A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
A délszláv válságról itt is van egy visszaemlékezés. A szombathelyi dandár egykori főtisztje emlékezik. A teljes cikket nem rakom be újra, mert már volt itt többször is. Csupán kiragadok belőle, az akkori helyzetre vonatkozó részt. Obrecsán Mihály ezredes emlékezik.

"
Volt valamikor valami eredménye ennek a haderőnek?
Paradox módon a rendszerváltás után lett, amikor a szombathelyi laktanya alakulatai a 90-es évek elején, a délszláv háború idején komoly védelmi feladatot láttak el, vagy álltak készenlétben. A mélységi felderítőink, a rádiótechnikai-felderítők (és zavarók) szétbontakoztak a határon. A gépesített dandár és a vegyes páncéltörő ezred kijelölt részei pedig készenlétben voltak egy olyan erővel, amilyennel jelen pillanatban a Magyar Honvédség szárazföldi erői sem rendelkeznek békében, főleg nem egy kézben.
Archív képek a Savaria laktanya életéből

Ez az erő volt az MH határra kitelepült erőinek tartaléka, a dandárparancsnok-helyettes vezetésével. Három órás készenlétünk volt, 24 óra alatt bárhol bevethetők voltunk, (még helikopterek is álltak rendelkezésünkre!!!) betárazva, behevederezve, a lőszer kocsikra pakolva, szinte háborús állapotban. Hetente egyszer beriadóztattak és ellenőriztek minket.
Egyébként ez az erő a gépesített dandár rendszerben tartásának utolsó pillanatáig megvolt a sorozatos leépítések ellenére. A dandár életét gyökeresen megváltoztató leépítés 94-től, a Horn-kormány idején, Keleti György minisztersége alatt kezdődött.
A sorkatonák felkészültsége megfelelt ennek a magas követelményrendszernek?
Igen. Nagyon sok gyakorlaton kellett részt venniük a három időszakra bontott kettő, majd másfél év alatt. (Először 3x8, majd 3x6 hónapig tartott a szolgálat). Az alapkiképzésről senki sem hiányozhatott, ott nem volt pardon. Az időszakokban (periódusokban) kötelező volt legalább egy zászlóalj-szintű gyakorlat, ebben volt hegyi kiképzés, vízi átkelés, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat, természetesen vagy-vagy.
Ezen kívül voltak az ezred/hadosztály szintű gyakorlatok is, de nem feledkezhetünk el többnemzetiségű koalíciós gyakorlatokról sem. Gyakorlatilag 1979 és 1990 között nem volt olyan nemzetközi gyakorlat (itthon és külföldön) melyen a laktanya valamelyik alakulata ne vett volna részt. Már az ezeken való részvételhez is ki kellett képezni a katonákat. Egy sorkatona időszakonként 4-5 egyéni éleslövészetet és raj/csoport lőgyakorlatot hajtott végre.
Ez hanyban lehetett? Ez amugy logikus, mert a mi 100 fos letszamunkkal max egy felorat-orat tudtunk volna ellenalni es azt is csak a megfelelo helyeinken.

A melysegi felderitok valoszinuleg a bivakosok lehettek, a radiosokrol meseltek, hogy azok beljebb (gondolom, magasabban?) mar megjelentek a tel folyaman; a kijelolt MH gl dd meg tudomasom szerint a bajai 108-as volt, ok parszor le is jottek 92-tol hozzank "kempingezni", illetve a zalaegerszegi is elindult volna azonnal.)
Ez a szombathelyi kesobbi lehetett talan avagy oket is elinditottak volna ugyanakkor a terv szerint..?
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
A szövegededel a távolból minősítetted magad és ez nem hiszti, hanem valóság. Nem kell szövegmagyarázatot tenned, mert én írtam. Azon, hogy a parancsnokod ki nem állhatott, most már nem csodálkozom.
Ez kulonosen ironikus - olvass vissza, egy epkezlab ellenerved nem volt, csak argumentum ab auctoritate - annyira tipikus.


