Egyéb szakkiállításokkal kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
"Nos, papolunk itt V4-kről, de ott egy világszínvonalú fegyver, amit közösen lehetne gyártani. Cseh alváz, szlovák löveg, és fene tudja, mit tudnánk mi hozzáadni, de ismét egy otthagyott lehetőség"
Itt kicsit hiányoltam a mondat másik felét:"amit a csehek sem rendszeresítettek, inkább a Nexter termékét választották." Miért kellene nekünk egy kisipari terméket venni amt egy olyan "felszereltségű" szlovák cég gyárt mint a Currus. (múltkor voltak a gyártóról itt képek, tanulságos volt).
Egyébként a Pzh és a Caesar összehasonlítása az alma és a körte összahasonlítása. A láncos nehézdandárba láncos önjáró lövegre van szükség. Kerekes önjáró löveget pedig szerintem biztos, hogy fogunk még venni. (RM HX3 önjáró tarack).
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Aki magát saját pöcséről nevezi el, és arra is képtelen, hogy néhány órát autózzon és valamit saját szemével nézzen meg attól milyen hozzászólást remélne az ember :)...
Koma! Ez a kártya akkor jön elő, amikor már végképp nincs más. Engem nem zavar. Remélem téged sem. :cool: (Igazság szerint Maróth urat sem! :oops:)
A kiállításon Bren1 és Bren2 fegyverek is voltak. Nem fotóztam végig.
Én ezt írtam?
Beraksz 3 képet mindegyiken a "katona" Bren 1-essel a kezében akciózik.
Erre képaláírásnak beteszed ezt:
Nem a katona a fontos, hanem a fegyver a képen.
Ez is Bren2-es változat.
Ahogy ez is.

(egyik sem az! :confused:)
Az összes képen ahova nincs forrás írva az saját, ahova forrás van az nem saját. ca. 90% saját kép.
Nem az volt a kérdés, hogy melyik saját, vagy melyik nem, hanem az, hogy egyáltalán miért használod más fényképét, amikor gondolom sikerült egy csomó sajátot is lőni.
A megfotózott Lynx-et belülről nem rakom fel, mert egyrészt ott vannak a RM saját képei, meg aztán mindent nem rak fel az ember.
Végül is az egész blogbejegyzésnek ez lett volna talán az egyetlen releváns információ, mivel eddig senkinek sem engedtek ilyet. Emiatt nincs is RM saját kép.
Csak hátulról ajtón befényképezős.
Erre te leírod:
A Hiúz belsejét is lehetett fotózni meg bent ülve is egyébként, amit nálunk félig-meddig engedélyeztek csak.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Nem az itteni 20-50 olvasó jelenti a kattintásokat, meg aztán különösképpen nem is érdekel. Átlagos olvasok száma meghaladja a 3000-et.. A legnézettebb posztom 18 ezres volt, de az még az Index-s hatalomátvétele előtt volt.
OFF.
A HTKA fórumra írók és a csak olvasók száma jelentősen eltér. Arról nem is beszélve, hogy sokan innen viszik a híreket más helyekre. Pl. csak a "[HUN] Leopard 2" topiknak 548 ezer felett van a megtekintése 3 év alatt. Használsz valamilyen rendes látogatottságszámlálót a blogodon, ami megmutatja hogy melyik weboldalról érkeznek az olvasók a blogodra? Mi a Top5? Az első kettő az biztos hogy a Google és a Facebook lesz.
ON.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Koma! Ez a kártya akkor jön elő, amikor már végképp nincs más. Engem nem zavar. Remélem téged sem. :cool: (Igazság szerint Maróth urat sem! :oops:)

Én ezt írtam?
Beraksz 3 képet mindegyiken a "katona" Bren 1-essel a kezében akciózik.
Erre képaláírásnak beteszed ezt:
Nem a katona a fontos, hanem a fegyver a képen.
Ez is Bren2-es változat.
Ahogy ez is.

(egyik sem az! :confused:)

Nem az volt a kérdés, hogy melyik saját, vagy melyik nem, hanem az, hogy egyáltalán miért használod más fényképét, amikor gondolom sikerült egy csomó sajátot is lőni.

