[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 346
24 657
113
A határkerítésre kéne egy kapu, benne olyan egyirányba forgó izével, mint a strandok kijáratánál van. Akik átjutottak a kerítésen, csak oda kellene terelni őket a kutyákkal, hogy visszajussanak, és máris nincs gond itthon velük. :)
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
De harcias lettél ! :rolleyes::hadonaszos::p

Ha már ilyen durván menne, arra mondok jobbat. Számszeríjj. Bokron mindenen keresztül megy, hangtalan, nem ilyesztgeti a lakosságot a lövések hangja, de ilyen lenne a hangtompítós könnyű mesterlövész puska is, csak azt nem mernék a kezükbe adni. Ellopnák az öszeset otthon vadászni engedély nélkül, bár valószínűleg az íjjal és mesterlövész puskával is vadászgatnának a határon is. Hát... voltam időnként őrparancsnok (meg korában őr is), 20 ember körül volt egy őrség, és 90 skulóval mentünk ki (3x 30 db, abból egy tár betéve - egy rántás (csőre húzás az első skulót) és a biztosítót átnyomni egy ujjal de már célra tartva, és mehet a lövés vagy a sorozat (az első kattanás az egyes lövés, a második a sorozat fegyver: AMD 65 deszantos gépkarabély behajtható válltámasszal, nálunk az volt rendszeresítve, 5 db üres tárral) 30 skuló után tárcsere, van NÁLAM még kettő, de már az első tár után is csend és rend van ha tud valaki lőni. Márpedig én fullos kiképzést kaptam, de 10 éves kortól használtam legálisan valódi lőfegyvert, versenyekre is jártam sokáig. A 90 db skulón kívül a többi őrhelyen is ennyi lőszer volt minden kintlévő őrnél ! :D Meg az őrség pihenő részénél is fejenként beleértve az őrparancsnokot is. Támadás alkalmával 10 percet kellett volna kitartanuk amíg kiér valamelyik laktanyából a szintén felfegyverzett készenléti egység. Lőszerraktárt őriztünk, volt ott minden, de rengeteg tüzérségi és rakéta, nagy kaliberű nehézfegyverekbe valók. Amikor csak pár ilyennel elkezdenek lőni ukrajnában, az egész világ de főleg európa hatalmas jajveszékelésbe kezd. Mert ahova azokkal odalőnek egy sorozatot ott semmi nem marad és még a föld is lángol. A mi buffos hétköznapi repeszromboló lőszerünk halálos repesz hatósugara is 200 méter átmérőjű kör volt, és ebből legalább 30db-ot kilőttek egy gyenge osztáyltörzs csapáskor (csak 6db buff, nem 9 ami a teljes háborús beüzemelés osztáltörzsenként), ez kapásból 3 tonna skuló (hüvely és lőporzsákok nélkül, ez nagykaliberű osztott lőszer) , és elosztva lőtték a célra, tehát átfedéssel. Egy ilyen "gyenge sorozat" képes lepucolni akár egy ezred táborát is (mindezt kemény 80-90 másodperc alatt), és nemigen van ellenszere, szóval embertelen a tűzereje, pusztítás mértéke. Szóval volt mit őrizni a lőszerraktárban.

Mi azt a nem hivatalos tájékoztatást kaptuk a kiképzésen, hogyha jön valaki az őrtoronyhoz kintről pld. AMD65-öt szerezni és muszály lőni mert nem áll meg, utána többé már ne lehessen kérdezni tőle semmit az életben. :D Értse úgy mindenki ahogy akarja. :D De ez ma is így van, csak xólok aki "beszélgetni" akar egy fontos létesítménynél egy katonai őrszolgálatossal ! :D Messziről legalább 20 méterről teljes nyílt téren jó hangosan lehet "érdeklődni" jó hangosan, de semmi közelítés közben mert hamar csőre húza csúzlit. :D Ööö... minden komoly létesítmény volt fegyveres őre ezt ajánlja ! :D :D Nálunk is voltak balhék az őrökkel, voltak bemászások a kerítésen, a laktanyában is. Ott is volt egy kisebb lőszerraktárunk (de az egész laktanyát őriztük + a belső lőszerraktárat is), abban pisztoly lőszerek gépkarabély lőszerek kézigránátok kézifegyverek stb. voltak, gyakorláshoz lőtéren, vagy hogy egy kisebb csoport támadása esetén azonnal fegyverbe lehet állítani a laktanyában lévőket akik nincsenek szolgálatban. (minden folyosón fegyverszoba, benne mindenki saját fegyvere (a számát álmodból kelve is tudni kellett), csak lőszer kellett bele. De talán egy minimális lőszer is volt ha nagyon kellett volna. Persze csak a bezárt lepecsételt fegyverszobában.

Amikor őrségben váltás volt mindig előre kiszóltak ! Ha netán bealudt valaki, őrtorony / őrhely előtt 10m-re stopp és hangosan felébreszteni, mert ha valaki álmából hirtelenébred hogy az ajtón dörömbölnek az előbb csőre húzhat mint felébred és már kész is a baj ! Volt ilyenre is példa, de szerencsére lövöldözés soha nem volt. Az ilyen fegyveres helyeket vonzzák a terroristákat súlyos bűnözőket és őrülteket mind egy erős mágnes, pld. nagy tűzerejű fegyvereket szerezni, de a rendőrőrsöket is vonzák az ilyeneket fegyvereket és lőszert szerezni, de a határőröknél is ez a helyzet. Ez a veszély MINDIG fennáll a fegyveres testületeknél 0-24 órában folyamatosan. Mindig résen kell lenni és gyanakodni ha van rá egy kis ok vagy gyanú is. "Ilyen az élet Babolcsai néni" :D Sokan odavesztek már mert nem voltak elég gyanakvóak, elaludt a figyelmük, vagy naívan besétáltak egy előre kitervelt csapdába.

