Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
„Fekete Kígyó”, és a „Rózsaszín Párduc” - harckocsi harcászat a Balkánon - 5. rész

A horvát védelem


A 3. harckocsi század 1991. december 20-án körülbelül három kilométerre a Kupa folyó mögött diszlokált. A század még mindig a hídnál történő esetleges szerb áttörés megállítására összpontosított, de nem zárta ki a szerbek lehetséges erőszakos folyami átkelését az elviekben vízalatti átkelésre képes M-84-esekkel és T-55-ösökkel. A 102. ZNG dandár gyalogsága a folyó mentén kialakított fő védőövben helyezkedtek el, és jól használták ki a harcok szünetét, hogy aknamezőket, drótakadályokat és fa erődítményeket készítsenek elő. A korlátozottan rendelkezésre álló anyag és felszerelés miatt azonban a védelem nem volt túl mély, és semmiképpen sem volt bevehetetlen egy elszánt ellenséges gépesített támadással szemben.

vojarna-krizevci3.jpg

ZISz-3 76 mm-es könnyűágyúk

A gyalogság rendelkezésére álló páncéltörő eszközök közé tartozott néhány RPG, körülbelül egy tucat, az Egyesült Államokból csempészett LAW, valamint három világháborús szovjet ZISz-3 76 mm-es könnyűágyú, egyenként körülbelül 30 lőszerrel. A páncélosokkal támogatott ellenséges támadás elleni védekezés terhe a 3. harckocsi századra hárult.

December 21-e reggel baljósan kezdődött a 3. harckocsi század számára. Aznap reggel, körülbelül 0800 órakor a szerbek tüzérségi támadásba kezdtek. Ez többnyire 105 mm-es tüzérségi tűz volt, de néhány nehezebb löveg, mint például a 122 mm-es és 152 mm-es ágyútarackok is kivehetőek voltak. Ez ellentétben állt az általános szerb taktikával, amely szerint a nap folyamán csak kisebb 82 mm-es aknavetőket használtak elszórtan. A legtöbb gránát a Kupa partja mentén elhelyezkedő horvát gyalogságot célozta, de néhány gránát a 3. páncélos század közelében is robbant.

w-ROg-Xg-NSCpw.jpg


A szerb tüzérség többnyire nem volt túl pontos, de a tűz intenzitása - becslések szerint körülbelül másfél órán keresztül percenként egy gránát - miatt nem lehetett a nyílt terepen mozogni. A horvátok nem szenvedtek katonai veszteségeket a tüzérségi támadásban, de a szerbeknek sikerült megsebesíteniük a területen maradt néhány civil lakos egyikét, valamint megölni egy óvatlan macskát.

A nap folyamán a jugoszláv légierő részéről is fokozódott a légi tevékenység. A gépek többsége MiG-21BISz volt, jónéhány egyszerűen csak áthúzott a horvát állások felett, miközben Zágráb felé repültek, de néhány gép a Kupa folyó felett kőrözött anélkül, hogy bármit is megtámadott volna.

Pancirno gondoskodott arról, hogy a század járművei jól álcázva legyenek a közeli erdőben. A légitámadás veszélye mindig is jelen volt, és a 3. harckocsi századnak nem voltak légvédelmi fegyverei, kivéve a T-55-ösökre szerelt 12,7 mm-es nehéz-géppuskákat és a BVP M-80A 20mm-es gépágyúit. Ez meglehetősen veszélyessé tette a napközbeni mozgást, és Pancirno állandóan aggódott amiatt, hogy a 3. harckocsi századnak mikor kell majd elmozdulnia az állásaiból, hogy ellentámadást indíthasson a Kupa folyón áttörő szerbek ellen. A BVP M-80A-kat 20 mm-es gépágyúikkal az alegység elsődleges légvédelmi fegyvereiként jelölte ki, és ezzel a feladattal bízta meg őket arra az esetre, ha a 3. század ellentámadást indítana. A horvátok szerencséjére a jugoszláv pilóták viszonylag tapasztalatlanok voltak a levegő-föld harcban, és az időjárás is egyre rosszabb lett. Mégis, ez volt az, amit nem lehetett elvetni, mint azt a későbbi események bebizonyították.