Végül is az egész blogbejegyzésnek ez lett volna talán az egyetlen releváns információ, mivel eddig senkinek sem engedtek ilyet. Emiatt nincs is RM saját kép.
Csak hátulról ajtón befényképezős.
Erre te leírod:
ÖK egyszerű miért vannak mások képei is forrással. Magyarország honvédelmi minisztere küldöttséggel nézte végig a kiállítást, Ezt is bele kellett rakni, hogy a protokoll mellett talán más is közrejátszott. Viszot más-más napon voltunk. Másik, hogy a youtube videók segítségével lehetett bemutatni működés közben a rendszereket, fegyverzetet. Még annyi, hogy négyen voltunk valószínűleg a küldöttség mellett, akik magyar médiaként részt vettünk a Budapesttől három órányira lévő eseményen, amire egyébként simán el lehetettet jutni. Egyébként figyelmetekbe ajánlom Benedek Levi blogját és videóját: Ahogy Levi látta. Ott volt még a Légierő blog (a többit, hogy a blogger mit dolgozik azt nem írom le), valamint még egy ismerősöm. Más magyarokkal nem találkoztunk, bár jó lett volna nagyobb szakmai közönség, mert akkor legalább közösen lehetne róla beszélni, írni, hogy mit is láttunk a kiállításon és mit is lehet hasznosítani bemutatott dolgokból... A pöcshuszár nevű marha például a 3 katonás képet nézte a Bren 1-el, nem azt, hogy ott volt egy kép a standról ahol akkora betükkel voltak kirakva, hogy Bren2 mint egy ló....
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Levi videóját és két háton hordható cseh zavaróeszköz, valamint egy hajlékony napelemes katonai töltőszettet is beraktam még a blogba fényképekkel természetesen.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
ÖK egyszerű miért vannak mások képei is forrással. Magyarország honvédelmi minisztere küldöttséggel nézte végig a kiállítást, Ezt is bele kellett rakni, hogy a protokoll mellett talán más is közrejátszott. Viszot más-más napon voltunk.
Akkor ez a bloggod szempontjából mennyire releváns is? o_O
Én javasolnék egy képet Ferenc pápáról is ha valami pesti rendezvényről tudósítasz, mert idén ő is volt itt nálunk.

Másik, hogy a youtube videók segítségével lehetett bemutatni működés közben a rendszereket, fegyverzetet.
Nem is említettem a youtube videókat.
Még annyi, hogy négyen voltunk valószínűleg a küldöttség mellett, akik magyar médiaként részt vettünk a Budapesttől három órányira lévő eseményen, amire egyébként simán el lehetettet jutni.
:D
pöcshuszár nevű marha például a 3 katonás képet nézte a Bren 1-el, nem azt, hogy ott volt egy kép a standról ahol akkora betükkel voltak kirakva, hogy Bren2 mint egy ló....
A pöcshuszár nevű marha legalább bevalottan laikusként is meg tud különböztetni egy Bren 1-est a 2-estől.
Etikusan ezt úgy kellett volna intézni, hogy megköszönöd a tárgyi tévedés kijavítását, és nem neked áll feljebb...
De nem is értem, hogy miért akkora szenzáció, egy olyan cseh fegyver egy cseh haditechnikai rendezvényen, ami napi szinten van használatban az MH berkeiben, miközben a nyár folyamán még civilként is nagyon kellett keresne az olyan rendezvényeket, ahol nem nyomták a kezedbe a teljes CZ fegyvertárat.
Lassan már a mezei falunapon is Bren 2-es nyalókák lógnak ki a puják szájából.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
A pöcshuszár nevű marha például a 3 katonás képet nézte a Bren 1-el, nem azt, hogy ott volt egy kép a standról ahol akkora betükkel voltak kirakva, hogy Bren2 mint egy ló....

Mivel te a katonás képek alá írtad, hogy Bren2. :D

Ez is Bren2-es változat.
Ahogy ez is.

Rémlenek a mondatok? :D

Kemény vagy. :D
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Akkor ez a bloggod szempontjából mennyire releváns is? o_O
Én javasolnék egy képet Ferenc pápáról is ha valami pesti rendezvényről tudósítasz, mert idén ő is volt itt nálunk.


Nem is említettem a youtube videókat.

:D

A pöcshuszár nevű marha legalább bevalottan laikusként is meg tud különböztetni egy Bren 1-est a 2-estől.
Etikusan ezt úgy kellett volna intézni, hogy megköszönöd a tárgyi tévedés kijavítását, és nem neked áll feljebb...
De nem is értem, hogy miért akkora szenzáció, egy olyan cseh fegyver egy cseh haditechnikai rendezvényen, ami napi szinten van használatban az MH berkeiben, miközben a nyár folyamán még civilként is nagyon kellett keresne az olyan rendezvényeket, ahol nem nyomták a kezedbe a teljes CZ fegyvertárat.
Lassan már a mezei falunapon is Bren 2-es nyalókák lógnak ki a puják szájából.
Van bren2 nyalóka? :eek:
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Hát izé:
"A páncélostarack hívei azt mondják, hogy a francia terméket kívülről kell tölteni és nincs páncélvédelme. Ez igaz. Meg az is, hogy az arcvonaltól 15-30 km-ről veszi fel a harcérintkezést, a manuális töltése se gyorsabb, se lassabb, mint a Panzerhaubitzé mivel az is manuális."