Érvényes ez a migránsokra is. Vannak köztük a harctereken edződött figurák, akik nem félnek, ismerik a fegyvereket, szorult helyzetben bármire képesek mert a fegyverek életveszélyesek ha a kezükbe kerülnek. Másodpercek alatt tűzkészre tesznek egy számukra ismeretlen típusú fegyvert is, mert értenek a fegyverekhez. Nálunk manapság már a legtöbb embernek nincs gyakorlata éles fegyverrel lőni, a legtöbnnek még a kezében sem volt soha, nem hogy tűzkész állapotba tegye. Én a teljes magyar lakosságnak kötelezővé tenném az alapvető fegyver ismereteket (alapvető éles lőgyakorlattal együtt) annak minden előnyével és hátrányával együtt. Benne természetesen a fegyverekre való törvényekkel, hogy tudják kinél van legálisan éles lőfegyver és kinél nincs, kinek mik a fegyverhordás szabályai (fegyveres testületeknél, és saját éles fegyvereknél - vadászok, önvédelmi fegyverek, fegyveres őrző-védő szolgálatok, sportegyesületek stb.)

Az illegális fegyverszerzés visszaszorítására dolgoznak manapság az intelligens kézifegyvereken. Csak abban az esetben működik ha a jogosult / jogosultak használják. Pld. hiába szerzi meg egy katona / rendőr stb. fegyverét, nem tudja vele lelőni a tulajdonosát. Sokszor ez az első használata a megszerzett fegyvernek, hogy a felderítését lehetetlenné tegye, el tudjon tűnni vele nyomtalanul.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 316
54 793
113
Pont így lennék amúgy egy fasza aknazárral is, csak mondom...

Szívemből szóltál!
DDwz5CYXoAEj12q.jpg

Ezt a 3. világban nagyon jól ismerik!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
Szívemből szóltál!
DDwz5CYXoAEj12q.jpg

Ezt a 3. világban nagyon jól ismerik!
Lehet buziskodni, de MŰKÖDIK!


A legkevesebb ami van nekünk, az pont az élőerő, a rendőröknek jobb helye lenne az országhatáron belül hajkurászni a sok szarházit! Egy fasza aknazár, és töredék rendőrrel - határvadásszal meg lehetne oldani a hatékony védelmet! Főleg miután körbesírnák a világsajtót, hogy pár csempésznek - migránsnak felugrott a lába a füle mellé! Majd tudnák hamar hogy nem erre kell jönni!

MŰKÖDIK!
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
De harcias lettél ! :rolleyes::hadonaszos::p

Ha már ilyen durván menne, arra mondok jobbat. Számszeríjj. Bokron mindenen keresztül megy, hangtalan, nem ilyesztgeti a lakosságot a lövések hangja, de ilyen lenne a hangtompítós könnyű mesterlövész puska is, csak azt nem mernék a kezükbe adni. Ellopnák az öszeset otthon vadászni engedély nélkül, bár valószínűleg az íjjal és mesterlövész puskával is vadászgatnának a határon is. Hát... voltam időnként őrparancsnok (meg korában őr is), 20 ember körül volt egy őrség, és 90 skulóval mentünk ki (3x 30 db, abból egy tár betéve - egy rántás (csőre húzás az első skulót) és a biztosítót átnyomni egy ujjal de már célra tartva, és mehet a lövés vagy a sorozat (az első kattanás az egyes lövés, a második a sorozat fegyver: AMD 65 deszantos gépkarabély behajtható válltámasszal, nálunk az volt rendszeresítve, 5 db üres tárral) 30 skuló után tárcsere, van NÁLAM még kettő, de már az első tár után is csend és rend van ha tud valaki lőni. Márpedig én fullos kiképzést kaptam, de 10 éves kortól használtam legálisan valódi lőfegyvert, versenyekre is jártam sokáig. A 90 db skulón kívül a többi őrhelyen is ennyi lőszer volt minden kintlévő őrnél ! :D Meg az őrség pihenő részénél is fejenként beleértve az őrparancsnokot is. Támadás alkalmával 10 percet kellett volna kitartanuk amíg kiér valamelyik laktanyából a szintén felfegyverzett készenléti egység. Lőszerraktárt őriztünk, volt ott minden, de rengeteg tüzérségi és rakéta, nagy kaliberű nehézfegyverekbe valók. Amikor csak pár ilyennel elkezdenek lőni ukrajnában, az egész világ de főleg európa hatalmas jajveszékelésbe kezd. Mert ahova azokkal odalőnek egy sorozatot ott semmi nem marad és még a föld is lángol. A mi buffos hétköznapi repeszromboló lőszerünk halálos repesz hatósugara is 200 méter átmérőjű kör volt, és ebből legalább 30db-ot kilőttek egy gyenge osztáyltörzs csapáskor (csak 6db buff, nem 9 ami a teljes háborús beüzemelés osztáltörzsenként), ez kapásból 3 tonna skuló (hüvely és lőporzsákok nélkül, ez nagykaliberű osztott lőszer) , és elosztva lőtték a célra, tehát átfedéssel. Egy ilyen "gyenge sorozat" képes lepucolni akár egy ezred táborát is (mindezt kemény 80-90 másodperc alatt), és nemigen van ellenszere, szóval embertelen a tűzereje, pusztítás mértéke. Szóval volt mit őrizni a lőszerraktárban.