a holnapi folytatásban a szerb harckocsik felvonulnak...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 888
113
Biza. Vannak olyan képek is, amelyen Pantherek páncélja úgy tört ripityára még lecsúszó találattól is, mint a keksz. Mert hát sokan csak azt nézik, hogy ilyen meg olyan kemény legyen, holott a rugalmasság is lényeges.
Igen, van amit nem bír, de a lényeg az, hogy mit nem bír ( és nagyon sokat bírt...). Arról megint csak megfeletkeztek, hogy a szovjet páncélok keményebbek voltak mint a németek, az öntöttek emellé még borzasztóan ridegek is...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 854
15 219
113
Biza. Vannak olyan képek is, amelyen Pantherek páncélja úgy tört ripityára még lecsúszó találattól is, mint a keksz. Mert hát sokan csak azt nézik, hogy ilyen meg olyan kemény legyen, holott a rugalmasság is lényeges.

Van hogy rideg és törik az anyag. Itt vagy 20 találat volt a homlokpáncélon, köztük nagy kaliberű (122-152) repeszromboló gránátok. Az első néhány nem ment át, vagy maximum némi leváló darabokat okozott a túloldalon, de azért a sokadik gránát után sérül és folyamatosan megfárad a homogén páncél is.

Ha nem valami mini kaliberről beszélünk, nincs olyan, hogy "jajj csak lepattant" és a páncélnak semmi baja nem lett. Arra is ugyanúgy hatnak az erők, sérül, reped, deformálódik, anyagot veszt, mint ahogy ahogy a becsapódáskor dirib-darabra hulló gránátok. Persze a háború alatt nem ezek a kaliberek voltak jellemzőek, hanem pl. oroszoknál túlnyomórészt könnyű, alig pár kilós 45-57 mm, esetleg 76 mm-es gránátok, ami azért nem adtak át olyan nyers, brutális energiát, mint amikor 25-45 kilós malacokkal dobáltak meg... gyanítom hogy ezeknél kvázi a németek ellen hatott az is, hogy az orosz pct. gránáton nem volt páncéltörő süveg sem, így nem fokozatos átmenettel adta át az energiát, hanem egyben. Lehet, hogy a gránátnak ez nagyon nem tett jót, de hosszú távon a sokszor eltalált páncélnak sem szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fip7

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Biza. Vannak olyan képek is, amelyen Pantherek páncélja úgy tört ripityára még lecsúszó találattól is, mint a keksz. Mert hát sokan csak azt nézik, hogy ilyen meg olyan kemény legyen, holott a rugalmasság is lényeges.
Igen de ez inkább csak 1944 2. felétől volt jellemző rájuk, akkorra már szinte teljesen kifogytak a németek sok fontos ötvözőanyagból.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and endre

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Mindenféle kötözködés nélkül lenne egy kérdésem Hpasp-hoz:

Ha a manuálok kiadási évszámának valóban akkora jelentősége van mint hiszed, akkor értelmes magyarázatot várok erre:

Objekt-432 (T-64) sorozatgyártás kezdete: 1964
Objekt-432 (T-64) rendszeresítése: 1966 december 30.
Objekt-432 (T-64) gyártása leáll: 1969
Objekt-432 (T-64) manuál "első" kiadása: 1969*

* annak ellenére, hogy a bevezetésben semmiféle utalás nincs korábbi kiadásokra, én mégis azt feltételezem, hogy volt ilyen.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Mindenféle kötözködés nélkül lenne egy kérdésem Hpasp-hoz:

Ha a manuálok kiadási évszámának valóban akkora jelentősége van mint hiszed, akkor értelmes magyarázatot várok erre:

Objekt-432 (T-64) sorozatgyártás kezdete: 1964
Objekt-432 (T-64) rendszeresítése: 1966 december 30.
Objekt-432 (T-64) gyártása leáll: 1969
Objekt-432 (T-64) manuál "első" kiadása: 1969*

* annak ellenére, hogy a bevezetésben semmiféle utalás nincs korábbi kiadásokra, én mégis azt feltételezem, hogy volt ilyen.

Nem ismerem a szóbanforgó manuált, úgyhogy a problémádat magadnak kell megoldanod vele kapcsolatban.
;)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Hát, ez is egy válasz... Nem mondanám, hogy meglep.

