Filmek és sorozatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 467

Guest

Érdekes. Olyan már volt, hogy színész lőtt le színészt a nem megfelelő kellékfegyverrel.
De, hogy a színész az operatőrt és a rendezőt találja el?!
Talán a kamerába célzott, mert az olyan drámai ugyebár. A rendező meg ott lehetett az operatőr mellett, hogy figyelje a beállítást. Akár egy lövésből is meg tudta csinálni... De nagyon érdekelnének már a részletek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
A gyerekeim pont ma nézték meg az Egri csillagokat. Leadták duplán. Erre:

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 710
30 204
113
Vasquez

e0e65bfb963ea5609f7fcaa6232c990b439b3e21.gifv

AliensVasquez4.gif


ThirdIcyAiredale-size_restricted.gif



Smart_Gun_400_02.jpg
Vaskéz...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ez qurva jó volt!
Kicsit olyan érzésem volt, mint a Gyűrűk ura első részének végénél, amikor bő két órája nézem, a történet vége még sehol, de egyszercsak lejár a film. Meg a szokásos starwars hangulat, hogy minden a jövőben, csillagközi utazás, hi-tech minden, de az emberek a porban s a mocsokban barlangi állapotban laknak, s kardokkal ölik egymást tömeghadseregek mikor előtte 1 perccel az űrből bombázták szarrá őket. Nálam az ilyen logikai ellentmodások elrontják az élményt.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Meg a szokásos starwars hangulat, hogy minden a jövőben, csillagközi utazás, hi-tech minden, de az emberek a porban s a mocsokban barlangi állapotban laknak, s kardokkal ölik egymást tömeghadseregek mikor előtte 1 perccel az űrből bombázták szarrá őket. Nálam az ilyen logikai ellentmodások elrontják az élményt.

Akkor nem vagyok egyedül :)Vagy a amikor a jediket istenítik de közben pár védőpajzsos droideka zárójelbe teszi őket :)
Vagy éppen néhány kézmozdulattal összepréselhetné őket
Vagy amikor a sihtek bosszúja részben kenobi leugrik grizes tábornok elé úgy hogy több száz droid védi .:)
És mivel a nagyon távoli jövőben járunk akár egész mini öngyilkos drónok millió elintéznék a klónhadsereget vagy éppen fórdíva .
Vagy amikor a cod advanved warfare játékban komolyabb a hi tech mint az utána lévő évtizedekkel játszódó infinity-ben :)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Kicsit olyan érzésem volt, mint a Gyűrűk ura első részének végénél, amikor bő két órája nézem, a történet vége még sehol, de egyszercsak lejár a film. Meg a szokásos starwars hangulat, hogy minden a jövőben, csillagközi utazás, hi-tech minden, de az emberek a porban s a mocsokban barlangi állapotban laknak, s kardokkal ölik egymást tömeghadseregek mikor előtte 1 perccel az űrből bombázták szarrá őket. Nálam az ilyen logikai ellentmodások elrontják az élményt.

Másik fórumon le lettem hurrogva mikor kiemeltem, hogy a film nem magyaráz el semmit, hogy csak nem értem, mert ez intellektuális film ahol csak sugallják a dolgokat, nem rágják a szánkba.



A Dűne világában az emberek szép lassan egyre távolabbi világokat kolonizáltak, amikhez egyre gyorsabb űrhajókra volt szűkségük, de hogy ütközzenek csillagnak, kerüljenek túl közel valamilyen gravitációs csapdához, menjenek bele nagy energiájú kilövellésbe stb. egyre nagyobb teljesítményű számítógépekre volt szükségük, egyre kifinomultabb mesterséges intelligenciával.
Aztán ahogy a nagy könyvben meg van írva ez a mesterséges intelligencia fellázadt, végül szinte kiirtotta az emberiséget mire sikerült megállítani, be is tiltottak mindenféle kísérletezést vele, így maradt a lassabb űrutazás, ami az emberi birodalom széthullásához vezetett, mivel fizikai képtelenség volt nagyobb távolságokra időben beavatkozni.
Aztán felfedezték a kolonizált világok szélén lévő Arrakison, hogy az ott letelepedettek az óriási férgek ürülékét eszik, ettől ellenállóbbá válnak a környezettel szemben, tovább élnek, jobban látnak a kék szemükkel, meg úgy mindenben jobbak.