Mi azt a nem hivatalos tájékoztatást kaptuk a kiképzésen, hogyha jön valaki az őrtoronyhoz kintről pld. AMD65-öt szerezni és muszály lőni mert nem áll meg, utána többé már ne lehessen kérdezni tőle semmit az életben. :D Értse úgy mindenki ahogy akarja. :D De ez ma is így van, csak xólok aki "beszélgetni" akar egy fontos létesítménynél egy katonai őrszolgálatossal ! :D Messziről legalább 20 méterről teljes nyílt téren jó hangosan lehet "érdeklődni" jó hangosan, de semmi közelítés közben mert hamar csőre húza csúzlit. :D Ööö... minden komoly létesítmény volt fegyveres őre ezt ajánlja ! :D :D Nálunk is voltak balhék az őrökkel, voltak bemászások a kerítésen, a laktanyában is. Ott is volt egy kisebb lőszerraktárunk (de az egész laktanyát őriztük + a belső lőszerraktárat is), abban pisztoly lőszerek gépkarabély lőszerek kézigránátok kézifegyverek stb. voltak, gyakorláshoz lőtéren, vagy hogy egy kisebb csoport támadása esetén azonnal fegyverbe lehet állítani a laktanyában lévőket akik nincsenek szolgálatban. (minden folyosón fegyverszoba, benne mindenki saját fegyvere (a számát álmodból kelve is tudni kellett), csak lőszer kellett bele. De talán egy minimális lőszer is volt ha nagyon kellett volna. Persze csak a bezárt lepecsételt fegyverszobában.

Amikor őrségben váltás volt mindig előre kiszóltak ! Ha netán bealudt valaki, őrtorony / őrhely előtt 10m-re stopp és hangosan felébreszteni, mert ha valaki álmából hirtelenébred hogy az ajtón dörömbölnek az előbb csőre húzhat mint felébred és már kész is a baj ! Volt ilyenre is példa, de szerencsére lövöldözés soha nem volt. Az ilyen fegyveres helyeket vonzzák a terroristákat súlyos bűnözőket és őrülteket mind egy erős mágnes, pld. nagy tűzerejű fegyvereket szerezni, de a rendőrőrsöket is vonzák az ilyeneket fegyvereket és lőszert szerezni, de a határőröknél is ez a helyzet. Ez a veszély MINDIG fennáll a fegyveres testületeknél 0-24 órában folyamatosan. Mindig résen kell lenni és gyanakodni ha van rá egy kis ok vagy gyanú is. "Ilyen az élet Babolcsai néni" :D Sokan odavesztek már mert nem voltak elég gyanakvóak, elaludt a figyelmük, vagy naívan besétáltak egy előre kitervelt csapdába.

Érvényes ez a migránsokra is. Vannak köztük a harctereken edződött figurák, akik nem félnek, ismerik a fegyvereket, szorult helyzetben bármire képesek mert a fegyverek életveszélyesek ha a kezükbe kerülnek. Másodpercek alatt tűzkészre tesznek egy számukra ismeretlen típusú fegyvert is, mert értenek a fegyverekhez. Nálunk manapság már a legtöbb embernek nincs gyakorlata éles fegyverrel lőni, a legtöbnnek még a kezében sem volt soha, nem hogy tűzkész állapotba tegye. Én a teljes magyar lakosságnak kötelezővé tenném az alapvető fegyver ismereteket (alapvető éles lőgyakorlattal együtt) annak minden előnyével és hátrányával együtt. Benne természetesen a fegyverekre való törvényekkel, hogy tudják kinél van legálisan éles lőfegyver és kinél nincs, kinek mik a fegyverhordás szabályai (fegyveres testületeknél, és saját éles fegyvereknél - vadászok, önvédelmi fegyverek, fegyveres őrző-védő szolgálatok, sportegyesületek stb.)

Az illegális fegyverszerzés visszaszorítására dolgoznak manapság az intelligens kézifegyvereken. Csak abban az esetben működik ha a jogosult / jogosultak használják. Pld. hiába szerzi meg egy katona / rendőr stb. fegyverét, nem tudja vele lelőni a tulajdonosát. Sokszor ez az első használata a megszerzett fegyvernek, hogy a felderítését lehetetlenné tegye, el tudjon tűnni vele nyomtalanul.

Én is adtam 4 őrséget meg 43 őrpk -t (mivel tűzoltó rajpk voltam - így abba pörögtek a szolgálati számok ...). 20 emberes őrság? Az nem semmi. Ez ugye 8 tornyot jelentene - 1 őrpk, 1 felv, 2 járőr, 8*2 őr ... Nálunk a 2 ezredet is befogadni képes laktanyában (akkor már csak egy ezred volt) volt 4 torony. Ez 12 embert jelent ...

A másik - tényleg 90 skulóval rohangált mindenki? Az odáig OK, hogy 5 tár és szolgálat előtt 3 -at töltöttünk be (ez 90/fő). Ugyanakkor a felállított őr, járőr - de még az őrpk meg a felvezető is max. egy töltött tárral (fegyverben) meg két üressel ment ki. A többi töltött tár fegyverszobában elzárva. Pihenő alatt senkinél nem volt fegyver - se tár (azok is a fegyverszobában). Pedig elég délen voltunk "jó időben" ...

AMD-65 -el csak alapkiképzés alatt találkoztam (9 vaklőszer, 30 élessel gyakorlat). Aztán a végleges alakulatnál AK-63D (elég gyakran jártunk lőgyakorlatra, pedig nem lövész században voltam). Utóbbit sokkal jobb fegyvernek tartottam. Alig 4 centivel hosszabb csak, de a cső meg még egyszer ennyivel volt hosszabb. Azaz jóval pontosabb volt - vagy csak én tanultam meg lőni idővel :) (pedig előtte civilben is lövöldöztem - igaz csak pisztollyal).

