A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 233
119 909
113
Surplus Leo-2 modernizálva is jöhet.... :)
Bár gondolom ha több harckocsira lenne szüksége a honvédségnek akkor többet vesznek...
Behatárolja erősen, hogy rövid távon mekkora alegységet tudsz felölteni és kiképezni, kialakítani az infrastruktúrát stb stb stb.
És most újfent geci leszek :D Olvass vissza a magyar leopard 2 vagy t-72 topikban.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 762
35 955
113
Behatárolja erősen, hogy rövid távon mekkora alegységet tudsz felölteni és kiképezni, kialakítani az infrastruktúrát stb stb stb.
És most újfent geci leszek :D Olvass vissza a magyar leopard 2 vagy t-72 topikban.
Azt elismerem, hogy Leo témában nem mélyedtem el... :)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ha megéri,dehogynem.Alapbol védettebb egy Lynxnél,és hk.

Mi ér meg neked 30 db-on? 1000 db kell egy hk típusból, hogy visszahozza az árát. És egy kisebb modernizációs csomag is a miénkhez képest 15-20-szoros darabszám. Meg kéne már érteni, hogy nem fogjuk olcsón kikutatni azt a 50 évet, amivel például az oroszok előttünk járnak a típussal!
Mindig ide lyukadunk ki, hogy ja, hát ha vaksi az optika, meg nincs APS, BMS, stabi, akkor költsünk rá egy F-35 árának megfelelő összeget és kutassuk ki azt, ami már létezik a világban.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 762
35 955
113
Mi ér meg neked 30 db-on? 1000 db kell egy hk típusból, hogy visszahozza az árát. És egy kisebb modernizációs csomag is a miénkhez képest 15-20-szoros darabszám. Meg kéne már érteni, hogy nem fogjuk olcsón kikutatni azt a 50 évet, amivel például az oroszok előttünk járnak a típussal!
Mindig ide lyukadunk ki, hogy ja, hát ha vaksi az optika, meg nincs APS, BMS, stabi, akkor költsünk rá egy F-35 árának megfelelő összeget és kutassuk ki azt, ami már létezik a világban.
Mondjuk nyilván nem magunk modernizálnánk, henem keresnénk olyat upgradet, ami létezik. (pl. lengyel)
Ettől függetlenül szerintem el kell felejteni a T-72-öt ha már beérkezett a nyugati technika és van rá elég kiképzett ember.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 199
113
Szerbusztok!
Örülök, hogy olvastátok az írásomat. Nos a teljes olvasói számhoz elenyésző gyakorlatilag 1% alatt van a negatív hozzászólások száma, - nem csak a HTKA - n hanem máshol is tehát összesenben, ebből még Orbánéknak is nehéz lenne 2/3-ot csinálni a parlamentben.
A 60mm spain aknavetőt javítottam.. A 0-t nem nyomtam le eléggé.
A többit nem..
A LeoA7 egy "butított A7 változat lesz a németekéhez képest. Nem elsősorban a nemzeti sajátosságok miatt. A max kommunikációs eszközöket jelentene. Azt, hogy honnan tudom, nem szükséges és nem fogom leírnom. Az Aero L-39NG olcsóságát mint célgépet egy isten lábához közeli ember találta ki és mondta nekem lelkesen. A célgépünk kapatult felhasználását viszont szakfőtiszt, akárcsak, azt, hogy bizony megfelel annak amit repülőgépekkel oldanak meg a győrieknek, csak olcsóbb..
A Gidrán sem rosszabb MRAP, mint a többi, csak nem Európába, hanem a közel-keletre valók. Ja egyszerűen nehéz vezetni mert borulékny mint minden hasonló az osztályából. Nem ide való, (illetve az alföldön kvázi talán.. ) A Yörük sokkal európaibb fegyver.
A PSZH-k, IFV-k, egyebek páncélvédettségére: a BMP-1 óta (amely az első IFV volt, az árak a méretek nagyobbak lettek (ergó nagyobb célpontok is egyben), a védettségük a csilliárdos árukhoz képest kevéssé lett erősebb. Ami viszi a pénzt az elektronika, amelyből egyik rész inkább a hálózatos hadviselés része, illetve a felderítési képességeket javítja, de jelentős tételek az aktív védelmi berendezések, amik nagy részét valódi harcmezőn nem próbáltak ki, sőt még komolyabb gyakorlatokon sem (ki a fene lőne szét prototípusokat amelyeknek viszonylag kevés megrendelésük van - az auszzikon kívül :)...