Itt azért zavart érzek... o_O

"...Páncélvédelem meg kvázi nem kell, mert sokkal gyorsabban eltávozik a tüzelőállásból, mint a német fegyver."

Zavar 2 o_O

"... Ez terepen ugyan nem igaz mert ott a maximális sebessége harminc km/óra, de sokkal gyorsabban a Panzerhaubitze se halad hegyen-völgyön."

Zavar 3 o_O

"...Európa, a világ egyik legsűrűbb úthálózatával rendelkezik, ergo nem szükséges, mezőkön haladni, úton pedig elérheti a CAESAR a 100km/órás sebességet. Az ABV védelem sem hiányzik, mert ha termonukleáris háború lenne, akkor nem ez a fegyverfajta dönti el a háború sorsát, ahogy a Páncélostarack sem."

Érdekes érvelések... o_O

"...Nos, papolunk itt V4-kről, de ott egy világszínvonalú fegyver, amit közösen lehetne gyártani. Cseh alváz, szlovák löveg, és fene tudja, mit tudnánk mi hozzáadni, de ismét egy otthagyott lehetőség, pedig a közepes dandárunknak és a területvédelmi egységeink tűzereje és tüzelési hatótávolsága ilyen fegyverekkel felszerelt tüzérosztályok felállításával komolyan megnőne."