Nálunk azért többnyire úgy javasolták, hogy az első az figyelmeztető lövés legyen - lehetőleg a földbe "semleges" helyre (megállapítható, hogy az első lövés volt). Aztán persze "vérmérséklettől" függően akár "10 -es irányzékkal láblövés" ... :)

Igen, hiába ébresztettél a nagy kör előtt. Amire a 3. illetve 4. toronyhoz értél - addigra egyesek aludtak megint. Abban egyetértek, hogy fegyveres alvó ember közelébe soha életben nem mentem ... :) Nekem a kaviccsal dobálom a torony üvegét (mármint, ha a hangra nem reagált) dolog aránylag bejött. Aki nehezebben tért magához az meg addig nyomta a fekvőtámaszt utána - akár hóban/sárban - amíg meg nem untam ...

Namost, ha láttál Te is mondjuk egy őrt (mondjuk éjszaka) fegyvert tűzkész helyzetbe (ami ugye a fegyó kézbevételével kezdődik) hozni meg célra tartani, akkor el tudod képzelni, hogy egy 15 méterről induló késes "jóember" ellen esélye sincs. Ez a valóság. Egy képzett ember (nem sorkatona) mondjuk pisztoly a tartóban az első két célzott lövésig (a kapáslövés meglepően hatástalan még 1-2 méterről is) kb. 5-7 méterről induló késes ember ellen van esélye, ha számít a támadásra (csak nem mutat előre fegyvert). Úgyhogy aki a fegyveredre megy az nem biztos, hogy leáll veled birkózni (aminek kétes a kimenetele), hanem vannak egyéb lehetőségei is - pláne, ha az illető "jóember" még "harcedzett" is ahogy írod ...

Úgyhogy bizonyos helyzetekben egy lőfegyvertől még nem válsz leküzdhetetlen akadállyá, finoman fogalmazva ... Különösen nem az emlegetett migráns csoporttal szemben nem - akire ugye még "csúnyán nézned" sem szabad (nemhogy fegyvert lóbálni) ...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 498
5 035
113
Én is adtam 4 őrséget meg 43 őrpk -t (mivel tűzoltó rajpk voltam - így abba pörögtek a szolgálati számok ...). 20 emberes őrság? Az nem semmi. Ez ugye 8 tornyot jelentene - 1 őrpk, 1 felv, 2 járőr, 8*2 őr ... Nálunk a 2 ezredet is befogadni képes laktanyában (akkor már csak egy ezred volt) volt 4 torony. Ez 12 embert jelent ...

A másik - tényleg 90 skulóval rohangált mindenki? Az odáig OK, hogy 5 tár és szolgálat előtt 3 -at töltöttünk be (ez 90/fő). Ugyanakkor a felállított őr, járőr - de még az őrpk meg a felvezető is max. egy töltött tárral (fegyverben) meg két üressel ment ki. A többi töltött tár fegyverszobában elzárva. Pihenő alatt senkinél nem volt fegyver - se tár (azok is a fegyverszobában). Pedig elég délen voltunk "jó időben" ...

AMD-65 -el csak alapkiképzés alatt találkoztam (9 vaklőszer, 30 élessel gyakorlat). Aztán a végleges alakulatnál AK-63D (elég gyakran jártunk lőgyakorlatra, pedig nem lövész században voltam). Utóbbit sokkal jobb fegyvernek tartottam. Alig 4 centivel hosszabb csak, de a cső meg még egyszer ennyivel volt hosszabb. Azaz jóval pontosabb volt - vagy csak én tanultam meg lőni idővel :) (pedig előtte civilben is lövöldöztem - igaz csak pisztollyal).

Nálunk azért többnyire úgy javasolták, hogy az első az figyelmeztető lövés legyen - lehetőleg a földbe "semleges" helyre (megállapítható, hogy az első lövés volt). Aztán persze "vérmérséklettől" függően akár "10 -es irányzékkal láblövés" ... :)

Igen, hiába ébresztettél a nagy kör előtt. Amire a 3. illetve 4. toronyhoz értél - addigra egyesek aludtak megint. Abban egyetértek, hogy fegyveres alvó ember közelébe soha életben nem mentem ... :) Nekem a kaviccsal dobálom a torony üvegét (mármint, ha a hangra nem reagált) dolog aránylag bejött. Aki nehezebben tért magához az meg addig nyomta a fekvőtámaszt utána - akár hóban/sárban - amíg meg nem untam ...

Namost, ha láttál Te is mondjuk egy őrt (mondjuk éjszaka) fegyvert tűzkész helyzetbe (ami ugye a fegyó kézbevételével kezdődik) hozni meg célra tartani, akkor el tudod képzelni, hogy egy 15 méterről induló késes "jóember" ellen esélye sincs. Ez a valóság. Egy képzett ember (nem sorkatona) mondjuk pisztoly a tartóban az első két célzott lövésig (a kapáslövés meglepően hatástalan még 1-2 méterről is) kb. 5-7 méterről induló késes ember ellen van esélye, ha számít a támadásra (csak nem mutat előre fegyvert). Úgyhogy aki a fegyveredre megy az nem biztos, hogy leáll veled birkózni (aminek kétes a kimenetele), hanem vannak egyéb lehetőségei is - pláne, ha az illető "jóember" még "harcedzett" is ahogy írod ...

Úgyhogy bizonyos helyzetekben egy lőfegyvertől még nem válsz leküzdhetetlen akadállyá, finoman fogalmazva ... Különösen nem az emlegetett migráns csoporttal szemben nem - akire ugye még "csúnyán nézned" sem szabad (nemhogy fegyvert lóbálni) ...
Szombathelyen 7 torony volt. + 2 kapu, + 2 smasszer. Az őrség volt vagy 25 ember.

Mi is 90 lőszert kaptunk amikor őrségben voltunk. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Szombathelyen 7 torony volt. + 2 kapu, + 2 smasszer. Az őrség volt vagy 25 ember.

Mi is 90 lőszert kaptunk amikor őrségben voltunk. :D

Smasszer az a fogdaőr volt? Arra nálunk nem volt külön ember - őrség azt kész. A kapu meg kapu volt - nem tartozott az őrséghez.