Reméltem is. Egy a rendelkezésemre nem álló forrásról én nem szoktam nyilatkozni. o_O
Ha valami problémád van amit nem értesz, és meg is van neked az adott forrás :D, az első lépés ahhoz hogy segíteni tudjunk, az hogy megosztod.
(messze nem csak én ismerem itt a fórumon a Cirill betűvetést, sőt alighanem mások messze nálam is jobban, mivel napi szinten is használják)

Így látatlanban csak két pár tipikusan nyugati téves elképzelésre hívnám fel a figyelmedet a SzU-val kapcsolatban:
;)

1, Nyugaton sokan azt képzelik, hogy mivel a SzU-ban tervgazdaság volt, így az Állami Átvétel formaság volt (hiszen ugye mindenki követte a tervet).
Ezért is terjedhetett el az a téves elképzelés, hogy fegyvert/lőszert tömegesen gyártottak még az Állami Átvétel előtt.
A valóságban viszont az Állami Átvételen a fegyverek jelentős hányada simán elbukott.
Ilyenkor jellemzően összehívtak egy bizottságot, amely állt a terület szakértőiből (akár a konkurens irodáktól) az aktuális területet vezető miniszter vezetésével.
Vagy sikerült megmenteniük az adott eszközt, vagy repült a főkonstruktőr az állásából, az adott gyártmány/objektum meg ment a levesbe.

2, A SzU-ban nem egy a manapság nyugaton megszokott önkéntes profi hadsereg volt, hanem bizony egy folyamatosan cserélődő személyi állományú kényszersorozott tömeghadsereg.
A hatvanas évek elején a korabeli űrtechnika T-64-es sztereo távmérővel felszerelt irányzóműszerét nyilván a Vlagyivosztoki rákhalász nem érzésből kezelte, minden manuál nélkül. Ugyanúgy az időszakonként alig 85 óra átlag élettartalmú motort sem üzemeltették a csapatoknál kezelési útmutató nélkül.
Sőt, kezelési utasítások nélkül a hadsereg simán át sem vette volna ezeket a harckocsikat a gyártól, mivel simán hiányos felszerelésnek minősültek.

Nekem messze nem célom hogy meggyőzzelek, itten demokrácia van, alapvetően mindenki abban hisz amiben csak akar.
:cool:
 
T

Törölt tag 1945

Guest
„Fekete Kígyó”, és a „Rózsaszín Párduc” - harckocsi harcászat a Balkánon - 6. rész

A szerb harckocsik felvonulnak


A horvátok által várt támadás aznap elmaradt, de ez nem jelentette azt, hogy minden nyugodt lett volna. A légi tevékenység még mindig folytatódott egész nap, csakúgy, mint a tüzérség zavaró tüze.

beYBt39.jpg


Ennél kijózanítóbb volt azonban egy incidens, amely aznap este 1815 körül történt. A 3. harckocsi század Lada Nivájának egyik járőre során a horvátok a Kupa déli partjától mintegy 500 méterre három JNA M-84-es harckocsiból álló harckocsi szakaszt észleltek. Sajnos a szerbek is észrevették a Lada Nivát, és az egyik M-84-es harckocsi egy 125 mm-es gránátot lőtt ki a szerencsétlen Ladára. Miután a gránát pár méterrel elkerülte őket, a horvátok nem várták meg a második lövést, és inkább vissza száguldtak a 3. harckocsi század vezetési pontjára. A térképen be tudták jelölni a három ellenséges harckocsi helyzetét, és ennek az információnak a birtokában Pancirno megpróbálta 203 mm-es tűz alá vonni az ellenséges harckocsikat. A 203 mm-es üteg parancsnoka azonban közölte, hogy összesen tarackonként négy gránáttal rendelkezik, és nem engedhetik meg maguknak, hogy tüzeljenek, amíg a szerbek fő támadása meg nem kezdődik.

Az éjszaka eseménytelenül telt el, Pancirno és a század többi tagja meglepetésére. A nyugalom illúzióját 0625 órakor a Kupa folyó közelében harckocsik tüzelésének hangja törte meg. A horvát gyalogság rádión keresztül jelentette, hogy az ellenséges támadás megkezdődött, és hogy a folyó túloldaláról harckocsik heves tűz alá vették őket.