Amit most leírtam az konsznzusban van a Lynx programban is érintett főtiszttel folytatott majd 3/4 órás beszélgetésemmel. A Lynx és a KC390 két kiforratlan komplexum. Utóbbi valószínűleg a gyermekbetegségeit kinövi és jó beszerzés, a Lnyx egy nagy kérdőjel, nemcsak nekünk, hanem a Rheinmetallnak is, sőt az egész koncepció az, amit a többi hasonló méretű láncos kerekes IFV képvisel. Az előző mánia a Stryker és hasonlók zsákutca volt.
A Leo2A4 védettsége kritikán aluli volt, és egy elavult német páncélos (ami tény, hogy tűzvezetése miatt fölényben van akármelyik ország tankjaival szemben (kivéve Ausztria) itt geopolitikailag.
Attól még elavult. Nem fogjuk modernizálni. Ez tavaly karácsnyokor mondta nekem a beszerzésért felelős.. valaki... Sőt az A7HU se véglegese megoldás lesz... Mert ha kijön a Leo 3, vagy Euroleo akkor bizony arra terveznek és nem a 2A7-re.
Hozzáteszem a Leo2A7-hez egyetlen pőrekocsink sincs. Sőt kilóg az űrszelvényből. Sőt jó néhány alagutba sem fér el nálunk.
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki. Tatáról is nehéz lesz szállítani. A németek autópálya méretezése tömegteherbírásra erre tervezett, nálunk nem, a hidak sem. Óriási problémák vannak. Ezt megint nem a kisújjamból szoptam.. Felelős tisztekkel beszélgettünk.
A lövészfegyvereke. Nos ezekhez kevéssé értek. Van az átkosból kiváló lövész jelvényem katonakoromból. :). A 100ezres darabszámot egy kolléga mondta és a Gestamenes protókat mutogató egyik ember (nem írok semmit amiról rá lehet ismerni akárkire is) bologatott a darabszámon. 200 ezer még keményebb..

Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak" az egyébként ilyen-olyan kereszténynek nevezett pártok . Miért nem lehet valami hősről elvezni a hadrendet. Beszéltem egy páncélos tiszttel. Pld. a légierőnél van legalább Puma, leg dongó stb. század. A harkocsizóknál miért nem lehetett Tarczai Ervinről, elnevezni a zlj, vagy századot, a rohamlövegeknél ott volt pld. Billnitzer Ernő stb. .. Azt mondta voltak kezdeményezések de ezen a kurultáj, szíttya, kipcsak baromságokat kitaláló rétegen nem tudtak áttörtni. de ez csak mellékzönge.

Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..

Nos köszönöm az olvasói reagálásokat. Ja még annyi, hogy nem kell nyalnom, sehova hogy bejussak katonai eseményekre se magyarországon se nagyon külföldön. Aki olvassa a blogot az látja. Ha a szocik, vagy jobbik vagy a kétfarkú párt lenne hatalmon akkor sem dicsérnék, vagy szidnák. Próbálok objektív lenni.
A konkluzió, hogy a rendszerváltás óta ez a kormány probálja a hadsereget kicsit rendbetenni, pénz és technika van rá, áldoznak. A szakmai szempontok helyett néha-néha a politikai célok fontosabbak, sajnos a főtiszti rétege a honvédségnek még azok a hadnagyokból áll akik egyrészt a hidegháborúban végeztek (ok néhányan elvégeztek amerikában, angliában stb. 1-2 kurzust valamely akadémián). Azonban általánosságban még a harcikocsiroham gépesített lövészekkel, elég nekünk a helikopteren gépágyú, minek kell néhány évre páncéltörő rakétát venni a fogószárnyasra, a Gripen majd a Mauserrel lövi a földi célokat stb. van többségben. Idő kell amíg a fiatalabb nemzedék tanult katonái váltják Őket.
A legtöbb főtiszt a Haditechnika cikkéből olvasott először ki is az a Vass Huba..
De az út mégis előre vezet.
Nos joccakát olvasók :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
A LeoA7 egy "butított A7 változat lesz a németekéhez képest. Nem elsősorban a nemzeti sajátosságok miatt. A max kommunikációs eszközöket jelentene. Azt, hogy honnan tudom, nem szükséges és nem fogom leírnom
Na erre kíváncsi vagyok, hogy az új gyártású A7HU mivel lesz butább mint egy modernizált A7V. :D Ebben csak L55A0,5-ös ágyú lesz, kézi irányzás, toronyforgatás, szokol rádió és 500 lóerős motor csak hátramenettel. :D Miért ne lenne szükséges? Addig csak hagymázas rémálom, vagy mítosz, amíg nincs forrás, kutyát nem érdekli. :D
A Gidrán sem rosszabb MRAP, mint a többi, csak nem Európába, hanem a közel-keletre valók. Ja egyszerűen nehéz vezetni mert borulékny mint minden hasonló az osztályából. Nem ide való, (illetve az alföldön kvázi talán.. ) A Yörük sokkal európaibb fegyver.
A közel-kelet melyik részére való? Vagy a közel-keletnek minden négyzetmétere standard felületű? :D Elő nem fordulhat, hogy a közel-keleten felborul, de itt, ehh.... :D
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki.