Megfelelően finomítva ez a szer végül megoldást nyújtott az űrutazás problémájára is, mivel megfelelő dózisban egyeseknél lehetővé teszi, hogy pár másodperccel a jövőbe tekintsenek, így ismét lehetővé téve számukra a nagy sebességű űrhajók irányítását, ezzel a navigátorok céhét téve a legfontosabbá az egész univerzumban. Ugyanakkor ennek ára is van, gyakorlatilag fűszerlében lebegve élnek, amitől az idő múlásával teljesen eltorzul a testűk.

Másoknál hihetetlen logikai kapacitásokat szabadít fel, ők a Mentátok "élő számológépek", meg vannak még páran akik vele élnek.

Voltak kísérletek a férgek meghonosítására más világokon is, de ez sikertelen volt.
Emiatt Arrakis birtoklása a legfontosabb a birodalom számára, annak irányítására (általában) a leghűségesebb nagy házak valamelyikét kérik fel.

És kitérő:
A birodalom egységesítése után, létrejött egy törvényhozó gyűlés, melynek tagjai összesen 1000 szavazattal rendelkeznek.
100 a császáré.
100 a navigátorok céhéjé.
400 a nagy házaké és szintén 400 a kis házaké.
A kis házak általában 1-1 bolygót irányítanak, néhány erősebb akár párat is, általában több kis háznak van 1 közös szavazata.
Velük ellentétben a nagy házak komplett csillagrendszereket uralnak, az erősebbeknek több szavazatuk is van, a film idejében az Atreidesek az egyik legerősebbek 10 szavazattal.
Mint a fentiekből sejthető, ez a gyűlés folyamatos intrikák színtere, ahol 1-1 nagy ház vagy a navigátorok bármikor keresztülhúzhatják a császár terveit.

Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Jedi elmetrükk.

A harcászat is eléggé eltér a szokásos sci-fi sablonoktól, mivel sokáig a lézerfegyverek voltak a harcmező urai, de a személyi pajzsok megjelenésével mentek a levesbe. Visszatértek a jó öreg szúró és vágófegyverek, mivel, hogy ne fulladjon meg a használója, a pajzs a lassan mozgó objektumokat átengedi. Kb. az egyetlen lőfegyver ami használható ellene a mérgezett tűvető. A hagyományos páncélok is kimentek a divatból, mivel a modern szúrófegyverek élei már egyetlen atom szélesek, bármit átvágnak könnyedén.
Természetesen a pajzsok védelmét is át lehet törni, de ehhez kb. harckocsi ágyúval kellene lőni egy katonára.
Vagy lézerrel, de akkor a pajzs túltöltődik és magával visz mindent egy csinos atomrobbanással. Márpedig az atomrobbanást nem szeretik, mivel atomfegyvert használó felet azonnal megsemmisíti a többi család.

Természetesen Arrakis-on ez is megváltozott, mivel a pajzs rezgésétől a férgek megőrülnek és azonnal támadnak, ezért kint a sivatagban a lőfegyverek használatában képzett Fremenek előnyben vannak.

Most így hirtelen ennyi :D

Mondjuk én is pislogtam, mikor már 2 órája néztem és még sehol se tartott a film, a történettel.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 341
24 616
113

Érdekes. Olyan már volt, hogy színész lőtt le színészt a nem megfelelő kellékfegyverrel.
De, hogy a színész az operatőrt és a rendezőt találja el?!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 185
113
Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Jedi elmetrükk.

Nem kritikaként, de én már lassan a falnak megyek a Star Warshoz hasonlításhoz (a Hang kb. Jedi elemtrükk, meg reviewkban hogy új Star Warst akar létrehozni) stb.

Ehhez képest a Dűnét Herbert kb. 15 évvel a Star Wars előtt írta meg és épp hogy George Lucas nyúlt ötleteket a Dűnéből, és nem fordítva (sivatagos bolygó, fiatal srác a kiválasztott, misztikus képességek, feudális berendezkedés egy modern világban, közelharcfegyverek stb.).