Amire a csehek is azt mondták, hogy drága, pedig" félig meddig hazai",... o_O

"...Az ukránok léptek, ott a szlovákokkal közösen hasonló, de 152mm-es változatú kerekes önjáró tarackokkal növelik a tűzerőt, vagy legalábbis a régebbi orosz alkatrészekkel is felszerelt láncos technikát váltjákvelük..."
Ne az ukránokról vegyünk példát pls. o_O
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Ma éppen arról beszélgettünk, egy ismerősnek aki szakértőnek lehet nevezni, és azt mondta, hogy a csehek annyit csináltak, hogy lecserélték a löveget, tűzvezetést stb, a szlovákról, franciára de az alváz marad TATRA. Egy másik igaz páncélosszakértő Páncél Mátyás mondta nekem Hajmáskéren, hogy a 152 és 155 között gyakorlatilag nincs különbség, egyébként is felfúrástól függ.
Annyira érdekes példa Ukrajna, hogy felismerték, azt, hogy a láncos régi szovjet-orosz technikát, amely egyébként a lánctalpas volta miatt drága fenntartani, meg aztán az orosz alkatrészek is kopnak, és utánpótlás nincs, illetve gyártani kéne, áttérnek bizonyos tekintetben az úton mozgékonyabb kerekes tarackokra. Pedig az ukrán és a "nyugat" europai (ukrán tekintetben mi is ide tartozunk) azért sűrűségében és minőségében ég és föld. Ebben szerintem semmi zavar nincs. Ugyanakkor a csehek nem álltak le a szlovák kerekes önjárok támogatásáról, ahhoz is gyártanak továbbra is TATRA alvázat, elsősorban exportra, mert gondolom a CAESAR mennyiség amit vettek az elég lesz számukra.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Ma éppen arról beszélgettünk, egy ismerősnek aki szakértőnek lehet nevezni, és azt mondta, hogy a csehek annyit csináltak, hogy lecserélték a löveget, tűzvezetést stb, a szlovákról, franciára de az alváz marad TATRA. Egy másik igaz páncélosszakértő Páncél Mátyás mondta nekem Hajmáskéren, hogy a 152 és 155 között gyakorlatilag nincs különbség, egyébként is felfúrástól függ.
Annyira érdekes példa Ukrajna, hogy felismerték, azt, hogy a láncos régi szovjet-orosz technikát, amely egyébként a lánctalpas volta miatt drága fenntartani, meg aztán az orosz alkatrészek is kopnak, és utánpótlás nincs, illetve gyártani kéne, áttérnek bizonyos tekintetben az úton mozgékonyabb kerekes tarackokra. Pedig az ukrán és a "nyugat" europai (ukrán tekintetben mi is ide tartozunk) azért sűrűségében és minőségében ég és föld. Ebben szerintem semmi zavar nincs. Ugyanakkor a csehek nem álltak le a szlovák kerekes önjárok támogatásáról, ahhoz is gyártanak továbbra is TATRA alvázat, elsősorban exportra, mert gondolom a CAESAR mennyiség amit vettek az elég lesz számukra.
Köszönöm, értem.
Ugyanakkor a kerekes vs láncos önjáró tüzérség tekintetében úgymond "mindent visz kártya" az a tulajdonság, hogy időjárástól függetlenül (és itt a szélsőségesre gondolok) ill. útviszonyoktól és úthálózattól függetlenül pár tíz kilóméterre az ellenséges pozíciókat támadni tudj, nyílt terepen helyet tudj változtatni függetlenül az utaktól, pillanatok alatt rejtőzködni pl. erdős részen és lesből akár közvetlen irányzással is fel tudd vennni a harcot ha kell. Mert erre a cseh kerekes (és sok más) nem képes.
Ez a része az írásodnak kicsit egyoldalúra sikerült a többi ismertezőhöz képest. Volna még pár kérdésem, de lehet azzal majd privátban zavarlak valamikor...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Köszönöm, értem.
Ugyanakkor a kerekes vs láncos önjáró tüzérség tekintetében úgymond "mindent visz kártya" az a tulajdonság, hogy időjárástól függetlenül (és itt a szélsőségesre gondolok) ill. útviszonyoktól és úthálózattól függetlenül pár tíz kilóméterre az ellenséges pozíciókat támadni tudj, nyílt terepen helyet tudj változtatni függetlenül az utaktól, pillanatok alatt rejtőzködni pl. erdős részen és lesből akár közvetlen irányzással is fel tudd vennni a harcot ha kell. Mert erre a cseh kerekes (és sok más) nem képes.
Ez a része az írásodnak kicsit egyoldalúra sikerült a többi ismertezőhöz képest. Volna még pár kérdésem, de lehet azzal majd privátban zavarlak valamikor...
Ez a szélsőséges nehéz útviszonyos példa, meg a leállásból lődőzés közvetlen irányzékkel is mutatja, hogy máshogy gondolkodunk. Az haderő fejlesztés során meghatározom, hogy hol akarom bevetni, milyen doktrina mentén, akár koalíciós környezeteben, milyen képességet fejlesztek. Amennyiben itt közép európában (mit a fenét keresnénk máshol egyébként???, akkor a sűrű úthálózatot is figyelembe véve ez akár földutakat is jelnet, nem szükséges a lánctalpas tarak. A harcérintkezés ilyen fegyverrel nem az arcvonalban teszem, hanem onnan akár 10-30-40km-es távolságból. Erdőből lőhetek, mert vannak erdei utak is. A fő cél a tüzvezetés (akár hálózatos hadviseléssel, drónnal előretolt tüzérségi megfigyelő járművel stb, illetve a salvó után a gyors mozgás, tüzelőhely váltás. A lesállás stb. a régi önjáró löveg, páncélvadászok tulajdonsága volt. A Pz2000 is 1-2 lövés után azonnal ki lenne lőve, hiszen felépítménye nem ágyúlövedékek elleni védelemre szolgál, valamint magassága miatt sem alkalmas első vonalban akár lesállásból lődözésre. Ami fontos, hogy a kerekes tarack bekerülési fenntartási költsége alacsonyabb, mint a lánctos techniké. nem szorul trélerre, gyorsan átcsoportosítható. Nem hülyeség. Ugyanakkor tény, és én ezért nem is szidom a döntéshozókat, hogy vettek 24db páncélostarackot, mert a nehézdandár egyik ismérve, hogy a komponenesei azonos terepviszonyok között azonos sebességgel legyenek képesek haladni, ergó nem lehet ezért benne kerekes tüzérség. Hozzáteszem azt a marhságot, hogy a Gidránt odaadják a tüzéreknek, kezdjenek valamit az sem életszerű, oda inkább a Nomád egyik most még nem létező, de tervezhető változatát lehetne olyan németesen mint a Fennek felderítő és tüzérségi előretolt irányító járműnek használni. A közepes dandárnak viszont sokkal nagyobb tüzerőt és mozgékonyságot adna néhány osztály kerekes tarack (lehetne a standard NATO löszert használó Szuzana2, vagy az új Ditta, mint akár a D-20 akár a tervezett 105mm-es vontatott könnyűtarack. Igaz utóbbi légi szállítású is, de itt ismét visszatérek mire akarom szánni a haderőt és hol akarom bevetni.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
SITDEF 2021
Peru
2021.10.28-31.

FCSevCAX0A4JOnA