Kabe ugyanolyan gorcsosen folenyeskedo figuranak tunsz... erdekes modon, megis ram szorult mindenben az a szerencsetlen is, ugye. mert a MNH meg a HOR tisztjeinek tobbsege egy felhulye, alkoholista, muveletlen bunko volt. :)
Kb a fotisztektol folfele voltak valamelyest mar muveltebb figurak (es ott is inkabb csak muszaki szakemberek, mernokok voltak, az altalanos muveltseguk leginkabb kimerult a komcsi literaturaban meg a foximaxikban avagy feljebb a dzserzsinszkijes meg hasonlo moszkovita besugokepzesben.)
(A speci felderitok-elharitok kivetelek voltak, azok beszeltek az osszes balkani nyelvet es okosak is voltak, nemhogy lekezeloek nem voltak, de kulon elbeszelgettek parunkkal es kivancsiak voltak a benyomasainkra, volt olyan otletunk, amit be is vezettek.)


Megsem tudott egyetlen epkezlab ervet sem felhozni, hogyan bujhattak volna meg az igasok a susnyaban, csak folenyeskedni probal, mikozben en mindossze ennyit vitatok.

Az a baj, hogy állandóan ilyen megmondóssá válnak a "viták".
Lehetnének ezek érdekes BESZÉLGETÉSEK!! is, megismerhetnénk részleteket sokak szemszögéből. De a sok foghegyről bedobott, semmitmondó megjegyzések lelombozóak. Nem értem, ha valaki nem úgy tud valamit, miért kell azonnal oltani. Miért nem lehet beszélgetést kezdeményezni, SENKI nincs az abszolút tudás birtokában, akárhol volt, akárki is volt.
Tartalom nélkül ezek a szövegelések csak sima faszméregetéssé válnak.
Általánosságban beszélek, ez a jelenség fellelhető az egész fórumban, a fentiek csak kiváltották belőlem a véleményem, újfent és sajnos sokadjára.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Akkor írja le, hogy szerinte ez így és így volt.
Pont.

Miért kell mindjárt fölényeskedve kioktatóan írni?

Kamm meg leírja mit látott a saját szemével.

Ennyi.

Neharagudj de ez tényleg komcsi tempó amit para diktál.
kamm az usából prédikál. Mit tudsz te az említett komcsi tempóról, találkoztál vele? De itt be is fejeztem, mert ez meddő csapkodássá vált. Valószínüleg nyitni kellene egy topikot, ahol csak egymást szapulják a népek.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 539
113
Akkor is az volt amikor ez zajlott és nem iglacipelőként.
Honi légvédelmis?Mert a határon a csapatlegvedelmisek voltak....
persze volt együttmukodes rendesen.Az én eredeti beosztasom VP-s volt,ami a honi legvedelemhez tartozott,de rá voltak kötve a csapatlegvedelem eszközei is.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Az a baj, hogy állandóan ilyen megmondóssá válnak a "viták".
Lehetnének ezek érdekes BESZÉLGETÉSEK!! is, megismerhetnénk részleteket sokak szemszögéből. De a sok foghegyről bedobott, semmitmondó megjegyzések lelombozóak. Nem értem, ha valaki nem úgy tud valamit, miért kell azonnal oltani. Miért nem lehet beszélgetést kezdeményezni, SENKI nincs az abszolút tudás birtokában, akárhol volt, akárki is volt.
Tartalom nélkül ezek a szövegelések csak sima faszméregetéssé válnak.
Általánosságban beszélek, ez a jelenség fellelhető az egész fórumban, a fentiek csak kiváltották belőlem a véleményem, újfent és sajnos sokadjára.
Igen. És néha jó lenne megtanulni kérdezni is, nemcsak a faszaságot írogatni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
kamm az usából prédikál. Mit tudsz te az említett komcsi tempóról, találkoztál vele? De itt be is fejeztem, mert ez meddő csapkodássá vált. Valószínüleg nyitni kellene egy topikot, ahol csak egymást szapulják a népek.
Igen.
Találkoztam.
Most is azt csinálod. :rolleyes:

Lehet kamm most az usából ír, de ez min változtat ebben a 30 éves témában?