Kérlek neeeeee.....
Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak
:D :D :D :D :D :D
Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..
Persze, persze, kis honunk olyan galád, hogy nem kell a profit senkinek. :D A végén kiderül, hogy semmit nem kaphatunk amit nem kértünk. :D
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 033
11 908
113
Sőt az A7HU se véglegese megoldás lesz... Mert ha kijön a Leo 3, vagy Euroleo akkor bizony arra terveznek és nem a 2A7-re.
Na, gratulálok ehhez. Tudtam, hogy ez lesz, meg is írtam párszor.
Egyszerre lesz majd 120-as és 130-as lövegű MTB-nk?
Holott a 130-as már készen van, letesztelték néhány éve.
Hozzáteszem a Leo2A7-hez egyetlen pőrekocsink sincs. Sőt kilóg az űrszelvényből. Sőt jó néhány alagutba sem fér el nálunk.
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki. Tatáról is nehéz lesz szállítani. A németek autópálya méretezése tömegteherbírásra erre tervezett, nálunk nem, a hidak sem. Óriási problémák vannak. Ezt megint nem a kisújjamból szoptam.. Felelős tisztekkel beszélgettünk.
Ismét gratulálok.
Ugye a doktrína szerint is a fenyegetést keletről várjuk, a MBT-k pedig nyugaton, Tatán lesznek.
Akkor most egyelőre úgy tűnik, hogy a legegyszerűbb módszer a keletre történő szállításhoz a Globemaster III lesz.
A lövészfegyvereke. Nos ezekhez kevéssé értek. Van az átkosból kiváló lövész jelvényem katonakoromból. :). A 100ezres darabszámot egy kolléga mondta és a Gestamenes protókat mutogató egyik ember (nem írok semmit amiról rá lehet ismerni akárkire is) bologatott a darabszámon. 200 ezer még keményebb..
Egyre jobb. 200000 fegyvernél kell váltani űrméretet.
Pár tízmilliárdba ez is belekerül...
Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak" az egyébként ilyen-olyan kereszténynek nevezett pártok . Miért nem lehet valami hősről elvezni a hadrendet. Beszéltem egy páncélos tiszttel. Pld. a légierőnél van legalább Puma, leg dongó stb. század. A harkocsizóknál miért nem lehetett Tarczai Ervinről, elnevezni a zlj, vagy századot, a rohamlövegeknél ott volt pld. Billnitzer Ernő stb. .. Azt mondta voltak kezdeményezések de ezen a kurultáj, szíttya, kipcsak baromságokat kitaláló rétegen nem tudtak áttörtni. de ez csak mellékzönge.
Meggyőződésem, hogy ha a Botond rajgépkocsit átnevezik mondjuk Vörös Csillagra, akkor nem lesz Csepel D-350, mert annál sokkal jobb volt a Botond C.
Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..
Ezt annyira nem sajnálom, majd lesz elérhetőbb 5 gen gépünk.
Rosszabbat pedig nem is kívánhatok a jenkiknek, mint egy román szövetségest.
Kérdezzék Adolfot...
A konkluzió, hogy a rendszerváltás óta ez a kormány probálja a hadsereget kicsit rendbetenni, pénz és technika van rá, áldoznak. A szakmai szempontok helyett néha-néha a politikai célok fontosabbak, sajnos a főtiszti rétege a honvédségnek még azok a hadnagyokból áll akik egyrészt a hidegháborúban végeztek (ok néhányan elvégeztek amerikában, angliában stb. 1-2 kurzust valamely akadémián). Azonban általánosságban még a harcikocsiroham gépesített lövészekkel, elég nekünk a helikopteren gépágyú, minek kell néhány évre páncéltörő rakétát venni a fogószárnyasra, a Gripen majd a Mauserrel lövi a földi célokat stb. van többségben. Idő kell amíg a fiatalabb nemzedék tanult katonái váltják Őket.
Sajnos nincs ennyi időnk kivárni.
"Más, fontos beosztásba"* kell őket helyezni.
A legtöbb főtiszt a Haditechnika cikkéből olvasott először ki is az a Vass Huba..
Örülök, hogy olvassák egyáltalán.