Igen, nálunk is 90 lőszer volt. Azonban nem volt nálunk az őrszobán alvás közben a fegyóval egyetemben. Nálatok igen?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 079
113
Szívemből szóltál!
DDwz5CYXoAEj12q.jpg

Ezt a 3. világban nagyon jól ismerik!

Lehet buziskodni, de MŰKÖDIK!


A legkevesebb ami van nekünk, az pont az élőerő, a rendőröknek jobb helye lenne az országhatáron belül hajkurászni a sok szarházit! Egy fasza aknazár, és töredék rendőrrel - határvadásszal meg lehetne oldani a hatékony védelmet! Főleg miután körbesírnák a világsajtót, hogy pár csempésznek - migránsnak felugrott a lába a füle mellé! Majd tudnák hamar hogy nem erre kell jönni!

MŰKÖDIK!
Nem gondolom lágyszívűnek magam de az aknák undorítanak. Viszonylag igyekszek nyomonkövetni unalmasabb napjaimon, hogy is áll a vh, viet, jugó, afrikai mindenféle háború utáni aknamentesítés és elég szarul.

Ezeknek a szaroknak nem azok a fő áldozatai akiknek lennie kellene, hanem kocogók, földművesek, tinilányok, nagymamák akik ha túl is élik, el van baszva az életük mert el lett ásva ez a szar és nem töltötte be a szerepét. Ez hányinger és ha nem lenne több ebből a mocsokból elásva, mire az utolsót is felszedik még tízezrével fognak szép fiatal lányok nyomorékként leélni egy életet.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 498
5 035
113
Smasszer az a fogdaőr volt? Arra nálunk nem volt külön ember - őrség azt kész. A kapu meg kapu volt - nem tartozott az őrséghez.

Igen, nálunk is 90 lőszer volt. Azonban nem volt nálunk az őrszobán alvás közben a fegyóval egyetemben. Nálatok igen?
Smasszer = fogdaőr. Azért volt külön, mert néha kísérgerni kellett a fogdában levőket. Így nem a pihenő időben levőknek kellett velük foglalkozni.
A kapu nálunk is külön volt.

Amikor aludtunk, a fegyver be volt zárva egy szekrénybe.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A másik - tényleg 90 skulóval rohangált mindenki? Az odáig OK, hogy 5 tár és szolgálat előtt 3 -at töltöttünk be (ez 90/fő). Ugyanakkor a felállított őr, járőr - de még az őrpk meg a felvezető is max. egy töltött tárral (fegyverben) meg két üressel ment ki. A többi töltött tár fegyverszobában elzárva. Pihenő alatt senkinél nem volt fegyver - se tár (azok is a fegyverszobában). Pedig elég délen voltunk "jó időben" ...
Igen, nálunk is. Nem emlékeztem jól. Régen volt. Egyébként volt olyan balfax nálam egyszer aki elhagyott egy skulót. Az üti szólt utánam este 9-kor orifonon, hogy minden rendben ? Mondom persze, miért ? Megvan minden lőszerünk ? :D Na ebből már tudtam hogy gáz van, többet nem is kellett mondania. Lőszer rovancs éjjel. Sorakozó, pihenő megszünt, kikérdezés sorakozva vigyázállásban, utána kitárazás-betárazás, a bentlévőknek megvolt az összes. Kérdeztem őket mi legyen most ? Persze idő előtti váltás mihelyt kész voltunk, azokat is elszámoltatni. Én jól bántam mindig az embereimel, szerettek velem lenni, erről az oldalamról nem ismertek amikor bekeményítek. Nem morgott rám senki ezért, nyugodtan vették a keményítést. Mondtam addig nem lesz alvás amíg ki nem derül ki az aki elhagyta a lőszert, nem én vagyok az oka, majd azon verjék le. Én a szolgálatba lépés előtt a tárazóban betárazás után nem láttam megmaradt lőszert sehol. Mivel ugye szabályosan ott kell lennem és ellenőrizni a végén, bent is voltam. Az üti jó fej volt, nem piszkált a balfaxért. A földön volt a hiányzó lőszer ahol táraztunk. Mondta ezért nem jön ki, majd amikor bemegyünk és leadjuk a szolit odaadja a lőszert. Nálunk voltak olyanok akik lőttek őrségben, meg vadásztak stb., voltak nagy gazemberek. Általában mind megjárta később Kaposvárt egy kis plusz szolgálatért. :D
AMD-65 -el csak alapkiképzés alatt találkoztam (9 vaklőszer, 30 élessel gyakorlat). Aztán a végleges alakulatnál AK-63D (elég gyakran jártunk lőgyakorlatra, pedig nem lövész században voltam).
Nekünk az AMD65 deszantos fegyver volt, nem véletlenül. Éles helyzetben mi csak az önvédelmünkről gondoskodtunk volna ha kell, a lövészek adták volna a földi biztosításunk, a légit meg a vadászgépek és a légvédelem. Mi elvileg csapásmérő alakulat voltunk, sok mozgással. "Lőjj egy nagy csapást és azonnal szívódj fel" mielőtt visszalőnne az ellenséges tüzérség vagy a légierő vagy a rakétásaik. Mindig kisiklani a kezükből és közben pusztítani a fontosabb nagy ütőerőiket. De nem csak itt voltam, HM riasztási ponton is szolgáltam (közvetlen jelentések "A sziklának" az országos ütinek jelentések, helyben pedig egy laktanya adja a védelmet és minden ellátást, de a szikla alá tartoztunk. (ez bizalmas válogatott emberekből állt, a szolgálat váltás orifonon a helyi ütinek szolgálat átadás átvétel, mi is könyveltük helyben, tehát dupla jelentés két helyre is, 3 féle szolgálat ment egyszerre ezen a helyen). A sziklát máig nem fedték fel, ahogy más katonai föld alatti vezetési pontokat sem. Van egy pár máshol is.
Nálunk azért többnyire úgy javasolták, hogy az első az figyelmeztető lövés legyen - lehetőleg a földbe "semleges" helyre (megállapítható, hogy az első lövés volt). Aztán persze "vérmérséklettől" függően akár "10 -es irányzékkal láblövés" ... :)
Igen, ez is igaz. De mindig "megmagyarázhatod" ha az őrhelyhez nagyon közel a támadót oda tartva kell semlegesíteni. Elvileg lábon lövöd. Ha közelről és szemből van a találat, pláne ha nem csináltál belőle szitát, nem lesz bajod.