Más kérdés hogy a SW-ből lett előszőr film, ami a sikerét nagy mértékben a szuper trükkfelvételeinek is köszönhette.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Másik fórumon le lettem hurrogva mikor kiemeltem, hogy a film nem magyaráz el semmit, hogy csak nem értem, mert ez intellektuális film ahol csak sugallják a dolgokat, nem rágják a szánkba.



A Dűne világában az emberek szép lassan egyre távolabbi világokat kolonizáltak, amikhez egyre gyorsabb űrhajókra volt szűkségük, de hogy ütközzenek csillagnak, kerüljenek túl közel valamilyen gravitációs csapdához, menjenek bele nagy energiájú kilövellésbe stb. egyre nagyobb teljesítményű számítógépekre volt szükségük, egyre kifinomultabb mesterséges intelligenciával.
Aztán ahogy a nagy könyvben meg van írva ez a mesterséges intelligencia fellázadt, végül szinte kiirtotta az emberiséget mire sikerült megállítani, be is tiltottak mindenféle kísérletezést vele, így maradt a lassabb űrutazás, ami az emberi birodalom széthullásához vezetett, mivel fizikai képtelenség volt nagyobb távolságokra időben beavatkozni.
Aztán felfedezték a kolonizált világok szélén lévő Arrakison, hogy az ott letelepedettek az óriási férgek ürülékét eszik, ettől ellenállóbbá válnak a környezettel szemben, tovább élnek, jobban látnak a kék szemükkel, meg úgy mindenben jobbak.

Megfelelően finomítva ez a szer végül megoldást nyújtott az űrutazás problémájára is, mivel megfelelő dózisban egyeseknél lehetővé teszi, hogy pár másodperccel a jövőbe tekintsenek, így ismét lehetővé téve számukra a nagy sebességű űrhajók irányítását, ezzel a navigátorok céhét téve a legfontosabbá az egész univerzumban. Ugyanakkor ennek ára is van, gyakorlatilag fűszerlében lebegve élnek, amitől az idő múlásával teljesen eltorzul a testűk.

Másoknál hihetetlen logikai kapacitásokat szabadít fel, ők a Mentátok "élő számológépek", meg vannak még páran akik vele élnek.

Voltak kísérletek a férgek meghonosítására más világokon is, de ez sikertelen volt.
Emiatt Arrakis birtoklása a legfontosabb a birodalom számára, annak irányítására (általában) a leghűségesebb nagy házak valamelyikét kérik fel.

És kitérő:
A birodalom egységesítése után, létrejött egy törvényhozó gyűlés, melynek tagjai összesen 1000 szavazattal rendelkeznek.
100 a császáré.
100 a navigátorok céhéjé.
400 a nagy házaké és szintén 400 a kis házaké.
A kis házak általában 1-1 bolygót irányítanak, néhány erősebb akár párat is, általában több kis háznak van 1 közös szavazata.
Velük ellentétben a nagy házak komplett csillagrendszereket uralnak, az erősebbeknek több szavazatuk is van, a film idejében az Atreidesek az egyik legerősebbek 10 szavazattal.
Mint a fentiekből sejthető, ez a gyűlés folyamatos intrikák színtere, ahol 1-1 nagy ház vagy a navigátorok bármikor keresztülhúzhatják a császár terveit.

Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Jedi elmetrükk.

A harcászat is eléggé eltér a szokásos sci-fi sablonoktól, mivel sokáig a lézerfegyverek voltak a harcmező urai, de a személyi pajzsok megjelenésével mentek a levesbe. Visszatértek a jó öreg szúró és vágófegyverek, mivel, hogy ne fulladjon meg a használója, a pajzs a lassan mozgó objektumokat átengedi. Kb. az egyetlen lőfegyver ami használható ellene a mérgezett tűvető. A hagyományos páncélok is kimentek a divatból, mivel a modern szúrófegyverek élei már egyetlen atom szélesek, bármit átvágnak könnyedén.
Természetesen a pajzsok védelmét is át lehet törni, de ehhez kb. harckocsi ágyúval kellene lőni egy katonára.
Vagy lézerrel, de akkor a pajzs túltöltődik és magával visz mindent egy csinos atomrobbanással. Márpedig az atomrobbanást nem szeretik, mivel atomfegyvert használó felet azonnal megsemmisíti a többi család.

