőzött adóságához mint ahogy neked sincs közöd a szomszédod adóságához... ha jóba vagytok ha rosszba...
jó hogy nem már a legyőző kártéérítést fizet a legyőzöttneka megsemmisített harcjárműveiért :D jóvátételt a vesztes szokott fizetni nem a győztes.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 168
33 528
113
az afganisztáni segélyken is lehet hőbölögni az is egyfajta jóvátétel a vesztes részéről csak azért viszonylag alacsony mert a tálibbnak arra lehetne kapacitása hogy ekkora összegget fizessenek nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ezt magyar médiában kimondva nem sokszor hallhatjátok.


Főleg ezt a részt tartottam fontosnak, hogy Ukrajna támadó ékeket telepített a magyar-ukrán határra. Az mondjuk meglepett, hogy a sereg létszámát 250-ről fel akarják vinni 300 ezer főre. Fogalmuk nincs a világról se, de úgy általában semmiről. És sajnos, mivel Magyarország gazdaságilag erős -negyedakkora lakossággal termel ugyan annyit, mint ők 40millióan- viszont katonailag gyönge, náluk meg fordított a helyzet, gazdaságilag külső pénzforrást kell kapniuk vagy elvenniük, de katonailag potensek, egyre több jel mutat arra, hogy vágynak a régi Vörös Hadsereg életérzésre, 1millió férfi fegyverben, ezért egy kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek ránk nézve.
 
Status
Not open for further replies.