Pancirno, mivel nem akarta idő előtt harcba küldeni az alegységét, kiküldte a Lada Niva felderítőket, hogy állapítsák meg a valós helyzetet. Miután a felderítők a Kupa folyó északi partjának közelébe értek, megerősítették, hogy a JNA harckocsik a horvát állások felé
tüzelnek, bár úgy tűnt, hogy a Kupa folyó mentén lévő elhagyott épületeket célozzák. A felderítők azt is meg tudták erősíteni, hogy az elkövetők három M-84-es harckocsi (jugoszláv gyártmányú T-72M) voltak, valószínűleg ugyanazok, amelyeket előző nap láttak. Az ellenséges harckocsik néhány kisebb ház melletti állásból tüzeltek, a Kupától mintegy 400 méterre délre. A három harckocsin kívül a felderítők nem láttak más ellenséges tevékenységet.

Pancirno úgy döntött, hogy nem veti be az egyik alegységét vagy az egész századát ez ellen a kisebb provokáció ellen. A szerbek általában a harckocsikat egyfajta közvetlen tüzérségi lövegként használták, hogy ellensúlyozzák a pontatlan közvetett tüzet, és Pancirno úgy vélte, hogy ez csupán további előkészület a főtámadásra. A harckocsik 1000 óra körül abbahagyták a tüzelést, és a tüzet a horvát gyalogosok felé irányuló pontatlanabb tüzérségi tűz váltotta fel.

Az aznapi további járőrözéseik során a felderítők megállapították, hogy a három JNA M-84-es egész nap ugyanazon a helyen maradt, és csak 18 óra körül hagyták el azt. A 22-ről 23-ra virradó éjszaka eseménytelenül telt, kivéve a Kupa szerb oldaláról hajnali 0100 óra körül leadott kézifegyver-tüzet, amely rejtélyes okból gyorsan elhalt. (A horvátok úgy vélték, hogy egyszerűen csak néhány részeg szerb szórakozott. A szerb irregulárisok gyakran berúgtak a házi készítésű szilvapálinkától, és szerettek ittasan lövöldözni). Másnap reggel ismét harckocsitűz törte meg az éjszakát. A felderítők megerősítették, hogy ugyanabból a három harckocsitól érkezett, ugyanarról a pozícióról, mint előző nap. Ezúttal kizárólag a Kupa északi partján lévő horvát gyalogságra irányult a tűz, akik elkezdtek veszteségeket szenvedni. A tűz olyan intenzív volt, hogy a gyalogság parancsnoka azt kérte, hogy Pancirno tegyen ellene valamit.

Még mindig nem volt biztos, hogy ez a Kupa túlpartján történő támadás előjátéka, de Pancirno is belátta, hogy az embereinek morális okokból feltétlenül be kell avatkozniuk. Kiküldte a felderítőket, hogy állapítsák meg, hogy a JNA harckocsik még mindig ugyanazon a helyen találhatók-e? Amikor a felderítők igazolták, hogy igen, Pancirno kiküldött egy T-55A-t és egy BVP M-80A-t a „Rózsaszín Párduc” szakaszból egy kis dombon lévő pozícióba, körülbelül 2800 méterre a JNA harckocsiktól.

Pancirno szándéka az volt, hogy az egyik M-84-est megsemmisíti a BVP M-80A Maljutka páncéltörő rakétával, míg a T-55A közeli fedezetet nyújt, ha a folyó túloldalán (amely csak 500 méterre volt a tervezett tüzelőállástól) szerbek tűnnének fel. Az időjárás aznap rendkívül borult volt, így nem fenyegetett a légitámadás veszélye.

14 órára a járművek a helyükön voltak, és csak a tűzparancsra vártak. A JNA harckocsik még mindig ugyanazokban a pozíciókban voltak, mint reggel. Ez jelezte a JNA újonnan toborzott katonáinak képzetlenségét, valamint azt, hogy a JNA viszonylag kevéssé törődött harckocsikkal, amikor azok a könnyű páncéltörő fegyverek hatótávolságán kívül voltak.

b192dcff6f4325412a2824ddded3966a-1.jpg


A parancsot kiadták, és a Maljutkát a BVP M-80A-ból indították. Úgy tűnt, hogy a szerbek ezt nem vették észre. Még mindig azzal voltak elfoglalva, hogy a horvát gyalogság állásaira tüzeljenek. A Maljutka eltalálta az egyik harckocsit a tornyán, ahol egy kisebb robbanás volt látható. A horvát járművek szinte azonnal visszatolattak rejtett pozíciójukba, így nem tudták igazolni a kilövést. A gyalogosok azonban arról számoltak be, hogy a JNA harckocsik abbahagyták a tüzelést, és kettő közülük visszavonult, míg a találatot kapott harckocsi ott maradt. Az ütközet hátralévő részében ez a harckocsi többet nem mozdult, ami a szerbek korlátozott javítási és helyreállítási képességére utalt. A szerbek némi pontatlan közvetett tűzzel válaszoltak, de a horvátok örültek a sikerüknek, hogy már nem kaptak meglehetősen pontos harckocsitüzet.