Természetesen Arrakis-on ez is megváltozott, mivel a pajzs rezgésétől a férgek megőrülnek és azonnal támadnak, ezért kint a sivatagban a lőfegyverek használatában képzett Fremenek előnyben vannak.

Most így hirtelen ennyi :D

Mondjuk én is pislogtam, mikor már 2 órája néztem és még sehol se tartott a film, a történettel.
Vizuálisan klassz.
Ami nem tetszik:
  • láthatóan olyanoknak készült, akik már olvasták, mert jóformán semmit nem magyaráz el, a Lynch filmben legalább Irulan volt a narrátor és bevezette a nézőt az univerzumba, ami ott jól sikerült szerintem
  • szonikus illetve lőfegyvereknek nem sok nyoma volt, kicsit olyan volt, mint egy szamurájfilm a csatarészek, sőt még olyan sem, mert ott általában van egy tonna íjász
  • ha már ilyen sok közelharc volt, miért nem vették a fáradságot arra, hogy a sardaukar hármas felállást feldolgozzák?
  • A Lynch film még mindig emészthetőbb... hiába lettek gyönyörű ornitopterek... az sincs elmagyarázva, hogy a gályával utazás hogyan is megy, miért vannak a Guild képviselői szkafanderben, etc...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Kicsit olyan érzésem volt, mint a Gyűrűk ura első részének végénél, amikor bő két órája nézem, a történet vége még sehol, de egyszercsak lejár a film. Meg a szokásos starwars hangulat, hogy minden a jövőben, csillagközi utazás, hi-tech minden, de az emberek a porban s a mocsokban barlangi állapotban laknak, s kardokkal ölik egymást tömeghadseregek mikor előtte 1 perccel az űrből bombázták szarrá őket. Nálam az ilyen logikai ellentmodások elrontják az élményt.
Az a baj az új adaptációval, hogy nincs narrátor, aki elmagyarázza mi miért úgy történik ahogy. Amit Oorky nem említ:
  • a fűszer amit bányásznak meg is hosszabbítja az életet
  • a "céh" akinek kizárólagos joga van az űrutazások bonyolítására rengeteg fűszert fogyaszt, mert a gályának nevezett óriásűrhajók úgy utaznak, hogy az ún. navigátor meghajlítja a terett körülötte. A navigátorok olyan emberek, akik az életüket szuperkoncentrált fűszergázban élik le, ez adja a képességeiket
  • a mentátok hozzájuk képest kevés fűszert fogyasztanak, a számítógépek helyett a stratégiai tervezést mentátokra bízzák, akik mindent fejben csinálnak, mivel a számítőgépek be vannak tiltva
  • azért a kardoknál futhatta volna egyébre is a kedves rendezőnek, én több dartpisztolyt vártam volna, meg ugyanilyen sorozatvetőket, hogy lássuk miért alig hatásosak... de mint mondom a film szerintem fő problémája, hogy nem magyarázza el a világot, és hogy miért olyan, amilyen....
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem kritikaként, de én már lassan a falnak megyek a Star Warshoz hasonlításhoz (a Hang kb. Jedi elemtrükk, meg reviewkban hogy új Star Warst akar létrehozni) stb.

Ehhez képest a Dűnét Herbert kb. 15 évvel a Star Wars előtt írta meg és épp hogy George Lucas nyúlt ötleteket a Dűnéből, és nem fordítva (sivatagos bolygó, fiatal srác a kiválasztott, misztikus képességek, feudális berendezkedés egy modern világban, közelharcfegyverek stb.).

Más kérdés hogy a SW-ből lett előszőr film, ami a sikerét nagy mértékben a szuper trükkfelvételeinek is köszönhette.

Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Dominate person spell D&D-ből.

Tessék :p
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 710
15 490
113
Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Dominate person spell D&D-ből.

Tessék :p
Én még nem láttam a filmet, de az előre érdekelne, hogy szerepelni fog a jihad szó, vagy pc okokból kihagyták?