Voltak akik féltek kint, és csőre húzták, csak egy kis "katt" kellett és kész, a fegyver meg kézben a combjára fektetve. Nem ér oda "késes" 5 méterről sem, azonnal tud lőni. Szabálytalan nagyon, de gondolod bárki is elismerte közülük ? :D Soha... :)

Lövészet ? Kitettek egyedül a lőtérbejárathoz, 12 óra ellátás nélkül, de szó nélkül bírni kellett a terhelést. Lelőtte az élest a teljes laktanya teljes tarcsis feltöltéssel. A végén leváltottak és bevittek. Már heppi volt a tiszti állománynak mert jól ment minden. Nekünk egy láda sima lőszer, egy láda nyomjelzős, és annyit lövök amennyi tetszik számolatlanul ! :D Olyant tárazok és annyit amilyen tetszik. Lehetett rutint szerezni sorozatból is, "vezetni egy sorozatot" úgy hogy egész szakaszt le tudsz lőni egy megkezdett sorozattal, irányítani a tüzet sorozat közben folyamatosan. Szóval vaskezű főnökünk volt, igazi katona, de sok bónusz is volt. Több ilyen is volt az egységünkön belül. Az egyikből tábornok is lett a végén, előtte sokáig laktanya pk. volt.

Úgyhogy bizonyos helyzetekben egy lőfegyvertől még nem válsz leküzdhetetlen akadállyá, finoman fogalmazva ... Különösen nem az emlegetett migráns csoporttal szemben nem - akire ugye még "csúnyán nézned" sem szabad (nemhogy fegyvert lóbálni) ...
Soha nem mondtam ilyet ! :) Mindig az ember a meghatározó akinek a kezében a fegyver van. A balfaxnál semmit nem ér, csak egy dísz. Van akinél pedig halálos veszély a támadóra.

Erre van egy osztrák sztori a 90-es évekből: pénzzszállító pakolása 3 fegyveres őrrel vagy rendőrrel. Jól előre kitervelt és pontosan időzített támadás, 3 gengszter. Nem emlékszem pontosan, de halott őr vagy rendőr azonnal, egy halálos sebesülésű őr, és egy sérült a háromból. A halálos sebesült 2 támadót kilőtt (azonnal meghaltak, pontos lövések), a harmadikat is megsebesítette de az lelépett. Hetekig a hősi halottat ünnepelte Ausztria. Ennyit számít kinek a kezében van a fegyver !
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
A nyugati határon az aknazár felszámolásakor háromszor annyi tűzszerész halt/sebesült meg, mint amennyi disszidenst megállított.
Nem tartom jó ötletnek.
Én a dupla térdlövésben hiszek ;)
Tök jó hogy a dupla térdlövésben hiszel, de az aknazárnak az lenne a lényege, hogy nem kell ott lenni annak mindenhol a határszakaszon, ahol duplát kéne lőni, mert bármilyen furcsa, ezek az emberek egyre kevesebben vannak/lenne más dolgok bőven máshol belső bűnözőkre vadászni, rendet fenntartani.

Két sor kerítés közé bevágni egy valag aknát, oda anyuci/nagymama/piroska nem kószál be véletlenül, csak ha rosszban sántikál! Ráadásul lehet ezt a telepítést úgy is csinálni, hogy nem ész nélkül félrészegen is szórni kétes dokumentációval mindenfelé, mint a VSZ idején.

Ésszel, ez bizony nagyon hasznos visszatartó erő lenne, minimalizálható a "vétlen arra kószáló nagymama" sérülés, de a humán faktort viszont lehetne csökkenteni a határőrizetben.


Erre mondom azt, hogy akarjuk - vagy nem akarjuk a hatékony őrizetet, el kell dönteni, mert HA komolyabb nyomás lesz megint (márpedig világjelenség hogy az lesz, egyre jobban), akkor MI hamarabb fogunk felőrlődni mint ahogy kifogy a harmadik világ kalandor kedvű 20-as férfiakból, akik megdugnák szívesen a lányainkat...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 072
13 456
113
Tök jó hogy a dupla térdlövésben hiszel, de az aknazárnak az lenne a lényege, hogy nem kell ott lenni annak mindenhol a határszakaszon, ahol duplát kéne lőni, mert bármilyen furcsa, ezek az emberek egyre kevesebben vannak/lenne más dolgok bőven máshol belső bűnözőkre vadászni, rendet fenntartani.

Két sor kerítés közé bevágni egy valag aknát, oda anyuci/nagymama/piroska nem kószál be véletlenül, csak ha rosszban sántikál! Ráadásul lehet ezt a telepítést úgy is csinálni, hogy nem ész nélkül félrészegen is szórni kétes dokumentációval mindenfelé, mint a VSZ idején.

Ésszel, ez bizony nagyon hasznos visszatartó erő lenne, minimalizálható a "vétlen arra kószáló nagymama" sérülés, de a humán faktort viszont lehetne csökkenteni a határőrizetben.