Ezen kívűl hetente háborogsz(legutóbb nms) , hogy nem a topicnak megfelelő dolgokról írnak az emberek, de te is azt csinálva nem probléma. :D

Amúgy igen lehetne ennek a témának is indítani egyet, mert amúgy kimondottan érdekes.
"A magyar honvédség tevékenysége a délszláv válság alatt", vagy valami hasonló.

És akár hiszed akár nem szívesen olvasnám a te emlékeidet is erről.
Nem tőmondatokban, nem kioktatólag.
Biztosan van pár érdekes sztori, ami nem államtitok. :rolleyes:

Ha ez szerinted vagdalkozáso_O
 
K

kamm

Guest
kamm az usából prédikál.
És?
Ez aztán csodas komcsi komment volt megint. :D
Irhatnek Budarettenetesrol is vagy a Holdrol, teljesen mindegy a tema szempontjából.

Mit tudsz te az említett komcsi tempóról, találkoztál vele?
Sőt. Abban nőttünk fel, a felmuvelt, kozepesen tehetsegtelen senkik kényszeres lekezelő stílusán a fejünket csovalva, ahogy rettegtek, hogy kiderül, semmihez nem értenek. :) Meg is utaltuk orokre.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Igen.
Találkoztam.
Most is azt csinálod. :rolleyes:

Lehet kamm most az usából ír, de ez min változtat ebben a 30 éves témában?

Ezen kívűl hetente háborogsz(legutóbb nms) , hogy nem a topicnak megfelelő dolgokról írnak az emberek, de te is azt csinálva nem probléma. :D

Amúgy igen lehetne ennek a témának is indítani egyet, mert amúgy kimondottan érdekes.
"A magyar honvédség tevékenysége a délszláv válság alatt", vagy valami hasonló.

És akár hiszed akár nem szívesen olvasnám a te emlékeidet is erről.
Nem tőmondatokban, nem kioktatólag.
Biztosan van pár érdekes sztori, ami nem államtitok. :rolleyes:

Ha ez szerinted vagdalkozáso_O
Szépek a szmájlijaid, a többivel nem értek egyet, de ez téged nem érdekel.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
És?
Ez aztán csodas komcsi komment volt megint. :D
Irhatnek Budarettenetesrol is vagy a Holdrol, teljesen mindegy a tema szempontjából.


Sőt. Abban nőttünk fel, a felmuvelt, kozepesen tehetsegtelen senkik kényszeres lekezelő stílusán a fejünket csovalva, ahogy rettegtek, hogy kiderül, semmihez nem értenek. :) Meg is utaltuk orokre.
Lehet, hogy túl okos vagy, esetleg csak annak tartod magad? A komcsizást tartsd meg magadnak, mert ez már kezd elmenni a belpol bűnözés felé, de lehet, hogy ezt sem érted.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
  • Tetszik
Reactions: honved and kamm

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ez a kinek a cerkája volt nagyobb harminc éve és most; nem lehetne másik topicban lemeccselni? Mert valóban érdekes téma lenne, ha tudnának az érintettek beszélgetni róla.
Na de hol marad a topic lényege? Vagy már senki nem akar t-72-t modetnizálni, Kefírt reggelizni, vagy Mbobét gyártani? Már a magyar haderő fejlesztése szart sem ér? Nagyon el lett itt kényelmesedve mindenki. Mindenki csak a Doktor Úr megszólalásait lesi és semmi építő jellegű ötlet.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 356
113
Szerintem össze is szarná magát a rendszer ennyi embertől.
Megkockáztatom, lehet, hogy 1500-tól is.
Szegény @krisss így is gatya nélkül van, mint Mici Mackó, mi jutna a többinek? Ha csak nem a lógilisztáknál kezdik a feltöltést.
Szerintem 1.000-nél hidalnánk le , nyilván a 15.000-et úgy értettem mint Te szerintem az 5.000et (, úgy hogy a körülmények adottak)