Konklúzió:
Vegyetek fel a VBÜ Zrt-be!!!

*fiatalabb olvtársak kedvéért: ez egy gyakori kommüniké megfogalmazás volt a szocializmusban, amikor egy kádert felfelé buktattak.
 

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
431
479
63
Szerbusztok!
Örülök, hogy olvastátok az írásomat. Nos a teljes olvasói számhoz elenyésző gyakorlatilag 1% alatt van a negatív hozzászólások száma, - nem csak a HTKA - n hanem máshol is tehát összesenben, ebből még Orbánéknak is nehéz lenne 2/3-ot csinálni a parlamentben.
A 60mm spain aknavetőt javítottam.. A 0-t nem nyomtam le eléggé.
A többit nem..
A LeoA7 egy "butított A7 változat lesz a németekéhez képest. Nem elsősorban a nemzeti sajátosságok miatt. A max kommunikációs eszközöket jelentene. Azt, hogy honnan tudom, nem szükséges és nem fogom leírnom. Az Aero L-39NG olcsóságát mint célgépet egy isten lábához közeli ember találta ki és mondta nekem lelkesen. A célgépünk kapatult felhasználását viszont szakfőtiszt, akárcsak, azt, hogy bizony megfelel annak amit repülőgépekkel oldanak meg a győrieknek, csak olcsóbb..
A Gidrán sem rosszabb MRAP, mint a többi, csak nem Európába, hanem a közel-keletre valók. Ja egyszerűen nehéz vezetni mert borulékny mint minden hasonló az osztályából. Nem ide való, (illetve az alföldön kvázi talán.. ) A Yörük sokkal európaibb fegyver.
A PSZH-k, IFV-k, egyebek páncélvédettségére: a BMP-1 óta (amely az első IFV volt, az árak a méretek nagyobbak lettek (ergó nagyobb célpontok is egyben), a védettségük a csilliárdos árukhoz képest kevéssé lett erősebb. Ami viszi a pénzt az elektronika, amelyből egyik rész inkább a hálózatos hadviselés része, illetve a felderítési képességeket javítja, de jelentős tételek az aktív védelmi berendezések, amik nagy részét valódi harcmezőn nem próbáltak ki, sőt még komolyabb gyakorlatokon sem (ki a fene lőne szét prototípusokat amelyeknek viszonylag kevés megrendelésük van - az auszzikon kívül :)...