Erre mondom azt, hogy akarjuk - vagy nem akarjuk a hatékony őrizetet, el kell dönteni, mert HA komolyabb nyomás lesz megint (márpedig világjelenség hogy az lesz, egyre jobban), akkor MI hamarabb fogunk felőrlődni mint ahogy kifogy a harmadik világ kalandor kedvű 20-as férfiakból, akik megdugnák szívesen a lányainkat...
Hallottál már az Ottawai Egyezményrol? => http://www.grotius.hu/publ/displ.asp?id=MHCLSU
=> Oszlói Cselekvési Terv: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021D0257&from=EN
Komolyan muníciót akarsz adni az új Bundestagnak, hogy az egyezmének a felrúgasa miatt akár fegyverszankciókat vezethessem be Mo ellen, ezzel elkaszalva a Z2026 javát?
A Zoldek csak arra várnak. :cool::oops:
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Már rég kéne legyen egy rakás különböző kategóriájú drónja a honvédségnek, amik mind lent zümmögnek a határon napi 24 órában. Gyakorolna a sok drón kezelő, hogy amikor komoly dolog van, már legyen sok rutinos emberünk.
Ha egy drónnal infra kamerával 5 km-re belátunk a szomszéd országba, van egy óránk odaküldeni egy járőrt elkapni és a ló farka után kötni őket. Nem is kéne egyfolytában kint lófrálni járőröknek.
Aztán bevinni őket a legközelebbi kisvárosba az ügyeletes bíróhoz aki félóra alatt eldönti, hogy tiltott határátlépésért a büntetése egy charter járat haza, ahonnan jött. Még az is megérné nekünk, hogy mi üzemeltessük azt a járatot.
Ezzel egyidőben teleszórni a Balkánt röplapokkal, hogy aki a zöldhatáron jön be Mo-ra azt automatikusan visszük vissza a társasjáték start kockájára. Menekültstátuszért csak a határállomáson lehet folyamodni.
Eleinte biztosan nyüszítene a nyugat, de ha a migráncsok nem jönnek felénk mert nagy a veszélye a hazatoloncolásnak akkor kevés esetünk lenne, és nem lenne miért nyüszögni.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 301
113
Lehet buziskodni, de MŰKÖDIK!
Működik, persze...DE
Nem gondolom lágyszívűnek magam de az aknák undorítanak.
...undoritóak bizony. Én sem támogatnám...
...pontosan ezekért,...meg egyébként is, mert undoritóak.
Komolyan muníciót akarsz adni az új Bundestagnak, hogy az egyezmének a felrúgasa miatt akár fegyverszankciókat vezethessem be Mo ellen
Ezek a "szankciók Mo ellen" ez valahogy beléd van rögződve. o_O
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Smasszer = fogdaőr. Azért volt külön, mert néha kísérgerni kellett a fogdában levőket. Így nem a pihenő időben levőknek kellett velük foglalkozni.
A kapu nálunk is külön volt.

Amikor aludtunk, a fegyver be volt zárva egy szekrénybe.

Nem tudom, nálunk megoldották a kísérgetést (legyen szó akár büntetésletöltendési helyről/helyére szállításról) megoldották. Nálunk nem volt külön smasszer (legalábbis őrségben) pedig volt annyi sittes, mint a szemét. Csak az én századomban adminisztratív okokból volt alakítva külön egy "sittes szakasz". Tudom, mert századírnokként (igen, a csontcsillagok mellé még ez is - kemény életem volt :D Persze felettem levő vonulásból írnoknak vagy hivatásos állománynak nem vezényeltem. Az öregeknek is csak "módjával" - max szolgálatban.) könyvelni kellett mindet minden nap ... :)

Igen, nálunk is. Nem emlékeztem jól. Régen volt. Egyébként volt olyan balfax nálam egyszer aki elhagyott egy skulót. Az üti szólt utánam este 9-kor orifonon, hogy minden rendben ? Mondom persze, miért ? Megvan minden lőszerünk ? :D Na ebből már tudtam hogy gáz van, többet nem is kellett mondania. Lőszer rovancs éjjel. Sorakozó, pihenő megszünt, kikérdezés sorakozva vigyázállásban, utána kitárazás-betárazás, a bentlévőknek megvolt az összes. Kérdeztem őket mi legyen most ? Persze idő előtti váltás mihelyt kész voltunk, azokat is elszámoltatni. Én jól bántam mindig az embereimel, szerettek velem lenni, erről az oldalamról nem ismertek amikor bekeményítek. Nem morgott rám senki ezért, nyugodtan vették a keményítést. Mondtam addig nem lesz alvás amíg ki nem derül ki az aki elhagyta a lőszert, nem én vagyok az oka, majd azon verjék le. Én a szolgálatba lépés előtt a tárazóban betárazás után nem láttam megmaradt lőszert sehol. Mivel ugye szabályosan ott kell lennem és ellenőrizni a végén, bent is voltam. Az üti jó fej volt, nem piszkált a balfaxért. A földön volt a hiányzó lőszer ahol táraztunk. Mondta ezért nem jön ki, majd amikor bemegyünk és leadjuk a szolit odaadja a lőszert. Nálunk voltak olyanok akik lőttek őrségben, meg vadásztak stb., voltak nagy gazemberek. Általában mind megjárta később Kaposvárt egy kis plusz szolgálatért. :D

Nekünk az AMD65 deszantos fegyver volt, nem véletlenül. Éles helyzetben mi csak az önvédelmünkről gondoskodtunk volna ha kell, a lövészek adták volna a földi biztosításunk, a légit meg a vadászgépek és a légvédelem. Mi elvileg csapásmérő alakulat voltunk, sok mozgással. "Lőjj egy nagy csapást és azonnal szívódj fel" mielőtt visszalőnne az ellenséges tüzérség vagy a légierő vagy a rakétásaik. Mindig kisiklani a kezükből és közben pusztítani a fontosabb nagy ütőerőiket. De nem csak itt voltam, HM riasztási ponton is szolgáltam (közvetlen jelentések "A sziklának" az országos ütinek jelentések, helyben pedig egy laktanya adja a védelmet és minden ellátást, de a szikla alá tartoztunk. (ez bizalmas válogatott emberekből állt, a szolgálat váltás orifonon a helyi ütinek szolgálat átadás átvétel, mi is könyveltük helyben, tehát dupla jelentés két helyre is, 3 féle szolgálat ment egyszerre ezen a helyen). A sziklát máig nem fedték fel, ahogy más katonai föld alatti vezetési pontokat sem. Van egy pár máshol is.