A következő két nap eseménytelenül telt, ellentétben azzal, amire Pancirno és a többi horvát számított. Bár december 24-re és 25-re tűzszünetet kötöttek a karácsony megünneplésére, a szerbek, mivel keleti ortodox vallásúak voltak, januárban ünnepelték a karácsonyt, és nem várták el tőlük, hogy tiszteletben tartsák a római katolikus hagyományt. A szerb közvetett tűz szórványosan folytatódott ezekben a napokban, de ez valószínűleg csak a szerb hadsereg parancsnoki láncának problémáit jelezte, mivel a renegát tüzérparancsnokok szembe szegültek a tűzszüneti megállapodással. Pancimónak magának is nehéz dolga volt, hogy az embereit visszatartsa attól, hogy a karácsonyi ünnepek alatt túlságosan berúgjanak, mivel ez volt valószínűleg a legnagyobb ünnep a túlnyomórészt római katolikus Horvátországban, és ez az ünnep a volt kommunista Jugoszláviában nem volt túlságosan népszerű.

A következő négy nap is eseménytelenül telt. A felderítők észlelték, hogy a szerbek fokozták gyalogos járőröket a folyó mentén, és hogy a Kupa folyó felett átívelő sérült híd közelében hídjavításra alkalmazható eszközöket hordtak.


holnap az utolsó részben következik a szerb támadás...
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
1, Nyugaton sokan azt képzelik, hogy mivel a SzU-ban tervgazdaság volt, így az Állami Átvétel formaság volt (hiszen ugye mindenki követte a tervet).
Ezért is terjedhetett el az a téves elképzelés, hogy fegyvert/lőszert tömegesen gyártottak még az Állami Átvétel előtt.
A valóságban viszont az Állami Átvételen a fegyverek jelentős hányada simán elbukott.
Ilyenkor jellemzően összehívtak egy bizottságot, amely állt a terület szakértőiből (akár a konkurens irodáktól) az aktuális területet vezető miniszter vezetésével.
Vagy sikerült megmenteniük az adott eszközt, vagy repült a főkonstruktőr az állásából, az adott gyártmány/objektum meg ment a levesbe.
Pont a T-64 a példája, hogy még a hivatalos rendszeresítés előtt évekkel megindult a gyártás... (akárcsak a Zakolka, Zasztup, Izomer projektek...) De, természetesen ha jobban tudod, várom a forrásodat...

2, A SzU-ban nem egy a manapság nyugaton megszokott önkéntes profi hadsereg volt, hanem bizony egy folyamatosan cserélődő személyi állományú kényszersorozott tömeghadsereg.
A hatvanas évek elején a korabeli űrtechnika T-64-es sztereo távmérővel felszerelt irányzóműszerét nyilván a Vlagyivosztoki rákhalász nem érzésből kezelte, minden manuál nélkül. Ugyanúgy az időszakonként alig 85 óra átlag élettartalmú motort sem üzemeltették a csapatoknál kezelési útmutató nélkül.
Sőt, kezelési utasítások nélkül a hadsereg simán át sem vette volna ezeket a harckocsikat a gyártól, mivel simán hiányos felszerelésnek minősültek.
Így bizony! De ez a legjobb példa arra, miért nem bizonyít semmit a manuál évszáma. Mert hiába volt 1969-es a T-64 manuálja és nem említenek az előszóban semmit korábbi kiadásokkal kapcsolatban, pont a fentiek miatt erősen valószínűsíthető, hogy volt korábbi kezelési utasítás. Ugyanez a helyzet a 3BM32-vel kapcsolatban is. Az egy dolog, hogy van egy 1990-es műszaki leírásod. Az meg egy másik, hogy nagy eséllyel volt korábbi kiadás is.