Amit most leírtam az konsznzusban van a Lynx programban is érintett főtiszttel folytatott majd 3/4 órás beszélgetésemmel. A Lynx és a KC390 két kiforratlan komplexum. Utóbbi valószínűleg a gyermekbetegségeit kinövi és jó beszerzés, a Lnyx egy nagy kérdőjel, nemcsak nekünk, hanem a Rheinmetallnak is, sőt az egész koncepció az, amit a többi hasonló méretű láncos kerekes IFV képvisel. Az előző mánia a Stryker és hasonlók zsákutca volt.
A Leo2A4 védettsége kritikán aluli volt, és egy elavult német páncélos (ami tény, hogy tűzvezetése miatt fölényben van akármelyik ország tankjaival szemben (kivéve Ausztria) itt geopolitikailag.
Attól még elavult. Nem fogjuk modernizálni. Ez tavaly karácsnyokor mondta nekem a beszerzésért felelős.. valaki... Sőt az A7HU se véglegese megoldás lesz... Mert ha kijön a Leo 3, vagy Euroleo akkor bizony arra terveznek és nem a 2A7-re.
Hozzáteszem a Leo2A7-hez egyetlen pőrekocsink sincs. Sőt kilóg az űrszelvényből. Sőt jó néhány alagutba sem fér el nálunk.
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki. Tatáról is nehéz lesz szállítani. A németek autópálya méretezése tömegteherbírásra erre tervezett, nálunk nem, a hidak sem. Óriási problémák vannak. Ezt megint nem a kisújjamból szoptam.. Felelős tisztekkel beszélgettünk.
A lövészfegyvereke. Nos ezekhez kevéssé értek. Van az átkosból kiváló lövész jelvényem katonakoromból. :). A 100ezres darabszámot egy kolléga mondta és a Gestamenes protókat mutogató egyik ember (nem írok semmit amiról rá lehet ismerni akárkire is) bologatott a darabszámon. 200 ezer még keményebb..

Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak" az egyébként ilyen-olyan kereszténynek nevezett pártok . Miért nem lehet valami hősről elvezni a hadrendet. Beszéltem egy páncélos tiszttel. Pld. a légierőnél van legalább Puma, leg dongó stb. század. A harkocsizóknál miért nem lehetett Tarczai Ervinről, elnevezni a zlj, vagy századot, a rohamlövegeknél ott volt pld. Billnitzer Ernő stb. .. Azt mondta voltak kezdeményezések de ezen a kurultáj, szíttya, kipcsak baromságokat kitaláló rétegen nem tudtak áttörtni. de ez csak mellékzönge.

Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..

Nos köszönöm az olvasói reagálásokat. Ja még annyi, hogy nem kell nyalnom, sehova hogy bejussak katonai eseményekre se magyarországon se nagyon külföldön. Aki olvassa a blogot az látja. Ha a szocik, vagy jobbik vagy a kétfarkú párt lenne hatalmon akkor sem dicsérnék, vagy szidnák. Próbálok objektív lenni.
A konkluzió, hogy a rendszerváltás óta ez a kormány probálja a hadsereget kicsit rendbetenni, pénz és technika van rá, áldoznak. A szakmai szempontok helyett néha-néha a politikai célok fontosabbak, sajnos a főtiszti rétege a honvédségnek még azok a hadnagyokból áll akik egyrészt a hidegháborúban végeztek (ok néhányan elvégeztek amerikában, angliában stb. 1-2 kurzust valamely akadémián). Azonban általánosságban még a harcikocsiroham gépesített lövészekkel, elég nekünk a helikopteren gépágyú, minek kell néhány évre páncéltörő rakétát venni a fogószárnyasra, a Gripen majd a Mauserrel lövi a földi célokat stb. van többségben. Idő kell amíg a fiatalabb nemzedék tanult katonái váltják Őket.
A legtöbb főtiszt a Haditechnika cikkéből olvasott először ki is az a Vass Huba..
De az út mégis előre vezet.
Nos joccakát olvasók :)
Sajnállak.
 