Igen, ez is igaz. De mindig "megmagyarázhatod" ha az őrhelyhez nagyon közel a támadót oda tartva kell semlegesíteni. Elvileg lábon lövöd. Ha közelről és szemből van a találat, pláne ha nem csináltál belőle szitát, nem lesz bajod.

Voltak akik féltek kint, és csőre húzták, csak egy kis "katt" kellett és kész, a fegyver meg kézben a combjára fektetve. Nem ér oda "késes" 5 méterről sem, azonnal tud lőni. Szabálytalan nagyon, de gondolod bárki is elismerte közülük ? :D Soha... :)

Lövészet ? Kitettek egyedül a lőtérbejárathoz, 12 óra ellátás nélkül, de szó nélkül bírni kellett a terhelést. Lelőtte az élest a teljes laktanya teljes tarcsis feltöltéssel. A végén leváltottak és bevittek. Már heppi volt a tiszti állománynak mert jól ment minden. Nekünk egy láda sima lőszer, egy láda nyomjelzős, és annyit lövök amennyi tetszik számolatlanul ! :D Olyant tárazok és annyit amilyen tetszik. Lehetett rutint szerezni sorozatból is, "vezetni egy sorozatot" úgy hogy egész szakaszt le tudsz lőni egy megkezdett sorozattal, irányítani a tüzet sorozat közben folyamatosan. Szóval vaskezű főnökünk volt, igazi katona, de sok bónusz is volt. Több ilyen is volt az egységünkön belül. Az egyikből tábornok is lett a végén, előtte sokáig laktanya pk. volt.


Soha nem mondtam ilyet ! :) Mindig az ember a meghatározó akinek a kezében a fegyver van. A balfaxnál semmit nem ér, csak egy dísz. Van akinél pedig halálos veszély a támadóra.

Erre van egy osztrák sztori a 90-es évekből: pénzzszállító pakolása 3 fegyveres őrrel vagy rendőrrel. Jól előre kitervelt és pontosan időzített támadás, 3 gengszter. Nem emlékszem pontosan, de halott őr vagy rendőr azonnal, egy halálos sebesülésű őr, és egy sérült a háromból. A halálos sebesült 2 támadót kilőtt (azonnal meghaltak, pontos lövések), a harmadikat is megsebesítette de az lelépett. Hetekig a hősi halottat ünnepelte Ausztria. Ennyit számít kinek a kezében van a fegyver !

Természetesen rengeteg sztori van, de egyfelől ez nem az a topik, másfelől nem untatnám a "nagyérdeműt".

Ami apróság - az AK-63D is deszantfegyver volt. A 'D' betű konkrétan ezt jelenti benne ... Sokkal hosszabb csővel, de csak kicsit hosszabb teljes mérettel (az a rohadt hosszú csőszájfék nem volt rajta) és szerintem jobb fogással.

Végtaglövésekről. Ez nem olyan könnyű ám, mint amilyennek hangzik. Nézz meg párszáz USA rendőrös videót és látni fogod sok helyzetben kb. levegőt venni nincs idő. Elméletben ehhez adjál hozzá stresszhelyzetet meg sorkatonát - és akkor adjon le célzott (nem kapáslövés) végtaglövéseket (igen, többes szám és olyat ami talál is). Hát kb. "mission impossible" ... Ezt azért nálunk a "katonásabb" ÜTI -k el is magyarázták azért ... Nagyon más tud lenni, ha gondolatban játszod le meg a valóság között adott esetben. Hidd el én is láttam torony nagyváltásnál (útközben) éjszaka beparázó őrt - amire összeszerencsétlenkedte magát, meg csőre töltött meg kijött a száján egy bátortalan "Álj vagy lövök" addigra egy 5 méterre levő "rosszarcú" kb. 57 késszúrást vitt volna be ... Pedig nem volt különösebben pipogya vagy ügyefogyott. Nomeg eléggé rá volt pörögve, volt egy kis idő amíg megértette, hogy fegyót föld felé meg tegye le meg el tudtam venni tőle. Na Ő a hóban nyomta a fekvőtámaszokat utána és nem is kapkodtam el amíg meguntam ...

Úgyhogy kb. ennyit erről amit más írt, hogy két célzott térdlövés. Ez még képzett embernél sem megy. Halálos sebekkel (nem fejlövés) pont az előbb említett videókból kiindulva úgy ugrálnak, mint a bakkecske meg rohangásznak iszonyatos sebességgel akár percekig. Hihetetlen. Nagyon nem úgy működik a dolog, mint a filmekben.

Mások felvetéseire. Az aknák nem csak az egyezmények miatt nem működnének. Emlékezzünk a komoly lejárató médiakampányokra - azok úgy voltak, hogy senki még csak "csúnyán sem nézett". Ennek ellenére egymás tyúkszemére léptek a TV stábok annyira hemzsegtek. Mindenkinél mobilteló vagy még lenne aki Go-Pro -t is rakna az érintettekre, mint az a szerencsétlen ukrán (valójában külföldi zsoldos volt), aki a saját halálát vette fel amikor aknára lépett ... Az első adag ilyen YouTube videó után kb. másnap jönnének a "NATO bombázók" ...