K

kamm

Guest
Szerbusztok!
Örülök, hogy olvastátok az írásomat. Nos a teljes olvasói számhoz elenyésző gyakorlatilag 1% alatt van a negatív hozzászólások száma, - nem csak a HTKA - n hanem máshol is tehát összesenben, ebből még Orbánéknak is nehéz lenne 2/3-ot csinálni a parlamentben.
A 60mm spain aknavetőt javítottam.. A 0-t nem nyomtam le eléggé.
A többit nem..
A LeoA7 egy "butított A7 változat lesz a németekéhez képest. Nem elsősorban a nemzeti sajátosságok miatt. A max kommunikációs eszközöket jelentene. Azt, hogy honnan tudom, nem szükséges és nem fogom leírnom. Az Aero L-39NG olcsóságát mint célgépet egy isten lábához közeli ember találta ki és mondta nekem lelkesen. A célgépünk kapatult felhasználását viszont szakfőtiszt, akárcsak, azt, hogy bizony megfelel annak amit repülőgépekkel oldanak meg a győrieknek, csak olcsóbb..
A Gidrán sem rosszabb MRAP, mint a többi, csak nem Európába, hanem a közel-keletre valók. Ja egyszerűen nehéz vezetni mert borulékny mint minden hasonló az osztályából. Nem ide való, (illetve az alföldön kvázi talán.. ) A Yörük sokkal európaibb fegyver.
A PSZH-k, IFV-k, egyebek páncélvédettségére: a BMP-1 óta (amely az első IFV volt, az árak a méretek nagyobbak lettek (ergó nagyobb célpontok is egyben), a védettségük a csilliárdos árukhoz képest kevéssé lett erősebb. Ami viszi a pénzt az elektronika, amelyből egyik rész inkább a hálózatos hadviselés része, illetve a felderítési képességeket javítja, de jelentős tételek az aktív védelmi berendezések, amik nagy részét valódi harcmezőn nem próbáltak ki, sőt még komolyabb gyakorlatokon sem (ki a fene lőne szét prototípusokat amelyeknek viszonylag kevés megrendelésük van - az auszzikon kívül :)...

Amit most leírtam az konsznzusban van a Lynx programban is érintett főtiszttel folytatott majd 3/4 órás beszélgetésemmel. A Lynx és a KC390 két kiforratlan komplexum. Utóbbi valószínűleg a gyermekbetegségeit kinövi és jó beszerzés, a Lnyx egy nagy kérdőjel, nemcsak nekünk, hanem a Rheinmetallnak is, sőt az egész koncepció az, amit a többi hasonló méretű láncos kerekes IFV képvisel. Az előző mánia a Stryker és hasonlók zsákutca volt.
A Leo2A4 védettsége kritikán aluli volt, és egy elavult német páncélos (ami tény, hogy tűzvezetése miatt fölényben van akármelyik ország tankjaival szemben (kivéve Ausztria) itt geopolitikailag.
Attól még elavult. Nem fogjuk modernizálni. Ez tavaly karácsnyokor mondta nekem a beszerzésért felelős.. valaki... Sőt az A7HU se véglegese megoldás lesz... Mert ha kijön a Leo 3, vagy Euroleo akkor bizony arra terveznek és nem a 2A7-re.
Hozzáteszem a Leo2A7-hez egyetlen pőrekocsink sincs. Sőt kilóg az űrszelvényből. Sőt jó néhány alagutba sem fér el nálunk.
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki. Tatáról is nehéz lesz szállítani. A németek autópálya méretezése tömegteherbírásra erre tervezett, nálunk nem, a hidak sem. Óriási problémák vannak. Ezt megint nem a kisújjamból szoptam.. Felelős tisztekkel beszélgettünk.
A lövészfegyvereke. Nos ezekhez kevéssé értek. Van az átkosból kiváló lövész jelvényem katonakoromból. :). A 100ezres darabszámot egy kolléga mondta és a Gestamenes protókat mutogató egyik ember (nem írok semmit amiról rá lehet ismerni akárkire is) bologatott a darabszámon. 200 ezer még keményebb..

Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak" az egyébként ilyen-olyan kereszténynek nevezett pártok . Miért nem lehet valami hősről elvezni a hadrendet. Beszéltem egy páncélos tiszttel. Pld. a légierőnél van legalább Puma, leg dongó stb. század. A harkocsizóknál miért nem lehetett Tarczai Ervinről, elnevezni a zlj, vagy századot, a rohamlövegeknél ott volt pld. Billnitzer Ernő stb. .. Azt mondta voltak kezdeményezések de ezen a kurultáj, szíttya, kipcsak baromságokat kitaláló rétegen nem tudtak áttörtni. de ez csak mellékzönge.

Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..

Nos köszönöm az olvasói reagálásokat. Ja még annyi, hogy nem kell nyalnom, sehova hogy bejussak katonai eseményekre se magyarországon se nagyon külföldön. Aki olvassa a blogot az látja. Ha a szocik, vagy jobbik vagy a kétfarkú párt lenne hatalmon akkor sem dicsérnék, vagy szidnák. Próbálok objektív lenni.
A konkluzió, hogy a rendszerváltás óta ez a kormány probálja a hadsereget kicsit rendbetenni, pénz és technika van rá, áldoznak. A szakmai szempontok helyett néha-néha a politikai célok fontosabbak, sajnos a főtiszti rétege a honvédségnek még azok a hadnagyokból áll akik egyrészt a hidegháborúban végeztek (ok néhányan elvégeztek amerikában, angliában stb. 1-2 kurzust valamely akadémián). Azonban általánosságban még a harcikocsiroham gépesített lövészekkel, elég nekünk a helikopteren gépágyú, minek kell néhány évre páncéltörő rakétát venni a fogószárnyasra, a Gripen majd a Mauserrel lövi a földi célokat stb. van többségben. Idő kell amíg a fiatalabb nemzedék tanult katonái váltják Őket.
A legtöbb főtiszt a Haditechnika cikkéből olvasott először ki is az a Vass Huba..
De az út mégis előre vezet.
Nos joccakát olvasók :)
Ezt a sok fogalmatlan hülyeséget egy helyen, jezusom - ráadásul még kotod is ezt a tokhulye ebet a karohoz...:rolleyes:
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113

Nálatok a nagy vízen túl nincs ilyen szó?

És nem, ez nem a bel polt jelenti, ahogy ezen a fórumon használják. Országok nemzetbiztonsági kockázatait elemzi a legtöbb megjelenésében és naprakész információkkal rendelkezik. NKE-n a közgazdasági részt tanítja, ahogy aszem a Corvinus a másik egyetem, ahol tanít. (De a '90-es években Németben is tanított.)
Egy jó humorú ember, aki képes az országok vezetői blődségeit kellő szkeptikussággal kommentálja.

Kissingerre mi szoktatok mondani, ő mi volt?
 
  • Tetszik
Reactions: vata and Pogány

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 762
35 955
113
Nálatok a nagy vízen túl nincs ilyen szó?

És nem, ez nem a bel polt jelenti, ahogy ezen a fórumon használják. Országok nemzetbiztonsági kockázatait elemzi a legtöbb megjelenésében és naprakész információkkal rendelkezik. NKE-n a közgazdasági részt tanítja, ahogy aszem a Corvinus a másik egyetem, ahol tanít. (De a '90-es években Németben is tanított.)
Egy jó humorú ember, aki képes az országok vezetői blődségeit kellő szkeptikussággal kommentálja.

Kissingerre mi szoktatok mondani, ő mi volt?
Nógrádi komolytalan...

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 084
73 602
113
Bakker elszámoltam az elejétől. Nem 234, hanem 238, abból 138... stb. De az arányokon nem változtat jelentősen.
Egy valami jutott még eszembe... mi van ha 1996 és 2005 között nem lett rendszerbe állítva mind a 100 fehérorosz T-72-es, hanem le lettek tárolva valahol és csak a kieső cseh/lengyel T-72-esek helyett aktiváltak néhányat, amikor kellett hogy meg legyen a szükséges kb. 20 db működőképes tank a gyakorlatokra? (Ahogy az 1995-ben érkezett NDK Mi-24-esek sem lettek rendszerbe állítva 1998 és 2002 között, csak 2003-ban indult el 2 gépnek a nagyjavítása, üzembe helyezése.) Az 1985-ig beszerzett 108 db cseh/lengyel T-72-esekből még szolgálatban állhatott 2005-ben 77 db? És mellette csak 38 fehérorosz tank lett volna addig rendszerbe állítva? Úgy kijönne az hogy az aktív tankok "2/3-át elajándékozták". De akkor ott volt helyette 62 db fehérorosz T-72-es raktáron. A fehérorosz T-72-esek állítólag a T-55-ösök leváltására érkeztek és az érkezésükkor megsemmisítésre került 100 db kivont T-55-ös. Emlékszik még valaki hogy történt?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 762
35 955
113
Na, gratulálok ehhez. Tudtam, hogy ez lesz, meg is írtam párszor.
Egyszerre lesz majd 120-as és 130-as lövegű MTB-nk?
Holott a 130-as már készen van, letesztelték néhány éve.
Az automata töltőt még csak most fejlesztik. A 130-ast manuálisan nem lehet tölteni normális tűzgyorsasággal - lényegesen nehezebb a lőszer hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and polyfag